Last news in Fakti

24 Август, 2021 13:00 3 705 51

Родната реч

  • реч-
  • език-
  • писменост-
  • заемки-
  • робство

Робството започва в мозъците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Значителна част от битовия речник на българина към 1878 година се състои от турцизми. В протежение на пет века дивите агаряни избиват най-смелите от нашите прадеди, отвличат красивите и способните момичета и момчета, горят книги, унищожават дори останките от някогашните църкви и крепости. Игото омърсява кръвта и изкривява самосъзнанието на безправната рая. Затова след Освобождението възстановяването на родната реч става първостепенна задача. Събират я парченце по парченце. Използват текстовете от църковните ръкописи, които някога са били изпратени в Русия. Създават нови думи. И народът се пробужда.

По турско отъпелите селяни са укрепвали своите кокошарници с плочи, измъкнати от дворците в Плиска, без да разбират какво рушат... А понастоящем изчанчените европеиди се гаврят с последния символ на българщината – езика.

Шопският диалект измества официалните правоговорни норми и отнема звучността, мекотата и ритъма на словото. Като мекаш и акаш, ти само демонстрираш какво си оцапано и неуко теле.

Ортографията пропада... Писането е пряко свързано с мозъчната дейност и фактът, че мнозина не знаят дори простичкото правило за употребата на пълния и непълния член, е плашещ.

Чуждиците се използват безразборно, въпреки че за повечето от тях съществуват точни и по-разбираеми български варианти. Родното речниково богатство бива попилявано.

Позорно е, че обществото и специалистите от БАН позволяват българският език да бъде изопачаван с правила, взети от английския. При обръщения вече не се използва звателен падеж. Женският род изчезва. Зачестиха примерите за пропускане на предлозите.

Граматиката и правоговорът са основани на правила и логични връзки... Те трябва да се учат и спазват... Ала в нашето време нормите и здравомислието по принцип стават нежелателни.

Робството започва в мозъците.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Познавач Естествовед.и Фолклорист

    20 31 Отговор
    Нашта реч иде от Пловдив.Затова е О'Майна!Оше поета го е рекъл..Родна реч,О'Майна сладка..

    Коментиран от #26

  • 2 пупи

    18 13 Отговор
    Кви ги талкваш, бро?
  • 3 ОТ КАДЯ НА КАДЯ БЯ

    7 15 Отговор
    Я НЯМА КВО ДА РУЧАМ ТИ ПРЕДЛОГ САКАШ АЙ БАЙ ДЪ УЕЙ💩
  • 4 Сатана

    70 3 Отговор
    За 30 години днешните ни управници направиха това ,което Турция не успя за 500 год.

    Коментиран от #7

  • 5 Професора

    31 8 Отговор
    От турско робство
    българите ги освободиха от гяурството обаче българина не могат да се освободят!

    Коментиран от #29

  • 6 Йохо

    9 12 Отговор
    Падежи вече не се изпозват в българсия език,Николайчо.За останалото си прав.

    Коментиран от #18

  • 7 Кремълски пентограм

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    "Това което ние построихме, вие не можете да го боядисате!"
  • 8 Теория

    2 25 Отговор
    Само една теория - представете си КЮРДИ, турски циг.ани дет им викат. По северните територии на османската.
    Идват руснаци в КРАЯ НА 19 ВЕК и... си правят НАРОД!
    Просто защото Кюрдите навремето докато нахлували в Европа, (15 век, заедно с Турците и РОМИТЕ, всички изгонени от Индия, само че Кюрдите минават от Север през Китай и после през южна РУСИЯ), завлекли много БЕЛИ СЛАВЯНКИ.

    Коментиран от #13, #31

  • 9 Пръц

    47 6 Отговор
    “Шoпcкият диaлeкт измecтвa oфициaлнитe прaвoгoвoрни нoрми и oтнeмa звучнocттa, мeкoтaтa и ритъмa нa cлoвoтo. Кaтo мeкaш и aкaш, ти caмo дeмoнcтрирaш кaквo cи oцaпaнo и нeукo тeлe.”

    Авторът не е пропуснал да ни напомни и за цървула от Банкя узурпирал власта през последните 12 год.и неговото езиково великолепие.
  • 10 Турчина

    20 7 Отговор
    Европа е турска, Азия е турска, Африка е турска, Америките са турски. Само главата ми е празна.
  • 11 Булгаро Неро

    11 17 Отговор
    Аве вижте снимките правени в края на 19 и началото на 20век,да видите родата си на кво мяза!После се натягайте.
  • 12 Хмммм

    13 2 Отговор
    Абе всичко добре, ама едно нещо е стряскащо:
    Кой за каквото и да говори все до "членЪТ" стига!

    (Сега Той пък да е най-големия проблем на граматиката ни... Че чуждиците да са на второ място...).
  • 13 Практика

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Теория":

    Защо под статията за правопис, никой не спазва този правопис? - "дето" вместо "където". Да не би да се чувствате по-велики, като показвате, че ползвате правописа вътре в сайта, но под тази статия показно се отказвате?
  • 14 Знайко

    26 11 Отговор
    Съгласен съм с написаното, но имам забележка относно "агаряни горят книги". Българите не си знаем историята. Гърците са тези, които са се опитали на унищожат езика и културата, чрез християнството. Гърците са налагали гръцкият много по-брутално отколкото турците турският. Гърците са забранявали богослуженията на български, преследвали са свещениците говорещи на български. В българските църкви се е налагал гръцкия, висшите духовници са били гърци. За това пише Паисий Хилендарски в неговата история, която продажниците комунисти смениха името, заради слугуване на московци.

    Коментиран от #51

  • 15 Тази вълна

    6 1 Отговор
    е минала и през другите народности

  • 16 Радой Ралин

    33 7 Отговор
    Срещнали се на полянка,
    Прабългарин и славянка,
    Цуни гуни, вади тури,
    Народили чукундури,
    Хем е.бливи, хем крадливи,
    Но най вече прости, алчни и завистлив!
  • 17 Сатъра на Хана

    13 4 Отговор
    И не само това, Българските мъже си бръснат половите органи и си слагат обици на тях за да изглеждат по - страшни. ,.... Ако не говориш на
    селски Шопски - ,значи не си от Елита на Нацията .. .. Абе Българина е гулем , Ние сме измислили и първите маратонки. - цървулите, обаче германците братя Дреслер от Адидас и Пума ни ги крадат. А Солунския евреин Исак Карасо краде киселото мляко и го кръщава на сина си Даниел - Данон.
  • 18 БАЙ Х@Й ‼️

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Йохо":

    Падежи в езика ни СЕ ИЗПОЛВАТ ! Просто ние вече не ги усещаме ! Те вече вместо в края на думата " Мама СтоянУ думаше!" --- "Майката каза НА Стоян!" ‼️ / НА кино , ВЪВ кино, ЗА кино, ОТ кино.....

    Коментиран от #32

  • 19 само ГЕРБ

    18 5 Отговор
    Аз харесвам само Банкянска реч,лее се като бистър поток от устата на господин Бойко Борисов!Умен,образован ,начетен,интелигентен,и не на последно място красив!

    Коментиран от #25

  • 20 Хайтов

    21 2 Отговор
    "...Това между впрочем беше един излишен „поклон по гръб“ пред Европейската общност, която все още не ми е известно да е поставяла въпрос за каквито и да било езикови ограничения. Нещо подобно се случи и с огромния заем, сключен със Световната банка за реформирането на нашето образование. В тази реформа е предвидено чуждите специалисти да заемат командващо място срещу съответното, разбира се, валутно заплащане (около 40 процента от заема).

    По-направо казано, възложихме и образованието на дистанционно управление отвън, от експерти на Световната банка и Евросъюза, които прилагат губителна схема към езика ни, съобразена единствено с доказалия своята негодност план за „прехода“, известен с името „Ран-Ът“. А този план предвижда само една промяна: Ликвидиране на хуманитарната насоченост на нашето училище и подменяването му с техническо по характер обучение, свързано с икономиката.

    В името на тази основна цел часовете за изучаване на български език и литература бяха рязко намалени, както и часовете по история. Увеличени бяха в замяна на това часовете за изучаване на чужди езици и балансът в езиковото образование изведнъж отскочи в полза на чуждото. Започна и припряното изтегляне на българската литературна класика начело със Захарий Стоянов и Вазов от учебните програми по литература, т. е. на всичко онова, което имаше качеството да формира у подрастващите национално съзнание.

    Последният удар върху езика ни дойде с решението през пролетта на 2000 г. българ
  • 21 Хайтов

    27 2 Отговор
    Последният удар върху езика ни дойде с решението през пролетта на 2000 г. българският език и литературата да не бъдат задължителен матуритетен предмет, а да може да се заменя по избор на ученика с математика. Едва ли е нужно да пояснявам, че това е много сериозно посегателство срещу върховенството на родния език и националната ни култура, върху които се крепи родната словесност.

    И няма защо да се чудим след всичко това, че заваляха предложения откъде ли не за подменяне на кирилицата с латиница. Също през пролетта на миналата година подобно предложение се пръкна в печата на един немски професор от Залцбург, без никой да го попита защо не направи предложение на Израел да подмени своя архаичен „иврит“ с латиница, ами го прави с нас, българите?.."

    Н.Хайтов Сп. „Педагогика“, 7 януари 2001 г. поместено в "Троянските коне в България" том-8
  • 22 Антрапшниц

    8 0 Отговор
    Виждал съм анализ по тази тема, само че на английски - за свободата на правоговора и как някои граматици използват тези правила със собствени користни цели

  • 23 Стефан Петров

    28 1 Отговор
    Ние май сме единствената европейска държава, която няма закон за езика си. Във Франция употребата на американизми например се наказва с яки глоби. Опростачването на езика ни е най-силно от телевизиите. В тази насока БТВ е на първо място.
  • 24 Сатъра на Хана

    22 9 Отговор
    Българите трябва Първо да се осъзнаем като територия . Защото Дунавска България е само една от Българските Държави . Имаме Велика България, Дунавска България, Куберова България , Волжка България - Татарстан , Чувашия, Башкирия, .... И Имаме Русия, която е създадена с Активното Участие на Волжките Българи ..... И който Факт не е удобен както за Великите Руснаци , така и за Тъпите Дунавски Евро-Атлантици
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ДжафДжаф

    16 10 Отговор
    Авторчето е в много голяма грешка. Всъщност ако обикаляше малко повече из Софето щеше да си даде сметка, че се случва точно обратното на това, което твърди. Източните диалекти, мякането, последните години тотално превзе София. В момента има повече мякащи софянци отколкото всички пловдивчани, бургазлии и варненци взети на куп. Тия краймоските мякала, понаправиха парици последните години и масово тръгнаха да ги влагат из Софето. Така, че неразбирам защо на този му липсва "звучността, мекотата и ритъма" на източното мяукане!!! Мякането стана тотално и се превърна в норма. Преди 30-40г мякащият Рачков нямаше да го пуснат да мине прага на телевизията, а сега е супер звезда.
  • 28 Родина или Отечество?

    3 1 Отговор
    - това е въпросът. За неуките ще е отечество, това е жокерът

    Коментиран от #37

  • 29 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Ти завърши ли основното?Я виж какво си изтипосал,неграмотнико.
  • 30 Забележка

    7 12 Отговор
    Осмиването на един от българските диалекти, какъвто е шопският, показва, че авторът е едно неуко, но с чувство за интелектуално превъзходство, теле.

    Коментиран от #36

  • 31 Колумб от Кюрдистан

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Теория":

    От север ,през Китай, та в България.Ти за география чувал ли си?

    Коментиран от #33

  • 32 Прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    "Гарван гарванУ око не вади."
  • 33 Айде бе

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "Колумб от Кюрдистан":

    Хахаха, абе ти не си ли чувал Националистите ни какви теории прокарват - как прабългарите ползвали Китайския календар (ама бил мнооого по точен, има си хас!), как минали по южната граница на Русия - воложка българия и т.н., и т.н.

    СЪБУДИ СЕ! Не пиши простотии! МИСЛИ КАКВО ТИ ПИШАТ!!!...

    Коментиран от #38, #39

  • 34 бравозъ

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "адаша":

    Хахахаааа...да точно
  • 35 КОЙ

    10 4 Отговор
    Където мине турчина само мъка носи.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Само питам

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Родина или Отечество?":

    А не е ли Татковина,всезнайко?
  • 38 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Айде бе":

    Според твоите твърдения за обединението с братски Кюрдистан ни пречи Турция.Застанала е между нас.
  • 39 Неграмотен си,кюрде

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Айде бе":

    България се пише с главна буква.И какво е това" волОжка"?
  • 40 ПСР

    4 8 Отговор
    Страшно тъпа и неука статийка е надраскал поредният разбирач-отворко.Изобщо не съм съгласен с глупостите му.
  • 41 Виктор браво

    13 1 Отговор
    50%от рекламите са на английски.Става норма да се смесват с български.А повечето не говорим този език,а и не искаме!.За каква извадка от зрители и слушатели е тази натрапена идеология?Или е активно мероприятие за обезличаване на българщината.
  • 42 Osman

    3 14 Отговор
    Няма българи в България. За стотици години чужда власт ,не само османска сте станали един буламач от различни народности. Цял свят ви се смее че се наричате българи.
  • 43 Голям Слон

    14 0 Отговор
    Само на мен ли ми прави впечатление, че буквата "Л" започва да изчезва от нашата азбука? Някога водещите в Канал 1 си имаха логопеди и никакви изкривявания не се допускаха. Сега е нещо нормално да кажеш "зуатен медау", "Пуовдив", "усуовия" и т.н. Ужасно е! Но пък не казват "уебед". Е, освен една каста на югозапад от София :-))) Мдаа, щом тръгне по телевизията, какъв е проблемът да стигне до народа? С всяко нещо е така.
  • 44 Коментара

    0 4 Отговор
    Като цяло в българския език има много архаика (лично мнение) типичен пример е пълния и непълния член, падежни форми и тн. Което не означава, че не трябва да не знаем как се ползват, а че има нужда от обновяване. Тоест да се реформира. Това не означава "легалезиране" на чуждиците в българския език. Аз също съм на мнение, че имаме достатъчно речниково богатство.
  • 45 бай Даньо

    2 4 Отговор
    Безмислено писание! Ако Плиска е била разрушена от отъпелите български селяни да строят кокошарници, то Акропола също е разрушен по същите причини ( да си троят къщи в подножието му малаките) , нищо ново под слънцето, само безсмисленото мрънкане на автора.
    Предполагам когато българския език е изгубил падежите е имало същото тюхкане и мрънкане, но днес е от полза. Заприличването на английския не е верно. Няма нужда да обвиняваме някой за заприличването на английския . Английския е прост защото е стар , българския също . (Само да не ми заобяснва някой че английския се появява в 1066 година с Уилям завоевателя, а кой е построил Стоунхендж тогава!? ) Езиците всички заприличват на английския защото по пътя на развитието им се случва опростяване - няма падежи , няма родове, няма пълни и непълни членове ( това вероятно скоро ще изчезне и от българския) . Българския е доста опростен вече за разлика от другите славянски езици , защото е по стар от тях. Но никой няма да го върне назад и усложни , авторе , защото това е пикане срещу вятъра! Авторе представи си какво е влиянието на английския върху скандинавските езици след като 99% от населението го знае!? Само по "лошо" ще става за хора на позициите на горкия наш автор.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    За да запазим идентичността си като българи, трябва да запазим язика си. Нищо лошо няма в горенаписаното. Но станахме хора " на света", плъзнахме по всичките континенти и това няма как да не даде отражение върху говора ни.
    Не разбирам когато упорито се използват чуждици, при наличие на хубави български думи. Или ако човек не ги използва тия чужди думи, не е в крак с модата.?? Смешно е и доста непонятно използването на словосъчетания от идиоми на някой чужд язик в директен превод.
    Но така е ! Емоциите са си емоции и чувства няма никакви !Движението на хората, смяната на местоживеенето им влияе върху правоговора. При разговор с 12 годишно момче в Испания останах изненадан. То използваше правилно всички български думи / явно родителите му са се постарали, а и българското училища там- също/, но интонацията му ме напушваше през цялото време на смях.
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Знайко":

    Юри Венелин e псевдоним на Георги Хуца който излиза от предпоставката, че "българският език е клон от руския" - цитатът е изваден от две писма до Васил Априлов и от тази грешна позиция ни "редактира" езика чрез своите научни трудове като „О зародыше новой болгарской литературы” (М., 1838), Венелин не прави речник или списък на изхвърлените думи, а директно въвежда славянски т.е. русифицира в някаква степен българската лексика. Трудно и почти невъзможно е тези изхвърлени думи да се издирят, те са "потурчени". Запазени са някои под формата на топоними, които сега се изхвърлят. Не е било никак лесно да се прекърши многоброен и славен народ като Българския. Използвани са всички възможни методи. В случая с Венелин е много подходяща поговорката "Пази ме Боже от приятелите, от враговете сам ще се пазя". Примерът - със София е много показателен. Името на столичния ни град е наложено от руската администрация, въпреки организирания протест от по-будните софиянци, които са държали за Средец. Въпросът е, защо е наложено гръцкото име? Българските топоними са преминали в гръцките и от там в латинските текстове. Като се вземе в предвид , че българският звук Ц в гръцките и от там в латинските текстове е заместван с ТС, а пък Б с МП, при четенето отзад-напред много непонятни „тракийски”, „пеонски”, "турски" и т.н. имена и топоними зазвучават на чист български, макар и малко архаичен.