ФАКТИ.БГ
  • антирасистки движения-
  • сащ

Антирасистките движения в САЩ печелят купища пари

Според “Уолстрийт джърнъл” Merck, IBM и няколко други големи компани са събрали над 100 млн. долара миналата година за OneTen, стартъп, който ще обучава чернокожи кандидати за ръководни постове в техните компании

Публикувана: 13 Януари, 2021 13:00
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2003
Антирасистките движения в САЩ печелят купища пари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ив Маму, “Фигаро”, превод от френски: Галя Дачкова

Колкото по-толерантен и антирасистки е Западът, толкова повече го обвиняват, че е нетолерантен и расистки.

Между цветнокожите предприемачи на идентичността и белите флагеланти*, западните общества се намират в ключов момент от историята си. И не по-малко опасен! Да бъдеш активист и чернокож днес в САЩ може да донесе извънредно много пари. Всички големи компании, особено тези от High Tech, извадиха чековите се книжки, за да спечелят благоразположението на черните протестни движения, като Black Lives Matter, NAACP (Асоциация за напредък на цветнокожите)… и още няколко други.

Според NBC, Builtin.com, CNET.com…: Airbnb е дал 500 хил. долара на различни асоциации; дружеството за рисково инвестиране A16z - 2.2 милиона; Cisco - 5 милиона; Apple - 100 млн. долара като дарения и социални акции от всякакъв вид; Microsoft: 150 млн. долара за по-приобщаваща политика за набиране на персонал. Според “Форбс” Fitness company Peloton ще даде половин милион долара на NAACP (Асоциация за напредък на цветнокожите), Banana Republic - 250 хил. долара; Levi’s: 100 хил долара.

Според “Уолстрийт джърнъл” Merck, IBM и няколко други големи компании са събрали над 100 млн. долара миналата година за OneTen, стартъп, който ще обучава чернокожи кандидати за ръководни постове в техните компании. Nasdaq пък издаде заповед на котираните компании да включат не-бели мъже и жени и лица с различна сексуалност в управителните си съвети.

Непонятно е как купища от долари изведнъж се изливат върху черните антирасистки движения!

За щастие, робството беше отменено доста отдавна, от края на 60-те г. на ХХ век са вдигнати всички расови бариери, нито едно училище вече няма да посмее да откаже записването на цветнокож ученик, всички фирми се страхуват като от чума да не бъдат обвинени в расова дискриминация, нито един хотел не отказва стая на чернокож и нито един не отказва да сервира питие на цветнокожи… Но въпросът за расизма стана натрапчив в Съединените щати?

Според американския есеист Шелби Стийл, старши сътрудник в Института “Хувър” - самият той роден в междурасов брак - и автор на книгата White Guilt (“Бяла вина”), Съединените щати са престанали да бъдат структурно расистка страна, за да станат структурно виновна страна. Според Шелби Стийл политическото насилие на някои чернокожи групи и милитаризирането на милиции като BLM не са следствие от расистко насилие, причинено от бели. Напротив, това черно насилие възниква, защото истинският расизъм е отстъпил мястото на чувство за вина и черното насилие се представя на белите като следствие на техния структурен расизъм.

Колкото по-насилствени са чернокожите, толкова по-виновни се чувстват белите.

В статия, публикувана наскоро в “Уолстрийт джърнъл”, Шелби Стийл пише: “Ние, чернокожите, вече не сме толкова жертви. Днес ние сме свободни да изградим живот, свободен от всякакво расово преследване”. В училище, на пазара на труда или жилищата, чернокожите срещат по-лесно расово предпочитание, отколкото расова дискриминация. Прочутата “бяла привилегия” всъщност е черна привилегия. “Ние живеем в общество, което обикновено ни показва добра воля, общество, което изолира расизма като най-непростимия грях”, пише Шелби Стийл.

Което не минава, без да постави страхотни проблеми на идентичността. “Кои сме ние без зложелателството на расизма? Можем ли да бъдем черни, без да бъдем жертви?”. И тъй като никой няма отговор на този въпрос, стана модерно да се сочи с обвинителен пръст “системния расизъм” на американското общество. “Системният расизъм” е термин (…), който е бил измислен, за да прикрие дълбоката липса на истински расизъм”, пише Шелби Стийл.

Това, че активните малцинства измислят расизъм там, където го няма, и експлоатират чувството за вина на западняците, не е специфично за Америка. Палестинците експлоатират вината на бившите европейски колониални сили и обвиняват израелците (евреите са друг вид бели), че се държат като нацисти; в Европа ислямистите твърдят, че са жертви на западната ислямофоия…

С други думи, виктимизацията се е превърнала в предпочитаното военно оръжие на предприемачите на идентичността, етническа или религиозна, които експлоатират разочарования поглед на европейците и белите американци към собствената им история, култура и минало. В момента, в който западните общества, поради своята история (САЩ) или по избор (Франция), се опитват да се представят за напълно егалитарни мултикултурни общества, те са най-свирепо обвинявани, че са расистки и дискриминационни.

Изненадата

Изненадата идва от странната апатия на обществата жертви на този расов или идентичностен тероризъм. Не е ли странно, че милиони американци сложиха коляно на земята и поискаха прошка след убийството на Джордж Флойд, чернокожият, умрял под коляното на бял полицай през май 2020 г.? Има ли съгласие сред бялото европейско население за нанесеното насилие? Изкупление ли търсят тези бели?

Според Шелби Стийл тази “бяла вина” датира от 60-те г. на ХХ век. По онова време в САЩ белите, които се бореха редом с черните срещу расовата дискриминация, постепенно са изключени от всякакъв дългосрочен съюз с черните. Борбата срещу расизма става черен монопол.

Лишени от изкупление от страна на черните, белите се опитаха да измият греховете на своето общество, насочвайки се към други каузи: войната във Виетнам, феминизма, сексуалната свобода, равноправието между мъже и жени, палестинизма, околната среда, глобалното затопляне, човешките права, борбата срещу ислямофобията…

Но рухването на съветската империя и поражението на социализма хвърлиха прогресистите в недоумение. Между чернокожите, които ги отблъснаха, и Гулаг, който разкри истинското лице на социализма, белите прогресисти се оказаха в плен на безцелен месианизъм. Те се стремяха към върховното Добро, без да могат да го формулират, и се впуснаха в проект за преустройство, без да имат някаква идея за обществото, което искат да изградят.

И този месианизъм без цел и кауза се превърна в автоимунно заболяване. Загубили всякакво уважение към обществото, от което бяха произлезли, убедени, че нищо положително не може да излезе от техните училища, църкви или политически партии, прогресистите се присъединиха към своите критици; съюзиха се с онези, които се стремят да разрушат основите на собственото им общество; и се заеха да поставят интересите на етническите малцинства, които не им желаят доброто, пред собствените си интереси.

Американците дадоха име на този миленаризъм без кауза и цел. Woke: Пробуждането!

Американският философ Джон Грей напълно разбра политическото значение на този момент от западната история. В статия, озаглавена «The woke have no vision of the future» (Събудените нямат визия за бъдещето), той сравнява будното движение с миленаризмите, опустошили Европа в Средновековието, после заключава: “Силата, с която будното движение прелива в някои части на Европа и Обединеното кралство, показва, че не става въпрос за буря в чаша вода. В САЩ будните активисти имат малко или никакви конкретни политики. Това, което искат, е просто краят на стария ред. Пристъпът, на който сме свидетели, е решаващ момент от залеза на либералния Запад”.

* Флагелант (член на секта през ХIII и ХIV в., в която се биели с камшици публично).


Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
Джонсън
3 Отговор
Голяма триене падна , ей !

Оценка:
-0 +24

нищо
4 Отговор
тръмпистите хубаво ще ги опердашат на 20-ти

Оценка:
-1 +18

5
Този коментар е премахнат от модератор.
9f9df9fd9
6 Отговор
Ще се нанижат на чeрния тия изкукали крaвари. Язък че имат толкова оръжие, а си траят като им погазват правата.
Ма то така, джендър с оръжие е все едно оръжие без стрелец.

Оценка:
-0 +26

7
Този коментар е премахнат от модератор.
провинциалист от провинция Тракия
8 Отговор
И откога т.нар. "черни" движения са антирасистки?

Оценка:
-0 +29

бечев
9 Отговор
Патладжаните в САЩ са като наште бангладешци,за нищо не стават,но с претенций,че и те са голямата работа.

Оценка:
-0 +34

В.В.П.
10 Отговор
Много завъртяно..Има расизъм.И бял и черен и червен..И жълт.Пишете ,без страх,без лицемерие..И затуй се оформили държави,граници,обичаи,традиции.

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +14

писач
11 Отговор

До коментар #10 от "В.В.П.":


Абе пишем, пишем,ама много трият бе.Насила те правят хем на майму на,хем да се автоцензурираш.

Оценка:
-0 +17

Пацо
12 Отговор
Сайтове за дрехи. Всички манекени негри или чернокожи не знам кое е по правилно. Преди време. Филм. Рицари. Главния герой чернокож. Снощи гледам на нетфликс сериал. Люпен. Френски. Джентълменът крадец. Съвременно адаптиран. Арсен люпен чернокож. Може ли аристократ,джентълмен да е чернокож. Сега остава и чернокожи да са в ролята на червенокожи и дядо Коледа и Снежанка. Това са крайности които не водят до нищо добро. Мойте уважения към всички раси.народи и националности. Но това което става е безобразие.

Оценка:
-0 +26

Анонимен
13 Отговор
Правилно казва автора на статията . В западните общества се практикува принципа "без вина - виновен "

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +8

ПЕНКО
14 Отговор
ЗАЩО ЖЪЛТИТЕ АСТРОНАВТИ СА ПОВЕЧЕ ОТ ЧЕРНИТЕ !?!?!?

Оценка:
-0 +4

ПЕНКО
15 Отговор
ЦИГАНИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ - ВЪН ОТ ПЛУВНИТЕ СПОРТОВЕ ... АРАБИТЕ И ЧЕРНИТЕ СЪЩО

Оценка:
-0 +9

не може да бъде
16 Отговор
Аз също съм за равенство на расите,но в случая става дума за друго,и затова считам,че трябва много да се внимава фантазията в " Планетата на маймуните" да не се превърне в реалност!

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +10

уаси Тито
17 Отговор

До коментар #16 от "не може да бъде":


Съгласен съм,но да помним,че маймуни с трици не се ловят.Требе си и бананче,и то по дебело!

Оценка:
-0 +2

Сащисаните се
18 Отговор
Плъзнаха стремглаво по улея.Точно копие на улея,по който плъзнаха самите те, бившата Родезия и ЮАР. Използваха измислената " сегрегация" за да срутят една от най успешните икономики в този район.Защото тогавашните Управляващи в ЮАР- специално П.Бота не им ходеше по свирката. Дойдоха манделковците на власт, и за няма 20 години,от държава,истинско бижу,райски кът за живеене,е превърнаха в клоака,в социално бунище.При П.Бота един ранд се оббменяше за 2,35-- до 2,5 зелено! Сега благодарение на скакалците струва 14 български стотинки! Ужасяваща престъпност, грабежи,убийства. Това е модела,в който сами се набутват.Но сащисаните все пак не са ЮАР.Огромно население, с неизброимо количество оръжия в ръцете,и в домовете си.Там може да се случи нещо различно.

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +14

zuev
19 Отговор

До коментар #13 от "Анонимен":


А в бе гето да не е по различно?

Оценка:
-0 +2

ловец
20 Отговор

До коментар #18 от "Сащисаните се":


Личи си,че сте били на сафари в Ю.А.Р. за носъри!Хвала!

Оценка:
-0 +2

Моше лихваря
21 Отговор
Няма нищо страшно всяко чудо за три дни.Господарите имат план за тях след като ги използват за сатанинските си цели ,повечето от тях ще отидат в един по добър свят под формата на пушек (познато ви е вече нали).Нима сериозно си помислихте ,че сатанистите са загрижени много за права ,малцинства и т. н.Целта оправдава средствата,както се изразяват на запад за тях те вероятно са за еднократна употреба.
диспоузъбъл

Оценка:
-1 +5

БПФ
22 Отговор
Реално в САЩ и Европа вече белите са жертви на расизъм и то очевадно !!!! Срам и позор цивилизованите хора да търпят безропотно издевателствата на такива полудиви скотове, дето допреди 100 години са се люляли по дърветата !!!!

Оценка:
-0 +9

Demonaz
23 Отговор
black lies matters и antifa са истинските расисти. Да си ходят обратно в Африка,а анархо-безделниците да отиват да чукат камъни. Пиночет навремето добре се разправи с тях.

Оценка:
-0 +6

Алабала
24 Отговор
Искам да съм негър, негър в Алабама.
Негър, негър, негър в щата Алабама.
Само че не мога – беше бяла мама,
татко гузно каза: „Във рода ни няма…“

Оценка:
-0 +3

ДОде ред
25 Отговор
Какво има за чудене? Свръхбогатите винаги са изсипвали купища пари на "революционните" сили - сега новите революционни сили са движенията на малцинствата,расови,етнически,сексдевиантни. Преди бяха градските тълпи от лумпени представяни за пролетариат. Днес реално пролетариатът от класически тип доколкото не е доубит от демокраставците гласува за Тръмп.Свръхбогатите не се плашат от лумпените,неграмотните,лузърите,мързеливците,нефелниците и въобще девиантниците и градската тълпа - за тях това са оръдията с които смачкват средната класа навсякъде по света ,та да не им е конкурент. Холандски банкери платиха за Английската революция,кланът Ротшилд финансира и Френската революция и Маркс,американските милиардери финансираха и младотурската революция и Двете руски революции. Сега дОйде ред и на средната класа в САЩ.

Оценка:
-0 +2

Абе
26 Отговор
Плаща им се на тези от блек лайвс матър по митингите! Модерният Троцки е Сорос и той от доста години създава такива мрежи за разни цветни и черно-бели революции!

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5