Last news in Fakti

25 Декември, 2020 13:02 21 594 40

IT-експерт: Познавам хора, които изкараха милиони от копане на криптовалута

  • криптовалута-
  • ферми-
  • биткойни

Фермите са помещения с подсигурено мощно и по възможност непрекъсваемо електрозахранване и монтирани вентилатори за да се охлажда помещението

IT-експерт: Познавам хора, които изкараха милиони от копане на криптовалута - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Познавам лично няколко човека тук в България, които уцелиха момента и изкараха милиони от копане на криптовалута. Това каза пред Фрог нюз IT-експерт в голяма чуждестранна фирма, който пожела да не бъде споменавано името му. Ето какво обясни той за фермите за криптовалута:

- В рамките на близо седмица у нас бяха открити две ферми за копане на криптовалута, които черпят незаконно ток. Бихте ли ни казали какво представляват тази ферми и каква е тяхната цел?

- Фермите представляват най-често помещения, които трябва да отговарят на поне две условия: да имат подсигурено мощно и по възможност непрекъсваемо електрозахранване, да има възможност да се монтират вентилатори за да се охлажда помещението. Практиката при нас в България най-често е следната: инвеститорът, решил да се захване с този бизнес, намира "подходящ" служител на някое от големите електроразпределителни дружества, който се занимава с отчитане на електромери. Намират подходящо помещение в района, договарят се да му плащат прилична сума пари, като в замяна, очакват този служител да подминава помещението, в което е фермата. Включват се нелегално към мрежата и започват работа. Подобни помещения най-често са бивши цехове, ТКЗС-та и по-големи изоставени работилници. Изграждат се тихомълком и започват работа. Веднъж след като фермата заработи, дори няма нужда в нея да има хора, всичко се управлява отдалечено.

- Какви хора се занимават с тази дейност-трябва ли да са IT експерти?

- Най-важно за подобна дейност е първоначалната голяма инвестиция. Изграждането на подобна ферма струва от стотици хиляди левове до милиони. Основно са 2 вариантите: инвеститор, който може да си позволи подобни суми и който същевременно може да наеме IT специалист с необходимите познания, за да поддържа функционирането на фермата. Също не малко са случаите с подобен бизнес да се занимават и IT специалисти, които преди това са имали успешна дейност и са натрупали нужните средства за инвестиция. Подобна ферма не би могла да функционира без подходящ IT специалист или няколко, които да поддържат цялото нещо. Необходими са също и солидни познания за правилно изграждане на електрическата мрежа.

- За престъпен бизнес ли става дума и какви са размерите на печалбите?

- Не, това е бизнес, който не може да се характеризира като нелегален или престъпен, ако този бизнес по някаква причина може да бъде наречен престъпен, то точно толкова престъпно би било и работата на компютъра ви вкъщи. Печалбите зависят от няколко фактора: колко голяма е фермата, т.е. колко единици хардуер "копаят" едновременно вътре, каква е цената на електричеството, която фермата плаща , ако изобщо плаща и каква е криптовалутата и нейната цена в даден момент. Печалбите са огромни. Има също и online калкулатори, в които може точно да изчислите колко ще ви е печалбата.

- Откривани ли са такива ферми в други страни?

- Много, има наистина много ферми в цял свят, които дори и в момента копаят всевъзможни криптовалути. Основната разлика е, че в другите държави, собствениците на ферми го правят напълно легално и прозрачно. Намират държави, в които цената на електричество е ниска и съответно си плащат електричеството, което консумират. В България също има не малко ферми, но има една особеност - колкото по-голяма е фермата, толкова по-малко вероятно е да плащат тока. Всъщност повечето работят без да плащат ток.

- Знаете ли за случаи на успели копачи на криптовалута някъде по света?

- Да, познавам лично няколко човека тук в България, които уцелиха момента и изкараха милиони от това. За пример - в началото цената на най-популярната криптовалута Биткойн беше едва няколко долара. Те веднага започнаха да "копаят", насъбраха доста Биткойни и цената с години започна да расте.

Някои от тях се изкушиха и си продадоха Биткойните и изкараха не малко пари, а други устояха и в момента, когато цената е близо 40000лв. / BTC, ги продават на огромни печалби. А имам и други познати, които все още си пазят "изкопаните" монети и очакват цената да надмине 100000 лв.

Въпроси на Катя Илиева


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Onq s matorq

    74 3 Отговор
    Дам.. добра инвестиция е ако си на безплатен ток!

    Коментиран от #23

  • 4 Спиридон

    154 10 Отговор
    Не ни стига, че плащаме тока на циганите, сега и на крипто-далавераджийте.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    40 26 Отговор

    До коментар #4 от "Спиридон":

    Не е зле да платиш и един учебник по български език

    Коментиран от #26

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спечелили

    45 2 Отговор
    са от курса а не от "копането" . При цена от няколко долара до $20 000 за 1 бк. е все едно дали си ги копал или си ги купил.
  • 9 Пълни измислици

    43 1 Отговор
    Трябва ти регистрация в сайт за биткойн със снимка на лична карта и селфи. Всеки може да копае биткойни, стига да има компютър. Графичните процесори по-бързо копаят виртуалните биткойни и за това нареждат последователно видео карти с кабели за слот на видео карта и захранвания за компютри. В студена Северна Русия, даже не ползват и вентилатори за охлаждане. Не ви трябва IT, а пари за видео карти, захранвачки, кабели, елементарни рафтове може да си направите за подредба.

    Коментиран от #28

  • 10 Надрусана Крава

    35 6 Отговор
    Никой не може ми пипне шкафчето с криптовалута!!!
  • 11 Спиро

    47 1 Отговор
    Затова ли четем през ден, че хванали поредният майнър крал ток за 20 000? Ако печеля милиони от това няма да ме бърка да си плащам тока.

    Коментиран от #14

  • 12 аналогов спец

    29 8 Отговор
    виртуално щастие,което и него ще хакнат!
  • 13 И така сташна ПРОСТОТИЯЯ

    37 6 Отговор
    Кой измисли тая глупост .Всички започваме да копаем БК.и ЩЕ ЯДЕМЕ КАРО ВАЛЕТААА!
  • 14 Порно

    34 3 Отговор

    До коментар #11 от "Спиро":

    Ако си плащаш тока в БГ , трудно ще избиеш инвестицията. Това сега е форма на осребряване на краден ток. Сега печалбата е в доенето на курсовите разлики на биткойна. Но не е за всеки. Късмет.
  • 15 Просветен илюминат

    23 5 Отговор
    Има една интересна подробност,която не се споделя на желаещите да влезнат в тази схема за копаене.Има определени клетки и суми,като съответно колкото е по-голяма вашата първоначална сума толкова повече ще ви обещаят за определен период да спечелите горница и идеята е вместо да държите парите си в банката да ги вложите и да копаете,но ако в системата не влизат пари,дори и да мине един период и да сте заработили обещаното пари няма.
    За да се вадят повече и лесни пари някой от някъде трябва да ги изкарва,все едно да налееш определено количество говориво за един пробег км и като приключи да продължиш без да зареждаш да се движиш с автомобила си.
    Ако консумацията на ток е голяма и скъпа от къде ще покрият разходите си тези,които предлагат тази схема за печелене на пари?
    Има доста неясни неща и всеки влиза с идеята да печели лесни и бързи пари,но след това лакомията се вижда до какво води
    Всеки от първите в тези схеми печели и винаги има едни добри обяснения с които да те успокоят да нямаш съмнения и притеснения,че нещо може да се случи и да си изгубиш парите.
    Един срив на ел мрежата и къде са ти парите?

    Коментиран от #16

  • 16 Забравеното

    42 5 Отговор

    До коментар #15 от "Просветен илюминат":

    старо е чисто ново.Добрата стара пирамида от преди 30 години-))

    Коментиран от #17

  • 17 Именно!

    42 8 Отговор

    До коментар #16 от "Забравеното":

    Тия виртуални валути са си чиста схема на Понци,ама "технологична"!Първите-печелят,последните духат супата и всеки се надява да не от последните!
  • 18 Доню

    24 0 Отговор
    То едни Българи изкараха милиярди, ама сега ги съдят в САЩ
  • 19 Филип Георгиев

    21 0 Отговор
    НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. АКО ПОГЛЕДНЕМ ИСТОРИЯТА, ПИСАНА И НЕПИСАНА ИМА ЛИ ДРУГ НАЧИН ДА
    СЕ ПЕЧЕЛЯТ ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА. КАТО ИЗКЛЮЧИМ НАСИЛИЕТО, ПЕЧЕЛИ СЕ ОТ СТРАХА, АЛЧНОСТТА И БОЛЕСТТА НА ХОРАТА. НО ТЕ ТРУДНО МОГАТ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ ЕДНО ОТ ДРУГО
    .
  • 20 Киро Питоня

    22 10 Отговор
    Изкарали са таратанци, ама като има кой да верва..ееииийй прост народ бе...ма много прост бе. То ако ставаше така, сите милионери да са станали. Голем баламурник е тва българина...
  • 21 Зайко Байко многознайко

    24 8 Отговор
    Криптовалутите според мен са съвременните пирамиди, виртуално играеш но влагаш финансови средства!
  • 22 НИЩО ПОВЕЧЕ

    27 5 Отговор
    ...ОТ МОДЕРНА ПИРАМИДА ЗА ИНТЕЛИГЕНТНИ АЙТИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО СА НАТРУПАРИ ПОВЕЧКО РЕАЛНИ ПАРИ, ТА ДА ИМ ГИ ВЗЕМАТ ЕЛЕГАНТНО!!!!
  • 23 То, не били само ромите,

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Onq s matorq":

    Важното е, че се спазва принцапа-за кокошка, няма прошка, за милиони, няма закони
  • 24 cornholio

    25 0 Отговор
    Кефи ме как го изкарват нещо мега мръсно копането на крипто тъпите журналя... кражбата на ток е мръсното нещо тикви не копането.
  • 25 Рибарчето

    8 4 Отговор
    Немат свършане баламурниците..ако сте шаране, на бастун ше ви лОвим.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мустафа

    11 1 Отговор
    Пишете "копане" в кавички , че братчедите да не се юрнат по полето да копат !
  • 28 James

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пълни измислици":

    Обясняваш го като за глупаци или ти самият не си наясно?
  • 29 pbdan

    9 2 Отговор
    Всяко нещо, което слагаш в устата, наливаш в резервоара, черпиш от контакта и т.н. е направено от хора, които получават заплати. Така, че откъдето о да го погледнеш това копане - то си е кражба. Дали циганката ще ти гледа за пари или ще ти бръкне в джоба, дали ще повярваш в някоя пирамида тип "Демос" или ще фалираш банка КТБ е едно и също.
  • 30 1111

    11 0 Отговор
    КОЙ ВРЪЗВА ТИЯ ФЕРМИ КЪМ ЕЛ. МРЕЖАТА..НЯКОЙ ОТ ЕЛЕКТРО ДРУЖЕСТВАТА..СРЕЩУ ДОБЪР ХОНОРАР РАЗБИРА СЕ.
    ЧЕЗ ДА СИ ПРОВЕРЯТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НАСТОЯЩИ И БИВШИ И ЩЕ ВИДЯТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС.
    ДА ВИДЯТ КАКЪВ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ ДЪРЖАТ...МЕРЦЕДЕСИ ЛУКСОВЕ КОЛКОТО ИСКАШ..
  • 31 питам

    5 1 Отговор
    Някой да обясни как могат биткойните да се обърнат в долари и изобщо могат ли. Или притежателите им си търгуват помежду си.

    Коментиран от #32

  • 32 JP Morgan

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "питам":

    В много крипто борси. Според курса на даденото крипто/долар и с между 1-5% такса по сумата. По същият начин можеш и да си закупиш криптовалути, но по-добре с някой от водещите алткоини, които точно в момента са в спад, а след месец-два регулярно правят скок от 50-100% Биткоин в момвнта е неразумбо да се купува, защото е в исторически връх в цената си и дори и да продължи нагоре, то първо ще има срив и ще може да се купи по-изгодно.
  • 33 оня с коня

    4 2 Отговор
    Тря се копа нон стоп и няма Значение дали Царевицата на Село или Биткойни.
  • 34 Иван

    3 1 Отговор
    Никой не коментира какви изчисления правят тези компютри и с каква цел.

    Коментиран от #36

  • 35 незнайко

    2 1 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: А имам и други познати, които все още си пазят "изкопаните" монети и очакват цената да надмине 100 000 лв. ) НИЕ ЧАКАМЕ ДА СЕ СПУКА БАЛОНА НА ТАЗИ ПИРАМИДА !!!
  • 36 nqma cel

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    няма цел
    въртят безсмислени цикли
    като бягащите на пътека за бягане
  • 37 От чужбина

    1 0 Отговор
    А като изкарват много пари защо се циганят да си плащат тока?
  • 38 От чужбина

    1 1 Отговор
    Аз не разбирам от криптовалути, но си мисля, че това са едни "пирамиди" в по-съвременен вариант. Задайте си въпроса: Какво стои зад тези валути, какво покритие имат? Дори хартиените пари, които се оказва, че нямат покритие все пак имат някакво такова от доверието на ползвателите и доверието им към издателите. Например ползвате едни пари без покритие и се надявате, вярвате, че власт-имащите няма да пуснат печатницата на бързи обороти. Или с други думи, ако имате едни долари под дюшека то с тях и след година две пак ще си купите нещо. Ако имате китайски юани знаете, че Китай произвежда всичко и значи има какво да купите с тези юани. В крайна сметка зад всяка валута стои нещо полезно за хората. А какво стои зад криптовалутите?
  • 39 От чужбина

    1 1 Отговор
    Ако "заработването" или "копането" на крипто-монетите е свързано с разхода на много електричество заради работата на компютри, то възниква въпроса дали това не замърсява околната среда срещу НЕпроизвеждането на НИЩО полезно за хората. Значителна част от електричеството се добива от горенето на въглища и нефт, а срещу това нямаме НИЩО. Ако горите въглища и газ за да стопите и произведете желязо, то срещу това замърсяване има реален и полезен за хората продукт - желязо от което ще направим полезни изделия. А от криптовалутите какво????
  • 40 ГОЛД И ЕУРО

    1 0 Отговор
    НАЙ СИГУРНО Е КОПАНЕТО С ЧЕКМЕДЖЕ ....... В ЗЛАТО И ЕВРАЦИ !