Last news in Fakti

28 Март, 2021 13:03 7 152 225

"Не се ли гордееш, че си грък?"

  • гърция-
  • празник-
  • борба-
  • феодализъм-
  • политика

Модерна Гърция навърши 200 години - повод за празник, но и за размисъл

"Не се ли гордееш, че си грък?" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Нима не се гордееш, че си грък?", ме питат често, особено когато журналистическите ми публикации са критични спрямо Гърция. Отговорът на този въпрос не е лесен. По принцип аз се гордея единствено с онова, което съм постигнал лично. Например с една или друга публикация. Или пък с дипломата от Юридическия факултет, която успях да взема въпреки неубедителното си представяне през първите семестри. Но каква ми е заслугата за това, че съм грък? Никаква. Нима трябва да се гордея с това?

Въпреки това националният празник на Гърция ме изпълва с гордост.

Гърция празнува 200 години независимост, извоювана след военната победа над могъщата тогава Османска империя. Според историческите източници, борбата за свобода избухнала на 25-и март 1821-а година. Да, бунтовниците били храбри, но в същото време нямали подходящо въоръжение и непрекъснато враждували помежду си. При това положение те не биха били в състояние да постигнат победа без дипломатическата, а в определени ситуации и чисто военната помощ на Франция, Англия и Русия.

Без излишна национална романтика

За последното в Гърция дълго време не се говореше. Много по-привлекателен изглеждаше изконният мит за храбрите бунтовници, които се хвърлили напред и с благословията на Православната църква обърнали в бягство окупаторите. Следващата им стъпка щяла да бъде така наречената "Мегали идея" - великата идея да се възстанови териториалната цялост на някогашната Византия. Или поне столицата Константинопол/Истанбул отново да бъде присъединена към модерната гръцка държава.

Очевидно миналото е в състояние силно да въодушевява хората, особено когато настоящето не им предлага много. Току-що сдобили се със свобода, гърците започват да се надяват на нова Византия. Малко по-късно и българите се вдигат на борба за Велика България, през 90-те години на 20-и век пък на Балканите съществува проектът Велика Сърбия. А някои турци и до днес бленуват за възраждането на Османската империя.

Нека бъдем честни: в Европа изобщо няма достатъчно място за толкова много велики държави. И нека не забравяме колко е важно да гледаме критично към собствената си история. Аз сигурно принадлежа към първото поколение гръцки ученици, които в часовете по история относително свободно обсъждаха грешките, илюзиите, но и зверствата, извършени в борбата срещу турците. Например в битката за Триполица от септември 1821-а година, когато бунтовниците след дълга обсада превземат града и избиват цялото турско население, включително жените и децата. Гръцките учебници по история дълго време премълчаваха този факт.

Поражения и болезнени решения

Гърците плащат висока цена за опитите си да осъществят своята "Мегали идея". През 1897-а те нападат Османската империя, но претърпяват военно поражение, поради което трябва да плащат високи репарации. След това пък - войната от 1919-1922, която от гръцка гледна точка тръгва стремително, но завършва с тежко поражение и с прокуждането на цялото гръцко население от големия пристанищен град Смирна/Измир.

С Договора от Лозана през 1923-а година историята, надявам се, произнесе окончателната си присъда. Всички засегнати страни трябваше приемат болезнени решения: в рамките на тъй наречената "размяна на население" милиони гърци и турци бяха принудени да напуснат домовете си. А след три хилядолетия елинско присъствие в Мала Азия, гърците трябваше да си тръгнат. Турците пък трябваше да се откажат от амбициите си в Егейско море.

Вечната борба срещу феодализма

Много гърци смятат въстанието от 1821-а за нещо като социална революция. Тъй като не на последно място става дума за лечение на язвите, отворени от така наречения "болник от Босфора", които в крайна сметка водят и до неговата гибел: авторитарни структури, произвол срещу инакомислещите, феодализъм, сливане на държава и религия. Близо 400-те години османско господство лишиха гърците от участие в европейското Просвещение и забавиха възникването на буржоазия, на градска средна класа. Че дори го направиха невъзможно.

Днес Гърция сякаш е свързана със западния свят по-здраво откогато и да било. Но битката за една модерна държава със самоуверени граждани и силни институции изобщо още не е спечелена. Политиката и икономиката в Гърция все още са парализирани от старите феодални структури. Влиятелните фамилии и политическите династии все още колят и бесят. Имаме още много работа, ние, гърците. Колкото лично до мен, на националния празник и аз помахах с гръцко байраче и си помечтах. Не, не за Истанбул като нова гръцка столица, а за една просветена република, която предлага на гражданите си повече, отколкото изисква от тях. За една държава, в която личните постижения се ценят повече от произхода. За едно общо европейско бъдеще, чиито ковачи сме ние самите. Ето, това наричам аз "Мегали идея", която може да ни изпълни с гордост.

Автор:
Янис Пападимитриу


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    38 12 Отговор
    РЕАЛИСТ,не болен ПАТРЕОТАР като крадливото шкембе и компания

    Коментиран от #12

  • 2 QR Виза

    25 23 Отговор
    И 'кво 200 години и го докараха гърците до "Мегали локдаун", голяма"сеобода", няма що !? Един "ново демократ" ги пороби, така как и турците не са? Не ходят вече на църква не могат да излизат, кажи речи нищо не могат да правят и това, ако не е робство ?? Няма значение, какъв е "повода" игото си е иго!

    Коментиран от #152

  • 3 Demonaz

    33 33 Отговор
    С една дума етиопци. Крадци върнете всичко от траките,което сте представили за гречанско.

    Коментиран от #8, #14, #21

  • 4 KENEPHBG

    25 43 Отговор
    Гърците има с какво да се гордеят. Срамно е да си българин/албанец/"македонец". Срамно е да си keneph, страната ти да е keneph.

    Коментиран от #31, #101

  • 5 КОТарАК

    49 6 Отговор
    Малък град в Гърция. Ваканционният сезон е в разгара си, но бизнесът е замрял. Всички за в дългове. За щастие един богат немски турист пристига във фоайето на малкия местен хотел. Поръчва си стая и слага 100 евро на рецепцията, взима ключа и отива в стаята си. Хотелиерът взима банкнотата и се втурва към касапина, на който дължи 100 евро.... Касапинът взима парите и бяга при доставчика на месо на едро, за да плати дълга си. Доставчикът на едро се втурва при земеделския производител, за да му върне 100 евро за прасетата, които е взел от него преди време. Фермерът триумфално дава 100 евро на местната прост*тутка, която го обслужва на кредит. Прост*тутката бързо отива до хотела, тъй като дължи на хотелиера за използвана стая, в която забавлява клиентите си и слага на тезгяха 100 евро и си тръгва. В този момент богатият немец слиза до рецепцията и обявява, че стаята не го задоволява взима 100-те евро и си тръгва. Никой не е е имал печалба, но всички вече нямат дългове.

    Коментиран от #13, #15, #20, #27, #182

  • 6 Хаджиянис

    12 23 Отговор
    Ас сам грекос, на менес харесвас да влизам у Бугариа, да харчас парес на коврас, да играм на хазартос на Санданкас, да пиа ракиас, да фъргам салфеткос и да ам-ам шопкас салатас. Ас обичам българскас женас, евхаритос.

    Коментиран от #11

  • 7 АлМак от Мелмак

    14 4 Отговор
    Ама защо го публикуваш тук? Публикувай го в РСМ, те искат да правят нова държава, като гонят българите от бащините им огнища и внасят извънземни и то в 2021год.

    Коментиран от #10

  • 8 KENEPHBG

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Demonaz":

    Лъжеш. Ти си по-смешен от измислените "македонци". Промит мозък

    Коментиран от #83

  • 9 Ел Греко

    13 6 Отговор
    Хахахаха..Дойчо Зелев пак се праи на разбирач по Балканска история. Ми нема как да не се изсмеем на това памфлетче. Дори не си струва да си абим копчетата на клавиатурата, за да коментирам тази ''статия'' Га ги стигнете гръците, ми са обадете по водомера.
  • 10 KENEPHBG

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "АлМак от Мелмак":

    Ти си луд

    Коментиран от #19

  • 11 KENEPHBG

    9 12 Отговор

    До коментар #6 от "Хаджиянис":

    За такива коментари са те нарекли Вулгарос когато си олазил при тях от азиатската степ.

    Коментиран от #51

  • 12 Над нормата

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Така е, когато имаш възможност ,да погледнеш нещата от вън?
    Ако човек е вътре в" лай-ата" , често не остава време, за такива размисли!
    Причината е, че липсва аудитория ,която да те подкани и разбере?
    Или съкратено казано ,далече сме от Европейското" аз кой съм"?
  • 13 Ел Греко

    18 14 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Не позна...така описаната верига се къса при пр..тутката, която бяга в банката и изпраща същите 100 евра на гладен Ганьо в Чапръчево, че да има с кво да си плати ракията в гаражната кръчма на комшията,докато тегли локумите, вместо да си прекопае градинката , потънала в тръне и коприва. След което бегом се връща да застеле чаршафите на същия този германец. Мдааа...това е голата истина, драги ми КОТАраКО.

    Коментиран от #17

  • 14 Спас безделника

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "Demonaz":

    Древните елини не са дошли от юг, дошли са от север. Вярно е, че древните елини, както пише Херодот, не са знаели имената на боговете, а са ги научили от траките и египтяните, но после твърде успешно са ги използвали - създали са
    блестяща култура. Не може да им се отрече! А иначе са обикновени хора, с пороци и недостатъци. Чест им прави на днешните, че държат за корените си, колкото и малко да е останало от тях!

    Коментиран от #18, #22, #225

  • 15 KENEPHBG

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Ефектно. Обаче Мути Меркел им хариза €400 милиарда без да си ги иска обратно. Keneph Bg може само да сънува такива пари.

    Коментиран от #16

  • 16 КОТарАК

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "KENEPHBG":

    тя си ги взе по друг начин. но важното е че никой няма дългове:)
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    26 7 Отговор

    До коментар #13 от "Ел Греко":

    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.
    Гръцкия историк Трикупис пише:Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв.

    Коментиран от #45

  • 18 Demonaz

    15 8 Отговор

    До коментар #14 от "Спас безделника":

    Привет,древните елини нямат общо нито с измислицата Византия, нито с днешните. Днешните имат етиопско главно днк, както и претопени заварени народи= траки,славяни и т.н. Ма гръкомантите тук са доста.От тях и съробомани си патиме.

    Коментиран от #26, #30, #49

  • 19 АлМак от Мелмак

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "KENEPHBG":

    Я па тоя! Я сум АлМак и ке ти резнем зелката, ей тако за джумбуш!
  • 20 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Е те и преди това не са били на минус. Имали са да получават по 100 Евро и са дължали по 100 евро
  • 21 Македончето

    12 16 Отговор

    До коментар #3 от "Demonaz":

    Хахахаха..татарина се праи на трак....хахахахах. Ти май още не си слязъл от коня май?

    Коментиран от #24, #36, #39, #164

  • 22 KENEPHBG

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "Спас безделника":

    Елините обединиха своя афинитет към мъдростта (фило-софия) със странната еврейска религия проповядвана по техните земи от Павел и неговия лекар Лука, който единствен от Апостолите не е евреин, а грък. Така положиха основите на християнството в Европа (Римската империя) като духовност и мъдрост обединени в едно. Библията е написана на гръцки език.
  • 23 пешо

    7 4 Отговор
    пак дойче зеле...
    какво ни ги навират тия? верно, измислили са любовта. но са пропуснали да вкарат жената в нея, та римляните е трябвало да поправят грешката.
    има една книжка - "нещастието да си грък". тяхна си е. там е казано много по въпроса.

    Коментиран от #25

  • 24 KENEPHBG

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Македончето":

    Ти си от същото татарско семе.
  • 25 KENEPHBG

    7 11 Отговор

    До коментар #23 от "пешо":

    Интересно защо гърците са 10 млн, а вие, големите мъже, сте им наполовина? С тенденция към рециклиране от циганите

    Коментиран от #29

  • 26 Спас безделника

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "Demonaz":

    Нещата не са толкова прости. Днешните гърци са продукт на Византийската многоетническа империя. Тя се е крепяла на производство, търговия, Василевс с армия и Християнство. Последните три стълба позволяват на Империята да оцелее още 1000 години. Самите днешни гърци знаят, че не са древни елини, но пазят ревниво остатъците от своята древна история - нещо, което се опитваме да направим и ние.
  • 27 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Евалла..много умно ..викаш когато една държава се развива само със сферата на услугите

    Коментиран от #33

  • 28 Ланс Линк

    5 4 Отговор
    Тази приказка я знам от грък-Когато са се появили евреите светът е плакъл,когато са се появили гърците и евреите са плакали

    Коментиран от #34

  • 29 пешо

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "KENEPHBG":

    вероятно сънародниците ми оплождат на юг от петрич, знам ли.

    Коментиран от #35, #43

  • 30 Гърчето

    10 11 Отговор

    До коментар #18 от "Demonaz":

    Публикувано във факти.бг: Ма гръкомантите тук са доста.От тях и съробомани си патиме. ..не, приятелю. Патиш си от собствената си простотия. Щото комшиите ти вече прескачат 12млн, а ти едва събираш 5...и на повечето зъбите са ви опадали. Така че погледни се себе си, па после гледай в паничката на другия. Нали я знаеш мъдрата приказка- '' Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи''. Мисля че темата е приключена. Айде сега, бегай си налей една джанковица, надроби си една шопска салата с турски домати, македонски краставици и гръчка ''Фета'', па като се оригнеш, зАвърти един телефон на жена си, да питаш кога ще ти прати малко евракита, че да имаш да си харчиш.
  • 31 Може ли да си прав?

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "KENEPHBG":

    В Keneph има л_й_а ,само те живеят там значи искаш да ни кажеш че сме л_й_а така ли

    Коментиран от #40

  • 32 случаен

    9 2 Отговор
    много ми е интересно, като сме KENEPH, ти що се занимаваш с нас, независимо от това дали си грък, или отроден кенефджанин, иначе браво на автора за статията
  • 33 КОТарАК

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    да. ние сме по-голям та6ак и от тях...
  • 34 😁😁😁😁

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ланс Линк":

    Кажи нещо за германците😁😁😁😁😁
  • 35 Гърчето

    5 9 Отговор

    До коментар #29 от "пешо":

    Абе за сънародниците ти не знам , ма виж, сънародничките ти ...като отвързани кобили са. Ма кво ли ти казвам. Ти и сам си знаеш. Как мислиш си изкарват евракитата, дето ти пращат, докато ти си пърцуниш щастливо?

    Коментиран от #48, #99, #150

  • 36 стоян георгиев

    7 7 Отговор

    До коментар #21 от "Македончето":

    колкото гърците са елини толкова и ние траки.така че няма драми в твърдението.само че вие не сте македонци колкото ние траки и гърците елени,по-скоро вие сте толкова българи ренегати.знаеш ли маке кво е ренегат?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кирил

    6 3 Отговор
    Чудесна статия.
  • 39 До внука на хан Соло

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "Македончето":

    А бе, Мунчо! Още от времето на Троянската война, най добрата конница е била тракийската. Чети повечко и не само вестник, как беше... "Скопска правда" или нещо подобно!
    .
  • 40 Ел Греко

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Може ли да си прав?":

    Топло..топлооо..направо пари. Още малко и ще си познал. Само да налучкаш консистенцията и си познал.
  • 41 Знайко

    15 5 Отговор
    ""Нима не се гордееш, че си грък?", ме питат често ... По принцип аз се гордея единствено с онова, което съм постигнал лично." Внимателно да го прочетат горното, всички 70% дебили у нас. И да престанат да се гордеят с Григор Димитров, гимнастичките ... Също така, 30% от българите да престанат да се гордеят с Бойко Борисов. Защото други 70% от българите се срамуваме от Бойко Борисов и от гласуващите за него. Дори повече отколкото се срамуваме от националния отбор по футбол.
  • 42 Напротив

    9 11 Отговор
    Нaй-крaдливo и измaмнo плeмe ca тия. Нe cлучaйнo живeят нa гърбa нa цял cвят. Ocтaвям нa cтрaнa фaктa, чe cвeтът e упрaвлявaн oт пo-гoлeми гниди и хомо-рoмaнтици, кoитo ca ce пoдлъгaли oт гръцки лaкaрдии зa дрeвнocт, "(пceвдo)дeмoкрaция" и други лъжи. Лъжитe им ca тoлкoвa мнoгo, чe някoи филocoфcки цeннocти изблeднявaт зaрaди тях. Гърцитe ca oткрaднaли вcичкo oт дрeвнитe бългaри, вcичкo ca прeинaчили и прeнaпиcaли кaтo cвoe. И двeтe им имeнa нa cтрaнaтa ca oт дрeвeн бългaрcки прoизхoд. И Eлaдa и Гърция. Прoдaжницитe гръкoфили в Бългaрия, щe ce изкиcкaт, нo щe ce oкaжe, чe тe ca или прoфaни, кoитo ca cлeпи зa иcтoричecкaтa иcтинa, или рoдooтcтъпници, вeличaeщи измaмнитe Oдиceйчeтa.

    Коментиран от #44, #46

  • 43 KENEPHBG

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "пешо":

    На юг от Петрич българката (Вулгара) си продава най-ценното - сливи за смет/ка в Пиреос

    Коментиран от #151

  • 44 KENEPHBG

    6 13 Отговор

    До коментар #42 от "Напротив":

    Няма капчица истина в твоя коментар. Ако знаеш езици (в което се съмнявам) ще прочетеш сериозната история на немски, английски, който език знаеш, с доказателства и факти. Това което си написал е плод на един промит мозък.

    Коментиран от #58

  • 45 Хахаха..

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И ти почна да ги редиш историческите бисери като макетата.Да ти помогна,първият космонавт на света си е чист прабългарин от Волжска България с рождено име Кюрт Гагар,прекръстен от болшевиките на Юри Гагарин..
  • 46 див сейанин

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Напротив":

    Това ми хареса...хахахахаха...света се управлява от умните , пич..от тарикатите. А се крепи от ,глупаците, които количествено превъзхождат първите многократно. Виж си дереджето, до което си се докарал и сам се причисли в коя група попадаш. Но, благодарим на Господ, че ви има..иначе света щеше да рухне.Отведнаж.

    Коментиран от #59

  • 47 😂😂😂😂гърци😂😂😂😂

    6 8 Отговор
    Лентяй, мързели, чакат на туризма за да живеят! Ако не бяха албанци българи, пакистанци, да им строят и работят без пари, щяха да са гола вода! Регистрираха чужденците, и Европа за всеки чужденец им изплащаше по 30 евро на ден, а после ще кажат горките гърци че чужденците им изнесли парите!😂😂😂😂😂

    Коментиран от #50

  • 48 Ела да видиш в Германия

    7 4 Отговор

    До коментар #35 от "Гърчето":

    Кво ти ги правя гърците, и гъркините! 18 години ви работих в Гърция, сега си го връщам! Всеки грък който ме познава, няма да ме забрави докато е жив! А, и да знаеш, когато и да реша да се върна в Гърция (никога) веднага почвам на 2200 евро заплата! Ама никога повече няма да дам една стотинка за икономията на държавата ти!

    Коментиран от #52, #63

  • 49 Спас безделника

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Demonaz":

    Твърдението ти е малко пресилено. Когато Рим завладява Балканите, той завладява антични държави с малобройна елинска аристокрация и многобройно робско население. Така че генетически общо има, но е малко. По - важното е, че инерцията в духовната сфера продължава
  • 50 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "😂😂😂😂гърци😂😂😂😂":

    Вж ком №46. Дава правилен отговор на всичките ти терзания.

    Коментиран от #53

  • 51 Вулгарос Булгарос

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "KENEPHBG":

    3/5 от Византия са в Турция, и 1/5 в България, и 1/5 ти остава да се правиш на велик!

    Коментиран от #56

  • 52 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #48 от "Ела да видиш в Германия":

    Браво бе...от Гърция в Германия..а в България кога? Абе роб си бил и такъв ще си останеш. Без значение къде ще робуваш. Като не умееш да работиш на своето, ще слугуваш на чуждото . Па ако ще и 10 000 да взимаш. Иначе си търпелив..18 години да ядеш хурката!!!! И сега да се праиш на мАж...хахахаха..смешник.

    Коментиран от #54, #55

  • 53 Нямам терзания

    5 7 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Българин да рови в кофите за боклук, не съм виждал! Цяло предаване на Евангелату има в Гърция за гърците дето ровят в кофите за боклук! Можеш да си го намериш на тубата! В момента аз им казвам на гърчолята кой какво да работи!

    Коментиран от #61

  • 54 Ти си толкова българин

    3 3 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Колкото Каракачанов е ром!
  • 55 И в Гърция вземах повече от гърците

    1 5 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    И тук вземам повече от немците!Смей се колкото си искаш!

    Коментиран от #57

  • 56 Пурко Папурков

    5 3 Отговор

    До коментар #51 от "Вулгарос Булгарос":

    3/5..8/10.. 6/7...мани ги тия лакърдии. Ти кажи дали в територията ще празнувате 200години от Освобождението или 20 години от основаването на Ромениланд. За това се замисли. Па мани ги гръците. Те са оправни, не ги мисли.
  • 57 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "И в Гърция вземах повече от гърците":

    Е и кво искаш да кажеш. Че света от тебе почва и утре нема да се съмне без тебе ли. Свещенна простота..оопс...лапсус, исках да кажа-''простотия''
  • 58 Напротив

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "KENEPHBG":

    Ти който четеш големите специалисти, пишещи на немски и английски, цитирай изведената от тях етимология на държавните наименования Гърция и Елада.
  • 59 Хехе

    2 6 Отговор

    До коментар #46 от "див сейанин":

    Нали си спомняш, че Господ е българин. Все някой ден ще го забие на омразните византийчета. Между другото ги чука постоянно, само че те не се сещат, защо и откъде им идва. А ти си още по-заблуден галфон. Ой ахорсти малакия.
  • 60 Първия Софиянец

    7 1 Отговор
    Много точно казано:
    Гордей се с това, което си ти и което ти си постигнал. С миналото се гордеят тези, които няма с какво да се гордеят в настоящето.
    Важи и за нас, и особено за братята македонци, които нямат дори минало, а присвояват нашето.

    Коментиран от #65

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 KENEPHBG

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "Ела да видиш в Германия":

    Много комплекси в твоя коментар. Кво са те "онодяли" в Гърция не знам, но избиваш комплекси яко
  • 64 Гай Турий

    4 7 Отговор

    До коментар #61 от "Ел Греко":

    Българите да не са берачи бе, галфон. Ти различаваш ли циганин от българин!? Българите са биячи.

    Коментиран от #69, #70

  • 65 Ел Греко

    8 4 Отговор

    До коментар #60 от "Първия Софиянец":

    Един от на-мъдрите коментари, дотук . Няма ка да не се съглася с тебе. Ама пусти Ганчовци, все си мислят че света почва и свършва стях Имаш един голям ''+'' от мен.
  • 66 KENEPHBG

    6 3 Отговор

    До коментар #62 от "Гай Турий":

    Бой, ама само по клавиатурата, страшни биячи сте вие комлексарите.

    Коментиран от #68, #96, #97

  • 67 Точно

    0 6 Отговор

    До коментар #61 от "Ел Греко":

    Преспанския договор още ти тежи на врата!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 KENEPHBG

    4 4 Отговор

    До коментар #64 от "Гай Турий":

    Къв бияч си ти ве, треперушка комплексирана. Майка си биеш само!
  • 70 Ел Греко

    5 3 Отговор

    До коментар #64 от "Гай Турий":

    Ами ела се прави на бияч тука бе, отворко . Отшумял си геройски. Наш арнаутите от ''Диавата'' как ги чакат такива като тебе, а? Бияч бил...мухъла.Тия чалъми само във Вулгарията ги продавай. Тука не вървят.

    Коментиран от #71, #91, #92, #93, #95

  • 71 Къде си агори му

    1 2 Отговор

    До коментар #70 от "Ел Греко":

    Кажи къде си?

    Коментиран от #73, #75

  • 72 Ел Греко

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "Дай си адресчето бе пич":

    Превеза ''Залонго'', ъгъла с ''Асклепиу''. Пощенски код искаш ли, гъбо?... Дай ден и час. Ще те чакам търпеливо.

    Коментиран от #74

  • 73 Ел Греко

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Къде си агори му":

    Чакам...търпеливо.

    Коментиран от #76

  • 74 Грък

    1 6 Отговор

    До коментар #72 от "Ел Греко":

    Ей тъп каракачанин, какво общо имаш с Ел Греко! Я се скривай бе излагацийо! И много не се ежи, щото може и някой да те посети, и после да се чудиш отде ти е дошло! Аман от смешници! Ел Греко бил!

    Коментиран от #78

  • 75 Ел Греко

    6 1 Отговор

    До коментар #71 от "Къде си агори му":

    Кво става бе, мръшляк.Нещо не си вече толкова ентусиазиран, а? Може да ме намериш и на 2 етаж на астиномията. Питай за преводача..ще те упътят в правилната посока.

    Коментиран от #77

  • 76 Моите хора казват

    0 5 Отговор

    До коментар #73 от "Ел Греко":

    Че на ъгъла има изоставена сграда! Там ли живееш? Голям пич си бе!

    Коментиран от #80

  • 77 Напротив

    0 5 Отговор

    До коментар #75 от "Ел Греко":

    Вече съм много ентусиазиран!
  • 78 Ел Греко

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "Грък":

    Ми посети ме бе, тъпан ..ще те посрещна с гръцки коняк и шоколатакиа? Харесваш ли ''ION'' , не са лоши

    Коментиран от #79

  • 79 Грък

    0 4 Отговор

    До коментар #78 от "Ел Греко":

    Плевен, тъп каракачанин, се прави по грък и от нас! Седи си спокойно че утре да не изтървеш надника!

    Коментиран от #81

  • 80 Ел Греко

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Моите хора казват":

    Дадох ти и втори адрес, а на твоите хора им кажи че са те излъгали,ухахахаха. Има и карти на чичко гугле. Хахахахаха...изоставена сграда, ? . Като влизаш от Янина , на светофара след автогарата завиваш на ляво и влизаш в големия портал вдясно , веднага след кръстовището. И там не е запустяла сграда, както не е и на Залонго.

    Коментиран от #82

  • 81 Ел Греко

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Грък":

    Не позна, Враца от към Монтана.
  • 82 Няма да се притесняваш

    0 3 Отговор

    До коментар #80 от "Ел Греко":

    Преведа не е голяма! Каракачанин преводач, стигат! Готово!

    Коментиран от #85

  • 83 Егейско море се е казвало

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "KENEPHBG":

    ТРАКИЙСКО. ПИШЕ ГО НА ХИЛЯДА МЕСТА. ЗЕМИ СА ОБРАЗОВАЙ ЧЕ ЗАРАДИ ТАКВИЗ КАТУ ТЕБЕ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ....
  • 84 99999

    2 2 Отговор
    При сключване на договор между турция и гърция в 1923 за 24 часа им. Казват да напуснат българските тракийци християни сегашна гърция, гюмюррджина. Със смесени бракове остават и днес са в Комотини братовчедите. В 1944 отварят границите, тракийските младежи отиват до родните си места и затварят границата 1944 и децата остават в българия, а рофителите им в комотини. А нашият ако не бил се върнал или закъснял щеше той, те в гърция. Бабабка все плачеше за гърция. Тук камъни, у нас всичко богато, имащо и не са им давали работа тукашните като бате бб старобългарите и без пенсия. Отидоха юристи, доктори и ни казаха, че на местата на гробищата гърците са построили малки фамилни къщи на идващите гърци от запад, но.. В Лондон гърците се ползват с авторитет, но българите не. Потомци сме но костов без работа ни остави, царя също, а бб посегна на децата ни, стегнаха багажа и дим да ги няма. Поне не сме мързеливи. Подобие на турци и помаци. А днес помаците, ние сме от селото на Капитан Петко войвода. Не е вярно. На баща ми брат жената, чинка ми е от селото на капитана. Там помаци е нямало. Помаците са от граничната зона край ивайловград, но не всички. Сега ще изкарат помаците тракийци, защото българските тракийци са на изчезване. Това са хората на бойко, методи, чавдаровгепачите
  • 85 Ел Греко

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Няма да се притесняваш":

    Чудесно!Чакам !

    Коментиран от #86

  • 86 Чакай чакай

    0 3 Отговор

    До коментар #85 от "Ел Греко":

    Тоз дето държи Комвос ще те знае! Оттам ще тръгне работата! Не напускай града!

    Коментиран от #90

  • 87 Jofo

    3 1 Отговор
    не го знам този
    Яниc Пaпaдимитриу

    ама е Пич!
  • 88 Анонимен

    3 2 Отговор
    И комунистите на леля ми Х идва телеграмата, че баща й е умрял (гърк) след три месеца. Майка й тракийка. Отива в 1989 в комотини, хвърлили на леля ми Х ниските обувки, купили и токчета.. Днес в бг дъщеря й живее в мизерия, мед сестра, изгониха я 1989,а бе много скромна. Добра беше и много красива на младини и на старини. И сега сме във война. Имали магазинчета, от 8 до 13 часа. Спане, след това разходки. И са много набожни и не харесват шаф, рантиите. Все ми викаше леля Х, кой шафран живее У.. Гърците са с авторитет. Всички крадци си купиха хотели в Гърция, а ние мишки, от прости и алчни българи турци и помаци
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Ел Греко

    2 2 Отговор

    До коментар #86 от "Чакай чакай":

    Така, така..дръж го за Комвоса. И го не пущай. Та чакам да ми дойдеш в хола, лично да се запознаем. Убавецо. По -малко точи локумите, повечко работа върши. Чакам! Айде че си имам и друга работа, не ми се занимава с пършивци. Ако ще идваш -идвай, ако не- хОди се праи на мАж на друго место.

    Коментиран от #100

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Знаеш че не мога да дойда заради коронат

    2 4 Отговор
    Но ще дойда! Само да отмине пандемията;
  • 95 Хехе

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "Ел Греко":

    малакиджия
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Хехе

    1 3 Отговор

    До коментар #66 от "KENEPHBG":

    клавиа-туратигостагофасумалакакуфа
  • 98 Даката

    2 4 Отговор
    Ще се гордея че съм Българин когато спрем да плащаме данък русия.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Варна

    5 1 Отговор

    До коментар #90 от "Ел Греко":

    Добре, стига! Карате се за нищо, лаете и се обиждате, но не става така. Ти и другия-спрете се, не е нужно да си мерите пиш.ки.те. Обърнахте този сайт на лични нападки. Айде, пийте по една ракия и се пригответе да гледате мача довечера. Другата неделя(04.04.) коментирайте повече.

    Коментиран от #104

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Гай Турий

    7 7 Отговор
    Гърците са много прости и нагли и с огромно самочувствие, без капка покритие от лични качества. Тъпи и ограничени шовинисти, където църковните теми преобладават над светските. В Гърция ако във вестник или някой портал като тоя бъде написано "Не се ли гордееш, че си българин", ще означава, че тая държава е българска. Такова заглавие не е възможно да се напише там, страх ги е от всичко българско, като дявол от тамян. Много ги е страх. Паникьори. Защо ли?! - Защото не си вярват сами на себе си, това което плещят. Знаят си, че са лъжци и лъжат във всяка втора дума.

    Коментиран от #105, #106, #117

  • 104 От всички гърчеещи се

    1 5 Отговор

    До коментар #100 от "Варна":

    Каракачаните са с най-големи комплекси! Долу ги нямат за гърци, и говорят някакъв влашки диалект! Също както и нашите турци, говорят някакъв турски диалект!

    Коментиран от #107, #109

  • 105 Ел Греко

    5 3 Отговор

    До коментар #103 от "Гай Турий":

    ....Рече Гай Потурий и отиде да целува ръка на Доган. Хахахахаха....Нещо не те виждам на хоризонта, биячо. Или и ти ще излезеш мека китка. Много пара, ама в свирката.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Ел Греко

    2 1 Отговор

    До коментар #104 от "От всички гърчеещи се":

    ..сЕди мирен бе, аланкоолу. Че знаеш ли колко елини има по Черноморието.

    Коментиран от #113, #114, #153

  • 108 Дойче Βеле

    1 4 Отговор
    Благодарим на новите соросоиди, българи и турци, за техните аплодисменти за статията. утре и вдругиден, когато ще има подобни статии за България и Турция, ще се радваме да ги видим да ни аплодират отново. Ще ви направим всички соросоиди, малко по малко. ние знаем вашите страсти и желания, какво ви разделя и как се възползваме от това. Разполагаме с техника, опит и тактика, за да променим всички вас. първо ви разделяме, после ви обединяваме и царуваме завинаги. Чичо Сорос ще надделее.
  • 109 Ел Греко

    6 3 Отговор

    До коментар #104 от "От всички гърчеещи се":

    Напиши в Ю'ТУБ ''Οι Έλληνες της Βουλγαρίας'' ...ще останеш много изненадан от резултата. Когато елините са владели Созополи, Месемврия и цялото крайбрежие на Понтос Евксинтос, ти си яздел малките татарски кончета ден и нощ, привързан за седлото, че да не паднеш като спиш.

    Коментиран от #110, #111, #112, #124

  • 110 Така е каракачанино

    1 5 Отговор

    До коментар #109 от "Ел Греко":

    А ти до 1946 беше в планината с овцете и беше преводач от единия баир на другия! И пак те питам, какво общо имаш с Ел Греко че му петниш името, слагайки го върху "невероятните"ти коментари? Сигурно даже не си стъпвал на Крит!

    Коментиран от #115

  • 111 😂😂😂😂😂😂

    0 4 Отговор

    До коментар #109 от "Ел Греко":

    Много контра гледаш, сигурно и Лякопоуло са ти объркали мозъка! Няма да се учудя и ако си член на гръцко-албанската партия Хриси авги!
  • 112 Елините и те са били

    0 5 Отговор

    До коментар #109 от "Ел Греко":

    Роби на Византия, след създаването на втора римска империя със столица Истанбул, елините са били просто рая! Аде да не се заблуждаваме! И Ахил Иран елинас, ама мирмидоните са българи! Йоан Малала, гръцки историк!
  • 113 Затова пък

    0 3 Отговор

    До коментар #107 от "Ел Греко":

    По турското крайбрежие няма ни един! Всички вода пили, и там си останали!
  • 114 😂😂😂😂😂😂😂😂

    3 2 Отговор

    До коментар #107 от "Ел Греко":

    Това показва че сме пичове, не сме ги изселили, както вие изселихте българите от Егея, и ги натирихте в България и Македония! Вие ги изгонихте от страх, а ние не сме ни гърци, ни каракачани!

    Коментиран от #116, #118

  • 115 Ел Греко

    2 7 Отговор

    До коментар #110 от "Така е каракачанино":

    200г Византийско ''съжителство'' после още 500 г османско не ти ли стигат. Робът няма право да пита. Нещо много къчове почнахте да фърляте, като гледам. Страх ли ви тресе? Да се не окаже че гърци, турци и македонци са мнозинство. Татарчетата нещо много на сериозно се взехте. Споко бе, и без вас се съмва утре. Изгледай клипа, има и втора част . И се замисли много сериозно кой си, какъв си..от къде си дошъл и дали тук ти е мястото? Не се безпокой. На нас мързеливи българи не ни трябват. Стойте си в кочинката и си папкайте ярмата. И слушкайте пожарникаря, че иначе на гърци ще ви направи.
  • 116 Ел Греко

    2 3 Отговор

    До коментар #114 от "😂😂😂😂😂😂😂😂":

    А какви сте? Според великите македонци- най-обикновенни татари. А според българската история татаро-монголи.
  • 117 KENEPHBG

    2 2 Отговор

    До коментар #103 от "Гай Турий":

    Кой ти го Турий
  • 118 Ел Греко

    2 1 Отговор

    До коментар #114 от "😂😂😂😂😂😂😂😂":

    Между другото-благодарение на византииската история имаш някакъв спомен, макар и блед, какви си ги вършил през вековете. И в нито една история не пише, че византийците са завладели земите ти, а е точно обратното. Благодари се на византийската култура че си станал човек, иначе досега да блуждаеш из монголските пустини като свободен електрон. И не ми разправяй простотиите, че си наследник на траки и тем подобни хуморески, че и Роската Петров не им вярва много( като го погледнеш само на външен вид и се питаш веднага къде си е паркирал кончето) хахахахах.

    Коментиран от #119, #121, #122

  • 119 Да благодарен съм!

    2 3 Отговор

    До коментар #118 от "Ел Греко":

    Затова че ни предадоха на хазарите, и дойдохме в Европа! За наказание им взехме днешните български земи! Затова че през 2-та века ни дръпнаха напред, а други ни дърпаха 5назад! Знам и плюсовете и минусите,! А ти потърси в Гърция книгата "визаи, България, надпревара за господство на балканите", и ще разбереш!
  • 120 Гай Турий

    2 2 Отговор
    Аз теб бе греко! Без всякакво колебание.

    Коментиран от #123

  • 121 Хехе

    2 2 Отговор

    До коментар #118 от "Ел Греко":

    Ти си нямаш понятие от древната история на България!
  • 122 Освен това

    1 2 Отговор

    До коментар #118 от "Ел Греко":

    Ако не беше Тервел, днес нямаше да те има! Ако не беше Колоян да срази кръстоносците, нямаше да те има! Я се позадълбочи! Освен това, българинът е само наименование! Днешния българин е от сплав траки, турци гърци, кръстоносци, кумани маджари и още колко? Но хубавото е че в еволюцията лошото изчезва и остава доброто!

    Коментиран от #126

  • 123 Ел Греко

    3 2 Отговор

    До коментар #120 от "Гай Турий":

    Кажи бе, Потурий. Излей си мъката, какво толкова те вълнува. Нещо с нервите май, а...? Казват, че сте имали добри психиатри. (Да ти кажа -психиатър произлиза от гръчкото ''психи''- душа и ''ятрос'' -лекар.) Те за това ще ви гази кой от където ви хване. Щото сте си останали калпаци от време оно. И по-лошото е че няма нищо под калпаците. И мухи не врънкат там.

    Коментиран от #125, #127

  • 124 Хехе

    1 7 Отговор

    До коментар #109 от "Ел Греко":

    По българските летописи: През 447 година хон-българският император Атилле заявил на кан-урума (императора на ИРИ), че желае да се възползва от своето право да премине през ак-урумските пътища за Ег-Кепе или Мамил (Египет) и се насочил към Истанбул (трьок-българското име на Константинопол) с 200 хиляди тиндарци (азиатски хони), аккази (волжски българи) и джавъйдци (гепиди). Урумският (ромейският) град Нуш (Ниш) решил да попречи на преминаването, но бил разгромен. Разгромът така изплашил урумците, че останалите 99 от градовете се предали без бой. Когато Атилле се приближил до Истанбул, то земята внезапно се разтресла и укрепленията на града се разрушили. "Алп Чулман (духът на подземните богатства) ни помогна!"- възкликнал Атилле и наредил този град да бъде наречен Чулмански. Преминавайки през Истанбул в Кимер (Мала Азия), Атилле се съединил с армията на каспи-българите (днешните азербъйджанци) и продължил през Ерсубулем („Божи град“ на трьок-български > Йерусалим) за Авар (Кайро). Там мамилците и иджамите , след като пренесли Атилле на ръце заедно с коня му от Ерсубулем до Авар, присвоили на Туки (Атила) почетното име Айутен, т.е. "Слънце" по трьок-български и "Бог" по иджамски (езикът на юдеите библисти, караими). Арабите (семитите) пък наричали Атилле Идрис - така те произнасяли неговото име Атряч (Троя-н). Под името Идрис Атилле е упоменат и в Корана.

    Коментиран от #156

  • 125 Гай Турий

    2 2 Отговор

    До коментар #123 от "Ел Греко":

    Абе, идиотис, прочети 124.

    Коментиран от #129

  • 126 Ел Греко

    2 2 Отговор

    До коментар #122 от "Освен това":

    За Тервел, за Калоян си прав, няма спор. По-интересното е какво наследихте от тези великани. Вижте се бе...една умираща нация, управлявана от шайка бандити които сами сте си избрали. Не ме разсмивай, бре. Вижте на каква пустиня обърнахте една цветуща градина. Пък имате и сурат да се мерите с другите. Знаеш ли колко българи има тук. Много са. И аз познавам много. Ама се срамуват да се нарекат българи като ви гледат поразиите. И не ме убеждавай че нещо ще промените на 4 ти. 30 години спахте, цяло лято се въргаляхте пред МС, една гора бой изядохте и един пожарникар не можахте да изгоните, та сега ли. Света ви смее...ама вие ербап го давате.

    Коментиран от #128, #133

  • 127 Хехе

    1 3 Отговор

    До коментар #123 от "Ел Греко":

    Нещастник, личи си, че имаш познания и спомени от личен опит в душегубките. Не се пери много, големи изненади те очакват. Надут гръцки пуяк, много си кух.

    Коментиран от #154

  • 128 Гай Турий

    4 4 Отговор

    До коментар #126 от "Ел Греко":

    Дължите на цял свят 500 милиарда евро бе, негодяи. С това ли се гордеете, че сте най-големите крадци на земята? Скоро ще ви връчат сметката с лихвите. И пак ще ревнете, че имате 30 % безработни сред 20-30 годишните.

    Коментиран от #130

  • 129 Ел Греко

    4 3 Отговор

    До коментар #125 от "Гай Турий":

    А знаеш ли какво значи ''идиотис'' бе, калпак пробит. Какво да чета смешки.Че Кирил и Методий и техните ученици ти дадоха четмо и писмо,а дотогава си бил безпросветен, тоя стигна чак до 500 г пр Христа и нарича Констанипол -Истанбул ли. Даже няма да си правя труд да му отговарям на простотиите. Вервай, тоя изби рибите с мокър вестник. Ама за продънен калпак мисловната дейност е нещо непознато.Хахахахаха...Истанбул. Абе с лопатата ли са ви нахвърляли такива парчета тука бе...хахахах

    Коментиран от #134, #139

  • 130 Ел Греко

    2 2 Отговор

    До коментар #128 от "Гай Турий":

    Ами поне ги имаме, щото вашите 20-30 годишни отпрашват с 200 посока на където им видят очите и не се връщат бе. А пък кой на кого какво дължи, не си ти да казваш. Нали докопахте зорлем там, колко бяха -няма и 30 млрд помощи, за които е сега битката кой да окраде. Пък на нас дадоха едни 70млрд...та кой-кого уважава повече , а? Ела виж пътища, дето не се разтапят при 25 градуса лятото. Два тунела на Егнатия одос само са по - дълги от всички тунели в територията. Минавал ли си по моста Рио-Антирио, че май Аспаруховия го чакате всеки момент да падне. Да ви не почвам с магистралите, че ептен ше омажете процепа. Якажи за трийсе години вие колко пари окрадохте и нищо на яве, само тръни и бодили.

    Коментиран от #135, #137

  • 131 Хехе

    1 2 Отговор
    По българските летописи:
    "...През 672 година Къйр-Багъйл (императорът на Хазар-Българската империя) заповядал на Аспарух да стане балтавар на Бъйргас, т.е. на Бъйрман (частта от Причерноморието между реките Дунав и Днепър) и Деберзай (Добруджа) вместо другия син на Курбат - Катраг, когото изпратил в Буртас (Деснобрежието на средна Волга, понякога Волжска България). Майката на Аспарух през това време се поразбоялла и той решил да я остамви в Шаран. Една сутрин, когато Яндъйк (Евдокия, майката на Аспарух) още спяла, Аспарух тихо извел 60 хиляди от своите хора от Велика България в Бъйргас. Като събудила и разбрала за заминаавнето на любимия си син, Яндъйк се разплакала, но да го последва не могла, тъй като все още била много слаба от болестта.
    А Аспарух през Бащу, т.е. през Киев, се отправил към Бъйргас и след известно време, 681 г., основал в Кара-Бурджан (Дунавска България) Българско царство. Това се случило, след като кан-урумът (ромейският император Константин Погонат) се опитал със сила да отнеме на Аспарух Деберзай (Добруджа). Тогава Аспарух го разбил и за наказание на вероломството му му отнел голяма част от Агил (Балканския полуостров) и разорил целия Уртагил (Тракия до Бяло море). Когато кан-урумът започнал да се жалва на Аспарух и да говори, дали не е взел много земя за себе си, Аспарух му отговорил: "Аз по майчина линия, която при нас българите се смята за главна, съм внук на императора на Урум (ИРИ, Византия) Гуруглъй (Ираклий), и по право би

    Коментиран от #132, #136

  • 132 Хехе

    1 2 Отговор

    До коментар #131 от "Хехе":

    Аспарух му отговорил: "Аз по майчина линия, която при нас българите се смята за главна, съм внук на императора на Урум (ИРИ, Византия) Гуруглъй (Ираклий), и по право бих могъл да завзема целия Урум. Но скромно взех само част от наследството на дядо, а ти би трябвало не да ме обвиняваш, а да ме похвалиш за това, че аз ти оставих и на теб къс земя!"
  • 133 А вие какво наследихте от Ахил?

    4 2 Отговор

    До коментар #126 от "Ел Греко":

    Езикът ви се ползва само в Кипър и Гърция! А с нашия език и до Полша се разбираш с хората! И отново каракачанино, какво общо имаш с Гърция? Те никога няма да те приемат за техен! Овчарче ще си останеш за тях!
  • 134 Гай Турий

    5 2 Отговор

    До коментар #129 от "Ел Греко":

    зная бе "единак", "сам"... ти за какъв се смяташ, бе гръцки предател. Сигурно се ял български хляб през соца, като имигрант, и сега се отворил безсрамната си балалайка да повръщаш омраза и неблагодарност.
  • 135 Гай Турий

    4 2 Отговор

    До коментар #130 от "Ел Греко":

    Абе глупак, цяла Гърция с всичките ви трошляк, трънаци и магарешки бодил не струва 500 милиарда евро. С какво се фукаш бе, фукара, гифтис?!

    Коментиран от #140

  • 136 Ел Греко

    2 5 Отговор

    До коментар #131 от "Хехе":

    Абе, пич остави ги тези лакърдии..виж се сега на какво приличаш. Историята е такава каквато е. Според теорията за тюркския (туранския) произход на прабългарите като самостоятелен древнотюркски огурскоезичен народ той се формира около средата на ІІ век в Средна Азия. Някои учени разглеждат прабългарите като народ сроден на хуните, аварите и хазарите. Смята се, че чрез смесване на прототюрките, останките от източния хунски етнос и сарматски племена, се формира прабългарският етнос.

    Тази хипотеза, с едни или други нюанси, вариации и уговорки, се поддържа от Геза Фехер, Веселин Бешевлиев, Иван Шишманов, Стефан Младенов, Васил Гюзелев, Димитър Ангелов, Петър Петров, Л. Н. Гумилев, А. Куник, М. Микола, В. Томашек, В. Ф. Генинг, А. Халиков, и др. Това казва всичко . И колкото и вода да ми носиш от девет кладенеца , не си по-умен от горе споменатите учени. Айде бегай да нанкаш спокойно..татарче.

    Коментиран от #138, #141, #165

  • 137 Заклевам ти се!

    3 2 Отговор

    До коментар #130 от "Ел Греко":

    Един наш ром ми казваше! "Ние ромите за 3 месеца го научаване езика за 3месеца"! Питам го "Как бе?" И знаеш ли отговора? "Същия като нашия език е бате!' Направо паднах о т монголското конче!

    Коментиран от #142

  • 138 Добре че тогава си бил тук

    3 2 Отговор

    До коментар #136 от "Ел Греко":

    Щото виж ги кви са църни гърците, наследили гените на африканците! Сигурно те мислят за древен гръцки бог, от планинските райони на България, наследник на велики преводачи!
  • 139 Гай Турий

    1 3 Отговор

    До коментар #129 от "Ел Греко":

    Понеже за първи път чуваш за древни българи и трьок-български език, името на тоя град е Истан-бул ("Столичен български град"), и
    е дадено много преди гърците да преименуват Бизант (Византион) в Константинопол. Когато на Босфора изобщо не са живели гърци, ромеи, византийци, а трьок-българи (траки), бизанти.
    Цървул, престани да се надуваш като пуяк на мегдан. Много си неук и непросветен, нали знаеш, какво е профан!
  • 140 Ел Греко

    4 3 Отговор

    До коментар #135 от "Гай Турий":

    Хахахаха..трънак и бодили са ти в празната кратуна. Бегай набивай таратор с кисело зейе на го..номорието, барабар с няколкото пияни братушки, дето са се прежалили да си хвърлят парите нахалост. Наште куроти пак ще са пълни, а вие ще теглите сополите и пак ще ревете за държавни помощи. Гледам вчера..някакъв пропаднал с колата си в дупка във Варна...що така.Вече и подводни гаражи ли почнахте да строите. А кога ще вържете Хемус. Тошо я почна, айде холан дано до 2059 година я завършите.

    Коментиран от #143, #145

  • 141 Хехе

    2 2 Отговор

    До коментар #136 от "Ел Греко":

    Не ми преписвай казионните мнения на генерацията от късната съветската епоха. Нещата са по-сложни. Те били смятали....?! И няма прабългари, а българи. И няма тюрки, а тюркско-говорящи племена и народи, чийто майчин език е трьок-българският. Българите са най-древния организиран народ на земята, с история от 17000 години. и това изредените историци нито са го знаели, нито са го признавали. Излязоха извори след тях.

    Коментиран от #146, #147

  • 142 Ел Греко

    2 2 Отговор

    До коментар #137 от "Заклевам ти се!":

    Хахахаха,,,знаеш ли същите тези роми като какви се представят тука бе....хахахахах. Мислех да не ти казвам, ама понеже си много отворен . Когато ги питам ''Ти какъв си'' отговорът е ''Аааа, ние сме от старите, древните българи''. Не ми ли вярваш . Питай някой българин , аргатувал повечко тука. Да видим какво ще ти отговори. А когато ром научи гръчки...обади ми се по водомера. Ти па какъв пример даде...направо ми подобри настроението до края на седмицата.

    Коментиран от #144

  • 143 Вашите курорти?

    1 1 Отговор

    До коментар #140 от "Ел Греко":

    Абе каракачанин, къв грък си ти бе! Някой баир няма ли за теб, откога ти имаш и курорти бе? 😂😂😂😂😂😂😂
  • 144 Е ти научи ли го?

    2 1 Отговор

    До коментар #142 от "Ел Греко":

    Или още плещиш на влашкия диалект?
  • 145 Гай Турий

    1 1 Отговор

    До коментар #140 от "Ел Греко":

    Гаранция че Хемус ще стане 1000 години преди вие да успеете да върнете дълга си към целия свят. Цял живот да живееш с воденичен камък на врата, не го пожелавам на никого освен на гърците, сърбите и евреите. Жалко, че последните не се боят от това, защото парите са техни. Но пък чалмите не са техни и гнидите ще мучат още 1000 години.

    Коментиран от #148

  • 146 ААА недей брат

    0 0 Отговор

    До коментар #141 от "Хехе":

    Те там имат един физик Лякопоуло и Велопуло! Тяхната история започва от 40 000 г.п.х. Имат и една поредица от книги "Защо и как живеят между нас" му бе и да са над 50 тома! Там всичко е написано! Подобно нещо имат и макетата!
  • 147 Ел Греко

    1 2 Отговор

    До коментар #141 от "Хехе":

    Ти да не си по-умен от тях, а. На такъв ли се праиш. Отвори и Енциклопедия Британика, там това е водещата теория. От тук нататък можеш да си правиш съчинения на свободна тема колкото искаш. Айде у лево..хахахахаха..татрче. И да не забравиш де си паркиралкончето. 17000 ветрове ти веят в куфалята. От мен да знаеш. Хахахахаха 17 000 години. Абе , да не би Homo Bulgarikus да е свързващото звено с ония, дето скачат по палмите? Според тебе така излиза.

    Коментиран от #149

  • 148 Ел Греко

    1 1 Отговор

    До коментар #145 от "Гай Турий":

    Хахахахахааа..ма ти верваш ли си бе. Грък повръща , ма пари не връща . Нали знаеш -Като умре един евреин се раждат двама гърци. Кво да ти обяснявам повече. Бегай набивай таратор, пини една джанковица и си нарежи една гръчка марула. И чакай Банкянския през седмия мандат да ти върже Хемус. Ма си па абдал бе..с главноА.
  • 149 Контра ке рикси

    1 1 Отговор

    До коментар #147 от "Ел Греко":

    Мозъка ти е изпържен! Стой си там! И гледай там да се пенсионираш, и да си доживееш!

    Коментиран от #155

  • 150 пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Гърчето":

    нещо не е баш така...
    вече стана дума, че сте пропуснали да вкарате жената в любовта. та, слушайте майките си и обменяйте... флуиди. по мъжки.
  • 151 пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "KENEPHBG":

    щом се е докарала до там, да го продава на гърчета, не ще да е толкова ценно.
    а и сиромасите гърчета имат ли избор, ще си плащат - при тях хубави жени се срещат по-рядко от пълно слънчево затъмнение - всяка кака от факулета им се струва венера милоска.
  • 152 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "QR Виза":

    Пловдив се е смятал за гръцки град и са си го искали. Ако ни сме най бедни в европа, ако го бяха зели 1/4 от българия щаха да живеят добре. Шяхме да останем едно княжество бедняци.

    Коментиран от #158

  • 153 пешо

    3 2 Отговор

    До коментар #107 от "Ел Греко":

    гърчетата са толкова елини, колкото аз съм далай лама. всъщност, направо съм си далай лама.

    Коментиран от #157

  • 154 KENEPHBG

    3 3 Отговор

    До коментар #127 от "Хехе":

    Пий си хапчетата че ще получиш припадък!
  • 155 KENEPHBG

    4 3 Отговор

    До коментар #149 от "Контра ке рикси":

    Няма по-изпържен мозък от българския. Лъжете като "македонците" и най-сериозно си вярвате.

    Коментиран от #160

  • 156 KENEPHBG

    5 2 Отговор

    До коментар #124 от "Хехе":

    Български летописи тогава няма, тогава българите са неграмотни, една от многото безпаметни азиатски орди. Всичко за тях идва от римски и арабски източници. Спести си словесната диария!
  • 157 Ел Греко

    5 1 Отговор

    До коментар #153 от "пешо":

    Добре де. Ясно за тях. Ха сега, ти кажи какво си..татарче ли си... монголче, а може би и двете -татаро монголче...македонче ли си..турче ли си... влах ли си, гагузин ли си, какво си бре? И внимавай в отговора. Че както и да отговориш, все ще е грешно.Пък може и да не отговаряш. Ако имаш съмнения.

    Коментиран от #161

  • 158 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #152 от "гост":

    Лека грешка, ама не е чак толкова съществена-той не се е смятал за гръцки, той Е бил гръцки град. Основан от бащата на Ал Мак-Филип.

    Коментиран от #159, #163

  • 159 Ел Греко

    4 3 Отговор

    До коментар #158 от "Българин":

    А по него време вългарите са блуждаели някъде в безвремието на Монголските степи. Яздили са дребни кончета и са нагъвали кобилешко мляко. Затова сега са такива аслани.
  • 160 Tarnovetz

    0 3 Отговор

    До коментар #155 от "KENEPHBG":

    Вие много грешите, не играйте гръцки игри, "Визант – Byzant" е бил тракийско племе, което обитавало районите в Азия по протежение на пролива, а по-късно са били окупирани от римляните, които наричат местността "Византия-Visantium" по имената на местните траки. Римляните са били по-късно Хеленизиран от гърците, който използвла Библията, преведена от старо арменска на старогръцки, така че римляните приели гръцки имена. Констнтинопол нкога не е бил част от Гърция. Преди 11 години ЕС държави платиха 107 BLN USD гръцkи дълг.
  • 161 А ти какъв си?

    1 2 Отговор

    До коментар #157 от "Ел Греко":

    Каракачанин, влах, румънец! И горе по планината, дето сте живели, може и да си син на "великата мечка"!

    Коментиран от #162

  • 162 Ел Греко

    3 0 Отговор

    До коментар #161 от "А ти какъв си?":

    Това Боко във ''Винету '' ли ти го прочете? Излъгал те е , да знаеш. И вдруги ден пак ще те излъже. Ма като си такъв паткан, то е грех да те не метне пак по гръб.

    Коментиран от #177

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 123

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Македончето":

    456 - 457
    След смърта на Атила,Остготите които са васали на хуните побеждават големия син на Атила ,Елиак в борбата си за независимост при Недао в Унгария, като преди това Елиак води битки със братата си Денгисич и Ернак. Като централното ядро на хуните се разделя на кутригури и утигури (които са наричани и „български хуни“).Повечето хуни се отклоняват обратно към „Скития“ след поражението, което означава Понтийско-Каспийската степ, за да се присъединят към тази орда. Вероятно вземат със себе си елементи от различни тематични групи, включително венедите, единият от които привидно се появява отново през 668 г., докато други остават назад. Една група хуни и техните поданици се установяват за постоянно в Дакия (Секелите). Равнините на Панония (по същество Западна Унгария, Северна Хърватия, Словения и Източна Австрия) на запад от Дакия които са защитени от Карпатите, са идеалното място, в което да поддържат своя номадски начин на живот, с широко отворени пасища . Dengisich е цар (хан) на кутригурите, а брат му Ernakh цар на утигурите,българи и оногурите.
  • 165 123

    2 0 Отговор

    До коментар #136 от "Ел Греко":

    Племето наричано Българи е с сарматски произход от района на Краснодар и Ставропол в Южна Русия,между черно и азовско море, низините на кавказките планини, река Кубан и на запад от река Волга. лато последното им голямо преселение е през 7 век в Мала Скития= Добруджа и Североизточна България.До този период има множество вълни на сарматско/скитски племена в земите под Дунав, започваши от 10 век преди Христос.Счита се че Елита на Българите са говорили огурски език, като днешните чуваши,но в 5 век има записано от тогавашните историци че Бълго/Аварите говорят в земите на империята си на лингуа франка- така няречения старобългарски/черковно славянски език.

    Коментиран от #166

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 123

    1 0 Отговор

    До коментар #166 от "див петел":

    Йорданес историка на готите е чиновник в източната римска столица Константинопол,и завършва по това време своята История на Готите през 551г, шести век, озаглавена „Гетика“. Наред с много други неща, тя предоставя информация за хората от племето Акацири, които живеят на юг от готите (таврическите готи). Отвъд тях, над Понтийско море (Черно море), се намира местообитанието на българите, съседен народ от хунските клонове на Алциагири и Савири. Altziagiri търгуват с „алчни търговци“, които „им носят стоките си от Азия“. Те са номадска култура по природа, пътуват от пасища до пасища със стадата си през лятото и се връщат в основната си база „над Понтийско море“ за зимата.
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 123

    1 0 Отговор
    Основането и възходът на Османската империя е период от историята, който започва с появата на Османското княжество (Османли Бейли) през ок. 1299 г. и завършва около 1453. Този период е свидетел на основаването на политически субект, управляван от Османската династия.През по-голямата част от този период османците са само една от многото конкуриращи се държавици в Анадола и разчитат на подкрепата на местните военачалници Гази и васали (бейове), за да поддържат контрола над своето княжество.Равновесието между тях е нарушено от монголското нашествие и завладяване на селджуките след битката при Кьосе Даг през 1243 г. и възстановяването на Константинопол от византийската династия Палеологос през 1261 г., което измества византийското внимание от анатолийските граници. Монголският натиск тласка номадските турски племена да мигрират на запад към слабо защитената византийска територия. През следващите два века анадолските бейлици са власта на монголите.
  • 170 123

    1 0 Отговор
    По този начин политическата власт в Западна Анадола е изключително фрагментирана в края на тринадесети век, разделена между местни установени владетели, племенни групи, духовници и военачалници, с византийска и селджукска власт, която винаги присъства, но бързо отслабва. Раздробеността на властта кара няколко историци да описват политическите образувания на Анадола от ХІІІ и ХІV век като тайфи.
  • 171 123

    1 0 Отговор
    Силата на тези племенни групи до голяма степен зависи от способността им да привличат войници.Тогава Западна Анадола е огнище на набези и грабежи, като войните прехвърлят лоялноста си по желание към онзи, който изглежда да най-способен да им предостави възможности за грабеж и слава.
  • 172 123

    1 0 Отговор
    Османско племе се основава не на кръвни връзки, а на политическа целесъобразност. По този начин тя включваше всички желаещи да се присъединят към тах за набези и грабежи, включително хората от византийски произход. Османските предприятие за грабежи се ръководи от няколко големи семейства на воини, включително семейството на Кьосе Михал, което е от гръцки християнски произход и семейството на Хранислав, което е българско.
  • 173 123

    1 1 Отговор
    Анатолия и Балканите са силно засегнати от депопулация при пристигането на Черната смърт след 1347 г.Градските центрове и заселените райони бяха опустошени, докато номадските групи пострадаха много по-малко.Първите набези на Османските турци на Балканите започват малко след това. Следователно обезлюдяването в резултат на чумата е сигурен основен фактор за успеха на ранната османска експанзия на Балканите и измирането на населението допринася за отслабването на на България,Византийската империя които преди чумата е град с около 500-600 000 жители и става с град със 37 000 жители след чумата.
  • 174 123

    1 0 Отговор
    Воините в служба на Осман произхождаха от различни среди. Известни по различен начин като gazis и akıncıs (нападатели), те са привлечени от успеха му да им предостави възможности за грабеж,и се присъединяват от желанието да спечелят грабеж и слава. Повечето от ранните последователи на Осман са мюсюлмански племенен произход,други са от византийски произход, или християни, или скоро приели исляма.
  • 175 123

    1 0 Отговор
    Орхан се жени за Теодора, дъщерята на византийския принц Йоан VI Кантакузен. През 1346 г. Орхан открито подкрепя Йоан VI при свалянето на император Йоан V Палеолог. Когато Йоан VI става съимператор (1347–1354), той позволява на Орхан да нахлуе на полуостров Галиполи през 1352 г., при което османците получават първата си постоянна крепост в Европа в замъка Чимпе през 1354 г. Орхан решава тогава самостоятелно да продължи войната срещу Европа,и анадолски Турци са заселени в и около Галиполи, за да го осигурят като трамплин за военни операции в Тракия срещу византийците и българите. По-голямата част от Източна Тракия е превзета от османските сили в рамките на едно десетилетие и е била постоянно поставена под контрола на Орхан посредством тежка колонизация и депопулизация на местното население,отвлечено и продадено в Анадола. Първоначалните тракийски завоевания поставят под контрола на османците стратегически всички основни сухопътни комуникационни пътища, свързващи Константинопол с балканските граници, улеснявайки разширените на османските военни операции. А контролът на пътищата в Тракия изолира Византия от пряк сухопътен контакт с някой от потенциалните й съюзници на Балканите и в Западна Европа. Византийският император Йоан V е принуден да подпише неблагоприятен договор с Орхан през 1356 г., който признава тракийските си загуби. През следващите 50 години османците продължават да завладяват обширни територии на Балканите, достигайки чак на север до съврем

    Коментиран от #176

  • 176 див петел

    0 1 Отговор

    До коментар #175 от "123":

    Макяяяя..абе, тебе сън те не лОви бе. Тва сега сценарий за Оливуд ли си го избацал. Начи, да си знаеш, че нарочно съм пропуснал първата буква, щото ако не в Х...вуд, в Б...вуд със сигурност ще ти го вземат. Та по таа причина ще пропусна да изчета сичките ти словоизлияния. Имам да върша и по-интересни неща. Пък ти си драскай, драскай си. Лошо нема. Щом си и верваш. Айде че ми изкипе кайвето..ма ти си драскай де.

    Коментиран от #178

  • 177 Не бе карачанин

    0 1 Отговор

    До коментар #162 от "Ел Греко":

    Карай скали ми го каза !
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Ти си Историчар

    9 1 Отговор
    Гъркомана в тоз форум да напише в нет-търсачката и чете:
    Historians Admit To Inventing Ancient Greeks - The Onion
    Още преди десетина години група водещи историци призна, че идеята за софистицирано, процъфтяващо общество в Гърция преди 2000 години е абсолютна фикция, създадена от две дузини историци, антрополози и класици.
    Лесно е да си отговорим на въпроса чии интереси защитава тезата, че гръцката цивилизация е първата в Европа и люлката на западната култура.
    Става дума за стотици милиарди печалба в туризма. Защо не съм видял филм за нашите предци по разните уж научни канали? Да се признае фалшифицирането на европейската история ще е труден и нелек процес. Доказването на тракийската култура ще разруши напълно установените стереотипи за "величието" на Египет, Италия, Гърция, където са замесени са големи интереси и пари. Да не говорим,че репутация ще бъде „накърнена” на някои учени, върху които се крепи цялата научна парадигма.

    Коментиран от #204

  • 180 Ти си Историчар

    6 1 Отговор
    Гъркомана в тоз форум даже не знае, че
    Елада е топоним/топографко понятие.
    Както и Тесалия.
  • 181 Ти си Историчар

    9 1 Отговор
    Гъркомана в тоз форум даже не знае, че
    "Византийска империя","Византия" е Римската империя. Императорите в Константинопол носят титла, звучаща на гръцки така: "Базилеус тон ромеон". Тоест "Цар на римляните"! А че това била "гръцка държава", също е нелепо, по простата причина, че Римската държава си е римска, не гръцка. Вярно, че в един по-късен период настъпва отчетлива езикова грецизация на Цариградската монархия, но това е последица, а не същност и характер на държавата като генезис и основание.
    Освен това,Византийска империя, Византия са въведени през XVI век съвременни названия, обозначаващи източната част от Источната Римска империя, просъществувала до 1453 г.
    Даже си го има и официално:
    Самото наименование Византия е неологизъм, произлизащ от старото име на Константинопол: Византион. През Средновековието името Византион и негови производни почти не се използват, освен в много редки случаи, стилизирани от някой хронист в империята. Изразът „византийски“ („византийска“) в съвременния му смисъл се среща за първи път у Йероним Волф през 1557 г. и става традиционен за историческата литература след издаването на Парижкия историографски корпус Corpus Byzantinae historiae (1645 – 1711 г.)"
    Това с присвояването на "Византия"е резултат от раждането и разпространението на Мегали идея през ХVІІІ в., когато зараждащия се гръцки национализъм използва идеята, че модерната гръцка нация е пряк наследник на Византия. Което не е вярно.

    Коментиран от #183

  • 182 комунист

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Така е защото в конфигурацията няма банкер. Ако поне един от всичките е бил "оцапан" със вземане-даване с банка това можеше да зарази всички по веригата. Банката е като черната дупка- не се вижда, но засмуква всичко наоколо. Абсолютно всичко- дори и да си се заклел, че няма да я доближаваш, пак не можеш да бъдеш сигурен, че няма да те докопа. Чели ли сте за шестмесечното бебе, което става банков длъжник след смъртта на родителите си? А знаете ли, че ако ваш амнайсти поред братовчед когото никога не сте виждали умре и всичките му по-близки роднини са безработни и безимотни банката ще си потърси борчовете му от вас?

    Коментиран от #185

  • 183 Ел Греко

    1 1 Отговор

    До коментар #181 от "Ти си Историчар":

    Тoвa c приcвoявaнeтo нa "Визaнтия"e рeзултaт oт рaждaнeтo и рaзпрocтрaнeниeтo нa Мeгaли идeя прeз ХVІІІ в., кoгaтo зaрaждaщия ce гръцки нaциoнaлизъм...бляблябля..Сега, то това дет' си го написал е добре. Ама като гледам гръците са много по-близо до Мегали Идеята, от колкото най-великите, любимците на господ българи са до идеята ''България на три морета и два океана'' . Щот прескачат вече 12млн, а ти изчезваш със завидна бързина. С реални шансове си да те впишат като изчезващ вид в Червената книга, заедно със синята червеношийка и зеленото рибарче. Така че, наместо да теглиш локумите, възпроизвеждай се бе, българино, че земята ти на бунище е заприличало. Па гръците ги остави на мира . Те, поне за сега са ти най-малкия проблем... ПП. Айде, събери си пари, боцни се и ми ела на гости лятото. Имам хубава рибка, октоподи, скариди. И тЕ така. Хотелчето ми е малко, за пет семейства , ама винаги е пълно, за разлика от казармите, дето настроихте по го..морието.

    Коментиран от #188, #190

  • 184 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    КОЛКО СЕ ГОРДЕЯТ !? ПРИОБЩИЛИ СА СИ " ГРЪЦКАТА МИТОЛОГИЯ " , КАТО СВОЯ -. ОБЕЩАЛИ СА ИМ : ЩЕ СЕ ГЪРЧАТ ОТ СРАМ И НЕУДОБСТВО !
    ХЕРКУЛЕСТ Е Б.Б.
    МИНОТАВЪРА Е ПАК ТОЙ .
    ПРЕЛЪСТИЛИЯТ ХУБАВАТА ЕЛЕНА - СЪЩИЯТ .
    ДЕ ЩО ВИДИТЕ ГЕРОЙ ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ГРЪМОВЕРЖЕЦЪТ ЗЕВС . НЯМА ДРУГ .
    А ... ГЪРЦИТЕ СЕ КЛЬОКНАЛИ НАД МИТОЛОГИЯТА , И МИ СЕ ПРАВЯТ НА ДРЕВНИ ЕЛИНИ .А ЕЛИНИТЕ НЯМАЛИ ТЪЛПЕНИЕ ДА СИ ВИДЯТ ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ ОТ АСТРАЛА С ЕЛА ЕЛА БОКО ЛА ЧА ЧА . С ТАЗИ ДРЕВНА ПОЧИТ НЕПРЕКЪСТАТО СЕ СБЛЪСКВАМ. ПОСЛЕДНОТО ,КОЕТО МЕ ВПЕЧАТЛИ , БЕШЕ ЕДИН ДРЕВЕН ВОЙН , КОЙТО НОСЕШЕ НА ГЛАВАТА СИ НА ШЛЕМА , КОНСКА ОПАШКА - В ЧЕСТ НА ТРОЯНСКИЯТ КАУН.И БОСФОРА Е НА НЯКОЙ НАШ ПИПАЧ . ДА СИ ТЕГЛЯТ КЪСМЕТЧЕ, И ДА СЕ РАЗБЕРАТ - КОЙ Е НАЙ - ГОЛЕМИЯТ , ЗАСЛУЖИЛ ТАЗИ ЧЕСТ ....

    Коментиран от #186

  • 185 Ел Греко

    1 0 Отговор

    До коментар #182 от "комунист":

    Така е, само дето удобно пропускаш че така е в територията, за разлика от комшиите ви..от гръците де.

    Коментиран от #187

  • 186 само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #184 от "аз съм Веска":

    Ама Веске, ти да не си с два пъпа ма... и въджайната напреко? Само питам ма..
  • 187 комунист

    3 1 Отговор

    До коментар #185 от "Ел Греко":

    Така е, знам го. Но го пропуснах защото е маловажно. Глупостта и неумението на индивид или колектив са обективни временни нисъстояния, които се развиват низходящо с различна скорост в мизависимост от обстоятелствата (животът учи и поумняваме). Тарикатщината също е обективно временно състояние на индивидите, което се подхранва от страха (такава ни е биологията) и винаги расте като в спокойни времена расте по-бавно. Но тя е вид знание и не се изтрива. Тя НЯМА националност. Тя агресивна , винаги "гладна" и с потенциал да унищожи обществото като го изкара от равновесие. Тя е лавина и зараза, която преодолява социалния инстинкт и е на път да преодолее и родителската обич благодарение на съвременните социални експерименти, с които атакува семейството като основна обществена единица

    Коментиран от #191

  • 188 Ти си Историчар

    7 1 Отговор

    До коментар #183 от "Ел Греко":

    Претенциите на скорошните африкански преселници гърците, Гъркомане, относно приноса им в наука и култура са възмутителни,особено претенциите към нашите земи.
    Едва в началото на VII век гърците се домогват до престола в Константинопол,най-нагло гръцкия език бива провъзгласен за официален в Източната Римска Империя и цяла Тракия се гледа като на гръцка собственост.
    Византион е изконно тракийско селище. Названието идва от името на основателя Byzas,древен вариант на българското Бузан.
    До началото на ІV-ти век Византион е малък град. Тракиецът Константин Велики обаче осъзнава стратегическото му значение и го прави столица на Римската Империя. По това време гърците не играят никаква роля в събитията. След Константин Велики идват неговите синове Констанций, Констанс І. Последвани са от техния роднина тракиеца Юлиан, а също и от траките Йовиан, Валентиан, Валент, Маркиан, Лъв Бесът, Лъв ІІ, Юстин І, Юстиниан Велики, Юстин ІІ, Тиберий ІІ, Фока.
    От превръщането на Византиум в столица на Римската Империя, до началото на VІІ-ми век, там са властвали петнадесет тракийски императора,няколко арменски и еденици от други националности. Тяхна е заслугата за изграждането на най-красивите сгради и най-внушителните укрепителни съоръжения.

    От 330 г. до 610 г. траки,мизи,пелази,илири,македонци са тези, които защитават Византиум. В първите три века Византийската империя е управлявана от траки и е Тракийска империя. Нашите деди,траките са изконните наследници на Източна
  • 189 Ти си Историчар

    6 1 Отговор
    Нашите деди,траките са изконните наследници на Източната Римска Империя.Града не е само тракийски, но траките имат най-големите заслуги за неговото устройване и укрепване.
    Тракийските императори правят много неща- Константин Велики помага/финансира построяването на Плиска, Преслав и Силистра.Помисли-защо да го прави??
    Юстиниан Велики създава Юстиниана Прима- седалището на независимата църква за траките. Отново Юстиниан укрепва Сердика (сегашна София), Филипопол (Пловдив), Берое (Стара Загора) и др.

    Коментиран от #203

  • 190 Ти си Историчар

    6 1 Отговор

    До коментар #183 от "Ел Греко":

    Гъркомане, нали ти казах да четеш за
    „За произхода на днешните гърци“ от Якоб Фалмерайер
    има и pdf-format, може безплатно да я четеш..
    Германеца е описал всичко като свидетел преди два века, когато се основава гръцката измислена държава.
    "Когато днешна Гърция се освобождава от турско робство през 1829 г. има голям спор за името на бъдещата държава. Много „гърци“ искат тя да се нарича Романия (това е византийското име на Византия), а не Елада. Нещо повече – към този момент практически никой, освен тесен кръг от интелектуалци и учени, не нарича гръцкият език гръцки. Името на езика е Ρουμανικά (ромейски, византийски), а не Ελληνικά (гръцки). В крайна сметка елинофилите надделяват и налагат не просто гръцкото име, но и старогръцкия език. Така в новата гръцка държава старогръцкия става официален език и е такъв чак до 1976 г. Резултатът от всичко това е, че десетки поколения „гърци“ остават на практика напълно неграмотни, защото не разбират официалния език на държавата, в която живеят, тъй като ромейският, наричан впоследствие „димотики“ (народен език), няма много общо със старогръцкия език.
    Самите „гърци“ живеят с мисълта, че са възстановили не древна Елада, а Византия. Когато на власт през 1913 г. идва крал Константин (1913 – 1917, 1920 – 1922), той е титулуван като Константин XII, защото последният византийски император е Константин XI (1449 – 1453)"

    Коментиран от #202

  • 191 комунист

    2 1 Отговор

    До коментар #187 от "комунист":

    Да продължа: Много е тъпо, че повечето хора толкова много се вълнуват от тъпотията и неумението сякаш са нещо ужасно срамно и лошо. Глупака поумнява, неумелия се научава, такава им е перспективата. Много е гадно и безмислено животът ни да е подчинен на постоянния страх да не ни вземат за глупави. Парализиращо е до степен на тотално робство. Освен това всеки е едновременно и умен в нещо и глупав в друго нещо, няма абсолютни глупаци и абсолютни умници, и с нациите е така. И накрая да не забравим, че най-прекрасната и обичана част от хората е глупава по обективни причини. Това са децата, нашето продължение. А тарикатът си остава мръсен за съжаление дори и да се разкаже истински. Защото другите вече имат "едно наум" за него. Знаеш ли защо? Защото преди да се "измие" ги е "изцапал", заразил ги е, поумнели са малко, щото такава им е перспективата, да поумняват.
  • 192 Анонимен

    2 3 Отговор
    Де да бяхме гърци. И кой не знае пак да ви светна. Преди години българите ходиха в Гърция да си изкарват лични карти и паспорти, за престижни служби в Лондон. Но сме потомци на тракийци. Гърците са много над българите. Не по темата. При гърците никога е нямало соц, тодор живков, а социалдемокрация. Бъдете здрави и много щастливи.
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 бай Даньо

    4 2 Отговор
    Добре де триете наред, а гръцките тролове защо не триете има директни обиди към България !? Български сайт ли сте!?
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 бай Даньо

    3 1 Отговор
    Ало мъдератора, "м а л я к и" е обидна дума а "кенефбг" не обижда никого в България !?
  • 199 Алексис Доксас

    2 1 Отговор
    Хе-хе! Наближи българският ден ,,Охи" и всички взехте да се пишете гърци! Ариста!
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Ел Греко

    3 4 Отговор

    До коментар #179 от "Ти си Историчар":

    Откраднахи очилата на Ганди....умрех от смех. Така и си останахте едно крадливо, мързеливо и завистливо племе още от Аспарухово време. И нищо чудно, след като на времето един състудент ми разправяше гордо, как сте си крали четките за зъби в казармата. Абе, кво да очаква човек от народ, дето си честити банята в неделя. Колкото и локуми да ми теглиш...да откраднеш очилата на Ганди говори съвсем красноречиво що за стока сте. Сега автоматично ще ме опровергаеш че са били брадчедите ви, старите българи със сините джуки...хахахаха.

    Коментиран от #211, #212

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 123

    1 1 Отговор
    Съвременното население на Континентална Гърция в по голямата си част e смесено,като гърците са 66% са от ранните фермери дошли от близкия изток и североизточна Африка от група,са 14%- са ловци от северна европа, 20%- са от културата Ямна-Името му произлиза от характерната им погребална традиция: тези хора са погребвали своите мъртви в могили , съдържащи прости ямни камери.Най-близките по ДНК до Гръците са Албаниците, следвани от Турците.

    Коментиран от #209, #210

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Ел Греко

    1 4 Отговор

    До коментар #208 от "123":

    Пак да те питам-старите българи, ония със сините джуки, дето са си автохонно население на Факултето и Столипиново, те от къде са? Виждам че ги чаткаш историите, та...за тях кво ще кажеш?
  • 211 Ти си Историчар

    5 1 Отговор

    До коментар #204 от "Ел Греко":

    До там ли стигнахме? Да ме обвиняваш в разтягане на локуми, без да кажеш нещо съществено. То било много лесно,а ?
    Ето ти едно конкретно разтягане на локум:

    Бях на о-в Тасос,в музея им е изложена статуята Курос, най-голямата му забележителност...
    Архитект съм,изучавали сме История на изкуството и История на архитектурата...
    От пръв поглед се познава ранният,предкласически стил на
    статуята , но там е записана с гръцко авторство, от 4-5 в.пр.н.е.-
    т.е. - периода на гръцката класика - Партенона,Фидий,който е от Мала Азия (!)...
    Попитах уредничката,защо статуята е с тази датировка,след като видимо носи естетиката на поне 10 века по-старо произведение, и че не може да е "гръцка",след като тогава самите гърци все още не са се заселили на Балканите ...!?
    Останах без отговор, самата уредничка се сконфузи,,нейна колежка я дръпна встрани "по спешност" .. и т.н...
  • 212 Ти си Историчар

    4 1 Отговор

    До коментар #204 от "Ел Греко":

    Добре е малко да четеш, преди да плещиш глупости.
    Няма Древна Гърция, има Гръцка държава възникнала през 1830 година,има-няма,1150 години,след Аспарухова България. Да не говорим, за тази от по-рано от другата страна на Дунав, които са били изтласкани още п.н.е. от Римската империя.Преди това,преди римляните да завземат земите на Балканите(сегашното наименование) и Анатолия(сегашна Турция),е съществувала мешавица от народи,наречени условно Елинистичен свят и които са се били и драли така "културно",че ако не е бил "варваринът" Филип Втори,цар на "варварска" Македония(за справка,"филипиките" на Демостен),са били на път,съвсем "културно и цивилизовано",да се затрият. Цялата им "култура" и всичките им знания,заедно с "азбуката" им са крадени от египтяни,финикийци и п(Б)еласги. Вземи поне малко внимателно прочети Илиада, за да прогледнеш за това,което е видял един слепец(Омир),преди 2800 години.Между другото в "Илиада" Омир никъде не използва "елини" или "гърци" като събирателно понятие.
    Ако не се чувстваш българин иди си в любимата Гърция и се величай. Аз не се бъркам в гръцки сайтове.
    И НЕ ЗАБРАВЯЙ,КАКВО СА КАЗАЛИ ДРЕВНИТЕ РИМЛЯНИ: "БОЙ СЕ ОТ ДАНАЙЦИТЕ,ДАЖЕ,КОГАТО ТИ НОСЯТ ДАРОВЕ".Това са те,"великите гърци",една сбирщина от крадци,мошеници и мързели.Вземи и прочети,какво е казал и Марк Твен,за тях...

    Коментиран от #215

  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 123

    2 0 Отговор

    До коментар #209 от "Ел Греко":

    Очилата са откраднати от булгари станец-майстори на кражби,вандализъм и измами.Ковчега с тялото на Чарли Чаплин е откраднат от Роман Вардас от Полша който е инициатора, помагача му е Ганчо Ганев от България(звучи на Бай Ганьо).Подпалвача на Райгстаг е Маринус Ван дер Любе -холандски комунист.Циганите в България идват масово с османските войски през 14 век, но в 12 век са забавлавали Императора в Константинопол.След това идват две нови цигански емигрантски вълни от Румъния и Бесарабия, които бягат от робството в България.
  • 215 KENEPHBG

    2 5 Отговор

    До коментар #212 от "Ти си Историчар":

    Древна Елада е люлката на почти всеки аспект на европейската цивилизация - от театър и философия, до християнство и демокрация. Филип Втори, създателят на град Филипополис, и синът му Александър, ученикът на Аристотел, разпространяват Елинистичния свят по завоюванитеземи. Векове по-късно, Египет на Птолемеите с царица Клеопатра е държава на Елини. Рим приема елинизма като култура, архитектура и философия. А когато Апостол Павел проповядва християнството, той го прави в елинистичния Източен Рим, достатъчно е да отвориш Новия Завет. Всички които приемат Елада и нейния наследник Рим стават европейци и християни. Тези които се репчат срещу тях, си остават варвари. Затова България е keneph. Защото българина, такъв като тебе, е keneph. Каквото ви е в главата, такова натворихте в страната. Скоро е Великден. Библията е написана на старогръцки. Гръцкият филолог Константин Кирил създаде основата за Кирилицата на Климент. Гръцкият патриарх Михаил създаде условията за покръстването на българите от Борис, който взе името му Михаил. Но българина си остана враг на Рим, враг на Елада, враг на Европа. Българинът си остана варварин. Вулгарен варварин. Господ да ви е на помощ! Амин!

    Коментиран от #217, #218, #220

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Ти си Историчар

    4 2 Отговор

    До коментар #215 от "KENEPHBG":

    Какъв е тоя "сурогат" по "история"!!!???Такива Глупости Вече Никой не пише и не вярва!Етиопските семити преди да дойдат по тези места от 1150г пр. н.е.са идвали единствено като Пирати!В 1250г.пр.н.е. начело със своя главатар Данай,прогонени от Египет идват и се установяват по тези земи и започват да се наричат "данайци"!Следват векове на асимилация на гостоприемните Пеласгийци ,едно от многото тракииски племена,заграбване и изопачаване на тяхната история и цивилизация от примитивните Чернокожи етиопски семити!Херодот(кариец)пише"..по рано тази страна се населяваше от пеласгийци,говореше се пеласгийски и се наричаше Пеласгия...сега се наричат "елини"и се говори елински!Между другото и това наименование "елини"(ело-ин)е също "приватизирано от црънгелите дошли от Африка!Единственото "цивилизационно" нещо което са донесли от Африка са Номадските Погребения ,за които мълчат като Утрепани риби!
  • 218 Ти си Историчар

    4 1 Отговор

    До коментар #215 от "KENEPHBG":

    Титиан Асириец е роден през 110г A.D. (Anno Domini 1 = 4 пр. Хр.)
    реагира с възмущение на гръцкото самохвалство
    "РЕЧ ПРОТИВ ЕЛИНИТЕ"
    "Не бъдете, елини, враждебно разположени към варварите и не хранете ненавист към тяхните учения. Защото кое от вашите учереждения е получило начало не от варварите ли? Най-славните от телмисяните изобретели изкуство да предсказват по сънищата; карите - изкуството да предузнават по звездите , фригите и най-древните от исаврите по полета на птиците, кипърците по вътрешностите на жертваните животни. Астрономията са изнамерили вавилоните, магията персите, геометрията египтяните, писмеността Финикийците. Затова престанете да наричате свои изобретения това, което сте приели от другите". Орфей ви е научил на поезия и пеене; той пък е, въвел у вас посвещението в тайнствата. Тосканите (етруските;бел.прев.) изобретили пластиката (ваянето;бел.прев.); чрез летописите египтяните са ви научили да съставяте историята. А от Марсия и Олимп вие сте приели изкуството да свирите на флейта: те двамата са фриги, двамата от заселниците, открили,хармонията на звуците на този инструмент. Тирсените изобретили свиренето на тръба, циклопите (тракийско племе;бел.прев.) обработването на медта; да пишат писма измислила, по свидетелството на Хеланик, жената, някога бивша царица на персите, чието име било Атосса.
    И така, оставете това високомерие и не се хвалете със своето красноречие; вие, когато сами хвалите себе си, използвате пристрастни- защитници.
  • 219 Ти си Историчар

    4 1 Отговор
    ..използвате пристрастни- защитници. Необходимо е, за тези, които приписват на себе си подобна слава, ако те са толкова мъдри, да са чакали свидетелствата от други, и да биха били съгласни между себе си и в произношението на думите. А само у вас самите се употребява в разговори не една и съща реч: не е едно и също наречието у дорийците и атиците, и еолийците не говорят така, както йонийците (по-голямата част от тях са траки пеласги; К.К.). Какво тогава разногласие съществува между тези, у които не би следвало това да бъде, то аз не мога да реша, кого съм длъжен да наричам елин.
    27.Диагор бил атинянин, но вие го наказахте за това, че се подигравал над атинските тайнства; и, единствено четете неговите фригийски книги, а нас ни ненавиждате... "
  • 220 Ти си Историчар

    4 1 Отговор

    До коментар #215 от "KENEPHBG":

    Елада е топоним/топографко понятие.
    Както и Тесалия.
    ЕЛИНИЗЪМ се нарича ЕПОХА от момента на вземането на властта от Александър Македонски, при което той завладял света и го заразил с "гръцка" култура (която не е гръцка), предадена му от даскала Аристотел.
    ТОВА Е ТЕРМИНА ЕЛИНИЗЪМ В СЕГАШНИЯ МУ ВИД.
    Почива на елини, което не е етническо, но със сигурност политическо понятие.Понятието е доразвито от римляните, които правят гърците еталон.
    По същество, няма такова нещо като елини и елинизъм , а една всенародна сбирщайн култура, с елементи на егуптяни, шумерци, иранци, хети, траки, и тук - таме гърци, която обаче СЕ ИДЕНТИФИЦИРА С ГЪРЦИТЕ КАТО ИЗТОЧНИК И МОДЕЛ.
    А името "Гърция" е наложено на съвременната гръцка държава от европейските велики сили. Съвременните гърци наричат ​​себе си елини (Ellines), а държавата им Елада (Hellas). Което е неправилно и присвоено. Няма древни карти или препратки с думата "Гърция". Никога не е имало някакъв вид политическо обединение между древните елински градове-държави, следователно древна гръцка държава никога не е съществувала.
  • 221 Ти си Историчар

    4 1 Отговор
    Защо почти нищо не се споменава за траките и те почти винаги са изместени от изкуствено доминиращата и яко фалшифицирана и напомпана (напудрена) гръцка история? Избягва се да се говори за предгръцкото население трако-пелазги, и че гръцките ахейски и дорийски племена се появяват като пришълци на Балканите едва в края на II хилядолетие пр.Хр. Голяма част от културата и цивилизацията на елините по същество е заимствана от Тракия и Крит. Траките и пелазгите са имали писменост далеч преди да се появи гръцката писменост. Орфей, Евмолп, Дионис, Омир, Демокрит, Аристотел, Езоп, Тукидит и много други са с тракийски произход, но навсякъде гърците са ги обсебили и ги представят като гърци! Фалшификациите на тракийското наследство, пренасящи се и върху древната българска история, започват още при многобройните "редактирания" и преписи на Омировия епос. Още там се прави нагъл опит да се прикрият много факти и обстоятелства от древната история на Балканския полуостров, които обаче през последните години бяха изнесени на бял свят. Това, че траките били "изчезнали" през античността и нямали нищо общо с българите, продължава да се тиражира и днес.
    Например, мащабната "географската реформа" на гърците, която променя огромен брой названия на местности, реки, върхове и населени места с цел да им придаде автентичен гръцки облик. Без значение, че има топоними цитирани и оцелели от времето на Страбон.
    п.с.
    И Библията НЕ е написана на старогръцки, а преведена от арамейски на
  • 222 Ти си Историчар

    6 1 Отговор
    ..п.с.
    И Библията НЕ е написана на старогръцки, а преведена от арамейски на гръцки.
    И Филип Втори НЕ е създателят на град Филипополис, а преобразува и сменя името.Векове преди това е бил тракийски град-Пулпудева.

    Коментиран от #223

  • 223 KENEPHBG

    2 3 Отговор

    До коментар #222 от "Ти си Историчар":

    Пич, прочетох наполовина първото ти изречение и се отказах. Толкова си индоктриниран, такива измислици пишеш, че няма повече да си губя времето тук. Смеете се на “македонците”, а вие самите си измисляте история.

    Коментиран от #224

  • 224 Ти си Историчар

    3 0 Отговор

    До коментар #223 от "KENEPHBG":

    Знам, че боли, но... в човешкото невежество е много по-утешително да вземаш за глупост всичко, което не знаеш.

    Рано или късно, всичко ще излезе на яве, и тогава тежко на невежите, заблудените и лъжците.
  • 225 Да, ама не...

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Спас безделника":

    Елините не са дошли от никъде, а са наименование на местно племе, което име новозаселилите се гърци също открадват. Това ни го съобщава още Омир в Илиада (песен 16 стих 233/235, но в българския превод цитата не е точен) Селини или Сели (Елини или Ели) (на гръцки: Σελλοί, ελλην) са жители на Епир, обитавали областта между Додона – мястото на най-ранния известен оракул, и река Ахелой; Аристотел нарича региона древна Елада. Според Омир, те са свещеници на Зевс Додонски. Произходът им е неизвестен, но според Омир, те са пеласгийско племе.