29 Април, 2021 19:00 3 708 8

APAC - бразилските затвори без охрана

  • бразилия-
  • затвор-
  • арас

Списъците с желаещите за настаняване в тях стават все по-дълги

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли един затвор да прилича на санаториум? С уважително отношение към настанените, на които е оставено сами да се управляват и да поддържат институцията? В Бразилия може - в специалните затвори APAC без охрана.

Марлон Самуел да Силва е прекарал 11 години и осем месеца в затвора за търговия с дрога. По-голямата част от присъдата си е излежал обаче в един по-особен затвор - без охрана.

В Бразилия наричат тези затвори APAC - съкращение от Associação de Proteção e Assistência aos Condenados, в превод "Дружество за защита и подкрепа на осъдени лица". Този вид места за изтърпяване на наказанието са 60, в тях са настанени около четири хиляди затворници.

В тези затвори всичко е различно: затворниците не носят униформи, към тях се обръщат по име, а и не гледат на тях като на престъпници. Затворниците сами управляват тези институции, готвят, перат и чистят помещенията. Графикът за деня е строго регламентиран.

"Прекрасни моменти"

"Ще прозвучи странно, но всичко това ми липсва", казва Марлон Самуел да Силва пред ДВ. В затвора той е преживял и прекрасни моменти, освен това е посещавал и други затвори APAC, тъй като свири на китара и редовно е изнасял там концерти. Липсва му и признанието. "Там ме уважаваха", добавя бившият затворник.

Признание и уважение в затвора? В обикновените бразилски затвори това са неща, които просто не съществуват в ежедневието на лишените от свобода - те попадат в свят на насилие, изтезания, извращения и престъпност. Освен това затворите са и пренаселени: със 760 хиляди затворници Бразилия е на трето място в света след Китай и САЩ, а според изданието "World Prison Brief" натовареността е 151 процента. За сравнение: в Колумбия тя е 121 на сто.

"Там не би издържало и куче"

Да Силва не може да забрави какво е преживял в "обикновения" затвор: "Изкарах там една година. В килиите, предвидени за 9 души, често живееха по над 30. Даже и улично куче не би издържало там", казва той.

В затворите APAC не се случва нищо подобно. А и разходите са значително по-ниски: вместо 644 евро, колкото е в другите затвори, в APAC месечната издръжка е сведена само до 250 евро на затворник. Основната причина за това е липсата на надзиратели и нуждата те да получават заплати.

Оръжията са табу

Първият такъв затвор в Бразилия е открит през 1976-а година в град Сао Жозе дос Кампос в щата Сао Пауло. Възниква по инициатива на един представител на Католическата църква, който е убеден, че в традиционните бразилски затвори ресоциализацията на затворниците не е възможна.

Дълго време тези по-различни места за изтърпяване на наказания са организирани на доброволчески начала, а след като през 2020-а година са признати официално от бразилското правителство, получават и съответната финансова подкрепа. Оттогава тези затвори никнат в Бразилия като гъби след дъжд. А списъците с желаещите за настаняване в тях стават все по-дълги.

Междувременно и ЕС е сред институциите, които поощряват бразилския модел като инструмент за засилване на гражданските права на затворниците. А на Марлон Самуел да Силва, който от 2016-а година отново е на свобода, предишният живот често му липсва.

"Обществото още мисли, че затворниците трябва да страдат, че са го заслужили. Същевременно се забравя, че всеки ресоциализиран затворник означава едно огнестрелно оръжие по-малко на улицата", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 9 Отговор
    Кочината все повече заприличва на Бразилия със сняг.

    Коментиран от #3

  • 2 Хайверлиев

    6 0 Отговор
    Типичен затвор за латинска Америка затворническа комуна вътре престъпност и йерархия единствено се разхождат пазачи по стената и на вишки!
  • 3 Гарелов

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    За Бронкс ли говориш той е на север ?

    Коментиран от #4

  • 4 честен ционист

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гарелов":

    Всяко гето в България е като сафари в сравнение с Бронкс.

    Коментиран от #8

  • 5 мизерници

    6 0 Отговор
    Ама санаториум стана НС. вече от 30 год. Само се пекат и крадат И един свестен депутат не съм видял
  • 6 Тва от снимката

    9 0 Отговор
    прилича на дебелариум с решетки да не избягат прасенцата.
  • 7 Азззззззззз

    6 0 Отговор
    Целия свят ще стане затвор.
  • 8 4683

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    явно си гледал бронкс на картичка или от CSI.