6 Май, 2021 19:00 14 928 165

Сбогом, мой Дон Корлеоне!

  • бойко борисов-
  • герб-
  • корнелия нинова-
  • има такъв народ

Истинският проблем на изборите на 11 юли ще бъде избистрянето на позитивната алтернатива на Борисовото управление

Сбогом, мой Дон Корлеоне! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дон Корлеоне от Банкя - така би могло да звучи заглавието. България се разделя с Борисов не като в роман на Чандлър, а като в италианска семейно-криминална драма, случила се някъде от Неапол надолу.

От Даниел Смилов:

България се разделя с Бойко Борисов не като в роман на Чандлър, а като в италианска семейно-криминална драма, случила се някъде от Неапол надолу. Чувствата са били величествени, но са изстинали, шумът и кавгите са много, остава да се подели някакво имущество, но същинската битка е за историята - дали любовта е била истинска или фалшива от началото до края. И, разбира се, на чия страна ще се намеси полицията.

Скандалите с кюлчета и хазартни рушвети, както и последвалите ги протести през миналата година, бяха първата фаза на раздялата, която принуди Борисов да се скрие в джипката си от “лоши думи хорски”. 45-тият парламент, който сам по себе си прилича на италианска фамилия от следвоенния период, беше втората фаза на тази раздяла. Ако не друго, той демонстрира, че родата (и дори полуофициалната любовница от ДПС) иска да скъса с протагониста, макар че всички го правят по свои си причини.

Краткият 45-ти парламент постигна основно две неща. Първо: показа, че България е готова да бъде управлявана без ГЕРБ и Борисов. И второ: подсказа, че страната може да бъде управлявана без ГЕРБ и Борисов, но за тази цел останалите роднини трябва да преодолеят взаимните си антипатия и недоверие и да се концентрират върху важните проблеми.

"Дон Корлеоне от Банкя" и още филми

В тази ситуация ГЕРБ и Борисов дори започнаха да предизвикват нормална човешка реакция на съчувствие към тези, срещу които са застанали всички останали. Но тази реакция беше по-скоро инстинктивна и кратковременна - докато не бомбира поредният корупционен компот в килера с управленските скелети на ГЕРБ. Бомбажът се случи в комисията по “ревизията” на Мая Манолова, където едър земеделски предприемач - Светослав Илчовски - директно обвини премиера в оставка Бойко Борисов в мафиотски по своя характер деяния: изнудване на бизнесмени, (заплахи за) сексуално насилие срещу членове на други кланове, кюлчета злато и плеймейтки като подаръци за capo di tutti capi и т.н. След разкритията на Али Баба от Дубай вече имаме и нова серия - този път за Дон Корлеоне от Банкя. И двете истории изглежда се преплитат в премиерското шкафче, а това засилва усещането за автентичността им.

Скандалът със свидетелствата на Светослав Илчовски е пресен и съдържанието му трудно може да се коментира еднозначно. Но този скандал идва след други подобни - като споменатата история с Васил Божков, които нито бяха разследвани както трябва, нито истината около тях стана обществено достояние. И това е една от основните черти на наследството на Борисов, което го прави все по-неприемлив за премиер на страната - комбинацията между трупащи се скандални обвинения и липсата на тяхното пълно и коректно разследване и изясняване.

Борисов и ГЕРБ, разбира се, искат да представят нещата по друг начин. От тяхна гледна точка става дума за моментно увлечение по "безотговорни фактори”, които целят да разтурят с мъка изграденото домакинство и да сложат ръка върху имуществото. Борисов е влязъл в ролята на pater familias, който брани постигнатото от нахални и изгладнели за власт и облаги пришълци. “Варварите са на прага на дома” - такъв ще бъде сигурно предизборният лозунг на ГЕРБ на идващите избори. Находчиво, но кухо и арогантно.

Една причина, която прави тази версия фалшива, е, че страната не е изпаднала в ново любовно-политическо увлечение. Слави Трифонов не е Бойко Борисов от 2009 година и не е обединител, нито символ на цялостното отрицание на Борисов. Вотът за "Има такъв народ" (ИТН) е една от формите на отрицание на ГЕРБ: този вот изглежда е повече анти-истаблишмънт, отколкото свързан с особени позитивни надежди по отношение на Слави Трифонов. Странното му поведение също допринася за разликите с Борисов - той сякаш не иска да се представи като цялостна алтернатива на ГЕРБ, а се налага като наказание за партийния елит. Всичко това привлича достатъчен брой избиратели, за да стане ИТН дори първа сила. Но е вероятно тази първа сила да има неясен мандат за управление. Нещо повече: дори ИТН и ГЕРБ да имат по около 25% от гласовете, срещу всяка една от тях (а може и срещу двете заедно) ще има мнозинство от хората в страната.

В тази ситуация вкопчването на ИТН в исканията от референдума през 2016 година изглежда все по-недостатъчно и неадекватно. Нито мажоритарната система, нито партийна субсидия от 1 лев ще решат някакъв проблем на страната - просто ще създадат други изборни и партийни правила, които като цяло ще са дори по-лоши.

В очакване на сериозния филм

Та истинският проблем на изборите на 11 юли ще бъде избистрянето на позитивната алтернатива на Борисовото управление. И ако ИТН не искат (или не могат) да се включат в съдържателния дебат, останалите партии би трябвало да се заемат с тази задача с двойна енергия. "Демократична България (ДБ) например има достатъчно добре изработени алтернативни идеи за управление и влиза в тази кампания от много силна позиция (ако изследването на "Маркет Линкс" отпреди няколко дни дава коректна представа за тенденциите). С около 12% подкрепа и в очевидно възходящ тренд, ДБ може да опита сериозно да разшири присъствието си в център-дясното. За целта тя би трябвало да навлезе настойчиво в теми, които ГЕРБ все още смятат за своя запазена територия: инфраструктурата, която макар и пооправена, може да бъде много по-добра; отвореността на икономиката и инвестициите в страната; бедността и пенсионната система; условията за бизнес и регионалната политика. Като се добавят и зелените политики и традиционно силната тема за съдебната и антикорупционна реформа, ДБ има шанс да се наложи като много влиятелна формация в център-дясното, която да играе ключова роля при излъчването на конкурент на Румен Радев на президентските избори.

БСП пък би трябвало да промени сериозно стратегията си, ако иска да разчита на нещо позитивно на идващите избори. Лидерката Корнелия Нинова има свойството да консолидира все по-малко ядро от избиратели на левицата, като отблъсква останалите. И в 45-тия парламент БСП поиска да бъде запомнена основно с предложението си за преизчисляване на пенсиите (което е безсмислено без актуализация на бюджета). Затварянето на левицата в пенсионерската група гарантира вот за БСП, но той със сигурност ще е разочароващ. Ако левицата не се превърне в европейска социалдемократическа партия, ако не изостави популистките си залитания в хомофобска и антиимигрантска посока, нищо добро не я очаква и тя ще продължи да отстъпва терен на другите, без да е в състояние да привлича млади и прогресивно настроени хора.

Изборите на 11 юли (ако това остане датата) са с отворен край. Те ще са най-вероятно третата (и последна) фаза на раздялата с Борисов. Но и останалите роднини трябва да се вгледат в себе си и да разберат, че театрото с раздорите на италианската фамилия не е в тяхна полза. Хората обичат (траги)комедии, но не през цялото време. Сега всички очакват сериозния филм.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 138 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последният Софиянец

    113 18 Отговор
    На 12 юли ще се видим пак.

    Коментиран от #90, #92

  • 3 Царь Батюшка

    20 52 Отговор
    Сбогом, матриале! Аз заминавам на Малибу, 33 паралел, мебелния завод, вие да му мислите в котела в Дебалцево.
  • 4 Дон Корлеоне

    131 18 Отговор
    България не ме обича! А аз съм егати пича!

    Коментиран от #165

  • 5 Врачка

    155 15 Отговор
    Дон Балон ще се разлага в Зайчарника самотен и забравен от всички негови крепостни и проклетисван от останалите живи Българии след 12 години мор.
  • 6 😲😆😄

    96 13 Отговор
    Бокич как е Мара
  • 7 Фен

    39 97 Отговор
    Ха ха! Поредната полюция на Работническо дело! Само не разбрах, тази "независима" медия, за кого от новите " божества" е?

    Коментиран от #121

  • 8 Нема празно

    55 14 Отговор
    Добре дошъл наш Ал Капоне - Уменчо,,,😂😂😂😂
  • 9 Най накрая

    112 17 Отговор
    Да си ходят тези мутро-милиционеро-пожарникари, които се намърдаха във властта само и само за да точат пари от еврофондовете.

    Коментиран от #117

  • 10 Гост затворник

    13 26 Отговор
    Ша видите ви как ша ни преследва като се върне дето го плюем толко време...отсега усещам в очите им се чете.. Пдп ша Земе ена Голяма Черна Сопа от братята в околните дуовски села... Хи хи

    Коментиран от #146

  • 11 5000 бона

    56 5 Отговор
    Струвала викат съвестта и тялото на плейметка-българска...заплатена от висш държавен служител! Така викат?!?!?

    Коментиран от #12, #15, #17

  • 12 др Гей Билтс

    34 3 Отговор

    До коментар #11 от "5000 бона":

    Да не е плеймейтката с хобота?
  • 13 Майна

    86 15 Отговор
    Комплимент правите на това нищожно същество като го сравнявате с онзи мафиот. аОнзи все пак е имал някакви остатъци на морал...а В ТОЗИ НЯМА НИЩО...
  • 14 Изобщо

    34 4 Отговор
    не е проблем с голямата метла и топки , естествено
    законосъобразно !
  • 15 Някои хора

    50 7 Отговор

    До коментар #11 от "5000 бона":

    7-8 месеца работят за тези пари...а други си плащат за плеймейтки! Виж ти..!
  • 16 SAAB

    38 10 Отговор
    ТоА е за ......мавзолея! Да го препикват падладжани и псета !
  • 17 Запознат

    24 4 Отговор

    До коментар #11 от "5000 бона":

    Долу го ре толко за уйкенд, бакшишите поне още 2-3 хил, стигат и до 10 хил
  • 18 Бай Ставри

    65 10 Отговор
    От Дондуков , директно при мен да дава обяснение как профука 40 милиарда!!!
  • 19 Брендица

    33 33 Отговор
    Авторе, добре че под статията си уточнил че това са твои мисли. Далече си от реалността!
  • 20 илийката

    29 81 Отговор
    Към протеста на мислещите граждани, организиран от Стъки, ще се присъединят и гневните футболни агитки, които Радев оскърби с избори на 11-ти юли!

    РАДЕВ ОСТАВКА!
  • 21 Дебилчев

    30 14 Отговор
    Пак ли дойчето веле, търсете си вашите корлеоновци, поръчкови сте
  • 22 Последният Софиянец

    8 28 Отговор
    На 7 в понеделник всички пред руското посолство5
  • 23 Верде

    63 12 Отговор
    Ако този беше от италианската мафия, до сега да са го учистили и дали на прасетата. Мафията в Италия обича хора, които си държат на думата, а този лъже и се лъзга, като риба.
  • 24 пуснете

    26 3 Отговор
    МА да си одя, бе!

    Коментиран от #66

  • 25 пройчо

    31 8 Отговор
    Вие си го завъдихте-"умните и красивите"----да ви пази :"да не дойдат Комунистите!!!"*****ежте Му месестите уши сега---и още дълго ще ги ядете, вашт..м...!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    27 8 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ СТАНА ЖЪЛТО КАФЯВА МЕДИЯ ПОКРАЙ НАШ БОКО:)))ЕТО ЧЕ НАИСТИНА И НИЕ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА:)))
  • 30 До авторчето

    18 18 Отговор
    Да нема само "Сбогом и Здравей!"
  • 31 Врачка

    29 44 Отговор
    Б Б Ще се върне на бял кон и мокрите сънища на Дебилите ще секне
  • 32 Странно

    32 66 Отговор
    Не знам кой нарича НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПРЕМИЕР В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ...."ДОН",..След като в Европа и Света го приемат с Респект , Радост и Уважение!
    За разлика от ..."ТРОЯНСКИЯТ КОН" на КГБ и ГРУ... ДЕ'БИЛА, за разлика от...ПРЕСЛЕДВАНИТЕ ОТ ЗАКОНА...Олигарси-Милиардери от ДС/БКП....ЕЛ ЧАПО, МУСТАКА,МАДЖО,БОБОКОВЦИ,СТАЙКОВ И И ТАК ДАЛЕ. 😂
    Авторчето на тая .. ПО-МИЯ е отявлен... ГЪ'ЗО'ЛИЗАЧ И Пе'де'рас!
    Факт

    Коментиран от #48, #151

  • 33 Стефан

    10 5 Отговор
    Ще ходя да С Е Р А .
  • 34 Брендица

    11 4 Отговор

    До коментар #28 от "До авторчето":

    Епа он премиеро италянски Марио Драги като спечели пръво с Путин се здрависа. Така мисля беше май?
  • 35 БРАВО

    11 27 Отговор

    До коментар #26 от "ВЕЛИК СИ БОЙКО,НАИСТИНА...ВЕЛИК":

    1 000 000 +
  • 36 ТтТ

    21 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Много ви пипала ви отряза Борисов, а колко още ще ви отреже!!!! Последното от Август 2021!
  • 37 ГОРСКИ

    54 14 Отговор
    Ако имаше един истински прокурор, тоя лъжец и крадец щеше вече да лежи във затвора!!!!

    Коментиран от #41

  • 38 шопендар

    14 15 Отговор
    много приказки,празни приказки.нищо не са показали новите интелегенти,напротив показаха че не стават за нищо.ако плюенето.,клюкарстването,слугуването на интересите на радеф,се нарича управление,ГОРКО НИ.до сега не направиха нищо за държавата,а се захванаха да си оправят сбствените .....,и се хвърлиха да унижават герб и борисов,разчистване на сметки и чалга,защо не ,нали народа плаща
  • 39 пройчо

    5 8 Отговор

    До коментар #28 от "До авторчето":

    Недей така,той е !умен и красив" !......и много редовно пише в "ДВ"....Чандлър..Мандлър...Пузо..Музо...---той да си каже !:))
  • 40 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 10 Отговор
    Корлеоне 🎃 чао, айде чао, айде чао чао чао.......
  • 41 Брендица

    21 2 Отговор

    До коментар #37 от "ГОРСКИ":

    Значи дойдохме си на думата! Куц опит за демокрация от 10.11.1989. Това е реалността към 2021

    Коментиран от #101

  • 42 Баце

    46 10 Отговор
    Суджуци, показни арести, рекет на бизнеса , Мишо бири, доклади на посланника на САЩ, обръчи от фирми, евросредства, мушкане с 200 тъпи кърджалииски п..ки, шкафчета, кюлчета, пачки евраци, милиционерски щерки, палати, дворци, сарай, недоказани милиони и имоти, къщи в Барселони, острови Гърция, жипки с пълни жабки, патерица на здрав крак, Барбаганьос, покупки на парламентарни патерици, протести оставка, ковид пълен провал, разрушена здравна система, корупция, окопаване с администрация, фалшиви бюлетини, подмяна на вота, измами с евросредства, въпроси от Европа, разбита армия, имотни щерки в разни бордове, пистолети в спални, Цецко асансьора, подслушване на телефони, партиина лепта на бизнеса, гладни пенсионери, инвалиди в нищета, липса на ваксини, заети постове от марионетки, покупка на социолози и статистика, фалшификация, корупционни схеми, дупене към анадола, тънък асфалт, кражба, жертви заради некачествен път, златна мина асфалт, черепи с кинти от лотария, концесия, асарел, дънди, кинти, кинти, турската тръба, европарички за ковид, 60/40.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 мунчо

    11 6 Отговор
    В Банкя Дон? Много интересно
  • 45 Да,бе

    23 8 Отговор
    Филма е българската версия на игра на тронове и е игра на шкафчета.Време е за финала при бай Ставри,но не за изнудване,а за награда Оскар за цялостно вредителство.

    Коментиран от #98

  • 46 One

    25 9 Отговор
    La piovra-последен епизод, : стария Дон Бориси тежко се надигна от коженото кресло и се приближи до прозореца, погледна надолу към двора на имението си,където охраната му патрулираше усилено и си помисли..."Господи Боже мой и ти-света Дева Марийо-какво ли не направих за тези неблагодарници-това магистрали, пътища, църкви, нови фабрики, заводи, давах и ризата от гърба си за хората, а те....плюха отгоре ми, изгониха ме от властта, поругаха честта ми, унизиха ме....сега ще ги наредя аз! Ще видят те магаре боб яде ли и кон в джамия пъ.р.ди. ли! Ще ги науча аз!" И така, с олекнало сърце, патрона отиде до вратата, отвори я и извика частния си секретар-една жена със звучния гангстерски псевдоним ПКП и със строг тон й нареди: Веднага при мен да се яви първият ми лейтенант по специалните операции! Тук ръкописа на Марио Пузо не се чете.....очаквайте продължение!
  • 47 човек

    32 10 Отговор
    Щом и Дойче веле са го отписали, значи нашия Тиквун наистина епътник
  • 48 Тийнейджър

    16 4 Отговор

    До коментар #32 от "Странно":

    Чичка, на колко години започна да пиеш хапчета?

    Коментиран от #55

  • 49 Павел пенев

    23 13 Отговор
    Приликата на Борисов с Дон Корлеоне е поразителна. Само че Корлеоне почина в лехата с домати, а нашия Корлеоне преди това в затвора.
  • 50 ОПААААААА...Я А ВИДИМ СА...

    16 2 Отговор
    Даниел Смилов,..директор на Центъра на..Либерални(СО'РО'С'ПИЯ) Стратегии!!!
    ХА-ХА-ХА....АБЕ...ГЛЕДАМ ЯЗЕ ЩО ДЕКА....НОГО ПЕ'Д'ЕРАС'КА ТАА...ПОВРЪЩНЯ!
    ХА-ХА-ХА.... А РА'ДКА ДЪЛБОКАТА И РИСТЕ ПЕНД'ЕЛАРИНА-ДЕКА СА МА... Г-ЕЙ?!?
  • 51 БСП и ГЕРБ

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ":

    и аз това сравнявам ама не само с Румания но и Сърбия, Косово, Албания и др.
  • 52 Да бе

    15 3 Отговор

    До коментар #28 от "До авторчето":

    Абе ти не четеш ли от по-горе ето това:
    Публикувано във факти.бг: България се разделя с Бойко Борисов не като в роман на Чандлър, а като в италианска семейно-криминална драма, случила се някъде от Неапол надолу

    Марио Пузо няма роман "Дон Корлеоне", а "Кръстникът"...
  • 53 резльо

    19 2 Отговор
    На кого ни оставяш Бащицеееее?
  • 54 кво общо

    22 8 Отговор
    Нерде дон Тиквоне , нерде Дон Карлеоне. С тези му качества , за наш срам , мафията му разрешаваше най-много да и пази автомобилите , а ние му позволихме държавата ни да управлява , той пък взе , че я открадна , като прост крадец.
  • 55 Но... ма'кя'ти знае, Лепиларче

    3 10 Отговор

    До коментар #48 от "Тийнейджър":

    Питай я за... ПАЦО КЕРЕСТЕТО , чалгар ус'ран

    Коментиран от #72

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Диоген

    19 9 Отговор
    Не одобрявам сравнението.
    Дон Корлеоне е сицилианец от старата генерация,уважаващи семейството,жените,децата и бедните.Тук имаме кръстоска между Дженовезе,Лучано и Франки Костело-някакъв неаполитански хибрид,с ярко изразени гангстерски характеристики.
  • 58 Чичак

    12 17 Отговор
    Жан Виденов не го наричахте така! БСПарчета гадни, при мен не вървите.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 васи

    18 7 Отговор
    На следващите избори мутрите от новите партии ще фо духат
  • 62 Мим

    10 8 Отговор
    Смятам,че БСП ,се прочисти,от корумпирани и алчни люде,но може още.При това положение ще набере и много млади съмишленици с позитивната си социална политика...Дори и турците трябва да я подкрепят,за сметка на продажното на герб дпс....
  • 63 Дон Корлеонето

    12 4 Отговор
    Сбогом, брадато дебело соросоидно нагаждаче.
  • 64 Кую

    4 15 Отговор
    След Дон Тиква следва Дон Чалга или Дон Хвърчило...
  • 65 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 5 Отговор

    До коментар #26 от "ВЕЛИК СИ БОЙКО,НАИСТИНА...ВЕЛИК":

    Много ти здравеееееее! След последните разкрития ще се стопите като пролетен сняг и само такива заблудени като теб ще останат да допълните до 3,2 % срама на ГЕРБ!
  • 66 ОНО

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "пуснете":

    Да си оди пеша. Ходи пеша бе както бе казала една ПК..
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Перо

    18 4 Отговор
    При служебното правителство ще постъпят безброй сигнали за мутрата и ортаците,а после бай Ставри ще избира булки.
  • 69 Много си се

    4 4 Отговор
    възпалил,но никога не казвай никога и сбогом .Че после ще се чудиш къде да се завреш
  • 70 УДДР'РРИИИ'ИИИИИИ ...БАЦЕЕЕЕЕ

    6 14 Отговор
    ШИ'БАЙ ЯКО ТАА КОМ-ПЕ'Д'ЕРА'СКА ГНЯ'С!
    УУУУДДР'РРИИИ'ИИИИИИ......
    ХА-ХА-ХА
    ПА ШЕ ИМ ТУРИМ...КУ*РО
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Тийнейджър

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "Но... ма'кя'ти знае, Лепиларче":

    Чичка, яко си наблегнал на пърцуцата, познах ли?
  • 73 Безработен

    8 14 Отговор
    Ще го търсим Баце тези новите са гладни а борисов беше нахранен и ще ни затварят нов локдаун
  • 74 ....

    8 2 Отговор
    Слави искам клип с Недялко от затвора
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 До авторчето

    5 2 Отговор
    Романът е на Марио Пузо,само да знаеш
  • 78 Добър вечер

    13 7 Отговор
    Адмирации за 42 коментар Баце, вижте какво нищожество ни е управлявало толкова години. За това избягаха над два милиона Българи по света. Няма ТАКЪВ ДИКТАТОР като лице бойко методиев борисов.

    Коментиран от #91

  • 79 До авторчето

    7 1 Отговор
    Такива неграмотници ли сте у ДВ?Чандлър???

    Коментиран от #88

  • 80 До авторчето

    6 1 Отговор
    Чандлър е баба ти
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 гражданин

    8 1 Отговор
    защо автора се крие зад DW ?
  • 83 До авторчето

    8 2 Отговор
    Чандлър е на б.а.ба ти чандлъра
  • 84 заплес

    5 2 Отговор
    Филмът печели 6 „Оскара“ . До тук са само 3. Бяхте предупредени:)
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 112 място

    6 3 Отговор
    Ето как със статии като тази се изпада от 111 на 112 място в класациите за свободата на журналистиката.
    Едва ли някой е упражнил натиск, просто сумата е била достатъчна ...
  • 88 Не е в DW , това е платена публикация

    7 3 Отговор

    До коментар #79 от "До авторчето":

    Тоя Пе'де'рас е.....ЖЕНДЪР-СО'РОС'ПИЯ...
    последовател на Радка Дълбоката и Ристю Бойкикев пед'АЛа
  • 89 Хихихихии.. хихихихии

    1 4 Отговор

    До коментар #86 от "Хвала":

    Провери ...кой е Илчовски, Оли гофрен СДУХАН!
    Хихихихии.....
    Провери ма.. Г-ей
    Хихихихии.....
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Ами добър вечер

    6 15 Отговор

    До коментар #78 от "Добър вечер":

    Да ти припомня кога избягаха тези 2 милиона българи.
    Първата вълна беше като комунистите сдадоха властта 89-та. След това комунистите унищожиха изградените фабрики и заводи, бълващи некачествена продукция и това пропъди хората. Това продължи чак до към 2007 г. А откакто ГЕРБ е на власт хората търсещи работа в чужбина намаляха в пъти.
  • 92 борко

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последният Софиянец":

    хаха добре го каза
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Гост

    8 3 Отговор
    Скандално! Колко му е да се направи очна ставка пред комисията в присъствието на прокурори, с детектор на лъжата и ако трябва експертизи със съответния бизнесмен! Ако думите на този се окажат верни, то следва да има незабавен арест за безкнижника и отговорника за опазването на арестантите, дори на един Убавец с голяма гола глава и..... при същите тези изнасилвачи!

    Коментиран от #97, #118

  • 95 Димов

    15 3 Отговор
    Май краят на Шайката е близо, сеща ще започнат да се самоизяждат в опит да се спасят от народното възмездие. А дебелият неграмотник може дори да се опита да напусне страната.
    Не трябва да му се позволява.
  • 96 Bai nudals

    9 3 Отговор
    Велик персонаж,изигран от великия Брандо. Сравнявате го с тоя умрял милиционер от Банкя ли пошло е
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Брендица

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Да,бе":

    Да филмът е "Игра на тронове" но световен сценарий. За съжаление в него България е ВАЛЪТ! Събирайте си ума бандюги и небандюги. Всички сме български граждани по документи
  • 99 Паскал Дойчев

    2 2 Отговор
    Няма сбогом за шефа . Кой ще ме пази от лошите
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 ГОРСКИ

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Брендица":

    Това са комунистически години ,аз не обичам комунистите !!! Не гледай миналото а гледай бъдещето!!!!!

    Коментиран от #122

  • 102 Мутри вън

    11 5 Отговор
    ДОЛУ ГЕРБ
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Кръстникът

    4 9 Отговор
    Дон Баце вече иска да се оттегли! Натрупал е планини от шкафчрта с кюлчета и кинти. Вече не му е интересно да се бори, а и дали ще спечели срещу могъщия дон Румбарадеоне и чевръстите му отровителки доня Корнелияона и доня Маяманолионе, а и този мършавия дълъг дон Чалгароне и леитенантите му направо го карат да страда.

    Коментиран от #108

  • 105 Бойкоооо

    8 3 Отговор
    Квичиш ли
  • 106 Разбира се,

    9 4 Отговор
    че 100%бизнесмена казва истината.Всички сме потресени-УЖАС.Как може за назидание да заповядаш да се гаврят сексуално с мъж-в кой век живеем? Това само Хитлер го е правил.УЖАААААС!!!И това са 12 години
  • 107 възпитаник

    6 5 Отговор
    Дон Корлеоне от Банкя приятеля ти Сретен Йосич те чака стига си плакал Мутро и стига си предлагал Ципурката когото замеряха с изпражнения при Бареков,и като заместник министър не връчваше заповедите на директорите на РДВР,а депутати им ги връчваха страхли---о
  • 108 4 ти километър

    5 0 Отговор

    До коментар #104 от "Кръстникът":

    И как ще ги харчи ? Не може
  • 109 До авторчето

    2 5 Отговор
    Предпочитам Дон Корлеоне пред Щирлиц
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Мая мАналова

    2 6 Отговор
    Само не вън,по-добре вътре!
  • 114 само Радев

    10 5 Отговор
    Бойко от както загуби изборите не е на ceбе си :)
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 име

    3 3 Отговор
    смислов , няма страшно .слави ще ти удари един език по гърба ИТН на долу. няма да си капо.
  • 117 Българин

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "Най накрая":

    Народе ! Аз по съвсем понятни причини ни симпатизирам на нито едно правителство в България и за това ви моля да не храните напразни надежди ! Нищо няма да се промени просто една мафия ще замени друга такава ! как си представяте вие че някой от тези новите АРТИСТИ Които ги достраша да поемат отговорност към избирателите си и да съставят правителство ще пребори 30 годишна закоравяла червена мафия в България ! Всичко е поредната тъпа постановка на баровците у нас ! Ще сте свидетели да видите и че след другите избори нищо няма да се промени защото вече три десетилетия ходиме по избори и след това става още по лошо! Народе ! Опомни се и не викай тъпо ура ами се замисли хубаво върху това какво всъщност се случва ! Бъдете здрави и лека вечер!

    Коментиран от #160, #164

  • 118 Пепо

    5 9 Отговор

    До коментар #94 от "Гост":

    Каква очна ставка бе мушмул ! Този да даде доказателства някакви, а не да разказва приказки от 1001 нощ. Нещо снимки, разговори, като на дубайскит и накрая едно НИЩО, още чакаме доказателствата,

    Коментиран от #123, #129

  • 119 Гост

    5 7 Отговор
    Добре дошъл Дон Корлеоне-Учиндолски. Народа те чака да ти види сеирът.
  • 120 До преторианците на Разбойко !

    8 3 Отговор
    Утре идваме на гости в Банкя при Бибитко !
    Да не се прави на Сърдитко ! Много е плитко !
  • 121 Ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Фен":

    С еврогейската си насоченост статията явно рекламира ДАЙ България.Критики и омаловажаване на Корнелия и БСП .Нито дума и за Мая или за Божков .А точно те искат да изчегъртат герберастията у нас .Дойче зеле ни рекламираше Тиквун,сега ДАЙ България .Не им вярвам на немците
  • 122 Брендица

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "ГОРСКИ":

    Горски, грешките от миналото се изправят в настоящето и тогава идва бъдещето
  • 123 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #118 от "Пепо":

    Защо Прокуратурата не го обвини за набеждаване тогава?Май Гешев иска пак просто да отшуми случая.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....Некадърниците се дразнят от Бойко, заради строежитe на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н., c кoeтo ги кaрa дa ocъзнaят cвoятa нeпoтрeбнocт кaтo хoрa.

    Коментиран от #131, #142

  • 127 Дон Вито

    5 7 Отговор
    Най после добре дошъл сред нас, дон Славуца-Учиндолски. Крайно време беше...
  • 128 анонимин

    9 3 Отговор
    Още през 2007г. трябваше да го приберат този нещастник!
  • 129 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #118 от "Пепо":

    Кюлчета какво са бе, селски? И доказателството, че другарката министър Танева лъже, че "не познава" този човек!? И други доказателства ще извади, а спокойно могат и арестуваните бизнесмени, които още нямат присъда да разпитат и ако трябва на детектор да ги подложат да свидетелстват за евентуалните насилия в ареста! Или това не ти изнася, шушумиго...
  • 130 Сбогом

    10 4 Отговор
    Сбогом тиквун, да пазиш баба меркел

    Коментиран от #132

  • 131 кон спиратор

    4 2 Отговор

    До коментар #126 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ама ти, сериозно ли?
  • 132 И добре дошъл

    6 5 Отговор

    До коментар #130 от "Сбогом":

    Дон Славуца-Учиндолски.
  • 133 Васил

    10 4 Отговор
    Довиждане г-н диктатор на никой няма да липсвате.

    Коментиран от #134

  • 134 И добре дошъл

    5 5 Отговор

    До коментар #133 от "Васил":

    на новият диктатор Дон Славуца- Учиндолски.
  • 135 DW и Дон Карлеоне от Банкя (добрия)???!!

    5 3 Отговор
    И "камъчето" на DW!!! ДБ имат потенциал за свой кандидат за президент!!! Да раздвояват избирателите на Радев!!! Това е смисъла на статията, да рият в "двора на Радев??? Иначе нямаше да се казва DW!!!!
  • 136 Тит Литий

    2 2 Отговор
    Не съм любител на Политическото Порно,но с удоволствие бих гледал, как Ташунка Витко яде Мазната
    опашка... /за пояснение-в уличния език на Североизтока,мазна опашка значи Фалос...
  • 137 Нетърпеливко

    5 2 Отговор
    Скоро ще получите заслуженото !
    Просто е неизбежно !
  • 138 DW!!! Започнало да се чувства съчувствие

    8 1 Отговор
    Къв Борисов и ГЕРБ, защото всички били срещу тях!!!!! Идиотизъм!! Това ни пробутват "тънко" DW!!! Маниполатори!!!
  • 139 Фройд

    7 2 Отговор
    Тоя е ясен, кво става със Шиши ? Заздравя ли му зурлата ?!

    Коментиран от #140

  • 140 WhoKnows

    2 1 Отговор

    До коментар #139 от "Фройд":

    Не е ясно. При такива "инциденти" обикновено се казва, че някой се е подхлъзнал в банята и се е праснал здраво. И така още 20 пъти...
  • 141 jorj

    2 4 Отговор
    Ако хората наистина разберат, как и защо ги манипулирате ще ви затрупат с камъни!!! Но има Господ той си знае работа "спете спокойно".
  • 142 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 3 Отговор

    До коментар #126 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Едно време имаше един "мистър 10 %". Сега имаме "ремонт на ремонта на ремонта......" и процентите пак си ги има. 11 години добре видяхме какво направи.
  • 143 666

    5 2 Отговор
    Този драскач има развинтена фантазия. Чак пък Дон Корлеоне. Бате Бойко може да се гордее за тази титла.Черепа губи по точки хаха💀💀💀☠️☠️☠️☠️
  • 144 Антимафия

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Така се пише ,когато ,трябва да изкараш някой лев и,
    И ти се иска , да те" заврят", като депутат от ДБ!
    И необяснимо плюене по всички ,но без ДБ?
    Това драскане ,няма нищо общо с журналистика!
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Състрадание

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост затворник":

    Мъж спира с колата си на светофар. Към колата се приближава някакъв човек и чука по стъклото. Мъжът спуска стъклото и пита: - Какво има? - Ами, как да Ви кажа, терористи са взели за заложник Bibitko. Искат един милион долара откуп. Ако, не се плати, щели да го полеят с бензин и да го запалят. И ето сега ние ходим и събираме - кой колкото даде.... - И много ли сте събрали? - Ами към 5000 литра...

    Коментиран от #147

  • 147 Hoho Boho

    3 1 Отговор

    До коментар #146 от "Състрадание":

    И аз мога да помогна с една туба.
    Къде събират помощите..
  • 148 И пак състрадание

    4 4 Отговор
    Мъж спира с колата си на светофар. Към колата се приближава някакъв човек и чyka по стъклото. Мъжът спуска стъклото и пита: - Какво има? - Ами, как да Ви кажа, терористи са взели за заложник Bibitko. Искат един милион долара откуп. Ако, не се плати, щели да го полеят с бензин и да го запалят. И ето сега ние ходим и събираме - кой колкото даде.... - И много ли сте събрали? - Ами към 5000 литра...
  • 149 Бай Курти

    2 4 Отговор
    На предстоящите избори,като Боко пак е първи, какви простотии ще пишете!?

    Коментиран от #150

  • 150 илчовски

    2 2 Отговор

    До коментар #149 от "Бай Курти":

    бойко тоз път отива в затвора ......Опитаха с тоя цирк да пробият и на арабския пазар, ама не им се получи. Само че арабите не са като глупавите българи - че на някой му трябвали пари, да ядат скъпа и некачествена стока........Примeрнo прeди 6 мeceцa вкaрaхa oт брaзилcки държaвeн рeзeрв cвинcкo мeco зa бeз пaри и ни гo прoдaдoхa cкъпo.
  • 151 стига безумие

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Странно":

    Ако това е "НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПРЕМИЕР В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ", всички наистина велики българи ще се обърнат в гробовете си!!!
  • 152 патриот

    3 3 Отговор
    В авиацията има едно понятие, наречено "точка на завръщане", която ако бъде премината, самолета вече не е в състояние да се върне до летището от което е излетял, поради недостиг на гориво. След такава ситуация, катастрофата е неизбежна. Съществува друго подобно понятие и то е, "граница на търпение". При хората, тази граница ако бъде премината, "кошера се разбунва" и настъпва хаос с непредвидими последици, но най вече за тези, които са го предизвикали! След 10 годишното управление, ГЕРБ е успял да изградени определени, знания, навици и умения за живот, които сега някакви новипартии искат да анулират, под предлог, че ще рушат Модела Борисов. Не може, да се изхвърляш нещо което работи, без да си представил друго, по переспективно от него! Хора, внимавайте да не стане така, че да загубим "подквасата" дето подквасва млякото, че после нито мутрите, нито партиите им ще ги има!
  • 153 Кирил

    3 3 Отговор
    Продажното Дойче Веле е срам за журналистиката! БГ избирателят би трябвало да е видял колко им струват шапките на т.нар. партии от протеста. Стана ясно кой спонсорира тези партии и кой ще очаква ресто от влизането им във власта- мафията и олигарсите! ДеБъ ще са на ръба на 4-те процента следващите избори, Мая Манолова и Татяна Дончева са аут...Чалгаря ще загуби поне 30 процента. ГЕРБ и БСП, а и ДПС отново ще си вдигнат резултатите. Дано влезе и още една дясна партия в парламента като ВМРО, за да може държавата да си стъпи на краката.
  • 154 Анализаторр

    4 1 Отговор
    Бацо е на път да събере отново отряда Чавдар и да хване къра.
  • 155 Доста прозрачно

    3 0 Отговор
    Кой плати тази статийка, за да прави скрита реклама на ДБ и между другото да оплюва БСП??
    Иначе, мафията е изобразил добре, но твърде късно. Когато БСП се бореха с мафията, ДБ й бяха съдружници, а после бяха безучастни странични наблюдатели и чакаха БСП и президентът да свършат мръсната работа!
  • 156 Сминдух

    2 0 Отговор
    Много обичам да чета брътвежите на Смилов .Много думи ,никакво съдържание .Както обикновено де.
  • 157 21 22

    2 1 Отговор
    Боко боко ко стана боко отиде коняу ряката барабар с ВИНЕТУ
  • 158 аз съм Веска

    1 3 Отговор
    МНОГО ФИЛОСОФИЯ , МАЛКО ИЗВОДИ .
    ТОВА КОЕТО ВИ ЛИПСВА КАТО ИЗВОД Е , ЧЕ " ДОН КАРЛЕОНЕ " ОТ БАНКЯ , НЕ СИ Е ТРЪГНАЛ.
    ОПИТВАТ СЕ ДА ГО ИЗГОНЯТ , КАТО УПОТРЕБЕН И НЕНУЖЕН , НО НЯМА ДА ИМ СЕ ПОЛУЧИ .
    В ПАРТИЙНИЯТ ДОМ , КОЙТО СИ
    ОТРЕМОНТИРА БЕКАПЕТО, ЩЕ СЕ НАСТАНИ МОНАРХИЧЕН РЕЖИМ .
    СЪНУВАТ ЧЕРВЕНИ ЗНАМЕНА, ПЕТЪЛЪЧКИ , ЧУКОВЕ , СЪРПОВЕ .
    ТОЗИ СЪН ВЕЧЕ МИНА .
    НОВИЯТ СЪН Е " СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ " . МАЙ ОБИКНОВЕННО Е БЯЛ , ЗАРАДИ ЦЪФНАЛИ ОВОШКИ .
    ДОПУСКАМ , ЧЕ СЕПТЕМВРИ ЩЕ ПОБЕЛЕЕ ОТ КЪРПИТЕ НА ББ - НОВАТА ОБЕДИНЯВАЩА РЕЛИГИЯ .
  • 159 Гнусeн си ми

    2 1 Отговор
    Смилов, нали знаеш че си голямо мекере.На тези избори ГЕРБ ще има най-малко 95 депутата, и Борисов пак ще бъде министър председател.В това бъди сигурен.И спри да плюеш.Не си толкова умен.
  • 160 Мими

    1 0 Отговор

    До коментар #117 от "Българин":

    Изключително точен коментар! Само "117 Българин" е прозрял истината!!!
  • 161 Ами сега

    2 0 Отговор
    Алоу, Херо Мустафа, какво става със Закона Магнитски? Действа ли още? Ами прилагайте го към хунтата. Какво повече ви трябва? Нищо не е по-различно от Русия, даже абсолютно еднакво. Ха да ви видим демокрацията, де. Или Тиквата ви е ценен като престолонаследника на Саудитска Арабия?? Нарича се ДВОЕН АРШИН!!
  • 162 Матей

    0 0 Отговор
    Кръстника заминава,мафията остава,обсебила държавата,и все ще намери кой да я води.Амбасадата оглушително мълчи по въпроса къкЪв модел на управление ще инсталира,дали ще допусне леко да се реформира или ще се иде към американския модел на тотален морален и материален упадък,въздигане на джендъри и малцинства до небесата,враждуване с Русия.вИЖДАТЕ ЛИ ПРЯКАТА ВРЪЗКА,смени се караула в Капитолия,сменя се и тук,сменя се скоро и А.Меркел,сменя се отношението към Русия от мрачно с враждебно.Оптимизма е хубаво нещо,но и ретроградните сили имат голям подем.
  • 163 ужас

    0 0 Отговор
    Тези не ги чета.
  • 164 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Българин":

    Много си закоревял. Направо си чугун. Гледай малко по позитивно.
  • 165 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дон Корлеоне":

    На али баба /от славяново хасковско / щенапусне преждивременно с 4 генерали сбогом гергино Кратка бе радоста само един мандат