Last news in Fakti

30 Март, 2021 16:00 3 123 52

От 2001 г. досега САЩ са прогонили между 37 и 59 млн. души от родните им домове

  • сащ-
  • война-
  • родни места

Федералните разходи за тези войни са 6.4 трилиона долара

От 2001 г. досега САЩ са прогонили между 37 и 59 млн. души от родните им домове - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уотсън института по международни и публични проблеми към Университета Браун, част от водещите университети в света в така нар. Бръшлянена лига в САЩ разработва през последните години проект „Разходите за войната“, посветен на последствията от „демократизиращите“ войни, водени от САЩ през последните две десетилетия. Какво показват проучванията на този водещ американски университет?

През изминалите две десетилетия САЩ са водили военни действия в 85 държави в света.

Над 801 хиляди души са умрели в резултат на директни удари с американски бомби, ракети, куршуми, дронове, а непряко са загинали още няколко пъти по толкова.

От директно разстреляните или взривените с американско оръжие са над 335 хиляди обикновени невинни граждани – жени, деца, старци и пр..

Между 37 и 59 милиона души са били прогонени от родните им места домове. От своите домове са били прогонени 5.3 милиона афганистанци, 9.2 милиона иракчани, 3.7 милиона пакистанци, 1.7 милиона филипинци, 4.2 милиона сомалийци, 4.4 милиона йеменци, 1.2 милиона либийци, 7.1 милиона сирийци.

Федералните разходи за тези войни са 6.4 трилиона долара.

Една част от прогонените се насочиха към Европа, където протече процес на ислямизация в редица европейски държави, а това доведе до възхода на десни, антиемигрантски, популистки и расистки движения и партии.

Всичко това е правено в името на „демокрацията“, но на практика войните са водели до нарушаване на човешки права и свободи в държавите, в които са се провеждали те.

Прогонените от „демократизиращите“ света САЩ са над 8 пъти повече от днешно население на България. Преди 31 години то бе с 2 милиона повече. В България не падаха бомби, но с действията на тези, които налагаха неолибералния компрадорски и клептократски капитализъм за 31 години бяха унищожени или прогонени 2 милиона души. Страната бе превърната в в място с най-болно, бързо умиращо и изчезващо население на земята. По времето на „лошия“ Тодор Живков и неговите предшественици населението на България се увеличава с няколко милиона души, по времето на неговите громители и „демократизатори“ на страната, то намаля с два милиона души. Това е повече отколкото за 5 века под Османско робство. След завоюването на България от османските турци нейното население намалява с около 1 милион души. След това започва да расте и за пет века се увеличава с няколко милиона души. След трите десетилетия компрадорски и клептократски капитализъм, наречен от неговите създатели „демокрацията“, нейното население намаля с 2 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 избегал

    38 4 Отговор
    И мен ме изгониха.
  • 2 Гост

    72 7 Отговор
    Ако няма войни няма как да си продават оръжията. НАТО е бухалката на злото.

    Коментиран от #15

  • 3 гадно

    68 6 Отговор
    Талибаните пасти да ядат пред фащ.
  • 4 Монгола

    72 8 Отговор
    На практика америте са злото на планетата!

    Коментиран от #16, #41, #44

  • 5 един

    15 82 Отговор
    Този явно е от Американската комунистическа партия.По времето на бай ви Тошо бяхме 9 млн,защото бяхме зад бодливата тел и не ни пускаха свободно да излизаме.Ако ни пускаха тук щяха да останат само 1 млн комуняги и да пукнат от глад,защото нямаше да има кой да им бачка.

    Коментиран от #9, #23

  • 6 асланов

    65 5 Отговор
    До там ни доведоха демокрацията,НАТО,ЕС и..лакомията ни.
  • 7 1234

    53 4 Отговор
    Това е реакция на умиращия звяр. Природа. САЩ станаха това, което сасега вследствие на двете световни войни. На тяхна територия нямаше война, те бяха победители, те спечелиха от войните. Другите големи взаимно се унищожаваха, нанесоха си много щети.
  • 8 другарят

    62 6 Отговор
    Няма по-мракобесна империя в човешката история от фашистка Америка! Тя се явява наследник на най-кървавата империя в историята -Англииската унищожила около 100 милиона човека!
  • 9 СДС умреееее

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    с него и бъдешето на България нарида не еацда защото няма с какво да си хранят децата не защито са избягали!
  • 10 Българин

    49 5 Отговор
    Не можем да променим Америка . Но можем да спрем с търпимостта си към българските уж демократични политици , които 30 години развиват " компрадорски и клептократски капитализъм " под сянката на англоамериканците и турците .

    Браво за статията на г-н Васил Проданов !

    И да побързаме , че синята шайка вече дава АЕЦ Козлодуй за щатски експерименти с ядрено гориво , а АЕЦ Белене смята да даде на частници , на гърба на България .
  • 11 Джема Грозданова

    30 1 Отговор
    Искам на тези професори да им отговори господин Цветанов и да защити атлантическите ценности!
  • 12 ke da

    6 45 Отговор
    Русия/СССР/ ревнува , че избягалите са и от нейната кочина, а и няма нови мераклии да идват и стават "руснаци" в кочината на малоумните! Само плач след плач от битата карта някогашна империя на "работниците селяни" !

    Коментиран от #32, #48

  • 13 111

    6 23 Отговор
    Тоя на снимката що гледа като препариран бе?! Дали и той като господарите му ...?! А?!
  • 14 А ООН защо мълчи?

    36 5 Отговор
    Виновни са държавите дето членуват в тази фашистка организация
  • 15 един българин

    5 45 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Бухалката на злото е твоята мила Русия русофиле продажен! Тя роди идеята че със социалитически революции ще завладее света! Е видяхме какво завладя, на път е да се самозатрие!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    1 19 Отговор
    При тях е истинската демокрация !!!
  • 18 Наблюдател

    31 5 Отговор
    Е, нямаше начин "институтите" на Сорос да не пратят тролове да се плюят по фактите.
  • 19 Ами сега

    35 6 Отговор
    САЩ--империя на злото..-това е факт!!!! А ако погледнем от началото на 20-ти век????? Каква сметка ще излезе??? Че тук подлогите на сорос все за комунистите пишат-а излиза,че САЩ са ги минали със стотици милиони.....
  • 20 Българан

    3 28 Отговор
    Учудващо е умението на талибаните-русороби с полираните от московска пропаганда мозъчета хем да пишат, хем да не мислят.
    Ей от подобни амеби 1/6 та от сушата се превърна в Кочина на Злото и Лъжата. Язък за милионите жертви погребани в тая глупост СеСеСеРе.
  • 21 Антон

    20 3 Отговор

    До коментар #16 от "РУСЕЯ Е ЗЛО":

    Човек не бива да забравя да си пие хапчетата. Може да стане лошо.
  • 22 Пешо от блока

    4 31 Отговор
    Като сравним тези цифри с постиженията на другаря Сталин, ще разберем за какво става дума.Вижте само-800 хиляди били загинали от преки американски оръжия, а само другаря Сталин е избил около 30 милиона руснаци, за прогонените от домовете не говорим.Ако към тях добавим и избитите без съд и присъда в останалите комунистически страни ще станат над 100 милиона.А американските бомби падат главно в диктаторски режими. Така, че другари комунисти, не се превъзбуждайте много.

    Коментиран от #24, #25, #31, #35, #37

  • 23 ай де бе

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    ако баба бе мъжка, немаше а пъшка.
    факт е, че сега умираме като нация.., но "свободна".. да измира
  • 24 папагал

    29 3 Отговор

    До коментар #22 от "Пешо от блока":

    Ама САЩ нали не са като своя съюзник, другаря Сталин. Бъркате понятия, епохи и каквото си знаете, това повтаряте. Статията говори за САЩ а не за Сталин.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пешо от блока

    3 15 Отговор

    До коментар #25 от "Я па тоя":

    Путин затвори архивите от онова време. Ама като не четеш, така става.Освен това има много руски автори, написали книги за убийствата на комунистическите лидери.Вземете да четете, бе хора.

    Коментиран от #36

  • 27 Фанфан лалето

    19 1 Отговор
    Статия с обсолютен реализъм. Освен във Факти, друг позволил ли си е да я представи на публиката от Републиката България?
  • 28 “Виден Атлантик”

    13 1 Отговор
    тувъ съ долни и гнисни лАжи...да е.@и американската демокрация ( петролокрация) , заедно с монито паси и неговите съратници.
  • 29 Знайко

    2 16 Отговор
    Само САЩ ли са виновни за провалената държава България? Ами Русия да не би да е невинна? Ами гласуващите 70% дебили у нас вече 31 години за чужди лакеи и агенти да не би да са невинни?
  • 30 Малко е

    11 1 Отговор
    тези цифри са прекалено малко по скоро са 10 пъти повече
  • 31 Абе Пепи

    22 2 Отговор

    До коментар #22 от "Пешо от блока":

    Пешко-ама стига вече с тези евтини лакардии--американските бомби падали смо над диктаторски режими....-айде помисли малко де....От тези бомби кой умира? --например в Ирак...-половин милион деца..-какво са виновни че Садам уж бил диктатор-та умряха от американските бомби...? Утре ако БДом реши че Баце е диктатор и пуснат бомбите над нашите деца-пак ли ще ги оправдаваш американците???? Айде стига вече с тази стойка Г пред Козяк де-мисли малко реално...

    Коментиран от #33

  • 32 Тамън

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "ke da":

    се чудех кога форумният и*диот ще се появи и ти цъфна.
    Тая статия е за САЩ а не за Русия.
    И фактите не са въобще лицеприятни.
  • 33 Няма го

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "Абе Пепи":

    нужното оборудване за мислене.
    Плюс това САЩ бомбят само неприятелски дидктатори, приятелските не ги закача, дори и да си разфасоват журналистите с циркуляр.
  • 34 Вирусолог

    1 9 Отговор
    Щом се справим с ковид заразата, започваме масова ваксинация с цианкалий и плитко заравяне на русоробо-прокажените национални преносители на вируса на Кочината на Злото и Лъжата. Оцелелите де.
  • 35 Пешо

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Пешо от блока":

    всички разбрахме че Сталин е бил лош.
    Комунистите винаги са лошите, ама не се ли предполага нашите приятели демократите от Запада да са добрите, като елфите?
    Или като въстаниците на Люк Скайуокър?
  • 36 един от стадото

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пешо от блока":

    ми затвори ги. Не знам, кой крив кой прав, но Сталин е избивал основно еврейското котило и клетките му. Чети и не слагай всички жертви под общ знаменател. Троцки и Мексико не го спаси. Хитлер е бил явния, Сталин подмолния унищожител на еврейското подмолие. И учехме Марксизъм-Ленинизъм, лостовете на скрития ционизъм, а не Сталинизън в университетите. И кои комлидери изби Сталин. До един със семитско потекло. Ти чети

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Въпрос

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пешо от блока":

    Тези милиони за нищо ги нямаш.И кой определя един режим какъв е

    Коментиран от #39

  • 38 ke da

    1 10 Отговор

    До коментар #36 от "един от стадото":

    Ей заради този антисемитизъм идва реч, че него го споделяте и тачите , ама са премъдри и преблаги та не ви изчистват до крак защото го могат, но не обратното дали са ви форум да коментирате на воля всичко което ви тежи на сърцето! Да тези същите евреите които водят прекрасния ни свят от веки веков, ви обичат като родни синове макар и временно заблудени! Кога с плитките си кратуни ще разберете всичко това?!
  • 39 Другия с коня

    1 11 Отговор

    До коментар #37 от "Въпрос":

    Статията е написана от Агент" Иванов" от 6 то главно на ДС на БКП.Вербуван 1979 та година и досието му унищожено по нареждане лично на Семерджиев....Лустрация на всички Червени цървули в БАН и червени Калинки....Лустрация!!!!!Академик????.Член кореспондент????,Висш червен цървул!!!

    Коментиран от #50

  • 40 111

    1 11 Отговор

    До коментар #36 от "един от стадото":

    ОПРЕДЕЛЕНО СИ ОТ СТАДОТО, РУСОРОБСКОТО! АМИН!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 111 ИСТИНАТА

    1 8 Отговор

    До коментар #41 от "FuckEU":

    СКОРО КОЧИНАТА НАРЕЧЕНА РУСИЯ, НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА, ТОГАВА КОЙ ЩЕ ТИ ПЛАЩА ЗА ДИВОТИИТЕ КОИТО ПИШЕШ? нЕ НИКОЙ НЯМА ДА ВОЮВА С НЕЯ, ТЯ ОТ ВЪТРЕ ЩЕ СЕ САМОРАЗПАДНЕ, ЗАЩОТО СЕ ДЪРЖИ САМО НА ЕДИН СИЛОВ РЕЖИМ ВСЯВАЩ СРАХ У НАРОДА КОЙТО НАПРЕСТАНО УРЕДЯВА! БИТА К8АРТА СТЕ КОМУНИСТИ И ФАШИСТИ ВСЕ СТЕ ЕДНИ И СЪЩИ!

    Коментиран от #45, #52

  • 44 НА МОНГОЛА В

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Монгола":

    МА/А ТИ ПРРО/ЛЕТА ДЕ/А В УС/ТАТ МРЪСНА ВОНЯЩА, ИЗРО/СКА !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 МАРА

    4 0 Отговор
    американците са убили повече хора от умрялите от ковида ,а за щитите да не говорим,кой е агресора?
  • 48 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ke da":

    Любимият плод на маймуната е бананът!
  • 49 Анонимен

    0 1 Отговор
    Господине, децата ни преди години, кво ни казаха на заминаване.. Не искам да живея вашият живот, вие сте работохолици бедняци. И прави. 36 години, тръгнали от 15 годишни да работим, с разрешение на 1 родител, при ссср, и кво, с 3 дипломи ударени получавахме 100 лева, и на 105 в пенсия, с 180 лева, днес е 150 евро. Може някой кой не е излизал от бг да ви се хване, но близките ни обиколиха света и сме на ти. Само Европа и САЩ, може кенефи да чистиш, но те са толерантен народ, а вие сте диктатори и отмъстители, захлупени мозъци. Искате робите да ви работят, а вие да не работите. Е, мерси. Бъдете здрави. И господин Байдън, ще се повторя, прочетеното за сина му, ако бе в България щеше да бъде ликвидиран.. Вълкът козината си мени, но нрава не. Не били ссср, а заченати, учили в ссср, а децата им в САШ. По малното зло е Борисов. Не можете да ме накарате да мисля обратното. Богати държави Линдон, Америка.
  • 50 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Другия с коня":

    за лустрацията си прав, ама не избирателно. Тогава половината парламент отива на кино. Айде да не ги почвам по ДС прякори. А колко скрити лимонки има с унищожени досиета. Партията кърмилница здраво е кърмила, какви чада само откърми, по 120кила нагоре. Хванал си се с БАН и калинките. Кой ти ги бръсне тях, виж твоите хора какви шкембета и гуши отпраха, ми оная подлога от гражданската квота, от 90та година все на гребена на вълната. Сега соло та**ка на агент Буда. Депутата Георги Евдокиев Марков с два псевдонима е бил даже..Халал да са му.
  • 51 иванчо

    1 0 Отговор
    по Бай Тошово не ни пускаха навън иначе щяхме още тогава да сме изчезнали
  • 52 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "111 ИСТИНАТА":

    В България има над 2 милиона комунисти. Тежко наследство.