Last news in Fakti

19 Август, 2021 10:23 4 039 33

Кръвта и вярата надвиват кухите просвещенски мантри

  • афганистан-
  • вяра-
  • цивилизация-
  • мантри

Не мразим либералите, хуманистите, демократите, "различните". Просто смятаме, че са идиоти

Кръвта и вярата надвиват кухите просвещенски мантри - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 2001 г. Националната армия на Афганистан е получила 86 млрд. долара директна помощ, отделно от националния бюджет на страната. Според световните класации тя беше по боеспособност пред редица европейски и азиатски държави. АНА имаше 360,000 души личен състав, 145 самолета, 27 хеликоптера и над 20,000 бронирани коли и танкове. Официалните, международни класации, на които хората масово толкова вярват и цитират за всичко, редовно я слагаха на предни места по редица показатели. Защото тези показатели винаги са основани на формалното, на материалното.

През последните две седмици нито един самолет от тези 145 не излетя, а хеликоптерите бяха използвани единствено за бягство на висшите офицери. Експерти коментират, че пълната парализа на такава огромна и добре въоръжена армия е прецедент в историята на съвременното военно дело.

Покажете това на следващия икономист, който ви обяснява как най-важното нещо на света са цифричките в БВП-то и парите. Как метафизичните теми са приказки за дечица, а трябва, като него, да сме фокусирани само върху номерата и "измеримото". Покажете го на либерала, който разбира само от материални показатели и се смее на остарелите ви разбирания за религия, нация, племе, идентичност.

В Афганистан видяхме как вярата и религията премазват колосалното материално богатство. Как семейство, кръв, етнос и племе надвиват изграждане на "модерни институции" с милиарди долари и планини от военно оборудване. Пущунският етнонационализъм се оказа по-силен от "демократизирането" на таджиките, узбеките и хазарейците. Религията надви англосаксонския конституционализъм. Медресето в Пакистан даде повече плодове от семинарите на Станфорд в Кабул.

Всичко, което модерният човек тачи - цифричките в БВП-то, листовете хартия със закони и права, институционалните реформи и материалните придобивки се сгромолясва като кула от карти, когато под нея няма здрава и вкоренена основа от религия, кръв и етническа идентичност.

Всичко това е трудно за обяснение на икономисти и финансисти, облъчени да мислят само за свещените си цифри. За стрелките в зелено и червено. И е невъзможно за обяснение на либералите, чиито съзнания от най-ранна възраст са промити да се подиграват на религията и груповата селекция, камо ли тази въз основа на кръв и племе. Когато се случи, обаче, светът им да се сблъска с все още живи примери за вяра и кръв, шокът от сгромолясването на модерния Вавилон винаги е огромен. Преживяват го и днес с Афганистан.

Затова в Европа от векове има политическа и социална страна, наречена консервативна, национална или реакционна. Това са хората, които осъзнават огромната сила и важност на религиозно-кръвната основа, без която една цивилизация, колкото и да блещука от позлатените си куполи, всъщност е просто колос на глинени крака. Колос, който ще се срине, както се сринаха редица други преди нея. Причината да седим от тази консервативна, остаряла, непривлекателна и често осмивана страна на политическата барикада не е, защото мразим либералите, хуманистите, демократите, "различните". А защото просто смятаме, че са идиоти. Афганистан за пореден път показа онова, което тези идиоти така и не успяват да проумеят. Кръвта и вярата надвиват кухите просвещенски мантри.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А дали е така

    27 3 Отговор
    Дали реално имаше желание на САЩ и официалните власти в Афганистан за съпротива на талибаните? Дали просто не беше договорена, макар и военна, подмяна на правителството?
    В Сирия, официалната власт се съпротивляваше и с помоща на международната общност, успя да удържи победа.

    Коментиран от #2, #20

  • 2 гадно

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "А дали е така":

    Най-вероятно истината няма да се разбере в обозримо бъдеще, но е факт, че от либерастите нищо не става.
  • 3 Бежанци

    44 0 Отговор
    След като самите афганистанци не са се мръднали да се защитят срещу талибаните, защо тогава да приемаме милиони от тях в Европа? След като си искат племето и религията, каква е гаранцията, че ще се интегрират в Европа?

    Коментиран от #16

  • 4 авг

    29 1 Отговор
    Кабул 1970/2019
    Това си е регрес, тотален.

    Коментиран от #9

  • 5 Тоя аФтор

    23 3 Отговор
    нещо много объркан.
    Със или без либерастия Афганистан щеше да си е същият.
    Едно време англичаните не са били либерасти и пак са били изгонени.
    Както и Съветскяи Съюз.
    За тия хора по-важни са религията, национализмът, гордостта, може би честта.
    За нас по-важно е да си платим сметките.
    Кой както възпитан.
  • 6 У Нас ? У нас няма наши ТАЛИБИ !

    9 4 Отговор
    Ако имахме Силова организация , живота щеше да е по " НОТИ " ! И щеше да функционира НРБ, МС, /МВР, БНБ, БНА и т.н. / ОФ , Нар.Събр. , Дъж. Съвет. Но ние сме заети по пазара и по кухните.
  • 7 ПППП

    12 6 Отговор
    През 1917 година, критичната маса бедни и едвам изхранващи се хора, приема на драго сърце идеологията на комунизма и се извърша Октомврийска революция, та и там така, само дето бедните и гладуващите са приспаните с крайни религиозни вярвания, както и в сирия и другаде из близкия изток. Гладуващия е лесен за манипулиране и използване за осбствени цели.
  • 8 Ние сме с високо интелектуално мислене !

    1 7 Отговор
    Което се заключава в само един въпрос : " Кой шъ упрай положението ?" и туй то . Не Ние , а някой друг , да зойде а ние после ще му се/ем на главата ! Ние оси/аме всеки който е дошъл. Характерна е пословицата у нас : " Направи на българина Добро , та после да ядеш Ла/но !". Затава българин - Не се ЖАЛИ ! Зарежиго - уважавайго ! Нека сам да се пожали !
  • 9 сила

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "авг":

    БРАВО ЧЕ СИ НАМЕРИЛ И ПУБЛИКУВАЛ ТАЗИ СНИМКА....има цял филм,апропо това е по времето на КОМУНИСТИТЕ в АФГАНИСТАН

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИНЖ

    7 4 Отговор
    Ами да се върнем в ерата от преди Просвещението....;-)
    Направо в средните векове.
  • 12 Винаги

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    когато американците и западът като цяло се намесват е заради някакви техни интереси и никога заради местното население.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 анализатор

    3 1 Отговор
    Ако навремето своевременно бяха назначили за военен министър жена с голеееееми топки в гащите, сега така наречените талибани щяха да бъдат обслужващ персонал по бикини в публичните домове из Афганистан. Ама не, не идиотско било.....
  • 15 Добро на никой няма да правиш !

    7 3 Отговор
    И акъл не давай ! Бълга.ина обича да го хвалиш ! Дори и да е Ос/ан - българина е горд и голям. Навън дори незнаят , че има такава държава , името и трудно се изговаря а къде се намира - някой да знае , рядко се намира ! Отношението към нас е категорично : Снизходително , както към ЕвроАборигени !
  • 16 Харесвам 🎃, само сготвени

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бежанци":

    Съгласен! Същото се отнася и за българите - докато чакат неволята/месията да им подреди живота, няма да са добре приети в Европа. (Добре приети, казах. За приети, са приети.)

    Коментиран от #23

  • 17 Най-популярно се изговаря , щеш нещеш

    2 4 Отговор
    При представяне ако използваш : "булгаРИСТАНИЕН " ! Защо ли ? Защото има нежателна асоциация но е основателна , като : Булгар - Вулгар ; Българи - бърглари/крадци/. Ти сам прецени, имали право тази асимилация , която те кара да ти се ИЗПРАВИ КОСАТА щом чуеш - българин ! Не казвам дивак, простак и варварин !
  • 18 Спомних какво каза новият Мин. Отбраната

    4 0 Отговор
    Бил на Война в Афганистан ! Бил воювал ! Аз му вярвам на думите , а ти ! Заблави да спомене с кого и къде му е останала арката на победата .
  • 19 Защо трябва да " Ходим " далеч

    2 2 Отговор
    За да видим що за БОКЛУК хора сме ? Правителство и държавна администрация съзнателна и компетентна нямаме . А Съдебната система и Затворите са ЗАНДАНИТЕ от времето на Абдул Азис .
  • 20 Офшорчик

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "А дали е така":

    Задавам си въпроса , относно коментара ,
    дали корупцията,
    не начин на живот и съществуване в Афганистан
    и подобни държавни апарати?
    За 20 години, са около 2 милиарда долара годишно!
    Чекмеджетата , не са запазена марка,
    само за Бойко Борисов и Хунтата !
  • 21 Искаш Власт ?

    4 0 Отговор
    Трябва да заложиш нещо Свое - Скъпо ! Ако неможеш , ще стоиш не по-високо от " На колене !" . Защото ти така си избрал ! Никой няма да дойде и да те ИЗПРАВИ !
  • 22 Искаш достоен живот и уважение ?

    3 2 Отговор
    Да ти се даде хей така , както при Соца ? НИКОГА ПОВЕЧЕ ! Сам ! Сам трябва да си доставиш ! За да не виниш ония , който ти е подал ръка ! Нека раскажа притча такава , за благодарна проява : " даваш някому със шепи Орехи а той - защо са ти малки шепите бе хамсалак ?" А друг е още по-критичен : " Като дадваш Орехи , защо ги даваш с черупките бе , серсем. Поне да бе ги счукани !". Видиш и чуеш ли навън бълга.ска Реч , премълчавай , подминавай и стой по-далеч ! Ядове само ще береш !
  • 23 Къде сме приети , че да ида и добро да

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

    Вида ? Кажи ми братко , че да ми стане сладко ! Или е тайна , нима вече сме я зас/али и тази страна Умайна ?
  • 24 Перо

    11 1 Отговор
    Пишештия статията,чак сега ли разбра истината и истината го направи свободен! Тук едни цигани не могат да интегрират,в Афганистан искат да променят религия,култура,манталитет,история и кръв. Когато пристигат в Европа или Америка,приматите не се интегрират към местната система,а искат да я променят по свой образ и подобие. За това трябва то ще да не се допускат до българска територия и не е нужно да ги приемаме и осиновяваме финансово за наша сметка,защото ни мислят за идиоти,а може би сме такива,щом ги допускаме! Орбан е прав! До сега само Ататюрк е успял да направи от ислямисткия примат,светски човек,въпреки че и в Турция се върви към обрат,благодарение на циониската неадекватна политика на големите държави от ЕС и Америка.

    Коментиран от #26

  • 25 ИСТИНАТА

    5 0 Отговор
    Когато 1979 година Съветската армия влезе в Афганистан и сложи начело Бабрак Кармал, муджахидините започнаха партизанска война. За 10 години до изтеглянето на Съветските войници 1989 г.те дадоха 16 хиляди убити и 36 хиляди ранени. След Бабрак Кармал , начело на Афганистан застана про-съветския генерал Наджибула , известен като Наджиб. В края на 1991 година режима на Наджибула падна и муджахидините взеха властта. По късно се създаде талибанското движение и след години война с муджахидините те взеха властта 1996 година. После влязоха в централата на ООН където бе приютен генерал Наджибула в Кабул, вързаха го за камионетка и така влачиха по улиците на Кабул , и после бе oбесен на уличен стълб от тези талибани. Муджахидините като взеха властта дори не го съдиха. После 2001 година Американците влязоха в Кабул да подпомогнат сухопътната операция на "Северния съюз" , който бе подкрепян от Русия. И странно че за 19-20 години САЩ не успя да унищожи талибаните изцяло а възкръснаха.

    Коментиран от #27

  • 26 Перо, перо оти си тако Дръво дебело ?

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    Кой им разруши държавите ? Нашият Контингент .
    Нали твоят Министър на Отбраната ти заяви от ЕКРАНА , че като говНАТОвец бил там на война и воювал ! Какво добро им сторихме ? Либия, Ирак, Сирия - камък върху камък няма - това прави нашата държава ! А тези хора ще ни ПОТЪРСЯТ СМЕТКА ! Кога ? Скоро ! А ти си длъжен да ПЛАТИШ !
  • 27 Продължавай да пасеш !

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "ИСТИНАТА":

    Попълвай хрониката ! Ще потрябва !
  • 28 Аз съм убеден в едно !

    0 2 Отговор
    Нашенец ли е - " Еви му майк/та ! Уважавай го !" И зарежи го и стой далеч.
  • 29 пешо

    5 2 Отговор
    "Причинaтa дa ceдим oт тaзи кoнceрвaтивнa, ocтaрялa, нeпривлeкaтeлнa и чecтo ocмивaнa cтрaнa нa пoлитичecкaтa бaрикaдa нe e, зaщoтo мрaзим либeрaлитe, хумaниcтитe, дeмoкрaтитe, "рaзличнитe". A зaщoтo прocтo cмятaмe, чe ca идиoти."

    това е.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Пепе , дълго не стой на течение !

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "пешо":

    Проветрил си се изцяло !
  • 31 Ти си мъженствен по характер, имаш право

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "пешо":

    Да си такъв ! Но да фъргаш акъл на други - мерси ! Бъди какъвто си но тихо стъпвай и прах не вдигай ! С тихичко седи !
  • 32 Професор

    3 1 Отговор
    Прекрасна статия. Обяснява ЗАЩО Дойче Веле, Франс Прес и БиБиСи са толкова против кръвта, рода и вярата. Обикновен неомарксизъм...
  • 33 Конник

    3 0 Отговор
    САЩ внасят анархия в Европа. Хитър ход да се изтегли от Афганистан. Защо не бягат в мюсулмански държави: Тюкменистан, Пакистан, Иран, Казахстан, Узбегистан, Таджикистан. Защото там няма да им цепят басма и им дават помощи.
    Долара е в криза. Половината свят почва да търгува в евра, злато, юан, иени.