30 Октомври, 2020 15:02 13 294 74

Коронавирусът в Швеция и у нас - пред ФАКТИ разказва Йоана, която отиде там, за да роди

  • коронавирус-
  • българия-
  • швеция-
  • противоепидемични мерки

"Тук не се говори с такъв стрес. В България беше страшна паника", каза Йоана

Коронавирусът в Швеция и у нас - пред ФАКТИ разказва Йоана, която отиде там, за да роди - 1
Възрастна дама в Стокхолм; Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Швеция е държава, която още от началото на пандемията от коронавирус реши да не прилага никакви крайни задължителни противоепидемични мерки и сякаш се довери на гражданите си да носят отговорност за непредаване на вируса един към друг. Ако трябва да говорим в числа, Швеция е преди нас - както по броя на заболелите от COVID-19, така и по смъртни случаи. Заболелите обаче не са толкова много, имайки предвид, че в държавата маските никога не са били задължителни. Преди да приемете, че това е публикация против маските, не – не е такава. Това е публикация за личната отговорност.

Йоанна е на 32 години. Българка е, съпругът ѝ е швед, самата тя също е шведски гражданин. Първата вълна на вируса прекарва в България, но бременна в деветия месец пътува заедно със съпруга си с кола до Швеция, за да роди там.

„Аз бях в България, когато беше първата вълна през март месец. Бях бременна и много стресирана, защото в България и по новините, и навсякъде само се всява паника. Затова исках да дойда в Швеция, за да родя тук. Пътувахме, когато беше пикът – май месец. Беше доста страшничко по пътя и във всички държави, но само като пристъпихме границата в Швеция, все едно влязохме в рая. Толкова беше спокойно, никакво напрежение, няма маски, няма паника. Въобще самото съзнание на хората е друго. Те самите се самоизолират, ако имат някакви симптоми или ако усетят, че са болни. Това постоянно се говори, дори когато искаш да отидеш на лекар – ако имаш симптоми, първо си остани вкъщи и се обади на 1177. Това е телефон, на който ти дават инструкции какво да правиш, и ако е по-сериозно да отидеш в болница. По принцип шведите са по-дисциплинирани хора и самите те спазват мерки. Имат самосъзнание“, каза Йоана пред ФАКТИ.

На въпроса дали дисциплината на шведите играе ключова роля в ситуацията, Йоана отговори: „Не само дисциплината, но и неналагането. Например политиците съветват какво да се прави. Те дават съвети. Никой не забранява и не слага забрани. Аз си мисля, че ако някой сложи забрани на шведите – знаете, че скандинавските държави са първи по самоубийства и ако трябва да се изолират, както става в България, ще е страшно. Тук самото общество е малко по-дистанцирано. Няма толкова социални контакти, както в България и може би и това помага.

Например аз, преди да родя ходех на прегледи май месец и ми направи впечатление – аз бях наплашена от България, там, когато ходех на прегледи имаше маски, много ме беше страх, тук, когато дойдох никой не използваше маски, никой не говореше за вируса и никой не носеше маски в болниците на обикновените прегледи. Имах температура след раждането, направиха ми тест и тогава си сложиха шлемове, маски и облекла и не ме пуснаха да изляза от стаята пред да излезе резултатът. След като той излезе, нямах COVID, тестът беше отрицателен, просто имах температура от раждането - махнаха и шлемовете, и маските. В болничните заведения не се използваха маски тогава. Сега, когато съм ходила на прегледи някои хора носят маски и шлемове, но пак при по-специфични случаи“.

Питах Йоана и за заразените – знае ли колко са заразените например днес, дали броят им се коментира като тема. „Коментира се, но аз забелязвам, че никой не се интересува толкова от цифрите. Аз лично нямам представа за цифрите и не съм се интересувала от това нещо. Мисля, че вчера чух за 2000 заразени, но нямам представа“, отговори тя.

За мерките в Швеция Йоана каза, че хората спазват стриктно дистанция от два метра – на каси, опашки, на публични места. Няма официална мярка, правят го доброволно. Има дезинфектанти навсякъде, но Швеция по принцип е известна с чистотата на обществените ѝ места. „Съветват, ако не е належащо пътуване, да се избягват пиковите часове в обществения транспорт. За детските градини и яслите чух, че ако родителите са в майчинство, бащинство или са вкъщи, ако могат да задържат децата също вкъщи, но не им забраняват да ходят на училище или на детска градина, просто ги съветват, ако имат такава възможност. Ако хората имат възможност да работят от вкъщи, също се съветва да го правят. Няма нищо задължително, всичко е на собствена отговорност. Съветват се“, допълни Йоана.

Раждането на детето си Йоана планира да се случи в Швеция и преди пандемията. Когато държавите затварят границите си през пролетта обаче, тя не знае дали тя и съпругът ѝ ще успеят да стигнат от България до Швеция. „Ние бяхме с кола и трябваше да се прибираме с кола, да минем през много държави, а имаше затворени граници. В някои държави не можеше да се минава. Трябваше да пиша до всички министерства, посолства, къде какво е нужно, какви документи. Само в Сърбия ни искаха документ, че се прибираме. Успяхме да се прибeрeм тук, защото сме шведски граждани и имаме адресна регистрация, иначе не пускаха“, разказва българската.

Казва, че по пътя не са им правили тестове. „Само в Австрия си спомням, че беше много страшно, защото ни спряха на границата като космонавти облечени и ни казаха да не спираме дори да зареждаме на бензиностанцията, да минем само транзитно. Погледнаха ни резервоара, имахме късмет, беше пълен тогава и просто преминахме“, допълни Йоана.

„Беше тежко пътуване, но когато дойдохме тук, все едно камък ми падна от сърцето. Тук не се говори с такъв стрес. В България беше страшна паника. Аз виждам и сега, когато понякога си пусна български новини или чета във Facebook какво пишат мои приятели, въобще паниката е много по-голяма от вируса, според мен“, каза тя в края на разговора ни.

Положителни PCR тестове например за 28 октомври у нас са 2569, в Швеция са 2820. В сайта на Министерството на здравеопазването на Швеция не открих информация за броя на новозаразените, както е в сайта на българското здравно министерство – в секция „Новини“. Там от вчера обаче е поместена информация за допълнителен бюджет от 3 милиарда шведски крони (около 289 милиона евро) за широко тестване. Не мога да кажа дали Швеция се справя с коронавируса по-добре от нас, дали стратегията им е по-добра, защото ситуацията се развива и нищо не е приключило, за да говорим толкова гръмко и окончателно. Факт е обаче, че психиката на човек е една за цял живот и е полезно да се щади, че вирусът го има навсякъде по земното кълбо, а разум в комбинация с отговорност е класическа формула за справяне с напрегнати ситуации. Не съм сигурна дали същото може да се каже от една страна за отричането на вируса, а от друга - за поведението в стил „яко“ ще мрем. Ще завърша с клишето за отворен финал: предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БОЗА

    131 12 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: ...но и неналагането. Например политиците съветват какво да се прави. Те дават съвети. Никой не забранява и не слага забрани."

    Че те не са никакви "политици" тогава...според нашичките де...то не те ли овика,да ти се накара едно хубаво,да ти обясни,как ТИ СИ ВИНОВЕН,за всичко,къв политик е...стригане,страх и кресчендо му е майката(и за деда му и западните балкани естетсвено)...ко не верват да питат бацко... ;-)))))))

    Коментиран от #5

  • 3 Behemoth

    127 8 Отговор
    Е нали спасителя (чумав в момента)трябва да ни спаси!

    Коментиран от #43

  • 4 БАЙ Х@Й

    92 7 Отговор
    Как този Опасен вирОс прескача пОлитици и "нОводошли"!

    Коментиран от #74

  • 5 гост

    36 45 Отговор

    До коментар #2 от "БОЗА":

    Какво общо има Бай Ганьо с шведа ,че не разбрах , а и ти си цитирал избирателно ? "Въoбщe caмoтo cъзнaниe нa хoрaтa e другo. Тe caмитe ce caмoизoлирaт, aкo имaт някaкви cимптoми или aкo уceтят, чe ca бoлни. Тoвa пocтoяннo ce гoвoри, дoри кoгaтo иcкaш дa oтидeш нa лeкaр – aкo имaш cимптoми, първo cи ocтaни вкъщи и ce oбaди нa 1177. Тoвa e тeлeфoн, нa кoйтo ти дaвaт инcтрукции кaквo дa прaвиш, и aкo e пo-ceриoзнo дa oтидeш в бoлницa. Пo принцип швeдитe ca пo-диcциплинирaни хoрa и caмитe тe cпaзвaт мeрки. Имaт caмocъзнaниe“, кaзa Йoaнa прeд ФAКТИ.Намираш ли прилика между едните и другите,защото аз никаква.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БОЗА

    45 11 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Какво общо има Бай Ганьо с шведа ,че не разбрах , а и ти си цитирал избирателно ?"

    Не се тревожи-такива,като теб все не сте разбрали(това не е избирателно)...нормално ви състояние е... ;-)

    Коментиран от #14

  • 8 Потребител

    115 3 Отговор
    От цялата работа разбрах, че шведите се държат като хора.
  • 9 Хайде сега

    110 15 Отговор
    си припомнете какво казваха нашите управляващи точно за Швеция в началото и по време на първата криза? И какво казваше и продължава да твърди доц. Мангъров, който явно не се вписва в официалната политика и пречи някому? И бъдете благодарни на Вожда, който така се е загрижил за всички ни, че ще ни "обгрижва" - теб, мен, всички ни... И бягайте където и да е, но да е по-надалеч.

    Коментиран от #17, #68

  • 10 Василева

    17 43 Отговор
    Борисов спечели парламентарните избори организирани от служебното правителство на Радев.Какво означава „мъртви души”в избирателните списъци?Дали са починали хора или хора живеещи в чужбина,но запазили българското си гражданство.
  • 11 Kiro Ciganeto

    65 4 Отговор
    неразбрахте ли ,че всяка държавна институция се отнася към всички като към неграмотни роми....защото това е моралното ниво над което са те…
    тези, на които вие плащате данъци за заплати ...…..ви третират като малоумници

    Коментиран от #42

  • 12 МАНГЪР МАНГОВ

    35 12 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    ДВА МИЛИОНА И ПОЛОВИНА ПЕНСИОНЕРИ ДА НЕ ИСКАШ ДА СА БЕЗСМЪРТНИ БЕ? МЛАДИТЕ СА В ЧУЖБИНА, ТАМ РАБОТЯТ, ТАМ РАЖДАТ А ТУК ПРАЗНИ СЕЛА С 10 - 20 БАБИЧКИ НА Д 80 ГОД. ЩЕ СЕ СРАВНЯВАМЕ С ШВЕЦИЯ? КАКВО ДОЖИВЯХ? Я ВИЖ КАК Е В РАША, СЪРБИЯ, МОЛДОВА, БЕЛАРУС.
  • 13 Дамян

    83 7 Отговор
    Ходил съм много пъти в Швеция. Не можем да сравняваме един наистина дисциплиниран и отговорен народ с нас! Различна култура,различен манталитет! Няма база за сравнение! Между другото малко се пише за Норвегия,но и там няма маски и няма ограничения!

    Коментиран от #26, #41

  • 14 гост

    6 19 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    Напротив , такива като теб цитират избирателно и манипулират.

    Коментиран от #15

  • 15 БОЗА

    29 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Манипулация,чрез ЦИТАТ ли бе пиле шарено-я прочети ВНИМАТЕЛНО,какво съм писал...и запомни-всеки човек носи радост...някои,когато идват...а други,като си отиват(разбирам тъгата ти...но момчето си отива)... ;-)
  • 16 Алеко

    42 4 Отговор
    кога бай ганя стане с манталитет на швед ей тогиз ще се оправим,до тогаз ще се радваме на тиквени управници!
  • 17 "доц. Мангъров, който явно не се вписва

    22 8 Отговор

    До коментар #9 от "Хайде сега":

    в официалната политика и пречи някому?" - че той е най-свободен от всички. Никакви закони, разпоредби и глоби не го ловят?! Пречи ли действително някому или е част от НЕофициалната политика? И да, съвети се дават на хора, на които можеш да се довериш, че могат да се самодисциплинират. На нас, българите, ни е в кръвта да правим точно обратното на това, което ни съветват.
  • 18 Я... Я

    58 11 Отговор
    ЗА ШВЕЦИЯ :ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО. ТУК В БЪЛГАРИЯ Е ПРОСТО ЕДНА СВРЪХ РЕКЛАМА (НЕ Нормална) НА КОВИД 19. ТРУПОВЕ, КАТАФАЛКИ, ЩЕ СЕ МРЕ ЯКО. ХОРАТА СА ВЪВ СТРЕС И ДЕПРЕСИЯ. ОТ КОВИД ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ, НО ОТ СТРЕСА И ДЕПРЕСИЯ ТА НИКОГА...
  • 19 МИ КЪ

    17 29 Отговор
    ААА В ШВЕЦИЯ СА ПО-ДОБРЕ. ИМАТ 6000 УМРЕЛИ И 200 000 ЗАРАЗЕНИ.
  • 20 МИ КЪ

    9 25 Отговор
    НИЕ НАЛИ СМЕ ГОЛЕМИ ГЯВОЛИ - ГОРИМ СИ МАСКИТЕ!
  • 21 КОНТРАТА

    40 4 Отговор
    5000 са смъртните в Швеция на 10 милиона население вчера говорих с една приятелка която живе от 2 год в Швеция. И наистина изобщо не се говори за ковиди!

    Коментиран от #30

  • 22 Афера

    20 24 Отговор
    Много е хубаво в Швеция. Тогава защо се самоубиват не разбрах?

    Коментиран от #27

  • 23 КОНТРАТА

    26 1 Отговор
    Единствено е имало указания по възрастните да избягват събираня, че са по уязвима група но не и да им забраняват да излизат!
  • 24 Шведска тройка върху шведска маса

    21 15 Отговор
    Шведите са много отговорни хора.Ако някоя шведка е незадоволена,я обладават 3ма шведи-въпрос на отговорност.
  • 25 Къде е разликата

    54 8 Отговор
    Все едно да сравняваш индийско село с британския кралски двор. Тука сме си тарикатчета, хитреци, храчим по улиците, хвърляме си фасовете, псуваме се, не вярваме на никого, прецакваме си се взаимно и най-много обичаме на някой да му е гадно. Завистлива и злобна нация, която не иска да спазва ред, но няма търпение да обвини държавата и световния ред, за скапания си живот.
  • 26 някой

    40 5 Отговор

    До коментар #13 от "Дамян":

    Нямат нашия цигойн манталитет ,да се събират на тумби,семейни сбирки,да перат кючеци. Присъщо на скандинавците е че са темерути,според нашите балкянски разбирания за живота. И това изглежда като ,,дисциплина,, Всъщност е въпрос на гледна точка,но в случая е само в тяхна полза.
  • 27 Реалност

    29 5 Отговор

    До коментар #22 от "Афера":

    Тя и Япония е №1 в света по самоубийства, но не са по зле от нас, нали? Между другото общата смъртност за тази и предходните 5 години в Швеция е по малка от тази в България нищо че преборихме вируса, според тиквата и имаме два пъти по малко население.
  • 28 Хахаха

    47 4 Отговор
    Да сравняваш Швеция с България е все едно да сравняваш ламборджини с каруца.

    Коментиран от #31, #33

  • 29 Вирусолог

    22 7 Отговор
    На бат Бочко по повод днешните му страхове за вноса на ваксини:
    „Крил се, ама плашил с „Трак“,
    ръсил „мъдри“мисли пак,
    щото бил „голям“юнак,
    банкянския баш тумбак!"
    Шведите да не ги мислим.. Няма да ги стигнем!
  • 30 По данните, които могат да

    18 2 Отговор

    До коментар #21 от "КОНТРАТА":

    се намерят в нета, починалите са почти 6 000 (5938), ама "колко му е, 1000 повече или 1000 по-малко". Иначе е възможно и да не говорят толкова много. То това при нас като че ли се раздухва най-много от медиите. Нали знаете, има една водеща максима в медиите: "Bad news are good news.". Също така важи и казаното от M. McLuhan: "The medium ist the message." Изборът си остава у читателя/слушателя/зрителя. Винаги може да смени medium-а (програма, статия и прочие), когато дойде време за CoviD-новините.

    Коментиран от #32

  • 31 Е, най-накрая

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хахаха":

    да кажеш нещо смислено. Браво! Имаш плюс от мен.
  • 32 КОНТРАТА

    17 8 Отговор

    До коментар #30 от "По данните, които могат да":

    А я сега смисловски виж за целия период от 6 месеца колко са умрели в Швеция от други болести! Смъртните случаи не са от ковид, а от усложнения които усложнения може да се получат от всеки друг вирус или бактерия!

    Коментиран от #34

  • 33 Ще си позволя

    17 7 Отговор

    До коментар #28 от "Хахаха":

    една единствена корекция: колата се казва "ЛамборГини". Само в България ѝ викаме "ЛамборДЖини". То като с "ФолЦваген"-а и "анцуНг"-а. Ама нищо. Бавно, но славно ще ги научим и тези неща. Те някои тепърва разбират, че Нидерландия винаги е била Нидерландия и не си е сменяла името най-малкото през последните почти 200 г. Ама какво да се прави. Това ни е общата култура и нивото на владеене на чужди езици.
  • 34 Няма какво да се замислям

    17 6 Отговор

    До коментар #32 от "КОНТРАТА":

    Казвам ти какви са официалните данни. Не ми се рови в статистика. Ако имаш време и желание, ти го направи. Приятелката ти може би ги е закръглила на 5000, аз просто ти казах, че вече клонят към 6000. Той и Мангъров каза, че по-голямата част от починалите с коронавирус са на средна възраст 85 г. То пък се оказа, че от около 6000 починали, само около 2500 са били на възраст 80-90 г., т.е. по-малко от половината. Пак по официални данни, които не ги измислям аз, а се подават като информация от шведското правителство.
  • 35 Коко

    14 17 Отговор
    Тази да си стои в швеция и да не плюе по БГ ,нали знаете за масовото заразяване ,а колко заразени и починали има пак крият тихомълком

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Браво на жената

    17 13 Отговор
    Не е родила още 1 роб на тиквоча и глутницата му
  • 38 Аи стига с тоа грип бе

    15 6 Отговор

    До коментар #35 от "Коко":

    Сичко е лъжа и измама
  • 39 Уса

    16 5 Отговор
    Българите имат само един проблем политиците.Никой чужденец не ни плюе ние сами се плюем
  • 40 хахаха

    18 4 Отговор
    ве дна статия тука пишеше, че грипът бил изчезнал отка се появил ковида...то и негрите изчезнаха, откак взеха да ги наричат афроамериканци...:)))
  • 41 Поправка

    15 12 Отговор

    До коментар #13 от "Дамян":

    Не, съвсем не е така в Норвегия. Има и ограничения, има и големи глоби при неспазването им, а сега и маски на определени места са задължителни. Затова Норвегия се справя далеч по-добре от Швеция с кризата.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ГОСТ 1

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Още ли дрънкаш глупости?Серсемин такъв.
  • 44 Васил

    11 8 Отговор
    А защо не дадете за пример Тайван и Азиатските страни при тях вече вируса си е почти отишъл а Шведите ще си го дундуркат още дълго време.
  • 45 абе

    4 1 Отговор
    Иванке!Бягай от тука айдеее...
  • 46 30 г стигат

    6 6 Отговор
    Е и да си заровим главата в пясъка все едно нищо не се случва също не е решение на въпроса особено за нашите географски ширини ...Представете си такова неглижирано поведение в държавата и щеше да е Х 2 . Мое мнение и причината за такова... е ,че сме по малко дисциплинирани .
  • 47 Иван шведа

    19 1 Отговор
    Шведите се държат нормално, не гледат много-много новини, откъде да дойде вируса като не гледаш новини
  • 48 България - Швеция - Австрия

    10 3 Отговор
    Гледам, че са споменали колко "страшно" било в Австрия. А пък Швеция нали е за пример. Ами ето малко данни за това, как се справят трите държави. Първо, да сравним трите държави по площ и население (закръглени цифри): България - площ 111 000 кв. км., население 6,95 млн.; Швеция - площ 447 500 кв.км., население 10,33 млн.; Австрия - площ 84 000 кв.км., население 8,9 млн. Второ, сравняваме данните за CoviD: Швеция - общо случаи 124 355, смъртни 5938; България - общо случаи 48 150, смъртни 1225; Австрия - общо случаи 101 443, смъртни 1 082 (!). Гъстотата на население можете да си я сметнете. Така, малко допълнителна информация за Австрия - дневно се правят по над 25 000 теста. Правителството си каза, че за починали "с/от CoviD" се вписват всички, при които смъртта е настъпила, докато са били със статус "заразени". Не се броят за починали с/от CoviD тези, при които смъртта е по причини, несъвместими с това заболяване (напр. починалите от катастрофи/инциденти), дори и ако тестът им е положителен. Добре е да се знае, че Австрия поради географското си положение и стандарт на живот е държава с много чужденци, пътуващи до родните си страни. Има също така много чужденци от Унгария, Чехия, Словакия и прочие, които работят в близки до техните държави австрийски градове, т.е. през деня работят в Австрия, вечерта се прибират до Унгария например. Мерките, по моя преценка, са измежду най-стриктните от трите страни, но нищо непосилно. За резултатите оставам на Вас да преце

    Коментиран от #49

  • 49 България - Швеция - Австрия

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "България - Швеция - Австрия":

    ...да прецените. Струва ми се, че както и да бъде погледнато, Швеция НЕ Е държава за пример. Особено пък за пример за България с нашето здравеопазване и капацитети, както по отношение на болнични капацитети, така и по отношение на финансовата подкрепа, на която може да се "разчита" в случай на локдаун и завишаващото се разпространение на вируса. Колко от Вас вземат по 200 лв. за преглед и са финансово обезпечени, в случай, че им се наложи да не работят, и, не дай си Боже, да се лекуват (себе си и семействата си), тестват и прочие за по-дълъг период от време?
  • 50 Политолог

    2 2 Отговор
    Пълни глупости...Абсолютни.
  • 51 тиквенсониада

    7 3 Отговор
    Какво да говорим , щом главната ТИКВА излизаше да ни обяснява що е това КОВИД и има ли той почва у нас ! Докато доказаните ПРОСТАЦИ изземват функциите на специалистите , а после им диктуват политически какво да правят , така ще е ! Бойковщината не води до нищо добро !
  • 52 Джурналистоф

    11 6 Отговор
    "но само като пристъпихме границата в Швеция, все едно влязохме в рая. Толкова беше спокойно, никакво напрежение, няма маски, няма паника."
    Данни швеция
    28.10 3300 заразени
    29.10 2600 заразени
    не виждам нищо добро в тея данни
    А тая Йоана може да продължава да не се стряска
  • 53 1520

    4 0 Отговор
    у нас дай на простия власт и му гледай сеира
  • 54 Вълшебна дума

    7 1 Отговор
    В Канада е същото, всичко започва или завършва с моля. Тулупа тук няма шансове да се задържи дори и ден.
  • 55 Биби Кинг

    2 4 Отговор
    Че ва цалювам студени команези изоглавени! Пазете са,ходете в скафандари и не са емете, макар че вие и без туй сте си импотенти от еденайсе годин.
  • 56 asd

    4 6 Отговор
    Те хубаво нямат паника, ама измряха доста повече от колкото у нас. А приятели шведи разказват съвсем друго, за разлика от тази дето си рискува живота на нероденото, овца
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 стоян георгиев

    5 7 Отговор
    тази женичка си личи че не е много умна.пише за вируса пътепис все едно е на 12 години.в швеция било като раи след паниката ,там носели маски и спазвали като си решат.като имала температура сложили шлемовете после веднага ги махнали!красота!иначе шведите признаха че са сгрешили с версията за масов имунитет и се оказа че въпреки шведските усилия да преминат масово през вируса нищо положително не се случва в тази посока напротив боледуват и мрът като за световно!
  • 59 Свободен избор

    7 2 Отговор
    Когато придобием съзнанието на шведите тогава можем да премахнем задължителните мерки срещу коронавируса! Сега има свобода и на който не му харесва в България да си седи в Швеция, само дето там ще спазва правилата за разлика от тук. В статията се набляга на парите които държавата отделя без да се отчита разликата в стандарта на страните ни.
  • 60 Зайко Байко многознайко

    2 1 Отговор
    Основно чувство което предначертава съдбата ни това е эабравата, другото чувство е детската ни наивност, эатова простихме на Эелю, на Гоце, на Мадридския айдук, на Р. Овч. на СерГей, на оригиналния индоевропеец Костов, на Божков 10та %, на Стефчо маэната усмивка, Румен Пикльото, на крадлата Поптодорова, на ония маэни ко#еленца сподвижниците на царя , които эамениха неиэгодно външния ни дълг, на Пешо Коня, на Болен Сидеров, на патриотарите на недораэумението наречено ирландска пастирка и мистър Бийн, на Цецо Ушавия Шлифер с апартаментите от тъщата, Владко Портфейла, на Пацо Терасата, на Трайковци, на Батко и братко, на Баневци, на Вътковци (Арабаджиев), на Стайковци и всички надолу по веригата! Накрая не съм эабравил и Премиера "Слънце", великият "сроител" еднокнижник, който раэдава пара и маэнинка , но эа съжаление само на отбрани! Къде се скри " Обединителят на нацията иэлеэе, като аслан с вдигнат юмрук а се върна, като ...... пингвин на топло? Докога бре слепи и глухи народе, докога? Единственото решение е 1. Нов намален на половина Парламент 2. Лустрация , от която и комунисти и либерали и националисти и сини и червени и жълти и пембени бягат, като дявол от тамян! 3. Печеливши отрасли(които ги няма вече), комуникации, желеэници и енергетика да се върнат под контрола на държавата, едва тогава ще има пари эа эаплати, пенсии и эдравеопаэване и други социялни дейности! Не эабравяйте , ако ви эвучи много комунистически спомнете си старата Българска пог

    Коментиран от #62

  • 61 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор
    оворка: " Който не работи, не трябва да яде". 4. У младото поколение трябва да се въэпитава чувство эа отговорност от една страна а от друга да се съэдаде чувство, че държавата е майка а не мащеха! 5. Иэграждане на неэависим съд, прокуратура и полиция ( беэ нея не може эа съжаление), които да спаэват буквата на эакона и да не слугуват на партии и олигарси.
  • 62 Абе

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Зайко Байко многознайко":

    Само не знам защо използваш руското е оборотное вместо з. Ексцентричен ли си или е нещо друго.
  • 63 Бай Ху (By Who)

    3 3 Отговор
    С тази статия Илиянчето, дъщерята на Лили Маринкова журналистическият корифей на Факти и ветеран от БНР и ДС се упражнява в писане против България. И понеже сме на 111 място по свобода на словото коментарът ми най-вероятно ще бъде изтрит. От факти бягат като ужилени от факта, че Маринкова е била агент на ДС.

    Коментиран от #70

  • 64 цербер

    3 2 Отговор
    съпругът ѝ е швед, самата тя също е шведскА гражданКА. Успяхме да се прибeрeм тук, защото сме шведски граждани и имаме адресна регистрация, иначе не пускаха“, разказва българката. ИЛИ БЪЛГАРСКАТА ГРАЖДАНКА.

    Коментиран от #69

  • 65 Джери

    2 0 Отговор
    По принцип шведите са по-дисциплинирани хора и самите те спазват мерки. Имат самосъзнание“, каза Йоана. Затова нещата им се получават. А в България нищо не върви вече 30 години.

    Коментиран от #66

  • 66 Бай Ху (By Who)

    0 1 Отговор

    До коментар #65 от "Джери":

    То префи ъова като беше тръгнало...
  • 67 КАРЛИ

    0 1 Отговор
    Въoбщe caмoтo cъзнaниe нa хoрaтa e другo. Тe caмитe ce caмoизoлирaт, aкo имaт някaкви cимптoми или aкo уceтят, чe ca бoлни. Тoвa пocтoяннo ce гoвoри, дoри кoгaтo иcкaш дa oтидeш нa лeкaр – aкo имaш cимптoми, първo cи ocтaни вкъщи и ce oбaди нa 1177. Тoвa e тeлeфoн, нa кoйтo ти дaвaт инcтрукции кaквo дa прaвиш, и aкo e пo-ceриoзнo дa oтидeш в бoлницa. Пo принцип швeдитe ca пo-диcциплинирaни хoрa и caмитe тe cпaзвaт мeрки. Имaт caмocъзнaниe“, кaзa Йoaнa прeд ФAКТИ.
  • 68 ЪРП

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хайде сега":

    Не бягам. Ще открия скоро стрелба по движещи и появяващи се цели. ПИСНА МИ. Но не се панирам. Стрелбата е за хладнокръвните.
  • 69 Церберке,

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "цербер":

    коментарите ти понякога са нелепи. Първо, не знаеш, дали тя е все още българска гражданкa, защото може да се е отказала от българския си паспорт. Но продължава да си бъде българка, поне по произход. Второ, щом като си толкова педантична, би трябвало да е "...сме шведски гражданин и гражданка", или, понеже гледам си оставила множественото число - "...сме шведски граждани и гражданки". Нелепо звучи, а? Не се опитвай да поправяш всичко автоматично като програма, ами вкарай малко и човешкия си мозък и усет. Защото иначе се получава като при Google Translator. Глупост след глупост.
  • 70 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Бай Ху (By Who)":

    Е , И!!!!ИМАЛ0,ДЪРЖАВА /ИМАЛ0 И ДС!!!!!сегинка няма държава/няма ДС>>>>>само тикви и хелоуин!!!!!
  • 71 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    да!....както се вижда в Швеция ИМА ДЪРЖАВА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,/пък и във Финландия,Норвегия-по подразбиране/ докато тук има хелоуин.
  • 72 Рико

    0 0 Отговор
    Вирусът удари в началото много тежко Италия и Испания. Оставаш с впечатлението че южните народи са по-податливи! За да има в северна Швеция повече заразени отколкото в южна България, говори лошо за Швеция.
  • 73 Ами,други хора

    0 1 Отговор
    Някои по горе цитират Мангъра,който давал пример със Щвеция.Ама,моля ви се,същия екземпляр не говори за мерките в Швеция,че хората там са дисциплинирани и отговорни,а си дрънка за неговите си,обратното да са безотговорни,някакво вирусче,аспиринче,чайче и глупости.В Швеция хората не отричат информацията за ковид,нито някой лекар си е позволил,а тези и със леки симптоми се изолират,обаждат се на телефон и получават указания как да се лекуват.По телефон.Не посещават личен лекар,както Мангъра каза,че личните лекували по телефона,все едно виновни за многото заразени.В Швеция спазват дистанция,дезинфекция,но конкретно дистанцията е задължителна с наредба,не с препоръка.Ако носеха и маски на лична отговорност щяха да са най добре.Тук като се даваха препоръки за дистанция и маски,все едно нищо,на опашките пак се гъчкаха,е малко иманапредък.Техните социални контакти са ограничени ,манталитет,нищо общо с нашия.Авторката пропусна,че там през април спряха градския транспорт и ограничиха пътуванията извън населените места,затвориха и моловете за няколко месеца.И там икономиката боксува,безработица над 10 % ,недостиг на медицински кадри ,и там търсят доброволци.Разликата е ,че хората са различни ,но и нищо не е овладяно и там.И все пак да се достигне тяхното ниво на лична отговорност ,а то не е само за здравето ,много сложна задача.
  • 74 Неграмотник

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    Защо си повдигнал О на всякъде само вирус се пише с У.