Last news in Fakti

19 Февруари, 2013 16:38 1 163 5

Искат оставките на Караджова и Манева за Банско

  • нона караджова-
  • пирин-
  • банско
Искат оставките на Караджова и Манева за Банско - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Настояваме за разваляне на концесията на офшорния монополист „Юлен“ АД и оставка на екоминистъра Нона Караджова и заместник министър Евдокия Манева.

Това заявяват в писмо до медиите от неправителствената организация „За да остане природа в България”.

Ако правителството продължи с този незаконен акт, ще искаме и неговата оставка“, заявяват от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” след днешното решение на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към министерството на околната среда и водите, който одобри искането на община Банско за промяна в плана за управление в Национален парк Пирин.

„Решението на ВЕЕС на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в Национален парк Пирин“, предупреждават природозащитниците.

„Ще предизвикаме три наказателни процедури за нарушение на европейското законодателство от страна на българското правителство. Призоваме привържениците си да подкрепят гражданските усилия в борбата срещу монополите, офшорните компании, безконтролните концесии и всички опити за узаконяване на ограбеното до момента в Национален парк Пирин“, предупредиха от коалицията „За да остане природа в България“.

За първи път в историята на ВЕЕС не бяха допуснати с право на глас представители на БАН, научни институти, университети и неправителствени организации. За първи път бяха приети промени в план за управление, без да са преминали задължителните екологична оценка и оценка за съвместимост.

Решението на ВЕЕС нарушава три европейски директиви – за местообитанията, за птиците и за екологична оценка, тъй като предложенията на община Банско не са преминали през екологична оценка и оценка за съвместимост. За сравнение - подобни оценки в националните паркове се правят дори в случаи, когато се поставя колова маркировка или се прави ремонт на алейна мрежа, маси, пейки или тоалетни.

Решението на ВЕЕС нарушава също така законите за защитените територии, за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда.

В момента строителството в Национален парк Пирин е възможно само върху 2188 декара в зоната за строителство и сгради, но с решението на ВЕЕС вече е разрешено в зоната за туризъм, която е 8951 декара (площ, заета от между 600 и 800 хиляди вековни дървета). Това е петорно увеличение на площта, която може да се застроява. Разрешава се строителство на лифтове, писти, водохващания и съпътстващата ги инфраструктура, което отваря възможности на практика за всякакво строителство.

ВЕЕС допусна също така възможността за застрояване на площ от 250518 декара в зоните на горите и на откритите части на Национален парк Пирин.

Решението на ВЕЕС може да бъде потвърдено или отхвърлено от екоминистъра и после следва да бъде утвърдено от Министерски съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пирин

    1 0 Отговор
    Дано застроят целия Пирин, че не ми се чака по 2 ч. на опашка, да отида да се порадвам на природата. Тоя Пирин не е на корупираната коалиция „За да остане природа в България
  • 2 Дъб Горски

    0 0 Отговор
    Ако екоминистъра го потвърди, и Министерският съвет го утвърди-ДА СИ ОТИВАТ!!!
  • 3 Korumpiran

    0 0 Отговор
    Нона Караджова трябваше да си отиде много отдавна,а Евдокия Манева е за прокурор.
  • 4 природолюбител

    0 0 Отговор
    Аз пък искам оставката на зелените рекетьори !
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор
    Тая мноо отвратителна ве. Довечера ша са стресна на сън.