Last news in Fakti

4 Януари, 2021 10:00 7 075 45

Светът след коронавируса: защо ще завиждат на Русия

  • русия-
  • коронавирус-
  • развитие-
  • икономика-
  • геополитика

2021 г. може да се превърне в годината, в която всички руски инвестиции, направени през последните години, включително инвестиции в наука, продоволствена сигурност и нови видове стратегически оръжия, ще се изплатят по много ясен начин

Светът след коронавируса: защо ще завиждат на Русия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Епидемията от коронавируса и съпътстващата я глобална икономическа криза катализираха някои процеси, чието начало бе поставено още преди 2020 г., но тогава те се движеха много бавно. В съответствие с известната максима, че понякога една седмица се равнява на десетилетия, то през 2020 г. се „ускори икономическото време“, а през 2021 г. вече можем да станем свидетели на последствията от това ускорение, които ще покажат кои от стратегическите решения приети от различните държави в миналото бяха правилни, а кои от тях станаха катастрофални.

Но, най-важното последствие от „епидемиологичната 2020 г.“ ще бъде ускореният срив, или радикалното съкращаване на глобалните производствени вериги, към които ние привикнахме през последните двадесет години. Ако в началото на изминалата година искането „да се върнат обратно от Китай“ производствените мощности и работните места беше окачествявано като едно доста ексцентрично и лично решение на Доналд Тръмп и някои представители на неговата администрация, то сега т.нар. „решоринг“ или „оншоринг“ (т.е. връщане на производствата в западните държави или, в крайна сметка, в приятелски на Вашингтон и Брюксел страни от третия свят), стана общ, западен тренд, който многократно се усили от епизодите на остър дефицит на лекарства и средства за индивидуална защита в условията на пандемията.

Западните политически елити внезапно остро усетиха, че в условията на някакъв световен форсмажор, пред тях с цял ръст може да се изправи перспективата от потъване в дълбока криза, която ще бъде съпроводена от невъзможността да обезпечат собствените си граждани и икономики даже само с базови стоки, необходими за функционирането на една съвременна държава, дори и на ниво на късния ХХ век. Пример за това е крайно грозният от морална гледна точка, но крайно логичен от гледна точка на политическия пиар и конкуренцията епизод с надпреварата за ваксините и съпътстващата я кампания от „черен“ пиар по отношение на руските и китайски разработки. Това обаче имаше стимулиращо въздействие, защото внезапно стана ясно, че в условията на глобални предизвикателства статистиките на западните експерти, определящи рейтинга на „научна мощ“ на атлантическите държави и прехваленото тотално лидерство на „колективния Запад" въобще не съществуват, или като минимум са крайно спорни.

Ако това се бе случило преди десет години, то би станало реален проблем за страните, които не са съвсем съгласни да живеят в свят, доминиран от американската геополитическа и технологична хегемония. През 2010 г. САЩ все още имаха шанса да си направят правилни изводи от случващото се, да се концентрират върху реалното развитие на науката и да предотвратят ситуацията, при която водещите випускници от физическите и математическите им факултети да не искат да се занимават с научни разработки, а да се насочат към Уолстрийт, където да получават значително повече пари и обществено признание. Но САЩ и Евросъюзът през 2020 г. си направиха или по-скоро продължиха да си правят други изводи и предприеха мерки за ускоряване на програмите по издигане на ръководни постове на представители на различни малцинства, да превъзпитават ядрените физици на семинари по „расова справедливост“, в рамките на които ги обучаваха да изпитват вина и да се извиняват на всички афроамериканци и други малцинства за това, че са учени и „бели привилегировани мъже“. А битката с китайските и руски конкуренти в сферите на науката и високите технологии те се надяваха да спечелят с помощта на санкции, които макар и да причиняват сериозен дискомфорт, едва ли могат да окажат такова вълшебно въздействие на каквото очевидно разчитат задокеанските политици.

Още един вероятен тренд през 2021 г. ще стане глобалната инфлация. От една страна, за ръста на цените ще способства процеса на „доброволно-принудителното“ връщане на производствата от Китай, за което в един или друг вид настояват държавните ръководители на САЩ и Евросъюза, при което самият този процес неизбежно ще доведе до поскъпване на крайните продукти. А отделно от това, в страните от „колективния Запад“ производствените разходи и катастрофалния дефицит на квалифицирани кадри са значително по-големи, отколкото в страните от Юго-Източна Азия. Сега идва времето, когато западните държави ще берат плодовете от деформациите в образователните си системи, които произвеждаха много повече блогъри, инфлуенсъри и други подобни „специалисти по анализ на класовото потисничество, което противоречи на джендърната теория“, отколкото подготовката на инженери и квалифицирана работна ръка. Колкото по-силно американските и европейки политици продължават да се придържат към политика на протекционизъм и на опитите си да произвеждат всичко на своя територия, толкова по-скъпа ще става продукцията им.

Впрочем гореизложеният феномен ще бъде проблем основно на „колективния Запад“, а неговата острота ще зависи от амбициите на ръководещите го политици. Другият компонент обаче, глобалната инфлация, ще обхване целия свят, с изключение на незначителен брой страни, които доста преди пандемията се погрижиха да решат радикално въпроса с продоволствената си сигурност. Ако погледнем цените на голяма част от продоволствените стоки по фючърсни сделки на борсите в Чикаго, Лондон, Париж и Чженчжоу, като се започне от соята и се завърши със зърното, е видно, че те отбелязват сериозен ръст в сравнение с март 2020 г., а някои от тях, въпреки епидемията, достигат максимални нива и в сравнение с 2019 г. По оценка на комисията за Продоволствената програма на ООН, от високия риск да гладуват в буквалния смисъл на думата тази година са застрашени около 270 млн. души. И тук става дума само за глад, без да отчитаме икономическите и социални последствия от растежа на цените на хранителните стоки в тези страни, които сами нямат възможност да обезпечат населението си с такива.

За съжаление, ситуацията започва да напомня това, което се случи с цените на хранителните стоки след кризата през 2008-2009 г. г., когато косвеното следствие от мерките за стимулиране на западните икономики с помощта на печатниците за пари се изрази в глобална продоволствена инфлация. Епидемията има не само катализиращ, а и инхибиращ аспект. В резултат на нея, някои геополитически конфликти, включително териториалните конфликти в Южнокитайско море, конфликтът между САЩ и Китай за Тайван и Хонконг, а така също и конфликтът в Сирия, бяха временно замразени, което обаче не означава, че са изчезнали. За съжаление, през 2021 г. най-вероятно те ще бъдат размразени, а новата администрация на Байдън ще се представи чрез агресивни силови действия или поне с демонстрация на военна мощ, за да покаже, че „Америка се връща на международната сцена“.

Ако отчетем всички тези пост-ковидни тенденции, 2021 г. може да се превърне в годината, в която всички руски инвестиции, направени през последните години, включително инвестиции в наука, продоволствена сигурност и нови видове стратегически оръжия, ще се изплатят по много ясен начин. Независимо от това как точно ще се развият тези тенденции в бъдещето, Русия влиза в него с набор от ресурси и възможности, на които мнозина (въпреки всички рискове, които Русия със сигурност има) могат само да завиждат.

Автор: Иван Данилов, ria.ru

Източник: "Гласове"

Превод: Никола Стефанов


Поставете оценка:
Оценка 4 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    41 9 Отговор
    1997...Световния шампион по шах Гари Каспаров е победен от машина...Науката тогава каза...изкуствения интелект е последното изобретение на човека...Защо? Защото той може сам да се обновява и да изобретява неща които човека не може......Гари Каспаров по късно казва..машината играе агресивно и дава топ или царица за повече пространство на дъската.Роботите нямат нужда от храна.вода.кислород а само от енергия....И вече са много...3Д.принтера е робот...Електрическите автомобили също и т.н.Истината не е там където повечето я търсят....

    Коментиран от #33

  • 2 Верно ли?

    47 100 Отговор
    Русофилистик розови сънища сънува.В цялата статия яко плюване по всички държави по света,а за Русия две бодряшки изречения на края на статията без никакъв анализ за тамошната икономика!

    Коментиран от #9, #30

  • 3 Марс

    27 56 Отговор
    Гласовете си чуват, гнусофили.
  • 4 Източник

    22 54 Отговор
    "гласове", автор: Иван Данилов ria ru... Айде нема нужда...
  • 5 Якооо пропаганда,братче

    32 70 Отговор
    На гол г*з чифт пищови.Тааааа,кои са тези научни постижения,че нещо се не сещам?!Нещо ИТ,ли?Ко ли?Гусин русифила за Силициевата долина чувал ли е?Туй се едно чета бодряшка статия в Работническо дело от 1986-та година!

    Коментиран от #20

  • 6 Казуар

    22 52 Отговор
    Тези от Гласове Русия ли ги храни.
  • 7 Гаргамел

    18 35 Отговор
    буахахахахахахаххахаахаххахахахахахахахаххахахахаххахахххахахах
  • 8 Го4о

    22 55 Отговор
    Бля, бля.... ще завиждаме на Русия!?!? За кое да и завиждаме, да не би да е прокопсала в някоя сфера?
  • 9 Гошко

    24 67 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли?":

    Много правилно отбелязахте поклона към Русия на автора, браво! А, че Русия си остава едно голямо замръзло тресавище в 70-те години на 20-ти век е ясно за всеки, който няма перде пред очите си....
  • 10 Аз се смея

    22 58 Отговор
    Този е пълен смешник. Само за това твърдение, че всички са щяли да завиждат на Русия трябва да му вземат "званието" аналитик!
  • 11 другарят

    70 15 Отговор
    Ами ние какво да кажем, когато "десните" талибани ни доведоха до положение да внасяме 70% от храните! От останалите стоки също почти нищо не произвеждаме!
  • 12 !!!?

    15 34 Отговор
    Говорит Москва - Е какво трябваше да не направи Москва за да не умори мужика !!!?
  • 13 BG GEST

    16 34 Отговор
    Eднo нaпoмнянe Прeз 2021 щe пaднe зaбрaнaтa дa ce oпoвecтявa цeнaтa нa кoятo CCCР e "купилa" вcичкaтa урaнoвa рудa oт минaтa в Бухoвo. A прoпo минaтa e oткритa и рaзрaбoтeнa oт нeмcкия Рaйх
  • 14 Пацо

    39 22 Отговор
    Нескопосана статия от тук от там без сериозен анализ без цифри без нищо. Автора е чел по въпроса но за съжаление нищо не се е получило. Иначе темата е интересна много. Русия през последните години купуваше усилено злато. Спечели от това. Увеличи производството на зърно и износа. Спечели от това. Сега са забранили износа на зърно което също впоследствие ще им донесе печалби. Русия намали валутните си резерви в долари значително. И може още да се пише . Америка щяла да си прибира производството от Китай. Само за информация. Само 2 процента от дрехите които купуват и носят в САЩ са произведени в страната. Всичко друго се произвежда в Китай и други страни. Ще започнат да шият дрехи в САЩ?! Може. Американците имаха страхотни неща без аналог. Може пак да започнат производство. Въпросът е колко ще струват дрехите произведени в САЩ? Разбира се цената им ще бъде в пъти по висока. И това не е само за дрехите ами за всичко. Големите корпорации едва ли така с лека ръка ще се откажат от огромните печалби. За Европа е същата работа че и по сложно.

    Коментиран от #28

  • 15 az #Победа75

    40 11 Отговор
    Тъжната за някои истина!
  • 16 истината

    64 25 Отговор
    Западът има много банкноти,ама няма пари.Затова и пуснаха вируса,та да си прикрият фалита.Русия има неизчерпаеми природни ресурси и непобедима армия.Бъдещето е на Изток.

    Коментиран от #34, #39

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 JEB

    19 37 Отговор
    чакат запада да падне от само себе си като преди 89 година..ще имате да чакате..
    1.запада излива трилиони ресурс за да запази икономиката си
    2.запада има възможност да внесе специалистите които са дефицит
    3.запада има план за след кризата
    4.инфлацията ако я има на запад ще удари на изток мултиплицирано
    5.автора правилно е отчел принадлежноста на русия към китайската сфера на влияние
    6.запада е свръх производител на храни защото населението му обитава най-плодородните земи и океани
    7.няма какво повече да се каже освен че статията е безкрайно смешна и нищо от предсказаното няма да се случи
  • 19 az #Победа75

    40 14 Отговор
    Западат, такъв какъвто го познаваме залязва и основната причина в това е изчерпаният икономически модел, базиран на емисията на долари и долара като единствена световна валута.

    Коментиран от #22

  • 20 Хахаха

    24 15 Отговор

    До коментар #5 от "Якооо пропаганда,братче":

    Не можеш да навериш черната котка в тъмнага стая. По къщия начин не можоеш да се сетиш за нито едно постижение на Великата Русия, когато главата е куха.
  • 21 Павел Пенев

    32 15 Отговор
    Много добър анализ,който отразява обективно реалните възможности на Русия в борбата и против западните джендър общества. У нас няма кой да му обърне внимание.Всички "експерти" са заети с това как да останат на хранилката след изборите.
  • 22 гост

    12 25 Отговор

    До коментар #19 от "az #Победа75":

    ЗападАт , аз го чакам да си срине от 40 и повече години ,но не стана ,срина се системата на Изтокът ,но нищо ти са чакай новият икономически модел базиран на рублата.

    Коментиран от #29

  • 23 КОМЕНТАРИТЕ

    9 2 Отговор
    90% от кратунковци.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мисля

    16 1 Отговор
    Съгласен съм с две неща:-с конкуренция а не със санкции и,че трябват инжинери и специалистиа не инфлуенсъри и блогъри на икономиката.
  • 26 Седесарят..

    14 4 Отговор
    Сега ,на Запад са си обещали 3,4,5 трилиона Ковид пара ,Бадева..И всички притихнали , чакат и се ослушват. Една кист.рмя ,ще гепат..Само напечатването им е 3 Г..България,да не погребва Русия,набързо...,че може да и потрябва приятел..
  • 27 Аз не им завиждам...

    6 17 Отговор
    Със средна продължителност на живот там от 59 години, който иска да живее по руски...
  • 28 3,14К

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Пацо":

    Нещо си противоречиш. Като се изключат първите ти две изречения, останалото, което пишеш е потвърждение на статията.
  • 29 Изтокът

    20 4 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    се срина благодарение на белязания архипредател. Да ядем сега банани целогодишно и да следим как ще тръгнат нещата. Друго на ни остана. До там ни докараха престъпните и алчни бг полЮтици.
  • 30 ABC

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли?":

    Не е русофил, а чист руснак. Не виждаш ли, че е превод от руски източник. Типичен руски стил - самохвалство в бъдеще време. "Ей сега ще видите" - накрая Погледнал се Илия, пак в тия.
  • 31 играч

    6 10 Отговор
    Руската федерация е едно криминално произведение.Създател на почти всички злини нс човечеството.Време е руската кочина да се разпадне и то от вътре
  • 32 Мечо Пух

    17 2 Отговор
    Големите ще се оправят. Имат ресурси. Купуват мозъци и из точно европейците им работят на по-ниски заплати от местните. Голяма част даже не ги регистрират: в строителството, домашните помощници, в ресторанти, мотели и т. н. Да му мислим ние, че разпродадохме де що имаше работещо. Друго дадохме на концесии за по 35 години на символични годишни вноски, а те си изнасят печалбите в техните страни. Селското ни стопанство е унищожено, а умните и начетени млади хора напуснаха "добре управляваната ни страна". Такова крадене и управленска немощ никога не е било. Липсва визия за развитието на страната ни, камо ли за 3-5 години напред. Какво ще се прави зависи на коя страна ни е накривена капата. "Вервайте" им и Бог с нас, ако го има.
  • 33 Браво

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Овчарник":

    И всичките тези неща кой ги конструира и произвежда? ЧОВЕКА!
  • 34 нАКа 47

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "истината":

    Афганистанците и Чеченците знаеха ли, че имат непобедима армия?!
  • 35 СЛЕД ТОА ВИЦ

    3 4 Отговор
    ВЕЧЕ ВИЖДАМ КАК РУСНАЧИТЕ СА ИЗПРЕВАРИЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ!

    Коментиран от #36, #41

  • 36 МИ КЪ

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "СЛЕД ТОА ВИЦ":

    ЩОМ ИЗТРЕЗНЕЯТ И ЩЕ ГИ ЗАДМИНАТ.
  • 37 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    западните конкуренти в новите технологии китаи и русия!след като прочетох тва изречение и спрях.не мога да се фокусирам като се смея!

    Коментиран от #38

  • 38 ТОЧКАТА

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    ..ми смей се!!!ПЪРВИ СИ!!!!!А аз знам поговорката...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Рико

    3 5 Отговор
    "Аржентина получи 30 000 от руската ваксина, с която започна имунизацията на здравните работници в страната. Страничните ефекти от препарата са били докладвани в 18 от общо 24-те области." Катастрофата на т.н. ваксини, руска направа ще бъде със световно измерение.
  • 41 Рико

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "СЛЕД ТОА ВИЦ":

    Нека първо видим колко руснаци ще оживеят след руската ваксина.
  • 42 Матей

    1 3 Отговор
    Русия не успя да се опази напълно от ония опасни залитания по ковид-истерията,избягна само тежките им форми и причиняващи икономически срив блокажи.Китай пък съвсем се отърси от такива пагубни забежки,освен в началото,но бързо се осъзнаха,че ковид е нищо и половина.Ако бяха толкова глупави и зависими от външни команди,сега щяха да са стигнали до канибализъм.А са готови да се надсмиват на американските и ЕС-овските припадъци от ковид-страх.Руснаците дори си направиха ваксина Спутник-ве,повече за да натрият носа на американците и да покажат и тук своето превъзходство.Но духовното самочувствие е което ги издига и ги сплотява,запада е като залязваща римска империя,с нахлуващи вараварски орди и вандали.
  • 43 Вълко Червенков

    3 2 Отговор
    Лекувай се момче.Заработи си девалвиралите рубли,сега ходи се гръмни.Ако статията е шега-извинявам се.Оценяваме чуството ти за хумор.
  • 44 Завиждащ на расия

    0 1 Отговор
    Завистта ми към майка расия ме прояжда отвътре не мога да се понасям вече ше мина у лево
  • 45 тесла

    1 0 Отговор
    Помислих че е "Поглед.инфо"