Last news in Fakti

5 Юли, 2021 13:00 5 272 18

Калоян Методиев: Посланическият водевил в България излезе от контрол

  • румен радев-
  • посланици-
  • стефан янев

Правилата са прости: президент се среща, договаря и разбира с президент, премиер с премиер, министър с министър. Това е нивото

Калоян Методиев: Посланическият водевил в България излезе от контрол - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посланическият водевил в България излезе от контрол. И вече не е просто унизителен, а вреден за държавата. Надпреварата на президентската и правителствена институция за снимка с някой посланик ни докара до положение на треторазряден обект на политиката лишен от достойнство и себеуважение. Дебалансираните срещи на президент, премиер и министри вече са всекидневие. Дори не питам какво си мислят, че ни казват с тези фотографии.

Това коментира във "Фейсбук" Калоян Методиев.

Проблемът има поне две важни измерения. Първо, в общия случай нашите посланици (малцината, които работят нещо) често чакат с месеци, за да бъдат приети от някой началник на отдел на съответната страна. И това не е преувеличение. Второ, ние сме национална държава, стар член на ООН, седим на една маса и гласуваме с останалите в ЕС и НАТО, народ равен с другите народи, имаме своя история, специален език, стара култура, национални символи. Съществуваме и ни има.

Безспорен факт, че държавите не са равни - има силни и слаби, големи и малки. Но е факт, че има малки държави с достойнство и присъствие на международната сцена, чиито държавници защитават националното достойнство до най-елементарните му форми. И такива са мнозинството. И така решават проблемите си и се движат напред.

Правилата са прости: президент се среща, договаря и разбира с президент, премиер с премиер, министър с министър. Това е нивото. Това те прави субект на политиката - партньор, събеседник, фактор. Разбира се, няма нищо нередно държавник да се среща с посланик, но не може изключенията да се превръщат в правило, а още повече в център на политиката ти, както се случва у нас.

Без самоуважение не може да има национално развитие, икономически и социални резултати, стабилен български бизнес, собствен елит във всяка сфера на живота, сигурност за семейства, фирми, институции. Всяка страна гледа първо своя собствен интерес – така е устроен светът и така трябва да бъде.

Унижението, което понасяме като общество трябва да се прекрати, защото станахме за посмешище и на Изток, и на Запад. Новият премиер и президент на страната, които ще изберем, трябва да уважават достойнството на държавата и народа си и да го защитават по всякакъв начин у дома и навън. В началото е самоуважението.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    63 6 Отговор
    А нещо как Райков предложи на Райков да назначи Райков за посланик !

    Коментиран от #7

  • 2 !!!?

    20 79 Отговор
    Фигурант се среща с Фигурант - на ниво пенсионирани генерали, чиято "черна кутия се намира в Кремъл !!!?

    Коментиран от #4, #11

  • 3 българка

    47 12 Отговор
    Съгласна съм с автора!
  • 4 И ОТНОВО

    44 3 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    Липсата на ум обикновено е съпроводена с простотия в излишък‼️
  • 5 Просто човек

    30 15 Отговор
    Дрън-дрън... като те изгониха,не спираш да плюеш!
  • 6 Верно ли

    48 15 Отговор
    А нещо за бивш премиер с Ердоган??? Може да е "водевил", ама нали някой трябва да оправя бакиите, дето ги надробиха ония илитерати от гроб...

    Коментиран от #10

  • 7 И още

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    е посланик другаря !
  • 8 Глей ти

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Съществуваме и ни има.
    Ако продължаваме, както досега, няма да е задълго.
  • 9 иванова

    16 15 Отговор
    Защо не ги оставите "хорицата " да се порадват,че са станали министри! От къде да знаят ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ПРАВИЛА ,КАТО ГИ СЪБРАХА ОТ КОЛ И ВЪЖЕ!
  • 10 иванова

    12 10 Отговор

    До коментар #6 от "Верно ли":

    ЕРДОГАН-харесваме ли го или не- е президент на влиятелна държава!

    Коментиран от #12, #14, #15

  • 11 Врачка

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    Толуп с криминално минало и неясно настояще се среща със султан Ердоган?Може би търси политическо убежище?Въпросът е какво е прошепнал в ухото на Ердоган лицето Борисов?
  • 12 Глей ти

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "иванова":

    На какво влияе? Освен на Шкафа, на нищо друго. След като направи гафа с руския самолет, само след 6 месеца отиде да целува г....е в Русия. Шест месеца в политиката са нищожно кратко време.
  • 13 Кумчо Вълчо

    16 4 Отговор
    А предните от къде ги събираха ? От кофата с боклук.
  • 14 Верно ли

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "иванова":

    Да съм казал нещо за Ердоган - питам тоя с мозъчния напън де го БИВШИЯ в целата картина!
  • 15 До т.н.Иванова

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "иванова":

    Навярно бихте живели в неговата държава?
    Защото ББ сигурно за това се стяга.
    А новите министри някои са завършили Хараре.Съмнявам се,че се радват чак толкова на снимки с посланици.
    За разлика от предишните излъчват знание и достойнство.

    Коментиран от #16

  • 16 Корекция

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "До т.н.Иванова":

    Харвард
  • 17 Gowo

    4 0 Отговор
    Калоян пропуща нещо И туй нящо е , че някой го е започнал тУй нящо Е няма как да не отбележим ,защото го отбелязваме че след 11 години слугинчески визити и пълзене пред чужди дипломати и лидери сега да не води след себе си последици за цялата ни държавност и политическа незврачност.Пример е наскоро провелата се неофициална среща на Борисоф пред Портата.Ами Калояне , нали тоя бе ни топ дипломат последните години.Ми спомени го по име.И ти ли бе Калояне.И ти ли ...
  • 18 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор
    Нека върнем бат Бойко , за да се среща , договаря , прегръща , ръкува , снима и целува с когото и да е , където и да е , както и да е ! Той е БОГ и нищо не може да му се откаже ! Личен , наш , персонален БОГ !