ФАКТИ.БГ
  • русия-
  • иран-
  • турция-
  • сащ

Турция, Иран и Русия - антидемокрациите, които още мечтаят за своя империя

Трите режима също се стремят да интегрират част от средната класа, като преразпределят богатството по време на просперитет и в символен план като носители на ценности на автентичността

Публикувана: 1 Август, 2021 10:00
43 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2636
Турция, Иран и Русия - антидемокрациите, които още мечтаят за своя империя - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.9 от 31 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След падането на Съветския съюз триумфът обещаваше да бъде перфектен: Брюксел и Вашингтон провъзгласиха края на идеологиите и либералната демокрация за ненадминат хоризонт. Това трябваше да игнорира дълбоките рекомпозиции, които се извършват в някои държави, разтърсени от ХХ век и които се превърнаха в изявени играчи на международната сцена и особено в Близкия изток - Турция, Иран и Русия.

Въпреки разликите помежду им, историкът и социолог Хамит Бозарслан, показва в последната си книга "Антидемокрацията през 21 век. Иран, Турция, Русия" структурните прилики между тези три режима: общо отвращение към западната демокрация, система, съсредоточена около върховен лидер и дълбока носталгия по империята. Изборът на тези "антидемокрации" обаче не е без последствия, както в международен план, така и в самата сърцевина на нашите политически системи, казва той в интервю за френския вестник Libération.

LIBERATION: За вас Иран, Турция и Русия са модели на "антидемокрации"...

Х. БОЗАРСЛАН: Първо, концепциите, използвани за определяне на тези режими - авторитарна, нелиберална демокрация ... ми се сториха незадоволителни. Избрах да използвам термина "антидемокрации", защото тези държави виждат себе си като радикална алтернатива на демокрацията, определена на двоен принцип. От една страна е консенсусът, който позволява на човешката общност да мисли за себе си като общество, от друга - дисенсусът, който легитимира, преговаря, разрешава и, където е подходящо, институционализира вътрешните конфликти. Дори и антидемокрациите да не унищожават напълно техните опозиции, те определят политиката като военна дейност, вътрешна и външна. Тези режими също така смятат, че имат право на господство, като изхождат от идеята, че нацията им трябва да изпълни историческа и теологична мисия, както се вижда от присъствието им в Сирия, но и в Кавказ.

Ако трябва да дадем пример за антидемокрация, първият модел, който ни идва на ум, е Китай. Дигитална диктатура, еднопартийна, съставена само от мъже, с империалистически наклонности. Но разликата е, че Китай смята, че е взел своя реванш от историята след 1949 г. Докато Турция, Русия и Иран, напротив, все още имат силна носталгия по величие и империя. Така че не става въпрос само за експанзионизъм, а за реванш. В тези три държави все още има подобия на демократични процеси, като например избори. Защо тези режими се нуждаят от тази показност? Разбира се, има и доза театралност: в Иран последните президентски избори просто потвърдиха избора на върховния водач. Путин промени конституцията чрез референдум в разгара на Covid-19. Независимо от това, има и много силно убеждение в идеята за плътно сливане между лидера и нацията, което трябва периодично да се потвърждава от гласуването и от конфронтация с външния враг Запада. Тези три режима особено се страхуват от предателство на елитите, които бяха изгонени на Запад през 19 век, което доведе до упадък. Следователно трябва да възстановим нацията в нейната онтологична чистота; терминът онтология се среща много често в изказванията. Това възстановяване изисква нацията периодично да бъде подтиквана към големи проекти. Това също така помага да се прави разлика между приятел и враг. С изборите опозициите, колкото и незначителни да са понякога, се поддържат, но тяхната функция е да играят ролята на предатели. Следователно тук има голяма разлика от тоталитаризмите от ХХ век, които дори не толерираха съществуването на опозиция.

Тези антидемокрации също поддържат ситуация на постоянна криза, с каква цел?

Функцията на кризата е да унищожи напълно познавателните способности, политическите ориентири на обществото. Тогава лидерът става единственият компас. В Турция след неуспешния пуч през 2016 г. Фетхуллах Гюлен премина от приятел в абсолютен враг. Властта развива и пасторално измерение: бащата на нацията е длъжен да защитава стадото си, но в замяна то трябва да затвори очи. В Турция от години обществото е призовано да се мобилизира активно във вътрешните кампании за сплашване и външните войни на президента. Но сега, когато икономическата криза причинява безпрецедентно обедняване и Турция е напълно изолирана в международен план, от гражданите се иска да мълчат и да се подчиняват.

Съгласни ли са хората с тези правомощия?

Приобщаването на хората се получава чрез няколко процеса. Първо, чрез сравнително чести избори, на всеки четири или пет години. В Иран има два отсрочени избора, парламентарни и президентски. Външните войни (като конфликта в Украйна за Русия или турската намеса срещу кюрдите в Сирия) също позволяват подновяване на легитимността на властта чрез принуда или масова мобилизация.

Вторият начин за получаване на съгласие е деинституционализацията, тоест разкриването на неефективността на институциите. Има Конституционен съд, но той е абсолютно безполезен, Сметната палата не предотвратява корупцията в много голям мащаб... Докато институциите са изпразнени от смисъл, лидерът може да говори директно с нацията. Ердоган казва на занаятчии и търговци, че те са не само икономически участници, но и полиция, съдии, прокурори.

Трите режима също се стремят да интегрират част от средната класа, като преразпределят богатството по време на просперитет и в символен план като носители на ценности на автентичността. Докато левите опозиции не спират да говорят, че обществото е слабо развито, режимът казва, че нацията е благородна. Тази подкрепа от населението може да загуби своята ефективност в бъдеще, тъй като икономическата криза удря силно бедните класи и средствата, отпускани за преразпределение, са ниски. Но без тази преданост към режима, местните власти, не биха могли да издържат.

Тези режими могат да разчитат и на нови елити, дошли в бизнеса благодарение на политическото обновление...

Да, защото въпреки насърчаването на средната класа или благотворителността към най -бедните, отношенията на икономическата класа остават в полза на една висока клептокрация, съставена от истински кариеристи. В Турция почти всички публични дейности са поверени на петима души, в Русия по-голямата част от пропутинската олигархия също е намалена до половин дузина души. В Иран пасдараните са основните икономически играчи в страната.

И в областта на културата и комуникацията се формира истински опортюнистки елит на мястото на старите елити и левите интелектуалци, сведени до минимум от чистките в университетите или забраната за неправителствени организации. Този опортюнистки елит не е създаден от динамиката на спонтанно членство в режима: тези хора понякога бяха идеологически много далеч от сегашните лидери. Голяма част от турския опортюнистки елит първоначално е била съставена по -скоро от кемалисти, не много близки до Ердоган. Когато Путин беше избран през 2000 г., той имаше много слаба социална база. Но до 2004 г. почти целият руски административен апарат беше путинизиран. Това са фаустовски и податливи на влияние интелектуалци, които се прекланят пред най-противоречивите изисквания на властта.

Но нима мафията и клептокрацията около властта не провокират въпросите и гнева на хората?

Това е елемент на овластяване на първо място, защото носи много ресурси. Функционирането на тази клептокрация е много просто: държавата прехвърля на нея стотици милиарди долари и тя дарява част от нея в благотворителни организации. Както пише Бурдийо, "преразпределението произвежда легитимност": макар и да не изкоренява бедността, предлага на високата клептокрация аура на легитимност. В тези три държави случаите на корупция често завършват в криминалните хроники на вестниците, тъй като се интериоризират като права, запазени за привилегированите. Но това също е източник на слабост, защото тези клептократи могат да се превърнат и в предатели. В Русия много олигарси са дезертирали финансово и политически, като някои пасдарани в Иран или бизнесмени в Турция. Последният пример е този на бившия бос на турската мафия Седат Пекер, който публикува видеоклипове, осъждащи корупцията на властта, гледани по 120 милиона пъти!

Това създава проблем за тези три режима, които се представят като свои собствени, почтени режими. Следователно те са едновременно неразрушими и много крехки ... Тези режими не са в опасност в краткосрочен план. Независимо от това, те са силно притиснати икономически, политически и способността им да произвеждат смисъл се подкопава. Последователността от кризи, провокирани от властта за да се легитимира, става много трудна за управление. За момента, докато трите са изключително мощни, тяхното структурно състояние е отслабващо: те постоянно са изложени на опасност.

Критикувате и западните демокрации, безсилни пред тези антидемокрации...

Демокрациите по своята същност са крехки, разкъсани, несигурни. Освен това антидемокрациите могат да окажат влияние върху сърцевината на демокрациите. Ако по-скоро на Ердоган се гледа като на гротеска, Путин е образец за всички европейски националистически десни. Иран също има реално въздействие и се разглежда като голямо цивилизационно, антиамериканско, антиатлантическо пространство. Демокрациите са отслабени поради липсата на смелост. Демокрация, неспособна да защити каузата си навън, не може да се съхрани. Това не означава износ на нашите модели чрез война или колониализъм, които са предателство към демокрацията, но въплъщават сила на воля, на боен дух. Нямаме причина да се предаваме.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.9 от 31 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Ок.
2 Отговор
Добре

Оценка:
-13 +5

демоси
3 Отговор
Русия, Иран и Турция - трън в демократичната пета на ФАЩ.

Оценка:
-13 +64

черепухин
4 Отговор

До коментар #1 от "Рософил":


Катюша, Макаров, Путин.

Оценка:
-2 +16

kvy
5 Отговор
С тоя Ковид виждаме истинската демокрация в действие! Ако това е демокрация де!

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +55

Сандо
6 Отговор
За всеки,който не ни се подчинява,имаме подходящ етикет,който да му лепнем.А за консуматорското общество,реализирания идеал на западната демокрация,най-важен е Етикетът!

Коментиран от #42


Оценка:
-5 +58

Варненец
7 Отговор
Който е ходел в Турция, ще се смее на тази статия. А Русия за пръв път в историята си има по-висок стандарт от Българско. Ама Путин е класи над Байдън.

Оценка:
-7 +64

Хммм
8 Отговор
Интересно, тия държави не са анексирали половината свят, за разлика от някой други, обаче били империи. А за краварската демокрация по цял свят да не говорим...

Оценка:
-6 +68

Сссс
9 Отговор
Малииий, те САЩ ич не мечтаят, а направо я налагат "демократичната" империя с цветни революции.

Оценка:
-1 +62

ухански прилеп
10 Отговор

До коментар #5 от "kvy":


Да изредим: маски, вечерен час, КПП, забрана за нормален живот на неваксинирани, водни оръдия, полиция, жандармерия. Общото взето, демокрация.

Оценка:
-2 +54

Рошко
11 Отговор
Е не навсякъде народа иска джендър демокрация, и да си загу ят идентичността под натиска на корпорациите които само това чакат да им вземат всичко

Оценка:
-2 +48

Шабан
12 Отговор
Времето на Империите отдавна отмина! Просто тези три държави имат топки за да се противопоставят на Злото което се оформя във вид на Световен Концлагер. Последният напън на мракобесието - Капиталистическият свят узурпирал умовете и ресурсите на планетата Земя.

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +48

kvy
13 Отговор

До коментар #12 от "Шабан":


То това им е целта на западняците. Ресурсите на тези държави. Не им пука за народа!

Оценка:
-2 +45

десет и десет
14 Отговор
Едно време имаше реклама на Зелена карта навсякъде и всеки се бореше за нея. Сега не чувам нищо за нея, вече е неудобно да се споменава за САЩ и имиграция там. Някак си е срамно да кажеш, че живееш там.

Коментиран от #36, #41


Оценка:
-2 +38

Вера
15 Отговор
А па САЩ,Англия,Израел са най-големите 'демокрации"- погубили най-много народ и държави.
Крадецът вика – дръжте крадеца! – тази проверена от живота фраза се повтаря и повтаря, а крадците се множат и минават чрез медиите дори за благодетели.

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +47

Ами пак лицемерие
16 Отговор
Още в първото изречение лицемерна лъжа--" либералната демокрация е ненадминат хоризонт"....Ако наистина беше така-нямаше да има убити във Вашингтон януари месец-и то точно в "ковачницата на демокрацията" според американските политици...Нямаше да има протести на черни или бели и жертвите при протестите щяха да са нулеви-а за грабежи и палежи да не споменавам...Нямаше да има убити в Франция при протестите на Ж Жилетки или пък в Испания....Та още първото изречение е лъжа-която обесмисля нататък написаният материал...

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +37

Пълни глупости
17 Отговор
Видяхме ви “демокрациите”, бой, маски и обществен затвор!

Оценка:
-1 +36

Ван дер Любе
18 Отговор
Те понеже сега управляват умно и качествено сегашните си територии и има голям просперитет, та затова е целия зор. Все някой външен им е виновен. Като и на нас.

Оценка:
-3 +25

Забравих
19 Отговор
И задължително самоубийство във видна вакси!

Оценка:
-3 +17

0808
20 Отговор

До коментар #16 от "Ами пак лицемерие":


.... толкова са демократични фащ, че най-редовно си трепят президентите

Оценка:
-2 +19

Шабан
21 Отговор

До коментар #15 от "Вера":


Така става когато тъпотията се множи!?

Оценка:
-1 +17

пешо
22 Отговор
"дълбоките рекомпозиции"

до тук четох. явно, пропадането на джуркалистиката няма дъно.

Оценка:
-1 +21

Бесен Язовец
23 Отговор
А соросоидния алчен режим да не си мисли, че са си построили техната империя?

Оценка:
-0 +18

Гал
24 Отговор
Взех едни парички от тоя материал. Дано американците пуснат още някой гълток. Ние сме готови ....

Оценка:
-0 +12

Забравихте
25 Отговор
Чайниците ( Китай)

Оценка:
-2 +1

Разбрахме между редовете
26 Отговор
Че трите "антидемокрации" за разлика от западните "демокрации" са в просперитет и разпределят по-равномерно и справедливо богатствата, които Западът иска да им отнеме. Ами какво му е лошото?

Оценка:
-0 +17

100pera
27 Отговор
Едно време, "Дълбокото гърло" стана синоним на доблестни граждани, които с помощта на журналисти, разобличаваха (незаконните) действия на управляващи и бизнесмени.
Сега, "Дълбокото гърло" е синоним за сексуално-професионалната особеност на журналисти, които защитават (всякакви, дори и абсурдни) действия на управляващи и бизнесмени.

Оценка:
-0 +10

ПЕНКО
28 Отговор
И В ТРИТЕ НЕЗАВИСИМИ ОТ САЩ ДЪРЖАВИ СЕ ПРОВЕЖДАТ ИЗБОРИ -СПОРЕД ЖЕЛАНИЕТО НА НАРОДА !!!!!КОЙ ОПРЕДЕЛЯ ,КОЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ / ОСВЕН ЕЛИНИТЕ --ДЕМОС КРАТОС ---НАРОДО УПРАВЛЕНИЕ / !?!?!?!?

Оценка:
-1 +7

ПЕНКО
29 Отговор
ИСТОРИКЪТ СОЦИОЛОДЖИК : БОЗАЛ СРАН !!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +5

дончичо
30 Отговор
Нещо не разбрахте ли,Ве разбирачи???! Ам,чи,Рашата и ВВП ви е виновен,що съ нъпъватье,аман ...аман...айдеее

Оценка:
-7 +0

Шаран БГ
31 Отговор
Тези може и да мечтаят - били са - иска им се.....
Това го мъдруват други, които никога не са били и няма да бъдат......
А Велика Британия и САЩ например - СА !! И в това ,може би, е смисълът на съвремената демокрация !?

Коментиран от #32


Оценка:
-8 +1

100pera
32 Отговор

До коментар #31 от "Шаран БГ":


:)))
Е да - може би те СА. Особено САЩ с 25000 облечини в униформи демократи на отбранителните съоръжения около Капитолия...
Но, САЩ и Великобритания, а и ние от ЕС още доста има да гоним по демокрация цяла група още по-демократични страни - Саудитска Арабия, Кувейт, ОАЕ и доста още подобни - все наши верни съюзници и партньори, за които не се споменава в статията.
И може би тези страни милостиво ще ни покажат смисъла на съвременната демокрация...

Оценка:
-0 +5

Павел пенев
33 Отговор
Антидемократични са империите на САЩ и Великобритания, а ЕС им подражава,но много скоро ще бъдат изхвърлени на бунището на историята. Първи ще се разпадне ЕС, а след това и САЩ.

Оценка:
-0 +11

Хайде стига
34 Отговор
Русия винаги си е била голяма държава, още от 7 век, но това не означава , че е империя, тя просто си е такава и винаги си е била такава, хайде моля ви , престанете да се карате и заяждате, може да свършите много по-полезни неща, да градите, вместо да рушите и се карате!
И конфликти с Русия не искаме!

Оценка:
-0 +11

етъ56
35 Отговор
Хора, истината е такава - има един определен управляващ кръг, които командват и от които всички се страхуват, не само държавите в Европа(вкл. и Русия) и по света, но и самите американски президенти се страхуват и американския народ също, ние даже сме по-свободни от хората в щатите!

Оценка:
-1 +6

Някой
36 Отговор

До коментар #14 от "десет и десет":


Защо да е срамно да кажеш, че живееш в USA? Напротив! Казвам с гордост, че живея в USA! Гордея се, че съм американски гражданин, гордея се също, че преди 34 години показах характер и избягах от България.

Коментиран от #38


Оценка:
-12 +2

37
Този коментар е премахнат от модератор.
Някой
38 Отговор

До коментар #36 от "Някой":


P.S. Чувствувам се свободен, и живея свободно с удоволствие. Наслаждавам се на живота без ограничения!

Оценка:
-8 +0

Паразит
39 Отговор
Ха-ха-ха-хъ-хъ-хъ!!! Ох задавих се от смях...!!!
Кажи му "Loberation" и това ще обясни всичко ...

Оценка:
-0 +4

1357
40 Отговор
Някой да разбра нещо от статийката?Първо трите страни са много различни.Русия е, и си остава Империя.Друг въпрос е по-важен:След 2000 г. История на България защо тя се ликвидира,като Империя.И не започвайте с дежурния отговор ,че друг ни е попречил.Ние сме си виновни.Докато тези много различни страни по-между си не желаят джендърски сащ, противна Англия ,гейските страни от Европа.Затова трите страни ,трябва да се разглеждат поотделно.Опитът на LIBERATION е глупав и немотивиран.Ако трябва да се отговори сериозно,то има един отговор:Тъпите сащ, в които негри и бели негодници се бият, фашизмът в тази противна страна на секти с престъпен характер,който се разраства, неадекватни Президенти ,липса на морал, джендър идеология, 32 пола, педофилия лезбийство, гей паради,това ли е мерило за подражание.Другата противна страна е Англия-негърка в Кралския двор,неморалната Даяна бременна от талибана Доди ал Файед,чалми, протестанство-сиреч Безбожие,индийци,които не учат и не се образоват.В Европа е същото-джендър до джендър,гейове в ЕП, неправилни решения ,които налагат на България/ето до къде е -на опашката/.Сащ ,като най-корумпираната страна в света и управлявана от Израел, иска да постави ръце върху богатствата най-вече на Русия.Никога,няма да ги получи.Турция и Иран,ще следват своя политика,права,грешна но тяхна.Сащ никога няма да притиснат Русия или Пази Боже да я победят.Сащ върви с бързи крачки към своя край,защото страна без вяра ,образвание, икономика, фалшиви

Оценка:
-1 +4

41
Този коментар е премахнат от модератор.
хахаха
42 Отговор

До коментар #6 от "Сандо":


щото той обикновено е по-скъп от съдържанието...етикетът имам предвид...

Оценка:
-0 +1

Сульо
43 Отговор
Това е парцален френски вестник, който служи на либерастите и всичко написано в него е пълна глупост и евтина пропаганда.

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5