Last news in Fakti

7 Май, 2021 16:00 12 626 67

Потресаващи гледки в края на ерата "Борисов". И ще става още по-грозно

  • бойко борисов-
  • герб-
  • българия

Тези хора няма да си тръгнат от властта "безмълвно, по английски", както пееше Владимир Висоцки

Потресаващи гледки в края на ерата "Борисов". И ще става още по-грозно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Грозни гледки в края на режима на Борисов. Беше ясно, че ще стане така. Но това е само началото. Тепърва ни предстои да узнаем още по-ужасяващи неща. Страхът в душите на жертвите очевидно отстъпва.

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

„В политиката”, повтаряше Иван Костов, „нещата имат собствени имена”. Всяко нещо, което се случва, си има име. Въпросът е то да бъде назовано. Защото веднъж назовано, на повърхността излиза истината. И вече няма как тя да бъде замазвана с похватите на „Севда ТВ”.

Името на това, което се случва в България

Да назовем някои неща от последните дни със собствените им имена. Заседава комисията на Мая Манолова за разследване на делата на Борисовата власт. Свидетелства жертва. Разказът е потресаващ, тъй като жертвата, очевидно решила да си сложи главата в торбата, разказва нещата такива, каквито са. Стига до момента, в който в едно от седалищата на властта са събрани двайсетина недостатъчно покорни предприемачи, за да им бъде излъчено поучително филмче: а именно, как в затвора насилват сексуално вече арестуван предприемач. Да си знаят какво се случва на недостатъчно послушните.

Тази случка си има име: фашизъм, но с местна мутренска специфика. Да видим исторически аналог. След опита за атентат срещу Хитлер през лятото на 1944 година в арестите се оказват заговорници, заподозрени и просто неугодни на "фюрера". С тях се разправят по следния начин: окачват ги откъм гърба на големи куки (на които в кланиците провесват животинските трупове) и ги оставят така, докато умрат. Снимат цялото упражнение на филм, след което го показват на офицерството като предупреждение - какво се случва с онези, които не са лоялни към "фюрера".

В нашия случай докато свидетелят споделя ужасяващия си разказ, в залата на разследващата комисия в Народното събрание нахлува шайка ГЕРБ-депутати. И с физическо въздействие прекъсват работата на комисията.

И тази случка си има собствено име: болшевизъм. В началото на 1918 година в Петроград се свиква Учредително събрание, което да преоснове Русия от монархия в република. То е надлежно избрано на избори, неоспорвани от никого. По време на първото заседание в залата нахлуват десетина матроси-болшевики и разтурят събранието със заплахи за насилие.

Елементът на местната мутренска специфика е в изнасилването на арестанта. Едно време, в по-зле уредените казарми, както и в мъжките спортни школи изнасилването на мъже се ползваше като инструмент за пречупване и подчинение. Впоследствие този похват бе пренесен в мутренските среди, а по-късно очевидно и в средите на властта, произлизащи отчасти от мутренските среди.

Тези хора няма да си тръгнат просто така. Ще бъде грозно.

Беше ясно, че краят на режима на Борисов ще е съпроводен от изключително грозни гледки. Но това е само началото. Тепърва ни предстои да узнаем още по-ужасяващи неща. Страхът в душите на жертвите очевидно отстъпва, за да бъде заместен от ярост. Ще завалят още свидетелства. Отравянето на Гебрев от агенти на Путин, вероятно асистирано от същия този режим, ще ни се вижда като невинна закачка.

Дотук намерихме три собствени имена на този режим: фашисти, болшевики и мутри. Предстои ни да намираме още. Това загатна самият Борисов в отговор на свидетелствата на жертвата в разтуреното заседание на комисията: „Знаеш ли и ние какви хубави работи (...) Какви работи сме им подготвили (...) Готвиме се с още по-голяма сила да се врежем в тях”. Имайки предвид мутренския аспект на случката, изборът на метафората „врязване” е сам по себе си показателен.

Тези хора няма да си тръгнат от властта „безмълвно, по английски”, както пееше Висоцки. Ще бъде грозно.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 163 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    162 7 Отговор
    "Ледът се пука, дами и господа съдебни заседатели, ледът се пука." Остап Бендер - Илф и Петров.

    Коментиран от #64

  • 2 333

    100 13 Отговор
    Досега да бяха я гръмнали,ако беше тя направила и пуснала снимките с пачките.
    Това не е направено от обикновен човек и не е изпратено случайно точно до сайта "Афера", но може да изгори това момиче , заради техните разправии,без да има вина.

    Коментиран от #22

  • 3 Тъп

    11 49 Отговор
    Прочети какво си написал, гений на перото. Пулицър за теб смелчаго.
  • 4 ДЕБЕЛИЯ

    56 8 Отговор
    Идва отзад а може и отпред. Прост може и с един 9 мм
  • 5 bandita

    18 121 Отговор
    единствената гледа трябва да е след като пРезидента връчи мандата за борисов 4 (който е сигурен юли месец) гешев да влезе и да го закопчае пред националната телевизия като национален предател. след това идва ред на ИМВ и слави

    Коментиран от #20

  • 6 ...

    114 17 Отговор
    Имам си една мечта ... Тиквата в затвора е тя !
  • 7 Госあ

    54 12 Отговор
    По английски, неграмотното пиянде чърчил кастрира един от най големите математици на англия, разкодирал нацисткия код и едва ли не обърнал войната. Като по този начин придал смисъл и за някакъв принос на англичаните в тази война. След като чърчил кастрирал въпросният математик, той се самоубива. Това е по английски байно. Чая е по китайски.
  • 8 дедо Герчо

    38 10 Отговор
    ФБР СА СЪЩИТЕ БОЛШЕВИКИ....ХЪХЪХ.....
  • 9 Георги

    92 15 Отговор
    ОПГ ГЕРБ е ПОЛИТИЧЕСКА АНОМАЛИЯ! Кой народ дава властта на човек , който работи за мафията - СИК?! Има такъв народ! Да наистина има такъв народ и това сме - НИЕ!
  • 10 dfu

    83 15 Отговор
    Пълна гражданска непримиримост към всякакви тикви сега и след изборите!
  • 11 Независим

    82 9 Отговор
    Е това се знае отдавна, че мафията ще си отиде трудно! Дори и да отстранят Борисов и да се поснишат, пак ще се опитат да останат
  • 12 Професора

    32 57 Отговор
    Палячото Дайнов да внимава със съпоставката с фашистите и болшевиките, че май е забравил по каква линия е завършил 1979г в Лондон университет!
  • 13 безпартиен

    54 9 Отговор
    Това чак сега ли го разбра?Чак сега ли забеляза елементарните хора във властта вече толкова години?Или докато беше изгодно си траеше,а изведнъж "просветна" за истината?Така и "журналистите" които в началото обсипваха с похвали гл.секретар на МВР дето "ги лови,а другите ги пускат",без да си зададат въпроса как,защо и с какви доказателства "ги лови"един абсолютно некомпетентен за заеманата длъжност човек!!!!Та от там тръгнаха нещата и от там "кукловодите" направиха от един обикновен човек ГЕРОЙ,спасител!!!Бързо се забравиха престъпления като заповед за стрелба с гранатомет,тефтерчета,Фидосова,Мишо бирата и т.н.!!!!Проблемът е,че и на другите длъжности овластени да разследват такива престъпления бяха поставени същото качество хора!
  • 14 Klark Kent

    28 11 Отговор
    Таьи сороснв калво меша президента Владимир Путин и РФ в кирливия си анализ за герберската кочина от последните 10г ?
  • 15 доган

    52 12 Отговор
    Белене е в очакване на Борисов и кохортата му!
  • 16 Монгола

    35 11 Отговор
    Дайнов е забравил, че Боко е любимеца на Меркел почнаха да бутат към Кремъл соросоидните фашисти!
  • 17 Българка

    49 11 Отговор
    Дoтук нaмeрихмe три coбcтвeни имeнa нa тoзи рeжим: фaшиcти, бoлшeвики и мутри. Прeдcтoи ни дa нaмирaмe oщe. Тoвa зaгaтнa caмият Бoриcoв в oтгoвoр нa cвидeтeлcтвaтa нa жeртвaтa в рaзтурeнoтo зaceдaниe нa кoмиcиятa: „Знaeш ли и ниe кaкви хубaви рaбoти (...) Кaкви рaбoти cмe им пoдгoтвили (...) Гoтвимe ce c oщe пo-гoлямa cилa дa ce врeжeм в тях”. Имaйки прeдвид мутрeнcкия acпeкт нa cлучкaтa, избoрът нa мeтaфoрaтa „врязвaнe” e caм пo ceбe cи пoкaзaтeлeн.
    Адмирации за статият, респект към автора и гнус от бойковото управление. Не разбирам защо още не е арестуван? Не разбирам защо въпросната плейтмейтка и Илчовски не са под охрана? Абе, не разбирам защо изобщо се плащат заплати на следователи и прокурори?

    Коментиран от #26, #34

  • 18 Олеле

    26 8 Отговор
    Евала на Генчо Дайнов,преустрои се за 48 сек.Така се прави,ганчовци,учете се..

    Коментиран от #40

  • 19 Боко тиквата

    23 13 Отговор
    и гербавите му роби са точно това - Дотук намерихме три собствени имена на този режим: фашисти, болшевики и мутри.
  • 20 Явно сте

    24 11 Отговор

    До коментар #5 от "bandita":

    от партия герб , щом се наричате бандита......
    Боже пази ни!

    Коментиран от #36

  • 21 Тиква

    42 4 Отговор
    Дойче Веле, пак ли Вие мъдрите нещата. Да прочетат хората колко бяхте горди че сте измислили името на ГЕРБ. И колко ги крепите през всичките години. Трябва да Ви забранят със закон вас като медия.
  • 22 3333

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "333":

    Не е сигурно, може да разполага с нещо повече, още по-фрапиращо.
  • 23 ТЕЛ ИЗМАМНИК

    12 21 Отговор
    ТО ЕДИН СВИДЕТЕЛ С МЕД И МАСЛО ДА ГО ХРАНИШ .ТОЙ САМО ЕДНИ 150000 ДЕКАРА ИМА А БЕ ДА МУ КУПИМ ОЩЕ 50000 ДА ГИ ЗАКРЪГЛИ
  • 24 Монгола

    20 16 Отговор
    На Дайнов баща му е бил кореспондент70те година в UK на всетник,, Отечествен Фронт" мирише на БКП тоя седесар!
  • 25 Комуниста

    38 6 Отговор
    Това е помията на ЕНП в България ГЕРБ!
  • 26 Само

    15 4 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    ако знаеш още колко работи не разбираш!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Членин

    18 10 Отговор
    Таваришчи , защо сега никой не написа , че Дойче зеле е една лъжлива медия ?

    Коментиран от #30, #53

  • 29 бг майна

    11 30 Отговор
    САМО ЩЕ СИ МЕЧТАЕТЕ ЗА КРАЙ НА ЕРАТА БОРИСОВ
  • 30 324

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "Членин":

    Ами защото Пергела вдигна ръце от мутра та и зелето се преориентира.
  • 31 Платена медия от божков

    6 17 Отговор
    Арабаджиев Баневи и тем подобни крадци
  • 32 Ива

    24 3 Отговор
    Престъпленията и рекета извършени от мутрата от сик и шайката тепърва ще излизат наяве - съд и затвор за крадците и убийците !
  • 33 Изкъпи се бе човек

    9 20 Отговор
    Дайнов по-полека бе човек, ла ти се пукне жлъчката от злоба!😂А вземи си проверявай информацията, или нарочно пускаш геймове!Дамата която обвиниха,че е проститутка се закани всички които твърдят , че е била в спалнята на Борисов, ще заведе дела срещу лъжите им. Абе стига с тези мунчовски опорни бебе виждате ли че станахте за смях!😀😀😀😀😀
  • 34 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 5 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Той Слави затова искаше да кръсти партията си "Няма такава държава" и точно тия същите не му разрешиха!
  • 35 Моралист

    11 12 Отговор
    Никога не съм го уважавал тоя, дето е написал тази статия, защото когато мятаха павета, домати, развалена риба и обезобразяваха общественни сгради си траеше! Самия той е грозна гледка!
  • 36 грешно думаш

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Явно сте":

    от БСП е, толкова е явно.
  • 37 Въздуха

    9 3 Отговор
    Ооо да усеща се във въздуха.

    Вероятността от кървища и насилие е много голяма.

    Коментиран от #41

  • 38 Врачка

    18 3 Отговор
    Съучастниците на престъпната мутра са тук и пишат гнусни постове в защита на толупа—рецидивист.Те са същите престъпници като него.
    Д’били,80%!
  • 39 Дълбоко виждащ

    11 3 Отговор
    Не проумяхте ли???С тоЛупа се разправя самия му създател!!!
  • 40 Дяволче малко

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Олеле":

    "Неволна" грешка! Сменил си е очилата
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 16 Отговор

    До коментар #37 от "Въздуха":

    Целта беше, чрез провокации от „протестиращите“ да се предизвика въвеждане на военно положение от пРЕЗИДЕНТА. План "А" не сработи, преминават към план "Б"...

    Коментиран от #47

  • 42 име

    5 9 Отговор
    тоя комунист дайнов говори за демокрация? евгени ,дай нов. тоя се изтърка щото е фалшив.

    Коментиран от #44

  • 43 Дай Нов

    2 9 Отговор
    за тебе съм запазил стария, новият е за едно ново маце
  • 44 Пръц

    6 4 Отговор

    До коментар #42 от "име":

    Дайнов може да е комунист но е металист.Не е чалгар като теб.Ние,Софиянци знаем кой—кой е.А вие селяндърите ще мълчите ,чалгапитеци.
  • 45 Матей

    10 3 Отговор
    А комисията се остави да бъде разтурена от банда безчинстващи герберуги.така до никъде няма да стигнем,тия наистина здраво се мут-ра-фон-чат.Усещат ,че контрола им си изплъзва,поне в НС и правителство,да пропаднат още повече на следващите избори герберите няма да понесат.Не за това са драпали дълги години,да крадат и грабят,и накрая да загубят всичко,мирно и тихо и с преклонена главица да влязат в затвора.не ми се вижда така да се развият нещата и боко намеква в характерния си груб стил,възможно е да направят дворцов преврат и да управляват открито диктаторски,като явна хунта.
  • 46 Нина

    1 16 Отговор
    Бойко написа своята глава в нашата, бг история. За добро, или зло само бъдещето ще покаже.
  • 47 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 4 Отговор

    До коментар #41 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз подозирам руски план: руснаците с цел провокация ни подарят 2 батареи С-500. По този начин американците бесни погват джипката и с Бибитко е свършено!
  • 48 пешо

    3 4 Отговор
    "коментар от проф. евгений дайнов: „в политиката”, повтаряше иван костов..."
    до тук четох.
  • 49 безпартиен

    6 2 Отговор
    Този е първият признал и сложил знак на равенство между комунизъм и фашизъм!
  • 50 Пловдив

    11 2 Отговор
    Време е за ремикс на Великото Народно Въстание! Да искаме това Човекоподобно да бъде вкарано в затвора и да не мръднем от площадите, докато това не се случи!!!
  • 51 Павел пенев

    1 8 Отговор
    Отказах се да чета материала след като видях че започва с цитат на Иван Костов.Дайнов да си духа саксофончето и да не се прави на философ.
  • 52 ДАЛИ Е ДАЙНОВ ИЛИ

    12 2 Отговор
    ДРУГ: БОРИСОВ ТРЯБВА ДО ЖИВОТ ДА Е В ЗАТВОРА И ПЪЛНА КОНФИСКАЦИЯ НА ЦЯЛОТО МУ ОБКРЪЖЕНИЕ, И ИНИЯ ДЕТИ МУ ЦЕЛУВАХА РЪКА . .. П.Е.Д.Е.Р.А С И Т Е!
  • 53 Бай Дън

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Членин":

    Защото ние си знаеме каква е .Просто в момента искат да се харесат на българите.Дойче Зеле вън от България. .
  • 54 Спомени

    0 3 Отговор
    На партийните секретари от ЕНП-то мъжката любов с БКП+БЗНС+ДС-ГЕРБерстина Андрюша Ковач контеса Месечкова ще им излезе и през носа и през ректума! Иначе гарант за членстовото в ЕНП на "десния" БКП-мутро-милиционерски циг@нски КЛАН на правешкия Тато, бе именно ДСБ с Ванчо Костовия!
  • 55 Пророкът Бай Ху

    7 10 Отговор
    Нека да пророкувам драги дами и господа какво ще се случи (според мен) след малко повече от 2 месеца.
    1) Партията на Сестра Галева и Сестра Ванко1 и Адв. Хаджи Соросов няма да мине 4%.
    2) Партията на Червените бабички и партията на Али Баба ще имат сходедн брой гласове като на последните избори.
    3)Шайката на Костов и Шоуто на Слави ще имат отлив от гласове (до
    30% в зависимост от поведението в следващите 2 месеца)
    4)Шкембе Войвода, Валери Войвода и техните чети ще цъфнат отново на Българският политически небосклон
    5)Баце със шкафа пак ще е на първо място даже с по-добър резултат от последния път.
    Логиката на моето пророкуване дами и господа е следната: След всяка изява на М.Манолова ИСМВ губят по 1000 гласоподаватели, а тя не слиза от екрана. БСП и ДПС имат твърд електорат и за това не очаквам големи промени (въпреки, че и К.Нинова губи по 5000 гласоподаватели на ТВ изява). ДБ и ИТН ще имат отлив от гласоподаватели защото доста хора, решили да дадат шанс на нещо различно са разочаровани от цирковете които се разиграха в парламента - как всички се нахвърлиха стръвнишки. За жалост грозната истина е, че никой не скача така от любов към Родината, всички са гладни, виждат парите и очите им светват.

    Коментиран от #56

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Пророкът Бай Ху

    4 4 Отговор

    До коментар #57 от "От бай К-у-р":

    Всъщност последния път гласувах с цепене на тесте катри и се падна "честта" на Шкембе войвода. Но виждам че си тъжен злобен човечец. Бъди със здраве.
  • 59 ГЕШТАПО

    11 2 Отговор
    КОЙТО КАКВОТО СИ Е ПОСЯЛ ТОВА ЩЕ ЖЪНЕ. БОЛИ МЕ ШПЕКА ЗА РАЗБОЙКО БОРИСОВ И КРАДЛИВАТА МУ ШАЙКА. ПРОБЛЕМА Е В НЕРАБОТЕЩИЯ КАСКЕТ И ЧАДЪРИТЕ КОИТО ОПЪВА НАД МАФИЯТА ГЕРБ.
  • 60 Анонимко

    4 1 Отговор
    Възмездие ще има,да му мислят тези които са крали от народа.рано или късно правдата ще възтържествува.
  • 61 БОЙКО В ЗАТВОРА

    6 2 Отговор
    ИЛЧОВ Е ЛЪЖЕЦ , БОЙКО МУТРАТА !Е СВЕТЕЦ ! ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ В ЗАТВОРА
  • 62 ВЪЖЕТООО

    1 4 Отговор
    ВРЕМЕТО СИ ЛЕТИ И НИКОЙ МРЪСНИК КАТО ДАЙНОВ БОЙКО И ИЛЧОВСКИ НЯМА ДА ТЪРКА НАРА ! МИ ТЯ САМАТА МАНОЛОВА Е ЗА ЗАТВОР , МИ ФАНДЪКОВА И НЕЯ НИКОЖЙ НЕ Я СПОМЕНАВА ! А ВСИЧКИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ КРАДАТ ДОРИ И КАТО ВЗИМАТ ЗАПЛАТА ПЪК НИЩО НЕ РАБОТЯТ ! ТЕ СА ХИЛЯДИ МАСА НАРОД ЗА СТАДИОНА !
  • 63 Сър Пичук

    5 4 Отговор
    "Едно време, в по-зле уредените казарми, както и в мъжките спортни школи изнасилването на мъже се ползваше като инструмент за пречупване и подчинение."
    Глупости на търкалета. Имаше някой единичен случай тук-таме, но като цяло по-малко, отколкото извън казармата.
    Този ходил ли е войник?!?!
    "Мъжките спортни школи..." - А женски имаше ли?!?!?!
    Смешко!
  • 64 На западния фронт

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мдаа":

    Ще стане все по-горещо...още е май,юли е още по-точно...3585
  • 65 възпитаник

    2 1 Отговор
    съд и затвор за МУТРАТА
  • 66 защотко

    1 2 Отговор
    Евгений Дайнов , тате бил главен редактор на в. работническо дело в Лондон! Малииии, той момчето учил през комунизма в Лондон, ти ли ще говориш за болшевики бе , московско мекере, богопомазан агент,кой учеше тогава в кембридж,само отрочетата на политвърхушката! А сега се направи на антибойковист и го обвини ,че е комунист!
  • 67 аз съм Веска

    0 2 Отговор
    МОЩНОТО НАХЛУВАНЕ СИ ИМА ЛОГИКА .
    МОМЧЕ ПЕНКЕЛЕР ГОВОРИ НЕЩА , КОИТО СЪЗДАВАТ СМУТ В РЕДИЦИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ .
    И СЪЗДАВАТ НЕВИЖДАНО ЯВЛЕНИЕ :
    РАБОТЕЩАТА 30 ГОДИНИ КОРУПЦИОННА СХЕМА , ВЗЕ ЧЕ ВЪЗМУТИ В КРАЯ НА 30 ГОДИНА ОПОЗИЦИОННИТЕ ПАРТИИ .
    Е ТОВА ВЕЧЕ НАИСТИНА Е НЕОБЯСНИМО , И ПРЕДИЗВИКВАЩО СМУТ И ПАНИКА .
    УПРАВЛЯВАЩИТЕ РЕШИХА ПЪРВО ДА СЕ ЗАЩИТЯТ , ПОСЛЕ ДА ИЗВАДЯТ АНАЛОГИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА СЪЩОТО , ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА " ОНИЯ " .
    ТО НЕ Е ЦИРК.ТО Е ГОЛЯМО ЗРЕЛИЩЕ .
    ЗАБРАВЯТ ЗА ХЛЯБА .