ФАКТИ.БГ

Берлин трябва да се върне към заветите на Бисмарк

Преди 150 г, благодарение на политическия гений на "железния канцлер", е създадена Германската империя

Публикувана: 21 Януари, 2021 16:00
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3446
Берлин трябва да се върне към заветите на Бисмарк
Снимка: Фейсбук
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди точно 150 години, благодарение на политическия гений на Ото фон Бисмарк, е създадена Германската империя, или Вторият райх. Просъществувайки само по-малко от половин век, тя става най-богатата държава в Европа, но загива поради факта, че политическите наследници на „железния канцлер“ започнаха да игнорират ръководните принципи, които той завещава в отношенията с Русия, пише руският вестник „Взгляд“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Никой друг национализъм не е нанесъл толкова голяма вреда на света, колкото германският, на чиято съвест са и двете световни войни. В резултат на това в масовото съзнание Германия все още се свързва с национализма (дори и да е победен) приблизително в същата степен като с най-високото качество на нейните продукти.

Междувременно и едното, и другото, са късни деца на „мрачния гений“. Средностатистическият германец от средата на XIX век е субект на малка държава и ако не е съвсем вързан в ръцете, то е станал занаятчия. Продължителната феодална фрагментация върху отломките на Свещената Римска империя - Първият райх - направи германската индустрия неконкурентоспособна. Слабите суверени не можеха да претендират за колонии, а търговските бариери и разликите във финансовите системи на определени княжества предотвратяваха растежа на вътрешното търсене.

Ако сравним народа с предприятие, тогава германското предприятие преди век и половина е нещо гигантско, но лошо и глупаво организирано. Според съвременните концепции, това нещо е антипод на немското.

Интелектуални политици и политизирани интелектуалци, разпръснати в три дузини германски провинции, бяха наясно с проблема, но не можаха да стигнат до нито един вариант за решението му. Основният въпрос беше около кого да се обедини германският народ и как да изгради обща Германия - Австро-Унгария или Прусия.

Този въпрос е поставен ребром на Франкфуртското национално събрание през 1848 година- първият общогермански парламент, свикан по време на „пролетта на нациите“. Германската империя можеше да се роди още тогава, но и двамата претенденти за лидерство - Австрия и Прусия - отказват да участват в нея.

През годината на неговата работа са изказани много мисли за бъдещето на обединената германска нация. От тях следва, че австрийският (известен още като великогермански) начин изглежда по-опростен и предполага обединението на всички германци. Но някои делегати са смутени от личните недостатъци на Хабсбургите, други - от католицизма на австрийците (повечето германци са протестанти) и почти всички от факта, че Австро-Унгарската империя остава многонационална държава, където германците съставляват само около една четвърт от населението.

Така че кралят на Прусия Фридрих Вилхелм IV става, както биха казали сега, електорален лидер и временен символ на Малогерманския път, оставяйки австрийците „зад борда“ на обединена Германия. Въпреки това, монархът започва собствена контрареволюционна интрига, насочена към запазване на стария ред и в крайна сметка отказва да приеме короната на общогермански император от ръцете на франкфуртските романтични революционери, наричайки я „кучешки нашийник“.

Третият сценарий за обединението на Германия (също около Прусия, но не по парламентарен начин „отдолу“, а със сила „отгоре“) в крайна сметка е осъществен от Ото фон Бисмарк, който става канцлер след смяната на кралете, когато по-малкият брат на Фридрих Вилхелм, Вилхелм I, се възкачва на пруския трон.

Бисмарк е един от явните лидери по броя на фалшивите цитати в Рунета. Но знаменитото му изречение, че „големите въпроси на епохата се решават не чрез речи и не с решения на мнозинството, а с желязо и кръв“, е реално и се оказа пророческо. Именно с тези думи канцлерът е искал средства от пруския парламент за реформа на армията, подчертавайки, че не е възможно да се реши националната задача за обединение на Германия без военна сила.

Впрочем, това не означава, че Бисмарк е възнамерявал да завоюва малките германски държавици. Поне не му се наложи. Но Германската империя наистина се оказа родена в три войни, тоест създадена от „желязо и кръв“.

Първата от тях е с Дания - Прусия и Австрия влизат в съюз, настоявайки пред датската корона да предаде южните херцогства Шлезвиг и Холщайн. Предполага се, че след войната Шлезвиг ще отиде в Прусия, а Холщайн - в Австрия. Но Бисмарк, за когото тази кампания е предимно начин да се сравни с основния съперник в борбата за лидерство в германския свят, изкуствено предизвика конфликт при разделянето на „датското наследство“.

Така започва втората война – вече със самата Австрия, продължила само два месеца. След като е привлякла подкрепата на Италия, на която чрез посредничеството на френския император обещават да предадат австрийската Венеция, Прусия лесно побеждава армията на Хабсбургите. Някои от малките германски държави, които са в съюз с австрийците, просто са анексирани от него, докато други доброволно се обединяват с Берлин в Северногерманската конфедерация - федерация, предшестваща обединената империя. В същото време канцлерът не посяга на австрийските земи - той се страхува, че това ще накара Виена да търси отмъщение.

На Бисмарк му се налага да води третата си война с Франция, внезапно прозряла и категорично противопоставила се на появата на такъв силен конкурент на континента, като единна германска държава. За французите този конфликт завършва с истински позор - залавянето на император Наполеон III. Това предизвиква безпрецедентен патриотичен ентусиазъм сред германците, на вълните на който южногерманските земи доброволно се присъединяват към съюза. Така в окупиран Версай е провъзгласена Германската империя, която включва пет кралства, шест велики херцогства, пет просто херцогства, седем княжества и три свободни ханзейски града.

С изключение на Австрия, която според друг популярен израз на Бисмарк би се чувствала на тясно в една и съща империя с Прусия, извън Германия остават само Люксембург и Лихтенщайн, които все още съществуват. За сметка на това, Елзас и Лотарингия бяха откъснати от победената Франция, като те стават „имперска земя“, контролирана директно от Берлин.

Благодарение на френските репарации, формирането на огромен вътрешен пазар, бързото развитие на железниците и силата на единната държава, която направи възможно придобиването на колонии и защитата на своите интереси на континента, до края на века германската икономика е на второ място след американската икономика - дори Великобритания изведнъж се оказва задмината. Успоредно с това, противодействайки на нарастващото влияние на марксистите и работническото движение като цяло, Бисмарк направи Германия новатор в разпределението на благата, като за първи път започва да дава пенсии по старост, обезщетения за нетрудоспособност и отпуск по бременност.

Светкавичната поредица от успехи е неочаквана дори за самия Бисмарк. Три години преди Вилхелм I да бъде обявен за германски император (което между другото не е еквивалентно на титлата император на Германия - пруският монарх е определен за президент в сложносъставния характер на новата съюзна държава), канцлерът казва, че обединението на германците ще бъде голям успех дори ако се случи в края на века, а ако стане до десет години – това ще е „нещо необичайно“ и „Божия милост“.

За преизпълнението на плана му способства липсата на съпротива от Русия, чиято политика спрямо новата империя е предопределена от Кримската война. Първо, болезненото поражение принуждава Санкт Петербург временно да се оттегли от голямата европейска политика. На второ място, Прусия е единствената голяма сила, която не действа срещу Русия в тази война. На трето място, в замяна на ненамесата, Бисмарк обещава да помогне за отмяна на решенията на срамния мир, според който на Петербург е забранено да има флот в Черно море и той спазва думата си.

Известното и подчертано уважително отношение на „железния канцлер“ към Русия, където той прекарва почти три години като посланик, докато е в своего рода политическо изгнание, е добре известно. Много от самите „цитати от Интернет“, където Бисмарк предупреждава срещу сблъсъци с руснаците, все пак са реални, макар и не всички. Това обаче не означава, че при него не е имало конфликти между Берлин и Петербург - имаше. Скоро след създаването на Германската империя Русия се оказва в състояние на търговска война с нея и е на две крачки от истинска.

Независимо от това, разногласията са разрешени по дипломатически път и призивите никога да не се влиза във война с Русия, да не бъде провокирана и да не се питаят надежди, че може да бъде постигната дългосрочна печалба от нейната временна слабост, представлява важна част от идеологическото наследство на Бисмарк - един вид завет за потомците.

Потомците не се вслушаха, в резултат на което Германската империя стана не само най-младата в Европа, но и в сравнение със съседите си най-краткотрайна - нейният крах последва веднага след поражението в Първата световна война.

В третия райх - нацисткия - Бисмарк е почитан като велик лидер и своеобразен предшественик на Хитлер, но руската част от неговото „завещание“ е цензурирана. Резултатът отново е добре известен. За да се предотврати възраждането на пангерманизма чрез ръководството на една от германските земи, малката родина на „железния канцлер“ - Прусия - беше разкъсна и премахната, а по време на империята тя заема три пети от обединената Германия.

За съюзниците вече нямаше значение, че в Третия райх старите пруски офицери бяха една от силите, които по някакъв начин се противопоставиха на управлението на Хитлер и на нацисткия светоглед.

В съвременна Германия Бисмарк се смята за уважавана, но все още противоречива фигура, като се посочват грешките му във вътрешната политика и нейния репресивен характер. Общогерманското обединение в една държава не е нещо, с което съвременните германци обикновено се гордеят.

Вероятно точно в момента, когато отношенията между Берлин и Москва продължават да се спускат някъде надолу, „руската“ част от заветите на Бисмарк за необходимостта от сътрудничество и недопустимостта на провокации в отношенията с руснаците изглежда особено актуална. От самата Русия нещата изглеждат абсолютно по същия начин, макар че „железният канцлер“ беше загрижен не за интересите на руския, а за тези на собствения си народ.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 28 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
антикомунист
1 Отговор
Бисмарк е против България и заедно с Русия. Не мерси!

Оценка:
-28 +13

Кънчо
2 Отговор
Това ли е следващата дъвка на руснаците след предсказанията ва българскта баба Ванга, сега заветите на Бисмарк?

Коментиран от #4


Оценка:
-26 +15

Реално
3 Отговор
Трябва-ама днешните джендовци никога-ама никога няма да успеят да върнат величието на Германия...С амуджи и меки китки няма как да стане това...

Оценка:
-2 +38

Умните се учат от историята
4 Отговор

До коментар #2 от "Кънчо":


А простите не и после си патят. Тва е моя поговорка.

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +21

Матей
5 Отговор
Да сравняват Бисмарк с баба Меркел е нелепо.Германия затова е дръпнала рязко напред,защото е имала самостоятелна политика,а сега са васали на САЩ.Сега като ги емнат байдънистите и съвсем ще им стопят лагерите,може да искат да ги отрежат от руските суровини и пазар и във война да ги вкарат.Хубаво ги нахендриха с локдауна и поетапно им сриват икономиката и жизненото равнище,имат сланинки,но докога ще издържат?

Оценка:
-3 +36

Последния софианец
6 Отговор
На ушанките все врагове им се привиждат ! Затова не обичат господин Борисов , защото той мачка комунистите. Само така Бойко мачкай тази гнусот наречена комунизъм

Коментиран от #7


Оценка:
-35 +12

Първият селянин
7 Отговор

До коментар #6 от "Последния софианец":


Какъв Борисов и какви комунисти ти се привиждат? Ей, това троловете на всяка новина ще се изходите!

Оценка:
-6 +23

А ние
8 Отговор
А София трябва да се върне към заветите на Кан Крум.
Иначе управия няма

Оценка:
-1 +22

ело
9 Отговор
Истината е, че Бисмарк е бил достатъчно умен и знаел ,че срещу Русия не се воюва. Малцина зная,че почти всички висши офицери които са воювали в Първата Световна Война същите воювали и във Втората. Още по- интересно, че голяма част от тях се обучавали в СССР. В начало на ВСВ срещу СССР германските висши офицери много добе знаели Съветската Военна Система естествено успехът им бил в началото голям. Това е само един от факторите е.С ъщото е истина края на войната когато англоамериканците разработват два плана за Германия.1) Териториите ще бъдат присъединени към съседните страни и Германия като държа повече няма да съществува.2) Да бъде аграрна страна без промишленост.Така,че "Ханса" днес ако съществува като държава благодарение на Сталин който не признал и подписал това съглашение.(Сталин е искал Германия да остане като държава противовес срещу Франция и Англия).

Коментиран от #14, #15


Оценка:
-2 +17

Бегай бе
10 Отговор
Немците в момента през Руски поток "разширяват" влиянието на Русия, ама НЕ!!!

Самостоятелна енергийна политика и разплащане на газа в евро удря само и единствено по нефта и долара. А кой оечата Евро -ЕЦБ под контрола на Германия.

Оценка:
-1 +4

Антиболшевик
11 Отговор
Вечна слава на великия Фюрер ....

Оценка:
-3 +6

ДОКО
12 Отговор
ЗА БИСМАРК НЕ ЗНАМ..АМА ПО ДОБРЕ Е ДА СЕ ОБЪРНАТ КЪМ ЗАВЕТИТЕ НА МАЛКОТО МУСТАКАТО ЧОВЕЧЕ..

Оценка:
-1 +3

13
Този коментар е премахнат от модератор.
Йо Несбьо
14 Отговор

До коментар #9 от "ело":


Не, не е така! Имало е идеи за подялбата на Германия на пет части, както и за кастрацията на всички немци, за да изчезне Германия, но те не са се наложили. А противовесът се отнася не до Запада, а до СССР. Западът е бил сериозно изплашен, че цяла Германия ще падне в съветски ръце и затова провеждат операцията със спасяването на Берлин при блокадата на Сталин. Истината е, че съветските войски е било изключително трудно да бъдат спрени, защото са разполагали с огромни запаси от оръжие, муниции, жива сила и едни от наистина ефективните системи за бой - дизелови танкове, мощна артилерия... По това време американците имат около 4000 танка. СССР - 40 000. Просто успехът не е бил 100% и Сталин не посмява да продължи войната на запад.

Оценка:
-0 +1

Йо Несбьо
15 Отговор

До коментар #9 от "ело":


На Сталин (Стоманения) много му се искало да завладее цяла Европа, но на пътя му стояла Америка, която дори още не е минала във военновременен режим и е изключително мощна икономически. Освен това, знаем за двете атомни бомби в Япония. Това отказва Стоманения от атака срещу американските и британски позиции, иначе нужните сили и ресурси са налице, но успехът не е сигурен.

Бисмарк пък е много интересен с това, че толкова бързо успява да обедини Германия под егидата на Прусия, а също и със социалните нововъведения, за които нито една държава дотогава не е чувала. Една Германия с Австрия като основен елемент никога не би изглеждала като днешна Германия и никога не би имала нейната икономическа мощ. Неслучайно Австрия остава една малка държавица на фона на огромните територии, които са владеели. В Австрия и Австро-Унгария обаче не е ставало дума за унификация на населението, а това би било нужно за една устойчива държавност. Затова и тази империя съществува смешно малко.

Оценка:
-1 +1

ABCD
16 Отговор
Значи имало е вариант Австрия да е начело на империята, но аншлуса на Хитлер после го изкарват голямата драма за завземане на "чужда" държава.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Соломон Паси
Соломон Паси пред Нова телевизия
Единствено Студената война може да спре Горещата война"

Още бисери
ТОП 5