Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 13:00 2 842 30

„Независимая газета“: Русия загуби Молдова

  • молдова-
  • мая санду-
  • рускоговорящи-
  • русия-
  • кремъл-
  • ес-
  • румъния

Фактът, че рускоговорящите граждани подкрепиха Мая Санду, е важен: за първи път те гласуваха не по геополитически причини, а по политически

„Независимая газета“: Русия загуби Молдова - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентските избори в Молдова завършиха с поражението на проруския президент Игор Додон и руско-ориентирания електорат. Мая Санду, представляваща предимно прорумънски и след това проевропейски избиратели, ще стане президент, който няма да позволи на страната си да участва в Евразийския икономически съюз и ще поиска изтеглянето на руските войски от Приднестровието. Представители на ЕС вече обявиха подкрепата си за проевропейската Молдова и нейния лидер, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция "Фокус".

Владимир Путин поздрави Мая Санду за победата на президентските избори в Молдова и ѝ пожела успех, здраве и просперитет.

„Надявам се, че Вашата дейност ще допринесе за конструктивното развитие на отношенията между нашите страни“, се казва в поздравителната телеграма.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия уважава резултатите от президентските избори в Молдова и очаква да установи взаимноизгодни отношения с новия лидер.

В същото време първите посещения на Мая Санду най-вероятно ще бъдат направени в Букурещ, Брюксел и Киев.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обади на Санду, поздрави я за победата на президентските избори и каза, че я очаква в Киев.

„Започнах сутринта с хубав телефонен разговор с Мая Санду. Поздравих я за победата ѝ на президентските избори в Молдова. Уверен съм в по-нататъшното укрепване на отношенията между Украйна и Молдова и европейската интеграция на нашите народи. Очаквам с нетърпение посещението на колегата в Киев“, написа Зеленски в Туитър.

Но първият, който поздрави Мая Санду, беше президентът на Румъния Клаус Йоханис.

„Поздравления за Мая Санду за победата ѝ на президентските избори в Молдова! Гражданите са избрали да продължат европейския и демократичен път, пътя на напредъка. Румъния ще застане до Молдова в реалните усилия за модернизация, демократизация и приближаване към ЕС“, написа Йоханис в Туитър.

„Руският регион в Кишинев - Ботаника, който винаги е подкрепял кандидати от леви партии, гласува за Санду. Санду оглавява дясната проевропейска партия „Действие и солидарност“ (ПДС). Фактът, че рускоговорящите граждани подкрепиха Мая Санду, е важен: за първи път те гласуваха не по геополитически причини, а по политически. За първи път те гласуваха не за Велика Русия, а за конкретен молдовски политик“, каза за „НГ“ Анатол Царану, ръководител на Кишиневския център за стратегически изследвания и политически консултации.

Той отбеляза: "Ясно е, че Санду ще изгражда отношения с Русия само на равноправна основа." Що се отнася до ОНД, „в Съдружието Кишинев се интересува само от зоната за свободна търговия“. „За останалото може и да напусне ОНД. Но Санду няма да направи това, докато интересите на страната в зоната за свободна търговия на Република Молдова с ЕС не противоречат на интересите в зоната с ОНД. Засега няма конфликт на тези интереси“, обясни политологът.

Според него плановете за Приднестровието на Санду ще бъдат интересни. „Показателно ще бъде кой ще бъде назначен за президентски съветник по Приднестровието“, каза Царану.

Но по-рано, когато беше министър-председател, Мая Санду заяви по време на посещението си в Киев, че възнамерява да използва опита на Украйна, включително при уреждането на конфликта. Тя отбеляза, че би искала Приднестровието да бъде като в Донбас. И тя ще постигне това заедно с украинските си колеги.

Какво е искала да каже, приравнявайки Донбас с Приднестровието, не е напълно ясно. Но в Молдова мнозина смятаха, че приднестровският конфликт може да бъде размразен. По време на предизборната кампания Санду обеща да се справи с контрабандата, за която се твърди, че преминава през Приднестровието от Украйна. Но представители на европейската структура EUBAUM контролират приднестровския участък на молдовско-украинската граница. Оказва се, че и те позволяват контрабанда на милиард долара годишно - това е цифрата, посочена от новоизбрания президент на Молдова.

Най-вероятно плановете на новоизбрания президент на Република Молдова по отношение на Приднестровието ще станат ясни след посещението на Мая Санду в Киев, което тя определено ще направи.

Междувременно посланикът на републиката в Москва Андрей Негуца отбеляза, че не трябва да се очаква рязко влошаване на отношенията с Русия след победата на президентските избори в Молдова на Мая Санду. В ефира на руски телевизионен канал той каза: „Непрекъснато повтаряме факта, че президентът на Молдова няма пълни правомощия, няма големи правомощия. Молдова е парламентарна република. Освен това сегашното правителство ще продължи да работи поне за определен период. И от тази гледна точка не мисля, че сега ще има някакви фундаментални, драматични промени в отношенията между Молдова и Русия."

Лидерът на Социалдемократическата партия на Република Молдова Виктор Шелин коментира ситуацията в страната:

„Един от първите, който поздрави Мая Санда за избора ѝ за президент, беше приятелят на новия президент на САЩ, Байдън, г-н Порошенко. Тогава ѝ се обади президентът на Украйна Зеленски. Мая Санду открито заяви в рамките на предизборната кампания, че Молдова, заедно с Украйна, трябва да разработят съвместна политика по регионалната сигурност и да изискват изтеглянето на руските войски и боеприпаси от Приднестровието, които представляват заплаха за националните интереси на Молдова и Украйна. В тази част коментарите са излишни. Но още по-лошо е, че Молдова е част от стратегията на САЩ за създаване на пояс от страни от Балтийско до Черно море, разделящи Русия и ЕС. Можем ли да кажем с увереност, че американската стратегия вече е приложена? Да и не. В продължение на няколко дни неформалният лидер на фракцията на Социалистическата партия Игор Додон и председателят на Социалистическата партия Зинаида Гречани ще провеждат консултации с парламентарните фракции относно формирането на ново парламентарно мнозинство. Ако социалистите предадат управлението на блока на десните партии ACUM, Руската федерация най-накрая ще бъде изместена от Молдова. Ако правителството бъде прехвърлено към други парламентарни фракции, ще се появи триъгълник президент-парламент-правителство. Това е триъгълник от геополитически баланси, балансирана външна политика. Според информация, която вече е потвърдена между първия и втория кръг, Игор Додон гравитира към съюз с ACUM, той избира силен геополитически играч в региона."

„Не виждам никакви перспективи за оттеглянето на Молдова от ОНД в близко бъдеще, но фактът, че Мая Санду няма да седи на една маса с ръководителите на Евразийския икономически съюз, е очевиден. Човек може само да съжалява, че в продължение на 4 години Руската федерация разчита не на проруските политически сили и гражданското общество на Република Молдова, а само на един човек - Игор Додон“, каза Шелин.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    17 5 Отговор
    Имаме големи планове за вас!
  • 2 честен ционист

    8 4 Отговор
    А за Приднестровието нещо да кажете, а за Нагорно Карабаха, а за ексклава Камчия?
  • 3 честен ционист

    10 1 Отговор
    Не че Мая не е наше момиче де, по носа ще я познаете, на дядо й Макавей.
  • 4 Бай Ганьо

    17 3 Отговор
    И тия ще останат "доволни" като нас и урките.За народа става въпрос,не за крадливите политици.
  • 5 Ей сега от Москва ще им скроят шапката

    15 7 Отговор
    И скоро в Молдова ще има криза както в Украйна и Армения :)))
  • 6 Ние може да сме спокойни

    6 10 Отговор
    Нашият президент е проруски

    Коментиран от #9

  • 7 Левски

    23 4 Отговор
    Още един Пашинян този път в Молдова! Всички тръгнали с англосаксонците губят по нещо голямо! Украйна и Армения загубиха територии! България загуби население и националните си природни богатства а скоро може и територия! Ще видим Молдова кво ще губи тепърва

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Путин

    6 3 Отговор
    ХахаааХХаааааааохаааа Хиииихоооооооо! Колко са заблудеени всичкиииии хахахаааааааа!

    Коментиран от #24

  • 9 да си знаеш

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ние може да сме спокойни":

    Затова ли не смее да иде в Кремъл. Натовски генерал про-руски нема.

    Коментиран от #11

  • 10 Пашинян

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Левски":

    Когато губя, губи цяла Армения, когато печеля, печеля само аз.
  • 11 Ма той и в НАТО не ходи

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "да си знаеш":

    Па в Москва ходи, че и цалува ръка на кагебейският патриарх, па вицето и нещо друго...
  • 12 12udar

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Левски":

    150+
  • 13 ОпПала

    7 6 Отговор
    Никой не иска вече РАСИЯ и молдованите се осъзнаха не им се работи за 80€

    Коментиран от #14

  • 14 хахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "ОпПала":

    ама те за толкова работят в Румъния и ЕС, я провери колко процента от трудоспособното население работи на запад,? да ти помогна - около 45%...

    Коментиран от #15

  • 15 ОпПала

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "хахаха":

    Само че на там на ден пък в Молдова на месец
  • 16 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ,ЧЕ ТЯ Е АГЕНТ НА КГБ /ФСБ И ГРУ И ВР / КАКЪВТО Е - "ХВАНАТИЯТ В КЛЕЩИ БАЙДЪН " !?!?!? БАЙДЪН Е ТОЛКОВА РЕГИСТРИРАНО ОМЪРСЕН -НА ИЗТОК , ЧЕ И ДЖАНГЪЛИТЕ НЯМА ДА ГО СПАСЯТ ПРИ РЕКЕТ ОТ РУСИЯ !!!!!!!!!!!!!
  • 17 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    СМЯТАМ ,ЧЕ ЕВРОПА Е ПОД КОНТРОЛА НА РУСИЯ И МОЛДОВА Е ПОРЕДНАТА СВЪРЗВАЩА БРЪНКА !!!!!!!!!!!
  • 18 копейко пита

    6 6 Отговор
    ЧИТАТЕЛЮ РУСКА КОЛА ЛИ КАРАШ? ДЕЦАТА ТИ УЧАТ ЛИ В РУСИЯ? ДЪРЖИШ ЛИ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ В РУБЛИ?ПОЛЗВАШ ЛИ РУСКИ СМАРТФОН? ПОЛЗВАШ ЛИ РУСКИ КОМПЮТЪР? ТИ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ ПРЕДПОЧИТАТЕ ЛИ РУСКИ ОБЛЕКЛО , ОБУВКИ , АКСЕСОАРИ , ПАРФЮМИ? ПРИ СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ С РУСКИ ЛЕКАРСТВА ЛИ ЩЕ СЕ ЛЕКУВАШ?ИМАШ ЛИ ВЕЩИ ИЛИ ПРЕДМЕТИ У ВАС НА КОИТО ПИШЕ ПРОИЗВЕДЕНО В РУСИЯ ? КАКВА ЗАПЛАТА , ПЕНСИЯ ИСКАШ ДА ВЗИМАШ РУСКА ИЛИ ГЕРМАНСКА ? КАЖИ ИМЕТО НА ХУБАВ РУСКИ ФИЛМ , РУСКА ПЕСЕН ИЛИ РУСКА КНИГА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 Г
  • 19 шоп

    5 4 Отговор
    БУЛ. ДОНДУКОВ ДА СЕ КАЗВА БУЛ. АСПАРУХ , УЛ. АЛАБИН ДА СЕ КАЗВА УЛ. СТЕФАН СТАМБОЛОВ , УЛ. ШИПКА ДА СЕ КАЗВА ТЕРВЕЛ , УЛ. МОСКОВСКА ДА СЕ КАЗВА УЛ. БЪЛГАРСКА , КАТЕДРАЛНАТА ЦЪРКВА АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ ДА СЕ КАЗВА СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ , БУЛ РУСКИ ДА СЕ КАЗВА БУЛ СЪЕДИНЕНИЕ И ТЪЙ НАТАТЪК ДОКАТО ИЗЧЕЗНЕ И ПОСЛЕДНИЯ РУСИЗЪМ ! НА МЕСТОТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ДА СЕ ИЗДИГНЕ ОГРОМЕН ПАМЕТНИК ЦАР БОРИС ПОКРЪСТИТЕЛ , А НА МЕСТОТО НА СЪБОРЕНИЯ МАВЗОЛЕЙ ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК НА АСПАРУХ ОСНОВАТЕЛЯ НА БГ

    Коментиран от #27

  • 20 Един друг

    2 2 Отговор
    Никой в Молдова не иска вече да живее с 14 долара пенсия и подобни заплати и престъпност.

    Коментиран от #22

  • 21 ха ха ха

    5 2 Отговор
    Кой ви излъга, че Русия иска Молдова или която и да било чужда държава?

    Изобщо, наясно ли сте какво иска Русия или по дефолт си се държите глупашки?

    Коментиран от #26

  • 22 ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Един друг":

    Сега ще се научат да живеят и с по-малко... виж ни нас, живия пример 😁
  • 23 Сандо

    2 0 Отговор
    То и Молдова губи Молдова,ама на кого от Европа му пука?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 така се хилят

    4 1 Отговор
    в лудницата.
    Май губим фронтове. Много фронтове. Дали ще му издържат нервите. Ботокса оправя кожата, но нервите как ще възстанови.
    Солт.шака му загуби изборите. Оня в Беларус се е барикадирал, венецуелеца го дърпа за кеш, отвътре го провокират. Борисчо, се е сгушил на ерголям. Шотландия и ирландия май ще играят донка на брекзит. Бензиностанцията нещо не върви. Маркуча на газ колонката отрязаха.Турция му се е наострила. Абе взеха да не го е6.ват.
  • 26 русия нищо лошо не иска

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "ха ха ха":

    Другарят иска. Иска да е властелинът на земята. Нормално......комплекси от детството и ръста.
  • 27 Сиси

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "шоп":

    Браво един свестен коментар и отдавна трябвало да стане смяна на имената на улиците с български но и сега не е късно за да не се излагаме пред чуждите туристи и да ни питат защо всичко ни е руско и как да им обясним ззщо във всеки град има булевард рудки блок рудия ,руски пазар , руски църкви тоест бивша колония руска сме били и някои още не загряват .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.