10 Ноември, 2020 22:00 7 166 100

"Защо българите не се усмихват?": германец споделя впечатленията си

  • българия-
  • германец-
  • усмивка-
  • комунизъм-
  • природа-
  • манталитет-
  • пътепис-
  • българи

В България е евтино, пейзажът е удивителен, но въпреки това повечето хора изглеждат в лошо настроение. Защо не се усмихват?

"Защо българите не се усмихват?": германец споделя впечатленията си - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двама германски автори отправят поглед към България по два различни начина. Едната статия е озаглавена „Защо българите не се усмихват?“. А в другата България се оказва самият край на света.

Автор на първата статия е Мартин Левицки, пътуващ журналист и инстаграмър, който по време на околосветското си пътешествие ненадейно се озовава от Тайланд в България. Във вестник „Ди Велт“ Левицки на всеки две седмици дава отчет за пътешествията си, стигайки и до България. С добро чувство към страната, но с по-скоро непохватно и леко наивно репортерство той сравнява впечатленията си от усмихнатите хора в Тайланд и намусените българи. Антропологичните му размишления по въпроса звучат любителски: В Тайланд доминирало „женското“ начало, а в България - „мъжкото“. Ето няколко цитата от дописката му:

"Истински шок"

„За мен е истински шок, когато за пръв път се сблъсквам със сериозните физиономии на българите. Тук сякаш доминира „мъжкият“ принцип. Навсякъде е така: усмивка не грейва насреща ми нито на гишето за билети в метрото, нито в хлебарницата, нито в кафенето, нито в сладоледаджийницата или на улицата. Неочаквано често хората насреща ми говорят много добър английски език - тоест, причината не е в лошата комуникация. След няколко дни вече ми се струва неестествено да бъда в добро настроение сред тези хора. Но въпреки това не се отказвам от усмивката си. Няма да си развалям настроението само защото българите са такива намусени. Но как ли се обяснява феноменът на българското неусмихване?“ - пита авторът.

Отговор получава от двама свои нови познати - българи, които прекарали дълги години по света. И които можели да се усмихват. Те му обяснили, че българите били кисели и недружелюбни заради комунистическото минало на страната. И че който демонстрира чувствата си, не само показва слабост, но и може да бъде разбран неправилно.

"Много българи смятат, че усмихващият се човек таи коварни намерения. С подозрителност се посреща всеки, който се обръща към другите с усмивка на лице. Подозрителността и без това в момента е важна тема в България", пише авторът и накратко се спира на антиправителствените протести в България, на корупцията и слабата правова държава. "Въпреки това ЕС подпомага страната с милиарди", пише още авторът и отбелязва, че редица обекти в България са построени или модернизирани с пари от ЕС.

„Под черта: на пътешественика в мое лице България прави добро впечатление, ако не броим липсващата радост от живота. Автобусният и жп транспорт функционира добре, така че из цялата страна може да се пътува удобно. Цените за подслон и храна са поне два пъти по-ниски, отколкото в Германия. А природното разнообразие в България е наистина забележително. Най-силно впечатление ми прави Рила“, пише авторът и разказва за вълнуващото си пътуване до седемте Рилски езера, с които завършва и пътеписът му: „Отгоре се открива гледка към всичките седем езера и към приказния пейзаж. Не, това не е Нова Зеландия или Исландия - това е България. Лично за мен - достатъчно основание за усмивка.“

"Когато България беше краят на света"

За България като туристическа дестинация, но преди повече от 30 години, си спомня и Матиас Беренс на страниците на „Шверинер Цайтунг“. По повод годишнината от падането на Берлинската стена авторът пише за тогавашния копнеж на младите източногерманци да пътуват по света и за опитите им да осъществят тези мечтания. „Но каквато и изобретателност да показвахме, нашите пътувания на автостоп, в спален вагон или пък със самолет винаги завършваха най-късно в България. Това беше краят на света. Да ти се доповръща“, спомня си авторът.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕСТЪР СЕМЕСТЪР

    51 12 Отговор
    Щото ги болят зъбите и имат лош дъх
  • 2 БАЙ Х@Й

    145 4 Отговор
    Ела и се усмихни като искараш 30 дни с 300 евро заплата !
  • 3 КОТарАК

    87 5 Отговор
    ооо както съм пообиколил из Европата само хилещи съм срещал-особено немци...един път ми се наложи да отида до администрация в Щутгарт и на гишето немкинята ме гледа като пукал-пошегвуах се нещо но тр. да имаш и интелект за някои неща

    Коментиран от #14, #97

  • 4 болш кенеф

    29 70 Отговор
    Заради комунизма е, това е наследено от съветската култура. Преди 1944-а хората са били различни, спокойни, мъдри, интелигентни и възпитани.

    Коментиран от #31

  • 5 Чичо Гошо

    39 1 Отговор
    Джендъри
  • 6 До германците

    24 92 Отговор
    Много е просто. Племето се усмихва само на руснаците, защото 90% са русофилистици.

    Коментиран от #23, #26

  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    88 5 Отговор
    Българите се мръщят на баба Меркел, защото напълни Европа с тарамбуки и терористи...

    Коментиран от #48

  • 8 Hoho Boho

    100 5 Отговор
    Тези лицемерни усмивки на западняците съм ги виждал.
    ...усмихната маска

    Ние сме сърдечен, емоционален народ.
    /каквото виждаш - това е/
  • 9 Сандо

    83 3 Отговор
    Като гледам лицемерните усмивки на евроатлантиците,като виждам едни кандидат-пациенти как се хилят,май е по-добре нормалния човек да остане сериозен и замислен.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 5 Отговор
    КАК ДА СА УСМИХНАТИ НА ВЛАСТ МУТРИ БОЛЕСТИ БЕЗРАБОТИЦА СТАНАХМЕ ЧОВЕК ЗА ЧОВЕКА ВЪЛК И ТО благодарение НА ФАЛШИВАТА ДЕМОКРАЦИЯ ВЕЧЕ 31 ГОДИНИ управляват ни олигорси капиталиксти БЪЛГАРИЯ е разкостена
  • 11 Последния Софиянец

    39 8 Отговор
    Тази вечер избих зъбите на един лилав провокатор на Тиквата и той ще е вечно усмихнат.

    Коментиран от #34

  • 12 провинциалист от провинция Тракия

    31 11 Отговор
    България не е на края на света, а на края на галактиката. Документирано в старите "Звездни войни" тя е представена като блатистата, мъглива почти без разумен живот планета Dagobah, т.е. "до го 'ба".

    Коментиран от #36

  • 13 Behemoth

    30 8 Отговор
    Щот са батки,байовци и братоци....и зад всеки ъгъл дебни избирател на лудия с жипа...
  • 14 кукувица

    17 58 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Отишъл в администрация и се пошегувал нещо 😄, че кой си ти палячо, те хората са там на работа, а не да търпят някой който се прави на палячо. Да беше отишъл и в полицейския участък да се пошегуваш 😂😂😂. Другия път размахвай бохчичката с розово масло и викай булгааар булгааааар, може все някой да не е разбрал от къде е този примат

    Коментиран от #18, #44

  • 15 Николай Манолов

    75 4 Отговор
    По-лицемерна и расиска нация от Германците и Австрийците няма
    Между другото Немеца да погледне какво остана от неговата циганиэирана Германия , нас да не ни мисли
  • 16 Стефан Смеянски

    61 3 Отговор
    Кажете му на тоя папуняк,че който се усмихва без причина му се е врътнала шайбата!
  • 17 Извинете

    43 3 Отговор
    Но щом видя някой от Дойчевеле без да искам се нацупвам
  • 18 КОТарАК

    27 3 Отговор

    До коментар #14 от "кукувица":

    ти май си доста интелигентно , проницателно и мъдро същество ми се чини

    Коментиран от #21, #84

  • 19 Местен

    26 22 Отговор
    Живея в Германия и ако тука не поздравиш с усмивка за добро утро те гледат лошо. Просто са вежливи, явно съм попаднал на място без бежанци. А колкото до нас българите, такива сме си, едни съмнителни. Замислете се колко пъти се е усмихвал някой в автобуса просто така. И това със заплатите и парите - само оправдание. Заплатата не може да ти вземе сьомгата от масата ама не и усмивката.
    Хубав ден !

    Коментиран от #29

  • 20 Човек

    18 9 Отговор
    Човек за да почне да се усмихва, за да почне да радва хората , които трябва да са в живота му , значи трябва да се излекува във всеки смисъл, трябва хора да му помогнат, трябва да го впишат в конкретно общество от хора, трябва да разполага с доста финанси всекимесечно, трябва да има приятелка, като цяло трябва да е уреден живота !

    Коментиран от #74

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Не са му обяснили правилно

    25 5 Отговор
    Премиер Тиква, а усмихвай се де !!!

    Коментиран от #73

  • 23 Вечно братство

    23 10 Отговор

    До коментар #6 от "До германците":

    Ние сме един народ една кръв,нормално да ги обичаме а германските свине са само едни агресивни фашисти.

    Коментиран от #47

  • 24 Перо

    46 2 Отговор
    Соросистки уйдурми! През соца,хората бяха много по-усмихнати и дружелюбни и сигурни,помагаха си,въпреки че нямаше висок стандарт.В къщите не си заключваха вратите! Не казвам,че хората са били по-добре от западната демокрация,но в сравнение с мутренския феодализъм и държавна престъпност,всички бяха свободни и безгрижни,особено с парно от 20-30 лв.на 200!
  • 25 Боко

    42 3 Отговор
    За какво да се усмихвам за магистралите ли за безпаричието ли за наглостта на управляващите за безхаберието на институциите, за перфектната здравна система, за коректното отношение на топлофикация, за много високите заплати, за това че като завършиш университет работиш в строителството да не умреш от глад, за чистия въздух за кредита за социалните и здравните осигуровки които пълнят нечия шкафче за циганизацията за мутронизацията за онлайн училищата и ниското образование и т.н и т.н За кое??? Кажи за кое да си сложа фалшивата усмивка и да се усмихна???
  • 26 БАЙ Х@Й

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "До германците":

    До "германците"! Вече трябва да ползваш кавички за Али, Хасан, Мустафа...
  • 27 минчо

    30 3 Отговор
    ИМА ЕДНО ПРОУЧВАНЕ КОЕТО ОТГОВАРЯ НА МНОГО ВЪПРОСИ В БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРИНА Е НАЙ НЕЩАСТНИЯ ЧОВЕК В СВЕТА
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Hoho Boho

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Местен":

    А в България, когато някой на закуска не се усмихва,
    защото си има проблем,
    всички почваме да се опитваме да разведрим обстановката,
    дори се и усмихваме...
  • 30 Фактъ

    41 1 Отговор
    Защото се усмихваме , когато има повод , а не лицемерно , йезуитски , като на запад и в щатите .
  • 31 Каишков

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "болш кенеф":

    Колко човека познаваш преди 1944 година ?

    Коментиран от #52

  • 32 Мръсни шваби

    25 1 Отговор
    Ах ваща семка мръсна западняшка
  • 33 Дельо Хайдутин

    40 5 Отговор
    През соца българите бяха усмихнати и наивни.После почнаха да ги лъжат отвсякъде и станаха намръщени и подозрителни.
  • 34 Българска Асоциация на Капанчетата

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Изби ти чивията на тебе Темерунгел

    Коментиран от #39

  • 35 Любезният лос

    27 4 Отговор
    Българин от германец никога нищо добро не е видял! Този да се благодари, че само с това се е разминавал! Гутен абен дойчо, Пук!
  • 36 СЕСТЪР СЕМЕСТЪР

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "провинциалист от провинция Тракия":

    Дали не е Кашик на укитата ?
    У у кю кю
  • 37 СЕСТЪР СЕМЕСТЪР

    12 0 Отговор
    Не се смеят ,щото все ще се намери някой да ги разреве ,щот се смеят !
  • 38 Потрес

    33 5 Отговор
    Немец, виж, запиши си някъде. Усмихват се само лакеите и слугите на господарите си! Аз не се усмихвам, не се мазня, не се кланям и в никакъв случай не козирувам! Това го правят некадърните тулупи, мазнещи се на вашите мамалиги за някое кюлче злато! Хора без морал и съвест! Някакви си мутри! Разбра ли ме добре! Все едно някой си фон шмайхен да ти се усмихва бе дебил!
  • 39 Последния Софиянец

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "Българска Асоциация на Капанчетата":

    Като видях платените лилави провокатори да трошат уредбата и да късат плакати на жени и деца верно ми изби чивията и ги подкарах с юмруци,а те запищяха Помощ!Бият ни! и Еничарите ме избутаха и ги отърваха.

    Коментиран от #40

  • 40 Ахаха

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "Последния Софиянец":

    Вземи спри тия тестостерони вече! Приличаш така на същите, които те мачкат в момента! Няма разлика, капиш!

    Коментиран от #43

  • 41 Бай Г

    12 0 Отговор
    Нали военната хунта в Тайланд въведе закон - който не се усмихва глоба!Та Немеца дошъл от една крайност в другата- при полицейската хунта където като кажеш "Добър ден" ти отговарят ЪъууууЪ Аууууъъъ или Ъъъъа.
  • 42 123

    23 4 Отговор
    Да се усмихваш без причина е или лудост или лицемерие. Германеца предпочита фалшиви усмивки.
  • 43 Последния Софиянец

    4 7 Отговор

    До коментар #40 от "Ахаха":

    Ти им се надупи тогава.

    Коментиран от #54

  • 44 Хо-хо-хо

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "кукувица":

    Значи, разбирам че ти не се шегуваш никога, характера ти е ясен на всички... И на 10 други езика да прочета коментара ти, няма да сбъркам че е писан от последният селянин от най задръстеното село в България...
  • 45 С дървото по главата

    21 2 Отговор
    Лесно им е на западняците обраха половин свят и си свирукат и се кискат и се подиграват
  • 46 Стела Мед сестра по жартьерий

    15 0 Отговор
    Познавам едни ,дет се смеят по цял ден

  • 47 Чукча писател ...

    9 12 Отговор

    До коментар #23 от "Вечно братство":

    ДНК изследване доказа, че нямаме нищо общо с московските, блатни човекоядци !

    Коментиран от #53

  • 48 Стела Мед сестра по жартьерий

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    А та изметат манахите от Невша
  • 49 без коментар

    2 0 Отговор
    всички да четат коментар 2
  • 50 ташунко

    9 3 Отговор
    как да се усмихваш като марихуаната е забранена в бг
  • 51 tyd

    9 1 Отговор
    като ги прецакват постоянно меркелица и следващите управляващи още 25 години и на тях ще им секне усмивката
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Днк изследване

    11 3 Отговор

    До коментар #47 от "Чукча писател ...":

    Спонсорирано от ЦРУ и Сорос.

    Коментиран от #55

  • 54 Ахахах

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Последния Софиянец":

    Приличате на мутри, които се борят за кокала. Има и други начини да покажеш ма прост човек, че е прост, без да го биеш и все пак да те разбере! Надупването не е част. Но е странно, че за теб двата начина са бой/надупване... неАм думи.
  • 55 Русия Украйна

    11 4 Отговор

    До коментар #53 от "Днк изследване":

    Сега ще ви изкарат и англичани или французи, но езика културата лицевите и физически характеристики не лъжат ние сме еднакви с братята от русия.поне по голямата част от народа.а ДНК тестове са фалшиви.

    Коментиран от #62

  • 56 Отново

    29 2 Отговор
    Тенденциозна статия на антибългарските Дойче Веле . Единият бил в Тайланд и много му се усмивали ! Много ясно , че ще му се усмихват в скъпите хотели , защо не е посетил бедните квартали , където ще му срежат гръкляна за 10 долара . Другият пък имал двама познати , които му били казали , че комунизмът бил виновен . Нищо , че са минали 30 години . А що се отнася до Германия , усмивките им са искрени донякъде само между тях , иначе са изкуствени и лицемерни . Както е лицемерно и гадно отношението на поръчковата медия DW към България !
  • 57 22222

    4 3 Отговор
    Ама наистина че България е края на света.
  • 58 1234

    12 0 Отговор
    Не е евтино в българия с неговата заплата и удвояването на парите му е лесно на смешника
  • 59 това е породата

    7 5 Отговор
    българите не се усмихваха нито по време на комунизма нито по време на прехода
  • 60 Усмихнати са бе

    9 2 Отговор
    Ела да ги видиш и политиците и олигарсите и българските работодатели ,И държавните служители !!Щото могат , и крадат!А тия другите неусмихнатите не им се отваря парашута в кражбата!Затова все нацупени!Абе кражбата определя настроението!Крадливо племе!
  • 61 ха ха ха

    17 4 Отговор
    Защото българите са умни!

    Защото знаят какво става и това не им харесва!

    Разликата между интелигентните и обикновените е, че едните знаят какво се случва преди да се е случило, а другите - когато вече е факт!

    Е, НИЕ ЗНАЕМ И СЕ ГОТВИМ ЗА ВОЙНА, ВОЙНА ЗА СВОБОДАТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, КОЯТО НИ ПРЕДСТОИ!

    Коментиран от #63

  • 62 ОпоСумка Берсаце

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "Русия Украйна":

    Ти си еднакъв ,ние не !

    Коментиран от #87

  • 63 МИЛЕЛА от Чолацовки

    1 6 Отговор

    До коментар #61 от "ха ха ха":

    Оле мале......тоя е опасен
  • 64 Факт

    11 0 Отговор
    Аз като видя Началника в Европа и се смея цял ден.И заплатата си де.
  • 65 123

    7 7 Отговор
    Българите никога не се усмихват, който се усмихван го сматат за смахнат.Дори и пари когато им даваш пак не се усмихват а намират да кажат нещо злобно.Но някак си искат да бъдат добре приети и с усмивка в чужди страни.
  • 66 ха ха ха

    10 1 Отговор
    Манчестър... смешно ли ви е?

  • 67 ха ха ха

    12 0 Отговор
    Мадрид... смешно ли ви е?

  • 68 ха ха ха

    10 0 Отговор
    Италия... смешно ли ви е?

    Това, което се случва, не е случайно!
  • 69 ха ха ха

    10 0 Отговор
    Италия... смешно ли ви е?

  • 70 Тия па шваби

    14 0 Отговор
    Ми то ако се хилиш по улиците, значи си избягал от Карлуково!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Един

    10 0 Отговор
    А вие що биете негрите...ъъъ евреите?
  • 73 Ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Не са му обяснили правилно":

    Така,така.Хелоуин у нас е всеки ден.Ако не дадеш на тиквите подарък,ти правят пакост .А смей се де.
  • 74 Оптимиста

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Човек":

    На какво да се усмихваме, на това че не можеш да се лекуваш изобщо или на чувалите с трупове. И по зле ще става.
  • 75 Нямам срам

    5 2 Отговор
    Да дойде в Пловдив тук сме айляк ама само да се разкарат тия беемвисти с СМ Х че рязвалят пейзажа
  • 76 Българче

    11 2 Отговор
    Лично аз много ще се смея когато закрият този медиен цирей Дойче Веле .
  • 77 no name no face no number

    16 3 Отговор
    Пълни глупости както обикновено, точно по соца хората бяха усмихнати, нп заради лешпери ксто тези немскоте вече я няма усмивката демолрсцията я унищожи.Но на ЕС де ли е трудно да се обясни те са плоски в сивото вещество
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 истината

    13 2 Отговор
    Българите не се усмихват, защото са угрижени, стресирани за утрешния ден, от несигурния живот, от лъжливите управляващи, от грозната действителност, заради балканския манталитет, че да гледаш навъсено и лошо е признак на "сила" и надмощие над околните.
  • 80 ххххх

    17 2 Отговор
    Не се усмихваме, защото вече възпитанието у нас е на много ниско ниво. Това да си учтив, любезен, усмихнат, отворен към хората и добронамерен вече не е добродетел както в миналото, сега това се смята за слабост. Сега образец за подражание е да "гледаш лошо" като мутра. Докато на запад ако си намръщен, значи нещо не ти е наред или мислиш лошо за хората около теб и не си добър човек.
  • 81 фф фффф

    10 3 Отговор
    Лошите хора гледат лошо и намръщено, добрите се усмихват и са любезни.
  • 82 пройчо

    9 1 Отговор
    ".... Те му обяснили, че българите били кисели и недружелюбни заради комунистическото минало на страната. И че който демонстрира чувствата си, не само показва слабост, но и може да бъде разбран неправилно...."*****Идиоти в нашата Родина,слава Богу ,има достатъчно--за 100години ще ни стигнат !!!/цитат/
  • 83 не се смеят

    5 0 Отговор
    Защото не виждат изпаднал германец.
  • 84 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "КОТарАК":

    Толкова интелигетно и мъдро,че чак ,,подплатило,, драсканицата си с емотикончета.
  • 85 Марио Ангелов

    1 2 Отговор
    Чукундури ,бля .Нормалните се усмихваме.
  • 86 ДжоО1984

    5 1 Отговор
    Емоцията без причина е Лицемерие! Ако няма за какво да се усмихваш, защо да го правиш, да се изрисуваме като клоуни! Но видиш ли, ако не се усмихваш, значи си сърдит.
  • 87 Борил

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "ОпоСумка Берсаце":

    Вие кои бе ? Не отговаряй за другите.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 ракетко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    прав си, отивам да купувам кола до Франкфурт едно градче, отпред ти правят застраховките и номерата вътре 2 гишета едното празно, другото за номера от интернет има 3човека. Питам, казват ми чакайте колежката е почивка, след 15 м питам един ром сръбски и той ми казва че и това гище е същото. след като съм подал най накрая ме вика на друго гище им е питат имам ли немска банова сметка, аз и казвам че кола купувам няма да живея там. Колега
    ела тука един нищо не разбира, немеца дето прави зелената карта не ми бил дал документа
  • 98 Заштото има турци сас български паспорт

    0 0 Отговор
    Български паспорт триабва да притежават чужденци които работиат и живеят повече от 10 г във велика България
  • 99 Един

    0 0 Отговор
    Щото с идеята за ЕС и НАТО наши и чужди ни е%аха мамата! И продължават ... !
  • 100 Texas

    1 0 Отговор
    жената е била в повечето азиатски страни,,от Тайланд до Малайзия,до Виетнам и Корея,тя самата е Тайванка,,когато я заведох в Бугаристана за първи път 2004,,тя беше в шок,,каза ми че,в хората няма живот в погледа им,няма радост от живота,живи са,но са мъртви вътре.