4 Юни, 2021 09:00 3 395 58

Вицепремиерът на Украйна пред ФАКТИ: Получихме силна международна подкрепа срещу руската агресия

  • украйна-
  • ес-
  • нато-
  • олха стефанишина

Имаме много добър диалог с България и това е предпоставка за развитие на двустранните отношения, отбеляза вицепремиерът по европейските въпроси и евроатлантическата интеграция Олха Стефанишина

Вицепремиерът на Украйна пред ФАКТИ: Получихме силна международна подкрепа срещу руската агресия - 1
Снимка: Венци Михайлов/ ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вицепремиерът на Украйна по европейските въпроси и евроатлантическата интеграция
Олха Стефанишина беше в четвъртък на еднодневна среща в България. Тя се срещна с премиера Стефан Янев.
Олха Стефанишина беше любезна да отговори на въпросите на ФАКТИ преди да отлети за родината си.

През последните месеци се засили напрежението между Русия и Украйна. Каква е ситуацията в момента?
От седем години Украйна се бори срещу агресията на Русия в Донецк и Луганск, така и срещу незаконната анексия на Крим. Последната ескалация на напрежението беше най-сериозната досега.

Русия разположи няколко десетки хиляди войници по границата си с Украйна в района на Донбас, но и на Кримският полуостров. Но ние видяхме незабавната реакция на нашите партньори от ЕС и НАТО. Реакцията на нашите партньори принуди Русия да изтегли войските си. Руската военна техника обаче остана в непосредствена близост до границата.

Това е сигнал, че може да се очаква нова ескалация на напрежението. Ние се готвим за нова провокация. Надяваме се, че международната общност също ще отправи ново и ясно послание към Кремъл.

Трябва ясно да отбележим, че Русия предприема тези актове на агресия в светлината на предстоящите парламентарни избори за Държавната Дума.

В същото време санкциите срещу Кремъл и позицията на международната общност и посланията са нашите партньори са ясен сигнал, че цената на евентуална руска агресия срещу територията на Украйна ще е висока.

Очаквате ли по-голяма подкрепа от президента на САЩ Джо Байдън за прекратяване на незаконната окупация на Крим?
По време на последната ескалация на руската провокация срещу Украйна имаше телефонен разговор между президентите Владимир Зеленски и Джо Байдън. Това е ясен сигнал, че на предстоящия форум на 16 юни ситуацията в Украйна ще бъде обсъдена на високо ниво.

В разговора между Зеленски и Байдън беше потвърдена териториалната цялост на Украйна и осъдена незаконното анексиране на Крим. Ние очакваме САЩ да играя водеща роля при търсенето на мирно разрешение на конфликта.

Виждаме, че Русия не иска прогрес в "Нормандския формат" или "Минските споразумения". В същото време ЕС и НАТО посочват, че Русия е страна в конфликта.

Нужна ли е промяна на "Нормандския формат"?
Украйна вече инициира създаването на "Кримска платформа" като търсене на международен формат, където световните лидери да дискутират стъпките за деокупацията на Кримския полуостров и спазването на човешките права.

Първата среща на "Кримската платформа" е планирана за края на месец август. Очакваме дискусията за спазването на правата на кримските татари да бъде основна тема.

Очакваме "Кримската платформа" да е една от стъпките, която да доведе до мирно разрешаване на проблема с незаконната анексия на полуострова.

Вече имаме ясен ангажимент от САЩ да играе по-голяма роля не само в намирането на мирно решение срещу руската агресия, но и за защита на националната цялост на Украйна и Грузия и признание за демократичните промени в тези две страни.

Каква е вашата оценка на отношенията на Украйна с НАТО?

Украйна е най-големият партньор на Алианс от страните, които не са членки. Допринасяме за колективната сигурност като провеждаме военни учения с нашите партньори от НАТО.

Сътрудничим си в различни области от взаимен интерес. Важното е, че НАТО одобри своята десетгодишна концепция за 2020 - 2030 година. Важното за Украйна, така и за Грузия, е да видят своите перспективи за интеграция в този десетгодишен период. Очакваме това да стане на предстоящата среща на Алианса на 14 юни в Брюксел. По тази причина проведохме редица срещи със страните от Североатлантическия договор.

Важното за нас е, че виждаме политическото единство на Алианса по важни за Украйна теми като териториалната цялост, прекратяване на незаконната окупация на Крим.

Какви са нагласите на украинците към Европейския съюз?
Това е дълъг процес. От пет години Украйна изпълнява Споразумението за асоцииране.
ЕС е един от основните търговски партньори на Украйна. В същото време Украйна е голяма страна и голям пазар с 40 млн. потребители.

От тази гледна точка има големи възможности за икономическо сътрудничество. Ние сме готови да засилим търговските отношения с Общността на базата на Споразумението за асоцииране. В същото време работим за засилване на двустранните отношения със страните членки в светлината на европейската перспектива за Украйна.

Какви са перспективите за развитие на отношенията на Украйна с България?
Имаме много добър диалог и това е предпоставка за развитие на отношенията между България и Украйна. По тази причина очаквам засилване на двустранното ни сътрудничество.

Това беше отбелязано днес (в четвъртък) при срещата ми с българския премиер Стефан Янев.
Предвижда се заседание на Съвместната икономическа комисия, за да се обсъдят синхронизирането на търговските ни отношения. Не на последно място е сътрудничеството в Черноморския регион и по специално за гарантиране на неговата сигурност.

Оптимист съм, че следващата година ще имаме засилване на сътрудничеството между двете страни в стратегическите сфери като политика, сигурността и икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велик българин

    90 5 Отговор
    Окрайна - руската Македония.

    Коментиран от #11

  • 2 beast

    86 5 Отговор
    Трепите руснаци по граничните райони после Русия била агресивна !
  • 3 Големи бузи

    73 5 Отговор
    И на главата,и под нея.А по средата-нищо.Бандеровка,сър..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 5ко

    19 6 Отговор
    Незнам ама от 2 дена ми се е заклещило месо между зъбите и няма махане... кво да направя?

    Коментиран от #10, #22

  • 6 Пазарджиклия

    54 3 Отговор
    Смешни са, после ще вият.

    Коментиран от #8

  • 7 Пич

    29 5 Отговор
    Мале , на тази бих и пуснал няколко бюлетини даже...
  • 8 Даа

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пазарджиклия":

    Като карпацки вълци
  • 9 Реалист

    33 2 Отговор
    Къф тоа вицепремиер бе с наедрели блага:) да дойде и у назе:)
  • 10 Реалист

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "5ко":

    Искърти единия зъб
  • 11 Друг българин

    56 1 Отговор

    До коментар #1 от "Велик българин":

    Точно! Тая рускиня стана украинка и вече мрази Русия. Същото е със сърбоманите в С.Македония към България
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пошла в баню

    51 3 Отговор
    Само дето бяхте тръгнали към Донбас, ама когато руснаците пратиха там на границата армийка нещо размислихте.
    А "международната подкрепа" представяше по медиите си ешелоните с украинска бойна техника, пътуваща на изток, за руска. Нищо че беше украсена в жълто и синьо.
    А Крым наш.
  • 14 Дали май не сте

    58 4 Отговор
    Едно не мога да разбера вече 5-6 години....Щом като има руска агресия,а и имате такава широка подкрепа от целият свят--що си трайкате толкова години ,а не обявите война и не смажете пустите му руснаци? За толкова години само реване и пищяне-агресия та агресия...Ами имайте малко достойнство де-почвайте ги москалите-и без това цял свят ви подкрепя...?!?!? Или друго си е да ревеш-поне може някой долар да падне заради дивашката ви русофобия.....
  • 15 ДИВ

    53 2 Отговор
    Щатите ще ги изстискат като лимон, до кората и след това на буклука.
  • 16 котйо

    30 2 Отговор
    След една МОСКОВСКАЯ,изстудена, тази как ще ми се види ,като ученичка.
  • 17 пешо

    24 2 Отговор
    олха... като бълха ми звучи. мъка...
    иначе, както казват някои в коментарите си - има какво да бъде уважено.
  • 18 Пиши са Олга ма,оу

    39 1 Отговор
    Кво е това Олха?! Като макетата сте - да не е Стоянов,Стояновски да е! Абе я си .........
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Жана

    43 1 Отговор
    Явно Украинците живеят някаква паралелна система. Нямат никакво развитие последните 30 години. Постоянно си търсят нови господари . Това вероятно се дължи на факта че до сега никога не са съществували като самостоятелна държава.
    Все едно България след 1876 година. Трябва само да си намерят един цар от Европата.
  • 21 Сандо

    44 1 Отговор
    Да бъдеш приятел на тези боклуци означава само,че си същия боклук.Има само едно оправдание за това поведение:че сме слуги на един и същ Господар.Останалото са приказки за наивници.

    Коментиран от #23

  • 22 5ко

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "5ко":

    я си измисли свой ник, а не кради на другите. А от драсканиците ти личи и голямото ти скудоумие.

    Коментиран от #25

  • 23 пешо

    26 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    по-скоро е обяснение. това няма как да бъде оправдано.
    ако случайно територията оцелее, един ден потомците ни ще се срамуват за днешните времена. а тия, укрите, нямат никакъв шанс да ги бъде. рано или късно ще стане това, което иска мецан. и голяма част от самите тях.
  • 24 Седесарят.

    18 0 Отговор
    Тия пък!!!.Хе...хе..Русия,се бори за Крим 240 г..ааУкрите ,го взеха без бой,,и се борят 7...Хаха.Сергий,Алексий,,Дмитро,Олххаа,се борят със всички сили..Има време до 200 г.
  • 25 5ко

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "5ко":

    Някой май е станал с дупарата нагоре,не с лошо и с агресия дай малко по ведро
  • 26 1357

    25 1 Отговор
    След, като ги подкрепя целия свят защо от тях нищо не става вече 20-30 години?С кого се срещна временния Мин. Председател в България?!Коя е другарката -рускиня или бандеровка?Защо Украйна говори ,чрез тази другарка за НАТО и ЕС?За какъв Крим ,става дума,който е руски открай време/има докумети,прочетете ги/Другарката говори, неща които изумяват-какви търговски връзки, икономически, политически с България?!Кой е основния народ в Украйна-руснаци.Няма значение, че не харесва на тъпите сащ.Те не са фактор по взаимоотношенията Русия-Урайна.Спорът прилича на спора между България и РСМ.Ставате смешни.
  • 27 ДжафДжаф

    28 1 Отговор
    Олга станала Олха, Владимир станал Володимир, а пък Александър се прекръстил на Олександър! Майко мила откачена! Ренегатството е нещо страшно. Тия са досущ като нашите помаци. То е ясно, че къде по-рано, къде по-късно, Русия ще си прибере териорията, която си е техна. Ще имат, обаче доста сериозен проблем с тая ренегатска паплач. Сибир определено е подходящо място за превъспитание и връщане към корените.
  • 28 Българин

    26 2 Отговор
    Гледам снимката на тази ( "под опашката на коня" ) и си мисля колко предвидлив е бил конникът ( Цар-Освободителя Александър ll ) : Освободил България и създал българска държава (парламент, армия, съд), премахнал смъртната присъда и крепостничеството в Русия, въстановил Финландия, парламента и валутата и... а украинското и полското наречие, направо забранил на обществени места. Но комунистите не го послушаха. 🤔
  • 29 Седесарят.

    22 2 Отговор
    Русия си размести войската и цял свят се,, възмути,,.. И заскимтя. На умряло. Е, щом имате подкрепата на,, Целия Свят,, ами нападайте!! Олха.!!
  • 30 НямакъщавБарцел

    15 1 Отговор
    И там имат калинки.
  • 31 Възраждане

    15 2 Отговор
    А знаете ли... Царство България с кого граничеше преди 1000 години? - ами с КИЕВСКА рус! Сатанистите са майстори в това да настройват братя срещу братя! - Шиити срещу сунити, македонци срещу българи, руснаци срещу украинци. Китай ще им го набият много здраво
  • 32 Тъпанарско

    21 1 Отговор
    Ако имаше агресия, сега нямааше да има "Украйна". Всяко друго, примерно - заплаха, ДА, на агресия си е тъпанарско.
  • 33 Димитров

    20 3 Отговор
    И в какво се изразява руската агресия?
    Кой постоянно бомбардира мирното население?
    Говорите само неверни неща!
    Помислете и за възможностите си,!?
  • 34 хахахаххахаха

    14 0 Отговор
    Толкова силна, че останахте у без приходите от транзита на газ. Както и без източна Украйна
  • 35 dsсса

    14 1 Отговор
    Получихте потупване по рамото. Казаха ви "браво, браво", ама сега те нагъват пържолите, пък вие спанака.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 естет

    16 1 Отговор
    От Олга станала Олха!Смях!
  • 38 Българин

    2 13 Отговор
    Бой по москалите!

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 А бе

    12 1 Отговор
    И тази пролет руснаците ви секнаха мераците за Донбас. Още нещо- спрете да сменяте имената на българите в Украйна, да им забранявате да учат и говорят български. Тук продажните ни журналисти мълчат но ние знаем...
  • 41 Тъжно

    10 1 Отговор
    "Кажи ми с кой общуваш, за да ти кажа какъв си!".
    Направило ми е впечатление, че насилниците общуват със себеподобни, дори неосъзнатите като такива.
    Колко рускоезични деца, жени старци избиха в Донбас над сто в училища, болници, жилищни сгради?
  • 42 отан

    10 1 Отговор
    недуразумението украйна е плод на подараци от бошевиките и е идентична със измислената северна македония
  • 43 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Използвай свой ник, натовец !

    Коментиран от #44

  • 44 Българин

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    що бе, аз тоя съм го патентовал в патентно ведомство. айде да се съдиме!
  • 45 МУТРАТА

    4 0 Отговор
    АКО ЕРДОГАН ГИ ВОДИ КЪМ ПРОПАСТТА ТО НИЕ ГИ ЧАКАМЕ НА ДЪНОТО С НАШИЯ БАНКЯНСКИ КРАДЕЦ ДЕТО БЪКЕЛ АНГЛИЙСКИ НЕ ЗНАЕ !
  • 46 Украинската

    6 0 Отговор
    Върхушка са соросоиди, които предадоха народа си за няколко западни сребърника и фалшиви обещания.
  • 47 георгиев санди

    0 6 Отговор
    Мръсните ушанки са агресори,империалисти и долнопробни джебчии.
  • 48 Олха Украинската беше Олга Рускинята??

    11 0 Отговор
    Вашия Украински език е като Този на РСМ!!!! Ка ъв Крим търсите, временно го включи Хрухчов към УССР и вие Олга решихте, че е ваш, НЕЕ бил никога, и няма дасе случи! 2/3 от населението в Държавата ви са Руснаци, ходил съм, видял съм, разговарял съм!! Бутат ви за Пушечно месо и вие си вярвате!! Бандеровците са 20%в Държавата ви, оснаналотоРумънци Унгарци, Еврей Българи Цигани!!! След Лвов на запад и Поляци!!! Кротувайте, защото ще последвате съдбата на бивша Югославия, това ви чака Олга!!
  • 49 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    5 0 Отговор
    Тия от покрайнините на ГОЛЯМАТА и велика държава
    им се привижда „руска агресия”, за да са в крак
    с новите си краварски „приятели”...
  • 50 Дон

    1 0 Отговор
    Преди повече от 400 години, Мигел де Сервантес (Дон Кихот де Ла Манча) е изрекъл свещенните думи, "свободата Санчо, е най великото благо с което Бог е дарил човечеството"! За жалост, толкова години по късно, все още има държави, а и отделни хора, които потъпкват това велико благо, за да изпитат удовлетворение от страданието на подтиснатите.

    Коментиран от #53

  • 51 Бесен Язовец

    3 0 Отговор
    Без значение дали имат или нямат подкрепа кривнат ли към ДНР ще ядът боя от Руската армия без много церемонии!
  • 52 Транссексуален

    1 3 Отговор
    Подкрепям Украйна!
  • 53 пешо

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Дон":

    дон-чо, пише се "потиснати".
    само за сведение.
  • 54 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Те такива трябва да бъдат вицепремиерите -с две висши образУвания ..отпред!
  • 55 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    КОЛКО ЛИ БАЩИ СЕ РАДВАТ ,ЧЕ ДЪЩЕРИТЕ ИМ НЕ СА ТЪ ПИ БЛОНДИНКИ !!!!!!!!!!!!!!!!???????????
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Павел

    1 0 Отговор
    Украинство - это заразно!
  • 58 Олга Рускинята? - Олха Украинката?

    1 0 Отговор
    Имате си Майдан и Цветна революция!! Цъфнахте и вързахте! Младите Украинки наводниха Европа, какво работят?? Други, млади хора си продават Органите, за съжаление!!! Използват ви Беднотия та, да се конфронтирате с Русия!!! И Румънци и Унгарци и Поляци чакат да си вземат земите, загубили по времето на СССР!!! На Исток, живеят Руснаци, в Крим Руснаци и малко Татари!! Не Рийте прекалено много!! По Скромно!!!