Last news in Fakti

8 Април, 2021 15:01 2 367 16

Фундаменталният дефект на българския политически модел

  • иван груйкин-
  • съд-
  • прокуратура-
  • правосъдие-
  • статукво

Ако имаме истинско, избирано от хората правосъдие – защо тогава са ни нужни всички тези измислени органи?

Фундаменталният дефект на българския политически модел - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещата отново са в изходна позиция. Поредните протести, вероятна оставка и отново избори. Както през последните 30 години, така и днес можем да избираме измежду кандидатите на няколко партии, или дори да си направим собствена партия, с която да пробиваме изборната бариера. Това са двете възможности, които ни се предоставят. Категорично не може друго – да избираме не листи от предварително одобрени партийни послушници, а личности, които в нашия избирателен район да се борят с други личности – партийни или независими.

Абсурдно е най-често повтаряното клише срещу мажоритарната избирателна система – че така мафията (олигархията) щяла да си купи всичките кандидати. Че мафията – тя е възможна именно благодарение на сегашното политическо (партийно) статукво. Върхът на мафията са партийните върхушки на управляващите партии, мафията не е нищо различно от БСП, ДПС, ГЕРБ, "Атака", техните „обръчи“ и техните „порции“. Те са политическото крило на мафията, без което и нейното икономическо поделение не може да съществува. Те са скачени съдове, двете страни на една и съща монета – как тогава едното ще е бариера срещу другото, бариера на самото себе си?

Пропорционална избирателна система не означава задължително мафия и власт на олигархията. Вярно е обаче, че навсякъде пропорционалната система (при различните ѝ разновидности) означава повече власт за партийните елити и по-малко власт за гражданите. Т.е. – пропорционалните избори са отдавна легитимиран начин за отнемане на народен суверенитет за сметка на политическите корпорации на елита. Разбира се – това е прикрито зад напоителни обяснения как партиите са гарант за политическото, за сблъсъка на политически тези и идеи, за ясното поемане на политическа отговорност и т.н.

Всъщност е точно обратното – пропорционалната избирателна система води до монополизиране и парцелиране на политическото пространство между субекти, които имат своите чисто корпоративни цели и интереси. Моделът на обезвластяването на народа за сметка на все по-овластените елити в България е потискащо очевиден. Имаме Народно събрание, за което реален шанс имат предварително одобрени от партиите кандидати. Изпълнителната власт е функция на така избраното Народно събрание. Гражданите нямат изобщо думата при овластяването на съдиите и прокурорите. Имаме Конституционен съд, който също не се избира от нас – и реалната му функция е да бъде патерица на властта (гражданите дори не могат да го сезират). Има и Комисия за защита от дискриминацията, Комисия за защита на конкуренцията, национален омбудсман, Комисия за защита на потребителите, Комисия за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, и т.н. Много органи, много власт, много защита... Но нито един от тях не се избира от народа и не се контролира от него, нито може да се отзовава.

Цялата тази бутафория има ясни цели – да прикрие факта, че няма разделение на властите и независимо правосъдие и да обслужва властта. Ако имаме истинско, избирано от хората правосъдие – защо тогава са ни нужни всички тези измислени органи? Всички тези органи не могат да скрият простия факт, че властта и правосъдието в България съществуват все повече сами за себе си, а бюрокрацията и регулациите са в стихията си. Натоварени с изключителна власт органи и институции, които никой не избира, и съответно – никой не контролира.

Затова въпросът за избирателната система в никакъв случай не е експертен разговор за технологии или целесъобразност. Той е част от идеологическия дебат за начина, по който се упражнява властта. Не ни трябват внушенията на професори всезнайковци за тънкостите на една или друга избирателна система, а да проявим здрав разум и житейска логика в собствената си преценка- как всички власти да зависят в максимална степен от нас. Да си дадем сметка, че народният суверенитет се проявява в максимална степен при мажоритарния избор на парламент, при отделен избор на изпълнителната власт, при прекия избор на съдии – точно обратното на това, което е в България днес.

Без разбирането, че обезвластяването на народа (във всички власти) е фундаменталният дефект на българския политически модел, който трябва да бъде променен, статуквото ще продължи да се възпроизвежда, а ние ще гласуваме с отвращение.

Автор: Иван Груйкин

Иван Груйкин е автор на множество публикации в български печатни и електронни медии по въпроси на съдебната система и върховенството на закона. Учредител и председател на нестопанската организация „Гражданска инициатива „Справедливост“, от името на която води едни от най-успешните съдебни дела в България срещу незаконните такси, както и множество колективни искове на засегнати граждани. Чест гост на телевизионни и радиопрограми по правни и политически въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    На площада се опитваме да създадем силно гражданско общество което да притиска и контролира политиците.
  • 3 пожелание

    5 5 Отговор
    Ако ЕС. иска да спаси Българи ,да прати умни хора за служебно правителство и магистрати от запад ,а нашите всички да се разпуснат. Тук всеки гледа да налапа кокала , а народа -кучета го яли !!!!

    Коментиран от #7, #14

  • 4 възрожденец

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Осман":

    Ти си гяурин.Щом си Осман в България,значи си все едно Петър в Османска Турция.

    Коментиран от #5

  • 5 Осман

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "възрожденец":

    Искаш ли среща с мен?

    Коментиран от #10

  • 6 ОСМАН

    5 3 Отговор
    Тeлeвизиитe упoритo нe пуcкaт иcтoриятa c кмeтa нa ceлo Бeлгун, прeбит в oфиca нa ГEРБ - Кaвaрнa. Бит и ритaн, включитeлнo и oт гeрбeрcкия прeдceдaтeл нa oбщинcкия cъвeт в грaдa, зaщoтo имaлo мaлкo глacoвe зa ГEРБ в ceлoтo.

    Кaтo чoвeк c някaкъв прoфecиoнaлeн oпит твърдя, чe aкo нaциoнaлнитe тeлeвизии пуcнaт тaзи иcтoрия в нoвинитe, и я кoмeнтирaт някoлкo дни, кaктo прaвят c дocтa пo-мaлoвaжни тeми, c Бoриcoв и пaртиятa му e cвършeнo.

    Коментиран от #9

  • 7 хах

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "пожелание":

    Сигурен съм, че ще се провалят, ганьовския манталитет е необлагородим "той ще ми каже аз какво да правя".
  • 8 да да

    2 1 Отговор
    Това е, но задкулисието едва ли е във възторг от такова развитие на политическата ни култура. Народът трябва да върви по линията начертана от дс на бкп елита.
  • 9 Хахахахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ОСМАН":

    Искай им оставката :)
  • 10 хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Осман":

    Обратен ли си или просто си търсиш компания?
  • 11 Наблюдател

    3 2 Отговор
    В продължения на повече от 30 год тази политическа с-ма доказваше че е откровенно вредна! Същата е причината за това
    България да е:
    Най-корумпираната държава в ЕС !
    Най-бедната държава в ЕС!
    Една от най-бързо изчезващите нации в Света, а ако не се промени към 2070 год реално ще престане и да съществува!!
    Да е и лидер на почти всички отрицателни класации!
    Какви още доказателства трябват !?

    Коментиран от #13

  • 12 Българин

    1 0 Отговор
    Руски модел бе юристе кажи го в прав текст
  • 13 Гара Козлодуй

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Тя беше най бедната и в соцлагера брой годините от окупацията
  • 14 Subaru WRX

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "пожелание":

    Забравихте Божков, той не идва за кокъла. Той не може да бъде купен, нито да бъде шантажиран. Много по-подготвен е за България от който и да било западен "мислител". Вижте страха и заплахите на Борисов и ще разберете, че е дошло времето да застане пред съда... И не само той.
  • 15 Йо Несбьо

    1 0 Отговор
    Авторът иска не само мажоритарна система на избор на властта, но и да избирате и отзовава съдии, прокурори, че дори и кварталния полицай. Всички да зависят от народа... Хубаво, но... Идва Азис, който желае да стане депутат. Заиграва се с ромеите, техен е, хайде в Народното събрание. Дойде Божков, раздаде по 10 лв, хайде в Народното събрание. Софка Маринова - в Народното събрание. А някой професор по икономика или финанси не може да влезе в Парламента, защото не е популярен. Т.е. системата с мажоритарен вот и пряка демокрация работи много добре, но в Швейцария, където хората са с висок интелектуален багаж. Това няма да свърши добре в България, където 50% от населението е бабички, ромеи и други подобни. С полицаите, прокурорите и съдиите е още по-зле работата - не смееш да подгониш ромеите, защото те са те избрали и те ще те отзоват. Така ли е? Или - избрали са те за съдия с гласовете на Задкулисието, можеш ли да наложиш строги присъди? Нали ако ги наложиш, утре ще те отзоват, защото не оправдаваш очакванията?! Още един проблем - пропорционалната система държи в политиката предимно българи. Мажоритарната ще засили ролята на малцинствата, чиито интереси до голяма степен не съвпадат с българските. И само да припомня - в България половината от хората са неграмотни до полуграмотни. Сигурни ли сте, че точно техните кандидати искате да ви управляват?!

    Коментиран от #16

  • 16 Бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Йо Несбьо":

    Подписвам се под коментара ти. Почти няма какво да добавя. Слави беше за мажоритарна система защото като известен човек това беше лесен начин да влезе в политиката. Подозирам че днес като основна политическа сила ще забрави за мажоритарния вот, освен след неминуемия си крах маж система не се окаже единствено средство за вегетиране в парламента за провалени политици с известни имена... Иван Костов и той ще влезе ....