Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 17:47 6 290 85

Българската приказка

  • мария бакалова-
  • актриса-
  • успех

Как трябва да се отнасяме към успеха

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската култура е необятна среда, която понякога е трудно разбираема. Там има толкова много различни трактовки, че понякога е трудно да се ориентираш.

В един момент културните дейци се оплакват как никой не им обръща внимание, как в световен мащаб не ги признават и как все са недооценени. Когато един от тях вземе, че получи признание, се почва с мрънкане, защо точно този, ама как това не е станало по правилния начин и как високата култура не се защитава.

През последните седмици виждаме точно това. Става въпрос за Мария Бакалова.

Българската актриса успя да си спечели роля в нашумял комедиен филм. Изненадващо изпълнението ѝ получи огромно внимание, а в САЩ я номинираха за водещи награди.

И докато част от гилдията се опитваше да отпразнува успеха като общ, изведнъж се оказа, че има безкрайно недоволни от този успех. Видиш ли, филмът „Борат“ не бил висше изкуство. Бил пошла комедия с пропагандна идея. Бакалова въобще не е трябвало да приема тази роля. Тя, ако искала да получи признание, е трябвало да го постигне с филм от висш клас.

Истината за това, дали трябва да приемаме успеха на Бакалова като национален, е проста. Когато много българи постоянно се оплакват как са недооценени, как светът не ги признава и как са обречени, защото са от малка държава, вероятно би следвало да се зарадват, когато един определен човек опровергае това и постигне международен успех.

Въобще не казвам, че трябва да има всенародни празненства или нещо такова. Но е някак хубаво да видиш, че едно българско момиче е получило признание на най-високо ниво за таланта си.

За българското кино най-вече. През последните години българското кино беше постоянно потискано от успехите на нашите съседи.

Първо беше пикът на сръбското кино и Емир Костурица. Последва възхода на румънското кино, което спечели „Златна палма“. После дойде пикът на турските сериали, предшестван от две награди „Златна палма“ за турски филми. През миналата година пък македонски филм стигна до номинация за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

На този фон българското кино беше в нищото. Това, че Мария Бакалова ни представя на най-високо ниво е един вид утеха, че и тук може да се случи нещо.

Дори на фона на културтрегери, които непрестанно зоват за висша култура, произвеждайки неща, към които няма интерес.

Тук не отричам критиките към филма „Борат“. Да, това е филм, който е трудно да харесаш. Да, Саша Барън Коен е изключително противоречив и въобще не е най-примерният творец. Съгласен съм и с това, че филмът си има своите пропагандни цели и че не случайно търсеше политически провокации точно преди изборите.

Мария Бакалова обаче няма вина за това. Тя е получила шанса на живота си и го е грабнала. Нямайте съмнение, че всеки български актьори или актриса при подобна роля щеше да хване първия самолет и да играе, без да задава много въпроси.

Този филм няма как да е по-ниска категория от треторазрядните екшъни, които се снимат у нас и в които родните актьори играят роли с по три реплики. Бакалова е получила големия си шанс и го е използвала.

Има успех и когато дава интервюта, опитва да прави реклама на своите колеги в региона. Обиколи най-големите шоута в САЩ, в които името на България беше споменавано с добро.

Повдигна даже дискусия за начина, по който се третират актьорите от Източна Европа. Така, че не виждам какъв кусур може да ѝ се дири.

Това, какво е правила като студентка и дали изпълнението ѝ покрива нечии творчески критерии, е маловажно. Към този момент българската култура може да е само доволна от рекламата, която ѝ се прави.

Всеки има правото да каже дали дадено изпълнение му е харесало или не. Но в същото време трябва приеме добри позитивните неща дошли от това.

България е единствената държава, в чието културно пространство съществува терминът мечки. Тоест актьори, които се радват на телевизионна популярност или халтурна такава, получаващи привилегировано водещи роли, за да привличат публика в театрите си.

За някои културтрегери това е унизително, защото видиш ли, елитните актьори, отказващи халтура, не можели да получат внимание. Тоест у нас отричаме варианта, в който актьорът може да живее добре.

Презираме това, че Димитър Рачков, Захари Бахаров и Юлиан Вергов изкарват добри пари от телевизионна или комедийна работа, защото не се жертват за висшето изкуство. У нас актьорът трябва да е беден, гневен и приемащ само роли в ултра интелектуални спектакли. Всичко друго е позор и неприемливо.

Мария Бакалова е виновна, за дето получава номинации за награди за филм на Саша Барън Коен, а не е дебютирала във филм на Нолан или Спилбърг.

Ами тази индустрия е такава. Навсякъде по света актьорът се опитва да стане популярен, за да може да изкарва добри пари от професията си. Българските защитници на висшето изкуство могат да проверят кои са най-гледаните постановки в Ню Йорк и Лондон и кои са техните лица.

Като чета форуми и социални платформи у нас, оставам с впечатлението, че всички мразят американски бози и гледат само филми на Ларс фон Триер или братя Коен. Интересно обаче, защо в кината не съм виждал опашки пред салоните, където се дават техни филми, а за филмите за супергерои залите винаги са прилично пълни.

Време е да приемем, че трябва да се радваме, когато за нашата страна се говори с добро. Мога само да си представя какво щеше да е, ако Мария Бакалова беше от Сърбия. Там сигурно вече щяха да са започнали да кръщават театри на нейно име.

Няма защо ние да стигаме дотам. Нека просто отчетем с позитивизъм това, че едно момиче представя нашата страна на международно ниво и прави позитивна реклама на една цяла гилдия. Много студенти по актьорско майсторство в България имат нужда от подобна мотивация, за да продължат да се занимават с изкуство. Това прави българската култура желана и привличаща внимание.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер

    21 5 Отговор
    Започвам да броя папагалите, сега....
  • 2 аве

    20 9 Отговор
    Много шум за нищо!
  • 3 Дедо Клеци

    23 13 Отговор
    Как е отворила уста момата, сигурно иска прясно сокче.
  • 4 Jacques Yves Moineau

    16 26 Отговор
    Мария Бакалова заслужава адмирации. Който не я отрича просто завижда.

    Коментиран от #9

  • 5 Jacques Yves Moineau

    11 16 Отговор
    Да се чете: който я отрича...
  • 6 МАРИЯ БАКАЛОВА

    5 8 Отговор
    ЩЕ ИГРАЕ В НОВ ФИЛМ ПОСВЕТЕН НА МУЗИКАНТ ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА ТЯ ЩЕ ИГРАЕ МЕРИЛИН МЕНСЪН!!!😈
  • 7 no name no face no numbet

    25 11 Отговор
    Зависи от успеха, как е постигнат и в какво се изразява той, а също и какъв пример дава. Този случай не мога да го оценя положително. Все едно е да боготворя пошлото клюкарско предавсне папа раци същият успех е и този
  • 8 Счупи тъпомера

    29 12 Отговор
    Не мога да разбера едно, защо казвате на Слави, че е чалгар, заради няколко парчета, а превъзнасяте тази "красавица", че била успяла с абсолютно просташки филм. Опитах да го гледам, на танца с кървавата превръзка ми стана гнусно и до там. Хайде започнете да виждате, не само да гледате.

    Коментиран от #35

  • 9 Кино критик

    27 12 Отговор

    До коментар #4 от "Jacques Yves Moineau":

    Това Борад е рядко мизерен филм. Като игра и съдържание филма не е нощо особено. Ако си мисли някой, че това и е трамплин на Бакалова много се е излъгал, все едно е взела вече статуета така се предствят нещата

    Коментиран от #85

  • 10 555

    19 4 Отговор
    Където и да отворя тази изтича отвсякъде.
  • 11 МОТЛИ КРЮ

    7 3 Отговор
    ГЪРЛС ГЪРЛС ГЪРЛС😈
  • 12 Скромен

    17 7 Отговор
    на момичето, му е дадено работа и тя е приела, това е нейната професия, за това е учила. така разглеждам аз нещата. така е справедливо, а всичките тия задължения, дето и вменявате, не са нейна работа
  • 13 324

    14 3 Отговор
    Къде се изгуби Соня Есси? Тя също беше "особено" преуспяла!

    Коментиран от #22, #73

  • 14 Естет

    19 12 Отговор
    Въпроса не е в зависта към успеха, а пътя към него! Не се правете на ударени, Мария и това нещо което изигра е едно от най-отвратителните неща снимани в киното!!!!
  • 15 Оскарчо

    10 9 Отговор
    Не завиждайте лумпени !
    Това да не е Севда ТВ ?!
    Ами Бочко е Борад ! Ще получи "малинка" !
  • 16 Гост

    19 10 Отговор
    Не бъркайте наградите по политически причини с изкуството. Стига шум и пропаганда на тази второстепенна актриса.
  • 17 На наша Мара у дупара

    14 9 Отговор
    Това подобие на филм пълен бълвоч ако някой не го е гледал представлява няколко клипа пранкове събрани във филм 2020 пранковете бяха отживелица

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 На шейхкинята в пардялника

    7 11 Отговор
    Е не е от величоната на Корнелия или Мая ,но както самата Бакалова споделя ,целия процес на заснимане е бил купон и веселие ,и всички от екипа са били доволни .Като добавиш и наградите...кой български актьор е стигал до там ?
    Оня еднодневката от Хари Потър ,или Хан Аспарух соц.масовката ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 РАДИО ЕЛТО

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "324":

    СОНЯ ВАСИ живее в
    САЩ

    Коментиран от #24, #44

  • 23 град Пети полк

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "РАДИО ЕЛТО":

    А у Макака има ли мисиски ве каун

    Коментиран от #29

  • 24 Барбара Брусли

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "РАДИО ЕЛТО":

    живее зад Сащ отатък
  • 25 РАДИО ЕЛТО

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Шамара":

    БОКЛУКА си остава боклук

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шамара

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "РАДИО ЕЛТО":

    Минавам покрай теб с поглед безразличен, проблемът си е твой личен! Виновен ли съм, че съм с класи над тебе и често засичам погледа на твойто бебе, Че всички обсъждат аз как живея, а за тебе пуснах слух,че си eбаxтu reя.

    Коментиран от #33

  • 28 Крис51

    12 6 Отговор
    Напълно подкрепям изразеното по-горе мнение. Момичето се държи повече от достойно, за разлика от някои мастити театрали.
  • 29 АНОНИМЕН

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "град Пети полк":

    твойта също каун а РУМЕН РАДЕВ е най достойния ПРЕЗИДЕНТ
  • 30 Оценител

    13 10 Отговор
    Само за да направя живота на просташките хейтърчета още по-гаден, ще кажа, че МАРИЯ БАКАЛОВА вече има повече пари от всички вас заедно х 1000. Хахахаха! Умрете от завист боклуци.

    Коментиран от #32

  • 31 вОбшината Дикдядово

    2 0 Отговор
    - добър ден уважаеми мисис Генчо ,как желаете купюрите ?
    - аа,не го познавам таа Станка ....
  • 32 Барбара Брусли

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Оценител":

    Имаш лайк !
  • 33 РАДИО ЕЛТО

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Шамара":

    няма начин от хетеро сексуален да стана гей
    факт е това защото31 години в БЪЛГАРИЯ НЯМА КУЛТУРА ОСКВЕРНЯВАТ ПАМЕТНИЦИ ГОРЯТ МАКЕТАТА НАШ ФЛАГ ЧАЛГИЯТА И простотията са на всеки ъгъл къде изчезна нормалноста герб се гаврят с БГ културата няма театри опери кина в дискотеките мутряги напомпени нскочели мачовци се правят пред кифлите на мъже слуша се простотията поп фолк чалга
    бокклук а не музика друго искаш ли ШАМАРЧЕ

    Коментиран от #36, #37

  • 34 РЕАЛИСТ

    11 2 Отговор
    Абе кой го беше казал" Малкият успех зависи от теб самият, докато големият успех зависи от случайността" Жива и здрава да е Мария и както казва авторът, тя грабна шанса на живота си.
  • 35 винкел

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Счупи тъпомера":

    Актрисите изпълняват роля.Щом си се "погнусил" значи добре се е справила.Утре може да играе монахиня.
    Добра актриса е не е с връзки сама се е преборила.
    И какво видя което ние не можеме да видиме?

    Коментиран от #38

  • 36 Емин оджа

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "РАДИО ЕЛТО":

    Ааа,не е сигурно ...много като тебе вече изгоряа

    Коментиран от #47

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Коч

    10 8 Отговор

    До коментар #35 от "винкел":

    Така е, дано утре не я накарат да се снима как ядеговна. Явно подобни роли са предимно за наши момичета.

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 дрътко Зел

    3 3 Отговор
    Утре...на 4 ще накараме Мая и Нинова да ядатговна ,и ще млескат млес млес

    Коментиран от #46, #50

  • 41 На шейхкинята в пардялника

    0 1 Отговор
    мляс мляс ,муууууууу млмууууулясс
  • 42 Барбара Брусли

    1 2 Отговор
    Вярно ли снимат продължение на "Всеки Километър " ?
    Тръпна в очакване
  • 43 Генчо Тромбата

    0 1 Отговор
    Аз са боря сПитоня на онаа лотка ....
  • 44 324

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "РАДИО ЕЛТО":

    Голям отговор няма що? Аз ич не знаех.
  • 45 РАДИО ЕЛТО

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Шамара":

    баба е покойник аз съм с инсулт а в живота всичко се връща дано ме стигнеш има БОГ
  • 46 Коч

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "дрътко Зел":

    Ейманаф изчезни от форума, смърдиш като дамската превръзка на Мемето.

    Коментиран от #48

  • 47 РАДИО ЕЛТО

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Емин оджа":

    по полека брат ми е АНАТОЛИ АНГЕЛОВ културиста от бандата на АНГЕЛ ПОПОВ главестия да не ти се случи случка

    Коментиран от #51, #54

  • 48 дрътко Зел

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Коч":

    йихи и аз съм кат Бакалова ,дървя "младежта "
  • 49 Порно

    12 5 Отговор
    Филма е част от помията срещу Тръмп , а номинацията е премия за участието и в провокацията срещу Рудолф Джулияни.

    Коментиран от #52

  • 50 РАДИО ЕЛТО

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "дрътко Зел":

    простака си остава простак

    Коментиран от #53, #61

  • 51 Емин оджа

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "РАДИО ЕЛТО":

    пък моя брат е Съки Канториста и бандата на Чуковете ,а ся !
  • 52 Барбара Брусли

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "Порно":

    УАУ ,верно ли
  • 53 дрътко Зел

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "РАДИО ЕЛТО":

    от кога ти го повтарям бе ,активист перко
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Шамара

    1 0 Отговор
    проба
  • 60 Шамара

    0 1 Отговор
    хмм,много ми експлицит текста ли ?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Шамара

    1 1 Отговор
    . Чел ли си приказката Сливи за смет?? Ами аз не съм я чел, не знам кви са поуките. Бегай да ревеш на майка си и на куките!

    Коментиран от #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 РАДИО ЕЛТО

    6 0 Отговор
    31 години в БЪЛГАРИЯ КУЛТУРА НЯМА има свастики по паметници чалгия по дискотеки нацепени батки се правят пред кифли на мутри ГЕРБ се изгавриха с БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

    Коментиран от #79

  • 67 СОФИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Шамара":

    ти изтбщо книги четеш ли

    Коментиран от #69, #70

  • 68 БЪЛГАРИЯ

    1 1 Отговор
    няма кина театри опери
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 СОФИЯ

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Шамара":

    от теб не става МИШО ШАМАРА а той е тираджия в САЩ и има ДЕТЕ СИН
    ат и нищо нямаш а и никога не си служил в БМФ
  • 72 123

    3 3 Отговор
    Колко български акт/ьори/триси или пвеци са световно известни?
    Правилна статия.

    Коментиран от #80

  • 73 Порно

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "324":

    Соня Васи одъртя , и да я намериш няма да се зарадваш

    Коментиран от #75

  • 74 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Мили Росенчо, с тези ДИТИРАМБИ само показваш, че не познаваш БЪЛГАРСКОТО КИНО...Като всеки млад човек смяташ, че светът започва от твоето раждане....

    Коментиран от #76

  • 75 дрътко Зел

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Порно":

    оха...дай го насам !
  • 76 Добри Пулицъра

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ам ти откога познаваш АнгУел Галев ?
  • 77 А бе главанаци!

    2 1 Отговор
    Долу ГЕРБ !
  • 78 Скъп или евтин

    1 0 Отговор
    На България й отива да бъде "пръскало", а не "духало" ?
    Та така де, до кога България ше бъде "разграден двор" ?!
    До кога България ше работи за чужди интереси, проблем ли е България да стане "някаква" велика сила, но без да се управлява от други сили ?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 124

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "123":

    Ako България е известна с нещо по света - това са певците (оперни), това са певците (фолклора), това са българските хорове, български инструменталисти, но за тях обикновено не се надува гайдата, както в случая. България беше известна със спортистите си, носители на медали на световни и олимпийски игри, но това е отминала слава...
  • 81 Дани

    1 0 Отговор
    ВСЕКИ ИМА МНЕНИЕ,НЕ ЗАВИЖДАЙ..........
  • 82 аз съм Веска

    2 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА СМЕ МНИТЕЛНИ .НЕ ВСИЧКО КОЕТО СЕ ТЪРГУВА НА ПАЗАРА , Е НЕОБХОДИМО ДА ВНЕСЕМ ВКЪЩИ .
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    ...и на актрисата не и е добре,нещо...
  • 85 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кино критик":

    Явно ти си по-компетентен от международните кинокритици.