Last news in Fakti

7 Юли, 2021 16:00 7 119 44

"Епицентър": Левите президенти, които не са срещу Русия, бойкотират Триморието на Радев

  • триморие-
  • румен радев-
  • русия-
  • политика

Американската инициатива сближи Румен Радев с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и тя ще гостува специално на форума

"Епицентър": Левите президенти, които не са срещу Русия, бойкотират Триморието на Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шестата среща на върха на Инициативата „Три морета“, домакин на която е президентът Румен Радев, започва своята двудневна работа на 8 юли в София. Инициативата е на президентско ниво и обединява държавните глави на 12 страни членки на ЕС от Източна Европа. Както вече писахме, форумът се провежда под егидата на САЩ.

Американският конгрес прие декларация за „Три морета“, в която се казва, че е „противодействие на руското и китайско злонамерено влияние“. Очаква се видео приветствие да отправи американският президент Джоузеф Байдън. Особено активни в инициативата са Полша, Румъния и Балтийските републики, a от година такава активност проявява и България.

През октомври 2020 г. на символична церемония в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“.

От документите на форума става ясно, че мнозинството леви президенти в Европа знаково няма да уважат събитието.

В София ще липсват президентите на Чехия - Милош Земан, на Хърватия - Зоран Миланович, на Австрия - Александър ван дер Белен, на Словакия - Зузана Чапутова.

Австрия демонстрира пренебрежение към Софийската среща и изпраща заместник-външен министър, а Чехия и Словакия са представени дори не от премиери, а от вицепремиери.

Прави впечатление, че отсъстващите президенти са от европейската левица, които не са настроени срещу Русия.

Присъстващите на Софийския форум държавни глави са основно от ястребското крило срещу Русия начело с полския президент Анджей Дуда и румънския Клаус Йоханис, които са основните говорители и двигатели на Инициативата. Полша дори внесе 750 милиона долара в общия фонд. От балтийските републики идват президентите на Естония - Керсти Калюлайд и на Латвия - Егилс Левитс, с видео-обръщение ще участва президентът на Литва Гитанас Науседа. Това позиционира българския президент Румен Радев в една ясно очертана антируска група, с която той явно добре работи през последните години.

Естествено Русия е против поредното блоково формирование. Европейската комисия е резервирана към инициативата и я наблюдава - неин представител в София ще бъде изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

Германия и Франция са подозрителни спрямо този проект на съюз вътре в Евросъюза.

Чрез своя президент Франк-Валтер Щайнмайер Германия ще следи отблизо форума в София, защото се изгражда в рамките на Европейския съюз, но Федералната република отказва да участва с пари с аргумента, че Берлин дава достатъчно поне на 5-6 големи инициатива на ЕС.

На форума ясно личи идеологическото разделение между отделните страни членки по отношение на ляво-дясно, консервативно-либерално. Лявото и консервативното са скептични срещу формата, докато дясно-либералното го форсира.

Президентът Радев се опитва са извежда на преден план икономически ползи, за да замъгли антируския характер на инфраструктурните проекти, което му отнема леви гласове за изборите през есента.

Справка относно изявленията по темата в българските медии показва, че основни говорители в полза на „Три морета“ през последната година са Румен Радев, Цветан Цветанов и Елена Поптодорова.

Показателно е, че Радев е поканил за модератор на форума бившия зам.-министър от НДСВ и краен неолиберал – Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие, която нашумя с редица скандали.

Румен Радев поиска да е домакин на Инициативата, въпреки заявеното официалното искане на естонското и българско правителство тя да се проведе в Талин през 2021, защото заради пандемията не можа да има присъствена среща през лятото на 2020 година. След изричното настояване на Радев домакинството бе прехвърлено в София. На срещата в Талин по предаване на щафетата присъстваха само Радев, естонската президентка Керсти Калюлайд и полският президент Анджей Дуда.

Американската инициатива сближи Румен Радев с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и тя ще гостува специално на форума.

Припомняме: Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави-членки на Европейския съюз – Република България, Република Естония, Република Латвия, Република Литва, Република Полша, Чешката република, Словашката република, Унгария, Република Словения, Република Австрия, Република Хърватия, Република Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    32 12 Отговор
    И тоя 1 млрд USD, който ушким ще дойде като икономическо подпомагане, пак ще ви го отпуснем през МВФ като заем с палава лихва. Триморието е историческия географски район на Хазарския Хаганат.

    Коментиран от #25, #26

  • 2 Владо

    41 9 Отговор
    Ми на хората им омръзнала тая идиотщина.
  • 3 аман

    47 9 Отговор
    Би било добре източна Европа да си има свой съюз в съюза, който да служи нито на американски, нито на руски интереси.

    Коментиран от #17

  • 4 Радев

    19 50 Отговор
    Не го харесвах, ама щом е от Американците не от ушанките, май ще го захаресвам.
  • 5 яяяя

    49 15 Отговор
    Вари го, печи го, накрая всеки става клоун плевналиев!
  • 6 ПИШ

    16 40 Отговор
    Радев е комунист!

    Коментиран от #7, #20

  • 7 Бат Бойко дъртия комунист

    17 34 Отговор

    До коментар #6 от "ПИШ":

    Радев е най големия комунист и русороб.

    Коментиран от #9

  • 8 Българка

    18 32 Отговор
    Защо от Епицентър се опитват да правят внушения? Румен Радев на срещата на върха в ЕС категорично заяви, че България и той подкрепят диало на РС с Русия. Инициативата три морета не е военен съюз, а икономически.

    Коментиран от #29, #44

  • 9 абе бавноумник

    8 6 Отговор

    До коментар #7 от "Бат Бойко дъртия комунист":

    Чети добре или пишеш каквото ти говорят звездите.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пука му

    17 8 Отговор
    на Мунчо за Три морета, ала бала Пет морета. Избори идват на есен и се прави на интересен! Че и с рима го докарах.
  • 12 Бат Бойко дъртия комунист

    6 45 Отговор

    До коментар #9 от "абе бавноумник":

    Радев е слуга на Путин.Построи му Руски поток с три милиарда български пари.

    Коментиран от #13

  • 13 Българка

    30 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бат Бойко дъртия комунист":

    Пий си хапчетат и стой на сянка! Звездите ли ти казаха, че Радев е построил руски поток?

    Коментиран от #14

  • 14 Бат Бойко дъртия комунист

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Радев заговорничи с Ердоган в Истанбул.
  • 15 хлъзгава тема

    26 5 Отговор
    заради триморието Радев може и да загуби изборите от Бойковата шушумига, Кантарджиев.
  • 16 локвите

    33 7 Отговор
    Трите морета ще станат трите гьола.Откъде ще дойдат парите бе.От балтийските джуджета или полските алкохолици.Американците ще дадат три пръста с преобладаващ среден.Те имат само един джоб-за вземане.Джоб за даване нямат.А и сметките се правят,ама кръчмарите ги няма.А те са в Москва и Берлин.
  • 17 никога

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "аман":

    триморието не е служило на интересите на тези, които участват в него, те са само дървата с които трябва да се подпали огъня.
  • 18 честен комунист

    10 3 Отговор
    И тоя е един комунист лъжец майкопродавец подлога на западна джендърландия който плаща повече на негова страна е
  • 19 Матей

    16 2 Отговор
    Радев се направи на улав и пусна по медиите надлежна пропаганда за уж икономическия характер на триморието,това ще му донесе дългосрочни негативи.Защо толкова се натиска да домакинства поредната заговорническа среща,сигурно се надява да блесне пред американците и с тяхна помощ да вземе втори мандат.За военни цели си има нато,но за икономически американците решиха да организират специален кордон за икономическа изолация на Русия,а може би и Китай.Изолацията би могла да има и стратегическо значение и приложение,до степен изграждане на нова желязна завеса и студена война.
  • 20 Тошко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПИШ":

    Какъв е? Има няколко вида, червен, син и хамелиом!
  • 21 ИНЖ

    7 13 Отговор
    Защо трябва да отчитаме мнението на РФ!? Това са 12 независими държави, които са решили да си сътрудничат. За своето благо, а не против трета страна. На Съветите им пречи това, че колкото по-добре се развиват тези страни, толкова повече ще отслабва руското влияние.
  • 22 Демагога

    10 0 Отговор
    Ко Каза, Ко Каза, ТриМорието Било на Радев ли, Айде бе, дето го изгониха от форума в Талин ли ????
  • 23 mi6osp

    6 1 Отговор
    Чехия, Хърватска, Австрия и Словакия. Тоест липсват само президенти на държави, които не граничат с морета.
  • 24 2121

    12 5 Отговор
    Правилно!Това са Чехия, Словакия, Хърватия Австрия.Три морета са насочени срещу Русия- нар. Анаконда.Румен Радев да внимава с кого се заиграва.Другарката Сталинка Георгиева цв. Цветанов,Крадлата Елена Поптодорова ще се изказват.Очаква се Байдън да изпрати приветствие.То е насочено срещу Русия и Китай.Е, как тогава България да има авторитет, след като участва в подобни срещи,които са в ущърб на нашата страна.Грешка ,другарю Румен Радев.Голяма и непростима грешка, която като бумеранг ще ни удари,много скоро.
  • 25 другарят

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Какъв 1 милиард бе другарю!?? Не вили омръзна да ви лъжат? Не помниш ли че същото говореха за НАТО преди да влезнем, "че бил повече икономика отколкото военен съюз "и тн...за успокоение на стадото.
  • 26 другарят

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Какъв 1 милиард бе другарю!?? Не вили омръзна да ви лъжат? Не помниш ли че същото говореха за НАТО преди да влезнем, "че бил повече икономика отколкото военен съюз "и тн...за успокоение на стадото.
  • 27 Стефан

    4 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Прави впечатление, че отсъстващите президенти са от европейската левица, които не са настроени срещу Русия. Пак ли ви активираха мадам В, коя от тези държави може, даже и да иска на направи нещо лошо на Русия, бъртвежите ви са за елементарни хора, опитвате се да изкарате така нещата че се готвим за война с Русия, много ниска топка сте мадам, явно и клиентелата е такава, само не знам защо сайта ФАКТИ публикува неща от вас, за всички е ясно на кой се навеждате.
  • 28 Агамемнон

    0 0 Отговор
    Не е на добре тоз сикиз с кьоравото !
  • 29 Виж ся

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Ако питаш поляците е политически, ако питаш румънците е военен, ако пита българите е икономически, ако питаш германците е панславянски- разни държави, разни интереси. Важното е какво ще се случи за нас- например цадистралата север- юг, жп врръззка до балтийско оре и др. благинки си е добре дошло, пък нека някой да си го кръщава антируски. Болиме фара антикакъв е, важното е да е ПРОБЪЛГАРСКИ!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Анализатор

    2 1 Отговор
    След като президентите на Австрия, Чехия, Словакия и Хърватия няма да присъстват в знак на несъгласие, значи нещо не е наред.

    Не му прави чест на Радев. „Три морета“ не е вчерашен проект и някои от нас добре знаят срещу кого е заострен.

    Това, че постояно ни се втълпява, че „Три морета“ не е съюз, нито е военен, нито е срещу Русия, не означава, че е истина и ние трябва да вярваме.

    Странна птица е НАТОвецът Радев в политическата менажерия. Военен не може да стане демократ! Просто не е възпитан в демократични норми! Те са диктатори по условие! И Радев не прави изключение!
    Цялата му „политика“ се състои от определения, квалификации и нетърпимост към чуждото мнение!
    Може би играе чисто своя игра, заради безкрайното му его и властолюбие, гарнирани с откровени авторитарни инстинкти.

    Да внимава да не се удави в едно от морета. С две думи: втори мандат може и да няма!…

    Коментиран от #32

  • 32 Логиката

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Анализатор":

    Ви е блестяща ! Военен не може да бъде демократ ! Ами така е !

    Колкото до предположението Ви за втория президентски мандат, смятам, че то е сигурен изход, защото за Радев вече няма връщане назад.

    Американските партньори го изконсумираха и вече е бита карта.
  • 33 Трите морета

    1 1 Отговор
    останаха две, защото няколко държавни глави няма да дойдат в София, защото не искат да вървят срещу Русия.

    А други някои ще изпратят треторазредни дипломати, с което ясно показват и на Радев, но и на България какво мислят за тях. За Радев лично и за България. По-ясен знак за значението на инициативата Три морета не може да има!

    Тази инициатива губи подкрепа, не е желана освен в страните, в които управляват крайни русофоби, като България.

    За Германия и Франция да не говорим. Германия е остро против това поредно американско недоразумение.

    „Никога против Русия!“ - Един немец го е казал!

    Един немец, на който България му бе по мила, от колкото на продажниците като Радев!
  • 34 Вацев

    2 1 Отговор
    „Проектът „Триморие“ е анти-руски и анти-германски. И това не може да се скрие.
    Само в България може да мине този номер – да се внуши на обществото, че в страната ни ще потекат реки от мляко и мед и че всички български пътища, включително и междуселските ще станат четирилентови.

    Работата е там, че в специализирания, а напоследък и в общия, обикновения печат по целия свят инициативата„Триморие“ се разглежда съобразно нейните истински цели – като проект за разделяне на Русия от Западна Европа. И по-специално – за разделяне на Русия от Германия и Франция.

    Разглежда се не като икономически, а като военен проект.

    Колкото повече държавни глави се съберат наведнъж в София, толкова по-приятно е, но истинските проблеми са на друго място.

    Истинският проблем е поводът за събирането. Става дума не за културен фестивал, а за действия в една опасна за България област – влизането на България в Триморието.
    Така че ние можем да се радваме на нашите гости, но сме длъжни да не забравяме причината, поради която те се събират в София.

    Коментиран от #35

  • 35 Колкото

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Вацев":

    по-настоятелна и по-пробивна е икономическата пропаганда по повод Триморието, толкова по-ясно е, че тук става дума за ангажимент на България във военен и в геополитически смисъл.

    В специализираните руски издания пише – „България беше срещу
    Русия в Първата световна война, във Втората световна война и ето сега, в навечерието на Третата световна война България е също антируски настроена“.

    Така говорят руските българофоби, които много малко се различават от българските русофоби – подозирам, че сана една и съща бюджетна сметка.
  • 36 Негативите

    1 1 Отговор
    ще бъдат обрани от цялото българско общество, от българския народ, тъй като при едно военно развитие на този сюжет,изолирането на България от Западна Европа е във вреда на България.

    Включването на България в какъвто и да е антируски военно-политически съюз е смъртно опасно, тъй като Русия умее да защитава своите геополитически интереси с всички мирни и немирни средства.

    Кой ще обере позитивите – разбира се, управляващата
    партия и управляващият днес България политически елит.

    Но той самият е в края на своята историческа валидност, така че никакви позитиви не могат да съдействат за неговия исторически успех.
  • 37 Съюзът НАТО,

    1 0 Отговор
    такъв, какъвто е в днешните дни, е нещо архаично, почти антично, нещо с остарели структури, с остарели методи на ръководство и целеполагане.

    НАТО трябва да бъде и ще бъде преобразуван в нещо от този род, също и в система от други мероприятия.

    Така че проблемът тепърва предстои да се обсъжда, нормално е ние, българите, да се включим порано в това обсъждане, тъй като то директно но засяга.
    Има смисъл да се следят и световните реакции в специализираните и в общите световни средства за информация в Европа, в Съединените щати и в Близкия Изток.
  • 38 Всички

    1 1 Отговор
    наблюдатели, които до момента са се изказали, виждат ясно антируската природа на проекта, с който се прави мащабен опит за изграждане на защитен кордон от Север към Юг,целящ да ограничи Русия, да раздели Германия и Франция, цяла Западна Европа от руското направление.

    Такива опити са се правели и преди, така че в историческата си част този проект не съдържа нищо ново.

    Но в новите обстоятелства, в навечерието на серия от глобални конфликти, които ще избухнат в следващите от пет до десет години, този проект е точно на мястото си като подготовка за въоръжени конфликти и парцелиране на световното пространство.

    Защото глобализацията завършва с регионализация и със серия от военни конфликтиъв световен мащаб.

    Част от това превръщане на глобализирания свят в регионализиран щеъбъде и проектът за „Триморие“.

    Тревожното тук е, че проектът е колкото анти-руски, толкова и антизападноевропейски.
  • 39 Този проект

    1 1 Отговор
    напомня на водещите страни в Западна Европа – на Германия и Франция, че има кой да решава вместо тях в геополитически план.


    Съвсем наскоро се появи идеята за самостоятелно обсъждане на глобалните проблеми между Русия и Германия и Франция
    наново.
    Тя беше на германския канцлер и на френския президент.

    Тази инициатива в Брюксел бе прекъсната с гласуването на по-малките, но по-проамерикански настроени членове на Европейския съюз.
    Това са членовете на ЕС, които предстои да изграждат
    „Триморие“-то.

    Преди няколко дни в Европейския парламент бе вкарана идея за създаване на съединени европейски въоръжени сили.

    Инициативата е подкрепена от 14 европейски държави, включително Германия и Франция,

    но не е подкрепена от България...
  • 40 Boris Markov

    2 1 Отговор
    Само един въпрос имам към към Радев.
    Г-н Радев, ходили ли сте, 1 година преди да бъдете кандидат за президент, на посещение в парк Росенец?
    Преди Корнелия Нинова да бъде избрана за лидер на БСП, ходили ли сте, после споделихте ли с нея, все пак тя ви издигна кандидатурата, не е ли редно? С кой от БСП ходихте на тази среща, кой ви заведе? И защо бяхте там на Росенец, на плаж ли бяхте, виждахте ли се с някой, ръка целунахте ли? На Росенец няма много неща за гледане, какво правихте там? Защото на плажа ви нямаше…
    Г-н Радев, забелязахте ли, че за да влезете в парк Росенец, има само един път това да се случи? Там ли станахте протестър?
    Г-н Радев, абе да не сте отишли на Росенец и всичко, което правите да е цирк, а да сте се договорили за всичко? Защото най-добре общи интереси се крият в измислени конфликти, преди му викаха “синьо-червената мъгла”, сега е “пилотско-сарайска”. Как не ви е срам бе господин натовски генерал?!
    Та, ходили ли сте на среща в парк Росенец година преди да сте номиниран кандидат за президент на БСП? Ръка целунахте ли?
    П.С. И внимавайте какво ще отговорите, мога да ви кажа кой офицер от НСО ви е отворил врата, в коя врата сте влезли, изобщо помислете си малко преди да кажете нещо като отговор.
  • 41 Защо

    0 2 Отговор
    Защо шефове на партии държат машини за гласуване? Летецът да каже?
  • 42 Проличава

    2 2 Отговор
    Че и Радев е закачен на куката отвъд океана.Смешно е,и алогично да бъде посочван като проруски настроен.Но в конкретния случай,с тази инициатива,под негов патронаж не са в нашия- национален интерес.Нищо в икономически интерес,а изключително и много опасно в геостратегически..Треторазрядни играчи- членки на ЕС,ще вкарат Европа,в опасна спирала.Спирала, която е единствено и изцяло в интерес на англосаксите.Не мога да доловя,това го прави под външен натиск,или определена зависимост,или да получи външна подкрепа за втори мандат.За мен,преди всичко,като Българин,това не е нашия Национален Интерес.Не ми пука за Русия или щатите.За нас ще са само негативи.И то- сериозни!

    Коментиран от #43

  • 43 Ннн

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Проличава":

    Точно в българския интерес е да си развиваме алтернативни търговски и енергийни маршрути! Защото в момента за газта зависим 100 процента от рашка и 50 процента от турция даже и комшиите при конфликт с путин могат да спрат турския поток! Няма никакви икономически негативи от по-тясна свързаност с прибалтика, Полша, Чехия и Хърватска!
    А те имат огромен интерес към газта от Кипър и Израел, а и Катар да година ще получат 200 газови танкера поръчани в Ю. Корея. Така ще спрем обвързаността и зависимостта от рашка и това им е основния проблем на руснаци и русофили, все пак те още живеят с крилатата мисъл на Аксаков "Всеки успех на България е смърт за Русия"!
  • 44 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Защо не са дошли наи развитие източно европески страни Чехия словакия Австрия и хърватска Не вярват на лицемерието на радев ГЪрция сърбия къде са Сев макидония е тук Честито и членство в ЕС