Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 19:00 3 379 17

Спорното наследство на "цар Борис"

  • борис елцин-
  • ссср-
  • съветски съюз-
  • русия

В историческа перспектива Русия ще бъде благодарна на Елцин за героичното му поведение по време на пуча, извършен от Държавния комитет за извънредното положение

Спорното наследство на "цар Борис" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършиха се 90 години от рождението на Борис Елцин. За едни той е гениален спасител на Русия, за други - самозванец, влюбен във властта и водката. Ето как писателят Виктор Ерофеев оценява тази противоречива фигура:

Провървя ли ѝ на Русия с Елцин? Колкото повече време минава, толкова фигурата на Борис Елцин става по-объркваща и неясна. А сякаш трябва да бъде точно обратното: по принцип времето внася повече яснота. В тази историческа интрига обаче вината даже отчасти не е негова, а на онова, което случи по-късно. През Елцинската мъгла пред нас постепенно се откроява политическата роля на неговия приемник. Защото ако Путин не се беше превърнал в президент во веки веков, ако беше се оттеглил след законните два мандата, то едва ли на Елцин щяха да му приписват всички възможни злини. Сега обаче се оказва, че той почти никому не е угодил.

Тъкмо Елцин доведе путинизма на власт

За приятелите и съратниците на Путин с течение на времето Елцин се превърна в пъклен символ на "размирните 1990" и на целия хаос, с който те самите смятат, че се справят, макар и не лесно. Но това е лъжлива и лицемерна позиция, защото основната субстанция на путинизма възникна именно през 90-те години на 20 век. Днешният елит е задължен най-вече на онзи преходен период, на купищата грешки, несъобразности и сбъркани оценки, които извърши недотам далновидният и интелектуално простоватият първи президент Русия. Тъкмо те доведоха путинизма на власт. А в онзи преходен период Русия имаше реалния шанс да се откопчи от прегръдката на историческото мракобесие. С тази задача Елцин не се справи.

Но всъщност колкото повече го ругаеш, толкова повече ставаш част от играта на другарите на Путин. А демократичният лагер в Русия завинаги е разединен в оценката си за Елцин. Неговите действия наистина бяха половинчати и днес се представят в черно-бели тонове. Демократите и западните изследователи могат да си избират единия или другия цвят. Оценките за Елцин се движат в диапазона от възторзите за него като гениален спасител на Русия та чак до ругатните срещу политическия пройдоха и самозванец, влюбен във властта и водката.

Факт е обаче, че когато човек се зарови в политическата биография на Елцин, наистина ще открие възможности за избор. Елцин може да бъде ту едно, ту друго: храбрец и страхливец, харизматик и клоун, демократ и "цар Борис". Към плюсовете му трябва да се запише и достойното излизане на Русия от СССР, който просто беше обречен на разпадане - и в един момент наистина рухна благодарение на усилията на Държавния комитет по извънредното положение.

Лично аз чак до първата Чеченска война можех с чиста съвест да кажа "нашия Елцин", да го поддържам и да страдам заради неговите грешки и нерешителността му. Например заради това, че не суъумя да проведе свой "Нюрнбергски процес" срещу комунизма. Разбира се, "разстрелът" на парламента през есента на 1993 беше чудовищен епизод, но пък и самият парламент беше не по-малко чудовищен. Ако не и повече.

По-нататък обаче Елцин все повече започна да ми чуждее. Вярно, подкрепих го и на изборите през 1996, защото знаех, че връщането на комунистите ще означава страховит реванш за тоталитаризма. Срещу мен самия тогава се отправяха недвусмислени заплахи за саморазправа.

Моят приятел Борис Немцов ми е разказвал как "дядо Елцин" искал да го направи свой приемник. Ако това се беше случило, Русия навярно щеше да тръгне по съвсем друг път. С течение на времето тя дори би могла да спечели доверието на своите съседи, които бяха изгубили вярата си в нейните добродетели.

Добре помним как се промени лицето на Елцин

Но Елцин здраво го дърпаше в обратната посока. Затворен в квадрата на политическите сили, състоящ се от демократи, комунисти, бандити и силовици, той все повече потъваше в политически маразъм, в който го потапяха както неговият бодигард Коржаков, така и Семейството с главна буква. Той започна все по-здраво да се опира на силовиците, да губи демократична ориентация и международно признание. Добре помним как се промени лицето на Борис Елцин: от красивия мъж, любимец на жените, той постепенно се превърна в някакво червенолико чудовище. Елцин вече мислеше само за едно: че той и семейството му могат да бъдат изправени на съд. И не намери никакъв по-добър вариант от това да се предаде в ръцете на един бивш подполковник от КГБ, чиято истинска същност тогава изобщо не личеше.

Разбира се, в историческа перспектива Русия ще бъде благодарна на Елцин както за героичното му поведение по време на пуча, извършен от Държавния комитет за извънредното положение, така и за Конституцията от 1993, за свободата на словото и на пътуванията в чужбина, за взаимното разбирателство с Европа, за приятелството с Полша, за дружния и весел смях на фотографиите с Бил Клинтън. Но "бялата" страна на Елцин пряко съседства с черните тонове на неговото управление и характер. И сблъсъкът между тези две половинки ще си остане самата същина на Борис Елцин и на неговото наследство.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    20 12 Отговор
    Бендерата Ерофеев ще гледа Крим само на картичка.
  • 2 мдаааа

    12 10 Отговор
    Тежък ден за феновете на Х@йло ...
  • 3 Илич Рамирез

    26 15 Отговор
    Само Император Путин ще запази мира на Земята.Германският Райх винаги е искал природните богатства на Русия но отново Червеното знаме ще се вее над Райхстага ако се наложи.
  • 4 pepy

    23 18 Отговор
    Борис Елцин е една продажна пияница протеже на Юда Горбачов.

    Коментиран от #9

  • 5 Членин

    12 10 Отговор
    Вова , ложись спать возле меня !
  • 6 Слънчице

    27 12 Отговор
    Германската пропагандна агенцийка DW и техните подлоги от ФАКТИ БГ водят информационна война с Българските граждани под предлог за свободата на печата ни пробутват откровенни лъжи,изопачаване на исторически събития и факти и други средства за измама.Тази война с нас ще бъде дълга и неравна защото в тях са парите и манипулативните медии са собственост на злите сили.Ние няма да отстъпим този път.

    Коментиран от #7

  • 7 Sabaton

    17 11 Отговор

    До коментар #6 от "Слънчице":

    DW са им спонсори нали се сщаш, че чичо им Сорос е собственика на DW.
  • 8 Сергей

    29 11 Отговор
    Горбачов започна разграждането на СССР, а Елцин го довърши и то по най-глупавия начин. Цялата сегашна политика на Владимир Путин е да поправи грешките на Елцин. Мисля, че успя. Сега той е на прицел от страна на САЩ. ЦРУ, чрез свои агенти отровиха Навални, с цел да компрометират Путин. Но Русия е велика държава с велик президент. Провокациите ще бъдат туширани. Руският народ е единен и не може да бъде разединен от вън.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бесен Язовец

    13 13 Отговор
    Чичо им Сорос е поливал с шекели и соросоидните гъби никнат гладни!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Русофил плюс

    19 13 Отговор
    Статията, разбира се, е крайно-демагогска и фейк, бидейки отявлена западно-(псевдо)демократична такава = дойче веле. Елцин не доведе Путин на власт, обезумял от страх да не го арестуват и съдят - не, че нямаше за какво (и Елцин, и Горбачов). Елцин предаде властта в ръцете на точния бъдещ човек, когато най-накрая прозря фалша и лицемерието на Запада, и безкрайната му агресия с апетит на Световен Хегемон. Когато най-после проумя, какво може да се случи на Русия в резултат на безумната му външна политика, че става буквално въпрос за спасяването на Русия от лапите на глобалните Хегемони. С факта, че Елцин остави Путин зад себе си, той изкупи донякъде вината си - за разлика от Горбачов, който беше отритнат отвсякъде с фалиралата си политика и държава. Такива ми ти работи, лицемери. На Путин също му трябваше известно време за да се окупити, защото наглостта и безочието на агресивния Запад се развиваше по това време с главоломна скорост - Чечня, втори Афганистан-Ирак, Либия, Сирия и още много други международни наглости...

    Коментиран от #14

  • 13 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Това е пияндурника разтурил СССР и ликвидирал социализма в източноевропейските страни. Мечтаната личност на евроатлантическите травестити.
  • 14 Прав си....

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил плюс":

    Важното е ,че Вова им го сложи двоен и им рече" шавайте сега ".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Глупости Нямаше преврат

    1 1 Отговор
    Просто трябваше да откраднат 130 $ Милярда $
    Но не можеха да ги разделят
  • 17 ира

    2 0 Отговор
    Запада търси нов Елцин, добродушен, сговорчив, отстъпчив, смехотворен. Най-добрия кандидат ще бъде лансиран. Запада обожава безгласна Русия, само да я показва по филмите с Брус Уилис и толкова..