Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 21:30 4 576 202

Комунистическото минало продължава да тежи на България

  • комунизъм-
  • архиви-
  • минало-
  • българия-
  • досиета-
  • корупция-
  • комунисти-
  • лустрация

През последните 30 години в България продължиха да избуяват плевелите на обвързаността между партията, ДС и организираната престъпност. Компрометиращите досиета все още се използват за политическо изнудване и кадруване.

Комунистическото минало продължава да тежи на България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кои са истинските антикомунисти в България? И къде точно се крият "комунистите"? Колкото и наивно да звучат тези въпроси, покрай протестите много хора, особено в социалните мрежи, продължават да ги обсъждат. А какво е мястото на досиетата, на десетилетните обвързаности между елитите на БКП, ДС и икономиката, какви са техните мрежи и връзки с организираната престъпност? Нашият автор Кристофер Неринг потърси отговорите на някои от тези въпроси.

В разговора ни в неговото ателие скулпторът професор Велислав Минеков обяснява: "На 61 години съм. 30 години живях при комунизма, 30 - при посткомунизма. Всички ние, които се събираме всяка вечер, искаме да се освободим от оковите на комунистическия режим."

61-годишният Минеков е доста по-възрастен от повечето протестиращи. "Протестното движение обединява две поколения на антикомунизма. То включва младите хора, непреживели комунизма, които протестират срещу политическата корупция на прехода - директен продукт на комунизма. Другото поколение са по-възрастните, които са живели при комунизма, но очакванията им от 1989/1990 така и не бяха изпълнени", обяснява историкът Момчил Методиев.

През 1989-а стотици хиляди хора влязоха в новите партии и организации, защото искаха демократични реформи, свободни избори, свобода на печата и пазарно стопанство. Но много надежди бяха излъгани. Преименувалите се комунисти продължиха да управляват до 1997-а, реформите се провеждаха под тяхна егида. "Комунистическата номенклатура и нейният репресивен апарат на ДС подмениха политическата си власт срещу скрито обществено и икономическо влияние", обяснява българският евродепутат Андрей Ковачев.

За пълно отваряне на архивите

Разочарованите надежди на стария антикомунизъм се въплъщават най-добре в желанието да се отворят архивите на някогашната ДС. Защото и до днес не всички архиви са достъпни, а едновремешни кадри от структурите на комунистическата партия и на службите за сигурност все още заемат длъжности и постове в държавата, в обществото, в университетите, в медиите и най-вече в икономиката. Точно за това критично говори д-р Валери Кацунов, бивш член на Комисията по досиетата. През последните 30 години продължиха да избуяват плевелите на обвързаността между партията, ДС и организираната престъпност. Включително и поради това, че всички български правителства използват компрометиращите досиета за политическо изнудване и кадруване. Това са все разочаровани надежди, които играят важна роля в днешните протести.

"Ние, гражданското крило на протестите, искаме пълно отваряне на архивите, без никакви изключения: дигитално, онлайн, достъпно за всички. Обществеността трябва да научи как всички правителства са инструментализирали досиетата за собствени нужди. Играта с досиетата, прикриването на собствените хора и целенасоченото дискредитиране на политическите противници след 1990-а година се превърна в част от политическата корупция в страната," казва Минеков.

"Отровното трио" настоява за пълно отваряне на архивите от периода 1944-1989 година. Никакви изключения и никакви игрички повече! Би трябвало да се отворят и архивите от 90-те години, съдържащи информация за връзки между държавни структури, едновремешните мрежи на партията и тайните служби и организираната престъпност. "Става дума за прозрачност и контрол, за да се сложи край на обвързаностите и на задкулисието. А това може да стори само едно ново правителство. Ние искаме да съпътстваме този процес с една гражданска организация, да го контролираме и да упражняваме натиск", обяснява Минеков.

Антикомунизмът се нуждае от импулси

Как може да се осъществи всичко това политически? Опозиционният политик Христо Иванов казва пред ДВ следното: "Искаме нова система за проверка на политици, официални лица и държавни служители, но и на обществени институции, медии, университети и училища. Българската държава и обществото имат нужда от нова ценностна система. За да я изградим, трябва да въведем широки проверки, удостоверяващи дали едно лице е подходящо за определена длъжност. Старата партийна и ДС-номенклатура трябва да се изолира от властта, но това е само част от задачата. Другата част е да се проверява за връзки с организираната престъпност, с чужди държави и тайни служби, за лоялност и икономически конфликти на интереси".

За разработването на конкретни мерки партията на Христо Иванов е създала специална работна група под ръководството на конституционалиста Атанас Славов. Досега българският Конституционен съд поставя високи препятствия пред професионалните забрани заради принадлежност към Комунистическата партия или ДС. Пикантната подробност обаче е, че в периода 1994-2002 година поне трима конституционни съдии се оказват бивши агенти на ДС.

С други думи, през 2020-а година една лустрация би срещнала големи трудности. Но представители на управляващата партия ГЕРБ като евродепутата Андрей Ковачев подкрепят това искане. "Макар и късно, лустрацията ще бъде важна крачка към освобождаването на страната от комунистическото ѝ минало", отбелязва Ковачев. Той самият подкрепя всеки опит за промяна на Конституцията, "за да се спре достъпът на комунистически кадри и агенти до високи държавни постове. И законът за престъпния характер на комунистическия режим, който има главно декларативен характер, трябва най-после да бъде изострен", допълва Ковачев.

Но дали тези възгледи и искания могат да се осъществят в реалността? И Велислав Минеков, пък и други са настроени скептично. Защото за подобни реформи има нужда от политическо мнозинство, от промяна в Конституцията, от нови закони. И най-вече от политическа воля. Но откакто България влезе в ЕС вече почти няма политически инициативи в тази посока. Продължаващите протести и огромният натиск, който те упражняват, може би ще дадат нови импулси на този стар и нов антикомунизъм в България. Както казва Велислав Минеков на сбогуване: "Защото все отнякъде трябва да започнем, иначе нищо няма да се промени".

Автор: Кристофер Неринг; Кристофер Неринг е ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин. Следвал е източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург. От години следи събитията в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грешка

    47 20 Отговор
    Не миналото, а комунистческото бъдещето пречи.

    Коментиран от #39, #105, #109, #110

  • 2 БСП

    11 26 Отговор
    Няма има ЕТ НИНОВА
  • 3 НА КАЛПАВ

    91 19 Отговор
    ЧОВЕК КОМУНИЗМА МУ ПРЕЧИ.ЗА 10 ГОДИНИ СЛЕД ВСВ ГЕРМАНИЯ СТАВА ВТОРА ИКОНОМИКА В СВЕТА.ТУКА И СЛЕД 100 ГОДИНИ ВСЕ КОМУНИЗМА ЩЕ Е ВИНОВЕН

    Коментиран от #6, #13, #115

  • 4 анти шумкар

    33 70 Отговор
    Преместете комунистическите памтници, те са обидни за много хора! Ние разбираме, че вашите дядовци са комунисти, но нашите не са и за да има мир преместете паметниците на необществени места!

    Коментиран от #16, #108, #120

  • 5 Госあ

    55 17 Отговор
    По лошото е,че нацисткото минало тежи още на Германия, която се напъва да бъде едноличен лидер в ЕС. Тия американски бази много тежат.

    Коментиран от #9

  • 6 комуне такова

    11 23 Отговор

    До коментар #3 от "НА КАЛПАВ":

    Източна или Западна Германия?

    Коментиран от #18

  • 7 антрашпиц

    76 8 Отговор
    На България й тежат глупавите и задръстени хора,а не фашизма комунизма и др..

    Коментиран от #17

  • 8 КОЙ

    74 11 Отговор
    И на Китай комунизма ли пречи???

    Коментиран от #11, #50, #184

  • 9 мръсен комундер

    23 20 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Минеков е от комунистически род, затова е против лустрация.

    Коментиран от #169

  • 10 ГОРСКИ

    46 8 Отговор
    Комуниста Борисов например се крие във министерството и усвоява парите по комунистически !!!!
  • 11 пречи

    7 14 Отговор

    До коментар #8 от "КОЙ":

    Пречи му, но добре че американците им дават работа още от времето на Никсън.
  • 12 Вълко Червенков

    23 30 Отговор
    Комунистическото настояще пречи на България да стане нормална демократична държава.Цялата политическа олигархия е произлязла от БКП и ДС.

    Коментиран от #26

  • 13 12345678

    18 31 Отговор

    До коментар #3 от "НА КАЛПАВ":

    ВИНОВЕН Е КОМУНИЗМА ЗАЩОТО ОЩЕ Е В ГЛАВИТЕ НА ПОНЕ 60% ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.....КОИТО ЧАКАТ НЯКОЯ ПАРТИЯ ДА ИМ ДАВА.......

    Коментиран от #21

  • 14 1996

    24 4 Отговор
    Другарят Борисов, кога си върна червената членска карта ?

    Коментиран от #27, #170

  • 15 someone

    61 12 Отговор
    Не комунистическото минало ни тежи, та то в голямата си степен е унищожено ( заводи, складове,селско стопанство,армия и т.н) ,а 30 години демократичен грабеж ви тежи, режим на тотална липса на закон и ред, грабеж и наглост на невероятно ниво и ще продължава да ви е крив комунизма, докато се спъвате в собствената си некадърност.

    Коментиран от #177

  • 16 Даже си и неграмотен!

    32 4 Отговор

    До коментар #4 от "анти шумкар":

    Не говори за време в което не си живял!

    Коментиран от #20

  • 17 анти

    16 41 Отговор

    До коментар #7 от "антрашпиц":

    Фашизъм не е имало. Комунизъм все още има. Комунистическия манталитет няма да бъде бъде изкоренен още 100 години.

    Коментиран от #112

  • 18 ДНЕШНАТА

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "комуне такова":

    А И ИЗТОЧНА ПАК БЕШЕ ПО РАЗВИТА ОТ НАС И СССР

    Коментиран от #23

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 12 Отговор
    да бе да при соца БЪЛГАИТЕ БЯХМЕДОБРЕ дойде демокрацията СДС ИВАН КОСТОВ ПЕТЪР СТОЯНОВ ЖАН ВИДЕНОВ НДСВ с лъжите на ЦАР СИМЕОН СИМЕОН ДЯНКОВСКАТА ПОСТНА ПИЦА А НАЙ НАПРЕД ЛУКАНОВАТА ЗИМА а днес герб към дълбоко дъно ни води начело с ПИНОКИОТО БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
  • 20 измет

    15 35 Отговор

    До коментар #16 от "Даже си и неграмотен!":

    Още живеем в това време. Огледай се - панелни квартали, сиво! Всичко хубаво е построено преди комунизма. Всички умни, възпитани хора са от родове издигнати преди комунизма. Интелигенцията ни е от тогава. Сега културата на простолюдието властва, наложена от комунистите. Култура на работническата интелигенция, на градския пролетариат (селяндурите).

    Коментиран от #28, #37

  • 21 ТО ВИЖ КОЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "12345678":

    ОСТАНА ТУКА.ДАЖЕ ПО ПРИЛИЧНИТЕ ЦИГАНИ СА В ЧУЖБИНА

    Коментиран от #104

  • 22 Бен Гън

    43 11 Отговор
    Не комунистическото минало а капиталистическото бъдеще.Този ламтеж за пари без аналог в света до сега е на път да затрие не само нас но и човешката цивилизация,като цяло.
  • 23 шумец

    2 12 Отговор

    До коментар #18 от "ДНЕШНАТА":

    Представи си колко са зле българските комунисти!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 КОТарАК

    31 2 Отговор
    крайно време е да се сменят някои понятия за комунизъм и комунисти. Чарли Чаплин ,Джек Лондон , Гевара са били комунисти . в БГ се съмнявам дали изобщо е имало някога такива-идейни. поне след 60-те със сигурност не. тук е имало едни апаратчици , нагаждачи и ветропоказатели , които след 89 веднага обърнаха посоката. изобщо комунизмът се е изродил много от началния замисъл , и това което е последвало е някакъв диктаторски експеримент-не комунизъм.

    Коментиран от #29, #31, #32

  • 26 Коминтерна

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "Вълко Червенков":

    Тя не е произлязла от БКП, тя е БКП, филиял на КПСС.
  • 27 Де Факто

    9 12 Отговор

    До коментар #14 от "1996":

    Бойко Борисов е бивш комунист. И то бивш комунист, който се отказва от членството си в партията едва през 1995-та година.

    Бойко Борисов е един от малкото бивши комунисти, може би единственият, който си позволи /понеже е готин, може би едва ли не/, откровено да хвали и превъзнася най-тъпия и най-гадния комунистически диктатор в цяла източна Европа – Тодор Живков. Негов работодател, между другото.

    Коментиран от #33, #47

  • 28 Госあ

    12 11 Отговор

    До коментар #20 от "измет":

    Е ? Май преувеличаваш, а ? Аз не считам кожухарите, цървуларите, плетачите на въжета и търгашите за интелигенция. По скоро писателите и поетите, които свинете са убивали с метални примки и голи ръце.

    Коментиран от #34

  • 29 шумчо

    13 16 Отговор

    До коментар #25 от "КОТарАК":

    Тук говорим за болшвизирани комунисти, за сърпове и чукова в главите, за слуги на Коминтерна и СССР, за селяндурите, които освиниха България. Не ми говори за Чарли Чаплин и хора, които нямат нищо общо с нашата селташка култура, смецица между болшевишкото и ориенталското.
  • 30 папагали

    35 9 Отговор
    30 години демокрация и още комунистите ви пречат бе ! То на крива ракета космоса и пречи. На много от хората им пречи папагалското мислене и липсата на обща култура . На Българина все Вуте му е виновен !
  • 31 Българина

    21 3 Отговор

    До коментар #25 от "КОТарАК":

    Точно така.Колкото ония бяха комунисти, толкова и тия са демократи.Един дол дренки.ИЗ-МЕТ.
  • 32 Госあ

    21 7 Отговор

    До коментар #25 от "КОТарАК":

    Христо Ботев, Никола Вапцаров,Гео Милев. Давам ти трима. Убити от прасета предатели.

    Коментиран от #53

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гейо

    8 16 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Какъв писател си, ако призоваваш за кървав бунт, това писател ли е? Интелигенцията не жадува за кръв, тя гради, обича. Може ли писател да е терорист? Интелигенцията са писатели като Яворов, Дебелянов, Лилиев, а не някакви комунистически отрепки.

    Коментиран от #44, #70

  • 35 Софроний

    30 7 Отговор
    80% от коментиращите тук още живеят в жилища построени от "комунистите" и 30 години не могат да построят и една тоалетна !
    Обаче фърчат на високо сякаш ха на Буров наследниците !

    Коментиран от #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Не си прав!

    23 4 Отговор

    До коментар #20 от "измет":

    Аз съм спортувал, и на мен държавата ми купи колело за да се състезавам! Колкото 2 лади струваше! Сега ми кажи ако сина ти е кадърен, кой ще му купи от държавата нещо! И колко плащаш на месец за да спортуват децата ти?

    Коментиран от #45

  • 38 комунистите

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "Де Факто":

    Всички са комуняги, кажи кой не е?! Костов? Агент. Соломон Паси - син на мастит комунист. Прокопиев - син на комунисти. Бойко - комунист в червата. Радан - комунист под прикритие. Христо Иванов - комунист.
    Всички играят роля, комунистите тотално са завзели властта от 1944, но след 1989 много интелигентно я бетонираха завинаги. Комунизма е превзел света. Американците работят с СССР.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДКМС ☭

    21 8 Отговор
    По скоро тежи робията към Германия за 30 години РБ се стопи с 3 000 000 люде от дружбата със соросоидна Германия!

    Коментиран от #46, #64, #88

  • 41 Герпобедавинаги

    8 9 Отговор

    До коментар #35 от "Софроний":

    И кво ,дай да се върнем пак там ? Ае я ходи на Ленин в аспуха
  • 42 Бацо

    6 4 Отговор
    Е комунист затуй буха пачки под дюшек, както са го учили
  • 43 Комуниста

    23 11 Отговор
    От както сме приятели с фашистите от тогава България е все назад и по назад с всяка година затъваме по на дъбоко!

    Коментиран от #59, #188

  • 44 Госあ

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "Гейо":

    И те са социалисти бе омбре. А в Сорбоната стоят словата на Ботев, а не на някой мазен чорбаджия.

    Коментиран от #48, #52

  • 45 анти

    13 13 Отговор

    До коментар #37 от "Не си прав!":

    На теб държавата ти е купила колело - чудесно, прекланяй се пред комунистическите паметници. Тези, на които БКП им взе земята, изсели ги, забрани им да работят, да учат, да говорят каквото искат и ги направи сектанти против волята им - те имат право да искат болшевишките паметници да бъдат преместени на не обществени места!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Чудесен си бе!

    6 6 Отговор

    До коментар #27 от "Де Факто":

    Да обиждаш "бай Тошо" показва интелекта ти, колко струваше!

    Коментиран от #54

  • 48 Ремзи

    5 14 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    И кат стоят на Ботев думите ,кво ?
    Къде ми е келепира ? Кой го знае Ботев във Франция ,или на атола Бикини ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гост

    7 16 Отговор

    До коментар #8 от "КОЙ":

    Че в китай освен роботи, има ли хора бе? Ей това прави комунизма- роботизира те и те прави на мравка.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 КОТарАК

    10 3 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    съгласен. точно затова се дразня когато драскат за престъпници и диктатура-комунисти и комунизъм...имахме и доста постижения по това време , но никакъв случай не беше комунизъм

    Коментиран от #67

  • 54 бай ти тошо

    18 14 Отговор

    До коментар #47 от "Чудесен си бе!":

    Бай Тошо е отвратителен селяндур, просто, невъзпитан, арогантен, тарикат. Този ли ви е идеала, бе? Отгоре на всички е убиец, избил е маса народ в мазето на Славянска беседа.
  • 55 Герпобедавинаги

    3 17 Отговор

    До коментар #52 от "безморални":

    Под комунисти разбираме всички над 60 гидини изкукали посеркивци и дърти кози останали в България

    Коментиран от #57

  • 56 НАШ ПАТЕНТ

    11 3 Отговор
    НА ДНЕШНИТЕ НЕВЕЖИ КОИТО СИ ТЪРСЯТ МЯСТО НЯКОЙ ДА ГИ ЗАБЕЛЕЖИ В ПОЛИТИЧЕСКОТО БЛАТО ВСЕ ИМ СЕ ПРИВИЖДАТ КОМУНИСТИ !!!! А ТЕ САМИТЕ СА .....УЛТРА ЗОМБИРАНИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ !!!
  • 57 болшевиките

    11 4 Отговор

    До коментар #55 от "Герпобедавинаги":

    Техните деца са също комунисти, нищо, че не са живели тогава. Те възхяляват 9.9.1944, съветския съюз, мразят западната култура. Харсват чалга, балканска простащина, ориенталска тарикатщина. Масово селяните (в обидния смисъл) са комунисти. Едно 90% от българите са комунисти, осъзнати или не, няма значение.
  • 58 Ернесто Уес Хорварес

    5 3 Отговор
    Това дебилно оправдание на не можещи и не знаещи значително ме изнервя. Ленин, Димитров и Живков са в трапа отдавна. С какво се оправдават некадърници и чужди пионки? Коя е тази ерест с членска маса която връща България в изходна позиция на унизена и загубила идентичност към ден- днешен! ?

    Коментиран от #62, #65

  • 59 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #43 от "Комуниста":

    Винаги сме страняли от Франция. Единствената независима страна от ЕС днес. И все към хансовете и вурста заради лоените топки като започнеш от стамболов и фамилията от австрийската кръчма и свършиш с баце.
  • 60 СССР ☭

    14 8 Отговор
    Долни шваби нападнаха Русия и я доха бой накрая бяха окупирани половин век за маказание сега квичат заради позора който отнесоха през ВСВ!

    Коментиран от #63

  • 61 пройчо

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "безморални":

    "интелигенцията"---като проф.ал.цанков?

    Коментиран от #68

  • 62 Ремзи

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ернесто Уес Хорварес":

    Ернесто ,пише се ерес бе ,коНбайнер !
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 лъжете

    9 16 Отговор

    До коментар #40 от "ДКМС ☭":

    Лъжецо, около 1944 България най-бързо увеличава населението си, тази тенденция почва бавно-бавно да намалява, за да се стигне до 1985, когато почваме да намаляваме. Разбираш ли, комунистите взимат държават, когато ръстът е най-голям и я връщат (уж) с отрицателен прираст.

    Коментиран от #69

  • 65 Може

    4 8 Отговор

    До коментар #58 от "Ернесто Уес Хорварес":

    Ленин, Димитров и Живков да са в трапа отдавна, но комунистическата им идеологията живее още. И това е проблема.
  • 66 Факт

    13 5 Отговор
    На кривата демокрация комунизма и пречи
  • 67 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #53 от "КОТарАК":

    И аз съм съгласен. Контрол трябва да има, но в много случаи, контрола е бил с цел кражби и облагодетелстване. А и покрай интелигенцията много селтаци е имало наистина...и те най отгоре както се случва в България. Бедата на всички времена.
  • 68 интелигенцията

    7 8 Отговор

    До коментар #61 от "пройчо":

    Интелигенцията - художници, писатели, музиканти, актьори, хората на изкуството. Хора, попили от западната култура, начетени. А какви идват? И отричате всичко преди вас, било буржооазо. Строите грозни панелни блокове, опростачихте населението. Сега се слуша чалга именно заради вас. Вие създадохте тази селташка култура.

    Коментиран от #76, #79, #80

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ГруЮ

    13 3 Отговор

    До коментар #34 от "Гейо":

    Никола Вапцаров и Гео Милев отрепки? Чел ли си ги някога ? Браво, поздравявам те - либералната пропаганда е успяла да те изгризе отвътре. Вече си част от сивата зомбирана маса.

    Коментиран от #77, #83

  • 71 прост ли си

    3 9 Отговор

    До коментар #69 от "ДКМС ☭":

    Палячо, вие обръщате тенденцията! Провери статистиката. Имало е преброяване на населението на около всеки 10 години. Най-много деца на семейство са се раждали около втората световна война. Това започва през средата на 30-те! Когато взимате власта това е най-силния период. Вие забавяте тенденцията и пре 1985 е обръщата. По ваше време започват да намаляват хората. Вие обръщата тендецията, как да ти го обясня! След вас вече намалят. Разбираш ли?
  • 72 безпартиен

    10 5 Отговор
    Кой вярва,че децата и внуците на комунисти ще ни освободят от комунизма?Власт се взема с оръжие и се задържа с писалката!!!На 9.9.1944 за последен път е използвано оръжие за вземане на власт!От тогава до сега все писалката е определяла!Така о след 10.11.1989 пак писалката определи децата и внуците на терористи да определят съдбата на народ и държава!Терористи защото как бихте нарекли лица взели оръжие извършващи атентати и убийства,въоръжени грабежи срещу законно избрана власт,колкото и несправедливи да са законите тогава!Как да скъсаме с комунистическото минало,когато градове,села,учебни заведения,улици,площади носят имената на "борци за свобода"освободили ни на 9.9.1944 от самите нас?Как да скъсаме с миналото когато символите на тази идеология не са забранени както например на национал-социалистическата?Значи фанелка с лика на Ленин,Сталин,Че Гевара и други "професионални революционери"се носят от млади хора,продават се свободно!Митинг за 9.9.1944 може,а за ген.Луков-не?От всичко това изводът е,че комунизмът вече е победил.
  • 73 МАНДРАДЖИЯ

    10 10 Отговор
    Господ, ако реши да размаже някого по особено садистичен начин, го заразява с Комунистическата Чума.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Меркел

    5 3 Отговор
    Вкарах в германия негри за да е*б*а*т немците!
  • 76 пройчо

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "интелигенцията":

    проф.Дечко Узунов/10 години в Германия през 20те/---даживя до академик 1984г в НРБ.......Александър Жендов/твърд комунист,железен/--съсипан при вълко червенков/вашия любим сашо сладура е бил личен приятел на червенков/....

    Коментиран от #81

  • 77 никога

    7 9 Отговор

    До коментар #70 от "ГруЮ":

    И двамата, заедно със Смирненски насърчават към кървав бунт, героизират бунтовете и дават кураж на младите шумци да търсят още кръв!

    Предпочитам да прочета Багряна, К. Константинов или Симеон Радев, но не и тези сектанстски водители.

    Коментиран от #103

  • 78 анти

    6 6 Отговор
    Прощаваме ви за всички, нека живеем в мир. Просто недейте да ни натрапвате паметниците. Не искаме да ги рушите. Преместете ги, тачете ги, но не ги издигайте в центъра на София. Нали помирение трябва?
  • 79 ГруЮ

    15 1 Отговор

    До коментар #68 от "интелигенцията":

    Селташката култура тръгна със Слави Трифонов и Митко Пайнера. По демократично време. По време на социализма изгряха Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев или пък Валя Балканска. Гласът и все още се рее из Вселената.

    Коментиран от #101

  • 80 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #68 от "интелигенцията":

    Бацка, хората на изкуството за които пишеш, а и на науката са от левия бряг. И понеже угоените селяци разбирате това като понятие за обратни, ще ти поясня, това е географско и културно понятие. Няма как художник,писател,учен или работник да бъде десен. Това е нонсенс. И за комунизма съществува, в цяла Европа и развитата част на Азия. Иначе щяхте да умирате пред болницата като селяците зад океана и да учите до 3 клас. Панял ?

    Коментиран от #86, #93

  • 81 анти

    8 4 Отговор

    До коментар #76 от "пройчо":

    Аз си гледам моите предци. Страдали са много, това ми е достатъчно. Какво ви дава право да взимате земя, да диктувате къде да живееш, какво може да учиш, какво да четеш, какво да говориш, какво да пееш, да рецитираш. Това е секта, нехуманно е!
  • 82 Грейс

    11 7 Отговор
    А бе, какво комунистическо минало, какви 5 лева? Вие сте по зле и от комунистите, защото те не дудняха 45 години за фашисти, като останки от миналото, както вие 30 години повтаряте мантрата за комунистите.

    Коментиран от #194

  • 83 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #70 от "ГруЮ":

    😂 добре ли е отговора на тоз ентелегент ? 😂 За Ботев все още траят мишоците, но помни ми думата,че ще нападнат и него. Таят вътрешна злоба.

    Коментиран от #92

  • 84 Герпобедавинаги

    0 3 Отговор
    Искам президент да ми е Гурбангулы Бердимухомедов
  • 85 Герпобедавинаги

    1 3 Отговор
    И премиер Уго Чавес
  • 86 шумците

    6 11 Отговор

    До коментар #80 от "Госあ":

    Човече, не ми говори за леви, десни. Повтарям - под комунист разбираме ортаци на болшевишките слуги, които завзеха след 1944. Къде ги виждаш хората на изкуството до тези селяни?
    Уточнявам какво е и селянин - дума придобила обиден смисъл след 1944, която обеднява ориенталска култура (там където свършва европа и започва Азиа), срещана на балканите, обидинена с болшевишката култура, внесена от СССР. Не руската култура от преди 1944, а юдеоболшевишките. Селяните са "прогресивните" комунисти, дошли в града, завзели всичко в държавата, т.н градски пролетариат или работническа интелигенция. Хората, чиито внуци, дори до ден днешен си носят селското в тях, независимо дали живеят в София.
  • 87 Жалки глупости

    5 2 Отговор
    Кой пише тези и д и о т и и . Тъжна България!
  • 88 Мдааа

    8 8 Отговор

    До коментар #40 от "ДКМС ☭":

    Мдааа...Дори и левите, защо ли не емигрират в Русия и Китай, а в Германия?...Мдааа...

    Коментиран от #118

  • 89 ДКМС ☭

    14 8 Отговор
    Палячо, набор 1980г е 160 хиляди, а набор 1990 е 125 000 хиляди родени, а набор 2019 е 58 000 хиляди личи си кога сме били добре и кога зле НПО мишкар!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Маймуняка

    13 5 Отговор
    Социализма и Комунизма не са лоши .Равенство,братсво и хляб за всеки ! Хората са лоши.Искат да живеят като гниди на гърба на друг в алчност и порочност.

    Коментиран от #96, #98, #106

  • 92 комун

    6 5 Отговор

    До коментар #83 от "Госあ":

    Където слагаш Ботев до Мирчо Спасов, Цола Драгойчева и други слуги на Коминтерна, милеещи да сме част от СССР?

    Коментиран от #116

  • 93 Кичо Слепия

    4 3 Отговор

    До коментар #80 от "Госあ":

    Аве ти да не си бил замполитком бе ,много плещиш пък все заучено и все лъжи !
  • 94 Тъпчо Балкански

    9 5 Отговор
    В България комунизма не си и отивал, просто претърпя, някаква странна метаморфоза, от лошо към още по лошо ......
  • 95 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #63 от "козимой":

    Ти глей само да не се повтори. Щото проблема и ник'ъв 😂

    Коментиран от #97, #99

  • 96 Руски фенклуб Копринка

    5 5 Отговор

    До коментар #91 от "Маймуняка":

    Не са лоши ,ама туй лято ще напълнят Копринка до компирите и ще се съберете на Мачупикчу...вашта семка червена
  • 97 козимой

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "Госあ":

    Няма как да се повтори ,колелото на историята са врътка ......де..и луди де..
  • 98 шумци

    7 3 Отговор

    До коментар #91 от "Маймуняка":

    За мен най-голяма имат американците, че са се съюзили със Сталин, но това е по юдейска линия. Другата грешка на Хитлер е, че тръгва на запад и се раздвоява. Ако липсваха тези два елемента СССР никога нямаше да влезне в България, а шумкарите щяха да си останат презираните от всички терористи, криещи се в шумата.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Въпрос

    12 1 Отговор
    Кравите не бяха червени , а защо след 1989г. ги изклаха , и започна повсеместен внос на хормонални меса ?

    Коментиран от #102

  • 101 Ремзи

    2 1 Отговор

    До коментар #79 от "ГруЮ":

    Оле мале......
  • 102 Каскет

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "Въпрос":

    Щот имаше много крави ,пък малко кравари останаа
  • 103 ГруЮ

    2 2 Отговор

    До коментар #77 от "никога":

    А даваш ли си сметка защо са го правили?
    Гледано от днешното сито време едва ли можем да разберем, какво е движило тези хора. Но те са живели в своето време и са осъзнавали какво правят. Смирненски е написал “Септември “ след Септемврийското въстание 1923г. , резултат от Деветоюнския преврат. Тогава между другото освен Гео Милев са убити и Стефан Стамболов, както и министърът на правосъдието Спас Дупаринов, кметът на София Крум Попов, много народни представители.

    Коментиран от #167

  • 104 12345678

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "ТО ВИЖ КОЙ":

    АМИ ЩОТО ТАМ СА НЯМАЛИ КОМУНИЗЪМ И КОМУНИСТИ И ЖИВЕЯТ ДОБРЕ.....ВСЕКИ ИСКА ДА ЖИВЕЕ КЪДЕТО МУ Е НАЙ ДОБРЕ....
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #91 от "Маймуняка":

    Така, така. Обаче има начин - йерархия и справедливост (в началото -меч, няма как). И достоен император 😉
  • 107 Защо Партията и ДС

    5 1 Отговор
    не бяха обвърани с организираната престъпност преди десети ноември 89?

    Коментиран от #166

  • 108 Анонимен

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "анти шумкар":

    Ще преместиш на дедо си дедовия. Кой си ти та да посягаш на антифашистките паметници? Антифашисткият период е част от историята на България и трябва да се почита, а не да се осквернява. Долу гнусните лапи от антифашистките поети и паметници. Историята е такава, каквато е, не бива да се променя. Народ който не зачита историята си е обречен да я повтори!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 СМЕРШ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Грешка":

    Случайно, Дейвид фон Браун( нацист) става става основното ядро на на НАСА!

    Коментиран от #113

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Госあ

    4 6 Отговор

    До коментар #17 от "анти":

    Слава богу,че има. Иначе трябва като Ломоносов да лъжеш ,че си син на дворянин за да те вземат в Университета. И да караш на хляб и вода. А като дойде такава криза - пример съединените краварски щати. Навсякъде, където има повече интелигенция от фермери има комунизъм.
  • 113 Кичо Слепия

    3 1 Отговор

    До коментар #110 от "СМЕРШ":

    А не е ли случайно Вернер ?
  • 114 гост

    12 3 Отговор
    Белислав- син на отявлен комунист скулптор, иска развенчаване на комунистите! хахха За по-младите - баща му беше придворен,червен комунистически скулптор, който създаваше паметници на комунисти и партизани. И сега се бори против обвързаностите на комунистите....ами що не върне на държавата облагите придобити от баща му по време на комунизма,а???...оттам да започне. Мекерета!!! Ама младите незнаят...
  • 115 Перо

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "НА КАЛПАВ":

    Много точен коментар! Няма какво да се добави. Даже млади тролове-пубери и те упрекват и коментират комунизма за който са чували от бабите си. Ами колко страни са били комунистически,в миналото и сега и вървят напред.Китай е втората икономика в света. Просто наложеното от вън статукво има нужда от оправдание за грабежа на държавата и геноцида на населението и няма какво друго да се измисли.Анатемосаните държавни служители от ДС отдавна са в един по-добър свят или са на преклонна възраст,а ги описват,като организирани престъпници в сегашно време.Ами защо не анатемосват бившата червена буржоазия и да искат лустрация? Няма да остане нито един измислен “демократ” не засегнат! Искайте лустрация за поколенията на отговорните комунисти,но на никоя партия не и стиска.

    Коментиран от #117, #119, #121

  • 116 Грейс

    4 0 Отговор

    До коментар #92 от "комун":

    А ти много искаш да го сложиш да Цв Цв или Баце или до ПКП а? Американските марионетки!
  • 117 Герпобедавинаги

    2 2 Отговор

    До коментар #115 от "Перо":

    Дрън дрън ....
  • 118 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "Мдааа":

    А ти случайно да знаеш,че леви в управлението на Германия винаги е имало ?

    Коментиран от #125

  • 119 Гост

    6 7 Отговор

    До коментар #115 от "Перо":

    Какво минало бе? Китай от 70 години е комунизъм. Като дойдоха комунистите тогава на власт утрепаха 70 милиона китайци, унищожиха китайската стара култура. Тва ли го хвалиш? Ай що не се бутате да ходите у Китай като 2 икономическа сила ми всичко се на запад гледа? Ъ?

    Коментиран от #122, #123, #124

  • 120 Анонимен

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "анти шумкар":

    Ще ти кажа нещо и за дядовците ни. Навремето имаше една категория, които Държавна Сигурност определяше, като ЧЕСТНИ БЕЗПАРТИЙНИ. Тази категория хора бяха привелигировани не по-малко от партийните кадри. Моят дядо като безпартиен беше командир на 15 човека, всички до един членове на ОФ, ДКМС и БКП. Тоест БКП е уважавало личният избор на всеки относно това дали да членува или не членува в дадена организация и не е дискриминирало безпартийните, когато са имали ръководни качества.
  • 121 ГруЮ

    4 3 Отговор

    До коментар #115 от "Перо":

    Малко уточнение: Китай е No 1 в света по паритет на покупателната способност : China GDP (PPP): $27.31 trillion, U.S. GDP (PPP): $21.44 trillion. По номинален БВП все още нещата са различни, но пък Китай расте със 6.5% годишно, докато Щатите с 1%

    Коментиран от #129, #131, #165

  • 122 любопитен

    1 2 Отговор

    До коментар #119 от "Гост":

    Ти скоро бил ли си в Китай?

    Коментиран от #126

  • 123 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #119 от "Гост":

    Оу, все още чакам и силно се надявам да отида в Китай. Страната с най висок импакт в. Life sciences. То си пролича по време на пандемията. Конкуренцията е много голяма....

    Коментиран от #130

  • 124 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #119 от "Гост":

    Веднага ти отговарям. Заради езика само. Нещо ми се заплита в носоглътката китайския, иначе директно заменям шоферлъка на запад с една административна службица в посолството ни в Китай, даже нема се замисля и секунда.

    Коментиран от #127

  • 125 ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ОБЩНОСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #118 от "Госあ":

    ЛЕВИ ВИНАГИ Е ИМАЛО НА ЗАПАД, НО ЛЕВАЦИ КОМУНИСТИ.....
  • 126 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #122 от "любопитен":

    Преди година за последно
  • 127 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #124 от "Анонимен":

    С английски можеш да се справиш отлично. Стига да го знаеш отлично. Ама щом си шофер....
  • 128 В.В.П.

    5 4 Отговор
    На България и пречи,,ВСИЧКО И ВСИЧКИ...ВАШТА МАМЪ,НЕДНА,ШВАБСКА!!!,,.УТРеПАХТЕ България,без да гръмне пушка,само с гола пропаганда.Обещания,и лъжи ..Евалъ за СТРАТЕГИЯТА..!! ..Ще ви шибът арабелите.. Единственото спасение е да тръгнете по пътя на ,,Мустачето,,,.Ще има яка ебъъъън през гащите..
  • 129 Перо

    4 4 Отговор

    До коментар #121 от "ГруЮ":

    Китай е собственик на по-голямата част от американския външен дълг. Сумата е астрономическа,но не мога за кратко време да цитирам точни данни.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Кичо Слепия

    4 1 Отговор

    До коментар #121 от "ГруЮ":

    Умре тая ....Китай до десет години ги чака пила

    Коментиран от #134

  • 132 козимой

    2 1 Отговор
    Откак ме лекуваха китайски докторици от маймунски коклюш ,вяра им нямам
  • 133 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #130 от "Кичо Слепия":

    Ходил съм за кратко и ми харесва. Института на Академията е в Ботаническата градина на Пекин. Тежък мрамор и поддържана сграда. Пекин е изключително космополитен град и можеш да видиш всичко. От първите скулптури в музея в Забранения град отпреди повече от 6000 години до най високите небостъргачи в света.

    Коментиран от #135, #137

  • 134 ГруЮ

    2 2 Отговор

    До коментар #131 от "Кичо Слепия":

    Съмнявам се. Твърде са напреднали. Пък и най-големият им страх е да не се върнат към унижението, което са им причинили англичаните по време на Опиумните войни и след това. Просто няма да го допуснат.

    Коментиран от #138

  • 135 Кичо Слепия

    3 1 Отговор

    До коментар #133 от "Госあ":

    Аха ... и в централата на Хуявей та черпиха чай от женшен нали ,и никакво куче ,котка ,маймуна или прилеп не ти сервираха !

    Коментиран от #141

  • 136 Кичо Слепия

    7 4 Отговор
    Китай са едни жълти маймуни със комунистически мозъци и грам култура ,които от любов към родината са пкъзнали по целия свят и са най- лъжливата и гадна пасмина дребни червеи
  • 137 Кичо Слепия

    3 2 Отговор

    До коментар #133 от "Госあ":

    Леко да не са в Китай най-високите небостъргачи ....

    Коментиран от #139

  • 138 Кичо Слепия

    5 3 Отговор

    До коментар #134 от "ГруЮ":

    Напреднали са , с чуждо ноу-хау , и копипейст . Сега ,освен кризата с вируса ,ще ги изрежат и по еколиния за емисиите ,и ще засмучат въздух

    Коментиран от #140, #163

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #138 от "Кичо Слепия":

    С кое ? С твойто ноу-хау ? 😂
  • 141 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #135 от "Кичо Слепия":

    Киче,ти истинска китайска кухня не си и помирисвал бе майна. Наслаждавай се на хамбургерите и не фантазирай.

    Коментиран от #148

  • 142 Кичо Слепия

    2 1 Отговор
    Сельо ,Пекин няма !

    Коментиран от #143

  • 143 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #142 от "Кичо Слепия":

    Аааа а к'во има ?

    Коментиран от #146

  • 144 Позитивен

    8 1 Отговор
    Комунистическият режим е обявен за престъпен със закон, а кои са осъдените за извършените престъпления?

    Коментиран от #173

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Кичо Слепия

    2 0 Отговор

    До коментар #143 от "Госあ":

    Има Бейжинг ,освен в България и Просия ,никъде по света няма Пекин

    Коментиран от #149

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #146 от "Кичо Слепия":

    😂 Сериозно? 😂

    Коментиран от #152

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #148 от "Кичо Слепия":

    У макдоналдс така ли ти казаха ?
  • 152 Кичо Слепия

    2 1 Отговор

    До коментар #149 от "Госあ":

    Ае , май ти е одраскана плочата ,лагваш яко !

    Коментиран от #154

  • 153 Кичо Слепия

    3 5 Отговор
    Комунизмът криеше Уикипедията от вас и бяхте щастливи ......сега се излагате пък ....

    Коментиран от #155

  • 154 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #152 от "Кичо Слепия":

    Бате, ти си толко лагнал, че е неуместно за един коментар да ми се праиш на модерен.
  • 155 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #153 от "Кичо Слепия":

    От уикито четат полуграмотните.
  • 156 Кичо Слепия

    3 3 Отговор
    Викаш , пудрата във Френските Алпи пръхкава ,и сноуборда лети ....?
    Ам ваазлин тургаш ли му ...на борда ? Хихи..да са лъзга тъй ,лъзга ....

    Коментиран от #158

  • 157 Кичо Слепия

    3 2 Отговор
    Напудряш ли често нослето в Гър Миш ПартенкирХен

    Коментиран от #160

  • 158 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #156 от "Кичо Слепия":

    Добра е пудрата, ама да я има. Щото е рядкост. Що питаш ?
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #157 от "Кичо Слепия":

    Т'ва е ниско бе. Писал съм високите Алпи.

    Коментиран от #161

  • 161 Кичо Слепия

    2 2 Отговор

    До коментар #160 от "Госあ":

    Ам то ниски Алпи има ли

    Коментиран от #162

  • 162 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #161 от "Кичо Слепия":

    Има разбира се. Само там ,където има високи обаче. Високи Алпи има само във Франция и Италия.
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 пълни глупости

    0 1 Отговор
    желето пак се разтече по пода... извикайте чистачката да почисти тая помия!
  • 165 123

    2 2 Отговор

    До коментар #121 от "ГруЮ":

    Много избирателно даваш информацията за БВП на САЩ и Китай.
    2019-САЩ- БВП реална стойност-21.43 трилиона $- по паритет на покупателнара способност- 2 място, БВП на човек- 63 051$
    2019-Китай-БВП реална стойност- 14.4 трилиона $- по паритет на покупателна спосбност 1 място,БВП на човек-8254$,
    2019-България-БВП реална стойност 68 милярда $, по паритет на покупателна способност 73 място със 164 милярда долара- БВП на човек-9826$
    Среднен Българин е с 1572$ по богат от среден китаец,и 6,4 пъти по беден от среден американец, който е по богат с 53 225$ от среден Българин.
    А среден Американец е по богат от среден китаец 7.64 пъти.

    Коментиран от #176

  • 166 123

    6 2 Отговор

    До коментар #107 от "Защо Партията и ДС":

    Защотото организираната претъпност=БКП и ДС управлява от 1944 до 1989, тези на по ниски партийи позиции са крадли колкото могат, но са привлигировани комунистите във всичко и са ползвали всички блага безплатно така че я нямало нужда да окрадът всичко, както са направили след 1944 и след 1989г. А тогава до 1989г БКП и ДС са държавата и означава крадеца да краде сам от себе си.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 По силен е

    4 5 Отговор
    След 30 години "демокрация" не могат да не говорят за "комунизъм". Или са папагали глупави и имат готови изречения за да се оправдаят. Или "комунизма" е по-силен, има по-добра идеология, има по-силни предимства. Признайте се.
  • 169 Овчар

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "мръсен комундер":

    Тези трима глупака искат»вълк стадо да пази» да залазят всичко от комунизма и да грабят от демокрацията и след като не могат и тези много знаят ли тези «комунистически синчета какво е панелка какво обществен транспорт»

    Коментиран от #172

  • 170 Сдс

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "1996":

    Нашата госпожа нинова ви поведе пак към батака един комунисти живееха на ул оборище в партиини апартаменти 200-300кв м а други по жил компекси гарсионера45-50м2 ако имаш акъл ще разбереш за кого. Става въпрос ако не питаи тримата глупака
  • 171 ртфг

    8 2 Отговор
    Комунистическото НЕ е минало в БГ, а е настояще. Комунистите винаги са били на власт през последните 30 год. Затова нямаше лустрация в БГ. За да могат комунистите да управляват Бг по комунистически и след '89 год. Комунистите са на власт и днес и то най- крайните, агресивни комунисти.
  • 172 ртфг

    7 1 Отговор

    До коментар #169 от "Овчар":

    Какво ще грабят от "демокрацията"? Какво се създаде при "демокрацията", че да го грабят. Друг е въпросът, че демокрация в БГ няма. Само си вижте прокуратурата и Наказателния кодекс, непроменени от мракобесните времена на Сталин и Берия, прилагащи открито и прикрито методите на Архипелаг ГУлаг- най- явният показател за липсата на демокрация!
  • 173 ртфг

    2 1 Отговор

    До коментар #144 от "Позитивен":

    Как ще съдят сами себе си?
  • 174 ттт

    5 2 Отговор
    Никога не съм членувал в каквато и да е било партия. Но си спомням, как за някои нерешени проблеми 35 години след 9-ти септември 1944 г., комунистическите оправници ( с "о" защото реално ни оправяха) се оправдаваха с остатъците от миналото. Така, че сега като чуя някой да се оправдава с комунизма ми се драйфа. В момента България е много повече капиталистическа държава отколкото примерно Германия или Франция. Никой не се опитва да налага държавна собственост върху средствата за производство, което реално е комунизма. Проблем на България е корупцията, а тя партийни пристрастия няма, Хаити никога не е била комунистическа държава, корупцията там е по-тежка дори и отколкото в България и въпреки, че никога не са били комунистическа държава, там живеят по-зле отколкото тук.А за това, че властта в България (от много време, не само Б.Б.) не желае да се справи с корупцията сме виновни ние самите. ДЪРЖАВИТЕ ОТ ОВЦЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ВЪЛЦИ!

    Коментиран от #175

  • 175 ртфг

    2 0 Отговор

    До коментар #174 от "ттт":

    Хаити не е ли била колония?

    Коментиран от #178

  • 176 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #165 от "123":

    Глупости. Ама пълни. Средно няма нито в България, нито в сащ, нито в Китай все още но това е целта. В Китай поне няма толкова крайно бедни като у краварника. За средни стойности може да говориш за Дания,Норвегия, Швеция,Швейцария, Япония.
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 ттт

    2 0 Отговор

    До коментар #175 от "ртфг":

    Бил е. Сингапур е бил колония до по-скоро. Между другото през 1961-ва година Сингапур го изключват от Малайската федерация зади бушуващата на острова гражданска война. Та тогава е бил по-зле и от Хаити. И освен това никога не е бил и не е демокрация.

    Коментиран от #182

  • 179 Патилия

    10 3 Отговор
    Комунистите, БКП сега БСП са проклятието на България. Без тях отдавна да сме бяла държава.
  • 180 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    АНТИКОМУНИСТИТЕ СА В ЗАКОНА .КОМУНИСТИТЕ СЪЩО СА ТАМ .
    КОГАТО ЗАКОНИТЕ ДАВАТ ПРАВО НА ТРУД НА ВСЕКИ , КОМУНИСТИТЕ ИЗЧЕЗВАТ , ЗАЩОТО НЯМАТ ПОЧВА ЗА ИЗЯВА .
    ИНАЧЕ.... НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ... ТОЙ Е ЗАЛОЖЕН В ПРИРОДАТА НИ .... КАТО ПРИРОДНА КОНКУРЕНЦИЯ ... КАТО АЛЧНОСТ ... КАТО ЖЕЛАНИЕ ДА СИ ПО- ВИСОКО , НАЙ- ВИСОКО , КАТО ФЛОРАЛНА БЛИЗОСТ ДО СЛЪНЦЕТО .

    Коментиран от #183

  • 181 Смърдиии

    7 1 Отговор
    БОли ме фара ,че искали да отворят досиетата до 1989г. Най-много да разбера кой ме е топил,че разправям вицове за бай Тошо по банкети. Големият грабеж беше след 1989г. Точно архивите на Министерския съвет,Народното събрание и тези на банкате е спецслужбите трябва да отворят та да мидим мароканските скакалци. Нали викат,че червените бели грабителите през последните 30 години,ама не дават и дума да се отвори за досиета след 1989г. А би трябвало гочно тия досиета да се отворят без разлика за червен,син или пембен марокански скакалец. Ама тогава ГЕРБ,ДПС,СДС,ДСБ,Патреотарци и Дай България ще останат без ръководни кадри и олигарси. Днес в БСП има по-малко членове на БКП отколкото в "демократичните" партии. Няма лошо ,че подгониха Черепа,Баневи,Прокоповците,ноооо... странно никой не се занимава с Домуза,Гергов,Доган,Златев,шкафчето на Боко или имотите на Чехлю Пастирков. Ми вилата на Чехлю е анджък на брега на морето в Черноморец. Двойният стандарт на неофитете демократи смърдиииии..... отвсякъде.
  • 182 ртфг

    2 1 Отговор

    До коментар #178 от "ттт":

    Тогава защо ни сравняваш с Хаити- колониална държава, и то извън ЕС и Европа?
  • 183 ГруЮ

    3 1 Отговор

    До коментар #180 от "аз съм Веска":

    Не си съвсем права. Когато данъчните закони позволяват на 1% да тънат в разкош, а останалите едвам да свързват двата края, идват онези с вилите.
  • 184 Уууууу

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "КОЙ":

    Когато се говори за Китай ,много трябва да се знае,а това е ,че там има само един комунистически капитализъм,няма комунизъм!
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 От тогаз

    9 1 Отговор
    Прав е Минеtков e прав за политическата корупция през последните 30 години: син е на Величко Минеков - два пъти депутат в Тошовото Народно събрание от 1982 до 1990г.,член на БКП от 1959г. и член на "ловната дружинка" на бай Тошо. Самият Минеtков е учил в Хамбург преди 1989г. Та като почнем от него ,та до комсомолчетата и партийците като
    Желю Жебата - БСП и марксист до последно,Цачева,Борисов,Коsтовица,Костов,Чехlю,Sоломончо,Лиленцето-пиленцето,Куневица,Вършецкия академик,разни аталантици като Тагаревци,Шаrлатанчовци,Даневци,Събчо-саблята,даскалът по научун комунизъм Огнян Минчев,Дайновчето,агент Алберт, Мноооого е прав Минеtков. Откога се е демокрация зазорила, от тогаз номенклатурна изклисавщина се е заточила.
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 1354354131

    4 2 Отговор
    една подробност минеков е активен член на БКП , син на активни борци на БКП с доказани злодеяния....
  • 192 йокин

    5 2 Отговор
    Истинските комунисти-в гробове,а мижитурките,подмазвачи,ит.н.станаа,АКТИВНИ БОРЦИ.
  • 193 Рико

    4 2 Отговор
    Ние всекидневно(тук например) осъждаме комунизма. Комунизмът е осъден, но комунистите не са осъдени! Там е бедата. Осъждаш злото, а оставяш носителите му да правят каквото си искат. Еми,ще правят.
  • 194 безпартиен

    5 3 Отговор

    До коментар #82 от "Грейс":

    Защото не сте преживели лустрация без да има за това специален закон!Отнесоха го поне 2 поколения деца и внуци на лица свързани с управлявали до 9.9.1944,служители на полиция,офицери,интелигенция!!!Намаха права да служат в армията,милицията,съд,прокуратура!За тези места имаше само деца и внуци на АБПФК ако си спомняте!Същите тези ползваха привилегии за жителство,образование,работа!!!А след 10.11.1989 от АБПФК отпадна К,защото започнаха да строят капитализма същите деца и внуци!!!Сега е много късно за лустрация защото вече няма кого да лустрират.А през 2000 година НС прие закон обявяващ режима от 9.9.1944 до 10.11.1989 за престъпен!?Резултат от него-нула!Всички "работили" като платени партийни секретари сега са почтени пенсионери и стажът им се признава,независимо от закона,че са управлявали престъпно!Управлението е било престъпно,но престъпници няма!Има само глави пълни със сърпове,чукове и петолъчки!

    Коментиран от #197

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 фАНТОМасс

    3 1 Отговор
    Самият факт , че премиера Борисов е бил ДОБРОВОЛЕН и САМООСЪЗНАТ член на БКП , а сега се прави , че все едно не е било , е ПОКАЗАТЕЛЕН И КРАСНОРЕЧИВ ! Той обича да тълкува миналото си така , както му е изгодно и удобно ! А за това , че е бил МУТРО-ОХРАНИТЕЛ и ортак с всички босове на подземния ни свят е БЕЗ КОМЕНТАР ! Не МОЖЕШ ДА ИЗТРИЕШ миналото си на мафиот и хоп....вече да си светец !
  • 197 Скакалци

    3 1 Отговор

    До коментар #194 от "безпартиен":

    EEee ....де ги тия наследници на репресираните след 09.09.1944г.? Ако бяха толкова многобройни просто щяха да вземат властта и въобще да не допуснат тая сган от коментар 189 да обсеби и насили държавата и народа. Явно са били малобрайни и това отвори пространство за шарлатаните и приспособленците да си сменят кожата като змии. То и след 09.09.1944г. е било така - комунисти и ремсисти са били около 30 000 ,а само за няколко месеца до края на 1944г. БКП набъбва на 485 000,а след някоя година на няколко милиона.То е ясно,че това са били използвачи и нагаждачи и Вълко Червенков наистина правилно е искал да се освобиди от такива шарлатани. СеДиСето и Гербестаците пият същата отрова,която изпи и Вълко Червенков - от ордите нагаждечи трудно има отърване.

    Коментиран от #199

  • 198 незнайко

    6 0 Отговор
    Престанете с това КОМУНИСТИЧЕСКО минало !!! Комунизъм не е имало никога !!! Имаше социализъм и накрая път към развития социализъм, но на КАПИТАЛИСТИТЕ ТОВА НЕ СЕ ОТРАЗИ ДОБРЕ и сега сърбаме тяхната попара която я дават на ЖИВОТНИТЕ СИ !!! Какво като има всякаква техника по магазините и НЕ ВСЕКИ може да си я позволи ??? А веднъж позволил си си вече в КАНАЛА ЗА ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ !!!"БЕЗПЛАТНИ" минути за разговор, повече "БЕЗСМИСЛЕНИ" програми , по голяма "СКОРОСТ" на интернет и всичко това срещу повече пари !!! За автомобилите, че не сме в състояние да отстранямаме и малки дефекти да не говоря !!! ЗАРОБИХА НИ ИКОНОМИЧЕСКИ И НЯМА ОТЪРВАНЕ !!!
  • 199 123

    3 1 Отговор

    До коментар #197 от "Скакалци":

    Живи дисденти в България до 1989 има много малко живи, те са систематично избивани от комунистическата диктатура. Ако си един от тези дисиденти нямаш никакви права да учиш в Унивеститет, да работиш на добра работа или да заемаш ръководна длъжност, и най вероатно ако са те оставили жив да си интерниран в малък град или село на неквалифицирана или тежка работа.

    Коментиран от #200

  • 200 Аре де

    1 1 Отговор

    До коментар #199 от "123":

    Аре де? Чудно пък как аз познавам доста "врагове на народа" .... все завършили висше образование или убутали се престижна работа по Тошово време? Как така Петко Бочаров работеше в БТА и получаваше награди от бай Тоша с поклон до кръста? Или как така Богдана Карадочева стана национална певица при Тоша? Или как така Стефан Савов стана зам.председател на съюза на преводачите,два пъти получи през 1978 и 1984г. превадачески награди? И как така точно Стефан Савов преведе от испански книгата за Че Гевара? Ами как Беров стана професор,а Сендов академик като са все от буржоазни фамилии? Или как така отявлен легионер като оз. полковник Дянко Марков печели конкурс и е назначен в Държавния музикален театър?

    Коментиран от #202

  • 201 бай ставри

    2 0 Отговор
    да му кажа на минеков който е на 61год и излязъл на улицата за да се освободи от комунистическия режим заедно с престъпника в.божков и много бивши храненици на бкп/бсп/ че трябва да се срамува от собственото си поведение и приказки защото всички на улицата са бивши комуняги тяхни деца и внуци а малкото останали са подведени или платени
  • 202 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #200 от "Аре де":

    Отговорът е ДС!!!И ако законът за досиетата беше "скопен" и имената на починали агенти и служители не се оповестяват,то вината не е на обикновените хора!!!!