Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 19:00 5 007 42

Да бъдем реалисти с Русия

  • ес-
  • русия-
  • алексей навални-
  • владмири путин-
  • санкции-
  • търговия-
  • фигаро

Трябва да търгуваме с тях, а не да ги санкционираме

Да бъдем реалисти с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа греши, като иска да наложи санкции на Русия след осъждането на Навални. Да накаже търговията, докато именно тя би трябвало да ги сближава. Ако искаме постепенно да привлечем руснаците към европейските ценности, трябва да търгуваме с тях, а не да ги санкционираме!

Съветът по външни работи на Европейския съюз (ЕС), който ще се проведе в понеделник, 22 февруари 2021 г. в Брюксел, ще бъде посветен на отношенията с Русия. На форума европейският върховен представител по външните работи ще докладва за резултатите от посещението си в Москва в петък, 5 февруари. Испанецът Жозеп Борел отиде там, за да поиска освобождаването на опозиционера Алексей Навални, когото московски съд осъди на две години и осем месеца затвор, без да е извършил и най-малкото реално нарушение. Пред пресата руският външен министър даде урок на върховния европейски представител. Сергей Лавров разкритикува "изключителността" на западняците, които според него си присвояват правото да се намесват, както искат и когато искат, във вътрешните работи на други страни. В същия ден министерството му изгони трима европейски дипломати (германец, поляк и швед), забелязани в тълпите, демонстриращи в защита на Навални. Всички европейски медии отразиха „унижението“ на Борел.

Лоша стратегия

Почти сигурно е, че Съветът на европейските министри на 22 февруари ще бъде посветен до голяма степен на Навални и на въпроса за човешките права. Този елегантен 44-годишен адвокат, основател на Фондацията срещу корупцията, има три качества, които младите хора в големите руски градове оценяват изключително много. На първо място, той е смел, физически и интелектуално. Второ, той е красноречив и ефективен противник, гений на активизма в социалните медии, който се фокусира върху слабите места на руските властимащи, а именно тяхното неправомерно забогатяване. И накрая, той е националист, който смята например, че Крим е руска земя. Несръчната настървеност на руския апарат за сигурност срещу него (отравяне вчера, днес затвор) му придаде ореола на мъченик и световна известност. Навални не крие амбицията си да стане президент на Русия. Ако някога стигне до Кремъл, ще се прояви ли там като по-голям демократ от Путин? Възможно е. Но не е сигурно.

Някои европейски страни (Полша, Литва, Латвия, Естония) биха искали ЕС да наложи нови санкции на Русия по темата за човешките права. Тогава единственият въпрос, който ние, европейците, трябва да си зададем, е следният: има ли тази наказателна стратегия някакъв шанс да проработи срещу Русия? Ще доведе ли до напредък на човешките права в страната? Отговорът е "не". В историята си руснаците винаги са изпитвали ужас да не ги поучават чужди държави и да им налагат отвън своя начин на мислене или действие. Освен това не е сигурно, че настоящата кампания за натиск на ЕС върху Русия обслужва интересите на Навални. Защото тя дава аргументи на пропагандата на режима, който се стреми да го представи като агент на чужди сили (което не е така). Нормално е медии и неправителствени организации да подкрепят Навални, смел и несправедливо осъден противник. За държавите е контрапродуктивно да правят това със санкции.

Политиката на Европейския съюз спрямо Русия би трябвало да се ръководи от интересите, а не от емоциите. Германия с право иска да завърши изграждането на газопровода „Северен поток 2“, който го свързва пряко, през Балтийско море, с руските запаси от газ. Защо да плаща с 35% по-скъпо за своя газ, като купува американски шистов газ? Франция сгреши, като отказа да достави през 2015 г. военно-транспортните кораби, които Русия ѝ беше поръчала. Ако искаме постепенно да привлечем руснаците към нашите европейски ценности,

трябва да търгуваме с тях, а не да ги санкционираме!

В замяна на това, реализмът изисква да бъдем неотстъпчиви с руснаците, когато ни нападат у дома. Именно това правят те, като толерират хакерите на своя зеям. Зловредният софтуер (“рансъмуер”), дошъл от Русия, нараства експоненциално в Европа. Този софтуер може да блокира всички данни в една компютърна мрежа. За да ги деблокират, притежателите на мрежата трябва да платят откуп. Логично би било да се каже на руснаците, че европейските компании вече няма да търгуват с тях, ако продължават да толерират пиратски действия срещу тях у дома си.

Френската доктрина за кибервойната признава само защитни мерки. Това е грешка. Тайното парализиране на голяма руска институция може да изпрати ясно послание на Кремъл. Срещу руснаците трябва да бъдем твърди там, където това е полезно за нас. Но докато съществува взаимно уважение към суверенитета на нациите, нека не нанасяме вреда на търговията, която винаги ги е обединявала.

Автор: Рено Жирар, “Фигаро”

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червена Армия

    105 22 Отговор
    Ще търгувате я,иначе ше има лобут и забит червен байрак в щабквартирата на НАТО в Брюксел
  • 2 НеЕС

    113 11 Отговор
    Т.е.Еврогейският съюз заявява, че е избрал войната. Само че този път не е Сталин отпред, та да каже: "Хитлер е едно, германският народ друго." Сега Европа ще я изсипят в океана... Както Ванга каза: "Европа няма да става за живеене." А жалко, защото са хубави страни, подредени, построени, архитектура, изкуство(старо, щото новото го виждате). Но пък също е казано - когато Господ иска да унищожи някого, му взима акъла...

    Коментиран от #36

  • 3 Бачо

    101 7 Отговор
    Нали се доказа, че Навални е провокатор!
  • 4 Овчарник

    112 8 Отговор
    Най много наркомани и проститутки има в Сащ и Европейския съюз..Навалника иска и в Русия да е така....НЯМА КАК ДА СТАНЕ
  • 5 Ну,поехали..

    57 2 Отговор
    Интерес клатит фес,казано по нашему..
  • 6 !!!?

    13 94 Отговор
    Няма грешка - санкции до дупка !!!?

    Коментиран от #21

  • 7 Опитът

    104 7 Отговор
    Няма случай в многовековната руска история някой да е наложил на Русия волята си със сила.
  • 8 I'm not a robot

    79 4 Отговор
    САЩ и ЕС поради хронично слабата си дипломация нямат готовност да водят разумен диалог с факти и аргументи, а са свикнали да се бият дузпи само в едната врата.
    Все мрънкат и искат да става само на тяхното,а ЕС са просто трагични.
  • 9 сигурно

    79 6 Отговор
    Без Русия ,Европа ще стане по бедна и от Африка !!!!!!!
  • 10 Четник

    71 3 Отговор
    Руската шпионска мрежа е оплела ,като паяжина целият ЕС(SS).
    В IVтрият Райх няма лидери като ДеГол,Кол,Митеран и др.Има чиновници с промити мозаци на висока заплата и изпълняват всичко,което им нареди водещият офицер от “Агенцията”.
    В Кремъл са КГБ,къде сте тръгнали бе? Многодетната мед.сестра фон Лайнен може да закрие Еврообора ,Такъв гърч и унижение от Русия е точно това,което заслужават.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Прозрение в ЕС?

    73 5 Отговор
    Санкциите нанасят вреда не само на Русия, а и на този, който ги прилага! 30% по - скъп газ, а количества? И само това ли? Да попитат поляците какво направиха с ябълките си. Да се откажеш от този огромен пазар е безумие! А и никой не може да отнеме правото на Русия и който и да е да защитава интересите си. А че будалата Навални ще остане завинаги в Сибир е ясно. Преговори и диалог - това е пътя!
  • 13 хахаха

    71 3 Отговор
    колко много глупости в тоя кратък текст..."незначителното" нарушение е неспазване на установени законови норми, които водят до ефективна присъда. Предполажам в ЕС има същите наказания за подобни нарушения...втората глупост е, че навални бил "адвокат"...в биографията му няма нито едно дело, в което той да е участвал в качеството си на адвокат...дипломата му е спорна...бил смел и още бля-бля...а това, че живее на широка нога без на практика да работи каквото и да било, освен да сбира пари за фонда си, който източва редовно...

    Коментиран от #37

  • 14 Каквото и да си говорим

    56 7 Отговор
    Русия няма спиране,като Майк Тайсън на младини,несъкрушима е била,е,и ще Бъде!
  • 15 Минало...

    56 3 Отговор
    Остана в миналото времето когато щатите и НАТО сами унищожиха Либия, Ирак, опитаха и Виетнам... Времето на промяната засегна и тях. Вече от позиция на силата няма шанс да се постигне нещо - Сирия е доказателство и няма да е за последно. Никой не е в състояние да се наложи над Русия - историята говори това.
  • 16 БАЙ КУРТИ

    58 2 Отговор
    Абе откакто ПУТИН забрани сектите и разни ..... няма да ги избоявам мумията СОРОС се активира и въпреки че е пътник номерата му нямат край само и само да има конфронтация .Е нали е персона нон грата в родината му .Но бръкни ли в джоба и евроджендърите му лижат памперса .
  • 17 навални

    54 1 Отговор
    Тоя мърсък предател на радината си
    заслужава по тежко наказание,
    представете си че Американец и е агент на ГРУ, алооо какво щеше да му се случи
  • 18 Уди Кълвача

    50 3 Отговор
    Евро ценностите са двоен аршин и привилегии за смахнатите това са западните евро ценности. Големите западни ценности да събираш бандитите от Африка и Азия и да ги храниш за сметка на данакоплатците!
  • 19 един от многото

    48 4 Отговор
    Умната , щото полека! Ако не искате нова разходка на руския ботуш из Европа , опичайте си акъла! САЩ са далеч и са сеирджии , русия е в Европа а и Китай е близо!
  • 20 Мегатрон

    43 1 Отговор
    Европа ще клекне не Русия явно днендърите не знаят на кой да тръшнат вратата
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 41 Отговор

    До коментар #6 от "!!!?":

    След масовите чистки по времето на Сталин е утопия, че Русия ще се развие към добро....Генетичният код на мужиците вече е сменен.
  • 22 оня с коня

    5 49 Отговор
    Еееех,"Гласове","Гласове"...Вие ли ще казвате на ЗАПАДА как да процедира с Русия?!щото сигурно на запад Хал хабер си нямат от нещата и чакат на вашия Акъл?Ами нали ТОЧНО ЧРЕЗ Санкциите Европа и Америка държат Русия ГЛАДНА и респективно "СКЛОННА КЪМ ОТСТЪПКИ" В ЦЕНИТЕ на Продаваните от Нея Полезни изкопаеми/Русия друго освен Оръжия НЯМА ЗА ПРОДАН/?Ами нали ако се махнат Санкциите спрямо "Страната на Ленин" Руснака ще се "Опери" ,ще добие самочувствие и ще заяви на Запада/където сме и НИЕ/ "Каквото било - било,от Севодня Цената е ПО 2?А КАК ще рефлектира това в Бита на Белия Свят и респективно в БГ?Ама това НЕ ГО МИСЛИТЕ,щото ви е Програмирано да мислите ПО РУСКИ!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Cталин

    4 41 Отговор
    Всички путили плюват по ЕС, а работят и печелят там...! Че идете в Русия при Путя....

    Коментиран от #28

  • 24 Антитрол

    42 1 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Че си соросоиден трол това го знаем - санкциите не са срещу Русия а срещу ЕС. Защо ли всички санкции засягат само европейско - руски проекти и нищо от американските - там даже търговията се е увеличила.

    Та заплаха за долара в близко бъдеще е единствено еврото а технологична Европа с ресурсите на Русия е рецепта за успех но това е смъртна присъда за краварите.

    Да ама соросоидчетата обслужвате американските интереси защото за това ви плащат но това пречи на ЕС и България. Никой не иска да става руснак но Русия е един огромен пазар за българските стоки и източник на евтини суровини.

    Целта на всичкото кравешко реване е да не се допусне съюз между ЕС и Русия защото краварите изчезват от историята ако това се случи. Еврото ще стане световна валута и край с балона долар.

    Коментиран от #29, #30

  • 25 МОИС КОЕН български евреин

    1 43 Отговор
    Никой не е против Русия, а против съветката доктрина.! На ПУТИН,!

    Коментиран от #26, #31

  • 26 Антитрол

    40 0 Отговор

    До коментар #25 от "МОИС КОЕН български евреин":

    И можеш ли ми каза каква е тази "съветска доктрина" на Путин - хайде стига с лозунги и пропаганда - нагледал съм се на комунета които громяха "гнилия капитализъм" - същите станаха евроатлантици сега и громят Русия и Путин.
  • 27 ХайлАдолф

    28 2 Отговор
    Пак някаква комунистическа пропаганда от извратени евротолерасти.
  • 28 т-п трол

    31 0 Отговор

    До коментар #23 от "Cталин":

    Теб пък кой ще те пусне в Русия да "работиш"?! Т'ва да не ти е ЕС, за който " ромите" са основната стока, която изнасяме?!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Браво!

    42 0 Отговор

    До коментар #24 от "Антитрол":

    Точно така е! Глупакът в случаят е Европа! Силна Европа е трън в задника за Америка! А Европа обединена с Русия, става голяма икономическа сила! Само глупак и слепец не вижда напъните на Америка срещу Европа! Примерите се около вас! Кой насърчаваше Англия да напусне? Кой им обещаваше безмитна търговия зад океана? Кой създаде групировките които окупират и съсипват цели държави, след което се намесва "Световният Освободител" и приключва държавата! Пълни Европа с бежанци! Европа изхранва милиони гърла, увеличила е бюджетите за полиции и служби с милиарди, за да се пази от атентати, пак от неканените гости, пратени от "Световният пазител"! Кой санкционира и натиска за санкции на всеки Руски проект в полза на Европа и Русия? Кой плаща на такива като Навални? Кой плаща за размирици? Кой плаща за компромати и сътворява новичок аферите? С дни може да се изреждат всички "Добри Намерения" на Америка към Русия и Европа! Наистина само слепец и глупак не вижда!

    Коментиран от #42

  • 31 Ф акт

    31 1 Отговор

    До коментар #25 от "МОИС КОЕН български евреин":

    Путин е най демократичното което може да се роди в Русия.Ако Путин се махне със сигурност ще дойде някой хардлайнер.Запада даже и това пропусна да види в Ирак,Сирия,Египет...ама ако някой луд националист вземе властта в Русия тогава ще стане страшно.Защо глупците си мислят че Путин ще бъде свален от някой либерален послушко за мен си остава мистерия.

    Коментиран от #32

  • 32 Ннн

    4 35 Отговор

    До коментар #31 от "Ф акт":

    Така или иначе, Русия е очакват смутни времена. Много смутни.
    Путин вече практически е капут.
    Той може още малко да поседи, колкото здравето му позволи, но той контролира силовия апарат само в тази степен, в която му го позволява изолираният бункер. Той се охранява по периметъра и врагът не може да проникне (имам предвид заговорниците) и да му донесат "Новичока".
    Не виждам в Русия движение, което би могло да свали тази банда и да доведе на власт нормални хора.
    Аз съм практически сигурен, че когато Путин си отиде, ще бъде заменен от марионетка на ФСС.
    Просто няма други.
    И какво да прави в тези условия Байдън?
    Да души Путин със санкции? Той и така едва диша.
    Но това може да помогне на ФСС да дойде на власт, а САЩ ще им помогнат.
    Съобразявайки се с даденостите, смятам, че САЩ трябва да решат въпроса за Русия в стратегическа перспектива.
    Русия е обречена като страна и като цивилизация.
    Ще ви дам един пример. В средата на 80-те, когато работех в Първо главно управление на КГБ, едно от основните направления беше научно-техническото разузнаване. Крадяхме най-новите технологии от Запад.
    Но след това 80% от тях оставаха да прашасват по полиците, защото промишлеността на СССР беше толкова изостанала от Запада, че просто не можеше да използва тези новости. Това е все едно да дадеш на някакво племе в Амазония iPhone. Какво ще правят с него?
    И оттогава ситуацията се е влошила.
    Думите са на бивш началник на путин от кгб
  • 33 Гост

    3 10 Отговор
    Реалност - Навални всъщност е човек на Кремъл.Предвидим,предсказуем,действащ по план одобрен от Путин.Ако това не се проумява от Западните лидери,тежко и горко на Обединена Европа!Или пък всичко е обмислено и е част от целия спектакъл наречен световна политика.Ние наистина нямаме и най-малката представа какво всъщност се случва.Научаваме това,което властимащите решат,че трябва да знаем.И почват коментарите......
  • 34 ДжафДжаф

    24 1 Отговор
    Дрън, дрън ярина! Европа трябвало да действа твърдо, когато видители имали полза от тая работа.....А как да действат от своя страна руснаците, когато същата Европа се опитва да извлича ползи за сметка на руските интереси!??? Как да действа Русия, когато постоянно се преминават "червени линии", за които Путин говори още през 2008г!? Какво да прави примерно Русия, когато над 200хил етнически руснаци в Прибалтика са лишени от основни граждански права? Какво да прави Русия, когато на над 30млн етнически руснаци в Украйна им се забранява да използват майчиният си език!? Какво следва да прави Русия, когато по целият периметър на западната и граница никнат като гъби след дъжд американски военни бази!? Как да реагира Русия по отношение на екстериториалните санкции например!?
  • 35 пламен

    2 22 Отговор
    Русия сама е най големия си душманин. Достатъчно е да се анализират действията й през последните сто и петдесет години, за да се види, че решенията които е вземала са излезли безпереспективни. И най обзсърчаващото е това, че не се вижда положителна тенденция за изключване на подобни грешки. Тя продължава да се самоизолира и да настройва, едва ли не целия свят срещу себе си! Ние българите винаги сме се радвали на напредъка на Русия, но тя винаги се дразни на нашия просперитет и всячески се стреми да ни го осуети! Същото е и сега! А мъдростта повелява, да не пречиняваш на другите неща, което не изкаш да ти се случват и на тебе!
  • 36 Червен цървул

    3 18 Отговор

    До коментар #2 от "НеЕС":

    Малиии,така ли бе червен оръфляк,ама то и “гнилият” капитализъм щеше да падне,но ква стана тя?!Айде тръгвай към Путлеристан и живуркай с милиони рубли!

    Коментиран от #39

  • 37 Зайо

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "хахаха":

    Даааа, арията "Бедния страхотен опозиционер"
    Няколко грешки, Навални не е опозиционер, не е силен, нито физически( сам си е казвал, че не спортува) нито психически , не е адвокат, руснаците не му се кефят и Путин си има със сигурност други занимания и едва ли намира време да маже новичок по нааканите гащи на нахални.
  • 38 Бодак

    4 0 Отговор
    Ново 20... Нахални бил гений...

    Франсето писало това е напълно изперкало ...
    Да наречеш това невъзпитано, нагло, дребнаво, нахално човече което продава и предава своите, гений .... ей за тва мюсулманите не ги уважават и ги бият- как да уважаваш хора, които нямат здрав разум,. а ръсят пропагандни клишета
  • 39 Бодак

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Червен цървул":

    Истинските Българи не ходят никъде. Те си харесват Родината, стоят си тука, крепят я и я строят.

    Ти и теб подобни, най-добре - чемадан, вакзал, Вашингтон ..
    и без туй промитите мозъци са вредни за обществото. В САЩ, пък, на такива залагат - роби, кланящи се на изключителните САЩ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Матей

    3 0 Отговор
    Ха-ха,в. фигаро ,без да представи доказателства за някаква руска кибер-атака,призовава да се направи тайно хакване на голяма руска институция.ПРЕДУПРЕДИТЕЛНО И превантивно.Ето това е тяхното мислене,техния манталитет,на западняците,като на банда палави дяволчета.И приписват на други собствените си отрицателни качества,те не могат да се представят нещо различно.Иначе разбират колко е важно да правят алъш-вериш с Русия,ТОВА Е ЖИЗНЕНО ВАЖНО ЗА тях.Но искат да го правят от позиция на превъзходството и даже на силата,да изнудват,все едно си имат работа с африканска страна.Американците дори на това не кандисват,подготвят желязната завеса и нова студена война.
  • 42 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Браво!":

    Напускането на кучешкия остров от ес е грешка на сащ,ако бяха останали щяха да са им троянския кон и винаги щяха да налагат вето на решения в ущърб на сащ.