21 Юли, 2021 13:00 5 259 63

Затишие пред бира за президентските избори

  • президент-
  • румен радев

Но кой е казал, че политиката е лесна работа?

Затишие пред бира за президентските избори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В летните жеги и насред нажежените политически страсти около преминалата буря с парламентарните избори от 11 юли по темата за следващото най-важно събитие на годината за България цари затишие пред бира. В телевизионните говорилни не обсъждат наближаващите избори за президент у нас. А те са само след броени месеци.

Твърде конспиративно и абсурдно е да се предположи, че разнородните говорещи глави от телевизионните екрани са се наговорили да мълчат по темата. По – скоро наистина няма какво да кажат и да коментират поради една основна причина: няма провокация, няма интрига, няма алтернативна кандидатура на действащия президент Румен Радев.

Не казвам, че той е обречен да спечели втори мандат. Само отбелязвам, че дори да текат някакви издирвателни дейности на политическите геолози, които се надяват да изкопаят някое полезно изкопаемо за рециклиране на президентските избори, конспирацията ще да е много дълбока и засекретена. Ако ли пък търсят самородно злато сред неизхабени лица, за да бъдат противопоставени на Радев, задачата им е не по-малко сложна от евентуалното ровене в миналото.

Защо? Нима наистина в приблизително 7 милионна България не може да се намери подходящ за тази работа човек?

Ако питате мен, способни хора има много, но сред желаещи да се нагърбят с неблагодарната задача да бъдат завързани за дулото на оръдията за масово омаскаряване трудно ще се намерят доброволци. А насила президент не се става…

Интересното е, че у нас президентът уж не е много овластен, но на практика упражнява много по-силно влияние от онова, което му е отредено по конституция. Да, да, знаем защо – защото е пряко избран и това придава уникална тежест на орязаните му права. Правителствата могат да управляват и като представители на малцинството от избирателите, но президентите биват назначавани на работа задължително от мнозинството.

Въпреки тази съблазън само няколко месеца преди важната развръзка, която изглежда още по-значима на фона на парламентарния пейзаж, изпъстрен с безброй заровени гербаджийски мини, няма и няма волонтери на първа линия в борбата за президентския пост. Само генералът от пожарната промълви нещо “загадъчно” за собствен паламентьор, който щял да говори чужди езици, щял да бъде уважаван в чужбина и т.н. Но след загубата на изборите и гротескното изправяне пред строя на добре познатия в чужбина Даниел Митов, който говори и чужди езици, спря да рекламира своя “нероден Иванчо”.

Ваденето в последния момент на кандидат за президент от шапката с козирката беше специалитет на фокусника от Банкя, комуто много се искаше да се настани на президентския трон като завършек на победоносната му политическа кариера. Извъртя този номер с Плевнелиев буквално в последния момент след дълги терзания дали самият той да не се цани за тази работа ( подписвам се под това твърдение не за пръв път, но за пръв път ще спомена, че знам от самия Плевнелиев този факт ). Само че през 2011 година бившият телохранител на Живков и Симеон беше в зенита си като едноличен собственик на държавата, а когато приложи същата хватка пет години по-късно с Цецка Цачева удари на друг камък – генералски, но истински, а не бутафорен със сикаджийска закалка.

Кеф ти на президентския трон церемониални почести, кеф ти целувки с недостатъчно гнусливи чужди лидери – все любими занимания за него. Но се надцени, подхлъзна се и се пльосна на тепиха в изолация, която сам си докара. Тя пък го докара дотам да лъготи, че вече се бил науправлявал и нямал желание да се явява на състезанието с Радев. С други думи, предава се и минава не само в парламентарна, но и в персонална президентска опозиция за следващия мандат.

Мълчат апологетите му, които вещаеха как щял да размаже оня с президентското юмруче ако си пожелае. Е, вече не желае. И това е също една промяна, която (той) настъпи заедно с мотиката на повторните избори с низходящ резултат.

Каквото и да се говори за разрив между БСП на Нинова и президента Радев, левите в България пак ще гласуват за него, а БСП едва ли ще му противопостави друга кандидатура.

Ами традиционните противници на левицата ( сред които ГЕРБ не се брои заради традиционната си всеядност – доказана въпреки ядните слова на вожда на антикомунистическа тема в предизборно време)?

Затишието пред бира продължава, но не може да трае вечно. Колкото и да се снишаваме, бурята ще ни връхлети. Да бяха столични избори, да кажем, че шансовете за издигане на прозападна алтернатива на Радев извън популисткия спектър са добри, ако не и отлични. Задачата изглежда обаче доста по-трудна за решаване в това отношение на национално ниво.

Но кой е казал, че политиката е лесна работа? Победителите на парламентарните избори от ИТН го разбират в момента по трудния начин след “лесната” им победа, която постигнаха с протестния вот. Такъв обаче не се очертава като обединителна кауза на президентските избори. А нищо не показва, че има желаещи да се сборят с военния пилот, който кара влака по- самостоятелно от всякога и доказа тази увереност с кандидатирането си за втори мандат без да чака одобрение от никоя партийна ракета носител, каквато му беше БСП преди една петилетка.

И все пак моментната снимка на победител в двубоя с бутафорния генерал не му гарантира повторението на успеха от 2016 година. Освен ако наистина не го оставят да спечели служебно след служебния му кабинет чрез отказ от конкуриране. Време е в партийните централи да оставят настрани бирата и да се изправят срещу бурята, която неминуемо предстои. Защо тя ще бъде също и буря от негодувание на гражданите, очакващи истинско политическо състезание, ако то бъде подменено с безпринципен сговор.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тоалетна хартия

    38 15 Отговор
    Спрете да давате гластност на инджев!!!

    Коментиран от #52

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Bigboss

    38 2 Отговор
    Пред бира хахаххах
  • 5 Ужасонн

    36 2 Отговор
    Давай тази бира насам, че голяма жега ейййй некомпетентниииии мисиркииииии
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баба Вана

    24 1 Отговор
    Затишие преди БИРА.Преди бирата гоня жената за да може у къщи да има затишие .Званя на комшията и двамата с него пием бира.
  • 10 Анти трол

    26 49 Отговор
    Радев няма да е. Ще го съдят за шпионаж и измяна

    Коментиран от #58

  • 11 МАЛОУМНИКА

    24 5 Отговор
    Ама нали боко банкянския щеше да номинира за президент моя колега Съки!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    7 15 Отговор
    Учудващо добра статия от въпросният автор. И това доживях.

    Коментиран от #26

  • 14 Хахаха...

    10 14 Отговор
    Тоя трябва го върнем в първи клас.Обърка бурята с бирата.

    Коментиран от #17

  • 15 Респект за Радев

    25 22 Отговор
    Президентът !

    Коментиран от #24

  • 16 карамбата

    7 14 Отговор
    Кой е този на снимката

    Коментиран от #37, #44

  • 17 Май май

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха...":

    Ти си за първи клас.....да те учат да мислиш
  • 18 Венецуела 2

    16 20 Отговор
    С тази смешна имитация на трон.
    До къде я докарахме, един селянин от Хасковско който не можеше да каже 2 думи да се взима за диктатор.
  • 19 Българка

    25 20 Отговор
    Новият президент ще е Румен Радев! Той получава подкрепа не от партии, а от мнозинството гласоподаватели от различните партии (без ГЕРБ)

    Коментиран от #23

  • 20 Село

    3 1 Отговор
    Бора ли ще раздават аз съм първи за кого да гласувам?
  • 21 069

    12 10 Отговор
    Затишие пред бира? Да си спретнем национален бирен фест за президентските избори да отпразнуваме втория мандат, хаха!
  • 22 ГЕРБ

    11 16 Отговор
    Тоя пуч е най голямото зло раждало се някога.За всеки друг бих гласувал но никога за тоя ........

    Коментиран от #59

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ти си

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    комплексар,с мозък на кокошка,чета ти коментарите и трябва да кажа,че във форума си най зле от всички

    Коментиран от #38

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А Наздраве!

    5 1 Отговор
    Наздраве факти, наздраве м.Инджев!... "Затишие пред бира за президентските избори"...Мухаха!
  • 29 Край

    11 13 Отговор
    Герб и СДС да издигнат Петър Стоянов и РРадев ще иде да кара самолет в Райан ер и да кара стюардесите. За това е учил и сигурно му се отдава.

    Коментиран от #60

  • 30 Бесен Язовец

    8 3 Отговор
    Тоя шпионин с мазната коса тотално е изфирясал!
  • 31 Настрадин Ходжа

    4 4 Отговор
    Инджо е абс. КенеФфффф!
  • 32 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    8 10 Отговор
    Тъпото от Банкя,
    което е генерал по политически причини и послушание,
    а не за военни заслуги и завършена генералщабна академия,
    се е скрило зад ъгъла и гледа уплашено.
    Победа за генерал Радев...
  • 33 Ювиги Хана

    6 8 Отговор
    Инджев е продукт на ДПС затова му плащат да плюе по Русия! Инджо се издържа с пари от Анкара.
  • 34 Психиатъра

    5 4 Отговор
    Иво е вехта бедна сороспийска пияница!
  • 35 VWandMercedes

    6 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Затишие пред бира за президентските избори"
    Алоууу Инджев намали бирата, че ще се дехидратираш в тия жеги.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българка

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "карамбата":

    Ей, че и много грозен тоя.

    Коментиран от #53, #54

  • 38 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ти си":

    И добре правиш - първата крачка вече си я направил - четеш. Сега остава и следващата, по-важната - да осмислиш прочетеното. Тя е по трудна, ще ти отнеме доста време, надявам се да го имаш, за да се похвалиш с положително развитие.

    Коментиран от #40

  • 39 Съдията Дред

    3 1 Отговор
    Да предложат Стъкиту, или бабата на Стъкиту,
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гербер

    2 2 Отговор
    Бойко президент защото е международник

    Коментиран от #47

  • 42 Запасняк

    3 4 Отговор
    В момента Гълъб Донев играе опасно с огъня - иска да вдигне осигурителния стаж на хората, получаващи над 3000 лева, а това са младите и образовани. Те не бива да бъдат наказвани за това! По този начин Румен Радев гони младите в чужбина, което може да му донесе изненада като на бат Петьо преди точно 20 години!
  • 43 JEFF

    6 8 Отговор
    Не само левите, аз също ще гласувам за ген. Радев . На предишните избори за президент не гласувах, но сега твърдо подкрепям Радев. Той се справи отлично с всички предизвикателства .
  • 44 ДеСе

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "карамбата":

    Агент Ивайло, мръсника от ДС.
  • 45 Попов

    3 7 Отговор
    30 герберасти, при това крадливи, щели да свалят Президента на България, избран на преки избори от 3.5 млн българи. Няма такъв цирк.
  • 46 Бамбука

    2 0 Отговор
    Този го помня като "борец" срещу паметника на съветската армия. С нищо друго. Помня още че веднъж на неговия сайт го запитах какво ще прави, ако свалят паметника ? Не е хубаво да остава без работа на неговите години.
  • 47 Барозу

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Гербер":

    Затова е ходил при Ердоган, за подкрепа на президентските избори. Ако навие и Меркел, в кърпа му е вързана победата.
  • 48 Нане

    1 11 Отговор
    Радев е първия избор то ясно!
  • 49 критикар

    5 0 Отговор
    Иво, мине не мине година, па се престрашиш да пуснеш някоя беззъба, безадресна и дезориентираща статия като тая, та да ти се чуди човек, как си успял да подтиснеш бившата си непримиримост?
  • 50 Радев Марш

    10 3 Отговор
    Радев го изстрелваме директно в Космоса и не искаме никога повече да чуваме за него! Такъв позор за президент не сме имали.

    Коментиран от #55

  • 51 Доносник

    1 0 Отговор
    Агент Ивайло, как си?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българка

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Българка":

    Не ми пишете плюсчета , имах в предвид фатмако на снимката. Направо и се чудя на Деса.
  • 54 предполагам каква красавица си

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Българка":

    щом първа си грабнала камъка.
  • 55 пукат се от яд герберастите

    1 5 Отговор

    До коментар #50 от "Радев Марш":

    За успешния служебен кабинет.
  • 56 Емил

    4 1 Отговор
    А бе, защо на всички ченгета, съветски възпитаници и болни русофилистици, така силно им личи?! Иван Костов най-добре се прикрива - това е защото е завършил с отличие школата на ГРУ край Киев, а тоя е дребен копейкаджия!
  • 57 Бойко

    1 1 Отговор
    Мачкай Баце! Радев не пие(алкохол), така че вяра да му нямаш! :)
  • 58 бузю

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Анти трол":

    ако Радев го осъдят за шпионаж и измяна , то Борисов отдавна трябваше да е в панделата за същото
  • 59 Мечо Пух

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ":

    Ми за твоя кеф, помоли Буци да тури за кандидат пак леля Цеца, мамата на нацията! Кеф ще ми бъде да я гледам как се разплаква за "разстреляния" си дядо и да се обявява за репресирана гражданка чрез придобиване на образование от рабфак, с две дипломи, от съмнителни по-съмнителни...Или пък да издигне Чейлю! А, кво шъ речеш за второто предложение?
  • 60 Куку

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Край":

    Ти майтапиш ли се? Нека издигнат за кандидат Пешо, па да видим как се сгромолясва за втори път! Не разбра ли, че СДС и Пешо The Horse отдавна си изпяха песента, и единственото, което в момента ги държи на повърхността, т.е. все още да им се чува името, е прилепването към гробарите. Не че това им донесе някакви дивиденти, даже напротив, но поне все още напомнят за себе си преди окончателно да преминат в небитието...
  • 61 ЪРП

    1 4 Отговор
    ЗА ГЕН.МАЙОР РУМЕН РАДЕВ И ЗА НЕГОВИТЕ МИНИСТРИ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ", БИХ ГЛАСУВАЛ ОЩЕ 100 ПЪТИ!!!

    ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ! ДОБЛЕСТНИ МЪЖЕ!!!!!
  • 62 СЛАБА РАКИЯ Е

    2 0 Отговор
    ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ, АМА НЕЩО СЕ ПОЧЕСВА ПО ТЕМЕТО, НЕ МУ СЕ ТРЪГВА. НАРОДА НЯМА ДА ГО ТЪРПИ ОЩЕ.
  • 63 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТА ДА СЕ ВАКСИНИРА ПУБЛИЧНО .-