ФАКТИ.БГ

Селското въстание от 6 януари във Вашингтон не е „цветна революция“, нито „майдан“

Нюйоркският губернатор Андрю Куомо пък нарече въстанието „провален опит за преврат“

Публикувана: 9 Януари, 2021 19:00
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3010
Селското въстание от 6 януари във Вашингтон не е „цветна революция“, нито „майдан“
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Валентин Хаджийски

И като всяко селско въстание е отчаяно и безнадеждно, но има реални корени, които налагат реално лечение. Америка е драматично разделена, но го осъзнава в илюзорна форма.

Въстанието (insurgency), както го нарече и избраният президент Байдън в телевизионното си обръщение в сряда следобед, вече взе първата си (дано да е единствена) жертва – еднa от жените, щурмували първи Капитолия, улучена в шията или гърдите от полицейски гумен куршум, току-що почина в болница. Сега съобщиха, че била 14-годишен ветеран от американските ВВС. Застреляна от жена офицер.

Нюйоркският губернатор Андрю Куомо пък нарече въстанието „провален опит за преврат“.

Депутати, залягащи сред банките с противогази. Агенти на Сикрет сървис и полицаи с насочени пистолети за стрелба по „терористите“. Полицейска блокада на столицата до 6 сутринта в четвъртък, завземане на Капитолия от войските на националната гвардия от двата прилежащи щата Вирджиния и Мериленд, шок и ужас сред либералния естаблишмент, особено от явната мекушавост на полицията, допуснала въстаниците с голи ръце да си пробият път до двете палати и дори до кабинета на американската Цвета Караянчева – Нанси Пелоси, дето върлували, грабили, трошили и си правили селфита едновременно до 400 души (!)...

Вашингтон за няколко часа заприлича на Киев 2014 и София 2013. Непривично – поне за Вашингтон, ако не и за Сиатъл и Уисконсин от миналото лято – и доста изнервящо, само две седмици преди инаугурацията на Байдън.

Стохилядното множество тръмписти, дошли в столицата да „спрат кражбата“ на изборите и да не позволят на Конгреса да потвърди изборните резултати, макар и надъхано от речта на Тръмп (той каза, че никога нямало да признае резултата от изборите) на поляната пред Белия дом в ранния следобед, бързо се дезинтересира от Оранжевия и, като разбра, че вицепрезидентът Пенс няма власт да отмени избора на Байдън, се люшна към Капитолия. Грамадното мнозинство протестиращи бе мирно, но се намериха и буйни глави.

Гледах внимателно тв кадрите с лицата им – лица на непредставената, нечутата Америка. Американците са хора бунтовни и решителни. Каквито и бръмбари да имат в главите си, в решителен момент са готови и да умрат за тях. Но в края на краищата днес победи здравият разум.

Стана банално да се пише, че Америка е „горчиво разделена“. Въпреки победата на демократите на президентските избори и на днешните избори за две сенатски места в Джорджия, които им дават желаното мнозинство и в Сената, победителите нямат основание за тържество. 80% от гласовете „за“ Доналд бяха „за“ него, а над 50% от гласовете за Байдън бяха против Тръмп.

За Доналд гласуваха – и то главно присъствено, не по пощата, висейки часове по опашки – цялата американска работническа класа и всички дребни предприемачи – и бели, и черни, и латиноамериканци. И 90% от българите и източноевропейците в САЩ.

Доколкото мога да съдя по българските социални медии, такова е и съотношението на симпатиите на хората в България. Не и на българските власти и властите в ЕС и в големите европейски страни, които ще ни продънят ушите с лицемерни вайкания за американската демокрация – опората на всички демокрации по всички земни кълбета.

Че 100% от американската работническа класа от всички цветове е за Тръмп се признава и от в. „НЙ Таймс“. Но няма работещи идеи как това да се промени. Казва се, че било задача за цяло поколение.

Макар че върхушката на републиканската партия като цяло да изостави Оранжевия, 75 милиона американци продължават да вярват, че изборите са били откраднати, да се кълнат в св. Тръмп – и той се очертава безспорен лидер на десните популистки маси – републикански или не – в близко бъдеще.

Демократите имат голяма заслуга за непризнаването на изборите от 75 милиона американци. Те така и не успяха да ги убедят в тяхната честност. Не доказаха, че гласуването по пощата и чрез проблемните софтуери е било съвсем безукорно. Не допуснаха свободна дискусия в социалните медии, налагаха дива цензура на несъгласните. Както преди това цензурираха и съобщенията за корупция на сем. Байдън, раздухваха фалшивия лов на руски вещици и другояче водиха истинска медийна война срещу Тръмп от първия му ден в Белия дом.

Две неща трябва добре да се разберат от българската публика, макар да не е никак лесно. Първо, „горчивото разделение“ на Америка съвсем не е това, което изглежда. Второ, причините за разделението съвсем не са лъжите, дезинформациите и личните налудности на Тръмп и крайнодесните, както се заблуждават либералите.

Противниците на Доналд вярват, че той е ненормален, непредвидим – и жадуват връщане към нормалността и предвидимостта. Поддръжниците му мислят, че тази „нормалност“ сама по себе си е ненормална – лицемерна, порочна и враждебна за обикновения човек. И го харесват въпреки всичките му лъжи и инфантилни малоумия, въпреки реалните му действия в интерес на супербогатите и във вреда на бедните, доколкото се опълчва на ненормалната „нормалност“ и сам е люто мразен от нея.

Прословутото разделение на Америка, за което се тюхкат либералите, обаче е напълно илюзорно. Реалното разделение е между горната една десета процент – супербогатото малцинство – и 99-те и нещо процента обикновени американци. Икономическото неравенство в САЩ вече е над равнището от 1929 г. в навечерието на Голямата депресия. Това реално разделение не получи сериозен израз в изборните резултати и няма шанс да бъде сериозно адресирано в близко бъдеще въпреки господството на демократите и на Капитолийския хълм.

99-те процента американци са горчиво разделени помежду си по лайфстайл признак. Илюзорното деление за тръмпистите е: трудова Америка (ние) – работници, дребни и средни предприемачи, и нетрудова Америка (те) – спекулантите-глобалисти от Уолстрийт, либералите-„комунисти“ и лумпените-хрантутници, които смучат от данъците на работещите и за благодарност палят и грабят дюкянчетата им.

За либералите пък светът се състои: горе – от образован, прогресивен елит (ние) и долу – от страдащи прогресивни малцинства по расов, полов, етнически, културен, религиозен и друг лайфстайл признак: черни и цветни, жени, ЛГБТ... А в средата – консервативни и тиранични мнозинства – червеноврати; гузни бели хора/супрематисти; мъже; хетеросексуални; протестанти и католици, отричащи аборта и Дарвин; хора с пушки и гълтащи тонове бензин камиони; енергийни корпорации, разрушаващи природата и точещи нефт за камионите.

И двете половини, и двете „ние“ обаче са в плен на различни идеологии, т.е. на Марксовото илюзорно съзнание. Мнозинството и от двете половини всъщност са обикновени трудови хора със сходни реални интереси. Те реално трябва да са на едно място, а всъщност са горчиво разделени и често виждат у опонентите си въплъщение на абсолютното зло. Това положение е идеално за елита. И пагубно за народа и за т. нар. „демокрация“.

В реалния свят Джо, шофьор в Уолмарт в Кентъки (тръмпист), и Джозефин, учителка в частно училище в Бруклин, Ню Йорк (либерал) имат еднакви реални интереси. „Медикеър“ за всички, т.е. социализирана медицина – и двамата не са осигурени здравно от работодателя си и не са членове на профсъюз. Платено майчинство и бащинство, достъпни детски градини, добри безплатни държавни училища във всеки, дори беден, квартал и безплатни щатски университети – нямат пари за частни училища и да остават да гледат децата вкъщи).

Всичко това – финансирано с прогресивни данъци, преразпределящи от най-богатите към средната трудова класа. Имат и общ интерес от стабилни държавни пенсии, ред и законност у дома – липса и на брутално полицейско насилие срещу невинните, и на лумпенски бунтове, палежи и грабежи на магазини. И от мир в света – липса на терористични заплахи у дома, предизвикани от американски агресии в чужбина.

Джо и Джозефин в идеалния случай значи би трябвало заедно да гласуват за социалиста Бърни. И така именно отиваха нещата пролетта на 2016 г. преди Хилари и кликата ѝ да се намесят.

Но в илюзорния свят на идеологиите, натрапвани им от медиите и върхушките на двете партии, Джо и Джозефин напълно забравят реалната си близост и се превръщат в смъртни врагове по светоглед и стил на живот.

Джозефин иска Байдън (т.е. анти-Тръмп), аборти, феминизъм, гей бракове и гей осиновяване, велосипеди, веганизъм, комбуча, съкращаване или премахване на полицията и обича Black Lives Matter (BLM). А мрази „червеновратите“, „психопатите“ и „фашистите“, които носят насилие и омраза – и лъжливият демагог и инфантил Тръмп им налива масло в огъня.

Джо пък иска св. Тръмп, Бог, мощен джип със знамето на Конфедерацията, пушка, силна полиция, ред и закон, барбекю с лют сос, бърбън и бира. Той мрази „комунистите“, т.е. лицемерните хайверени либерали и яйцеглавите надути прогресисти от крайбрежията. Те носят високи данъци на трудовия човек, агитират за „джендърските“ извратености и подстрекават лумпените от BLM и Антифа към „комунистическа“ революция.

Селското въстание от 6 януари 2021 г. вече отшумява. Тръмп призова привържениците си да се разотидат мирно. Пенс откри отново прекъснатото заседание на Сената. И той, и Байдън преди него призоваха духовете на „демокрацията“ и „свободата“, получиха вяли аплодисменти. Байдън ще бъде утвърден за нов президент. Настъпва нервно и краткотрайно примирие. Да видим какво ни ще ни донесе денят на инаугурацията.

САЩ

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 32 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Селския
1 Отговор
Мдааа, то е бай дън..........

Оценка:
-5 +20

БОЗА
2 Отговор
"Публикувано във факти.бг: Селското въстание от 6 януари във Вашингтон не е „цветна революция“, нито „майдан“"

А не бе-фафла...просто този път се случи там,откъдето тръгва по света... ;-)

Оценка:
-5 +52

Така е
3 Отговор
Тръмп си е примитивен човек

Коментиран от #16


Оценка:
-62 +7

Гост
4 Отговор
Сатаната е с произход САЩ!

Коментиран от #15, #22


Оценка:
-4 +48

да питам
5 Отговор
Я да каже софеанеца , ако това е било селско въстание , техните какви са ??!

Оценка:
-2 +25

В.В.П.
6 Отговор
След тези събития,,,терористите,,в Белорусия и Русия ще имат проблеми..Също и в Хонг Конг,. Венецуела, и др.Ще има уцелени по случайност в главата ,с гумен куршум..

Оценка:
-2 +24

В.В.П.
7 Отговор
И в САЩ имало пролетариат.освен
мургавите недоволници..Това е чудесно..

Оценка:
-3 +28

ГЕРБ В СИБИР
8 Отговор
СЛЕД МЕСЕЦ ЩЕ РАЗБЕРЕМ ИСТИНАТА -- ДЕМОКРАТИТЕ НЕ НОСЯТ ДЕМОКРАЦИЯ , В ЩАТИТЕ БЕДНИТЕ ГО ЗНАЯТ И СА БЕСНИ - ТРЪМП ГО ИЗБРАХА РАБОТНИЦИТЕ , А БАЙДЪН ГО ИЗБРАХА БОГАТИТЕ И МУТРИТЕ ! ЗАТОВА ГЕРБ ПРОВЕЖДА КАМПАНИЯ ПРОТИВ ТРЪМП ...............

Оценка:
-5 +49

а бе
9 Отговор
Тези ще се оправят.Ние да помислим за нас.

Коментиран от #23


Оценка:
-3 +25

АмериканскиХой
10 Отговор
Аз съм се клел в Американската Конституция ,
Автора на статията Не е .........
...... И да вземе някое такова Рапонче да ми прави анализи хем е тъпо , хем е слагаческо ......
..... Най - вероятно тоз младеж иска да получи стипендия - дерзай може някой ден да станеш ЛГБТ лидер на БНТ като Кошлука

Оценка:
-10 +17

Разбира се
11 Отговор
Селско е я, какво против могат да имат срещу новия мин.на образованието трансджендър или пък на Пелосито безполовите местоимения и другите подобни извращения, тва е напредък, другото селяни. Звучи като виц ама е истина, уви

Оценка:
-3 +29

1956
12 Отговор
Готино!

Оценка:
-0 +5

сорошко прасе
13 Отговор
Определиха ли вече по колко кила ярма на ден ще е дажбата за всеки който хвали байгъня и камилата?

Оценка:
-3 +31

АмериканскиХой
14 Отговор
Пичове вий не знаете за какви привилегии става дума (представителни разходи) :
- Нанси Пелози - прически 800 долара / седмица
- фитнеси със супер дюпер на Капитолия
- ресторанти за депутати 500 долара / обядче
- коли , самолети
- мека тоалетна хартия .....
......
Конгресмените и Сенаторите , подобни на нашите Дупетати си бранят депутатското кюфте :)))

Оценка:
-2 +38

Сатаната
15 Отговор

До коментар #4 от "Гост":


Има представителство в бг, имам минус.. Хе хе

Оценка:
-2 +7

Така е
16 Отговор

До коментар #3 от "Така е":


Давай ни дялко пиши минуси, помним лудоста ти от преди 5 г. при победата на тромп

Оценка:
-3 +6

АмериканскиХой
17 Отговор
Интересно е че
Биг-тек компаниите , контролирани от Евреи и ЛГБТ активисти, скочиха в защита на "Свободата и Демокрацията"
.....
А в СЪЩОТО ВРЕМЕ РАЗРАБОТВАТ - искат да НИ СЛАГАТ чипове :))

Оценка:
-0 +20

Рошко
18 Отговор
Па дано не и последното

Оценка:
-0 +7

Монгола
19 Отговор
Как го отричат скоро ще кажат, че избщо не се е случило това в Капитолия! Цяк свят видя как краварската демокрация мирише на развалено.

Оценка:
-1 +17

Активист на БКП
20 Отговор
Както и да го нарекат , Гражданската война чука на вратата на Империята на злото!!!

Оценка:
-1 +28

АмериканскиХой
21 Отговор
Защо Управляващите Върхушки мразят Христос и Християнството и
гледат да изкоренят Християнските ценности ?
....
Защото Учителя Христос ни е оставил 5 Морални Принципа
- СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО, СПРАВЕДЛИВОСТ , и ДА НЕ СЕ СТРАХУВАШ ДА СЕ БОРИШ И УМРЕШ ЗА ТЯХ .... Френската Революция , Американската Революция, Руската Революция - всички са водени от тия принципи оставени ни от Христос.

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +17

Но живее
22 Отговор

До коментар #4 от "Гост":


в кремъл.

Оценка:
-7 +2

ТОЧКАТА
23 Отговор

До коментар #9 от "а бе":


НЕ можем...Просто всичко! зависи от ТЯХ....

Оценка:
-0 +0

no name no face no number
24 Отговор
В сащ тепърва ще се пуца много, невъоръжените хора другият път няма да си забравят пушките, защото ще знаят, че войската ще дойде

Оценка:
-1 +13

ТОЧКАТА
25 Отговор
Верно казва!!!!!От ,,светлият град на хълма,, се носи смрад ,задушаваща тези ,които се опитаха да влязат в него....Те НЕ СА от него,и затова ги изритаха и ги обвиниха!!! че са терористи...Това очаква и светът!!!!Иние си имаме,,светъл град/пич/ на хълма,, който прави ,, инспекции,, за да провери ...градуса...и дали има ,,бръмбари,, в главите ни...

Оценка:
-3 +7

историята
26 Отговор
Тръмп само трябваше да поиска военна помощ от НАТО за "овалдяване на ситуацията" и гледай как българските танкове Т-72 щяха да се окажат пред Сената във Вашингтон :D

Оценка:
-0 +15

27
Този коментар е премахнат от модератор.
лично мнение
28 Отговор
като отсеем възгледите на джо и джозефин ,те са обречени да разберат ,че са от една и съща страна на барикадата,а от другата са враговете им-байдъновци ,бил гейтове,бялата фарма мафия и не на последно място доминирания от евреи федерален резерв на сащ!

Оценка:
-1 +16

29
Този коментар е премахнат от модератор.
Само Той
30 Отговор
Някои от съжденията на Валентинчо са верни,някои не,ако и да наблюдава на място в САЩ. Има от една страна класово и съсловно деление,нооо... има и расово,и етническо деление,а има и деление по религиозни деноминации. И накрая се получава един гаден тюрлюгювеч. Вси пак си мисля,че расовото и етническото разделение ще се окаже водещото долу за низините,а глобалният суперелит ,който е по-малко от 0,1% ще плаща и откупва лумпените,лузърите,паразитните хрантутници,чрез прокситата си - сексуалните девианти,либерастите ,троцкистите,културните марксисти и сатанистите от Холивуд , да обяздят и възседнат нормалните американци. Бот да пази Америка ,защото май само той ще им остане.

Оценка:
-1 +8

не ви се вярва а
31 Отговор
Само стойте и гледайте.До петнайсет години всички с чип на дясната ръка.вътре ще са парите,документите за самоличност.информация за пол няма да има рабзбира се и имена няма да има, хората ще са с серийни номера.

Оценка:
-1 +4

един от стадото
32 Отговор

До коментар #21 от "АмериканскиХой":


тези пет морални принципа станаха като дъвките им Ригли. Всеки ги дъвче и после изплюва като дойде на власт. Девалвираха. Всяка революция се крие зад тях, после маха паравана и се почва..Правилото, масите вече не могат, а буржоазията не иска, винаги е било и е още актуално.И кой е на върха сега на тия знакови революции, които сочиш и са еталон в историята, пак тия с парите..и в Америка, Франция, Русия. Разликата е в дажбите които отпускат за стадото, а то знае две и двеста. Ние сме още на две. И никакъв шанс за двеста..

Оценка:
-0 +5

СЪЩОТО
33 Отговор
КАТО ТОВА НА 6 СЕПТЕМВРИ 1944Г. У ТУРСКИЯ :)

Оценка:
-0 +0

34
Този коментар е премахнат от модератор.
аз съм Веска
35 Отговор
Като се посява ИНЖЕНЕРНА ДЕМОКРАЦИЯ , ВИНАГИ СЪЩЕСТВУВА ОПАСНОСТ, НЯКОЕ МУТИРАЛО СЕМЕНЦЕ , ДА ПРЕЛЕТИ ПРЕЗ ОКЕАНА .
А ВИДЯХМЕ ДЕМОКРАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ - ИЗЛИЗАЩИТЕ СЕ БЯХА ДАРУВАЛИ .

Оценка:
-0 +0

Гост
36 Отговор
Защо винаги на 6-то число?! За кого е свещенно?!

Оценка:
-0 +0

37
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Соломон Бали
Соломон Бали с коментар за скандалите с Патриотичния фронт
Това не е политически проблем, това е цивилизационен проблем."

Още бисери
ТОП 5