ФАКТИ.БГ

Нарушаване на човешките права и съвременното робство (ЧАСТ I)

Украинците в Крим и политиката на Русия към тях

Публикувана: 20 Март, 2021 16:03
57 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3681
Нарушаване на човешките права и съвременното робство (ЧАСТ I)
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.4 от 53 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опитите на Русия от 2014 г. насам да анексира Крим бяха осъдени в редица международни резолюции, включително и такива на Съвета за сигурност към ООН, Парламентарната асамблея на ОССЕ на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Нарушенията на правата на човека в Крим и съответната расова дискриминация са обект на разглеждане в международни съдилища, включително Международния съд (дело 166) и Европейския съд по правата на човека (дело 20958/14 и други), припомня arc.construction.

Тези актове обръщат специално внимание на бруталното нарушаване от страна на Русия на основните граждански, политически, икономически, социални културни, екологични човешки права, както и на колективните права на местното население и други етнически, езикови и религиозни групи в Крим. Тези въпроси са постоянен предмет на разглеждане от Мисията за наблюдение на ООН и Мисията за наблюдение на ОССЕ в Украйна.

Днес функционират редица специализирани агенции и структури на ООН в областта на правата на човека, чиито интереси пречат на ситуацията в Крим. Струва си да се спомене ролята на специалните докладчици на ООН, които действат под егидата на Съвета за сигурност към ООН по правата на човека и предоставят годишни специализирани доклади и изследвания на Съвета и на Общото събрание на ООН.

Асоциацията за реинтегриране на Крим, като регистрирана международна неправителствена организация с офиси в Париж и Киев, обръща специално внимание на въпроса за сътрудничеството. В съобщението до специалния докладчик на ООН за съвременните форми на робство, д-р Томоя Обоката, Асоциацията описа връзката между принудително разселване и съвременните форми на робство.

От Асоциацията посочват, че политиката на руските фактически власти в Крим включва дискриминация на гражданите на Украйна в града, които отказаха или не получиха т.нар. „Руско гражданство“ след 2014 г., когато РФ обяви полуостров Крим като „собствена територия“. Такива украински граждани са пребивавали в Крим преди опита за анексиране или са били заселени на полуостров по-късно поради руската агресия в Източна Украйна и продължаващия въоръжен конфликт там. Въпросните украински граждани в Крим се определят от руските власти като „чужденци“, които трябва да получат „разрешителните за пребиваване“. Но в действителност хиляди такива лица не могат да имат „местоживеене“ и „специална помощ“ в Крим поради системата на тотална корупция, бюрокрация и политическа позиция на руските власти в региона.

Както посочи Службата на Върховния комисар към ООН по правата на човека (OHCHR) в своя тридесет и първи доклад относно ситуацията в Украйна, през 2020 г. „съдилищата“ в Крим издадоха заповеди за депортиране и принудително прехвърляне на поне 178 лица, считани за „чужденци“ съгласно имиграционното законодателство на РФ, включително 105 украински граждани (93 мъже и 12 жени). На тях им е било наредено да напуснат Крим, тъй като или не са притежавали RF паспорти, или са имали регистрация или „propyska“ в континентална Украйна, или не са кандидатствали или не са получили руски „разрешителни за пребиваване“. Поради това се счита, че „нямат права за пребиваване в Крим“.

През 2019 г. от Крим бяха депортирани над 360 души, на първо място от Симферопол, Севастопол и Южното крайбрежие на Крим. Това беше част от целенасочената политика на фактическите власти на РФ за „изтласкване“ на населението, нежелано от тях. За тези цели така наречените „съдилища“ в Крим обикновено използваха член 18.8 от Кодекса за административните нарушения на РФ („Нарушаване от страна на чужденеца на режима на пребиваване в РФ“). Но понякога т.нар. „съдилища“ използват за депортиране член 18.10 от този кодекс („Незаконна трудова дейност на чужденеца в РФ“).

Някои случаи са били използвани от руската държавна пропаганда за насаждане на омраза срещу Украйна, украинци и граждани на държавата Украйна. Например, през февруари 2018 г. официалното издание на Русия „Российская газета“, публикува правителствена статия „23 украински гастарбайтери бяха депортирани от Крим“ – групата работници, използвана при реконструкцията на детска градина в селище Новоозерное (Западен Крим). Дори терминът „гастарбайтери“, използван преди това изключително от нацисткия режим в Германия, показва сам по себе си реалното отношение на руските официални власти към трудовите права на украинските граждани. Така че всички подобни украински граждани в Крим са уязвими на евентуално депортиране и работата им се използва като „незаконна“ без никакви гаранции и с минимални възможни плащания. Подобна работа на украинци на територията на собствената им държава, незаконно окупирана от Русия, всъщност е съвременна форма на робство.

Украйна

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.4 от 53 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
плевен
1 Отговор
Тези лъжи не минават в България.
Търсете друга публика.

Коментиран от #6, #35


Оценка:
-18 +150

хъхъ
2 Отговор
Помислих си че става въпрос ковид локдауна - истинското нарушаване на правата и разоряване на хората, което ще доведе до тяхното поробване....а то..пак смешен плач за Крим...

Коментиран от #5


Оценка:
-10 +115

САТЪРА НА ХАНА
3 Отговор
КВО ООН , КВИ 5 ЛЕВА ....... ... В БЪЛГАРИЯ ЗАПАДА И ТЕХНИТЕ СЛУГИ ОТ СДС-ГЕРБ-СИК-ДПС ИЗБИХА 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ И НЕ СЕ РОДИХА 3 МИЛИОНА ДЕЦА
.................... ...................... АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД Е БИЛ 2 МИЛИОНА ....... ............. ...

Коментиран от #11


Оценка:
-10 +95

324
4 Отговор
От 1978 година има Кипър ~турски, за което Кипър не бяха и не са съгласни, но там човешките права и територия не са нарушени. Ех, лицемери!!!

Коментиран от #18


Оценка:
-7 +112

реалистъ
5 Отговор

До коментар #2 от "хъхъ":


Крим е болката на ФАЩ и соросните им слуги...не можаха да направят база на НАТО в Севастопол и да блокират достъпа на Русия до Черно море.

Оценка:
-14 +113

Винету
6 Отговор

До коментар #1 от "плевен":


Ти май не си се радвал при падането на Берлинската стана!

Коментиран от #16, #48


Оценка:
-60 +15

истински
7 Отговор
референдум...под дулата на калашници...

Коментиран от #10, #37


Оценка:
-70 +12

Бля бля..
8 Отговор
Крим е бил гръцки,после турски,татарски и при Екатерина Велика става руски,въпросът е приключен.Както днешна България е била гръцка,римска,византийска,после българска,турска и от 1877 отново българска.Русия Forever..

Коментиран от #29


Оценка:
-9 +85

САТЪРА НА ХАНА
9 Отговор
ИВАН ВАЗОВ ПИШЕ "ПОД ИГОТО" В РУСКИЯ ГРАД ОДЕСА В РУСКАТА ИМЕПРИЯ, КАТО БЕГЛЕЦ РУСОФИЛ ОТ РЕЖИМА НА СТАМБОЛОВ .
............... ........ ............. ......... А КАТО СТАНА ДУМА ЗА СТАМБОЛОВ, ДНЕШНИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА ПРОЧЕТАТ КАКЕ УМРЯЛ - ГРОЗНА ГЛЕДКА И ГАНГРЕНА :)

Оценка:
-9 +64

БАЙ Х@Й‼
10 Отговор

До коментар #7 от "истински":


Точно Калашниците останаха в поделенията защото командирите искаха ПИСМЕНА заповед от Президента на Украйна да изкарат войската от казармите ‼ А такава не стигна до тях ‼

Оценка:
-3 +45

Бахмаааму
11 Отговор

До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":


Какъв е бил тоя геноцид бре....тия геноцидираните яко се плодят....от 300хил как станаха 2 млн?

Оценка:
-11 +23

no name no face no number
12 Отговор
Това като го чета все едно за ЕС сте писали, да не би нещо да сте се объркали не е Русия май ами си е баш за ЕС тоеа.Само трябва да се променят имената на държавите градовете и нациите мдаа гадно е в ЕС

Оценка:
-4 +51

Iviviv
13 Отговор
Ех тая Русия голям залък е за ваща вуняща уста ще се задавите.

Оценка:
-8 +57

За кво ги ручаха жабетата....
14 Отговор
Като накрая пак ще връщат Крим...ватнишка работа

Оценка:
-53 +6

Сичкото мурзиллаш на амбразурата
15 Отговор
Неделно другари, нападат матушката...

Оценка:
-36 +7

плевен
16 Отговор

До коментар #6 от "Винету":


Радвах се. Скачах по площада, и останах излъган. Когато питах, защо всичко върви на към лошо, отговора беше един: Ти да не искаш да дойдат комунистите.
Но приятелю, това не е отговор.

Коментиран от #23


Оценка:
-2 +65

Баце
17 Отговор
Ние сме роби в нашата си държава, те тръгнали с Крим да ни занимават

Оценка:
-4 +68

Там бяха нарушавани до 1974
18 Отговор

До коментар #4 от "324":


От там насетне Турция не разрешава да се нарушават човешките права на кипърските турци

Коментиран от #34


Оценка:
-21 +4

ЖОРО ПАВЕТО
19 Отговор
АНТОНИЯ ТАЗИ РАБОТА ОЧЕВИДНО НЕ Е ЗА ТЕБ МОМЕ,ВЗЕМИ ДА СЕ НАСОЧИШ В СФЕРАТА НА БАРДАЦИТЕ.

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +46

Сесесере
20 Отговор
Санкции до дупка за империята на злото!

Коментиран от #30


Оценка:
-39 +7

БАЙ Х@Й‼
21 Отговор

До коментар #19 от "ЖОРО ПАВЕТО":


Антония, вземи във втората част пиши какво стана в Одеса‼ Ако не знаеш попрочери тук таме‼

Оценка:
-3 +36

Ахахах
22 Отговор
Не можа да задържи вниманието ми даже до 1/5 от текста, а е писал първа част... някое учреждение явно си е изпуснало някой друг пациент!

Оценка:
-2 +35

tate
23 Отговор

До коментар #16 от "плевен":


Тия антиболшевишки мантри "Да не дойдат комунистите" вече са крайно изтрити от употреба ,Боце ги пробутва защото е леко "Остър" и електората му също е такъв !! Истината е че си нагласиха "демокрация" по мярка и за жалост народа не ги изрина 90 та година а не да ми се сбират кръгли ,квадратни и секакви други маси !! Там се предаде народа на България там се разпределиха баниците НЯМА БИВШИ КОМУНИСТИ и сега са същите нищо че Боцко се прави на репресира !! Много сбъркаме и много ни излъгаха 90 год. а трябваше да бесим !!

Оценка:
-1 +44

Хитлар
24 Отговор
Негодници,наречете го направо аншлус,какво се правите на ущипани баварки!!!

Оценка:
-2 +11

БАЙ Х@Й‼
25 Отговор
Скритата истина ::::::::; Одеса - 02.05.2014 - Доказателства - изнасилвания, душене, палежи (Снимки и Видео 18+)

Оценка:
-3 +25

Антон
26 Отговор
Преди да вадиш треската в чуждото око, виж гредата в собственото си!

Оценка:
-1 +25

Льокрем
27 Отговор
Публикуваният материал е пример за журналистическа проституция. Кой както иска да го приема.

Оценка:
-3 +42

Матей
28 Отговор
Ха-ха,прищяло им се Крим,да им се предостави на тепсия.От къде на къде,първо полуострова е населен с руснаци и на референдума гласуваха за присъединяване към Русия.Ония пишман западни стратези си мислят с подобни инсинуации да печелят точки,отначало правиха диверсии ,спряха тока и водата на полуострова,мислеха да хвърлят десант.Кримчани виждат какво става в Украйна,биха ли желали да ги сполети същото.Даже е чудно ,че още не са присъединени Донбас и Луганск към Русия,но това е въпрос на време.

Оценка:
-5 +44

Синедрион
29 Отговор

До коментар #8 от "Бля бля..":


Крим е бил и хазарски. Приемайки юдаизма и наричани сега Ешкенази, тази народностна грипа има силни позиции в света. Имало е идея преди създаване на държавата Израел, да населят евреите на територията на Украйна.

Оценка:
-3 +16

30
Този коментар е премахнат от модератор.
пешо
31 Отговор
"Опитите на Русия от 2014 г. насам да анексира Крим..."
това сигурно е шега някаква...
какви опити, каква "анексия", какви пет лева?

Оценка:
-3 +32

Аре бегай
32 Отговор
Московията няма нито един изпълнен договор

Оценка:
-31 +5

ккк
33 Отговор
Ех,защо ви нямаше когато трепеха индианците или когато пускаха атомни бомби в Япония,напалм във Виетнам....

Оценка:
-3 +34

324
34 Отговор

До коментар #18 от "Там бяха нарушавани до 1974":


Архиепископ Макариос не мислеше така.

Оценка:
-1 +13

ТИ ДА ВИДИШ
35 Отговор

До коментар #1 от "плевен":


И Кримци си го преместиха в другия крачол...

Оценка:
-3 +18

име
36 Отговор
путин и ердоган -братя диктатори.

Оценка:
-19 +5

Демокрацията е лъжа!
37 Отговор

До коментар #7 от "истински":


А референдумът за Косово под какви дула беше, че нещо не си спомням?

Коментиран от #56


Оценка:
-3 +22

И.Д.И.
38 Отговор
Тук сте повече руснаци от самите руснаци!
Срамота...!

Оценка:
-26 +5

Мародер
39 Отговор
Toнка, объркала си адреса на публикацията! Ако го беше написала на английски, немски, френски или някакъв друг западен език може и да хванеше декиш! В България обаче поне 95 % няма да ти повярват! Просто българите все още могат да мислят самостоятелно - наследство от социализма!

Оценка:
-6 +29

Просто човек
40 Отговор
Крим е Русия!

Оценка:
-4 +21

ЛЕНИН
41 Отговор
КРИМ СИ БЕШЕ И СЕГА ПАК Е РУСКИ !

Оценка:
-5 +20

КОВИД 5
42 Отговор
РУСИЯ ПЪРВА НАМЕРИ ВАКСИНА ЗА КОВИД , И ТЯ Е НАЙ - ДОБРА ЗА СЕГА !ТЯ СПОРЕД ГЕРБ Е СПУТНИК 5 А СПОРЕД РУСИЯ СЕ ОКАЗА ,,СПУТНИК V" ...ДАРИТКОВА СЕ ОКАЗА ПАТКА КАТО ПКП !

Оценка:
-3 +18

ПКП
43 Отговор
ПЕКИН Е ВЪВ ВИЕТНАМ !

Оценка:
-2 +17

Честито Крим
44 Отговор
70 г. Крим беше под Бандеровска окупация.
1954 Хрушчов подарява Руският Крим на Бандерия.
На 8 март 2014 г. Крим се освободи за втори път от нацизма. Честита независимост на Крим и връщането й в Родината Русия.

Пазете победата и никога повече не позволявайте нацистко-американски ботуш да стъпи в града -герой Севастопол.
Да се готвят за великата победа над нацизма Одеса, Харков, ДНР и ЛНР.

Оценка:
-4 +22

ПРЕДАТЕЛИИ
45 Отговор
ВЕЧНА ДРУЖБА С РУСИЯ !

Оценка:
-4 +11

Гост
46 Отговор
Омръзнаха ни тия преструвки, Крим винаги е бил руски, двулични пудели напикани. И винаги ще бъде.

Оценка:
-4 +17

Париж
47 Отговор
Хубаво е да се грижиш за трудови и човешки права от офисите в Париж и Киев. Да бяхте наели вашите си гастарбайтери от детската градина да ги ремонтират.

Оценка:
-4 +10

Четник
48 Отговор

До коментар #6 от "Винету":


Берлинската стена беше бутната от шпицкомандите на ГФР в началото на окупацията на ГДР след като войските на СССР се оттеглиха през 1991г.

Оценка:
-1 +6

Амед Азнавур
49 Отговор
в тез "съдилища" щатите ги няма..а Крим е Наш законно

Оценка:
-1 +5

уйуй
50 Отговор
Публикувано във факти.бг:

Оценка:
-2 +0

Баце
51 Отговор
Аз не напразно ви наричам мисирки. Как може да пишете толкова глупости? Ех, Тонке, Тонке.......

Оценка:
-1 +7

52
Този коментар е премахнат от модератор.
Юрист
53 Отговор
Минавам само да светна момиченцето мъчило се над този текст, че Международния съд НЕ е признат от държавите САЩ, Израел, Русия, Китай, Судан.
И няма никакво значение, дали този съд ще осъди някой от тези държави.

Оценка:
-1 +15

Алекс
54 Отговор
Путина надо судить международным судом за преступления против своего народа и преступлений против граждан других стран.Это преступник международного масштаба.

Оценка:
-9 +1

безпартиен
55 Отговор
Още с второто изречение,че има расова дискриминация там,където едва ли ще открият друг човек с различна раса от белите,вече е ясно колко е поръчкова статията!Това е все едно българи и македонци да са различни раси!

Оценка:
-0 +5

Посетител
56 Отговор

До коментар #37 от "Демокрацията е лъжа!":


За Косово дори нямаше референдум, просто Запада рече и отсече: Създаваме самостоятелно Косово! Никой не е питал сърбите какво мислят по въпроса.

Оценка:
-0 +2

възмутен
57 Отговор
В началото помислих,че е нещо от Дойче веле.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Валери Симеонов
Съпредседателят на Патриотичния фронт коментира избирателите-изселници в Турция, които според него не са наясно за какво гласуват и не се интересуват особено от случващото се в България:
Въобще не им пука. Това е стадо, направлявано от чобанина Ердоган"

Още бисери
ТОП 5