Last news in Fakti

14 Декември, 2012 08:03 8 016 6

В нашия език всичко опира до секс

  • секс-
  • изследване-
  • отношения-
  • проф. бостанджиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ясно е, че сексът не е само правене. Трябва все пак партньорите и да си кажат нещо. На база на представено вчера изследване на Gemius, могат да бъдат направени много интересни изводи. Сексът не е само теория, то е нещо, което изпълва ежедневието ни, нещо което повечето хора възприемат не само като „креватна гимнастика”, а преди всичко като взаимоотношения. Когато става дума за взаимоотношения, неизбежно стигаме и до комуникация, а говореното е част от комуникацията.

Не знам дали българите или сърбите сме по-открити на тема „секс”, защото в нашия език всичко опира до секс – все се „такова”, все някой „натакова”. В този смисъл си говорим за секса, сексолизираме всяка една ситуация в живота, търсим сексуалната метафора. Очевидно имаме нужда да говорим по един по-компетентен и по-диференциран начин за секса, защото през тези щампи, които много често ни сервират медиите, трудно достигаме до собствените си преживявания, дори когато става дума за споделяне на нещо много интимно. Когато двама партньори са ангажирани в лична връзка, пак има значение дали човек е в контакт с това, което преживява, дали може да го каже просто, ясно, разбираемо, дали има усет за това какво се случва с партньора и дали заедно с него може да договори всички тези интимни детайли, за да бъде връзката наистина пълноценна.

В изследването, като че ли има и друг позитив – хората гледат много порно и там като че ли търсят моделите. Не винаги това е най-верния път.

Един от резултатите в анкетата е, че за жените сексът е по-важен, отколкото за мъжете. Това е интересен факт, върху който може да се разсъждава. Склонен съм да виждам в тези разлики, по-скоро готовност мъжете да се придържат към стандартната патриархална позиция, която гарантира сигурност на базата на вярност. „Мога да съм сигурен, че връзката е пълноценна, ако моята партньорка по някакъв начин имам чувството, че ми принадлежи”. Това е малко по-традиционно мислене. Мислене от времето на собствеността: „когато аз съм се оженил, аз съм придобил едва ли не някакви собственически права над партньорката и това е което ми гарантира сигурност”.

Съвременният човек като че ли повече се доверява по отношение на сигурността, по отношение на достъпа. „Дали аз имам достъп до удоволствието, до близостта, до качеството на връзка с дадения човек”. В този смисъл е интересно, че голяма част от хората разчитат на постоянен партньор, но не е задължително това да е брачният партньор. Една немалка част от анкетираните съобщават, че най-вълнуващите им сексуални преживявания са с хора, които не са брачните им партньори, някаква паралелна връзка. Това, според мен, е голямото предизвикателство в темата, която отваряме. По какъв начин съвременният човек може да конструира личния си живот, като търси паралелизъм не само между отношенията в семейството, но може би и по отношение извън семейството. Как да хармонизира тези два пласта, защото е очевидно, че в този модел, в който хармонията е веднъж завинаги с човека, с който си се оженил, не винаги работи. И тук като че ли жените са провокаторът, защото те залагат на качеството, а не толкова на верността, което е въпрос на някаква предварителна уговорка. Ако някъде другаде някой предлага по-добро качество защо да няма достъп до него?

Намираме се в много интересна епоха, при която това което получаваме от традицията очевидно трудно работи и ние трябва да сътворим нещо ново. Това „ново”, което би вършило работа няма как да бъде сътворено, ако ние не си говорим за тези неща, ако не споделяме личния си опит, ако не споделяме преживяванията си и ако не сме готови да преоценим наново това, което сме приемали по подразбиране като традиционни ценности.

проф. Румен Бостанджиев
Лаборатория за психична подкрепа и развитие
към Бургаски свободен университет и сексолог


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кастиел

    2 0 Отговор
    Бостанджиев да вземе да се занимава с нещо смислено, а не да ми прилага политическия метод - говоря много , не казвам нищо. Практиката на моногамия е поредното недоразумение в съвременното общество, което поражда само и единствено конфликт с генетично заложените физически и психични нужди у човека, при мъжа - да разпръсква семето си и да продължава вида, при жената - да избира най-добрите партньори за подобряване на поколението. Колкото и "животинско" да звучи, това е факт и при човека, въпреки че се мислиме за господари на Вселената едва ли не. Според изследване на антрополози в 80% от обществата по света полигамията е съвсем естествен процес, но уви при нас не е така. Корените на моногамието може би тръгват от религията, което е още един пример за вредата, която тя е нанесла по света. Ето така става когато се интерпретират грешно духовните доктрини на определени аватари, защото тяхното послание е за морално и духовно извисяване над животонското и затова е необходим съюз между мъжа и жената на съвсем друго ниво , в което употребата на секса е единствено за прокреация. Ние сме сме доста далеч от подобни висини, така че не виждам защо секса с различни партньори се приема за нещо неморално и мръсно, напротив прави живота много по-шарен и динамичен. Освен силата на вярата, силата на влюбения човек може да сътвори чудеса. А я питайте двойка с 20 годишен брак къде им е силата на любовта - от дивана пред телевизора, до кухнята и чат пат в кревата. Моногамията убива света и колкото по-рано се разбере това толкова по наистина морални ще станем или поне откровени, не както е сега всеки си го мисли , никой не го споделя , докато подтиснатото желание не избие в някоя и друга психопатска форма. Благодаря за вниманието който е прочел.
  • 2 доцент

    0 1 Отговор
    Напълно съм съгласен с теб . И според Дарвин МНОГООБРАЗИЕТО е фактор за еволюцията . Какво многообразие с една жена/мъж заедно 30год+ ?!

    Коментиран от #3

  • 3 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "доцент":

    Е да ама Дарвин си е изживял живота с една жена с име Ема и се е радвал на една сурия деца така,че нещо не се вързва.
  • 4 ььь

    0 0 Отговор
    Всичко това е валидно ако жената ражда деца , а не ако се е.. наляво и надясно.
  • 5 муспи

    0 0 Отговор
    В капиталистическо общество жената неизбежно губи привлекателност. Не може нещо което се оценява по степен на изгодност да бъде желано. Интересът настрани е за да се види нещо различно, на с времето се разбира че е същото. Има хора дето го виждат от пръв поглед, огромното болшинство се лашка цял хивот.
  • 6 330и

    0 0 Отговор
    за6то се терзаете излишно, кой както иска така да живее, да не говорим 4е много малко, МА много малко са моногамни, пък иначе за еволюцията ... едва ли Айнщайн е бил вървежен, или пък Нютон, тя природата си знае работата