Last news in Fakti

6 Април, 2021 10:00 3 241 28

Йохана Даймел: "Следващото правителство ще бъде сложно и нестабилно"

  • герб-
  • бойко борисов-
  • слави трифонов-
  • дпс

За съжаление част от характеристиката на българите след промените е това, че все се появяват месии, които се представят като популистка политическа алтернатива на статуквото

Йохана Даймел: "Следващото правителство ще бъде сложно и нестабилно" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората в най-бедната държава в Европейския съюз са уморени. Мнозинството в България е против правителството, но пък опозицията е твърде разнородна, за да обедини протестния вот, казва политоложката Йохана Даймел.

ДВ: Според прогнозните резултати, ГЕРБ печелят парламентарните избори. Съществува ли възможност Бойко Борисов да стане премиер за четвърти път?

Й. Даймел: Според прогнозните резултати ГЕРБ печелят изборите с около 25 процента, но търпят сериозни загуби в сравнение с 2017-а година, когато имаха 32,65 на сто. ГЕРБ са изправени пред голяма, макар и разнородна опозиция от партии, които в кампанията се обявиха срещу статуквото, срещу клиентелистките практики и срещу корупцията. Най-големият победител със сигурност е "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Борисов ще се изправи пред сериозни трудности да сформира правителство. Ще е комплексно и сложно и ще е необходима коалиция от поне три партии. Чисто математически ГЕРБ събира мнозинство с Трифонов и ВМРО, ако те влязат в парламента. Трифонов се състезаваше срещу Борисов, но програмата му е толкова тънка и популистка, че без големи усилия би могъл да наруши обещанието си към избирателите си. Връщането на ВМРО в управлението не би означавало нищо добро за ЕС, тъй като въпросът за Северна Македония ще продължи да бъде експлоатиран националистически.

Другият вариант е за голяма коалиция с БСП, която също претърпя големи загуби на тези избори. Но и тук е необходим трети партньор. Какво ще се случи с ДПС също е интересно. Досега те по определен начин служеха като коалиционен партньор на ГЕРБ. Но се съмнявам Борисов да се осмели да продължи толкова открито с корупционните и клиентелистки правителствени практики, които предизвика миналогодишните протести.

До какъвто и да е вариант да се стигне, следващото правителство ще бъде много сложно и нестабилно. В изборната нощ Борисов говори за вкарване на "експерти" в правителството. Това може да се разчете като предложение към БСП за експертно правителство, което да управлява до нови избори през ноември т.г.

ДВ: България е в пика на третата вълна на пандемията. Над 10 хиляди българи са в болница с коронавирус. Как така кризата не повлия по-силно на изборните резултати?

Й. Даймел: Относително високата избирателна активност от 47,5 процента в условията на пандемия е наистина изумителна. Правителството на Борисов наистина се провали в пандемията, но мисля, че хората в най-бедната държава в Европейския съюз са уморени. Корупцията, лошото управление, олигарсите и контролираните медии са ежедневие. Виждаме - в съответствие с добрата формулировка на Иван Кръстев - едно "негативно мнозинство", което е против досегашното управление, но в крайна сметка не е избрало ново правителство. ГЕРБ има силен електорат, отчасти благодарение на създадените работни места в администрацията. БСП не е алтернатива, в момента се саморазпада.

Освен това на опозицията липсваше обща стратегия и лидерска личност. Трите протестни партии заедно не постигат мнозинство. "Демократична България" на Христо Иванов ще бъде за първи път в парламента и това е значим успех. Досега обаче неговата партия достигна главно до градските избиратели, какъвто беше случаят в София, където изглежда, че печелят. Те трябва да разширят тематиката си, за да достигнат до по-големи части от обществото.

ДВ: Изненадва ли Ви резултатът на някоя от партиите?

Й. Даймел: Не. За съжаление част от характеристиката на българите след промените е това, че все се появяват "месии", които се представят като популистка политическа алтернатива на статуквото. Това важи както за Симеон, така и за Борисов и сега - за Слави Трифонов.

Трябва сериозно да ни накара да се замислим това, че не е необходима програма, за да се превърнеш от нищо във втора политическа сила. Натрупва се потенциал от разочарованието на избирателите, предимно млади хора, който е потенциално манипулируем и може да се превърне в проблем за демокрацията. Добре е, че радикалните партии изгубиха. Надявам се, че "Атака" е в историята.

ДВ: Три от партиите, които участваха активно в протестите през 2020-а година, ще са част от новия парламент. Ще поеме ли България в нова посока?

Й. Даймел: Ако погледнем позитивно на нещата, следващият парламент ще е много цветен. Протестните партии могат активно да се намесят в дебатите и да оживят парламента. Има достатъчно основания за сериозен контрол върху правителството от страна на парламента, за критики и за изясняване на основните подозрения за корупция. Последният доклад на Държавния департамент за правата на човека говори за сериозна политическа намеса в медиите и независимостта на съдебната власт. В своята резолюция от октомври 2020-а година Европейският парламент недвусмислено подкрепи протестите. Всичко това показва, че международният натиск нараства и, че негативното развитие в България се наблюдава по-внимателно. Това би осигурило попътен вятър за нова посока, дори във вътрешнополитически план. Мога само да се надявам, че и ЕС ще гледа по-внимателно разпределянето на деветте милиарда евро от еврофондовете. Ако Брюксел най-накрая предприеме ясни действия срещу злоупотребите и корупцията, това ще помогне на новите опозиционни партии и на България като цяло.

***

Йохана Даймел е член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и независим политически анализатор по теми, свързани с югоизточноевропейските страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хах

    32 2 Отговор
    То па щото сегашното е много стабилно, ае черта
  • 2 българин

    36 6 Отговор
    Докато боко не влезе в затвора ,тази държава никога няма да стане бяла !!
  • 3 честен ционист

    12 14 Отговор
    Кочинката ако не съумее да състави правителство в скоро време, идва КейФОР.

    Коментиран от #18

  • 4 Майна

    31 4 Отговор
    СБОГОМ НА ПРОСТОТО ДОСЕГАШНО ПРАВИТЕЛСТВО! ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ ПРОСТ ЧОВЕК СЪС ВЛАСТ ..НЯМА!!!
  • 5 КОТарАК

    23 4 Отговор
    тия още ли не са разбрали , че никой няма да се занимава с ГЕРБ-ДПС дори , и при предсрочни избори ще си разделят гласоподавателите им , защото са пред разпад!

    Коментиран от #17

  • 6 МихКонст

    34 7 Отговор
    Само на мен ли ми се струва, че в крайния резултат и с напредването на броенето, 90-те % сбъркани протоколи всъщност изкараха едно поне 3..4 пункта плюс в резултата на герба'жиите? Май от Информационно обслужване все пак решиха към края да им ударят едно рамо за сметка на останалите партии.
  • 7 чупката бомко

    32 4 Отговор
    циганското опг ГРОБ е най-гнусното и крадливо явление в политиката , навремето си мислех че от БСП по-лоше не може да има но опг ГРОБ са най-извретното сатанинско проклятие връхлитало България от турско насам ...
  • 8 Оли гьо Френ

    8 11 Отговор
    Премиерът Трифонов и бай Бай Дън, ще намерят обща тема, как не ги държат краката!
  • 9 зевзек

    8 2 Отговор
    в момента времето е суит чалга тайм, цяло лято, време мина ти замина, от тогава съм пияяяян, но когато сняг запръска, пак ще има избори
  • 10 От ДжиПарата в Ду....та

    18 2 Отговор
    Със специалното съдействие на джибси кингс от Факултето, Шикер махала, Кючюк Аврупата.
  • 11 Gowko

    12 0 Отговор
    Голема манипулация е това.Народопсихологовта не е лесна хапка за смилане.АОсобенно за българите.И особенно когато се намесват паричните знаци
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    9 1 Отговор
    Знаете ли болница в която санитарки, сестри и лекари да гласуват на визитация как да лекуват пациентите ????????????????????
  • 13 Gowko

    13 1 Отговор
    Ние не се нуждаем от лидер.В разрез на германците например.Защото всеки си има мнение.Но търсим кауза зад която да се обединим.Спраеедлива кауза.И това е обяснението.Господс манипулатори.Останалото като резултат както казах е дело на комунистите от ГЕП
  • 14 Не трябва мното ум

    10 3 Отговор
    Когато е ясно, че 2/3 от всички тук са пронив Борисов е ясно, че дали има или няма коалиционно правителство важно е в него да не участва никой от ГЕРБ и ДПС. Дори правителство на малцинството, тихомълком ке бъде подкрепено от трети, шести, а може и от пети. Има понятие ИНТЕГРАЛЕН КОЕФИЦИЕНТ, а той за ГЕРБ е равен на 0,1245. Който желае може да научи как се изчислява, но едно е лема - обхваща общият брой избиратели, а не само "избирателна активност".
  • 15 Кочо

    6 8 Отговор
    И кво стана сега! Опряхте до Фигуранта! Чак Коларката се унизи няколко пъти да го моли да даде повече от месец на Бойко да протака, да накупи и най важното да почисти ****** зад себе си и да не забрави някоя опасна папка в чекмеджето!
  • 16 Gowko

    7 4 Отговор
    Слави Трифонов идва с обещанието да донесе по добре уредено от справедлива гледна точка общество.Българите, жадуват за повече внимание и спокойствие.30 години комунистическите лидери ни упражняват своите си лични и идейни драми.Експрриментираъ до колко сме яки душевно и физически.Стига .И Бойко за това трябва да си върви.Доброволно за сега
  • 17 Това сме го гледали

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Не бъди толкова сигурен.Какво обеща Слави.Да намали депутатите.Това не става без промяна на конституцията.2/3 без герб не става.Без бсп да.Така че ще поживеем ще видим.
  • 18 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Не е КЕЙФОР, а БУЛФОР......
    КЕЙФОР е за Косово......
  • 19 Споко , дедо Ви

    8 8 Отговор
    Слави чалгаря, ще Ви оправи заедно с свраката Ниновица, мутресата Мая и красивите и тъпите от ДБ.
  • 20 Заветната Ви

    6 4 Отговор
    Мечта Бойко да си върви, ще се случи, ама кой иде е по-интересно, щото не знаете, а и не питате, кой му плаща на Слави и на Христо.Подле да не стане като с Радев, след няколко месеца , въх кво стана
  • 21 И следващите, ще

    5 3 Отговор
    Бъдат оплюти като предишните.
    Това си е традиция в България
  • 22 Матей

    12 3 Отговор
    нека да е нестабилно,на кокили ,на трапец да играе!Боко го знае и се моли да удържи положението още малко,до есента,до нова година,ако може,пък нататък може да се окопити.Не трябва да се оставя дъх да си поеме,докато бъде натикан в пандиза заедно с неговите съучастници,трябва Народен съд.Служебно правителство от Радев и в началото на лятото нови избори,при нов ред ,нови изб.комисии и строг надзор над изборния процес.Крайно необходим е ПОПРАВИТЕЛЕН ИЗПИТ,това сега беше ПРОБА-ГРЕШКА,ВИЖДАТЕ ОЧЕВИДНИТЕ ДЕФОРМАЦИИи инфантилни заблуждения на избирателя.Едни хубави протести през това време,усилена политическа дейност и току-виж станало чудото ,дето го чакаме 30 г.
  • 23 Един гост

    7 0 Отговор
    Даймел не е "независим" анализатор, щом цитира Иван Кръстев. Соросоидна паплач.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иван

    8 2 Отговор
    Най накрая няма да гледаме вече физиономиите на Томиславчо умникът,Сачевата св-ня, и другите глашатаи на герб.Чакаха да ги натиснеш по корема и започваха да говорят едно и също,едно и също всеки път.
  • 26 Хаха

    0 0 Отговор
    Да народа си каза думата
  • 27 ПКП

    1 0 Отговор
    ако бъде от БОЙКОВИТЕ ,,ЕКСПЕРТИ" , КАК ЩЕ Е СЛОЖНО В СЪСТАВ ОТ ПРОСТАЦИ ?
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Цял ЛЕГИОН лаладжии дават акъл след изборите...