Last news in Fakti

11 Януари, 2021 13:00 4 196 41

Изгонването на Тръмп от социалните мрежи ще има сериозни последствия за САЩ

  • доналд тръмп-
  • социални мрежи-
  • либерали

Блокирането на Тръмп и тръмпистите, както и премахването на този сегмент от обществото от световните социални медии, би могло да окаже лоша услуга на либералите

Изгонването на Тръмп от социалните мрежи ще има сериозни последствия за САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Потребителите на интернет се възстановяват от тежък шок. Акаунтите на президента на САЩ във фейсбук и туитър са блокирани, което означава, че Доналд Тръмп е лишен от трибуната, от която в продължение на много години облъчва стотици милиони хора по света. Какви последици ще има това решение върху социалните мрежи и вътрешната политика на САЩ, коментира руският вестник “Взгляд“, цитиран от Агенция "Фокус".

Ако някой вярва, че отговорът на американските елити на щурма на Капитолия от поддръжниците на Тръмп би бил диалог с тези хора, то той греши. Елитите отговориха не с диалог, а с репресии. И не само в реалния свят (под формата на уволнение от работа на идентифицираните в щурма на Капитолия, както и под формата на заплахи за импийчмънт на Тръмп), но и в дигиталния.

Акаунтите на президента на САЩ, както и на най-изявените му привърженици във фейсбук, туитър и инстаграм са блокирани. Те бяха следвани от приблизително 80 милиона потребители. Социалната мрежа Parler (популярна сред десните хора) вече е премахната от Google Play Store и най-вероятно ще изчезне от AppStore през следващите дни (ако не и часове). Причината е „заплахата за обществената безопасност“ и отказът на ръководството на тази социална мрежа да модерира (чети - цензурира) съдържание.

И проблемът е не само в това, че на американския президент беше забранено да общува в социалните мрежи и да публикува снимки - Тръмп и неговите поддръжници бяха лишени от основен инструмент за комуникация. Всъщност единственият инструмент, достъпен за Тръмп и тръмпистите в среда, в която традиционните американски медии се контролират от либерали и/или системни играчи.

„Чрез туитър Тръмп определяше информационния дневен ред, диктуваше политическата воля, назначаваше и уволняваше с позор. За милиони негови поддръжници Туитър-а на Тръмп се превърна в рупор на недоволството от Вашингтон. Той даде надежда, че макар да остане неразбран, човек поне може да бъде чут от елитите“, пише Максим Сучков, доцент в МГИМО.

Отгоре на всичко това не е просто инструмент за комуникация, но и метод за самоорганизация. Америка несъмнено ще се сблъска с месеци на сериозна протестна активност - спорове за резултатите от изборите, поредните атаки срещу американските ценности от страна на левицата, отказът им от диалог с десните "бели расисти" не оставя на последните друг избор, освен да излязат на улицата.

Американските елити, от опита на организираните от тях протести в други страни по света, много добре знаят, че организацията на акциите се извършва именно чрез социалните мрежи (те вече са аналогични на „поща, телеграф и телефон“, които всички съвестни революционери трябва незабавно да превземат). Организация - и след това отразяването (тъй като традиционните медии в Беларус и в САЩ дори не са недружелюбни, а враждебни към протестиращите) и последващо размишление. Като блокират десните лидери в популярните социални мрежи, според тях либералите изолират и разпръскват тези, които искат да протестират.

Извън закона

Освен това собствениците на социални мрежи дори не си правят труда да измислят повече или по-малко достоен мотив за своите действия. Официалните изявления, че туитовете на Тръмп "представляват заплаха за обществената безопасност" и "пропагандират насилие", звучат нелепо на фона на това, което другите потребители на тези мрежи публикуват.

"Туитър може да ме забрани за това и аз ще приема моята съдба, но вашето решение да забраните президента Тръмп е сериозна грешка. Аятолах Али Хаменей (духовният лидер на Иран, който не изпитва топли чувства нито към Съединените щати, нито към Израел), може да пише в Туитър, но Тръмп не може. Всъщност това говори много за тези, които управляват Туитър," пише сенаторът Линдзи Греъм.

Нежеланието да се притесняват обаче се обяснява много просто. Американски либерали, живеещи съгласно заповедите на атаман Парамонов („имаме свобода на словото и това е моята дума“), които мразят Тръмп и консервативните ценности, аплодират решението на Туитър и Фейсбук като акт на цензура. Противниците все още няма да могат да наказват тези социални мрежи в съда.

Именно в Русия („Мордор“ и „диктатура“) се приема закон, според който интернет гигантите, под заплахата от глоби и блокиране, нямат право да участват в политическа цензура. В Съединените щати има различен закон, според който тези компании не носят отговорност нито за съдържанието, което публикуват, нито за „доброволното си желание“ да премахнат това съдържание от своите платформи. В превод на руски това означава, че те не могат да бъдат съдени за цензура на постовете на Тръмп или за постоянната му забрана.

„Тези компании са единствените в Америка, които не подлежат на юрисдикция за своите действия. И само защото Конгресът им предоставя тази защита“, пише сенаторът Линдзи Греъм. Разбира се, той призовава да се коригира ситуацията и да промени закона, но едва ли ще намери подкрепа в Капитолия. В крайна сметка демократите, собствениците на социални мрежи, медиите са една група либерали, където се покриват един друг. Защо демократите, заради някои принципи на законност и свобода, трябва да оковават информацията?

Сами се спасяват

Проблемът им е, че отказвайки да оковат крака си, те се застрелват в него. Блокирането на Тръмп и тръмпистите, както и премахването на този сегмент от обществото от световните социални медии, би могло да окаже лоша услуга на либералите.

Първо, актовете на цензура са станали толкова ожесточени, че някои либерали са недоволни от тях. Дори противниците на Тръмп признават, че Марк Зукърбърг и Джак Дорси (собствениците на Фейсбук и Туитър) не са избрани от никого и следователно нямат право да определят кой и какво да каже. Всички разбират, че камбаната за забрана може да забие и за тях. Например, ако доминиращите в Демократическата партия леви радикали погълнат републиканците и започнат война срещу традиционните либерали, които не споделят идеите на левия тоталитаризъм.

Второ, като изгонват тръмпистите от социалните мрежи, а те не могат да ги изгонят напълно от интернет, либералите не само губят милиони потребители. Контролът върху информационното пространство и средствата за комуникация е една от основите на господството на техните ценности. Но сега със собствените си ръце те стимулират недоволните да създават алтернативни социални мрежи или платформи извън техния контрол. Не китайски или руски, а такива, при които лъвският дял от участниците ще бъде от САЩ.

„Това определено трябва да е тласък за появата на нещо ново като алтернатива на Фейсбук и Туитър и други подобни. Нещо трябва да се появи в този странно променящ се свят, така че тези, които не са съгласни с такива промени, да имат възможност да заявят своето несъгласие. Такава Russia Today трябва да се появи, само под формата на социални мрежи “ - обяснява пред вестник „Взгляд“ Наталия Бурлинова, експерт по „меката сила“, президент на руската неправителствена организация „Творческа дипломация“. И така, небезизвестният Parler, въпреки всички санкции, които Гугъл наложи срещу него - вече се попълни с милиони нови потребители.

Всъщност либералните санкции сега спасяват американските десни. След встъпването в длъжност на Байдън, загубата на Сената, предателството на републиканските елити и щурмът на Капитолия, дясното движение беше дезорганизирано и донякъде объркано. Репресиите им дават възможност да се обединят и да докажат, че те не са просто секта, кръстена на един президент, а самата сила, която може да направи Америка отново Америка.

„Блокирането в социалните мрежи ще покаже как съдържанието на тръмпизма е повече от самия Тръмп и изборите през 2020 г. Половината от страната не споделя политиката на Вашингтонския истеблишмънт, медиите и "моралните лидери" на нацията. Ако поддръжниците на Тръмп (условно) са в състояние да намерят технически възможности за самоорганизация и по-нататъшна защита на своите възгледи, то за Америка не всичко е загубено“, заключава Наталия Бурлинова.

Ако не могат, тогава, както каза един лидер, „горко на победените“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    82 5 Отговор
    Е това е демокрация и свобода на словото !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #41

  • 2 БАЙ Х@Й

    61 2 Отговор
    Даже цензура няма !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 zeus

    66 3 Отговор
    Ами демокрация, сър...
  • 4 Какво друго

    77 3 Отговор
    Демократи били - ХАХАХАХА! чист неофашизъм!
  • 5 КОТарАК

    84 5 Отговор
    самия факт , че на най-могъщият човек на планетата му спират фейса и туита е потресаващ! май някои теории за световно задкулисие трябва да се разгледат с необходимата след тоя случай сериозност/ а и с короната много стана вече
  • 6 мислещ

    68 3 Отговор
    Е, браво, доживях да видя що-годе адекватна, не-манипулативна статия в български сайт за положението там. Само дето цензурата и тоталитаризма са доста от по-отдавна, като комбинираме и "Гешевизирането" на върховния им съд, на практика това вече е бананова република. Държава няма.
  • 7 Behemoth

    35 7 Отговор
    Ако тия социални мрежи се закрият ще настане такъв живот...лишиш ли идиотите от трибуна те заемат полагащото им се място на маргинали...

    Коментиран от #9

  • 8 Юсуффф

    52 3 Отговор
    ВМЕСТО ДА МУ ИЗБОДАТ ОЧИТЕ ,ЩЕ МУ ИЗПИШАТ ВЕЖДИ. ВСЕ НЯКЪДЕ ЩЕ СБЪРКАТ ПСЕВДОДМОКРАТИТЕ,ТОГАВА ТЕЖКО ИМ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БОЗА

    53 1 Отговор
    Очевидно социалните мрежи при нужда са по-силни от американския президент...изводите всеки сам... ;-)

    Коментиран от #26

  • 11 3,14К

    37 3 Отговор
    По тези правила трябва да изхвърлят от Фейсбук и профила на Боко. Където инспектира след него всичко се руши и създава опасност за здравето и живота на хората. За лъжите му да не говорим.
  • 12 Представяте ли си, докъде

    50 3 Отговор
    е стигнал новия Голям брат, след като частник си позволява да цензурира държавния глава?
  • 13 Алфа Вълкът

    48 2 Отговор
    ЕС няма ли да им наложи санкции на американските социални мрежи за ограничаване на свободата на словото?
  • 14 Сега

    35 1 Отговор
    се закриват профили утре се премахват изборите, защото не са угодни на "демокрацията" и "демократите".
    Неодемокрация сър.

    Коментиран от #28

  • 15 Русия

    7 39 Отговор
    Истината трябва да има и юмруци! Не може истината да бъде налагана като брашнен чувал, а тя само да се черви като девица пред лъжата.
    Това беше класически опит за преврат и насилствено вземане на властта. Анализирайте постъпващата информация и ще видите, че щурмът на Капитолия не бе резултат от емоционални реакции, а умело подготвен и управляван преврат, който носи всички белези на заговор. Кой стои зад това ще стане ясно. Но Тръмп е подстрекател номер едно! Той има мотив. Негови подчинени са саботирали защитата, подпомагали нахлуващите и са координирали действията им.
    Изключването на достъпа до социалните мрежи и средства за масово осведомяване е нормална реакция на правохранителните органи, които са поискали това от Туитър и другите ,чрез които Тръмп командваше преврата, е и правно и морално оправдано. Това може би спаси демокрацията в Америка и света. А че рушняците и техните радиоточки сега плачат за нарушени демократични права, свобода на словото и прочие, са израз на разочарованието им, че превратът не успя.

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДжафДжаф

    21 2 Отговор
    Cтрaннo, чe тoчнo във Фaкти ce пoявявa пoдoбнa публикaция. Тoчнo тукa вceки втoри кoмeнтaр ce триe. Нe знaм кaквa тoчнo e cиcтeмaтa, нo пoдoзирaм, чe e cпoрeд рaзбирaниятa нa пoрeдният нeдoклaтeн ужким aдминиcтрaтoр.
  • 18 Д. Петров

    4 23 Отговор
    Хахаха, рускиня "експерт по меката сила"!
  • 19 Ники

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "Русия":

    Много си болен умнико ... ти си луд бре !

    Коментиран от #31

  • 20 горски

    28 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русия":

    Вижте в в Германия след 1933 г кой контролира медиите ,и по умните от вас ще си направят изводите...
    Не че евреите са били/всичките/ вода ненапита,но за няколко години при такава обстановка ,вече нямаше кой да ги защити...
    Както е тръгнало ,Америка сама се разпъва на кръста,заради интересите на шепа световни корпорации и хранещите се от политици...Демокрациата в случая пречи,и затова тихо и подмолно се всява паника с разни там джендърски и расови провокации...
    И после я си се оадил,я са те обявили за бял хетеросексуален мъж....и ще те обесат на площада .
  • 21 инфо

    24 1 Отговор
    Само за последната седмица рейтингът на Тръмп е скочил с 3%.
  • 22 Аз40🏴‍☠️

    20 1 Отговор
    Сега също тези тоталитарни мрежи започнаха атаки срещу други социални платформи, които са освободени от цензура, с претекст, че били опасни за демократичната им цензура/олигархия. Ще става още по-интересно, събудиха много народ.
  • 23 Шайба

    2 11 Отговор
    Точно пък аятолахът на Иран да вика,че забраняването на Тръмп било грешка,същия който в собствеената си държава е забранил куп организации и хора,неудобни на властта.Няма такова лицемерие просто.

    Коментиран от #25, #34

  • 24 нищо ново под слънцето

    15 1 Отговор
    Още с истиричното налагане на гейски ценности им лъсна нрава. Платените борци за толелантност никак не са толерантни към другомислещите.
  • 25 има има

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шайба":

    Организаторите на толкова "пролети" по света да определят нахлуването в капитолия като тероризъм е най-голямата наглост. А самото нахлуване не е изключено сами да са организирали за да имат повод за всички тези тоталитарни действия.
  • 26 Така е

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "БОЗА":

    Защото са на КАПИТАЛА В ПАРАДИГМАТА (МАТРИЦАТА) НА КАПИТАЛА.
    КАПИТАЛЪТ Е ДИКТАТОРЪТ, НЕ ПРЕЗИДЕНТ, ПРАВОТЕЛСТВО, НАРОД...

    Българите бяха излъгани преди 31 години да си съсипят народната демокрация, Народната република България, за да станели "богати и свободни"... Е станаха, само някои богати, но не и свободни. Средно-богатите и по-малко богатите ще трябва да се примирят да им отнемат богатството. Кои? - Свръх богатите.

    Лапайте бананите!!!
  • 27 споко

    6 1 Отговор
    Обнадеждаващото в случая е, че именно републиканците са яко въоръжени и ако джендитата прекалят с натиска, ще ги надупчат. Има сихи хубава страна това всеки да може да си купува свободно оръжие.

    Коментиран от #29

  • 28 Ха ха

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сега":

    Изборите са цирк! Свръх капиталът печели! Доказано в САЩ! Всички собственици на големите социални мрежи са стотици пъти по-богати от милиардера Тръмп!!! Да не говорим за скритите милиардери на световното капиталистическо задкулисие...задкулисието на милиардерите сатанисти.
  • 29 Още по споко

    11 0 Отговор

    До коментар #27 от "споко":

    Либерастите ще им видят сметката. Капиталът не се шегува. Стреля на месо. Видяхме го в Капитолия. Очаквайте закон за забрана на носенето на огнестрелно оръжие в САЩ.
    Блажени са анти-комунистите, които вярват в "демокрацията" на буржоазията. ВСЯКА ДЕМОКРАЦИЯ Е ФОРМА НА СКРИТА ДИКТАТУРА, КОЯТО ПРЕМИНАВА В ЯВНА, КОГАТО Е НУЖНО НА ГОСПОДСТВАЩАТА КЛАСА. БУРЖОАЗНАТА ДЕМОКРАЦИЯ НЕВЕДНЪЖ Е ПРЕМИНАВАЛА В ОТКРИТ ФАШИЗЪМ. БЪРЖОАЗНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е СКРИТА ДИКТАТУРА НА ШЕПА БОГАТАШИ НАД НАРОДНИТЕ МАСИ. ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА НАД БУРЖОАЗИЯТА Е ОТКРИТА ДИКТАТУРА НАД ШЕПА БОГАТАШИ И Е ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ ЗА НАРОДА.
  • 30 Тези методи

    9 0 Отговор
    са от друго време, което либералите на Запад отричат, но .......................... ГО ПРИЛАГАТ и то много нагло?!Абсурдно нещо е демокра;ията на Запад. Тепърва ще става все по-ясно това.
  • 31 Освен

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ники":

    това е и мръсен трол. Писал се е като "Русия", защото освен форума иска да изцапа и името на държавата, която възроди България и я постави на картата на Европа - братска Русия.
  • 32 макробиолог

    2 4 Отговор
    баналната провокация по превземане на капитолия сме я гледали тук в БГ много пъти...последно когато 50тина ултраси хвърляха по полицията бомбички 3 часа след което жандарите фърлиа както си му е реда здрав бой на обикновените мирно протестиращи граждани.....щеше да е смешно че некой си модератор зема думата на президента на най мощната държава на света,ако това не беше ярък пример кой командва безусловно парада....
  • 33 зара

    11 2 Отговор
    ха ха ха хак да ви е на подръжниците на бай дън - сега не сме мъж, жена.. сега сме родител 1 и 2 на то...джендърството ще ни налази с пълна сила
  • 34 зара

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шайба":

    не с еразбрал бе, шайба...
    аятолаха не е забранен , а - тръмп
  • 35 Мракобесие

    13 0 Отговор
    Мракобесие в САЩ
    Награди от ДЕСЕТ ХИЛЯДИ долара за издаване на хората в Капитолия.
    2 случая на предателчета обвинили родители и роднини.
    Пана и плакати с лицата на хората, участвали в протеста на обществени места.
    Дакриване на профили над сто хиляди на привърженици на Тръмп.
    Грубо нарушаване на Конституцията чл.Първи свобода на словото, печат,членове шест, осем, десет, единадесет, дванадесет.

    Флойд с 5 присъди за притежание на наркот.
    Ашли Бабит-ветеран от ВВС, премахнаха цветят и свещичките, поставени пред Капитолия, минути след като бяха поставени.
    Сега ще миете ли краката, афроамериканецат който я уби пред Капитолия, ще застават ли на колене пред белите граждани на САЩ..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Моментът

    3 1 Отговор
    Точно сега е моментът Китай,Русия,Индия или някой нов играч да предложи нови платформи където да няма неокомунистическа-троцкистка цензура.
  • 39 РАДЕЕЕВ

    4 0 Отговор
    ТРЪМП ЩЕ СИ ЗАМЪЛЧИ , МОЖЕ БИ -- А БАЙДЪН ЩЕ РАЗКАТАЕ ИНСТАГРАМ НА МАЛКИ ГРАМЧЕТА - ЩОТО НЕГО СЪЩОТО ГО ЧАКА ! БОЙКО СЪЩО ..............
  • 40 печат на устата

    4 1 Отговор
    Запушването на устата на когото и да било е признак за "либералните ценности и демокрация"!
  • 41 куку руку ку

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Нищо, затова пък Туитър отчетоха загуба 5 милиарда долара за денонощие от отлива на клиенти. Много хора се насочват към Mewe и Gab.