Last news in Fakti

10 Юни, 2021 10:00 2 572 33

"Гардиън": Байдън пристига в Европа, за да събере съмишленици за втора Студена война срещу Китай

  • сащ-
  • джо байдън-
  • китай-
  • русия

На европейците им изглежда така сякаш новата администрация в Белия дом се опитва да върне часовника назад към по-спокойна и не толкова войнствена епоха

"Гардиън": Байдън пристига в Европа, за да събере съмишленици за втора Студена война срещу Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Започващата в петък среща на групата на най-развитите държави, известна като Г-7, е сред коментарните теми в западния печат. В тази връзка в. "Гардиън" анализира обиколката на президента на САЩ Джо Байдън и намеренията му за предстоящите му срещи на Стария континент, пише БТА.

Британският всекидневник излиза с коментар, озаглавен "Мисията на Джо Байдън на срещата на върха на Г-7: да събере съюзници за следващата Студена война".

Изданието отбелязва, че тази седмица Байдън ще прекоси Атлантика, носен от вълна на добра воля. Защото след 4 години с Доналд Тръмп европейските лидери са благодарни дори и за самия факт , че сега САЩ имат президент, който вярва в демокрацията и разбира дипломацията.

"Гардиън" припомня, че в своя статия, която публикува във в."Вашингтон пост" в навечерието на обиколката, Байдън говори за "подновена" и "непоколебима" ангажираност с трансатлантическите връзки, основани на "споделени демократични ценности".

Маршрутът на Байдън започва в Корнуол със срещата на лидерите от Г-7. Следват Брюксел и срещата на високо равнище на НАТО, както и срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

Намерението на Байдън е да организира вълна на западна солидарност преди последната си спирка в Женева, където ще разговаря с руския лидер Владимир Путин, посочва "Гардиън".

Възстановка на хореографията на Студената война би устроила Путин, защото ще поласкае неговата преструвка, че Русия още е суперсила. Всъщност Вашингтон гледа на Москва като на западаща сила, която компенсира своето свиващо се влияние с буйстване там, където може, причинявайки злини и сеейки раздори. Путин е смятан за дразнител, а не за съперник, коментира британското издание.

Това обаче е в отчетлив контраст с американския възглед за Китай - реална суперсила и източен полюс, който Байдън има предвид, когато говори за съживяване на съюза на западните демокрации. В тази връзка отказът от разрушителната риторика на Тръмп може да е подвеждащ, смята авторът.

На европейците им изглежда така сякаш новата администрация в Белия дом се опитва да върне часовника назад към по-спокойна и не толкова войнствена епоха. Всъщност Байдън идва, за да каже на Европа да се сплоти за предстоящата надпревара с Пекин за глобално надмощие.

Според автора на "Гардиън" Рафаел Бер Байдън има смътна представа за Брекзит и го смята за безсмислен саботаж на европейското единство. Белият дом предпочиташе Великобритания да е глас в подкрепа на САЩ, който има влияние вътре в ЕС. Европейските лидери обаче нямат много време преди да решат на чия страна да застанат - на Вашингтон или на Пекин.

Лесно е да натрупаш негодувание от глобалното американско перчене и да изтъкваш лицемерието в твърдението на Америка, че е маяк на политическата свобода, отбелязва авторът. Алтернативата обаче е експанзионистична тоталитарна държава, която се бори срещу демокрацията и понастоящем извършва геноцид срещу уйгурите.

Ако Китай беше по-бедна страна, мисията на Байдън щеше да е по-лесна. Икономическата пропаст между установената суперсила и претендента обаче намалява. На глава от населението американците все още са много по-богати, но до края на десетилетието Китай може да задмине САЩ по БВП, прогнозира "Гардиън". Това идва заедно със световно лидерство в технологиите, които може да се използват и за военни цели, а това държи Пентагона на тръни, смята британският вестник.

По време на Студената война Кремъл поддържаше правдоподобно военно съперничество със Запада, но не беше икономически конкурент за дълго. Рухването на съветския модел изглежда показа, че политическата свобода и благоденствие вървят заедно. Не може да има инициатива без пазари, не може да има пазари без честни правила и не може да има спазващи се правила без демокрация. Хибридният модел на авторитарен капитализъм на Китайската комунистическа партия изглежда опровергава тази теория.

Авторът припомня, че когато Г-7 е била създадена през 70-те години на миналия век, нейните членки са разполaгали комфортно с доминиращия дял от световното богатство. Тогава имаше естествено асоцииране на либералните демократични институции с икономическия успех. Днес общият БВП на тези 7 държави вече е само 40 на сто от световния. Западът все още е богат, но вече не е световната Суперлига, на която всички завиждаха, отбелязва "Гардиън".

Китайските пари дават на Европа търговски стимули, които се съревновават с нейната възвишена риторика за демократичните ценности. Китай е най-големият пазар за германския износ. По-малките членове на ЕС приветстваха китайски инвестиции в инфраструктурата и бизнеса, въпреки че не спират да нарастват опасенията за заложени капани в политиката и сигурността. Огромна търговска сделка между Брюксел и Пекин, подписана миналата година и смаяла Вашингтон, в момента е замразена като част от ответните мерки заради европейските критики срещу нарушаването на човешките права от Китай.

Правителствата на държавите от ЕС обаче просто не усещат същото равнище на належаща необходимост за сдържане на Китай, смята авторът на "Гардиън".

Географията също е фактор, посочва той, и изтъква, че САЩ имат ангажименти в района на Тихия океан и към Тайван, където Великобритания и Франция просто са зрители. Има и концептуална разлика, подчертава "Гардиън".

Както го формулира дипломат, цитиран от вестника, Европа не харесва това, което Китай върши, а САЩ не харесват това, което Китай представлява. Идеята САЩ да бъдат заменени през този век като първостепенна глобална сила е екзистенциално ужасяваща за Вашингтон.

Сега американският президент Байдън призовава западните лидери да демонстрират сила чрез солидарност, защото перспективата за разделение, упадък и дискредитиране на демокрацията е по-реална от когато и да било по време на 50-годишната му кариера във Вашингтон, анализира "Гардиън".

През този половин век Байдън успяваше с търпение, дипломатичност и любезна сдържаност. С този стил той печели признателна публика в Европа. Маниерите на американския президент обаче не бива да бъдат смятани погрешно за признак на мекота в целите; благоприличният стил е впрегнат в услуга на предаването на твърдо послание.

Байдън не пристига през Атлантика, за да тъне в носталгия за съюзите, които спечелиха първата Студена война. Той бие барабана, за да събере участници за втората, заключава "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хфхгф

    9 43 Отговор
    покрай бойко намразих диктатори , долу китай беларус и диктаторчето путин

    Коментиран от #3

  • 2 мислещ

    30 4 Отговор
    Глупости, та нали китайците са основни спонсори на (анти-)демократическата партия и те си сложиха тоя изкуфял дядка.
  • 3 мислещ

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "хфхгф":

    Ама Ердоган и Педофила нещо ги пропусна, що така?

    Коментиран от #5, #13

  • 4 Цвък

    4 8 Отговор
    Китай е наш враг. Байдъне, дай 4% бре.
  • 5 Вова император

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "мислещ":

    Кой педофил визираш?

    Коментиран от #7

  • 6 То ако

    12 1 Отговор
    го питаш и той не знае за какво идва ама както и да е. Да си седи в Америка та!

    Коментиран от #14

  • 7 мислещ

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вова император":

    Този от статията. Или понеже е "демократ" ще се правим, че не виждаме; нищо, че е документирано многократно?
  • 8 123

    30 0 Отговор
    Единственото вярно в статията е, че американци и англичани искат нова студена война. Искат и гореща, но... не им стиска
  • 9 Декларациите

    21 0 Отговор
    Са едно а действителността е друга. Успех за свободни пазари а всячески спъваме пазарните отношения между държавите. Пример северен поток.


    А ето пример със статията на този вестник:


    "Не може да има инициатива без пазари, не може да има пазари без честни отношения"
  • 10 Шайба

    35 0 Отговор
    Не бяха ли същите тия американци,които превърнаха Китай в суперсила,като изнесоха собствената си индустрия там,полакомени от евтината работна ръка и възможностите за огромни печалби на чужд гръб.Събудиха дракона и сега се вайкат ,че ще им изгори селото,а в същото време ръчкат и мечката в собствената й бърлога,не знам с какъв акъл ги правят тия работи или просто така им се получава,заради безмерната им алчност и желание за господство.Безумци!

    Коментиран от #11

  • 11 мислещ

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шайба":

    Те китайците отдавна са ги завладели, не остана кой да се вайка, освен шепата останали нормални обикновени хора, които няма какво да направят по въпроса.

    Коментиран от #16

  • 12 Ади сега ?!

    22 0 Отговор
    ''Тази седмица Байдън ще прекоси Атлантика, носен от вълна на добра воля'' ?! Той, личният му лекар, не знае на каква вълна се носи, тия от "Гардиън", как го разбраха ?
  • 13 хфхгф

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "мислещ":

    забравих го и той долу , америка не съм казал че са светци ама поне имат желязна съдебна система , не като наще дикататорчета тука да вкарват невинни и неудобни на властта по арестите като путин лукашенко и ердоган !

    Коментиран от #31

  • 14 бл.134 в Зап. парк

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "То ако":

    М. на му на Бейдън и на победена Европа.
  • 15 всъщност

    23 1 Отговор
    Байдън вече може и да е забравил за какво точно идва в Европа обаче идеята за Студена война(а изобщо за каквато и да е било война)е може би най-лошата идея, която може да им дойде на краварите. Много вероятно е тази идея да не се възприеме от европейските лидери така, както им се иска в кравария. Колкото и да са природно тъпи и страдащи от исторически предразсъдъци еврогейците са наясно че светът вече се е променил много и това което е било актуално преди 50 години сега е съвсем различно и изисква друг подход. Предостатъчно светът е търпял краварските(и на техните близки съюзници)своеволия и престъпления спрямо планетата и човечеството.......крайно време е на този модел да бъде сложен край! Началото на края вече е положено, и краят на ЗАПАДналите приближава с всяка изминала година.......каквото и да правят краят им е неизбежен, но те улисани в алчност и желание за световно господство не могат да го разберат! Краят накравария и цялата ЗАПАДнала "цивилизация" ще бъде скоро и по този начин останалия свят ще се отърве от тяхното варварско държание и наглото и безотговорно отношение, което винаги са демонстрирали!

    Коментиран от #27, #29

  • 16 Шайба

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "мислещ":

    Обикновените хора,и китайци и американци са просто едни заложници в играта на богове,която си разиграват умопомрачените с власт.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гледам и виждам

    19 0 Отговор
    С две думи страхът от възходът /икономически и военен/ на Китай кара алчните американци да вкарат Г- 7 в нова студена война. Защо на никой не му пречи Китай а само на тях? Ами длъжници са им с няколко трилиона долара и сумата ще продължава да нараства. С тези темпове да края на деситилетието Китай ще стане фактор в цял свят а Америка в колапс.

    Коментиран от #21

  • 19 Димитров

    19 0 Отговор
    Смях,много смях в залата!
    Иска му се на автора написаното да е реалност,но смях, глупости с които интелигентен и информиран човек ще се усмихне!
    Реалността:
    Русия номер1 във военната област,а
    Китай номер1 в световната икономика!
    А
    Обединеното кралство много назад,само Стари лаври!

    Коментиран от #25

  • 20 Истината

    11 0 Отговор
    е ,че в САЩ скъсват Джо от вицове,също като наш Тошо едно време!
  • 21 233

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гледам и виждам":

    По -скоро ще е !
  • 22 мими

    4 0 Отговор
    "Заместник-председателят Джо Байдън е на път за Босна, Сърбия и Косово. Белият дом го нарече" Операция Дръж Байдън далеч от микрофона "." - Джей Лено
  • 23 хихи

    1 0 Отговор
    "Знаете ли, една статия в" Вашингтон пост "днес каза, че някои медицински експерти вярват, че Джо Байдън може да е имал ботокс. Всъщност вие знаете как биха могли да кажат - изражението му не се промени, когато го попитаха за косата му. - Джей Лено
  • 24 съдията Дред

    10 0 Отговор
    Бай Дън вярва в демокрацията и разбира дипломацията? Това някаква шега ли е ? Щото за тях недемократично е всичко , което не е сляпо подчинение на диктата им.
  • 25 За русия се шегуваш

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Димитров":

    Нали 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #32

  • 26 Интересно...

    11 2 Отговор
    Според "Гардиън" Русия не била нищо освен дразнител а Китай световна военна сила. Искат да изместят фокуса върху Китай като игнорират Русия. Как ще убедят Г-7 за студена война срещу Китай след като не представлява заплаха за Европа а само за тях? Търговията процъфтява и европейските държави няма да се лишат от това за сметка на болните амбиции на америте. А последните виждат, че края им наближава...
  • 27 избираТела

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "всъщност":

    Бутнат ли щатите, русия ще върне света в средните векове.
    Но, това естествено няма как да стане.
  • 28 мародер

    1 0 Отговор
    Статията сама доказва безсилието на "западната демокрация" пред възхода на изтока! Новият съюз ще затвори още по здраво клещите за свободна търговия и обмяна на технологии и вместо да печели от това той(запада) само ще губи!
  • 29 Ерец

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "всъщност":

    Краят на ЗАПАДНАТА цивилизация ще го видиш през крив макарон
  • 30 ТОВА Е

    1 0 Отговор
    ПУТИН ЩЕ ИДЕ ЗА ГЪБИ И НЯМА ДА СЕ СРЕЩНЕ С БАЙГЪН

    Коментиран от #33

  • 31 Дрънкаш

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "хфхгф":

    Тъпотии
  • 32 Въобще

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "За русия се шегуваш":

    не се шегува.Това е самата истина.Ако не беше така тъпите американци вече щяха да са се пробвали с военен конфликт
  • 33 Има пълно право

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "ТОВА Е":

    да отсвири наглия дядка,който не знае какво говори.И срещу кого.