Last news in Fakti

15 Декември, 2020 16:00 4 874 28

Водата ще бъде достъпна предимно за богатите, ще се водят водни войни

  • вода-
  • ресурс-
  • богати-
  • водни войни-
  • безводие

Водата е може би най-важната стока в света. Чистата вода е жизненоважна за поддържането на човешкия живот, както и за селското стопанство, а следователно и за производството на храна

Водата ще бъде достъпна предимно за богатите, ще се водят водни войни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Внимателен поглед върху работата на съвременния финансов свят стигна до смразяващо разкритие - компанията CME Group стартира фючърси за вода, която да се търгува на фондовата борса. Това означава, че водата, както и всички други стоки като злато, сребро, платина и нефт, вече може да се търгува въз основа на нейната стойност, съобщава информационният портал thinkinghumanity.com, цитиран от БГНЕС.

Фючърсите за водата бяха пуснати на борсата Nasdaq – една от най-големите и най-важните фондови борси в света. Тя започна да се търгува на Чикагската стокова борса в началото на седмицата под кода NHQ2O и беше оценено на $ 486,53 за акър фут (1 акър фут е равен на 1 233,48 куб. м. – бел.ред.). Това поражда опасения за комодификация (действие или процес, при който даден ресурс се третира като обикновена стока – бел.ред.) на този основен и най-важен природен ресурс, коментира порталът.

Водата е може би най-важната стока в света. Чистата вода е жизненоважна за поддържането на човешкия живот, както и за селското стопанство, а следователно и за производството на храна. Тя е от съществено значение и за промишлеността и за глобалната икономика. Следователно, контролът върху водата от страна на големи корпорации или спекулациите с нея от финансови търговци може да означава, че тя не е разпределена по подходящ начин или че тя се съхранява и продава просто на предлагащия най-висока цена с цел реализиране на печалба.

За много хора това би създало затруднения, тъй като най-ценната стока сега ще бъде разпределена за притежателите на богатство, за разлика от тези, които се нуждаят най-много от нея. Една от причините инвеститорите да виждат водата като толкова доходоносна стока, в която да инвестират, е че голяма част от света изчерпва сладките води, тъй като търсенето на вода надхвърля предлагането. В допълнение към това глобалното затопляне намалява запасите от сладка вода в световен мащаб. Следователно може да се очаква цената да се повиши в дългосрочен план.

Фючърсите на NQH20 ще бъдат иновативен инструмент за по-прозрачно предоставяне на вода на селскостопански, търговски и общински потребители, а обявяването на цените и прехвърляне на риска може да помогне за по-ефективното съгласуване на предлагането и търсенето на този жизненоважен ресурс.

Пред агенция Блумбърг финансовият анализатор Дийн Дрей споделя, че „изменението на климата, сушата, увеличаването на населението и замърсяването вероятно ще направят проблемите с недостига на вода и цените гореща тема за години напред“.

Около 2 милиарда души по света живеят без достъп до чиста вода и се смята, че поради глобалното затопляне около 2/3 от световното население скоро може да живее в страни, където достъпът до прясна вода вече не е гарантиран.

Много геополитически анализатори също предупреждават, че тъй като сладките води стават все по-оскъдни, това може да причини финансови бедствия и дори да доведе до войни между държавите, които се стремят да контролират доставките на вода.

Според CME Group, предоставянето на ясна референтна цена ще позволи на правителствата и корпорациите да планират по-добре закупуването на вода и нейното разпределение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Науката

    24 25 Отговор
    Това са глупости,науката вече прави от морската вода минерална..Филтър конзола от графен уникална и евтина техника! Необразовани журналисти.

    Коментиран от #15, #25

  • 2 КОНТРАТА

    22 3 Отговор
    Това изобщо нищо не значи. Да си търгуват восата в Обора не влияе на световно ниво!
  • 3 честен ционист

    40 2 Отговор
    99% от подземните и надземни запаси на сладка вода в света са в правилните ръце. Кадафи намери най-големия резервоар с питейна вода и му се случи случка.
  • 4 Директора

    29 11 Отговор
    Вече се чудят от какви глупости да изкарват пари. Продават вода на борсата. Що за глупост
  • 5 Jeik

    28 6 Отговор
    Що водни облаци ли ще купуват краварите? Може превантивно да им се случи случка ако си играят с климата на планетата!!!

    Коментиран от #6

  • 6 честен ционист

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Jeik":

    Не може нищо да им се случи. Израел и САЩ от десетилетия изсмукват влажни въздушни маси за сметка на Мексико и Сирия.
  • 7 ЛЛЛ

    9 1 Отговор
    Ние пък си имаме учен който прави от въздуха вода. Лошото е че му купуват от чужбина лицензите и после купуваме изобретенията скъпо - тук няма пари да лицензираме
  • 8 Я пак

    20 1 Отговор
    Списвачи, ЛЕКУВАЙТЕ СЕ! Сериозно.

    от Удавените в Потопа (1 месец вече не спира да вали).

    П.С. Това, че вдигате цената на водата и ни я пробутвате в найлонови шишета... то и силиконови "жени" ни пробутвате, значи и жените са дефицитна стока?!
  • 9 ПЕНКО

    12 3 Отговор
    КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ ТОЗИ КРЕ ТЕНИЗЪМ В КАВКАЗ ;АЛТАЙ ; АЛЯСКА И Т.Н. --- КАКВИ "БОГАТИ " В НОВА ЗЕЛАНДИЯ И АНТАРКТИДА И В ЛАТИНСКА АМЕРИКА !!!???!!! ЕВРЕЙСКИЯТ ДОЛАР Е САМО ВРЕМЕННО ЕКВИВАЛЕНТ - САЩ СА МЪРТВИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Чичо

    13 0 Отговор
    След като ядрените подводници са по 6-10 месеца под вода от къде вземат вода и въздух - от океана 😉

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чичо

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чичо":

    Виж ако изчезне магнитното поле на земята, атмосферата и водата отиват право в космоса

    Коментиран от #13

  • 13 Тя още сега изчезва в космоса

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Чичо":

    Поради липсата на озонов слой. Доказано е че силното УВ льчение разпада молекулата на водата и лекия водород айдееее в космоса....

    Коментиран от #14

  • 14 А пропо те за това искат

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тя още сега изчезва в космоса":

    Да намалят населението. Да могат да останат те с шепа роби. Да няма бльсканица и революции за вода и храна че от тва мноооого ги изстрах...
  • 15 Кирил

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Науката":

    Не са глупости,това,твоето са глупости.Да,правят от морска сладка вода,обаче цената е златна и не е за всеки.Статията е точно за това,за цената,за фючърси,за включването на водата във борсово търгуваните продукти.....ама чукча не ничтател,чукча писател.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Змей

    7 3 Отговор
    Това е стара история и грешна.С повишаване нивото на океана ще се повишават и нивата на реките.Ще има повече изпарения и дъждове.Кислорода ще намалее,но ще умрат само богатите
  • 17 Науката

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кирил":

    Кирчо ваксинираните няма да са повече от тези които не искат!....и част от правилата на диктаторите ще отпаднат или ще паднат самите те!Водата няма цена и е безплатна за всички хора на тази планета!
  • 18 Зайко Байко многознайко

    14 1 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието ма ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"

    Коментиран от #26

  • 19 Бачо Киро

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кирил":

    Абе златна, глупости... Златна за теб с 600лв заплата. Ти не пееш в хора. Малта примерно го правят още от 80те, те нямат друг избор.
  • 20 Мечо Пух

    9 1 Отговор
    Баба Ванга много отдавна беше предрекла, че златото ще излезе на повърхността на земята, а водата ще изчезне и войни ще се водят за вода.

    Коментиран от #27

  • 21 ПРЕСТЪПНЯЦИ

    4 1 Отговор
    Вeжди Рaшидoв
    Културният миниcтър кoмeнтирa cпoрaзумeниeтo АСTА.
    Нa вcички e яcнo, чe нямa тaкoвa прaвитeлcтвo, кoeтo щe взeмa дa нaмaчкa, дa убивa, дa aрecтувa бългaрcкия нaрoд" ............ ТО НЯМА Е ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ДА КРАДЕ КАТО ТОВА СЕГАШНОТО , ДА БИЕ И АРЕСТУВА , ДА ПЛАШИ И РЕКЕТИРА , ДА УБИВА !
  • 22 Анонимен

    1 0 Отговор
    Спокойно ще си изкопаем кладенец.
  • 23 БОКО ЗАТВОР

    0 1 Отговор
    ГУЩЕРОВА СЪЩО БЕШЕ КАЗАЛА ЧЕ НАЙ - ГОЛЕМИО ПРЕСТЪПНИК КЕ ДОЙДЕ И КЕ НИ КРАДЕ ДОДЕ Е ЖИВ !
  • 24 КРАДЦИ

    0 1 Отговор
    Андрей Райчев
    Социологът Андрей Райчев с коментар за отношенията ГЕРБ - ДПС
    Борисов направи много голяма сделка с ДПС"--- РАЙЧЕВ Е КРАДЕЦ КАТО БОЙКО НО ПО РАФИНИРАН !
  • 25 ЕКСПЕРТА

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Науката":

    АМИ АЙДЕ ПИЙ ДЕ ,ДА ТЕ ВИДИМ ПОСЛЕ НА КВО ЩЕ ЗАПРИЛИЧАШ.ЧУЛ СИ НЕЩО, АМА НЕ СИ РАЗБРАЛ,ЧЕ САМО 1/3-ТА МОЖЕШ ДА СЕ ПИЕШ ОТ ПРЕРАБОТЕНАТА,ИНАК КЛЕТКИТЕ ТЕ ЩЕ СА СКАПЯТ.
  • 26 Хоху

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Зайко Байко многознайко":

    И къде цялата канонада от букви която сте написали респондира с темата от статията?
  • 27 Този па

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мечо Пух":

    И камилите ще пият вода от дунава. Нали така бре серсем??
  • 28 ПоследниВремена

    1 0 Отговор
    Чeтиритe кoнникa нa Aпoкaлипcиca oпиcaни в „Oткрoвeниe нa Йoaн”, ca вeчe пуcнaти и ca в дeйcтвиe И Първият кoнник нa Aпoкaлипcиca, идвaщ нa бял кoн /влaдeтeл нa Въздухa/ce пoяви прeз 2020г и вeчe глoбaлнo e мeжду нac, кaтo cee cвeтoвнaтa пaндeмия oт вируcи във ВЪЗДУХA мeжду хoрaтa, a нa глaвaтa cи имa КOРOНA/Кoронaвируc/..!!!

    A прeз 2021г ce oчaквa дa ce пoяви Втoрият кoнник нa Aпoкaлипcиca /Влaдeтeл нa Вoдaтa/ „И излeзe друг кoн, a нa яздeщия нa нeгo бe дaдeнo дa вдигнe мирa oт зeмятa / дa oтрoви вoдитe/ , тaкa чe чoвeцитe дa ce избивaт eдин друг" /зa вoдa/ , кaтo cлeд нeгo ce зaдaвa и Трeтият кoнник нa Aпoкaлипcиca /Влaдeтeл нa Зeмятa или зeмния eлeмeнт/ „И видях, и eтo, чeрeн кoн и яздeщият нa нeгo имaшe вeзни в ръкaтa cи" зa дa oтмeрвa дaжбитe при нacтъпвaщия cвeтoвeн гoлям глaд,/ cтрaхoтни икoнoмичecки кризи/ кoитo щe нacтъпят кaтo рeзултaт cлeд първия и втoрия кoнник и зa дa прeдизвecти нa ocтaнaлитe живи хoрa, идвaнeтo нa Чeтвъртият кoнник / нa Oгъня/ и нa Вoйнaтa ...!!!