Last news in Fakti

20 Март, 2021 16:03 4 717 57

Нарушаване на човешките права и съвременното робство (ЧАСТ I)

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • граждани-
  • оон

Украинците в Крим и политиката на Русия към тях

Нарушаване на човешките права и съвременното робство (ЧАСТ I) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опитите на Русия от 2014 г. насам да анексира Крим бяха осъдени в редица международни резолюции, включително и такива на Съвета за сигурност към ООН, Парламентарната асамблея на ОССЕ на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Нарушенията на правата на човека в Крим и съответната расова дискриминация са обект на разглеждане в международни съдилища, включително Международния съд (дело 166) и Европейския съд по правата на човека (дело 20958/14 и други), припомня arc.construction.

Тези актове обръщат специално внимание на бруталното нарушаване от страна на Русия на основните граждански, политически, икономически, социални културни, екологични човешки права, както и на колективните права на местното население и други етнически, езикови и религиозни групи в Крим. Тези въпроси са постоянен предмет на разглеждане от Мисията за наблюдение на ООН и Мисията за наблюдение на ОССЕ в Украйна.

Днес функционират редица специализирани агенции и структури на ООН в областта на правата на човека, чиито интереси пречат на ситуацията в Крим. Струва си да се спомене ролята на специалните докладчици на ООН, които действат под егидата на Съвета за сигурност към ООН по правата на човека и предоставят годишни специализирани доклади и изследвания на Съвета и на Общото събрание на ООН.

Асоциацията за реинтегриране на Крим, като регистрирана международна неправителствена организация с офиси в Париж и Киев, обръща специално внимание на въпроса за сътрудничеството. В съобщението до специалния докладчик на ООН за съвременните форми на робство, д-р Томоя Обоката, Асоциацията описа връзката между принудително разселване и съвременните форми на робство.

От Асоциацията посочват, че политиката на руските фактически власти в Крим включва дискриминация на гражданите на Украйна в града, които отказаха или не получиха т.нар. „Руско гражданство“ след 2014 г., когато РФ обяви полуостров Крим като „собствена територия“. Такива украински граждани са пребивавали в Крим преди опита за анексиране или са били заселени на полуостров по-късно поради руската агресия в Източна Украйна и продължаващия въоръжен конфликт там. Въпросните украински граждани в Крим се определят от руските власти като „чужденци“, които трябва да получат „разрешителните за пребиваване“. Но в действителност хиляди такива лица не могат да имат „местоживеене“ и „специална помощ“ в Крим поради системата на тотална корупция, бюрокрация и политическа позиция на руските власти в региона.

Както посочи Службата на Върховния комисар към ООН по правата на човека (OHCHR) в своя тридесет и първи доклад относно ситуацията в Украйна, през 2020 г. „съдилищата“ в Крим издадоха заповеди за депортиране и принудително прехвърляне на поне 178 лица, считани за „чужденци“ съгласно имиграционното законодателство на РФ, включително 105 украински граждани (93 мъже и 12 жени). На тях им е било наредено да напуснат Крим, тъй като или не са притежавали RF паспорти, или са имали регистрация или „propyska“ в континентална Украйна, или не са кандидатствали или не са получили руски „разрешителни за пребиваване“. Поради това се счита, че „нямат права за пребиваване в Крим“.

През 2019 г. от Крим бяха депортирани над 360 души, на първо място от Симферопол, Севастопол и Южното крайбрежие на Крим. Това беше част от целенасочената политика на фактическите власти на РФ за „изтласкване“ на населението, нежелано от тях. За тези цели така наречените „съдилища“ в Крим обикновено използваха член 18.8 от Кодекса за административните нарушения на РФ („Нарушаване от страна на чужденеца на режима на пребиваване в РФ“). Но понякога т.нар. „съдилища“ използват за депортиране член 18.10 от този кодекс („Незаконна трудова дейност на чужденеца в РФ“).

Някои случаи са били използвани от руската държавна пропаганда за насаждане на омраза срещу Украйна, украинци и граждани на държавата Украйна. Например, през февруари 2018 г. официалното издание на Русия „Российская газета“, публикува правителствена статия „23 украински гастарбайтери бяха депортирани от Крим“ – групата работници, използвана при реконструкцията на детска градина в селище Новоозерное (Западен Крим). Дори терминът „гастарбайтери“, използван преди това изключително от нацисткия режим в Германия, показва сам по себе си реалното отношение на руските официални власти към трудовите права на украинските граждани. Така че всички подобни украински граждани в Крим са уязвими на евентуално депортиране и работата им се използва като „незаконна“ без никакви гаранции и с минимални възможни плащания. Подобна работа на украинци на територията на собствената им държава, незаконно окупирана от Русия, всъщност е съвременна форма на робство.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плевен

    150 18 Отговор
    Тези лъжи не минават в България.
    Търсете друга публика.

    Коментиран от #6, #35

  • 2 хъхъ

    116 10 Отговор
    Помислих си че става въпрос ковид локдауна - истинското нарушаване на правата и разоряване на хората, което ще доведе до тяхното поробване....а то..пак смешен плач за Крим...

    Коментиран от #5

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    96 10 Отговор
    КВО ООН , КВИ 5 ЛЕВА ....... ... В БЪЛГАРИЯ ЗАПАДА И ТЕХНИТЕ СЛУГИ ОТ СДС-ГЕРБ-СИК-ДПС ИЗБИХА 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ И НЕ СЕ РОДИХА 3 МИЛИОНА ДЕЦА
    .................... ...................... АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД Е БИЛ 2 МИЛИОНА ....... ............. ...

    Коментиран от #11

  • 4 324

    112 7 Отговор
    От 1978 година има Кипър ~турски, за което Кипър не бяха и не са съгласни, но там човешките права и територия не са нарушени. Ех, лицемери!!!

    Коментиран от #18

  • 5 реалистъ

    113 14 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Крим е болката на ФАЩ и соросните им слуги...не можаха да направят база на НАТО в Севастопол и да блокират достъпа на Русия до Черно море.
  • 6 Винету

    15 60 Отговор

    До коментар #1 от "плевен":

    Ти май не си се радвал при падането на Берлинската стана!

    Коментиран от #16, #48

  • 7 истински

    12 70 Отговор
    референдум...под дулата на калашници...

    Коментиран от #10, #37

  • 8 Бля бля..

    85 9 Отговор
    Крим е бил гръцки,после турски,татарски и при Екатерина Велика става руски,въпросът е приключен.Както днешна България е била гръцка,римска,византийска,после българска,турска и от 1877 отново българска.Русия Forever..

    Коментиран от #29

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    64 9 Отговор
    ИВАН ВАЗОВ ПИШЕ "ПОД ИГОТО" В РУСКИЯ ГРАД ОДЕСА В РУСКАТА ИМЕПРИЯ, КАТО БЕГЛЕЦ РУСОФИЛ ОТ РЕЖИМА НА СТАМБОЛОВ .
    ............... ........ ............. ......... А КАТО СТАНА ДУМА ЗА СТАМБОЛОВ, ДНЕШНИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА ПРОЧЕТАТ КАКЕ УМРЯЛ - ГРОЗНА ГЛЕДКА И ГАНГРЕНА :)
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    45 3 Отговор

    До коментар #7 от "истински":

    Точно Калашниците останаха в поделенията защото командирите искаха ПИСМЕНА заповед от Президента на Украйна да изкарат войската от казармите ‼ А такава не стигна до тях ‼
  • 11 Бахмаааму

    23 11 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Какъв е бил тоя геноцид бре....тия геноцидираните яко се плодят....от 300хил как станаха 2 млн?
  • 12 no name no face no number

    52 4 Отговор
    Това като го чета все едно за ЕС сте писали, да не би нещо да сте се объркали не е Русия май ами си е баш за ЕС тоеа.Само трябва да се променят имената на държавите градовете и нациите мдаа гадно е в ЕС
  • 13 Iviviv

    57 8 Отговор
    Ех тая Русия голям залък е за ваща вуняща уста ще се задавите.
  • 14 За кво ги ручаха жабетата....

    6 53 Отговор
    Като накрая пак ще връщат Крим...ватнишка работа
  • 15 Сичкото мурзиллаш на амбразурата

    7 36 Отговор
    Неделно другари, нападат матушката...
  • 16 плевен

    66 2 Отговор

    До коментар #6 от "Винету":

    Радвах се. Скачах по площада, и останах излъган. Когато питах, защо всичко върви на към лошо, отговора беше един: Ти да не искаш да дойдат комунистите.
    Но приятелю, това не е отговор.

    Коментиран от #23

  • 17 Баце

    69 4 Отговор
    Ние сме роби в нашата си държава, те тръгнали с Крим да ни занимават
  • 18 Там бяха нарушавани до 1974

    4 21 Отговор

    До коментар #4 от "324":

    От там насетне Турция не разрешава да се нарушават човешките права на кипърските турци

    Коментиран от #34

  • 19 ЖОРО ПАВЕТО

    47 2 Отговор
    АНТОНИЯ ТАЗИ РАБОТА ОЧЕВИДНО НЕ Е ЗА ТЕБ МОМЕ,ВЗЕМИ ДА СЕ НАСОЧИШ В СФЕРАТА НА БАРДАЦИТЕ.

    Коментиран от #21

  • 20 Сесесере

    7 40 Отговор
    Санкции до дупка за империята на злото!

    Коментиран от #30

  • 21 БАЙ Х@Й‼

    36 3 Отговор

    До коментар #19 от "ЖОРО ПАВЕТО":

    Антония, вземи във втората част пиши какво стана в Одеса‼ Ако не знаеш попрочери тук таме‼
  • 22 Ахахах

    36 2 Отговор
    Не можа да задържи вниманието ми даже до 1/5 от текста, а е писал първа част... някое учреждение явно си е изпуснало някой друг пациент!
  • 23 tate

    45 1 Отговор

    До коментар #16 от "плевен":

    Тия антиболшевишки мантри "Да не дойдат комунистите" вече са крайно изтрити от употреба ,Боце ги пробутва защото е леко "Остър" и електората му също е такъв !! Истината е че си нагласиха "демокрация" по мярка и за жалост народа не ги изрина 90 та година а не да ми се сбират кръгли ,квадратни и секакви други маси !! Там се предаде народа на България там се разпределиха баниците НЯМА БИВШИ КОМУНИСТИ и сега са същите нищо че Боцко се прави на репресира !! Много сбъркаме и много ни излъгаха 90 год. а трябваше да бесим !!
  • 24 Хитлар

    11 2 Отговор
    Негодници,наречете го направо аншлус,какво се правите на ущипани баварки!!!
  • 25 БАЙ Х@Й‼

    25 3 Отговор
    Скритата истина ::::::::; Одеса - 02.05.2014 - Доказателства - изнасилвания, душене, палежи (Снимки и Видео 18+)
  • 26 Антон

    25 1 Отговор
    Преди да вадиш треската в чуждото око, виж гредата в собственото си!
  • 27 Льокрем

    43 3 Отговор
    Публикуваният материал е пример за журналистическа проституция. Кой както иска да го приема.
  • 28 Матей

    44 5 Отговор
    Ха-ха,прищяло им се Крим,да им се предостави на тепсия.От къде на къде,първо полуострова е населен с руснаци и на референдума гласуваха за присъединяване към Русия.Ония пишман западни стратези си мислят с подобни инсинуации да печелят точки,отначало правиха диверсии ,спряха тока и водата на полуострова,мислеха да хвърлят десант.Кримчани виждат какво става в Украйна,биха ли желали да ги сполети същото.Даже е чудно ,че още не са присъединени Донбас и Луганск към Русия,но това е въпрос на време.
  • 29 Синедрион

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Бля бля..":

    Крим е бил и хазарски. Приемайки юдаизма и наричани сега Ешкенази, тази народностна грипа има силни позиции в света. Имало е идея преди създаване на държавата Израел, да населят евреите на територията на Украйна.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 пешо

    32 3 Отговор
    "Опитите на Русия от 2014 г. насам да анексира Крим..."
    това сигурно е шега някаква...
    какви опити, каква "анексия", какви пет лева?
  • 32 Аре бегай

    5 31 Отговор
    Московията няма нито един изпълнен договор
  • 33 ккк

    34 3 Отговор
    Ех,защо ви нямаше когато трепеха индианците или когато пускаха атомни бомби в Япония,напалм във Виетнам....
  • 34 324

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Там бяха нарушавани до 1974":

    Архиепископ Макариос не мислеше така.
  • 35 ТИ ДА ВИДИШ

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "плевен":

    И Кримци си го преместиха в другия крачол...
  • 36 име

    5 19 Отговор
    путин и ердоган -братя диктатори.
  • 37 Демокрацията е лъжа!

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "истински":

    А референдумът за Косово под какви дула беше, че нещо не си спомням?

    Коментиран от #56

  • 38 И.Д.И.

    5 26 Отговор
    Тук сте повече руснаци от самите руснаци!
    Срамота...!
  • 39 Мародер

    30 6 Отговор
    Toнка, объркала си адреса на публикацията! Ако го беше написала на английски, немски, френски или някакъв друг западен език може и да хванеше декиш! В България обаче поне 95 % няма да ти повярват! Просто българите все още могат да мислят самостоятелно - наследство от социализма!
  • 40 Просто човек

    21 4 Отговор
    Крим е Русия!
  • 41 ЛЕНИН

    20 5 Отговор
    КРИМ СИ БЕШЕ И СЕГА ПАК Е РУСКИ !
  • 42 КОВИД 5

    18 3 Отговор
    РУСИЯ ПЪРВА НАМЕРИ ВАКСИНА ЗА КОВИД , И ТЯ Е НАЙ - ДОБРА ЗА СЕГА !ТЯ СПОРЕД ГЕРБ Е СПУТНИК 5 А СПОРЕД РУСИЯ СЕ ОКАЗА ,,СПУТНИК V" ...ДАРИТКОВА СЕ ОКАЗА ПАТКА КАТО ПКП !
  • 43 ПКП

    17 2 Отговор
    ПЕКИН Е ВЪВ ВИЕТНАМ !
  • 44 Честито Крим

    22 4 Отговор
    70 г. Крим беше под Бандеровска окупация.
    1954 Хрушчов подарява Руският Крим на Бандерия.
    На 8 март 2014 г. Крим се освободи за втори път от нацизма. Честита независимост на Крим и връщането й в Родината Русия.

    Пазете победата и никога повече не позволявайте нацистко-американски ботуш да стъпи в града -герой Севастопол.
    Да се готвят за великата победа над нацизма Одеса, Харков, ДНР и ЛНР.
  • 45 ПРЕДАТЕЛИИ

    11 4 Отговор
    ВЕЧНА ДРУЖБА С РУСИЯ !
  • 46 Гост

    17 4 Отговор
    Омръзнаха ни тия преструвки, Крим винаги е бил руски, двулични пудели напикани. И винаги ще бъде.
  • 47 Париж

    11 4 Отговор
    Хубаво е да се грижиш за трудови и човешки права от офисите в Париж и Киев. Да бяхте наели вашите си гастарбайтери от детската градина да ги ремонтират.
  • 48 Четник

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Винету":

    Берлинската стена беше бутната от шпицкомандите на ГФР в началото на окупацията на ГДР след като войските на СССР се оттеглиха през 1991г.
  • 49 Амед Азнавур

    5 1 Отговор
    в тез "съдилища" щатите ги няма..а Крим е Наш законно
  • 50 уйуй

    0 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
  • 51 Баце

    7 1 Отговор
    Аз не напразно ви наричам мисирки. Как може да пишете толкова глупости? Ех, Тонке, Тонке.......
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Юрист

    15 1 Отговор
    Минавам само да светна момиченцето мъчило се над този текст, че Международния съд НЕ е признат от държавите САЩ, Израел, Русия, Китай, Судан.
    И няма никакво значение, дали този съд ще осъди някой от тези държави.
  • 54 Алекс

    1 9 Отговор
    Путина надо судить международным судом за преступления против своего народа и преступлений против граждан других стран.Это преступник международного масштаба.
  • 55 безпартиен

    6 0 Отговор
    Още с второто изречение,че има расова дискриминация там,където едва ли ще открият друг човек с различна раса от белите,вече е ясно колко е поръчкова статията!Това е все едно българи и македонци да са различни раси!
  • 56 Посетител

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Демокрацията е лъжа!":

    За Косово дори нямаше референдум, просто Запада рече и отсече: Създаваме самостоятелно Косово! Никой не е питал сърбите какво мислят по въпроса.
  • 57 възмутен

    1 0 Отговор
    В началото помислих,че е нещо от Дойче веле.