17 Декември, 2020 12:57 3 843 45

Как САЩ могат да избегнат конфликт на великите сили в Черно море

  • сащ-
  • нато-
  • черно море-
  • черноморски регион

Новата администрация на Байдън трябва да признае Черно море като важен регион, в който основният акцент трябва да бъде върху дипломацията и икономическото взаимодействие

Как САЩ могат да избегнат конфликт на великите сили в Черно море - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много американци вярват, че цялата територия на Източна Европа, разположена до Русия, е много далеч и е трудна за разбиране. В тази част на света има редица държави, големи и малки, които обикновено не са сред най-обсъжданите в американските новини и които американските туристи рядко посещават. За да се осмисли голяма част от този отдалечен регион, би било разумно да разгледаме този регион, като се фокусираме върху Черно море, и да разглеждаме този воден обект като ключова забележителност за основната част на региона. Това не само помага да се изясни какво планира Русия във връзка с близката ѝ чужбина, но също така хвърля светлина върху действията на Китай и какъв отговор се изисква от САЩ, пише американското списание The National Interest, цитирано от Агенция "Фокус".

Черноморският регион се разглежда най-добре като територия, която съдържа три големи и важни крепости - Украйна на север, Турция на юг и Русия на североизток. Освен това от двете страни на региона има три държави - Румъния, България и Молдова вляво или на Запад, както и Грузия, Армения и Азербайджан на изток. Турция, Румъния и България са съюзници в НАТО; Америка и останалите 26 държави-членки на НАТО (общо 30) са длъжни да ги защитават съгласно Договора за взаимна отбрана. И въпреки че Украйна не е член на НАТО, САЩ обещаха още през 1994 г. (заедно с Русия) да помогнат да я защитят и да гарантират нейната сигурност - и затова руската агресия срещу Украйна от 2014 г. поражда опасения.

Това не означава, че Америка трябва да се подготви за война срещу Китай или Русия в Черноморския регион. Черно море е далеч от бреговете на Китай; основните военни проблеми, свързани с Китай, са в западната част на Тихия океан. Освен това, както каза председателят на Обединения комитет на началник щабовете, генерал Марк Мили, в реч на 2 декември в Института „Брукингс“, „САЩ са в състояние на голяма конкуренция, а не в състояние на конфликт. И ние трябва да се стремим да поддържаме съществуващото положение, като същевременно успешно се конкурираме с Русия и Китай по въпросите на влиянието.“

Всъщност, както и в много други части на света, Китай не представлява пряка военна заплаха, а по-скоро оспорва интересите на САЩ в областта на икономиката, технологиите и шпионажа. По-конкретно трябва да се отбележи следното:

- Чрез своята инициатива „Пояс и път“ Китай предлага заеми на много страни. Това включва и региона на Черно море. Но клиентите на Китай трябва да бъдат внимателни: той дава пари при определени условия. САЩ трябва да помогнат на страните от региона да разберат това и трябва да го направят така, че те да могат да приемат заеми, знаейки какво ги задължават да правят.

- Китайският софтуер и хардуер са оптимизирани за внимателно наблюдение и контрол на населението, тоест когато жителите на Черноморския регион ще купуват китайските технологии, дори от частни фирми, в области като 5G, те ще бъдат следени. Това е залегнало в китайския „закон за интеграцията“ на гражданската, търговската и военната индустрия с участието на специалните служби. Пекин дори не се преструва, че не е така.

- Китай активно се опитва да изкупува дялове в бизнеса в индустрии с огромни последици за сигурността. Поразителен пример е производственото предприятие „Моторсич“ в Украйна, което произвежда висококачествени двигатели за хеликоптери и самолети. Като се има предвид, че украинската икономика преживява трудни времена, такива активи могат да станат относително лесна плячка за уж приятелски, но и коварен чуждестранен инвеститор.

- Като цяло в бъдеще за „китайската“ инфраструктура ще трябва да се плаща с контролни дялове от предприятия.

- Като цяло неизпълнението на задълженията по китайски заеми води до създаване на китайска собственост върху активите и неизпълнението на задълженията по заеми е напълно възможно, когато големи проекти се налагат на нищо неподозиращите страни със слаба икономика и липса на прозрачност в техните инвестиционни решения.

За щастие Америка може да направи много, за да предложи различни видове помощ, които вече показват обещаващи резултати в други региони на света. Например Малайзия и Пакистан осъзнаха, че могат да се откажат от мащабни китайски проекти, които няма да им помогнат много при създаването на работни места (тъй като Китай привлича предимно своите работници за изпълнение на проекти по инициативата „Пояс и път“), но ще създадат необходимостта от плащане на големи дългове.
Централизирана база данни, която ще проследява подобни китайски действия и ще помага на страните да изчисляват плюсовете и минусите за всяка предложена инвестиция преди подписване на договори, може да окаже значителна помощ в борбата с тази практика на Китай.

Накратко, САЩ трябва да участват. Те трябва да бъдат една от водещите държави в този регион. ЕС и НАТО са важни като структури, които допълват американската дипломация. Новата администрация на Байдън трябва да признае Черно море като важен регион, в който основният акцент трябва да бъде върху дипломацията и икономическото взаимодействие.

Положителното е, че бъдещето на Черноморския регион не трябва да бъде свързано с война. Военната подкрепа е важна, но тя е само един от инструментите ни за ангажиране в този жизненоважен регион. За да избегне негативното развитие, Америка трябва да действа ефективно, да бъде търпелива и да не спира да действа ... ако иска да го направи и вземе решение, ще постигне успехи. Време е да вземе решение.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    86 4 Отговор
    Не знам как могат да избегнат конфликт ама мога да ви кажа как могат да ни го нацепят Руснаците заради тези фотилджии САЩ и нашия простак подай гъзец Бойко дето им подгъзува.

    Коментиран от #7, #10, #12, #39

  • 2 Американците

    7 40 Отговор
    знаят, че ние сме троянският кон на Кремъл.
  • 3 БАЙ Х@Й

    75 4 Отговор
    АМИ КАТО СИ ИЗТЕГЛЯТ КОРИТАТА ОТ ЧЕРНО МОРЕ!!!!!
  • 4 Ген Шивиков

    26 4 Отговор
    го каза:" Всичките ни атлантици са завършили школи на ГРУ в Москва".
  • 5 Вова император

    39 2 Отговор
    САЩ да нахлуе в Черно море е равнозначно на това Вова да закара дивите свини в Мексиканския залив.
  • 6 Факт

    17 17 Отговор
    Турция държи вратата на черно море!

    Коментиран от #44

  • 7 прифронтовак

    51 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Русия може да анексира БГ за 12 часа, а десант може да осъществи за 6 часа, а ако не й се занимава може да ни бомби от Севастопол за 4.5 мин до Варна и за още 1.5 мин до София.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    6 28 Отговор
    " Много американци вярват, че цялата територия на Източна Европа, разположена до Русия, е много далеч и е трудна за разбиране."-а не е ли така,никой не се пъне да ходи в Русия,а искат в САЩ,иди че разбери.

    Коментиран от #35, #43

  • 10 ОШЕ от манечок си беше ного Про'ЗДТ

    26 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Цел Свет ги виде у Сирия,...8год. Война с целият си Неядрен Арсенал ,..срещу ...8000 дръ'гливи и соп'оливи цигвнета-Амуджи , въоръжени с леко стрелково оръжие,подръчни средства и... джипове!😂
    Поне да се беха помолили на.. Великата Македонска Армия (13 човека).. да ги опаткат за 2 месеца
  • 11 Кефя се

    21 0 Отговор
    И то истински,като гледам как Там събарят паметниците на великите им завоеватели..
  • 12 ОШЕ от манечок си беше ного Про'ЗДТ

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Цел Свет ги виде у Сирия,...8год. Война с целият си Неядрен Арсенал ,..срещу ...8000 дръ'гливи и соп'оливи цигвнета-Амуджи , въоръжени с леко стрелково оръжие,подръчни средства и... джипове!😂
    Поне да се беха помолили на.. Великата Македонска Армия (13 човека).. да ги опаткат за 2 месеца
  • 13 Краваря

    29 3 Отговор
    Къв го дирят тук, за разплод не стават джендърите
  • 14 Вовата

    24 3 Отговор
    Ще го избегнат, като не ходят там
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    23 2 Отговор
    Yankee go home, че ще лапате косматия...
  • 17 Каишков

    39 4 Отговор
    Генерали и офицери с остро писмо до Борисов !
    "Нaяcнo ли cтe c пeрcпeктивaтa тeритoриятa, aквaтoриятa и въздушнoтo прocтрaнcтвo нa Р Бългaрия дa бъдaт изпoлзвaни oт cъюзничecки cили, гeoгрaфcки рaзпoлoжeни нa хиляди килoмeтри нa нaшитe грaници, бeз прaвo нa мнeниe и глac oт бългaрcкa cтрaнa?

    C пoдгoтoвкaтa нa инфрacтруктурaтa нa бългaрcкa тeритoрия зa coбcтвeни нужди, нe пoдгoтвятe ли cъщaтa зa пocтoяннo изпoлзвaнe oт кoнтингeнти, кoитo CAЩ изтeглят oт Гeрмaния и приближaвaт нa изтoк, и пo тoзи нaчин ce увeличaвa нaпрeжeниeтo в Чeрнoмoрcкия рeгиoн? Нe ce ли зaмиcлятe и нямa ли кoй дa Ви нaпoмни, чe при eвeнтуaлeн въoръжeн кoнфликт, Бългaрия ce прeвръщa във фрoнтoвa държaвa, c вcички риcкoвe зa живoтa и здрaвeтo нa бългaрcкитe грaждaни, c мaтeриaлни щeти, кoитo ca нeминуeми кaтo ce имaт прeдвид cъврeмeннитe cрeдcтвa зa пoрaзявaнe и унищoжeниe?", питaт гeнeрaли и oфицeри oт "Oбeдинeни зa cвoбoдa и cпрaвeдливocт в Oтчecтвoтo"
  • 18 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    А за съюз между Китай и Иран? Китай притежава 21 век.
  • 19 no name no face no number

    18 3 Отговор
    Хахаха алтернатовните кредити от краеаристан мани мани нема нужда вече цял свят ви знае където сте отишли още немогат да ви изгонят хората най маглата сбироток нация на планетата
  • 20 Село

    12 0 Отговор
    А сега корона вируса ако не ни довърши боя ще ни довърши.
  • 21 А питам

    33 4 Отговор
    Абе, Китай или Русия имат ли военно присъствие в Мексиканския залив???

    Коментиран от #27

  • 22 глупавпоглупав

    6 29 Отговор
    пенсионираните български фатмаци искат забранят на американски кораби да влизат в черно море и да го обявят за руско-турско езеро..за щастие морското право изключва такива положения и след териториалните води започват международни..айде като не разбирате от политика не пишете никъде нищо
  • 23 яко ни лъжат

    27 3 Отговор
    САЩ ТЪРСЯТ И СЪЗДАВАТ КОНФЛИКТИ. НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ 200 ГОДИШНА ДЪРЖАВА С НАД- 200 ВОЙНИ ЗАПОЧНАТИ ОТ САЩ.
  • 24 Българин

    21 2 Отговор
    Кубрат как го бухаха кат брашнян чувал и нас така ще ни буха който ни фане и никой няма да ни помогне секи ще ни гледа сеира и ще вика не е хубаво ама нали не е на главата ми все ми е тая.
  • 25 Матей

    17 4 Отговор
    Като се изтеглят от цяла източна Европа,само така ще избегнат конфликта,който иначе ще бъде предизвикан от самите тях.Според разстановката на силите,вероятният сценарий ще е следният.В първия ешелон се пуска Украйна,после Полша и Румъния,завързват се погранични сражения,в които веднага надделяват руснаците,подгонват ония,тогава се включват и други от НАТО И американски части,но и те не удържат.Американците се принуждават да използват ракети,а вероятно и атомни бомби,разчитайки да останат на завет отвъд океана.Руснаците отвръщат огледално и отвъд океана.После повествованието се прекъсва поради неизвестности.Остават незасегнати цели континенти и населението бяга към тях даже на салове.
  • 26 глупавпоглупав

    5 30 Отговор
    какво прави България на нейна територия не влиза в работата на смрадливите руски танкисти стига това да не нарушава някой стратегически договор
  • 27 Плочката

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "А питам":

    Присъединявам се и аз към този въпрос !
  • 28 ПЕНКО

    21 4 Отговор
    АЗ СЪМ СЕ КЛЕЛ ПОД СЪЩОТО ЗНАМЕ -ДА ВОЮВАМ С НАТЮ - НИЩО НИ СИ Е ПРОМЕНИЛО - САМО ЧАКАМ ДОСТАТЪЧНО МОТИВАЦИЯ И ЩЕ УБИВАМ ПОЗНАЙТЕ -КОГО И КЪДЕ ---А ВЕЧЕ НЕ МИ ПУКА ЗА СМЪРТТА !?!?!?!?!?
  • 29 гълъп

    19 3 Отговор
    Янките вън от Ново село, вън от България , вън от Черно море. Обещанието на буда не се сбъдна !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Лейка

    12 3 Отговор
    Кой им дава правото на САЩ да се занимават с Черно море и региона? Кои са те че да казват тук ние какво и как да правим? Така ли ще продължава света - винаги някой е виновен от гледна точка на САЩ? Стига простотия и се спрете вече.
  • 33 Седесарят.

    7 3 Отговор
    Още чакам модерните американски фабрики..И 2000 евра,заплата...Янки,ГОО фак...
  • 34 no name no face no number

    4 2 Отговор
    Хахаха алтернатовните кредити от краеаристан мани мани нема нужда вече цял свят ви знае където сте отишли още немогат да ви изгонят хората най маглата сбироток нация на планетата
  • 35 миш

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Абе,ти що мислиш,че някой в РФ УМИРА ДА ИДЕШ ТАМ.За кво си им ?
  • 36 Отговор

    4 2 Отговор
    Като се махнат от региона
  • 37 Вълко Червенков

    8 0 Отговор
    Ала-бала,но истината е,че САЩ се настаниха завинаги в региона на Черно Море и от тук нататък започва изграждането на бази и инфраструктура,която е необходима за системите за ПРО и тактическото ядрено оръжие,което се разполага или ще бъде разположено в близко бъдеще,включително и на наша територия.
  • 38 ТОЧКАТА

    2 3 Отговор
    Та то ОТДАВНА Е ОБЯВЕНО....,,ЧЕРНО МОРЕ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА.....НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА САЩ!!!!!!!
  • 39 pеn

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Прав си, но още повече се подгъзи триморският пингвин и натовски/антибългарски генерал на "Дондуков"-2 (срещу другия"подай гъзец").
  • 40 ема

    4 4 Отговор
    Това " Световно зло " наречена Америка светът не достатъчен иска повече, Черно море да бъде контролирана от нея. Създавайки постояно конфликти и провокации "подтиквайки" малките държави да създават проблеми на Русия. Постояно нарушавайки границите й " търси " но един военнен конфликт няма да е като Първата или Втората Световна Война продължавайки с месеци и години. Само за броени дни и часове ще имат щастието да се " запознаят" с навите руски ракети движащи се със скорост 20 Мах и ще бъдат първите " щастливци " напускайки тоя ( който е недостатъчен за тях) свят за да живеят в нов свят ( разбира се ако има задгробен живот) и човечеството ще се самоунощожи за съжелениe

    Коментиран от #41

  • 41 КУЗЯ

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "ема":

    Руска краво,само да си помислят нещо подобно в Кремъл и от Русия ще остане радиоактивна пустиня.Айде сега бегай в "матушката" щом не ти харесва в България.
  • 42 мистър Биийн

    1 1 Отговор
    Най-добре е краварите да НЕ припарват в Черно море! А дупедавеца Боко -да защитава БЪЛГАРСКИТЕ интереси,НЕ краварските!
  • 43 Не обобщавай

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    - просто провери статистиката. Не са "никой" посещаващите Русия. А ходенето в САЩ е безмислено.
  • 44 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    ОТВОРЕНА
  • 45 безпристрастен

    1 0 Отговор
    добре де черно море не е руско езеро както им се иска на руснаците черн море си е море и си е свободна зона за всички които искат да си плават в него друг е въпроса че за нас черно море е външна граница и требва да го пазим като не можем да го пазим нека да го пазят американците