27 Януари, 2021 13:10 2 112 1

Възобновяване работата на ключова организация – хибридна зимна сесия

  • пасе-
  • русия-
  • навални-
  • политика-
  • европа

Съветът на Европа е задължен да си припомни своите основополагащи цели

Възобновяване работата на ключова организация – хибридна зимна сесия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В периода 25-28 януари 2021 г. се провежда зимната сесия на ПАСЕ. Заседанието е под хибридна форма, а членовете на делегациите участват в заседанията дистанционно или лично в Страсбург. Европейската конвенция за защита на човешките права и основните права – това е документът, около който и е създаден Съветът на Европа. Днес, редица държави се обединиха около защитата на основните цели на Конвенцията и осъждането на военната агресия, включително и след временната окупация на украинските, грузинските и молдавските територии на Руската федерация.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, създадена да защитава демокрацията и човешките права, през последните години няколко пъти наруши свои основни принципи, затваряйки си очите за нарушения на основополагащи норми в международното право, норми от Устава на Съвета на Европа и неспазване на демократичното общество в сферата на защита на човешките права. Пикът беше връщането на руската делегация в ПАСЕ през лятото на 2019 г. Руснаците се върната, въпреки окупацията на грузински, украински и молдавски територии, независимо от системното нарушение на човешките права в тези територии и откритото нежелание на руските власти да решат, създадените от тях, проблеми.

Също така, неизпълнението на редица резолюции на ПАСЕ не попречи на връщането на руската делегация в залата за заседания на Асамблеята. В допълнение, в началото на 2020 г. ръководителят на руската делегация Петр Толстой беше избран за един от 20-те вицеговорители на парламентарната Асамблея. За протокола, Толстой е бивш домакин на редица руски пропагандни програми и ток шоута по руската телевизия като: „Време“, „Политика“, „Времето ще покаже“, Толстой. Неделя“. Също така, от 2009 г. до 2016 г. той заема поста заместник-директор на Дирекцията за социални и политически програми на основния федерален пропагандистки „Първи канал“. Не трябва да се забравя, че целта на връщането на руската делегация и избора на позицията вицеговорител Толстой е струвала на Русия плащането на членския ѝ внос в организацията, включително погасяването на дълговете по финансирането за предходни години. А това, малко или много, са 33 млн. EUR на година.

На зимната сесия на ПАСЕ през 2020 г., представителите на Руската федерация мислеха, че профинансирайки организацията, всички решения, които ще се приемат, ще са в тяхна полза. Но още на следващия ден, след като правата на руската делегация бяха възстановени, ПАСЕ прие резолюция, пряко отразяваща редица нарушения на Русия.

Съветът на Европа е задължен да си припомни своите основополагащи цели, принципи, ценности и да си спазва, за да имат резолюциите на ПАСЕ тежест. За да не останат безнаказани нарушенията и виновниците. Всички държави-членки носят лична отговорност за осигуряването на защита на човешките права и свободи., включително и временно окупираните от Руската федерация територии.

Но за съжаление, във връзка с последните събития в Русия не всички държави-членки разбират тази отговорност. Путин постави руското право над международното, което пряко рефлектира върху изпълнението на международните ангажименти, включително и на решенията на ПАСЕ. Също така, руските граждани съгласно европейската конвенция за защита на човешките права и основни свободи, често се обръщат към Европейския съд по правата на човека за осигуряване на максимална ефективност и обективна защита на техните права, тъй като руският съд не е обективен. Това допълнително показва, че Руската федерация не е заинтересована да защитава правата дори на своите граждани.

Във връзка със задържането на опозиционера Навални в Русия, членовете на Съвета на Европа, депутатите на ПАСЕ от различни държави ще оспорват пълномощията на руската делегация като вид наказание в рамките на организацията в следствие на ареста на руския опозиционер.

Марк Олшевски
Политически анализатор
Страсбург


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    1 0 Отговор
    всичко е интереси