Last news in Fakti

24 Март, 2021 18:10 6 078 88

Какво трябва да се случи, за да има по-добър живот в България

  • българия-
  • избори-
  • лустрация-
  • правосъдна реформа-
  • евроинтеграция-
  • образование

Лустрация, съдебна реформа, образование и засилена евроинтеграция. Това е базата

Какво трябва да се случи, за да има по-добър живот в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дните уверено крачат към поредните демократични (парламентарни) избори в България. Колко са демократични е тема на друг разговор, който заслужава отделен коментар, но както по тази тема, така и за цялостното не добро състояние на България, сме виновни единствено ние, гражданите.

Течащата предизборна кампания не се различава с почти нищо от предишните, на които сме били свидетели. Наведени национални телевизии, скандали, обиди, компромати и тук-там някой кандидат за народен представител споделя негова политическа идея или такава на политическия субект, който представлява. Има опитващи се да водят политически разговор, но тези опити биват размивани точно по начина, по който е размита представата на българина за добро и зло в политиката, за необходимите и задължителни неща, посредством които нашата красива Родина може да тръгне в наистина правилна посока, от което и животът тук постепенно да се подобри.

Темата за доброто и злото в политиката е наистина много, много важна, особено в текущия български контекст. И в този ред на мисли, когато слушате български политик, или пък четете програмата на партията или обединението, които представлява, ако той не споменава нищо за лустрация и съдебна реформа, знайте, че той е сред лицата на подмяната, които искат единствено и само да капитализират участието си в политика с депутатство, министерстване, или заемане на друг висш държавен пост.

Нищо в България не може да потръгне в добра посока, докато не бъде проведена лустрация. В най-буквален смисъл го разбирайте така: докато не изхвърлим от държавната администрация и политиката хора като Ахмед Доган (агент Сава), Красимир Каракачанов (агент Иван), Георги Марков (агент Николай) и себеподобните им, няма как България да тръгне в посока на цялостен просперитет. Невъзможно е, защото тези ченгета не са в политиката, за да работят за добруването на българската държава, те са лишени са от всякакви добри намерения. И те, и партиите, и коалициите, които ги издигат. За това и много добре се огледайте в листите, вижте къде има ченгета и сами преценете дали искате да ги видите в следващия Парламент.

Лустрацията (или казано по друг начин "политическата кастрация") обаче не трябва да се разпростре само до агентите на ДС и РУМНО, но и да обхване всички били членове на Българската комунистическа партия. Разлика между двете неща на практика няма. И в двата случая става дума за доброволни крепители на един човеконенавистен режим, които са носители на старото лошо и е категорично невъзможно като лоши дървета да родят добри плодове.

Второто ключово политическо действие, заради което, подобно на лустрацията, ще са необходими конституционни промени, е правосъдната реформа. Това словосъчетание е доста захабено и българите са отегчени до припадък от него, но е наистина важно.

Проблемът с безконтролността на главния прокурор няма да се реши с прекия му избор от гражданите (което е налудничава идея), както и проблемът с неефективността на прокуратурата няма да се реши с изваждането ѝ от съдебната власт и вкарването ѝ в изпълнителната. Напротив, има опция дори да влоши.

Правилните, по-разумните решения, не са никак трудни за разбиране, когато говорим за правосъдна реформа. А именно: системна отчетност на главния прокурор пред Парламента, възможност Парламентът да уволни главния прокурор, ако той не си върши работата задоволително и в интерес на обществото, повече съдебен контрол на процедурно ниво върху прокуратурата и намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет, с което ще се минимизира политическата зависимост на магистратите.

И двете споменати по-горе реформи касаят живота на гражданите в множество аспекти. От въздуха, който дишаме, до жизнения ни стандарт. А споменавайки жизнения стандарт, който почти всички партии и политическия обединения обещават в предизборните си програми да повишат, но без да обяснят как точно ще се случи, той не може да се случи без икономически растеж. А значим икономически растеж не може да случи при високи нива на корупция, генерирани (по постсъветски модел) именно по линия на мрежите от зависимости със старото ДС и в момента покровителствани от трите власти в България - законодателна, изпълнителна, съдебна (последната отчасти).

Икономически растеж също така трудно може да има с лява икономическа политика, която стимулира паразитирането. Трудно и с псевдодясна, която обслужва само едрия капитал.

На България е необходима дясна икономическа политика с фокус върху дребните и средни предприемачи.

Сами по себе си реформите не са достатъчни и няма да са достатъчно ефективни, ако обществото не се самомобилизира в посока на абсолютна нетърпимост към всякакъв вид корупция и държавен или дори частен рекет.

Третата стъпка от политически действия трябва да е в посока на засилена евроинтеграция на страната ни. Това означава дадените управляващи да се постараят България в скорошен момент да влезе в еврозоната и Шенген. Първото значително ще повиши привлекателността на страната ни като място, в което да инвестират все повече европейски компании, а това е пряко свързано с мечтата за икономически растеж. Такъв неминуемо ще има, когато влезем в еврозоната.

Нищо от посоченото не би имало смисъл, ако модерното и ефективно образование за българските деца не стане приоритет №1. Родината ни се нуждае от високообразовани, грамотни и умни хора, а не от търтеи.

Още повече, ако гражданското самосъзнание е на днешния хал, добрите реформи са плодове, които няма кой да изконсумира. Точно както се е случило с тези на Иван Костов, заради когото днес България е в Европейския съюз, в следствието на което не е на хала на страни като Беларус например.

Здравеопазването е нещо, в което трябва да се инвестира по подразбиране. И то преди всичко в превенцията, а не грижа за гражданина, когато вече се е разболял.

С дигитализацията е същото. Това е нещо, което трябва да се случи, а това, че не се случва е следствие от непроведените споменати по-горе форми, макар и не само.

Така че, който иска да си запише: лустрация, съдебна реформа, образование и засилена евроинтеграция. Това е базата!

Всички останали детайли по естествен начин ще започнат да се случват, когато се отървем от алчните ченгета, номенклатурчици и нагодили се във времето конформистични наглеци.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    72 5 Отговор
    без шамари няма да има промяна защото всичко се продава и купува с пари....ВСИЧКО..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В затвора

    33 4 Отговор
    Тогава е има мир.
  • 4 Asdfg

    80 15 Отговор
    Много ясно какво трябва да се случи: НЕЗАБАВНО ТИКВАТА ВЪН! НЕЗАБАВНО ВСИЧКИ КАЛИНКИ ОТ ГЕРБ ВЪН! НЕЗАБАВНО ГЕШЕВ, ШИШИ И ДОГАН ВЪН!

    Коментиран от #9

  • 5 пкп

    36 8 Отговор
    ще ги трепим тия тикви оруспии от околовръстното ботокси
  • 6 Врачка

    49 6 Отговор
    В този живот в България ще се живее зле.За следващият не ме интересува.Ще свършим като царство България—с национална катастрофа.
  • 7 KENEPHBG

    19 23 Отговор
    Да се рециклира съществуващия матрял с по качествен. България е кенеф защото българина е кенеф.
  • 8 нннн

    28 1 Отговор
    СПРАВЕДЛИВОСТ.
  • 9 Червен Глист

    20 7 Отговор

    До коментар #4 от "Asdfg":

    Като си пееш Пенке-ле кой ли ми те слуша
  • 10 Бай Тошо

    43 1 Отговор
    Всички които са управлявали и са били депотати ВЪВ ЗАТВОРА И КОНФИСКАЦИЯ НА ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО
  • 11 Шпек

    55 4 Отговор
    Новото правителство ще намери държавната хазна празна и 30 милиарден заем погасяване.Това е тъжната истина.Вдигането на данъците ще е най—малкият проблем пред Българите чакащи мед и масло от новите управленци.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пройчо

    28 4 Отговор
    Някой мисирки и мисиреци --да бъдат ...ани !!!...Като напримир цветанка ризова--тлъста държавна мисирка....добро начало ще е .

    Коментиран от #20

  • 14 нашия

    17 2 Отговор
    да се преоснове всичко на реални демократични принципи а не на либерастко-демократични .....и това няма да стане без пот-крув и сълзи...няма да е лесно..всеки мой=же да направи своя избор да се събуди след като е спал 30 години
  • 15 Требва да гръмне аеца

    9 9 Отговор
    И да изтрепе сички бг и като след векове се населят друга раса хора ще живеят по добре
  • 16 ГОРСКИ

    40 5 Отговор
    Първо да се изгони лидера на хунтата, и да дойдат не опетнени хора!!!! Стига вече доносници и мафия!!!!
  • 17 Хахаха

    7 10 Отговор
    Ето...разрушителите могат само да разрушават.
    Нищо друго не им идва на акъла. Каква лустрация ви тресе?
  • 18 БКП

    17 3 Отговор
    МОЧА трябва да се разруши !!!
  • 19 Софиянец

    15 4 Отговор
    А ето го и моя човек! Пак е неподготвен Едно не може да му се отрече- успешен дразнител е! Уникат. Не използвам други думи. Иначе ще ме резне коректора. Моралния стожер на сайта. А иначе при този човек има голямо противоречие. Хем антикомунист, хем подкрепящ отбор създаден от върхушката комунисти.
    Пък и даже възкръснал от небитието.
    Извинете ме грешка: не от небитието , а от Ловеч ! 😂
  • 20 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "пройчо":

    ма тя за това се моли....не и прави услуга..
  • 21 Клоаката бг никога няма да бъде бяла

    9 14 Отговор
    Държава щото живеят кофти същества диви и примитивни
  • 22 Радан

    22 1 Отговор
    Всички политици и мутри до сега да бъдат ликвидирани, също така и онези лилави те. И да се почне на чисто.
  • 23 Петър

    21 0 Отговор
    Когато българинът започне да чете и си търси правата, а не обяснява, че няма закони.

    Коментиран от #27

  • 24 Сделано в СССР

    18 7 Отговор
    4 БCП зa Бългaрия - 15 aгeнтa
    12 Възрaждaнe нa Oтeчecтвoтo - 9 aгeнтa
    24 Вoля и НФCБ - 8 aгeнтa
    9 ДПC - 8 aгeнтa
    1 ВМРO - 7 aгeнтa
    13 Зaeднo зa прoмянa - 6 aгeнтa
    6 AБВ - 4 aгeнтa
    17 Грaждaни oт прoтecтa - 4 aгeнтa
    5 Възрaждaнe - 3 aгeнтa
    7 Aтaкa - 3 aгeнтa
    10 Бългaрcкa прoгрecивнa линия - 3 aгeнтa
    29 Имa тaкъв нaрoд - 3 aгeнтa
    14 Бългaрcкo нaциoнaлнo oбeдинeниe - 2 aгeнтa
    18 Изпрaви ce! Мутри вън! - 2 aгeнтa
    30 Прякa дeмoкрaция - 2 aгeнтa
    28 ГЕРБ-СДС - 1 агент
    2 Ние, гражданите - 1 агент
    8 КОД - 1 агент
    15 Нация - 1 агент
    16 МИР - 1 агент
    20 Движение на непартийните кандидати - 1 агент
    21 Републиканци за България - 1 агент
    25 Партия на зелените - 1 агент

    Коментиран от #78

  • 25 Behemoth

    18 2 Отговор
    БАЦЕ е нашия Мойсей още поне 30 години трябва да ни води из гербераската пустиня докато умре и последния дето знае какво е свобода ,равенство и братство...
  • 26 Рошко

    21 1 Отговор
    Да се изкорени цялата политическа мафия от 89 насам барабар с баджанаците им, да се ревизира всичко до тогава да им се отнеме и да се вкарат в затвора, и ако ще са политици новите да са политици а не бизнесмени и подлоги, и да се занимават само с политика

    Коментиран от #65

  • 27 нашия

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Петър":

    а ДЪРЖАВАТА да ги спазва тези закони....защото сега ги гази и никой не е отговорен за това

    Коментиран от #33

  • 28 БОЙКО БОРИСОВ

    4 9 Отговор
    ГЛУПОСТИ. ТОВА СА БЪРТВЕЖИТЕ НА ТИЯ ПЕД@ЛЧЕТАТА НА РАДАН. АКО ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ДОБРЕ, БЕЗ МНОГО ДА СЕ НАПЪВАТЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МЕНЕ. АКО УПРАВЛЯВАМ ДО 2060-ТА ЩЕ БЪДЕМ НОМЕР ЕДНО.
  • 29 123456

    16 2 Отговор
    Трябва всеки да гласува на 04.04
  • 30 Истината

    14 5 Отговор
    Нов народен съд, и никаква давност, никаква давност за никого и тогава, може и да се оправим!!!
  • 31 Поп Андрей

    4 10 Отговор
    Национализация на всички печеливши сектори от национално значение.
  • 32 истината

    10 4 Отговор
    много е просто БЪЛГАРИНА трябва да си го набие в кухата глава, че пари се изкарват с РАБОТА а не с мрънкане и недоволстване ..... ама ..... на .... никой не ви е виновен няма ГЕРБ няма МЕРБ БСП ДПС и тем подобни САМИ СИ ГО ПРАВИТЕ .....
  • 33 Петър

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "нашия":

    Съгласен съм, но това не става със преклонени и празни главици.

    Коментиран от #34

  • 34 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Петър":

    така е ...спор няма
  • 35 Присмехулник

    13 5 Отговор
    Какво да се случи ли...Да се изметат тези 240 търтея в Парламента и да дойдат на тяхно място специалисти от Германия.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 То пък

    11 3 Отговор

    До коментар #35 от "Присмехулник":

    Германия цъфти и тя в момента!

    Коментиран от #42

  • 38 Аз гласувам за герб защото

    7 8 Отговор
    Този нород стадо тва заслужавва само тормоз😅😅😅😅😅
  • 39 Град Борован

    3 14 Отговор
    Надеждата ми, Цветанов да влезе в управление на държавата.
  • 40 Тодор Живков

    10 2 Отговор
    Очевидно целта на мафията/задкулисието/Борисов/Пеевски/Доган/Ковачки/Домусчиев/Нинова, Каракачанов и други е да унищожат българския народ. Да останат само зомбита и да избягат в Дубай. Това е. Народът е съгласен с този план. И така. Няма надежда и хората не искат да гласуват и няма да отидат. Ще се напият и това е.
  • 41 Първо

    5 2 Отговор
    Намандрисайте ги всичките.
    Второ - пак.
    И не ги сменяйте.
    Пак намъндръсване
    И пак и пак.
    Докато почнат да работят за нас.
  • 42 Присмехулник

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "То пък":

    Недей гледай само...в момента...,погледни мащабно.Как мислиш,дали ще ги стигнем,Някога германците...
  • 43 Направете ме император

    0 2 Отговор
    И ще живеете като легионери само. След 80 дни.
  • 44 Факт

    10 4 Отговор
    Тиквата и Гешев с ГЕРБ при Навални
  • 45 Вдигане на данъците

    2 6 Отговор
    С 30 процента. За всеки.
  • 46 Данъци

    6 2 Отговор
    Като във Франция
  • 47 Опааа

    6 1 Отговор
    С данъци като френските , няма да има защо да имигрираме.
    Това е страхотна идея.
  • 48 компромат

    5 5 Отговор
    А бе Петре (към автора на статията). ЗА каква EUROинтегразия говориш като по цял ден пишиш статии срещо ГЕРБ и лансираш БСП и русофилията
  • 49 Пламен

    7 1 Отговор
    На първо място трябва да се спре данък русия и съдебна реформа.
  • 50 дявола

    9 1 Отговор
    Докато не си променим начина на мислене,дисциплината,загрижеността ни един към друг няма да се получат нещата.Не да търсим вината само във политиците главните виновници смеси ние.До преди 10,12години плюехме Станишев и Доган сега плюем Бойко той като си тръгне после ще плюем другите и те няма да са ни удобни и така до 100години
  • 51 Капиталиста

    7 12 Отговор
    За да има по-добър живот в България трябва да се върне соц.режима.

    Коментиран от #52, #54

  • 52 Не позна

    8 6 Отговор

    До коментар #51 от "Капиталиста":

    При соца се грабеше от ссср а народа не работеше и се правеха боклуци сега нема от кои да се краде и кои да купува компотите с кал вътре

    Коментиран от #56

  • 53 Вън от България !

    11 3 Отговор
    РУСКИ ОКУПАТОРИ И ТЕХНИТЕ ШПИОНИ - БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ!
  • 54 Май само

    3 2 Отговор

    До коментар #51 от "Капиталиста":

    си чувал за него шушумиго?!
  • 55 Анонимен

    6 2 Отговор
    Нищо, овце сме родени, овце ражда е, овце ще си идем, само тук там някоя черна отправила се навън и други смесили се с вълците, няма спасение овчи народ.
  • 56 Капиталиста

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "Не позна":

    Вярно е, но представиси сега какво е и какъв режим е, когато живеем в пъти по-зле и изчезваме като нация.
  • 57 един от многото

    10 1 Отговор
    Не е много , един стадион и един Пиночет!
  • 58 ежко

    12 1 Отговор
    Лустрация, съдебна реформа, образование съм съгласен ама за засилената евроинтеграция!?! Последното не е условие.Има държави който и без засилена ежроинтеграция са си добре!
    По-важното е да се изпълняват принципите на демокрацията т.е. да се взима предвид мнението на всеки, по жсеки проблем който го касае!
    Т.е. ако народа иска "лустрация" -питайта го!Правителството и парламента само изпълняват!За въпроса със скитащите кучета -питайта хората живеещи в населеното място!Кмета -изпълнява!Няма нужда въпроса със скитащите кучета в Шумен, да се решава в София!Няма нужда жъпроса за влизане в Еврозоната да се рашава и в НС, защото това решение засяга всички -не само НС, което само трябва да облече в закон народното решение!
  • 59 Комбина

    7 4 Отговор
    Комунизма (интернационалсоциализма) да се забрани и да се третира по-строго от фашизма и националсоциализма!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Петър Здравков падал ли си на главата

    2 5 Отговор
    Като малък?? Лъжеш, машеш, маниполираш за пари!!!
  • 62 Мажеш, мажеш!!

    2 2 Отговор
    Здравков!!
  • 63 Благоденствие

    12 0 Отговор
    За да подобрим живота си трябва да се научим да бъдем народ - да се обичаме и уважаваме като истински роднини.Да спазваме правилата и законите по убеждение. Всички почтени хора да имаме погнуса и нетърпимост към подтисничеството.
  • 64 Трябва

    6 0 Отговор
    Абе трябва да свалим Барба Ганьос от жипката.
  • 65 сгсдф

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Рошко":

    Именно - човека говори за лустрация на тея отпреди 90-та, ами тея след това до ден днешен - за тях какво прошка ли?
  • 66 хан ювиги

    1 0 Отговор
    когато опровергаем заключението на турция,която ни е владяла близо 500 г ,а тя е: "да му имам акъла на българина,дето му идва из от после",може би тогава няма да избираме тарикати,да не се страхуваме да казваме истината,да я отстояваме на улицата,ако трябва и с оръжие!
  • 67 Матей

    0 0 Отговор
    Малко ,твърде малко,а пък за евроинтеграцията бих препоръчал евро-развод.Няма пространство за маневриране,всичко е потрошено и загубено,трябват решителни мерки за спасяване на народа и държавата ,с половинчати мерки няма да стане,за предпочитане военно положение и излавяне на не-год-ни-ци-те ,от-до.Това ако се брои за лустрация,може,това е първото предусловие за някакво положително раздвижване в страната.
  • 68 Истината

    3 0 Отговор
    Справедливо разследване и наказание на хванатите в крачка управляващи, като боко например, за урок на следващите управляващи.
  • 69 Без надежда

    3 0 Отговор
    С такъв народ нищо не може да се промени. Какъвто народът,такава и държавата. Когато хората започват да използват често думите " морал", " достойнство", "чест", "смелост", тогава ще започне и промяната.
  • 70 Абдал

    1 1 Отговор
    Батко , кой ще ти бутне фъндъка.
    да си играеш на лустрация и съдебна реформа . Изпуснахте момента два пъти . Какъв дребен бизнес . Идва веригата и те изяжда . А приемането на европейските нрави е противно на балканския манталитет . Откажи се.
  • 71 Несъвсен

    2 1 Отговор
    От къв зор повече пари за здравеопазване? При положение, че сега всички медицински ресори са на собтсвен бюджет. Дават им 2 милиона, те нищо не купуват и после си делят парите. Затова всичките са с компютри от 2005г. Този модел трябва да се премахне. За това и хората като влязат в болница трябва да си купуват сумати неща. Пари има, ама има и алчни "доктори". Там кога ще се заговори за контрол? Отделно пари за образование. Като им вдигнаха заплатите на даскалите, точно колко се повиши качеството на образованието в България?
  • 72 Михов

    0 5 Отговор
    Нищо по добро за България не може да се измисли, от това което е залегнало в управлението на ГЕРБ. Никога България не е живяла по добре от сега, а ако не гласувате за ГЕРБ, няма да живеете и в бъдеще. Направете си труда да видите на кое место е страната ни в класацията за жизнен стандарт в света, и тогава ще запеете друга песен. Лустрация, съдебна реформа, образование и евроинтеграция; Това са изтъркани до краен предел мантри, издаващи дилетанския подход за управлението на страната на хора с болни властови амбиции, които не само че ще ни лишат от постигнатият напредък, ами което е по опасно, ще застрашат оцеляването ни. Всеки е чувал поговорката, която гласи; "че едно куче, като не знае как да лае, вкарва вълка в кошарата".

    Коментиран от #73

  • 73 ежко

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "Михов":

    "Направете си труда да видите на кое место е страната ни в класацията за жизнен стандарт в света, и тогава ще запеете друга песен."
    Ако сражним показателите 1980 година на това което казваш, то, защо махнахме Тодор Живков?!?Тогава бяхме осезаемо по-напред в класацията!
  • 74 556829

    1 2 Отговор
    Пример от Китай
  • 75 someone

    0 0 Отговор
    вятър и мъгла, пак стари претоплени манджи - ченгета , ДС , досиета, върл антикомунизъм ( който ни докара до тук реално). Реално ни трябва партия с национална доктрина, прочистване на съда и нови закони и тяхното спазване, което да се налага поголовно и със сила, защото българина си е хитрец.Освен това трябва промяна на модела , в който сме държава привличаща с ниски заплати и разчитаща на светите инвеститори, крайно време е сами да градим , но да не се разчита на бг чорбаджията , той си знае само да шмули работника и да лапа.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сделано в СССР":

    Лустрация И на агентите на турските служби и ЦиРейУ !
  • 79 Един

    2 0 Отговор
    1. В състава на ЕС сме пазар за стоки и ресурс за кадри! За развитието ни е нужно кадрите ни да остават в страната и да се развие регионалната и националната икономика! следователно - BG_Exit!
    2. Да се прекъсне (с каквито ни дойде наум мерки! ... помните ли крумовите закони?) възможността за кражби! Сега кражбата - незаконна и законна е практика с 30г история!
  • 80 Щастливеца

    2 0 Отговор
    В България всички са навързани като свински черва. Единственото спасение е да дойдат чужденци- от Запад- Германия или САЩ- да управляват, поне за пет години- да извършат реформи ,да подберат независим подбор на хора, модернизация, инфраструктура, ново строителство, да докарат инвестиции. Тогава ще спре корупцията, от което полза ще има народът, но не и българските политици, защото тяхната далавера ще секне.
  • 81 резервист

    1 1 Отговор
    Петре, лустриранните дамили да си носят въжето или държавата ще го осигури?! Малко се изхвърляш, драги! Правиш ли разлика м/у доносник и сътрудник? Наистина ли мислиш че като ограничиш правата на половината от населението на България ще постигнеш целта! Имаш ли представа колко са били членовете на БКП?
  • 82 окото

    4 1 Отговор
    Не мога да повярвам, че българите не виждат, ние сме в тази част от света, която не се развива, а деградира. Азия се развива, запада деградира. Как ще се подобри образованиета у нас като учебниците се пиша от хората на Сорос, те са съобразени с нивото на развитие на циганите. Как да се развие икономиката ни като западните страни имат интерес да купуваме техните стоки. Не помните ли как се избиваха животни в България. Ние се ръководим от вън, правителството ни е на каишка. И корупцията не е българско изобретение, ЕК, Съвета на Европа и ЕП са обрасли с лобита, най голяма е корупцията там. Обърнете внимание, че ЕС обслужва в момента фармацевтичните компании, а не населението на европейските страни, ако тя се грижеше за хората щеше да ни снабди и с китайски, руски и индийски ваксини. Каква геополитика когато умират хора. Трябва ни ръководител с яко дупе, който да не се страхува да защитава интересите на България.
  • 83 КРАДАТ ЯКО

    2 1 Отговор
    ГEРБ CA РAЗПРOДAЛИ ТAЙНO 2/3 OТ ПAРКOВEТE И ЗEЛEНИТE ПЛOЩИ НA COФИЯ И ЧAКAТ 2023 ГOДИНA КOГAТO ТOВA ЩE CТAНE НEOБРAТИМO И ЩE ЗACТРOЯТ ВCИЧКO - БOРИCOВAТA ГРAДИНA ЩE ИЗЧEЗНE ЦЯЛAТA , ФAНДЪШКA ВCЪЩНOCТ ТOВA РAБOТИ C НEВИННAТA CИ УCМИВЧИЦA A БOЙКO НИ ПРOБУТВA ШПИOНИ ЗA ДA НИ OМAЙВA !
  • 84 ИЦКАТА БРЕ

    1 0 Отговор
    Строителството ще се извърши от компанията "Техноимпексдалаверакъмпани". Строителните материали ще се доставят със самолети " Грипен". Румен, оня като символа на Брюксел, ще отговаря за строителството на фонтани и шадравани и за връзките с почтените, избягали от родината бизнесмени. Костя Копейкин ще отговаря за финансирането на строителните дейности, все пак ще трябват и копейки. Христо с лодката, приятеля на Маджо, ще отговаря за дейностите по морския туризъм, предвид богатия му опит с надуваеми лодки. За дейностите в сферата на здравеопазването ще отговаря доц. Мангъров, въпреки че влизайки в политиката, всъщност ще е извън нея. Йоло Денев ще отговаря за площадните пространства, защото познава всяко едно жълто паве. МаяМата ще отговаря за всичко, защото разбира от всичко! За изграждане на монумент на видните строители ще се погрижи оня от Триото, а за честното и безпристрастно информационно осведомяване на широките маси, ще отговаря оня другия, Информирания от Триото
  • 85 стойчо керев

    1 0 Отговор
    първотрябва да революция второ нов народен съд за всички участвали в грабежите през прехода
  • 86 росен петров

    3 0 Отговор
    Ще се оправим САМО КОГАТО управниците ни понесат НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ - ДЪЛГИ ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА И КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО. С въображаемата политическа отговорност няма да стане. Ще продължават да са нагли, безсъвестни, самозабравили се крадци.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ИМА ЕДИН ХИТЪР ПЕТЪР , НО ТОЗИ НАПРАВО Е СМЕШЕН .
    БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В РУСЛОТО НА ПРОСПЕРИТЕТА , НО НИЩО ЧРЕЗ ТОВА , КОЕТО Е НАПИСАЛ СМЕШКОТО .
    НЯМА ДА ИМА СЪДЕБНА РЕФОРМА .
    РАБОТА ,РАБОТА , РАБОТА ...КАТО ЗА ДЯСНА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА , СЪЩО НЕ ВЪРВИ ЗА БОГОИЗБРАНИТЕ .
    А НА ЛУСТРАЦИЯТА И МИНА МОДАТА ...
    МОЛЯ ...
    ЗАСИЛЕНА ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ !?!
    МОЖЕ ... КОГАТО ИМ СТАНЕМ ДОСТОЙНИ ПО КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ .СЕГА НИ " РАБОТАТ "-АКО ЗНАЕТЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА .