Last news in Fakti

17 Август, 2021 19:00 2 862 51

Ще бъдат ли наказани своеволията на МВР?

  • полиция-
  • младен маринов-
  • герб

Институциите трябва да са наясно, че обществата ни днес са все по-прозрачни

Ще бъдат ли наказани своеволията на МВР? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако ГЕРБ свалят имунитета на двамата министри, отговорни за своеволията на МВР, това би било една добра стъпка към нормализиране на политическия живот, пише професор Ивайло Дичев.

Чудя се дали записите на садистично насилие над протестиращи могат да възстановят сътрудничеството между протестните партии. Да им припомнят за какво беше всичко - борбата срещу тоталитарната тенденция в партия ГЕРБ, която овладя не само прокуратурата, евросубсидиите и медиите, но и започна да бие, да арестува без причина, да подслушва заради подозрението, че протестиращите граждани готвят държавен преврат, та чак нахлу в президентството.

Чудя се също дали самите гербери, които искат отчаяно да се измъкнат от санитарния кордон, на който са подложени, ще намерят сили да се засрамят - например като свалят имунитета на двамата министри, отговорни за своеволията на МВР. Би било една добра стъпка към нормализиране на политическия живот.

Вината е на по-силния

Агресията става все по-чест спътник на демократичните борби в развития свят. Ако си спомним само, че протестите на жълтите жилетки във Франция завършиха с многобройни процеси срещу полицията за извадени очи заради стрелба с гумени патрони. От другата страна трошаха витрини, палеха коли, дори нахлуха в едно полицейско управление. Пространството на онова, което макар и незаконно, става демократически допустимо, се разширява. Да стреляш по тълпата като Николай II през 1905-а или Дън Сяопин през 1989-а днес трудно можем да приемем, каквито и нарушения на обществения ред да има.

Полицията е несравнимо по-силна и никакви оправдания, че някой ги замерял с домати не оправдават побоя над повалени на земята хора или пък гавраджийските снимки, правени вероятно за отчет пред поръчителите на насилието горе. Толкова отвратително е всичко това, че незабавно се появиха хипотези: това всъщност не били полицаи, а преоблечени мутри, наети да окървавят протеста. Разбира се, от другата страна твърдят, че агресивните протестиращи били провокатори, наети от същата тази полиция, за да компрометират протеста. Може и двете да са истина, надявам се година по-късно най-после да разберем.

Но вина в подобни случаи има по-силният. Ако един баща пребие детето си, защото му е казало нещо обидно, очакваме да сдържи нервите и мускулите си, нали така? Ако полицаите нямат достатъчно газ, водни оръдия, щитове, подготовка и каквото там трябва - нека им ги дадем. Но в кадрите (поредни!), които видяхме, става дума за нещо друго: на воля са пуснати най-низките човешки страсти и то заради липсата на държава, институции, морал. Ще кажете, че пресилвам, но се сетих за лагерите - и там комисията на ЦК през 1962-ра тихомълком констатира, че са извършвани "извращения" на низово ниво. Само че гнусната агресия е била толерирана, разпалвана, насочвана срещу враговете на режима. Дали шест десетилетия по-късно пак ще минем с няколко наказания на низово ниво или ще посочим подбудителите и укривателите на престъплението - ето това е важен тест за зрелостта на демокрацията ни.

МВР трябва да предполага защита и сигурност

Другият момент е видеозаписът. Институциите трябва да са наясно, че обществата ни днес са все по-прозрачни. И ако за побоите със сопи в ловчанския лагер нямаме видео, днес много по-безобидни престъпления като ритане на паднал човек с полицейски ботуш, събуждат вълна от възмущение.

Спомнете си убийството на цивилни от американската армия, пуснато онлайн от Асандж, за което по-рано едва ли някой щеше да научи. Спомнете си нетърпимото за гледане 9-минутно душене на Флойд с коляно от американския полицай. Спомнете си как разкриха отровителите на Навални чрез телефонните мета-данни. Управниците трябва да са наясно, че прозрачността само ще нараства и те ще трябва да започнат много бързо да реагират на подобни случаи. И затова впрочем призовавам ГЕРБ бързичко да се дистанцират от случилото се, вместо да се оправдават, че някой пръскал с нещо полицаите. Ако, разбира се, искат скоро да се върнат на политическата сцена.

Не знам дали по-старите ще си спомнят, че като деца се страхувахме от милиционерите - те сякаш не бяха на улицата, за да помагат, а за да внушават страх. Преходът към демокрация предполага да започнем да виждаме в МВР защита, сигурност. Затова, ако бях на мястото на един редови български полицай днес, бих се дистанцирал с някаква декларация от отвратителното престъпление, бих съдействал всячески да се разкрие истината. За да е ясно, че не всички в тази професия са мутри и садисти, а честни хора, на които можем да разчитаме.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИТНай

    5 30 Отговор
    Ние сме за наказания и за президента, сега вдигнаха ли ни се процентите ,

    Коментиран от #26, #33

  • 2 СмЕх

    25 4 Отговор
    "Ще бъдат ли наказани своеволията на МВР?"....В България?!!!Пфу...Ще...
  • 3 Раданч Татлъту

    9 16 Отговор
    Ще бъдат!Вече Ицко Бойкикиев ще ни пази от крадци,разбойници и мигранти!🤡👍

    Коментиран от #5

  • 4 Дааа

    22 5 Отговор
    Ако не се накажат и то строго, не чакайте мир на следващите протести, ако уж случайно ИТН върне шайката герб-дпс на власт.
  • 5 Гост

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Докато гешо иванов е прокурорец, няма да има наказани, само повишавани, нали каванч?😀

    Коментиран от #8

  • 6 ще ще

    16 5 Отговор
    ще трябва да бъдат наказани защото другият път мевере ще бие повече
    и това не е никак добра опция за бг народеца
    само че ще го отнесе и прокурата защото ще трябва да обяснят как при очевадни доказателства няма уволнени

    Коментиран от #35

  • 7 Нарушаване общественият ред

    11 11 Отговор
    .заплахи и нападение над полиция!Еми-бой за тези бе,БОЙ.Много бой беее.
  • 8 Раданч Татлъту

    6 11 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Нема са плашиш,ше сменим Бочко с марксистките дечица на БКП!🤡👍
  • 9 смешници

    16 3 Отговор
    живеем в 2021 година навсякъде има камери
    тия идиоти правят каквото правят защото знаят че ще им се размине

    в такива ситуации се подхожда с тежки наказания първо защото са тъпи и второ за да служат за пример на останалите
  • 10 Мишки

    12 8 Отговор
    Няма да бъдат наказани, защото част от ,,полицаите,, които бият не са полицаи, а служители във фирма Делта Гард облечени с полицейски униформи, за това ги крият
  • 11 Лудница

    9 6 Отговор
    Има ли значение,дали ще бъдат наказани най долното сформирование наМВР,че те са прежалени още със заповедта да отидат и да отблъснат протестиращите.Защо отмествате фокуса от същинската част,ниски доходи,разтящи цени на храни ток вода отопление,намаляващата популация на българската част на обществото и нарастващата на ромската и турската,затъпяването на децата и безконтролното използване на наркотици опиати и всякакви боклуци за отслабване и разкрасяване от тях,западането на бг здравеопазването и още наболели теми.

    Коментиран от #28

  • 12 Тодор

    4 14 Отговор
    Г-н Дичев тези кадри ги имаше преди една година, вашата редакция на ДВ е много възмутена по подразбиране,извадете си архивите и вижте, че има реакция от прокуратура и т.н., само претопляте стара супа и тя се вкисва.

    Коментиран от #20

  • 13 Последния Софиянец

    11 4 Отговор
    Сутринта пред Народното събрание Рашков ми обеща да прати биячите на турската граница срещу талибаните да видят какво е бой и още нещо.
  • 14 Буха ха

    4 8 Отговор
    Народът е безкрайно тъпо стадо добитък, което жално мучи по пътя към кланицата и си заслужава и боя, и прокуратурата, и милицивта, и здравеопазването, и смъртността, и образованието и всички останали гаври.
  • 15 Преките, непосредствени участници в

    12 2 Отговор
    Побоя дисциплинарно уволнение, както и на преките им Началници!! Поръчителите, на съд, двамата от Парламента сваляне на имунитета и на съд!!
  • 16 XYZ

    9 1 Отговор
    Пак ли ще се наложи да почнем от 04.02.1997 г.
  • 17 Отговори

    3 12 Отговор
    Вместо да се интересуват новите оправачи от кризите които докараха на България заедно с Радев пак вдигат някаква пушилка Хора тези си получават луксозните Огромни Заплати Радев неговите 15000 са сигурни и на тези старите мутри от БКП влезли сега в парламента платени от Божков
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не помнещ

    13 1 Отговор
    Естествено е, че тези своеволия няма да бъдат наказани! МВР покровителстваше мутрите - как да стане. Нали помните кой създаде СИК и ВИС - един генерал, вече покойник! Нали помните колко неразкрити убийства имаше! Нали помните защо е създадена "Фармация"-Дупница - да бълва каптагон. Нали помните, кой е работил там - майката на една евро депутатка! Нали помните, колко пъти служители от МВР бяха уличени като участници в трафика на наркотици! Нали помните ...
    Аз вече не помня, нищо не се е променило и няма да се промени!

    Коментиран от #21

  • 20 Правописа

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тодор":

    Как си личите с неграмотните писания, пълни с правописни грешки.
    Главният виновен е преместен при каскета, а друг е наказан още по строго - две години без повишение! Повече не се коментира!!!
  • 21 Йнцхл

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Не помнещ":

    Каптагона се произвежда е Терем. Актавис (Балканфарма) или както му викаш Фармация Дупница не е създадено за производство на Каптагон. Може да се е произвеждал в по-нови времена, но това е друго.
  • 22 ЕВРО НЮЗ

    9 1 Отговор
    Няма да бъдат наказани и наказвани дотогава докато същите не започнат да ходят цивилни на работа от страх, да се преобличат в казармите и ходят с униформа само когато са на работа.. Както аз се страхувам от тях да не стъпя накриво, така и те трябва да се страхуват от мене. Защото се крият зад някакъв хартиен закон, но недей си боже да докарат закона на джунглата. Тоягата има два края
  • 23 Сидеров -

    1 7 Отговор
    Да се извинят!
  • 24 стефанов

    9 2 Отговор
    Абе той униформеният джелат Вълкан Хамбарлиев застреля хладнокръвно човек и Борисов го укри,вие за някакъв побой се дърляте.Боят е здраве,една разтривка,масаж.
  • 25 Чукалов:

    1 6 Отговор
    Извини се бе!
  • 26 ИТН

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "ИТНай":

    Скоро ще смачка всички МутроМафиоте!!!
  • 27 гост

    11 4 Отговор
    Проклети ще са, а злото което са направили ще ги застигне на най милото им нещо. Аз вярвам в равновесието. Всеки си плаща в крайна сметка. Алчност ако те заслепи и вършиш престъпления заради това, бъди сигурен, че сметката ти ще бъде платена от близките ти, а ти ще гледаш мъките и ще се проклинаш. Бъдете честни, защитавайте тези които не могат, бъдете милостиви към слабия и душата ви ще е чиста, а децата ви щастливи.
  • 28 Търпин

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Лудница":

    Всичко това е истина ама този който трябва да я чуе не иска и да я знае защото не му се работи а и ако направи нещо ще разбие веригата за печалба,просто няма икономическа изгода,ако я имаше отдавна да си беше свършил работата и всичко вече да е мирно и тихо.
  • 29 НИКОГА НЯМА ДА ГИ НАКАЖАТ

    3 7 Отговор
    Никога.
    В тази страна няма справедливост.
    Никаква.
  • 30 Бягайте деца.

    1 8 Отговор
    По-добре бягайте . Няма смисъл. Няма бъдеще тук. Няма нищо.
  • 31 Решитников

    0 2 Отговор
    Няма никакви своеволия,всичко е в рамките на закона.
  • 32 Е и какво

    0 2 Отговор
    Всичко се забрави от миналата година .
  • 33 Той президемта

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИТНай":

    Не е крал и няма кюлчета и милиони Евро. По скоро биби е за проверка ама каскета го пази. Не знам до кога.
  • 34 пешо

    1 1 Отговор
    А за безчинствата на протестиращите кога?
  • 35 Само,че

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ще ще":

    няма проблем"народеца",а само шайката платени протестърчета.
  • 36 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Нека разследващите да си кажат "тежката" дума !
    В никакъв случай "своеволията" НЕ СА на МВР. Ако някой настоява на това, означава, че няма понятие от работата на МВР. Просто разчита на случая, за да каже : И аз съм някой ! Дори работата на полицията, като част от МВР, е толкова многообразна и пълна с непредвидими ситуации и опасности, че не бива да се поставят всички полицаи на една плоскост.
  • 37 Виновни са протестиращите

    1 1 Отговор
    Ако не бяха ходили да протестират нямаше да ги пребият.
  • 38 бухосинхронист

    0 1 Отговор
    Пак не е отразен автора на тази статия
  • 39 омерзение

    1 1 Отговор
    Дали тия, които хвърляха павета по полицаите, опитваха се да ги палят и обезобразяваха общественни сгради, се бяха осмилили да извършат това в Русия, щяха да бъдат аплодирани от народните предствители в руската Дума?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 абе дърдорковци

    1 0 Отговор
    Щом няма убити или хоспитализирани значи няма своеволия, запомнете го добре. И не си правете отсега по този начин предизборна пропаганда защото няма да минат тия номера. Много сте псевдо, ама много.

    Коментиран от #44

  • 42 подобни

    1 1 Отговор
    статийки дават криле на лумпените-сатанисти да безчинстват. Аз обаче искам да живея спокойно тук в София.
    Осъзнайте се професори и нам квиси още писачи.
    Имат късмет битите, че не са протестирали по този начин в Америка или в Русия. Ама наистина късмет. Сега подобни лентяи могат да получат и ТЕЛК. Е гати и държавата...
  • 43 ааааа

    1 0 Отговор
    На всички е ясно, че ако не си садист, психопат и социопат не ставаш за полицай. Там такива се търсят, но и такива се създават.
  • 44 ааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "абе дърдорковци":

    Ами то и да има убити, какво? Случаят с Чората се влачи 20 години - прдумишлено и садистично убийство от корумпирани полицаи.
  • 45 ВЯРНА ПРОГНОЗА

    2 0 Отговор
    Своеволията в МВР ще продължат ! ! !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ПРЕСТЪПНИЦИ

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ТРЯБВА ГЕРБ ДА СВАЛЯТ ИМУНИТЕТА ФНА ДВАМАТА ПРЕСТЪПНИЦИ - НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ - ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ ВЕДНАГА И ПО ДРУГ НАЧИН !
  • 48 БОКОКРАД

    2 0 Отговор
    Нaнacянeтo нa удaри нa лицe, пoлoжeнo нa зeмятa c бeлeзници, oчeвиднo e прecтъплeниe
    Eдинcтвeният прoблeм прeд ocъждaнeтo нa винoвнитe зa пoлицeйcкoтo нacилиe e нeжeлaниeтo нa прoкурaтурaтa дa cъдeйcтвa, cмятa aдв. Йoрдaнoв
  • 49 мечо

    0 0 Отговор
    одарили имъ 2 шамаръ гулиама рабутъ терикатъ мъж ни пискъ а те кату хърлиатъ камани пу пулисаите

    Коментиран от #51

  • 50 По точно

    0 0 Отговор
    ЩЕ ще на куково лято живеем в полицейска държава.Полиция която е създадена да пази управниците.Ако ви ограбят или пребият не очаквайте от полицията да накаже престъпника.Ще манипулират престъпника докато си получат рекета и в крайна сметка деянието е с неизвестен извършител.
  • 51 смях

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "мечо":

    Ако продължаваш по мечешки - нямаш място тук !?.