Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 12:50 6 075 32

Липсващото електронно правителство ритна кабинета отзад

  • електронно правителство-
  • министерство на транспорта-
  • росен желязков

Министърът на транспорта Росен Желязков е сред хората, които са пряко отговорни за абсурдния хаос в момента

Липсващото електронно правителство ритна кабинета отзад - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Непреодолимият хаос с линейки, болни, болници, лекари, отделения, брой легла, медикаменти и всички проблеми, затрупали здравната система като лавина, се дължи на липсващото електронно правителство. 
Същото, което до момента е глътнало над 2 млрд. лева. Най-тежкият ефект от забавянето на проекта, обещаван десетки пъти като „почти готов“, ритна правителството отзад по-осезателно от всичките протести, взети заедно. Само преди ден здравният министър обеща, че в линейките ще сложат лаптопи (вероятно става дума за таблети), на които всеки екип да вижда в реално време къде и колко легла са на разположение, което ще бъде постигнато посредством създаването на ново приложение. А после, като в нов вид Формула 1, най-ловкият шофьор печели заветното легло. Дни наред лекари от всякакъв калибър повтарят неуморно, че достатъчно легла са свободни за пациенти с Ковид инфекция, но в същото време дори приемните отделения в болниците не знаят това. Министърът на транспорта Росен Желязков е сред хората, които са пряко отговорни за абсурдния хаос в момента. Ресорът от години бе под шапката на вицепремиера Томислав Дончев, който се отърва от горещия картоф през 2019 г.

Електронното правителство, което е най-значимият за съвременното управление на държавата проект, се влачи от 14 години. В човешко измерение, детето, родено в началото на проекта, сега ще бъде кандидат за гимназия, но отново поради липсата на електронно правителство, през настоящата година и неговият живот ще бъде кошмарен: нито ще знае как да учи, нито родителите му ще са наясно дали да са присъствено или отсъствено на работа, нито ако те се разболеят, ще е сигурно, че ще могат навреме да получат болнични и НОИ да им ги изплати.

Преди Росен Желязков от главен секретар на МС да бъде назначен за министър, през 2016 г. той става председател на новосъздадената Държавна агенция „Електронно управление“. Мандатът му е петгодишен, тоест би трябвало да завърши догодина и да е въвел на 100% бленуваното електронно правителство. Тогава вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че „огромният административен опит на Желязков е важен при изграждането на електронното управление, защото той знае как функционира администрацията.“

Към края на 2019 г. обаче, едва 5 процента от всички административни услуги са наистина електронни и всъщност всяко ведомство, всяка държавна структура постига някакъв пробив в дигитализацията по свой собствен график и усмотрение. Ако в една администрация липсва грамотният човек, който да разбира колко важно е въвеждането на изцяло електронни услуги, то там нищо не се случва.

За електронно здравеопазване се говори от почти две десетилетия (през 2021 г. стават 20 години) и колко нескопосни са всички действия в тази насока стана ясно от мига, в който гръмна Ковид епидемията.

В момента на никого не е ясно:

- Може ли да се издават електронни рецепти (системата е светкавично побългарена, като пациенти показват в аптеката екрана на телефона си, където лекарят е снимал издадената от него рецепта);

- Може ли да издават електронни направления, но те още не могат да разберат дали електронно могат да пращат за Ковид изследване;

- Може ли електронно да се установи връзка с лекар-специалист за потенциална консултация – става, когато двамата лекари са близки познати;

- Може ли единна информационна система за цялата страна в реално време да дава информация за броя заети легла по отделения. Това е вече непостижимо!

И понеже на повечето въпроси отговорът от страна на държавните институции е „в момента се работи по въпроса“, на облечените като космонавти екипи на спешната помощ, сега ще дадат и по един лаптоп (според министъра), да си го возят и дезинфекцират и него, за да гледат дали някъде се е освободило място за пациента, когото возят от няколко часа.

За наше огромно щастие, България не е зона на тероризъм, но ако ни сполети нещо дори на една десета от ужаса в Бейрут с над 200 жертви, за който се твърди, че е случайно събитие, можем убедено да заявим, че жертвите у нас ще бъдат десетина пъти повече, именно заради пълната безпомощност на системата.

Причината за пълния хаос, за изграждането на нещо средно между бежански навеси и бункери пред входовете на болниците, където да се преглеждат паникьосани хора е, че така и не се случи правилната система за цялостен контрол на здравеопазването. В настоящите условия, в страната няма специалист, който да обхване всички изпуснати и оплетени нишки на липсата на последователна организация.

Ако електронното правителство вече работеше, ако здравната система беше изцяло дигитализирана, всеки жител на България щеше да може веднага да си запише час за преглед и да се яви на него, без да се налага да се бие с някого, който опитва да го изпревари; ако е под карантина и се нуждае само от поддържаща терапия, това по електронен път щеше да направи неговия лекар.

Вината на днешните държавници не е в паническите ходове, с които всеки нов ден опитват да наваксат наученото от предишния, не е дори в погрешните решения в изключително трудната ситуация. Вината е в нехайството и престъпното бездействие по отношение на най-важния сектор за добруването на жителите на държавата – организирането на електронното здравеопазване! Глупостта с пръстови отпечатъци в болниците, като част от „дигитализацията“, бе само още едно залитане, премахнато изцяло през 2017 година. Тогавашният министър на здравеопазването Илко Семерджиев казва: „Бъдещето е в електронната здравна карта, защото тя позволява в нея да се интегрира електронното здравно досие, а във времето в досието могат да се интегрират и финансови данни за осигуряването.“

И кога е това бъдеще?

През 2017 г. тогавашният шеф на НЗОК проф. Камен Плочев обещава работещи електронни здравни карти до лятото на 2018 г.

Вероятно проф. Плочев не е разбрал, че през 2007 г. седем общопрактикуващи лекари, четири аптеки и 1000 пациенти от град Сливница и село Алдомировци участват в проекта за електронна здравна карта. Тогава е предвидено, че до четири години проектът ще е реалност за цялата страна – тоест през 2011 г.

През 2015 г. тогавашният главен секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков коментира, че „въвеждането на електронна здравна карта се отлага, защото това ще затрудни достъпът до медицинска помощ на здравно неосигурените.“

На този коментар може да се отговори само с един въпрос: Здравно неосигурените ли са златната кокошка за болниците, които да източват бюджета на касата като за последно?

През 2020 г. електронна здравна карта все още няма, електронни рецепти няма, дигитализация на здравеопазването няма. За сметка на това стотици хора на ден се редят по тротоарите на опашки, като във военновременни условия, за да отворят широко уста и с тампонче да им вземат тест. После тези хора се подреждат на друга опашка, за да чакат резултатите си.

И нека веднага да е ясно: електронно здравеопазване не води до драма с неумението на баба Пена и дядо Гошо да боряват с модерните технологии – с това може да се занимава селският фелдшер, след като премери кръвното на всеки от тях.

На фона на нестихващия хаос и нарастващата от пандемията паника не само сред населението, но и сред лекарите, които всеки ден получават нови инструкции за работа и за реакция, предстои провеждането на десетото издание на Наградите на Българската асоциация по информационни технологии БАИТ за 2020 г., като ще бъде отличена тази държавна административна структура с най-добри постижения в дигитализацията. Поканата гласи: „Наградата има за цел да отличи Публична администрация, която е допринесла за позиционирането на ИКТ бранша сред водещите в икономиката на страната и/или внедрила проект в административното обслужване на гражданите и бизнеса, който е в експлоатация и в поддръжка през 2020 г., както и подобрила бизнес средата и постигнала публичност и прозрачност на работата на администрацията като цяло.“

В резултат от дигитализацията на държавните институции, ден след ден хора умират в линейките, в ръцете на напълно безпомощни медици. Това е реалността. Приносът на управляващата партия в тази трагедия също бележи десетгодишен юбилей.

Автор: Стефан Джендов

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 3 Отговор
    правителството не му пука за обикновените БЪЛГАРИ
  • 2 БАЙ Х@Й

    38 1 Отговор
    Я да видим кога изгря звездата на Росен Ж.
  • 3 Стефан

    41 3 Отговор
    гарантирано от герб..............
  • 4 Бамбука

    55 1 Отговор
    Естония електронно правителство внедрено за 50 милиона евро преди 8 години, а ние благодарение главно на вице- нищоправеца сме напред с 2 млрд. и в нивата на глупостта.

    Коментиран от #23

  • 5 И ти

    5 17 Отговор
    си един разбирач , не ти е работа ! Все на държавна хранилка и големия кокал !
  • 6 Тодоров

    38 3 Отговор
    От некадърници и калинки герберски друго не може и да се очаква.
  • 7 един от многото

    40 3 Отговор
    Тези два милиарда не ги глътна електронното правителство а шкафчетата на управляващото правителство.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БАЙ Х@Й

    34 1 Отговор
    Този Росен Ж. онзи Росен Ж. ли е : шумната и показна афера "Костинброд" логично приключи с оправдателна присъда за единствения подсъдим - бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. В сряда той беше оправдан от Софийския градски съд за престъпление по служба. Желязков беше обвинен заради това, че не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 г., което е довело до надпечатване на около 350 000 бюлетини. От държавното обвинение искаха две години условно с четири години изпитателен срок.
  • 10 БАЙ Х@Й

    16 1 Отговор
    "Как ще ги стигнем ..." !
  • 11 Българка

    26 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Липсващото електронно правителство ритна кабинета отзад"
    Мисля, че оритани са всички българи. Очаквам прокуратурата да " ритне" отпред всички отговорни за похарчени милиарди незнайно за какво, но с прикритие "за електронно правителство" Трябва виновните персонално да отговарят в съда, да си получат наказанията и да върнат похарчените/ откраднатите пари на собственика им- българския народ
    ОСТАВКИ, СЪД , ЗАТВОР, КОНФИСКАЦИЯ!!!!!!!!!!!
  • 12 Българка

    25 2 Отговор
    И не съм съгласна, че България не е зона на тероризъм. Напротив геноцидът над българския народ от властимащите си е чист тероризъм След като България е в "позиционна война" според математика на НОЩ, значи и мерките трябва да са като на война.
    Народе?..........
  • 13 Ха ха

    34 1 Отговор
    Нали ако се въведе електронно правителство ще трябва да уволнят 150-200 хиляди лелки които стоят зад гишета, разпечатват ти някакъв документ, прибират ти 10-30 лева, а този документ трябва да го дадеш на друга лелка зад гише и т.н. и т.н. Може би се досещате за кого гласуват тези лелки, защото ако си загубят службичката, с тези нулеви качества и начумерени физиономии не стават и за продавачки.

    Коментиран от #15

  • 14 Ziko

    16 0 Отговор
    Да пригодят приложението за чадърите на туристическата министърка. Вместо безплатни чадъри да показва свободни легла...:)
  • 15 Точно

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха":

    Хиляди служители на държавна служба, добре платени, работата на които в рамките на година може да бъде успешно електронизирана.
    Добре и за клиетите и за финансите на държавата. Ще има и за заплати на медиците, и ще се върнат от вън и млади хора, като им се плати добре.Масово ни обслужват баби и лели, като нито са мотивирани да се образоват, нито да прилагат ново.
    Малка админиснрация, но грамотна и добре платена,това е истината.
    Не като сега, брой нямат служителите и трудна работа за гражданите и бизнеса.
    Но защо да учат ново, те оцеляват винаги.
    Частният бизнес плаща за кризата, държавните служители получават увеличение на заплатите!
    Иди я разбери, като не можем да работим и плащаме данъци, децата и внуците ни ли ще плащат сметката им!
  • 16 КЛЪСТЕРА ГЕРП

    9 5 Отговор
    Всички сме отговорни ! Сори !
  • 17 Добри от Добрич

    12 7 Отговор
    Цялата техника за обезпечаване на електронното правителство е обезпечена и инаталирана по времето на Костов. Обаче после дойде Симеончо и с това - край на надеждите за електронно правителство. Това е и една от причините днешните тролове да имат Костов за цел `N1. Още половин мандат да беше изкарал и щяхме да сме като Естония.
  • 18 Чудо

    23 1 Отговор
    Няма да има електронна здравна карта, поради простата причина, че няма да може да се краде.

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да ама

    11 2 Отговор
    80-те процента де*били го крепят отпред.
  • 21 Софиянецо

    14 0 Отговор
    Редиш се на едно гише за документ, който ти искат от съседното гише, защото трябвал за третото гише, и от първото гише ти казват, че нямаш печат от четвъртото гише, за който печат трябва да отидеш в службата в областния град, защото само този печат важал ...
    Това е българското електронно управление. Кой не се е борил с него ?
  • 22 Ще гласувам

    7 0 Отговор
    За намаляване на депутатите и чиновниците наполовина.
  • 23 Чонкин

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бамбука":

    А че то и у Брюксел има шкавчета
  • 24 Чудесно

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Чудо":

    Коментара ти е точно в десетката.
  • 25 Hoho Boho

    11 0 Отговор
    Мотат се с въвеждане на електронни услуги,
    защото много служители ще станат излишни
    и ще им изстинат топлите местенца,
    а Бойко съвсем без поддръжници.
    ...а и няма да могат да крадат и администрацията да взима подкупи
  • 26 ежко

    4 0 Отговор
    Много ясно и точно!Дончев и Желязков да отговорят ако могат!
  • 27 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Просто поредната имитация на дейност за нещо което ГЕРБ и главатара им не го искат! Това е истинската причина и до сега да няма Електронно правителство!
  • 28 От всички отрасли,

    4 0 Отговор
    само образованието успя да стартира електронно, нито здравеопазване, нито нои, нито администрация, липсата на електронно правителство е унищожителна сега
  • 29 Росен Желязков" основния" двигател

    1 0 Отговор
    На Костинброд ската афера с фалшивите бюлетини, сега и по "заслуги" министър на Усвояването!!! Р Бъчварова повтаря едно и също цяла година, дрънчи като празна тенджера, търкаля ща се по стълби,!!! И двамата Усвояват Яко!!!
  • 30 МЪР ШИ

    2 0 Отговор
    БОЙКО И ШАЙКАТА МУ СА ЗА УГЛАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ !
  • 31 ГЕРБ КРАДЕ

    1 0 Отговор
    Здравно неосигурените са златната кокошка за болниците, които да източват бюджета на касата като за последно
  • 32 Балъка BG

    1 0 Отговор
    Който си купува избори не създава електронно правителство и електронна здравна карта, защото не може да се крадне. Хаиде сега вижте назад кои са?