Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 13:00 3 827 17

Парчета живот

  • шахта-
  • ток-
  • 16-годишен

Във всяка цивилизована държава най-отпред е човешкият живот

Парчета живот - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди години работех като главен редактор на новините на „Евроком“. Телевизията беше на „Тодор Александров“ и почти всяка сутрин пиехме кафе на „Александър Стамболийски“, на тротоара, пред денонощен магазин за алкохол, кафе и цигари, срещу Министерството на културата, имаше масички отпред.

И един хубав летен ден, както си пиехме кафето, на масата тупна парче бетон, може би около кило. Разчупи се и едно от парчетата ме удари по ръката и я разкървави.

Ако ме беше ударило по главата, нищо че е дебела драгошинска, а не по ръката, нямах големи шансове да оцелея. Погледнах нагоре и видях, че сградата – иначе прекрасна, отпреди войната, може би даже още отпреди Първата, се руши и още парчета са готови да поемат към тротоара.

Не помня хубаво, направихме май тогава репортаж, на който реакциите бяха обикновени. Сградата е частна, издали сме предписания, повече няма какво да направим.
Наскоро гледах подобен репортаж по една от големите телевизии. За бившия „Син сити“, още по-бивш театър „Ренесанс“, малко по на запад по същия булевард „Стамболийски“. Парче от фасадата беше паднало и пробило паркираната отдолу кола.

За късмет собственичката и детето ѝ дошли след малко.
Отговорите – същите.
Сега – това дете срещу болницата. Ток на улицата.
И същият репертоар. Не знаем, не ни стигат правомощия, там едни други хора.
Парчета камъни. Парчета живот.
Нещата никога не са толкова прости, колкото ни изглеждат отстрани.
Но има подредба.

Във всяка цивилизована държава най-отпред е човешкият живот.
73-има чилийски миньори например бяха извадени живи от мината „Сан Хосе“. В същото време – или малко по-късно десетки миньори в Донбас, под контрола на руските сепаратисти, бяха оставени да умрат. Сепаратистите нямали техника да ги извадят.
Имат техника да убиват, нямат – да спасяват хора.
Между другото, земетресението в Чили преди години беше 9 по Рихтер. Загинаха около 450 души. А в земетресението в Хаити, 7 по Рихтер, малко по-рано – стотици хиляди.
Та.

Ако човешкият живот е ценност №1, всякакви бла-бла за правомощия, отговорности и други такива губят смисъл.
Разбира се, в случая с изгорялото момче оставките са задължителни. В голямата община, в малката община, в ЧЕЗ.
Закони, в които човекът е най-напред – също.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    40 0 Отговор
    Гледаш и слушаш медии ковид, дишаме европейски боклук, газим в мръсотия по пътищата всеки ден умират хора и пак никой няма виновен

    Коментиран от #7

  • 2 Последния Софиянец

    41 1 Отговор
    За тях са важни само внуците на Бойко и сина на Радев.Бедното момче дето помагало на баща си да ринат сняг в зверския студ за 10 лв не струва нищо в България.
  • 3 Бриго Бичкията

    30 2 Отговор
    Много е точна статията, но наште са си идиоти и в БГ живота излиза, че не е на първо място. Т.е. малко сме в страни от цивилизацията.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 сектант

    8 3 Отговор
    в цивилизованите държави няма крадливи циганейшани
  • 6 От поп - сълза?

    21 0 Отговор
    В тази страна е така, за съжалрение. Със сигурност някой е прибирал пари за "узаконяване" на обекта. И всички знаят къде - община, пожарна, енергото... Но как да наказваш ? та те са все хубави хора. От една порода!!! Цялата държавна машина е проядена от корупция като термитно гнездо. Хора, идват избори. Мислете!

    Коментиран от #10

  • 7 Виновен

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Виновни сме всички щото ги търпим тези убийци!
  • 8 Знайко

    5 4 Отговор
    "човешкият живот е ценност №1" Георги Даскалов дали сам достигна до този "мъдър закон" или някой ти я е внушил тази лъжа? Която си приел за "безусловна истина". Дали ще живееш вечно? И пък не, просто един ден ще умреш като всички други хора. Я ми отговори, ако живота беше "ценност №1", защо хората се разболяват, остаряват и умират един ден? Всички хора без изключение, един ден умират. Някои са млади, други са старци, трети са деца, дори бебета. И това, че ние хората не разбираме, защо става така, не означава, че ставащото е грешно или лошо. Хората след хиляди години така и не можаха да научат, че "ценност №1" е ЛЮБОВТА. Дори 95% от хората не знаят какво е ЛЮБОВ, защото бъркат любовта със секса.
  • 9 Точно така

    13 0 Отговор
    Всички сме виновни, защото търпим и живеем с усещането, че нищо не зависи от нас. Но делото на давещите се е в техните ръце!

    Коментиран от #11

  • 10 Знайко

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "От поп - сълза?":

    В голяма грешка си, не само у нас има корупция. Но характерното за нас българите е, че я търпим и приемаме за "нещо нормално" и търпим много повече от друго народи. Другото характерно за нашата корумпирана върхушка е огромната наглост и безнаказаност. Еманация на наглоста на върхушката е поведението на Доган, Пеевски, Васил Божков, Бойко Борисов. За твое сведение, не само в "нашата държава" е така. В целия свят е така. Ако си мислиш, че политиците в Брюксел събрани от цяла Европа са по-малко корумпирани от нашите си в голяма грешка. Офшорните зони, където политиците, крият печалбите от корупцията. Не са измислени и създадени от българи. Само много малка част от политици криещи богатствата си, чрез анонимни офшорни фирми са българи.
  • 11 Знайко

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Точно така":

    За съжаление не съм сигурен, че нещо съществено зависи от нас. Предполагам от нас зависи единствено дали: Този, който си пълни чекмеджето ще се казва Нинова, Радев, Борисов, Станишев, Сакскобургодски ... Но не и това дали системата/държавата/, ще работи за пълнене на чекмеджетата на обикновените хора, вместо на чекмеджетата на върхушката и надзирателя Шиши.
  • 12 Последствия

    3 0 Отговор
    Трябва да се разбере от кои партии са собствениците на тези павилиони и участват ли във властта! Тогава ще стане по-ясно и защо са нарушенията!
  • 13 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ТЪПУНГЕРУС - ГЕРОИКУС ... АЗ СЕ РОДИХ ПРИ 2.3 МИЛИАРДА ЖИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА - ПРЕДИ МЕН ИМАШЕ- 2 ОФИЦИАЛНИ СВЕТОВНИ ВОЙНИ , А АЗ ЧАКАХ ТРЕТА -ДЪЛГО-ДЪЛГО !!! ДНЕС СА 7.5 МИЛИАРДА ЧОВЕЧЕТА И 50 ЛОКАЛНИ ВОЙНИ !!! ВСЯКА ВОЙНА ДНЕС Е ЗАРАДИ ЖЕЛАНИЕТО НА СЕМИТИТЕ -ЦИОНИСТИ ОТ САЩ ДА ДОМИНИРАТ ;РОБЯТ И ГРАБЯТ РЕСУРСИ !!! ЕХ ХИТЛЕР -ХИТЛЕР - РУСНАЦИТЕ СА ВИНОВНИ /СССР/ - ТРЯБВАШЕ ДА ЗАБАВЯТ ПОБЕДАТА - ПОНЕ С 5 ГОДИНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 сигурно

    1 0 Отговор
    Човешкият живот в българи е по евтин от кучешки в белите държави !!!!
  • 15 питам

    4 0 Отговор
    Томас Хобс /18 век/ : В една държава без законност и ред ЖИВОТЪТ Е КРАТЪК, ГАДЕН И ЕВТИН! Сега в България кой век сме 18 или 21?
  • 16 Матей

    3 2 Отговор
    Шахтите в Донбас бяха срутени от украинските фашисти и бяха набързо възстановени от местната власт,защото там зимата не е като тука.И освен това там се води война,кого първом да спасяват.Така че ,тая манипулация не е твърде удачна.
  • 17 Брадвата

    2 0 Отговор
    Търпим ги, защото ако ние сме на власт, ще сме същите. Безпринципно възпитание води до мекотели-възрастни