26 Декември, 2020 19:00 8 264 44

Съжалявам жертвите на сръбската политическа школа

  • ким мехмети-
  • сръбска политическа школа-
  • македонизъм

Част от македонските елити бяха и си останаха роби на „сръбско-титовската“ политическа памет, казва Ким Мехмети

Съжалявам жертвите на сръбската политическа школа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във връзка с моето интервю, дадено за българската агенция БГНЕС, тук бяха публикувани около тридесет материала, както и стотина обиди и псувни в социалните мрежи. Тези, които ме критикуват, както и онези, които ми дават съвети и ми напомнят, колко много Македония е дала на тукашните албанци, които ми казват, че ще последва наказание, които ми напомнят, че тази Македония ми е позволила да бъда това, което съм, само укрепват вярата ми в това, което казвам в интервюто: Част от македонските елити бяха и си останаха роби на „сръбско-титовската“ политическа памет. Памет, която ги залъгва да вярват, че тяхната интелектуалщина и съдбата на техния народ зависят от количеството омраза в тях към албанците и българите.

Във връзка с това интервю са казани много неща, които събрани накуп само потвърждават моето мнение, че македонският народ плаща и ще плаща прескъпо заради „сръбската“ политическа памет на някои от своите интелектуалци, които вярват, че в Македония и земята, и въздухът, и небето над нея имат етническа и религиозна принадлежност, която е македонско-православна?!

Много от тези редакции, коментари и псувни ме карат да съжалявам жертвите на белградската политическа школа, които строят държава на основата на омразата към албанците и българите, които вярват, че македонците са онези, които дават, а албанците – тези, които вземат, че албанците и българите са естествени врагове на македонците!?

Да, всички тези медийни публикации, били те добронамерени или злонамерени, искат да покрият истината, че по време на социализма, както и след това, тази държава отне на албанците възможността да имат своя собственост и че Македония им дължи поне едно извинение за десетките години, когато тукашните албанци можеха да бъдат само политически затворници, каналджии, дървосекачи, докато…, докато македонците живееха, а албанците се бореха да оцелеят!

Затова, дами и господа, не си губете времето с моето интервю, а положете усилия да се освободите от робството на „сръбската“ политическа памет, памет, която съществува върху стълбовете на антиалбанизма и антибългаризма. И когато се освободите от това робство, ще живеете по-спокойно, както и ще видите по-лесно, че не е равноправие, когато вие „давате“, а ние „вземаме“, а само когато всеки получава своето. Ще видите, че албанците или българите не ви застрашават, а слепотата е тази, която ви пречи да видите истината за себе си и за другите.

Аз признавам открито, че изобщо не мога да разбера защо някои македонски интелектуалци са толкова загрижени за моето открито мнение, когато те самите се ползват с подкрепата на държавниците от ДСИ, които казват много неща, за да не се разбере, какво говорят и които робуват на „сръбската“ политическа памет. Те, точно както и вие, не могат да прозрат, че „Балканският мини-Шенген“ е сръбски проект, който има за цел да върне Македония там, където беше – в „Сърбославия“.

65-годишният Ким Мехмети е работил като колумнист на вестник “Време”, член е на македонския ПЕН център. Бил е директор на Центъра за мултикултурно разбирателство и сътрудничество в Скопие, както и главен редактор на Алтернативната информационна мрежа за Република Македония. Автор е на романите “Седем нощи тъга” (1990) и “Селото на прокълнатите деца” (1998) и на ред сборници с разкази. През 1994 г. печели националната награда за проза именно с един от тях – “Съдбата на Фатуша“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прави ли

    17 66 Отговор
    ви впечатление лайтмотивът - "Албанците по времето на Югославия бяха тероризирани..." - с неказаното, но очевидно продължение - "Сега ще видите какво ще ви се случи...!" Та - докато ние обясняваме как сме "по-големият брат на македонците", колко лоши хора са сърбите и как Македония "краде нашата история" , албанците са готови с тактиката си и вече я прилагат . Впрочем - минете през Македония и просто гледайте -колко са джамиите /за сведение - албанците и в Албания НЕ СА религиозни, но умната политика на помюсюлманчване днес им дава усещане за идентичност -докато погрешната българска поритика прави опит да унищожи македонската идентичност. Ще се досетите ли какво предстои да се случи?

    Коментиран от #3, #9, #27, #31

  • 2 Щерев

    111 3 Отговор
    Албанците са единствените в РСМ които знаят кои са и какви са.На времето Арбен Джафери каза на македонците,,в Тетово,нашата къща беше последната в албанската махала,от нас започваше българската махала.Там,като деца,ние играехме заедно,,
    Сега реалностите са други.Имаме един силно комплексиран нов народ срамуващ се че е най младия на балканите живеещ в изборен измислен свят.
  • 3 Панов

    105 1 Отговор

    До коментар #1 от "Прави ли":

    Никой не им иска ни идентичност ни език ни нищо.Искаме да престанат да фалшифицират фактите за отдавна не живи хора.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ю Кортес

    75 2 Отговор
    С македонците проблемът е чисто медицински...психолози трябва,много...а може би и ветеринари

    Коментиран от #35

  • 6 За пари

    40 0 Отговор
    Брат на брат нож вади ,и по зле става...
  • 7 АВЕ ТО ИМАЛО И НОРМАЛНИ ХОРА

    85 6 Отговор
    МЕЖДУ ТИЯ ПРОМИТИ МАКЕДОНСКИ ТИКВИ....НАКЪДЕ ВЪРВЯТ НЕЩАТА АЛБАНЦИТЕ ДА НИ ЗАЩИТАВАТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕЩИ В ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА....АЙ НЯКОИ ОТ ВАС ПАК ДА ЗАЩИТАВА СЪРБИТЕ И ДА ЦЪКА МИНУСИ....ПРОМИТИТ КИФОЧИ...

    Коментиран от #14

  • 8 Ехеееее

    12 0 Отговор
    Това в Русия отдавна са измислили шипковия мармалад
  • 9 ДАДА

    86 3 Отговор

    До коментар #1 от "Прави ли":

    Спрямо българите Сърбия и сърбите са лоши.
    Да ви напомня ли 1885 г. те са единствените, който наи нападат
    Или 1913 когато те не ни дават това, което е договорено,
    Или 1918-19 когато те взимат Западните покрайнини и Македония,
    Или 1941-44 когато уж сме съюзници, а те ламтят за още територия...
    Та ви се чудя на акъла...
  • 10 бай Руслан

    8 32 Отговор
    Е затуй обичам този сайт , щото коментиращите са от професор - нагоре ...
  • 11 розово

    37 2 Отговор
    За да вкараш акъл в главата на простият човек трябва години търпение и здрави нерви.Не влизай в обяснителен режим.Ако мислиш че си на прав път следвай го.
  • 12 Хахаха

    26 14 Отговор
    Докато Ганьо и Ганче делят мегдана,Арнаут ага го пресмята колко квадрата е..
  • 13 Ким мехмети

    4 53 Отговор
    Самото име ми говори за лъжец и продажник за парички.
  • 14 Историк

    45 2 Отговор

    До коментар #7 от "АВЕ ТО ИМАЛО И НОРМАЛНИ ХОРА":

    Ама те албанците и те са ходили в македонските училища и са наясно, че са албанци.А онези македонци са забравили, че са българи.хахаха...какви метаморфози имат други стимули да се правят какви са.Не случайно между самите революционери от ВМРО има отцепения и братоубийства, а Гоце Делчев говори за вътрешна болест.Все пак причината, е не че не са българи, а защото става ясно, че няма да се позволи обединение с Македония заради Сърбия и Гърция.Затова македонизмът се явява единствен начин за някаква независимост и придобиване на свобода по принцип.Другите шарлатански последици ги виждаме в наши дни, да се промени и самосъзнанието на последните две поколения.Едва ли повечето живи родени преди 1934г. имат съмнения какви са

    Коментиран от #29

  • 15 Бочо

    35 3 Отговор
    Един, който заслужава Стара планина, защо не и Кирил и Метидий!

    Коментиран от #16

  • 16 Да, този човек

    48 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бочо":

    Смело и открито споделя истини, които политическите елити не коментират, а се прелива от пусто в празно от историческата комисия, с нулев резултат, за всички е ясно, че Северна Македония се управлява от хора, които изповядват югоидеологията, комунистическа, антибългарска, антиалбанска и УДБашка, даже и в момента се управляват от Белград, ако не беше така, все нещо щяха да са изпълнили от договора 2017г
  • 17 Mister Cro

    52 3 Отговор
    Отдавна съм казал, че албанците дадоха историческо възмездие на сръбската наглост! Евала!

    Коментиран от #44

  • 18 Г н мехмети

    5 69 Отговор
    Г н
    Мехмети е албанец за това грам не му вярвам
    В
    Библията пише бъди първо из твоите братя по вяра и по кръв
    Е гн
    Мехмети вие избивяхте моите пранославни братя сърбите и македонците
    Сега търсите съчувствие от българите
    Няма да го получите
    Ние македонци сърби руснаци и българи сме една кръв
    Вие сте наши врагове

    Коментиран от #19, #21, #23, #39

  • 19 Гост

    55 1 Отговор

    До коментар #18 от "Г н мехмети":

    Какви братя са ти сърбите и руснаците само не разбирам? С такива братя, да ти имам и родата.
  • 20 Перо

    49 0 Отговор
    Албанците излязоха много по-демократи и интелигентни личности от чугунените македонисти,които си мислят,че чуждия натиск ще вкара Коминтерна и Титовия комунизъм в ЕС и лъжата за “македонска” нация,създадена със заповед и език,произведен от комисия ще мине и ще се узакони за винаги,за сметка на бежанците и стотици хиляди тероризирани българи.
  • 21 Перо

    41 0 Отговор

    До коментар #18 от "Г н мехмети":

    Ти пита ли македонистите и сърбите,дали са съгласни,че сме братя?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Toдop Opyшeв

    3 29 Отговор
    Активният доносник на сръбската УДБА Ким Мехмети "съжалявал жертвите на сръбската полтическа школа"?! Сега ние, българите, ли трябва да те съжаляваме бе Комунистический Интернационал Молодежи (КИМ), че си платен пропаганден агент на БКП и ДС ШАЙКАТА от наци-"възродители", както и ревностен лизач на наци-комунистическата шиптарско-маоистка школа на Енвер Ходжа?! Това БКП и ДС кeнфнитe наци-"възродители" все такива ги вадят за манипулране и баламосване на българското стадо когато го доят, стрижат, дерат, пък и пекат на чеверме при нужда от коалиционен гуляй до кeнeфa с чекмеджетата с пачки и кюлчета!
  • 27 ТтТ

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Прави ли":

    Ти имаш ли си представа колко етнически турци има в СРМ? С от там бушнаци помаци торбеши ,та те са мисюлмани!
  • 28 Жоро

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "Македон":

    Ами вземете си го.Никога не сте воювали.Нямате боеспособна армия а и сте страхливи и все чакате помощ от някой.Нещастници.
  • 29 Баба Яга

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Пишете,че македонизмът е бил единственият начин за придобиване на някаква свобода и независимост и причината за това са Гърция и Сърбия.Защо тогава в РСМ омразата е насочена към България?

    Коментиран от #30, #43

  • 30 Историк

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Баба Яга":

    Ами тук имаше и друг, който пише за репресивните мерки още след 1913г.
    Първите неща, които правят сърбите е ликвидирането на учителите и църковните духовни водачи.Убитите учители са окол8 2500 души.На тяхно място са назначени под заплаха за живота им учени в Белград..Забележително е обругаването на българските църкви от гръцките и сръбските окупационни власти.След няколко десетилетия се вижда в доклади, че пряка сърбизация няма как да се случи.Тогава им хрумва да приложат на Новакович и още няколко сърбина идеята за политическо отчуждение от бълг. им корен, намира отзвук и в Русия, които също отпускат средства за разпространяване на новата политическа идеология.Даже на бюрото си имам една малка книжка точно как става това.Но питането е друго Факт е, че дори сред ВМРО и ВРО(това е структура на революц. организация в България).Има често разминаване кога и какво да се подкрепя.Примерите са няколко и въпреки предупрежденията от БЪЛГАРСКОТО ВМРО тези от Македония не се вслушват, напрактика Кресненско-Разложкото и особено масовото Илинденско- Преображенското са неподкрепени от България, защото страната не е готова да се изправи сама срещу Осм.империя.Сами разбирате, че когато времето минава и се отлага това действа разочароващо за хората там.Оттам и надеждата за Освобождение от Българската държава.Нещо повече има едно писмо до Чембърлейн от Бълг. Министър Джиджьов от 1940г. да се помисли за една автономия за Македония предвид, че хората там са тормозени от сръб
  • 31 Баба Яга

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Прави ли":

    Не количеството джамии ,а въвеждането на албанският език като втори официален в РСМ дава усещане за идентичност на албанците.Изглежда предлагате българите да жертват българската идентичност,за да просъществува македонската такава.
  • 32 Историк

    9 0 Отговор
    Ей, сега го погледнах писмото.Петър Джидров, министър на правосъдието през 1918-1919. До Н. ЧЕМБЪРЛЕЙН.
    Убеден съм Ваше превъзходителство знае отлично, че Македония през време на вековното турско владичество беше толкова българска, колкото и самата днешна България.Това знаете добре е засвидетелствано от Вашите английски пътешественици.И ако въпреки това, поради наличността на други националности там-най малко сръбски и гръцки и поради съревнование от съседните страни за завладяването им към България би било неудобно от гледище на европейските интереси.Аз не виждам пречка Македония да се обособи в нейните географски и етнически граници, в самоуправляваща се държава при условие, че се дадат гаранции на заинтересованите съседи да намерят чрез нея изход на Егейско море.(24 септември 1938г.)

    Коментиран от #34

  • 33 Историк

    13 1 Отговор
    В писмото идеята е да се чувстват българи, а не нещо чуждо и враждебно.Само че, Титова Югославия я оформи като враждебна на България, чрез способите на тоталитарните държави, чрез институциите(образование, полиция, съзнато поддържан страх на контрол, фалшификации и убийства на напокорните)
  • 34 Баба Яга

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Историк":

    Благодаря!
  • 35 Asparuh

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ю Кортес":

    Вие сте толку бедни што и самите си знаете,можеби ние сме медицински случај не велам не ама тоа би ко кажал за Заев и предавниците како него,но вие општо за каде сре?🌝

    Коментиран от #36, #42

  • 36 Баба Яга

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Asparuh":

    Не е приятно да зависиш от одобрението на бедните българи.Ако бяхме богати щяхте ли да крадете историята на България или щяхте да се признаете за българи?

    Коментиран от #37

  • 37 Не казва нищо,

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Баба Яга":

    Иначе трябва да признае "измекарската"си същност, по времето на тито-имаха кинкалерия-битак за дъвки, дънки, чорапогащи и се имат за нещо като нищо, а то лицемерие, и с изтока и запада, за едните дрипи в повече, се мислят за нещо, си...ганска работа като душевност
  • 38 Историк

    4 0 Отговор
    Все пак онзи македонец_удбаш, пишещият не може да разбере, че докато не се цивилизоват никой копче не може да ни каже.Тук може само на дупедавщина да разчитат.Това най- вероятно не могат да го асимилират.Интересно е и онзи съд в Страсбург по правата на човека как си позволява на криминални явления, като отказът от регистрация на партия ОМО- Илинден да служат за основание да бъде санкционирана страната...При положение, че е доказана като противоконституционна и финансирана от външни геополитически противници на България.С това трябва да внимават бълг. настоящи и бъдещи министри.Ти подаваш пръст, те са готови да ти отхапят ръката
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Колелото на Историята

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Asparuh":

    Когато вие, предатели на майка България, гонехте заедно със сърбите и гърците родните си братя и сестри, за да ограбите техните имоти, се криехте като мишки, дедите на същите тези - бедните , излизаха с пушки в балкана. Понеже сте прости цървули, не знаете, че колелото на историята се върти и много скоро ще дойдете да просите от тези, които сте ограбили и прогонили. Няма милост за предателите!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 2020

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Mister Cro":

    И алчност!