Last news in Fakti

21 Май, 2021 14:50 9 327 36

Марая Цветкова, политолог за ФАКТИ: Чрез скандала с ББР лъсна явната връзка на ГЕРБ с ДПС

  • марая цветкова-
  • политолог-
  • парламентарни избори-
  • 46-то народно събрание-
  • българските патриоти-
  • лява коалиция-
  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • подслушване-
  • ббр

"Коалицията “Българските патриоти” трудно би могла да се откъсне от прозвището “Обединена патерица на ГЕРБ”, каза Цветкова

Марая Цветкова, политолог за ФАКТИ: Чрез скандала с ББР лъсна явната връзка на ГЕРБ с ДПС - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“В 46-тото НС отново ще се говори предимно за плаващи, а не за бетонираните мнозинства”.

Това каза в интервю за ФАКТИ политологът Марая Цветкова.

“Именно изборните резултати на БСП предопределиха тази широка прегръдка на левите лидери”, каза ощя тя.

“Партиите неминуемо предизборно ще изразяват опасението от идването на комунистите на власт”, смята Цветкова. “Лидерите на лявата коалиция принадлежат на статуквото”, допълни политологът.

Свързахме се с Марая Цветкова, за да говорим както за евентуалната коалиция в левия политически спектър и новото обединение между ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ, така и за влиянието, което информациите за ББР, за подслушването на политици и уволненията в МВР и държавната администрация биха могли да имат върху парламентарния вот.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-жо Цветкова, до какво ще доведе една широка коалиция в левия спектър според Вас?

- Трябва да се отбележи, че именно изборните резултати на БСП предопределиха тази широка прегръдка на левите лидери, които в противен случай трудно биха могли да превъзмогнат тежките междуличностни конфликти помежду си. Най-голямата лява партия промени курсa си на отрицание спрямо бившите си членове. Въпросът е дали тактиката на Корнелия Нинова “и сам воинът е воин” ще бъде преобразена в послание в стил “аз доказах, че съм силна и дори другите лидери на партии ми повярваха, че мога да водя борбата срещу ГЕРБ” или ще изглежда като отчаян зов за помощ.

Предстои да разберем дали една такава коалиция ще попадне в предизборните клопки на останалите партии и формации, които неминуемо предизборно ще изразяват в една или друга степен опасението от идването на комунистите на власт. Нека не пропускаме и факта, че една такава коалиция би могла да не смъкне чак толкова много от резултатите на ГЕРБ заради дихотомното мислене, което мнозина граждани имат по този въпрос.

- Една такава коалиция може ли да бъде опит на БСП да има по-голямо представителство в 46-тото НС, с което да поеме управлението?

- Консолидирането в ляво, макар и с редица недомлъвки, със сигурност дава надежда на симпатизантите за едно по-добро представяне на 11 юли 2021 година. Идеята за един голям ляв блок е и в предизборен противовес на останалите русофилски партии, сред които неминуемо ще попадне и тази на Жан Виденов.

- А смятате ли, че това е възможно - следващ кабинет на левицата?

- Шансът тази лява коалиция да получи най-много гласове и около нея да се сформира следващият редовен кабинет към този момент не изглежда голям. Аз продължавам да си мисля, че и в 46-тото Народно събрание отново ще се говори предимно за плаващи, а не за бетонираните мнозинства, на които бяхме свидетели през последните години. Останалите така наречени “протестни партии” ще продължат да говорят против статуквото, на което лидерите на лявата коалиция принадлежат. В този ред на мисли, тази лява коалиция ще има голям комуникационен проблем, освен ако не успее да измести фокуса в друга посока.

- Сформира се и друга коалиция - "Българските патриоти". Каква би могла да е нейната роля в 46-тото НС, ако влезе там?

- За разлика от евентуалното сформиране на лявата коалиция, тази на “Българските патриоти” не буди никакво въодушевление нито сред противниците на националистическите идеи, нито сред техните симпатизанти. Коалицията трудно би могла да се откъсне от прозвището “Обединена патерица на ГЕРБ”. Според мен единственият правилен ход на ВМРО бе отново да се яви самостоятелно на изборите. Коалицията със спорните личности на Веселин Марешки и Валери Симеонов със сигурност не е авторитетна, а като единствен плюс можем да отбележим, че този път Волен Сидеров не присъства в това националистическо уравнение. И въпреки заявките за коалиция без участието на лидерите, кампанията задължително ще трябва да се базира именно върху тях просто защото са най-разпознаваеми.

Друг е въпросът дали принципно има смисъл да гласуваш за коалиция, чийто лидери евентуално ще откажат политически постове. Към този момент само Красимир Каракачанов прави категорична заявка за неучастие и то с поглед към следващите президентски избори. Моето мнение е, че въпреки аритметиката на гласовете, влизането на една такава коалиция изглежда още по-спорно и от влизането в 45-то Народно събрание.

- Правдоподобна ли Ви се струва тезата на Валери Симеонов, че "патриотите" са пострадали от "чекмеджетата"?

- Ако считаме, че Валери Симеонов говори за имиджовите щети от участието в кабинета “Борисов 3“, то тук е прав. Ако говорим в буквален смисъл, определено не смятам, че патриотите са пострадали от чекмеджетата на Борисов, а напротив получавали са облаги от тях.

- Според Вас тази патриотична формация, ако влезе в НС, би ли могла да се коалира с ГЕРБ?

- Мисля, че сформирането на коалицията е основана на коалирането с ГЕРБ. Нямам друго обяснение за безпринципността ѝ. От друга страна, трябва да се отбележи, че от време на време ВМРО прави намеци, че все пак е центристка партия, тоест може да се опита да говори и с БСП по темите за борбата срещу “джендърите”.

- Как настоящите събития - подслушвани политици, уволнения в МВР и държавната администрация, кредитите на ББР, ще повлияят на вота на 11 юни?

- Цялата тази съвкупност от разнородни скандали е в кошарата на ГЕРБ и неминуемо ще смъкне проценти сред симпатизанти им. От ключово значение е, фактът че чрез скандала с ББР лъсна явната връзка на ГЕРБ с ДПС. Основният донякъде печеливш контрапункт на ГЕРБ е говоренето за преврат и подмяна чрез уволненията на личности, заемащи ключови позиции в силовите структури. Да се разчита на късата памет на гражданите обаче, вече не е печеливш ход. Нека припомним, че Близнашки, издигнат от Росен Плевнелиев, е запомнен с огромна административна чистка от над 200 уволнения само за първите 10 дни.

Въпросът тук е какви дивиденти ще могат да извлекат от скандалите останалите партии. Драмите около ББР и подслушването на редица политици, неминуемо донесоха точки на “Демократична България”. Комисията по ревизията пък отвори по-широко вратите на Народното събрание на Мая Манолова и хората около нея. Към този момент партията на Слави - “Има такъв народ”, отново сякаш се дистанцира и гледа отстрани, този път не само защото това е стратегията ѝ, а и защото нямат пряк принос с разкритията по тези казуси.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    14 73 Отговор
    Какъв "политолог" е тая? Да си къса дипломата.
    ДПС ще подкрепи протестиращите партии. Ще видите.
    БСП не са протестна партия!

    Коментиран от #27

  • 2 хаха

    15 88 Отговор
    Скандал с ББР няма. Има само квичене по една опорка на ДБ без да има нито едно доказателство или документ, които да потвърждават внушенията.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    27 5 Отговор
    Како, защо ни обясняваш очевадни неща? Новата партида лаячи застъпва. Какво се Прави по Темата?
  • 5 Стефан

    51 7 Отговор
    ГЕРБ уродливият римейк на БКП заедно с ДПС , създадени пак от същите сладури и с малко пишмандемократична помощ.....какво ни причиниха тези не е истина. Време е за справедливост!
  • 6 !!!?

    14 35 Отговор
    Народът не гласува на изборита защото Мафията прави "Промяната" !!!?
  • 7 да добре

    9 44 Отговор
    От както погнаха олигарсите, в България започна да се лее голяма пропаганда. Наизкачара разни политолози и социолози, които ежедневно се опитват да ни обедят колко зле живеем и как трябва да сменяме модела.

    Коментиран от #9

  • 8 !!!?

    11 37 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Другия път Рашков ще те удари и една "гражданска" палка по кратуната, защото това не ти е като при Боко, да лежиш на кръстовището и да викаш: Закона не е Закон защото Конституцията е над него и Конституцията не е Конституция защото не е писана от Фигуранта !!!?
  • 9 Ако

    22 5 Отговор

    До коментар #7 от "да добре":

    бяха погнати добре! Но там е работата, че никой не ги погна! Просто едни олигарси, бяха ограбени от други, още по нагли и безскрупулни!
  • 10 ДПС ,,оправи "всички партии продажни...

    31 0 Отговор
    В България!Които се докоснаха до щаба на Доган бей са вече изхвърлени в боклука на историята....Също като богомолка ,етническото движение си постига целите и задачите,има пари да изкупи и продаде България,когато си поиска (то вече и отдавна е купена от господарите на ДПС)Много предатели са се родили в тази територия и се продадоха веднага за няколко сребърника!Народа иска възмездие!Българският народ е скромен народ,може и да живее по бедно,но заслужава да види тези безродници, по местата за плащане на измяната и предателството към народ и ДЪРЖАВА!
  • 11 въпросче

    13 8 Отговор
    Марая Цветкова- политоложка... А защо не е Мария? Не сме в Англия.

    Коментиран от #21

  • 12 Селянин

    7 22 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    А гешев и хората му пуснаха ли го в президенството 850 хиляди искат кауна да се махне а ти с 20-30 души искаш арести Хлопать ви главите наизборите ще видим Не с преврати /от30 души/а с избори

    Коментиран от #13

  • 13 Не ядем

    21 5 Отговор

    До коментар #12 от "Селянин":

    доматето с колците като теб, да ни разправяш приказките на Братя Грим за 850 хил.!
  • 14 Gkbb

    17 3 Отговор
    Връзката на Пеевски с Герб , ДПС и БСП е лъснала много отдавна. Олигархията ползва Пеевски като маша за да дере кожата на народа си.
  • 15 Размисли някакви

    11 9 Отговор
    Че ГЕРБ са за затвора е ясно, но лава коалиция да ни управлява, не мисля че ще има голяма разлика. Ако дойдат "червените камери", ще се започне наново крадене и оправдание с предишните управляващи. Този филм го гледаме при всяка смяна на управлението, с познати артисти/политици.
  • 16 Малеее

    7 1 Отговор
    Чакам с нетърпение 110721.
  • 17 Лъсна

    13 0 Отговор
    крадливия г.... на българската политическа класа!
  • 18 малкия

    6 15 Отговор
    С Измисления скандал с ББР продължава да лъсва невъзможността на едни партии и индивиди да се изкачат по-нагоре по йерархичната стълбица на управлението на страната чрез платформи и идеи.
  • 19 ГЮН

    16 0 Отговор
    За дългите години на прехода ДПС са овладяли почти всичките ключови позиции на държавни постове в държавата администрация включителна и в малките населени места. Проектите в МЗ, ТЕЦ - ве, язовири и Горските лесничейства дори и да се стигне до ДАНС.
  • 20 мдаа

    9 3 Отговор
    ДС управлява България чрез Доган и Пеевски. Борисов е тяхната марионетка. ДАНС е ДС. Прокуратурата е ДС. Крепостта на ДС е ДПС. Годишен оборот на корпорация ДС - около 120 милиарда лева. Годишни кражби на корпорация ДС - около 15 милиарда лева.
  • 21 Защото баба и е Мара...

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "въпросче":

    Хората си имат кръстници,не се навирай там, където не ти е мястото,господин(госпожо),, кръстница"
  • 22 Мой

    13 0 Отговор
    Има три нaзнaчeния, кoитo нe кoрecпoндирaт c нищo и кoитo нe рaзбирaм. Шeфa нa Aгeнция пo инвecтиции - бивш члeн нa бoрдa нa ББР, пoдпиcвaл зaeмитe нa ШИШИ, Aнгeл Злaтaнoв, кoйтo ръкoвoдeшe бoeвeтe cрeщу прoтecтa, cтaнa шeф нa CДВР и НAЙ-КOРУМПИРAНИЯТ нoв шeф нa ДНCК. Oбъркaн cъм, чecтнo.
  • 23 Афера

    0 3 Отговор
    От наши брилянтни източници отдавна ги громим!
  • 24 Край

    3 3 Отговор
    Те да те кръстят Марая па после ходи да даваш акъл на хората.
  • 25 ИВАН

    3 4 Отговор
    Тоя политолог, с тая мижитурска муцунка, това име /небългарско/ ... изобщо не я и слушам, защото знам какво ще каже
  • 26 ИВАН

    4 1 Отговор
    Браво и на коментар 10, и да знаете, че все още има много хора които мислят като него ... Чудесен коментар !
  • 27 Николай

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "смях":

    ДПС ще подкрепи този който има шанс да състави правителство. След 2001 г. ДПС е партията която контролира правителството на България и разпределя порциите. За Доган остава цялото агне.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 11111111111111

    5 1 Отговор
    Арест за мутрата ! Спаси България !
  • 30 томка бикова

    5 1 Отговор
    Малко тихичко, малко скритичко, но НИЕ /групировката на боко от Банкя / и тази на меди доганов Винаги сме били Едно и Също.
  • 31 zorko oko

    4 0 Отговор
    Обединени патрЕоти узурпират 'Българските Патриоти" и по-малко ще вземат от предните избори,като ще са аут от Парлмента!
  • 32 Хазо

    4 4 Отговор
    И Каракачанов и БСП видяха, че сами нищо не могат и сега се коалират с каквото може. След като боклука Божков почти влезе смятайте какво идва. ГЕРБ бяха зле, но сега идва утайката. Слави не знае какво да прави и няма кадри, за да управлява, знае само да плюе отстрани. Да е жив и здрав Радев. Той ще ни обърне на 180 градуса и ще си се цункаме с Путин
  • 33 Евала

    3 3 Отговор
    Братя българи! Събудете се !!! Сега имаме уникалният шанс да се отървем от БСП.герб и ДПС !! Друг едва ли ще имаме!!!! БСП сега с дявола ортак ще стане само и само да е в парламента!!!! За да може Корнелия Кирчо Добрев да продължават да трупат милиони!!! Залъгвани хората че мислят за тях! Ако мислеха за тях нека Корнелия и Кирчо Добрев да подарят заграбеното от тях на народа до стотинка!!! Само тогава ще им повярвам!!!!всичко друго е лъжа !!!! попитайте ги колко милиона имат и двамата а те са шефовете на БСП!!!
  • 34 Кумчо Вълчо

    1 1 Отговор
    А ма Маро поради що се срамиш от името на баба си . Е ами иска ти се ама не си оная голямата Марая .
  • 35 5577

    2 1 Отговор
    Не разбрахте ли, че с подобни ла,йномети само ме отвращавате. Омръзнахте ми. Това не е политика. С мутренски акъл и похвати не се формира гражданско общество. Като повтаряте едно и също безпочвено и недоказуемо нещо, не го правите истина, колкото и готино да звучи. Политиката не е да очерниш опонента, а да посочиш грешките му и да предложиш решение какво ти би направил. Но първо да се идентифицираш, за да не си задавам думата КОЙ?
  • 36 4INGIZ

    1 1 Отговор
    Кви доказателства изскаш ве малоу...мнико.
    Даден 1 000 000 000 на 8 човека??И 1 400 000 000 на 1600 фирми??
    Кво ти говори тва бе тъпак??
    Да не мислиш че са дали милиарда на социално слаби??