Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 19:00 8 388 51

Белград: Югославия създаде македонците, даде им името, идентичността, езика и държавата

  • белград-
  • северна македония-
  • зоран заев

Политиката на Зоран Заев се оказа в неудобно положение, след като бяха загубени ползите от споразумението с Гърция, постигнато с болезнени отстъпки, казва политическият анализатор

Белград: Югославия създаде македонците, даде им името, идентичността, езика и държавата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„В желанието си да умилостиви България, която блокира началото на преговорите на неговата страна с Европейския съюз, премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза неща, които оставиха мнозина в Сърбия, както и в региона, меко казано, в шок“, пише най-тиражираният сръбски ежедневник Blic в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

„Югославия беше тази, която раздели българи и македонци“, твърди Заев, а нашите историци казват, че ако случаят е такъв, тогава Македония е решила проблемите си, трябва да премахне държавността си и да се присъедини към България.

С други думи, той брутално фалшифицира историята и факта, че сега нямаше да има македонци, ако не беше Югославия.

Това изявление не дойде просто така, защото е ясно, че става въпрос за политическо ухажване и че Заев се опитва да разбие твърдото сърце на България, която наскоро наложи вето на рамката на преговорите на ЕС със Северна Македония.

По този начин те блокираха началото на преговорите за присъединяване между Скопие и Брюксел, с обвинения, че Северна Македония е нарушила споразумението от 2017 г., тъй като не признава общата им история и езикови прилики. Двете страни също се сблъскаха заради „правата“ върху героя от османската епоха Гоце Делчев.

Опитвайки се да намери изход от задънена улица, Заев реши като лош студент да обърне внимание на историята.

„България и Северна Македония нямат съвместна история, а обща и Гоце Делчев е революционер както за българи, така и за македонци, който се е борил за свободна Македония и Одринско. Наследихме период, който не беше в полза на нашето приятелство. Югославия ни раздели. Ако не признаем историческите слабости, не можем да градим бъдещето“, каза Заев и предизвика лавина.

Това негово твърдение не остана незабелязано и особено предизвика недоволство сред онези, които научават и тълкуват исторически факти и данни. Един от тях е историкът и член на Прогресивния клуб Чедомир Антич, който заяви пред „Блиц“, че в това изявление е водеща политиката, а не историята.

„Независимост без нито един изстрел“

„Това не е изявление, основано на историята, а на политически причини, в желанието да се оправдаят националистическите фантазии на България, което пречи на Македония да следва пътя на консолидацията в ЕС. Ако случаят е такъв, тогава Македония е решила проблемите си, трябва да премахне държавността си и да се присъедини към България“, отбелязва иронично Антич.

Той добави, че Югославия предлага на Македония специална националност, регионална автономия, която те вече са получили с Вардарската бановина, а след това дава възможност за създаване на народна република и независимост без нито един изстрел.

„България никога не е предлагала нищо повече от статута на най-западната провинция на Царство България. Що се отнася до историческите факти, вярно е, че през Средновековието македонските славяни не са успели да направят своята държава, че са станали част от Българската империя рано, но също така е вярно, че след повече от сто години те са били част от сръбското царство и империя. Истина е също така, че през XIX век в Македония е имало много повече славяни, които се чувстват българи, отколкото сърби, но също така, че почти никой не се чувства като македонец. Това е откритие от XX век“, отбелязва Антич.

Той пита: „Къде са македонците в района около Благоевград?“

„Нямало е да има никакви македонци, ако българите не бяха нападнали Сърбия през 1912 г. (това обаче се случва през 1913 година, след като българите побеждават основните сили на Османската империя в Тракия – бел. „Фокус“) и ако бяха получили по-голямата част от Македония, а сърбите само севера и запада. Или биха били до такава степен, колкото сред бошняците има зелени „Крайшници“. Така че, биха били много малко от тях“, заключава Антич.

От другата страна на здравия разум

Когато се сравнят всички исторически факти, изявлението на Заев вече не е въпрос на политика или история, а въпрос на здрав разум, отбелязва за „Блиц“ историкът Деян Ристич.

„Тези твърдения са предимно от другата страна на здравия разум, те отричат исторически факти. Не става въпрос за релативизация, а за брутално фалшифициране на историята“, смята Ристич.

До края на Втората световна война, казва той, България е била много активна на страната на нацистка Германия и фашистка Италия.

„Фактът, че това е една от държавите, от чиято територия е извършено нападението над Кралство Югославия на 6 април 1941 г., също свидетелства за тази „дейност“. В същото време България окупира значителна част от територията на Кралство Югославия, където извършва масови и систематични отмъщения срещу цивилни лица, за което свидетелстват многобройни екзекуции“, казва Ристич.

Той също така заявява, че през Втората световна война не е имало македонска армия, а Народноосвободителната армия на Югославия, чиито членове са освободили цялата територия на страната, включително района на днешна Северна Македония.

„Следователно твърдението е не само неоснователно, но и много вредно, защото идва от носител на висока държавна функция“, оценява Ристич.

Точно обратното на това безотговорно твърдение, смята Ристич, атмосферата на СРЮ дава възможност и систематично подкрепя утвърждаването на македонската национална идентичност.

„Следователно днешните македонци, преди всичко, трябва да са благодарни на Югославия и в никакъв случай на България, която отдавна полага усилия, целящи да отричат всичко македонско. От гледна точка на историческата наука твърдението е в пълно несъгласие с историческите факти, а от човешка гледна точка е изключително вредно и срамно“, заключава Ристич.

„Е, мой Зоране“

Политическият анализатор и бивш депутат Джордже Вукадинович казва, че това изявление на Заев го е изненадало, но също така вярва, че няма да има желания ефект. Той вече коментира този обрат в историята в Туитър, с думите „Е, мой Зоране“.

„Без онази зла Югославия, която, както сега чуваме, ви „отдели“ от България, нямаше да има („Северна“) Македония, нито македонски народ, нито македонски език (със или без кавички)“, пише Вукадинович.

Той заяви пред "Блиц", че изявлението на Заев е не само безсмислено в исторически план, но и политически вредно и че няма да има ефекта, който търси Заев.

„Неговата политика се оказа в неудобно положение, след като бяха загубени ползите от споразумението с Гърция, постигнато с болезнени отстъпки. Това не беше оценено адекватно от Брюксел и партньорите от ЕС, той получи само потупване по рамото. Той смени името на държавата, премахна табелата от магистралата и летището и след това пристигна нов шамар под формата на изнудване на България. Сега, тъй като той погълна една жаба, която засягаше Гърция, той трябва да погълне друга, която се отнася до България, за да не се окаже, че е погълнал първата за нищо“, казва Вукадинович.

Както той посочва, „по време на черно-почернената Югославия и в нейните граници македонците получиха името си, езика и държавността си, а извън границите на тази Югославия днес няма и помен от Македония“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шон Пен

    98 10 Отговор
    Не само Крим, но цяла Украйна е руска.
    Македония и западните покрайнини са български.

    Коментиран от #7, #26, #37

  • 2 Софиянец

    107 7 Отговор
    Сите сърбе на върбе, вижда се лицето на болшевишката югопартизанщина!
  • 3 Жак Фреско

    40 2 Отговор
    Двама диктатори и тяхното обкражение решават съдбата на милиони хора,защо го допускаме?
  • 4 Биошок

    92 8 Отговор
    Жельо Желев питал ли е народа преди пръв да признае Македония за държава и подари танкове ?
    Как така ще признаваш част от нашата държава за отделна ?

    Коментиран от #10

  • 5 Бойко Кръстанов

    30 16 Отговор
    НАЗВАНИЕТО МАКЕДОНЦИ СЪЩЕСТВУВА ОТ ПРЕДИ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, ТЕЗИ ПЛЕМЕНА СА ЖИВЕЛИ МАЛКО ПО НА ЮГ ОТ ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ - ТОЕСТ В ДНЕШНА ГЪРЦИЯ И СЪВСЕМ МАЛКО В ТЕРИТОРИЯТА НА ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ, НЕ КАЗВАМ ЧЕ ДНЕШНИТЕ МАКЕДОНЦИ ИМАТ НЕЩО ОБЩО С ОНЕЗИ ПЛЕМЕНА ЗАЩОТО СЪС СИГУРНОСТ ИМАТ ОБЩО С БЪЛГАРИЯ . . .

    Коментиран от #41, #43

  • 6 SAAB

    10 2 Отговор
    Двама главанаци.....единият яко вдлъбЪт :)
  • 7 Тъй де...

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Шон Пен":

    БКП(БСП),КомИнтерна,Гошо Тарабата,Тито сметат,ЧЕ до Македонци.
    Даже .. БСП,Ленчето Офшорката и Радка Дълбоката (Деебъ) с РЕЗОЛЮЦИЯ на ЕП,.. признаха "Македонското Малцинство",ОМО ИЛИНДЕН, и Г-ей Браковете
  • 8 !!!?

    6 28 Отговор
    Ако Македония е България, тогава за каква кражба на Истария говорят Фигуранта, Каракачанов и останалите кремълски лакей !!!?

    Коментиран от #23

  • 9 Дедо

    6 12 Отговор
    Пък Влахия създаде торбак войвода и друите тихви от Влашкото вмро
  • 10 Дедо

    6 16 Отговор

    До коментар #4 от "Биошок":

    Кога е била част от нашата държава или сънуваш, по скоро шкюмбака е влах

    Коментиран от #13

  • 11 Ако Русия

    49 2 Отговор
    признае Крим за украински, с кримски език, ако Австрия признае Каринтия, с каринтски език или Германия признае Бавария, с баварски език - халал да му е на Заека - МАКЕ-донския язик и много му здраве!
    Нека първо да убеди по-горе изредените държави.
  • 12 Всъщност

    82 4 Отговор
    вие сърбите и вашите "македонски" еничари създадохте чрез кървав терор една осакатена ментално сбирщина от келеши-родоостъпници с фалшива "история", "език" и "азбука"...

    Коментиран от #21

  • 13 Не само

    56 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дедо":

    че е била част от България, а даже Охрид е бил нейна столица.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Георги

    69 2 Отговор
    Посочените сръбски историци признават за дейността на Югославия относно отделянето на македонските българи от Майка България. Защото представете си Санстефанска България и днешна Сърбия.
    Но ако политиката на България от 1878 г. до 1944 г. е била винаги да ОБЕДИНИ всички етнически българи в една държава, то политиката на Сърбия (Югославия) и Гърция е да ЗАВЛАДЕЯТ територията на географската област Македония и после да го ПОСЪРБЯТ или ПОГЪРЧАТ местните македонски българи. В това отношение Гърция се справя много по-добре от Югославия. Последната, след като не може да направи това в годините 1918 -1941, след 1944 създава и моделира македонския език и македонската нация само и само македонските българи да не могат да се обедят с Майка България в единна държава. Хубаво е, че двамата сръбски историци си признават това. Всъщност Заев казва точно самата истина.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бибитко

    56 2 Отговор
    Деян Ристич, защо не кажеш как вие - югославските титовци създадохте "македонците"? По директива на Сталин и Коминтерна българите в тази географска област насила бяха заставени да се нарекат "македонци" и да се отрекат от българското си отечество. А кой нападна България през 1885 година, когато тя водеше борба за своето национално обединение? Не бе ли Сърбия тази, която коварно наруши договора за Балканския съюз, окупирайки цяла Македония, заедно с гръцките войски, което пък доведе до следващата братоубийствена война през 1913-та година? А сега тази маломерна вече държава, сполетяна от възмездието за своята алчност, пак раздухва старата си омраза към България, като насъсква западните българи срещу тяхното Отечество, като се страхува панически да не би тъй наречените "македонци" да си спомнят кои са били в миналото и кои са сега!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 име

    38 1 Отговор
    ....затова ли искахте да я поделяте македония преди 30 години? сръбски лицемери.
  • 20 Югославия беше тази, която

    40 1 Отговор
    Насилствено записа етническите българи Македония и създаде македонизма като идеология-комунисъическа с антибългарска основа, и внесе някои промени я езика, заличи български надписи и паметници, с цел да се изтрие всичко българско, понеже тази българска земя им беше подарена, доказано е всичко с документи
  • 21 Точно казано,

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Всъщност":

    Дааа
  • 22 Stormtrooper

    33 1 Отговор
    Човека, говорещ за исторически фалшификации и претендиращ за компетентност на историк защо не каже кога е имало сръбска империя.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Станиславс

    36 5 Отговор
    Няма никакви доказателства, че българите в древността са нещо различно от т.нар. славяни.Няма доказателства,че са говорили тюркски език,че са тюрки или някакви други.Но излизат все повече доказателства,че българите и останалите славяни,всъщност са траки и езиците им произлизат от разни тракийски диалекти.А Скопие и Охрид, са били български столици, така че Македония не винаги е била крайна западна територия,а е била и централна, а България е граничела с Хърватия и Босна.
  • 25 Балканите

    24 1 Отговор
    На Балканите само турци и румънци ни приемат добре, поне от собствен опит знам .

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бачо Киро

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "Балканите":

    Всички са ме приемали добре, никъде не мога да се оплача от лошо отношение. То си е според човека.
  • 28 Перо

    30 2 Отговор
    Каква независимост е дала СФРЮ под контрола на УДБА,измислен език и азбука,като български език,на сръбска пишеща машина,измислена история с български исторически лица и измислена “античка” нация,която сега гърците отхвърлиха с Преспанския договор. ВЕТО!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гузно

    26 1 Отговор
    Сръбскиот историчар защо гузно премълчава ,че от 1918г. до 1941г. населението на Македония се водеше за сърби,учеха сръбски език,сръбски жандарми и армия,сръбска църква. Като видяха ,че не могат да посръбчат населението решиха,че идеята на Коминтерна и куцовласите им изнася.....и измислиха нова държава,история и език.
  • 32 Белград

    1 8 Отговор
    Сме прави, досега не се обаждахме от уважение към съседите, но съседите станаха нагли до глупост!
  • 33 Античното Маке

    33 0 Отговор
    1) Кралство Югославия също е било член на Тристранния пакт, и то съвсем официално. Договорът за присъединяване е подписан от известния югославски и сръбски политик Драгиша Цветкович, като министър -председател на Кралство Югославия, в двореца Белведере във Виена на 25 март 1941 г., след решения на Коронния кралски съвет, и е абсолютно легитимен. Кралство Югославия официално е било член на Тристранния пакт. Особена роля за това изиграва самият ръбски принц регент на Югославия Павел Караджорджевич. Просто само два дни след този договор, с подкрепата на британското разузнаване, сръбски националисти и военните правят държавен преврат и всъщност това е поводът Германия да ги нападне. Е, след като е било абсолютно легитимно член на Тристрания пакт, Кралство Югославия и в частност жителите на Вардарска Македония станали ли са фашистки или фашисти?
    Пак между другото и Павел Караджорджевич, и Драгиша Цветкович са абсолютно реабилитирани от сръбския съд като жертви на комунистическия режим на Тито. Значи, тези, които са се целували с Хитлер, са вече “готини” и жертви, а ние, българите, сме още “фашистки окупатори”? Откъде накъде?
  • 34 Античното Маке

    33 0 Отговор
    2) Изразът, че Царство България е администрирало Вардарска Македония, е исторически и правно коректен, защото тази област тогава не е била официално присъединена към нашата държава с международноправна санкция. Нещо изключително важно. Царство България въпреки това инвестира в Македония за 3 г. административно и стопанско управление над 12 млрд. американски долара по днешен курс, защото Македония е била изключително изостанала и обречена от сръбската власт на периферно оцеляване, глад, мизерия и терор с цел прочистване на българското етническо съзнание. Да го повторя. За българите в Македония, демек за прадядовците на сегашните северномакедонци, сръбската политика от 1919 до 1941 г. е била съставена основно от репресии, промиване на мозъците и наистина глад и мизерия, за да бъде изтрито българското национално съзнание. Кога северномакедонските историци ще разкажат на северномакедонските деца за това? Кога ще разкажат за комунистическите чистки след 1945 г., когато всичко българско е унищожено из корен.
  • 35 Античното Маке

    36 0 Отговор
    3) Извинявайте, кой “окупатор” ще налее 12 млрд. в една област, ще строи пътища, фабрики, училища, освен ако не счита тази земя просто за кръвна част от своята родина. Истинските окупатори на Македония са сръбските и по-късно югославските войски и служби за сигурност Дори и по времето на така обичания в днешно Скопие Тито Македония нарочно беше държана бедна и изостанала. Това разказва ли се в днешна Северна Македония? В края на войната България наистина е била част от Антихитлеристката коалиция, колкото и невероятно да звучи това днес в Скопие. По ирония на съдбата именно българската армия освобождава с хиляди жертви днешна Северна Македония от германските войски, за да я предоставим после в ръцете на Тито и той да унищожи българските корени и дух. Дедите ни са мрели пред немските бункери в Македония, за да докарат там власт, при която ще умре всичко българско. И това е наша национална трагедия. А Югославия направи всичко възможно да изтрие спомена за българите, прогонвали германците.
    Който не знае, Стражин и Страцин, където в тежки сражения с нацистите падат смелите български парашутисти и още хиляди български воини, също са в днешна Северна Македония. Скопие също е освободено от германците от българската армия. Интересно дали някъде там край кървавите чукари на Стражин или Страцин, на брега на река Пчиня или Куманово, или пък в центъра на Скопие има паметник на българския освободител от “фашисткия окупатор”?
  • 36 bul

    14 1 Отговор
    ВРЕМЕ Е ВОЙВОДИНА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ СЪРБИЯ !!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ke da

    7 12 Отговор
    РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ ТУК, СЕ НАС/АХА ОТ ЛЪЖИ, ЧЕ КРИМ БИЛ РУСКИ, ОБВЪРЗВАЙКИ ГО С ОТНОШЕНИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ! РУСИЯ Е ИМПЕРИЯ АГРЕСОР ЗАВЗЕЛА ПРОТИВОПРАВНО П-ОВ КРИМ - ДОКАТО БЪЛГАРИЯ САМО ВОДИ СПОР ЗА ИСТОРИЯТА И ГЕНЕЗИСА НА БРАТЯТА НИ ОТ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ! РУСИЯ ЩЕ ПЛАЩА СКЪПО И ПРЕСКЪПО СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ ЕТНОСИ И ФАЛШИФИЦИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анонимен

    15 0 Отговор
    Мислех да си взема за празниците северномакедонска газирана вода педимерка или нещо подобно, но при това положение - няма да си взема.
  • 41 Траки одриси

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко Кръстанов":

    Имат много общо, защото Македония на Александър Велики са владели част от Тракия 55о години, а ние Българите ,не се признаваме за Тракийци .
    Защото същите тези Тракийци от Одриската царство са ги владели 550 години по ирония на съдбата, същите тези Македонци!
    После като Българи сме ги владели Македонците, още 650 години до Османско иго.

    Коментиран от #45, #50

  • 42 ПСР

    14 0 Отговор
    Публикуван е този материал.Много по-различен е друг-интервю с Ивица Дачич,шеф на сръбския Парламент.Там,Дачич обвинява България в извършване на "фашистки престъпления"през ВСВ.И то на територията на Зап.покрайнини,където тогава са живеели 120 хил.българи!Какви още българофобски разсъждения лансира Дачич,просто не са за описание.Омраза.Нашето МнВР,разбира се,мълчи.
  • 43 Да защото

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко Кръстанов":

    ...защото Македония е име на Географска област точно както Тракия и Мизия. Днешна Северна Македония ЧАСТИЧНО съвпада с географската област, която в по- голямата си част е в днешна ГЪРЦИЯ, И НА ЮГ ОТ БГ.
  • 44 ТЪРСЕТЕ

    8 0 Отговор
    ТЪРСЕТЕ ПРОБЛЕМА В ТИТОВА ЮГОСЛАВИЯ И БКП НАЧЕЛО С Г. ДИМИТРОВ!!!! Сега мозъците на хората са доста промити.
  • 45 А беее

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Траки одриси":

    МАКЕДОНИТЕ СА ПРОСТО ЕДНО ОТ МНОГОТО ТРАКИЙСКИ ПЛЕМЕНА, ОБЕДИНЕНИ В ОДРИСКОТО ЦАРСТВО.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Обективно

    6 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ОБЕДИНЕНИЕ С МАКЕДОНИЯ. НИЕ СМЕ ПРИЗНАЛИ ПЪРВИ ТЯХНАТА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА. ИСКАМЕ САМО ПРОМЯНА В ТЕХНИТЕ УЧЕБНИЦИ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА. ЕЗИКЪТ ИМ ДА СИ ГО НАРИЧАТ КАКТО СИ ИСКАТ, НО ТОЙ Е ПРОСТО ДИАЛЕКТ НА БЪЛГАРСКИЯ. ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ БЕЗ ПРЕВОДАЧИ. ВСЕ ЕДНО СЛУШАМ КАК ГОВОРИ ВАНГА! ОБИЧАМЕ ГИ. КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА!
  • 48 Tarnovetz

    2 1 Отговор
    Югославия е изкуствено създадена след WW1 - без референдум, за отслабване на южните съюзници на Германия – предимно Хърватия, Унгария, България; Преди стрелбата в Марсилия 1934 Иван Черноземски е бил обучен от хърватските патриоти и планираxa стрелбата - крал Милан е застрелян, както и френският външен министър; когато преди няколко години Сърбия започна преговори за приемане в ЕС, хърватските управници се опитаха да спрат преговорите, но бяха блокирани , Борисов и Каракачанов не направиха нищо, за да си възвърнeм загубените западни земи
  • 49 Tarnovetz

    2 0 Отговор
    Ако зависи от мен ще има референдум за Сърбия да влезе в ЕС
  • 50 Онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Траки одриси":

    А къде е Римската империя в историята?
  • 51 Браво

    0 0 Отговор
    Браво на Заев за това изказване! А сръбските фенове на Югославия защо не си припомнят невероятните кръвопролития, предизвикани от създаването на тази държава, които нямат нищо общо с българите и македонците: зверската война между усташи, партизани и четници през 1941-1945 год. и войните през 90-те, които разпаднаха Югославия напълно?