Last news in Fakti

21 Юли, 2021 19:00 4 021 15

Селският учител, който стана президент на Перу

  • перу-
  • кейко фухимори-
  • педро кастильо

В парламента партията на Педро Кастильо разполага с 37 от 130 места или по-малко от 30 процента

Селският учител, който стана президент на Перу - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доскоро Педро Кастильо е селски учител, а сега застава начело на държава с 32 милиона жители. Обещава им национализация и морален консерватизъм, но въобще не разполага с нужното за грандиозните планове мнозинство.

Село Пуня в Андите се състои от едва двайсетина къщи, свързани с черни пътища. До 2017-а година Хосе Педро Кастильо Теронес преподава в началното училище на Пуня. Роден е през 1969-а година в община Такабамба. Като млад участва в организации на фермери, които се бранят от нападения на терористи по време на гражданската война в Перу.

Маоистката организация "Сияйна пътека" и марксистко-ленинското революционно движение "Тупак Амару" превърнаха селските райони на Перу в опасни места, особено през 80-те и 90-те години, когато те бяха напълно пренебрегнати от държавната власт. Според мнозина тази несигурност продължава и до днес.

От малкото село до голямата политика

През 2002-а година Хосе Педро Кастильо Теронес се кандидатира неуспешно за кмет на столицата на областта Ангуя. Привлича вниманието на национално ниво когато застава начело на масова учителска стачка и успява да убеди тогавашния президент Педро Пабло Кучински да вдигне заплатите на преподавателите. Сега Кастильо спечели президентските избори с малка преднина. Изборната комисия в Перу го обяви за победител шест седмици след вота.

Заплахата от страна на ляворадикалните терористи обаче не подтиква Кастильо да преосмисли тяхната политическа идеология. Неговата партия "Свободно Перу" също се бори за социализъм и следва марксистката теория. И мнозина в Перу вярват, че новоизбраният президент е готов да жертва демокрацията за тази цел.

За национализация и морален консерватизъм

Консерваторите в Перу често отправят подобни обвинения към политическите си опоненти от левия спектър. Но при Кастильо те не са случайни. В публикуван запис депутат от неговата партия обяснява, че не смята за важни "празните приказки за демокрация". В разговора той казва още: "Първата стъпка е нова конституция. Щом веднъж сме дошли на власт, няма да я пуснем". Кастильо така и не се е дистанцирал от него.

Политическата програма на новия президент е смес от морален консерватизъм и икономически колективизъм. Кастильо, който е протестант, се обяви против легализирането на абортите и еднополовите бракове. Той възнамерява да промени досегашния либерален икономически модел на страната. Плановете му включват национализация на минния сектор, на добива на нефт и газ, както и реформа на пенсионната система. Частният сектор трябва да работи в полза на мнозинството от перуанците. Новият президент иска и да увеличи бюджета за селско стопанство и образование.

Педро Кастильо планира мащабни реформи в политическата система. Той смята да "деактивира" Конституционния съд, който в бъдеще да се избира пряко от народа, а не от парламента. Предвижда се освен това да бъде написана изцяло нова конституция.

Плановете са големи, но не и подкрепата в парламента

Каква част от тези планове ще могат да бъдат приложени на практика, все още не е ясно. Новият президент на Перу не се радва на широка подкрепа - нито в парламента, нито в обществото. На първия тур на президентските избори той спечели едва 19 процента от гласовете. На балотажа спечели с минимална разлика - 50,12 на сто срещу 49,87 процента за дяснопопулистката кандидатка Кеико Фухимори.

Кастильо обяви, че в Перу е започнала нова ера. "Моето правителство ще бъде за всички граждани", обеща той. Фухимори продължава да настоява, че не всички гласове са преброени и отказва да приеме поражението.

В парламента партията на Кастильо разполага с 37 от 130 места или по-малко от 30 процента. Депутатите от икономически-либералните и консервативните партии имат мнозинство. "Преди да поеме поста, Кастильо трябва да намери начин за постигане на споразумение", казва перуанският политолог Гонсало Банда. "Ако иска да сформира реформаторско правителство, то не може да бъде направено против волята на парламента."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    7 12 Отговор
    Ако не беше роден и изучен по времето на соца нашия щеше да види жълтите павета на Ку—Кув ден,т.е сега.
  • 2 Перу по пътя

    5 33 Отговор
    на Венецуела. Следвайки този път, след 15 години, ще се редят на опашка за тоалетна хартия и няма да имат нужда от хладилник...

    Коментиран от #8, #11

  • 3 Хаха

    28 9 Отговор
    Яд ви е че е комунист

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Привет

    7 22 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Яд ме е, че живея на едно място с простаци като теб.

    Коментиран от #12

  • 5 Петрович Сантос Де Ла Луна -Горун

    3 12 Отговор
    Ба ти Педрото козар !!!
  • 6 Яд ма е

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    И аз искам да ме приемат комунист ,ма офиса емергирал в Белгия под мостът
  • 7 БОРУНА ЛОМ

    3 6 Отговор
    И НИЕ СИ ИМАМЕ ТАКЪВ ПАСТИР
  • 8 Защо

    4 14 Отговор

    До коментар #2 от "Перу по пътя":

    Им е тоалетна хартия, ако няма какво да ядат!!?
  • 9 Бай Тошо селския

    4 10 Отговор
    Я бех преводач едно време превеждах овците от единио баир на другио
  • 10 То Ясно

    13 3 Отговор
    Ааа...тоя до 6месеца цру са го оправили!
  • 11 Ха ха

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Перу по пътя":

    Имаш ли идея какво е в Перу в момента?Да , нивото на Венецуела е добра цел за Перу.
  • 12 Хайде

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Привет":

    Ми махай се
  • 13 no name no face no number

    15 7 Отговор
    Някой знае ли въобще кплко добре се живееше във Венецуела преди санкциите и икономическата блокада? Капиталистите ги е яд и понеже малко останаха различните след продажбатс ма Източният блок гшедат да ги унищожат, че иначе промитите западнали овце ще вземат да прогледнат и става страшно. Дори и накои знаем и тука кал беше сигурен и спокоен живот, а днес най големите мошеницо май големите баровци аре нема нужда

    Коментиран от #14

  • 14 Саабри Вилянуева

    5 11 Отговор

    До коментар #13 от "no name no face no number":

    Колко добре ве ,каброн ,са живееше във венецуелския сапунен серял
  • 15 ПАНЧУ НА ВИЛА

    1 2 Отговор
    ТОВА СНИМКА НА П.Г. НА И.Т.Н. ЛИ Е😁