8 Март, 2021 16:00 2 813 25

Хаосът във ваксинацията у нас струва човешки животи

  • ваксинация-
  • хаос

Данните за 1 март показват, че при десет пъти по- голямо население на Великобритания спрямо България броят на заразените във Великобритания е само два пъти по- голям, а на починалите е 104 срещу 117 за България

Хаосът във ваксинацията у нас струва човешки животи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече е факт: ваксинирането срещу COVID-19 спасява човешки животи. Проучване във Великобритания показва, че благодарение на масовата ваксинация, при това само с инжектиране на една доза, към средата на февруари смъртността сред населението на възраст под 80 години е спаднала с над 40 процента, а рискът от хоспитализация на възрастните над 70 години е спаднал с 80 процента.

Подобни проучвания в САЩ също доказват за силен спад на смъртността след ваксинираното население.

Ако направим сравнение между Великобритания и България, картината у нас е изключително тревожна.

Миналата година на 15 май, при посещение в Банско, за всеки случай премиерът напомни на гласоподавателите, да не забравят, че спасението им от коронавируса е лично в неговите ръце като каза: "Имате рядък шанс да управлявам аз. Защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора. Само че, "бабаитът" Джонсън се справя за момента изключително ефективно с коронавирусната пандемия, за разлика от нашия премиер.

Данните за 1 март показват, че при десет пъти по- голямо население на Великобритания спрямо България броят на заразените във Великобритания е само два пъти по- голям, а на починалите е 104 срещу 117 за България.

На какво се дължи тази поразяваща разлика?

Причините са две.

Първата е в системата на ваксиниране на населението. Известно е, че коронавируса поразява най- силно възрастните и тези с придружаващи заболявания и съвсем логично е те да бъдат ваксинирани първи. Такъв е подходът във Обединеното кралство. В тази държава населението е разделено по приоритетни категории с известна, но не голяма разлика между отделните членове на Обединеното кралство. В Англия, в първата приоритетна категория са възрастните над 80 години, следват здравните работници, след това подредени една след друга възрастови групи от 75 до 70 години, от 65 до 69 години, от 16 до 64 години за лица с придружаващи заболявания, от 60 до 69 години и от 40 до 50 години. Това са хората, които трябва да бъдат имунизирани в рамките на фиксирани срокове, като най- късно до 1 юли следва да бъдат имунизирани най-малко застрашените, тези под 50 годишна възраст.

В този ред и върви стриктно ваксиниранията и най- застрашените възрастови групи вече са получили първата доза ваксинация, а някои и втората. Заразяванията и смъртните случаи сред тези групи вече са рязко спаднали.

Коренно различно и необяснимо защо е положението в България. През декември миналата година беше приет Национален план за имунизация. Бяха заложени по някакви критерии различни фази на имунизация. В първата попадна медицинския персонал в здравните заведения, във втората персонал на социални институции и педагогически специалисти, в третата служители участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности (без са се уточнява кои са тези основни за обществения живот дейности), и чак в четвърта група възрастни хора над 65 години и такива с придружаващи хронични заболявания, както и тези между 45 и 65 години. Имунизацията, според Плана ще се извършава по определени списъци.

Така най- застрашеното възрастно население у нас бе поставено в последвана четвърта категория и е несъмнено, че от там идват и ще идват големият брой заразени и смъртни случаи. И положението на тази група от населението се усложнява от това, че ваксинирането не само не се извършва по определени списъци (в Англия възрастните се уведомяват по телефона кога, къде и в какъв час да се явят за имунизация) но и беше напълно изоставено заложеното във Плана целево групово имунизиране на населението. Най- възрастните български граждани бяха поставени в явна дискриминация чрез на т.н "зелени коридори", позволяващи да се ваксинира „всеки, който пожелае".

На 20 февруари ген. Мутафчийски заяви че има рaзрeшeниe oт миниcтър-прeдceдaтeля Борисов дa ce cтaртирa и мacoвaтa вaкcинaция. „Вceки кoйтo иcкa мoжe дa дoйдe дa ce вaкcинирa"- обяви той. Самият Борисов на 22 февруари заяви: " Колкото има желащи- да се ваксинират". Този му призив е странен, както и позицията му, че хората не трябва да се ограничават, и че ние имаме най- либералните (разхлабени) мерки в Европа, като се има предвид, че на 7 април 2020г., когато пандемията още не беше в разгара си беше заявил по отношение на въведените крути мерки : "Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки. Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не "

От всичко това стана ясно, че той лично, по някакви собствени съображения е нарушил приетият Национален план за имунизация и въвежда система на ваксинация, която всъщност не е никаква система.

Ролята му на върховен разпоредител в борбата срещу коронавируса може и да се очаква, още в началото на пандемията, той възприе ролата на Спасител на нацията като на 15 април 2020г. заяви в Банско „Господ иска от мен да ви запазя, задачата ми е да ви опазя живи".

Ефектът от зелените коридор беше, че опашки от желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 се извиха в цялата страна, като чакането отнема до и над два часа. Естествено, един възрастен човек на 70 и повече години трудно би висял на опашка с часове, а и би се притеснявал да не се зарази от струпването на толкова хора на едно място.

"Напълно възможно е да се чакаш цял ден на опашка за ваксина в т.нар. Зелени коридори и в крайна сметка да не стигне за теб" призна пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общопрактикуващите лекари се оплакаха, чe ваксинирането в болниците на “всеки пожелал”, отнема възможността записалите се при тях пациенти да бъдат ваксинирани. „Зелените коридори“ за имунизация са другото име на хаоса, коментира проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в ефира на бТВ.

Втората причина за високата смъртност у нас е прозаична- липсата на ваксини. Когато коронавирусната пандемия връхлетя върху европейския континент в Брюксел казаха- ще се борим заедно, един за всички и всички за един. Ще направим обща поръчка за всяка страна, според нуждите и заявките и.

Оказа се обаче, че това е само един красив, но кух лозунг. Когато започнаха да умират хора, всеки започна да се спасява поединично.

Великобритания отказа да се присъедини към общата схема, и без никакви бюрократични формалности първа одобри ваксините, от които имаше нужда, осигури ги преди другите и излезе на първо място по брой ваксинирани, далеч изпреварвайки всички европейски страни.

Германия заяви 64 милиона ваксини по линия на ЕС, но си поръча още 30 милиона в странична сделка. Унгария, като се усети, че скоро няма да получи желаното количество ваксини, поръча незабавно руски и китайски такива. "Мен не ми трябват обяснения, а ваксини" каза унгарския премиер Орбан.

Словакия също поръча и вече разполага с руска ваксина, канцлерът на Австрия Курц лично се обади на Путин за възможността да бъдат доставени руски ваксини за неговата страна.

След като се оказа, че в рамките на ЕС, България е последната дупка на кавала и никой не се интересува от бедственото положение, в което изпаднахме, заемайки незавидното в даден момент последно място по брой ваксинирани на сто хиляди души население, логично беше и българският премиер и правителство да потърсят изход. И подобно на унгарския премиер да се обърнат към Русия или Китай за доставка на ваксина. Да, ама не, както казваше покойният Петко Бочаров.

Русофобията, която демонстрират българските управляващи явно е помрачила разсъдъка им, след като не прибегнаха до този вариант. Това пролича и от отговора на председателя на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на въпроса дали има плaнoвe зa внoc нa руcкaтa вaкcинa CПУТНИК-V у нac. Тя каза, че бългaрcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo нe пoзвoлявaлo пoдoбeн внoc, aкo липcвaло рeшeниe нa Eврoпeйcкaтa aгeнция пo лекарствата. И изрече по този начин една неистина, защото както подчерта известният юрист Владимир Шейтантов общнocтнoтo прaвo нa EC нe caмo нe зaбрaнявa, нo рaзрeшaвa нa нaциoнaлнитe държaви дa упрaвлявaт cвoятa пoлитикa в oблacттa нa здрaвeoпaзвaнeтo. И подчерта изказването на френския министър на външните работи, че „Вaкcинитe нямaт грaждaнcтвo”.

"Който губи време, губи човешки живот. Който печели време, печели човешки живот. Нямаме време за губене.“ - заяви унгарският премиер Орбан.

Поради буквалното изоставяне на произвола на съдбата на най- възрастното население вследствие на поставянето му в по- задна група и неспазването на самият национален план за ваксинация и поради неспособността на управляващите да осигурят необходимите ваксини, около времето на изборите вероятно много възрастни ще си останат в къщи. А тъй голяма част от тях традиционно гласуват от БСП, се създава нелицеприятното усещане, затова, че хаосът във ваксинирането е изгодeн за ГЕРБ и може да не е случаен.

По- лошото, и бихме казали страшното е, че всекидневно у нас умират десетки хора, вече надхвърлиха и сто на денонощие. И не малка част от тях биха били спасени ако бяха ваксинирани. И други ще продължат да умират, които може да се спасят, ако се ваксинират.

Някой трябва да понесе отговорност за това предотвратимо бедствие.

Източник: Епицентър.бг


Поставете оценка:
Оценка 4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    20 6 Отговор
    Хаос в Европа бъдете обективни платени палячовци
  • 2 Майна

    11 9 Отговор
    ХАОСЪТ И ТОВА, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ВИ ШЮРИЦВАТ ВИ СПАСЯВА, БЪЛГАРИ!!! МИСЛЕТЕ ЗА ЗДРАВЕТО СИ ПРЕДИ ДА ДАДЕТЕ ,,НЕИНФОРМИРАНЕТО,, СИ СЪГЛАСИЕ...НЕ БЪДЕТЕ СЪРАХЛИВИ, ЗАЩОТО СЪРАХЪТ ..УБИВА.. БЪДЕТЕ УМНИ
  • 3 Майна

    11 9 Отговор
    ПИША НЕГРАМОТНО, НО ВИЕ И БЕЗ ТОВА СТЕ ЗАШЕМЕТЕНИ...НЕ СЕ ВАКСЙНИРАЙТЕ!
  • 4 Последния Софиянец

    7 6 Отговор
    И без това ваксината не действа на новите щамове.Пари на вятъра.
  • 5 Просветен илюминат

    19 2 Отговор
    Министъра казва,че мерките ме спират разпространението,друг професор,че едва ли не трябва да се ваксинирате всяка година и изобщо вече да се чуди човек за какво живее заобиколен от такива малоумници,които лъжат,говорят глупости и сами вече си противоречат и народа им се подчинява и полудява напълно безплатно......нещата излизат извън контрол и скоро някой ще запази много яко
  • 6 Българка

    19 1 Отговор
    Минaлaтa гoдинa нa 15 мaй, при пoceщeниe в Бaнcкo, зa вceки cлучaй прeмиeрът нaпoмни нa глacoпoдaвaтeлитe, дa нe зaбрaвят, чe cпaceниeтo им oт кoрoнaвируca e личнo в нeгoвитe ръцe кaтo кaзa: "Имaтe рядък шaнc дa упрaвлявaм aз. Зaщoтo, aкo упрaвлявaшe кoлeгaтa Рaдeв, щeшe дa пocтъпи кaтo Путин, Бoриc Джoнcън, щяхa дa измрaт хoрa. "- Хубаво е в съдебна зала да му се припомнят на психопата тия думи и да си понесе отговорност по НК за умишлено увреждане здравето и живота на хиляди българи. До него да носят наказателна отговорност трябва да са здравния ботокс Ангелов, Кирил Ананиев, министъра на образованието, всички слуги от НОЩ!
  • 7 Вакс Регистър

    17 1 Отговор
    Кaк щe дoкaжaт, чe cъм ce "зaпиcaл" eлeктрoннo кaтo нe иcкaт eлeктрoнeн пoдпиc?
    Тo вcякo Джи Пи мoжe дa зaпишe хиляди хoрa зaщoтo ни имa вcичкитe EГН-тa и други дaнни.....
    A и нe caмo Джи Пи-тo: вceки cлужитeл нa ГРAO, вceки cлужитeл нa МВР, вceки cлужитeл нa EЖН, вceки cлужитeл нa A1 , Вивaкoм и т.н. EГН-тaтa, имeнaтa, aдрecитe , нoмeрaтa нa личнитe ни кaрти ca нaбутaни в тoлкoвa мнoгo aрхиви и cпиcъци......
    Aми тe тaкa мoгaт дa изкaрaт, чe cъм ce зaпиcaл и дa мe вкcнaт нacилa...Тoвa e измaмa!
    Cъбудeтe ce!
  • 8 Регистъра

    7 1 Отговор
    Кaк щe дoкaжaт, чe cъм ce "зaпиcaл" eлeктрoннo кaтo нe иcкaт eлeктрoнeн пoдпиc?
    Тo вcякo Джи Пи мoжe дa зaпишe хиляди хoрa зaщoтo ни имa вcичкитe EГН-тa и други дaнни.....
    A и нe caмo Джи Пи-тo: вceки cлужитeл нa ГРAO, вceки cлужитeл нa МВР, вceки cлужитeл нa EЖН, вceки cлужитeл нa A1 , Вивaкoм и т.н. EГН-тaтa, имeнaтa, aдрecитe , нoмeрaтa нa личнитe ни кaрти ca нaбутaни в тoлкoвa мнoгo aрхиви и cпиcъци......
    Aми тe тaкa мoгaт дa изкaрaт, чe cъм ce зaпиcaл и дa мe вкcнaт нacилa...Тoвa e измaмa!
    Cъбудeтe ce!

    Коментиран от #22, #23

  • 9 нашия

    5 2 Отговор
    хаусът наистина се плаща с животи НО СПАСЕНИ животи
  • 10 Ваксини няма

    6 2 Отговор
    И стига писахте тъпотии,че заради тях смъртността се увеличава
  • 11 НеДа

    8 5 Отговор
    Не се отказват да ни убеждават колко е добре да се ваксинираме. Ако нещо е толкова хубаво хората сами ще се бутат натам. След като толкова настойчиво ни притискат с всички възможни средства значи има нещо много гнило с тази ваксинация. Не след дълго ще почнат да пъкват и страничните ефекти.
  • 12 К.К.

    2 2 Отговор
    Великобритания има няколко милиона заразени, как са два пъти повече.
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Великобритания
    22.02–7.03
    Общ брой случаи 103 011 : 14 = 7357 на ден средно последните 2 седмици...Защо лъжете???Знам!!
    Смъртни случаи 3 921 : 14 = 280 средно но ден мрат ,бг България
    22.02–7.03
    Общ брой случаи 23 642 : 14 = 1688.71 средно на ден срещу 7357 в британия
    Смъртни случаи 760 : 14 = 54.285 е смърта бг средно на ден , срещу 280 във велика британия!Числата не лъжат!Съвсем малко да не кажа никак са им помогнали ваксините и локдауна!Ще видим продължението.....докато лъжете с думите,аз ще давам истината със цифи и числа!

    Коментиран от #16

  • 14 Стоян

    3 8 Отговор
    Доста комунисти има в този сайт, а и статиите се пишат от комунисти, от русофили.
    Няма ли един Българин в този сайт, аман от комунисти и национални предатели и крадци!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аз40🏴‍☠️

    3 2 Отговор
    Глупости на търкалета. Такива проучвания са общо тиражираните (само те са позволяваните), а и най-важното е, че всичките са платени от Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Една елементарна справка ги изкарва на светлина, където се пържат от слънцето гадовете.
  • 18 XYZ

    9 0 Отговор
    Зад хаоса при ваксинирането на населението у нас съзирам 3 неща:
    1. Голяма част от възрастното население подкрепя БСП /лошият материал/;
    2. Възрастното население ще се страхува да гласува при ръст на заболелите /печели кой?/;
    3. Некадърност на управляващите да управляват каквото и да било - в този случай ваксинирането.
    Може да има още мотиви и причини!
  • 19 Васил

    10 0 Отговор
    При Герб винаги е имало хаос
  • 20 Проблем след проблем

    10 0 Отговор
    Не само това. Проблем е и спирането на плановите операции. За пореден път. Но това никой не го мисли!
  • 21 Дмитрий

    4 1 Отговор
    Да, вакцинация помогает. Только в первую очередь, вакцины в евросоюзе получат страны с голубой кровью. Остальные вассалы получат то что останется
  • 22 Патето Яки

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Регистъра":

    Пълен хаос и имитация на имунизация. Пет дни опитвам да се регистрирам за имунизация в НЗИС национален регистър за записване но не става, изглежда че само ни баламосват.
  • 23 Патето яки

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Регистъра":

    и джипито и двата открити кабинета не записват в Казанлък и ваксини нямат
  • 24 9999

    9 0 Отговор
    Много хора, 90% от, който са без образование се
    опитват да ни убеждават, че не бива да се ваксинираме.
    Като не искат да не се ваксинират.Аз и много други
    предпочитаме ваксинацията с всичките и недостатъци
    пред вероятността от зараза.Искам каква и да е ваксина
    да ама не, те предпочитат да мрем само и само да не е
    ваксина извън един тесен кръг от техни фирми.Специално
    имам доверие на руската ваксина понеже съм се лекувал
    успешно с руско лекарство успешно, а и не е РНК
    която може и да е много добра, но не се знае ефекта и
    след години.

    Коментиран от #25

  • 25 Дмитрий

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "9999":

    Спутник нормальная вакцина. Я 4.03. сделал вторую часть вакцины. Состояние отличное.