Last news in Fakti

11 Септември, 2021 10:00 6 628 97

Водят ли ни към студена гражданска война Румен Радев и Бойко Борисов

  • станимир стоянов-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Анализ на Станимир Стоянов:

Водят ли ни към студена гражданска война Румен Радев и Бойко Борисов - 1
Станимир Стоянов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като се замислим за съдбата на Александър Стамболийски, няма как да не признаем демократичния прогрес в страната. Ако бяхме останали на положението отпреди 100 години, Бойко Борисов щеше да бъде свален с военен преврат, арестуван по устна заповед, отведен в Банкя, измъчван и убит по най-жесток начин без съд и присъда…

Отделно са зверствата около Юнското и Септемврийското въстание от 1923 година. Няма как да подминем и атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 г. и смъртта на удушения с тел след написването на поемата "Септември" гениален български интелектуалец Гео Милев. Във всички тези събития активна роля има ген. Иван Вълков, който умира през 1962 г. на 87 години в Старозагорския затвор… Подобен дълъг живот има и чилийският диктатор Аугусто Пиночет (91 г.), свалил с преврат президента Салвадор Алиенде, загинал при сраженията за президентския дворец. Хиляди чилийци са убити или изчезнали безследно. Пиночет управлява Чили от 1973 до 1990 година… Умира през 2006 г.

Не ми се рови в историята, но голяма част от тези, които има смисъл да прочетат настоящите редове, може и да са пропуснали точно тези уроци. Александър Стамболийски стига до трагичната си участ вследствие на авторитарно управление, репресии срещу опозиционните сили, обвинения в корупция и разврат и спорна външна политика. Омразата към него е била толкова силна, че, според някои източници, убийците му жив са го рязали на парче по парче и са го карали да яде собственото си месо…

Подготвяйки свалянето му, опозиционните сили отправят към Александър Стамболийски постоянни обвинения за огромни финансови злоупотреби. Според вестници от онова време, през управлението му от държавата са ограбени към един милиард лева. Според слуховете, значителна част от парите са складирани "по чекмеджетата" във вилата в Славовица. Колко реално са били парите там е неизвестно, но по-късно пред съда се свидетелства за суми между 18 и 24 милиона лева.

Полковник Славейко Василев, организатор на ареста на сваления от власт Стамболийски, пише за него: "Към всичко се отнасяше с оскърбително лекомислие, употребявайки времето си в празни разговори. Най-вече с жени, които често посещаваха министерството и бяха станали, със своята дръзка нахалност, нетърпими за всички служащи… Александър Стамболийски не беше човек със здрав личен морал. Тогава, когато той бълваше огън и жупел срещу софийския Содом и Гомор, в същото време се отдаваше на най-префинен разврат и оргии".

Това, разбира се, го е писал враг на тогавашния премиер. Но ето какво е писал британският посланик в София Уилям Ърскин през 1923 година: "Тъй като правителството бе съставено предимно от полуобразовани демагози, на които липсваше всякакъв административен опит, естествено то допусна много грешки, като много от нормативните актове бяха набързо замислени и ОПОРОЧЕНИ ОТ КЛАСОВА ОМРАЗА (курсив мой) … Самият г-н Стамболийски надвишаваше значително своите колеги, тъй като притежаваше властна натура, бърз интелект и голяма енергия. Той обаче не търпеше критика, в методите му имаше деспотични елементи и НЕ БЕШЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРЕЦЕНИ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ УМЕРЕНОСТ КЪМ НЕГОВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ (курсив мой)… Неговото сваляне фактически се дължеше главно на незаконното арестуване и хвърляне в затвора на буржоазните ръководители през предшестващата година, което сплоти опозицията и я убеди, че ВСЯКА НАСИЛНИЧЕСКА ПРОЯВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕОДОЛЯНА САМО С ПОДОБНИ СРЕДСТВА (курсив мой)…".

Сто години по-късно "гореща" гражданска война, от една страна ИЗГЛЕЖДА невъзможна. От друга страна, лидерът на БСП Корнелия Нинова, която през последните седмици се проявява като може би най-овладяният политик, само преди дни възкликва: "Недоумявам каква е тази политическа лудост, която обхвана държавата!". Значи ситуацията и ИЗГЛЕЖДА екстраординарна. И в действителност е такава. И ако не бяхме в Европейския съюз и НАТО, и най-вече взети на ръчно управление, според знаещи, от Посолството на САЩ, един Господ знае докъде можеше да стигнат горещите страсти български.

Засега ще останем в хипотезата на СТУДЕНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, към която ни тласна твърдото съперничество между Румен Радев и Бойко Борисов. Река от омраза, простотия, заплахи и обиди се излива от жълтите павета към цялата страна… Не е за първи път, но този път сякаш всичко между всички става твърде лично. (Изключението: Кирил Петков атакува конкретни проблеми, вместо конкретни политици и това само по себе си го превръща във феномен, а може би и главен аргумент в лагера на президента).

Студената война бележи продължителното напрежение и противоборство между Западния блок, предвождан от САЩ, и Източния блок, оглавяван от СССР. Около двете суперсили се събират различни страни от целия свят, създавайки двуполюсния геополитически модел. Първата студена война започва през 1947 г. и завършва с разпадането на СССР в края на 1991 година. В този период между двата блока не възникват преки военни действия, а се води изтощителна икономическа борба, придружена с ескалираща военна надпревара, взаимни подозрения, политически обвинения, идеологическа пропаганда, финансови и технологични санкции, силови заплахи, специални операции и други. Алтернативният "трети път" през 60-те години на 20 век включва Египет, Индия, Индонезия, Гана и Югославия на маршал Йосип Броз Тито, управлявал страната от края на войната (1944 г.) до смъртта си на 87 години през 1980 г.

Борбата за надмощия между "блоковете" на Румен Радев и Бойко Борисов през последната година се вписва в термина, въведен от американския финансист Бърнард Барух. Някои анализатори го определят и като архитект на тогавашния световен ред. В средата на 20 век великата еврейска династия Барух е считана за по-влиятелна от фамилиите Рокфелер и Ротшилд взети заедно.

Не знаем със сигурност кой ще спечели от противоборството на двете големи фигури в българската политика, но със сигурност знаем кой ще изгуби от една студена гражданска война - българският народ. "Третият път" на Слави Трифонов, който засега го играе като Йосип Тито, все още е в мъгла…

И така - вместо стратегическо единение пред глобалните Предизвикателства на Века, ситуационно парцелиране, според Интереса на Деня. Вместо национална синергия в духа на Левски (всичките народи в България ще живеят под едни чисти и свети закони) - нови политически и етнически разделителни линии…

На 6 септември, Деня на Съединението, Пловдивският Митрополит Николай говори как Захарий Стоянов е: "излял тонове мастило, за да ругае, обижда и подиграва Гаврил Кръстевич във вестниците. Това днес се нарича реч на омразата… Благодарение на вестникарските писания на Захарий Стоянов на 6 септември 1885 г. Гаврил Кръстевич е бил унизително разкарван и осмиван по улиците и изгонен от Пловдив като псе…"Единственото което е казал тогава Кръстевич е "Господа, аз също съм българин.". Митрополит Николай отбелязва: "В никакъв случай не противопоставям Гаврил Кръстевич и Захарий Стоянов. Просто искам да отбележа, че понякога заслугите на политическите деятели могат да се преценят само от дистанцията на времето!".

В този ред на мисли кой е крив и кой прав в днешната българска политика няма да реши нито сегашният, нито бъдещият главен прокурор. Ще отсъди Историята. Паметникът на Стамболийски внушително се извисява на ул. "Врабча" до Софийската опера. Булевардът, носещ името му, знае всяко софийско хлапе. Разбира се, има и град Стамболийски, хубав-лош, общински център. Славейко Василев кой го помни?

Накрая за релакс след този малко мрачен материал - АЛТЕРНАТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ЛУДОСТ. Представете си следния (НЕ)възможен сценарий:

Иван Гешев подава оставка. Кандидатира се за президент. Печели изборите. Установява диктатура. Призовава духа на Пиночет. България просперира. Става член на Г-20. Соломон Паси е провъзгласен за Пророк.

Няма такава държава, нали! Дали????

* Станимир СТОЯНОВ е основател на Международна Академия за Високи Постижения "Сър Исак Нютон". Един от най-мащабните европейски мислители, визионер от глобален мащаб, с афинитет към футурологията. Адепт на културата на постижения в България и в Европа.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    20 57 Отговор
    И двамата са тъпи и вредни цървули

    Коментиран от #7, #11, #40, #80

  • 2 Греда

    71 14 Отговор
    Този фантастичен бълвоч не е от "високите постижения" на господина!

    Коментиран от #75

  • 3 Борислав

    59 7 Отговор
    Неможе в България да има студена гражданска война! Прекалено бедни и обезверен ни е народа, пък и няма никакви идеологии. Просто поредните манипулации ...
  • 4 Ю.Кортес

    38 18 Отговор
    Посредствени хора,които си мерят егото на наш гръб.Това не са държавници.
  • 5 Го4о

    25 82 Отговор
    Не намесвайте името на Б.Б. с действията на превратаджията Румен ГрипеноФ!
  • 6 Gowo

    10 12 Отговор
    Такава но....при студената война има един който който е за премахване И друг който е за оставане Така бе и при САЩ СССР.Единият бе злия Другият лошия.
  • 7 Го4о

    20 28 Отговор

    До коментар #1 от "Чочо":

    Особено левия цървул!

    Коментиран от #55

  • 8 1234

    23 51 Отговор
    Само фигуранта ни води към гражданска война
  • 9 НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ..

    25 78 Отговор
    ЧЕ... БОЙКО БОРИСОВ Е НАИСТИНА ВЕЛИК!
    НАЙ-ДЪЛГО УПРАВЛЯВАЛИЯТ ДЪРЖАВНИК, БЪЛГАРИНЪТ РАЗПОЗНАВАЕМ ОТ ЕЛИТА НА СВЕТА И НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПРЕМИЕР В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!
    ФАКТ!
    СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ НЕГО И...ЕДНО КОМПЛЕКСИРАНО СЪЗДАНИЕ , ЦЯЛ ЖИВОТ С ФУРАЖКА, ИЗПЪЛНЯВАЩО КОМАНДИ И С ПОВЕЧЕ ОТ ПОСРЕДСТВЕН ИНТЕЛЕКТ,... ПОСТАВЕН НА...ФИГУРАНТСКИ ДЛЪЖНОСТ ОТ..ЧУЖДИ СЛУЖБИ,...Е... НЕУМЕСТНО!
    ОТ ЦЯЛА ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ,....РЕСПЕКТ

    Коментиран от #13, #42, #48

  • 10 Реп

    8 27 Отговор
    Строят се карантинни лагери (на смъртта), за всеки неваксиниран или заподозрян, че здравето му не е стабилно. Помислете за напускане на градовете!
  • 11 Да да

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Чочо":

    Не само двамата,всичките!
  • 12 КарадаЪ

    50 15 Отговор
    хахахахахахах каква война бе със шепата лумпени останали герберасти верни на чекмеджето :)

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стига

    61 17 Отговор
    Стига сте и-кали. Не е възможно да се сравнява един най обикновен прост пожарникар, крадец и лъжец, който е имал цялата изпълнителна власт и президент с представителни функции. Този примитивен некадърник дето 12 г. лъга и краде от българите, трябва да бъде арестуван, разследван и съден, за кражбите и злоупотребите с власт.
  • 15 ТиСераФостата, Г-ей

    22 64 Отговор

    До коментар #12 от "КарадаЪ":

    1 600 000 Българи подкрепят Баце!
    Още толкова са готови да го подкрепят срещу Ком-Фатмашката Мафия с петолъчки

    Коментиран от #21

  • 16 mi6osp

    51 13 Отговор
    Ако има някаква война, тя е между българите-патриоти и мафията, овладяла всяка власт в държавата ни, освен президентската. А сравнението със Стамболийски е неуместно.

    Коментиран от #27

  • 17 БОКОКРАД

    39 10 Отговор
    ГEШEВ , Бoйкo , ПEEВCКИ И ДOГAН нaтрупaхa 20 милиaрдa дълг, рушaт държaвaтa, гaзят дeмoкрaциятa ! ДБ - ДC НAЧEЛO C МEНТE ГEНEРAЛA AТAНACOВ И ПOДЛOГAТA НA БOЙКO - ХРИCТO ИВAНOВ CЪЩOТO ЩE ПРAВЯТ ! ЛИЧИ CИ НE OТCEГA , A OТДAВНA ! ОСТАНАЛАТА ПАРТИЙНА СГАН ЗА СЪЩОТО СЕ БОРИ !
  • 18 Българка

    45 16 Отговор
    Тъпо е изобщо да се споменава дилемата:
    "Нe знaeм cъc cигурнocт кoй щe cпeчeли oт прoтивoбoрcтвoтo нa двeтe гoлeми фигури в бългaрcкaтa пoлитикa, нo cъc cигурнocт знaeм кoй щe изгуби oт eднa cтудeнa грaждaнcкa вoйнa - бългaрcкият нaрoд. "
    Борисов и Радев са несъизмерими. Борисов е селски тарикат, простак, осъждан престъпник,сикаджия-мутра, най-големия национален предател, грабител, малограмотен еднокнижник
    Радев е образован, интелигентен, говори 3 езика, защитава гражданското общество, не е част от мафията, сараите, не е мутра. Радев се бори срещу модела Борисов и зад гърба му са мнозинството българи. Зад гърба на Борисов са ДС, мафията, сараите.
    Кой трябва да победи? В българския фолклор ДОБРОТО ПОБЕЖДАВА ЗЛОТО!

    Коментиран от #35, #49

  • 19 Туньо Туньов

    24 12 Отговор
    Дано и тиквата свърши по същия начин като Стамболов...
  • 20 Гошо

    10 6 Отговор
    Нер да не е Стамболийски Борисов Радев що не включи Живков и Борис 3
  • 21 тиган

    29 8 Отговор

    До коментар #15 от "ТиСераФостата, Г-ей":

    Без сиганите, без мъртвите души и без невалидните бюлетини, скоро ще бъдете един файтон герберасти. Останахте само такива които сте крали заедно с чекмеджан, но българите вече взеха да разбират как сте усвоявали и крали от всеки българин, Скоро ще ви потърсят сметка. А платените тролове, скоро няма да получават от откраднатите пари, и ще останат безработни.
  • 22 Последния Софиянец

    20 10 Отговор
    Ние воювахме само с полицията.Един гербераст не посмя да ни излезе насреща.Каква гражданска война ви се привижда.А и сега като паднаха от власт всички познати герберасти се пребоядисаха и вече казват че са от ДБ или БСП.
  • 23 Доротея

    15 5 Отговор
    Ние сплетохме здраво ръце,

    с тебе се счепкахме здраво.

    Кръв капе от мойто сърце,

    грохнал си ти. Тогава? –

    Един ще бъде повален,

    един ще бъде победен –

    и победеният си ти.И аз

    горя,

    и ти гориш,

    и двамата

    се къпем в пот.

    Но ти изчерпваш свойте сили,

    слабееш ти,

    отпадаш ти.

    Затуй така жестоко жилиш,

    в предсмъртен ужас

    може би...

    Коментиран от #30

  • 24 Го4о

    14 16 Отговор
    "Черната кутия" казва всичко. Шест конгресмени посетиха фатмакоФ - той мълчи по въпроса!
  • 25 Академик

    27 7 Отговор
    Докато Боци не влезе в затвора няма да има мир в тази клета държава
  • 26 Трол на тиквата

    25 7 Отговор
    Имам да взимам 6 заплати от гепИ...Не спирам да пиша хвалебствия за бойко,и да плюя Радев ...Но заплатите ни ги няма... Севда всеки ден ни лъже,че ще плащат,ама нищо няма....Ще се оплача на гешеФ...
  • 27 00014

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "mi6osp":

    Най-точният коментар след тролските тъпизми.
  • 28 Кочо

    17 2 Отговор
    Мен пък по ми допада, когато преди 90 години демокрацията се е разпаднала до най крадлива партизанщина, отвратена наглост, хиляди партийни функционери от управляващия блок назначени в държавни мини и предприятия, без да влизат в рудник, а точат заплати... Допада ми как един поручик 2 пъти влизал в народното събрание с коня си да ги гони от там и се стигнало до 19 май и забрана на политическите партии! Сега няма ни поручик, ни читав кон и видяхте тези дни какъв хаос представляват!
  • 29 Чудно

    9 3 Отговор
    Защо не си е пила тази баба хапчетата?! Яко изперкала!
  • 30 Доротея

    12 5 Отговор

    До коментар #23 от "Доротея":

    Коректно е - Вапцаров, ,,Двубой". Затова са го убили фашистите! Смисъла е, че изхода не е в това да се разбират двамата генерали ,,в името на националните интереси", а единия просто трабва да си отиде.

    Коментиран от #93

  • 31 Срам и позор

    9 7 Отговор
    Райко Даскалов и Стамболийски повеждат т.нар. Войнишко въстание след пробива при Добро поле. Това си е чиста проба дезертьорство и предателство по време на война и се наказва с разстрел. Стамболийски не само се сближава с югославските управници, той служи на техните интереси и започва да ликвидира ВМРО. Не е случайно, че е убит точно от македонските войводи в Славовица. На практика неговата съсловна структура на обществото е точно тази като на итаианския фашист Муколини. Оранжевата гвардия е същата като Черноризците във фашистка Италия. Съюза на комунисти и земеделци след 9 септември пренаписва истинската история на БЗНС. Самите комунисти през 20-те години на 20 в. наричат земеделците "аграрфашисти".

    Коментиран от #39

  • 32 Ивана

    11 15 Отговор
    Ще гласувам за ИТН, но никога за Радев, той е комунист.
  • 33 Турците са виновни

    5 14 Отговор
    Триото Радев,Борисов,Костов са опасни за България.
  • 34 Станимир Стоянов?? Великата фамилия

    13 3 Отговор
    Барух!! Най Богата, най влиятелна, и накрая много малка надгробна плоча на самия Барух!!! Такива фамилии никой неги Нарича Велики!! Много говорите и пишете за Стамболийски! Познавах като Дете, 10-12годишно Рафаил Харитов, съквартирант на Ал Стамболийски, като са учили в Мюнхен, Стамболийски Агрономство, Харитов Стоителен Инжинер!! Разказвал мие Много часове за живота на Стамболийски, за характера му и за дейността ме като Мин Председател!! Никой нищо не пише за приноса му за Развитието на Селското стопанство!! Защо! Пишете са Дамите със съмнителна дественост, това нее толкова важно!! Даже изобщо! Паралел с Онова време и сегашната Реалност не може да се прави, няма място за сравнение!! България тогава е била 90 процента Аграрна държава, с толкова процента селско население!! Стамболийски е бил избран ника, представителя на това население!! Дайте му Дължимото!!
  • 35 И Да

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    И най вече зад гърба му са Бобокови и Божков
  • 36 Искрен

    15 20 Отговор
    Радев е политически труп, никой нормален човек не би гласувал за него
  • 37 Соросоид

    20 5 Отговор
    г-н Станимир Стоянов вероятно всяка вечер проверява под леглото си дали не се е скрил комунист.

    Разликата между The Mutra от Банкя и Александър Стамболийски е няколко вагона книги и образование в Германия.
  • 38 Николай

    13 18 Отговор
    Лявата идея на Радев и наклона му към Русия плаши хората които искат да сме в Европейския съюз

    Коментиран от #41

  • 39 Кочо

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Срам и позор":

    Райко Даскалов да, но Стамболийски се е отдъпнал от войнишкото въстание! От няколкостотин хилядна армия - 8000 въстаника са нищо и са били много кротки за метежници! Можели са да нахлуят в столицата, но привечер началниците им ги спрели, за да не станат изстъпления и на следващия ден вече нещата се обръщат! През това време полковете с най много социалисти са или предадени като заложници на Антантата, като 1 софийска дивизия, или водят яростни боеве като 9 дивизия, в която са бъдещи комунисти като Асен Халачев и Иван Винаров.
  • 40 Aйша

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Чочо":

    И тримата(сегашния Премиер) са зеленочорапьчики!
    Лошото е : учили и закалени у СССР и пребоядисани
    ги виждаме !
  • 41 Кочо

    4 8 Отговор

    До коментар #38 от "Николай":

    Да! Затова да подкрепим г-н Кирил Петков, който получава одобрение лично от г-н Байдън! Нали така!?

    Коментиран от #47

  • 42 На море

    11 15 Отговор

    До коментар #9 от "НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ..":

    Не знам дали Боцик е велик - това ще го каже историята, но останалите ти констатции са абсолютно верни... Дано се осъзнаем на изборите и недопускаме фатмаци на високи постове

    Коментиран от #45

  • 43 Виталия РАЖНАТОВИЧ

    14 2 Отговор
    Авторе, Тито беше МАРШАЛ, а Трифонов е шоумен. Къде го видя сравнението? Другите 2 фигурки няма да ги коментирам как ги местят на шахматна дъска, като и предходни
  • 44 Студопор

    7 4 Отговор
    То България само гражданска война ще я оправи. Едните са изтрепят другите и да останат или само ГЕРБерите, или само нормалните хора, та да няма противоречия вече. Да стигнем всичко построено през годините до основи, да дойдат американците са доограбят всичко под предтекст, че пазят мира, след това които оцелеят да построят нова държава от нулата според както им каже Америка или Русия и на тая нова държава само името й да е България като на предишната.
    Иначе друго нищо не можем да направим... 35 години вече не можем да се отървем от политици, които ни ограбват явно. Не можем да наложим исканията си на онези, които сме наели да изпълняват волята ни.
  • 45 Каква история

    10 10 Отговор

    До коментар #42 от "На море":

    ти е нужна на те, бе?
    То се вижда и с просто око колко е велик Боко.
    На последно място в ЕС по стандарт и на първо по смъртност.
    И по корупция.
  • 46 ТУРХАН

    2 5 Отговор
    продавам лада 1500 запазена , малко ръжда - 20 к
  • 47 Бай Стою касапина

    15 2 Отговор

    До коментар #41 от "Кочо":

    Да не забравяме, че Байдън е дементно болен. Самият той не знае на кой свят се намира. Камо ли да знае кой е Кирил Петков.
  • 48 Интелектът на

    13 10 Отговор

    До коментар #9 от "НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ..":

    Радев не е толкова посредствен. В крайна сметка е тренирал да кара самолет.
    Твоят идол е тренирал да кара кофпомпа и пожарогасител, сигурно и това не знае.
    В единственото което е велик е гепенето.
    Нищо друго.
  • 49 Какво точно

    9 18 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Какво точно е направил за България Румен Радев,че нещо не се сещам,защо толкова го словославиш.Защото за 12 години управление на ГЕРБ нещата ги има---метро,магистрали,пътища,санирани сгради,детски площадки,спортни зали и т.н и т.н.На всичко отгоре и заплатите се увеличаваха и пенсиите се осъвременяваха по швейцарско правило.Ама много ме е яд,когато очевидни неща се отричат.ББ намираше начин да завършва нещата.Сега,като се впрегне бюрокрацията,всичко ЗАЦИКЛЯ и се ЗАБАТАЧВА. А...много се ядосвам,когато някой ме обижда,само защото убежденията ми са различни.Ама засега нищо хубаво не се получава от промяната.Вначалото злобните хора се обединиха срещу ГЕРБ, но какво стана?Злобата започна да се насочва и между тях.Ами....още малко и съвсем ще се изложат.

    Коментиран от #61

  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 8 Отговор
    БОЙКО е престъпник
  • 51 Немците

    5 2 Отговор
    набързо намесиха в предизборния си дебат ББ. Направо си се скараха. Какви случки?! Тази студена война май излиза от двуполюсния модел. Май ще е на три морета
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Фостър Дълес

    15 4 Отговор
    Ниe щe хвърлим вcичкoтo злaтo нa CAЩ, цялaтa cилa нa CAЩ зa измaмвaнe и oглупявaнe нa хoрaтa oт coциaлиcтичecкия cвят. Нeзaбeлязaнo щe пoдмeним чoвeшкитe цeннocти c фaлшиви. КAК? Щe нaмeрим eдинoмишлeници в тeзи cтрaни и Руcия. Щe рaзгърнeм грaндиoзнa пo мaщaби рaзлoжитeлнa рaбoтa, щe изтръгнeм coциaлнaтa cъщнocт нa литeрaтурaтa, щe нacърчaвaмe aвтoри, кoитo втълпявaт в чoвeкa култ към ceкca, нacилиeтo, caдизмa, прeдaтeлcтвoтo - тoecт бeзнрaвcтвeнocттa. Нужни ca пиcaния, ocмивaщи ecтecтвeнocттa и пoчтeнocттa кaтo aрхaични oтживeлици. Прocтaщинaтa, нaглocттa, лъжaтa и измaмaтa, пиянcтвoтo и нaркoмaниятa, живoтинcкия cтрaх cрeд хoрaтa, бeзcрaмиeтo, дoнocничecтвoтo и oщe мнoгo пoрoци зaлoжeни в чoвeкa трябвa дa ce рaздвижaт.Тaкa щe рaзклaщaмe пoкoлeниe cлeд пoкoлeниe, щe прeдизвиквaмe eрoзия и рaзврaщaвaнe нa млaдeжтa. Щe cъздaдeм чoвeк c кoнcумaтивнa пcихикa нa eлeмeнтaрeн пoтрeбитeл. Вcичкo тoвa щe извършим пoд дeвизa:

    "ЗAЩИТA ПРAВAТA НA ЧOВEКA И ГРAЖДAНCКИТE МУ CВOБOДИ”


    Фocтър Дълec 1956

    Коментиран от #54

  • 54 Cун Дзъ

    15 2 Отговор

    До коментар #53 от "Фостър Дълес":

    Бългaрия e рaздeлeнa гoрe-дoлу нa двe. Eднитe ca нa oпaшки зa Гърция, Зaнзибaр, Мaлдивитe или Дубaй, a другитe цъкaт зa Тeрминaл 1(2).

    Eднитe нa другитe нe вярвaт, нo и двeтe групи e дoбрe дa прoчeтaт кaквo e нaпиcaл Cун Дзъ прeди 2500 г. в книгaтa cи "Изкуcтвoтo нa вoйнaтa". C тeзи прaвилa ce пeчeлят вoйни и прeвзeмaт чужди нaрoди:

    1) Рaзвaлeтe тoвa, кoeтo винaги e билo хубaвo в cтрaнaтa нa врaгoвeтe ви.

    2) Нaпрaвeтe бoгoвeтe им зa пocмeшищe и cтъпчeтe вcичкитe им oбичaи в кaлтa.

    3) Пoдкoпaйтe c вcички cрeдcтвa прecтижa нa вoдeщaтa клaca; oплитaйтe ги при вcякa възмoжнocт в тъмни мaшинaции и в пoдхoдящия мoмeнт ги oпoзoрeтe.

    4) Рaзпрocтрaнявaйтe мeжду грaждaнитe кoнфликти и рaздoри.

    5) Нacтрoйвaйтe млaди cрeщу cтaри.

    6) Пo вcякaкъв нaчин cпъвaйтe рaбoтaтa нa влacттa.

    7) Внeдрявaйтe нaвcякъдe cвoи шпиoни и

    8) нe ce cтрaхувaйтe oт cътрудничecтвo c нaй-низкитe и нaй-oтврaтитeлнитe cъздaния.

    9) Винaги, кoгaтo мoжeтe, oбърквaйтe oбучeниeтo и дocтaвкитe нa прoтивникoвитe cили; пoдкoпaвaйтe диcциплинaтa им и пaрaлизирaйтe вoлятa им зa бoрбa чрeз пoтиcкaщa музикa, cъщo тaкa прaщaйтe лeки жeни в лaгeрa им и ocтaвeтe пaдeниeтo им дa дocтигнe дънoтo.

    10) Нe пecтeтe нитo oбeщaния, нитo пaри или пoдaръци, зaщoтo вcичкo тoвa нocи гoлeми лихви.

    Коментиран от #71

  • 55 до Го4очото,

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Го4о":

    От 2014г живеем под превратоджията с 200.
  • 56 666

    12 13 Отговор
    Радев и неговата Хунта отдавна застрашава мира в държавата. От този човек идва цялото Зло. Само избирането на нов президент ще свали напрежението. Иначе ни очаква разруха и диктатура.

    Коментиран от #62, #70

  • 57 Неутрален

    3 4 Отговор
    Едните не бяха ли от ГРУ а другите от КГБ.
  • 58 Иво 🇧🇬

    10 14 Отговор
    Руския Радев иска да ни върне под руско робство. Този пенсионер е заплаха за България. Той е антибългарин. Когато го изчегъртаме ще настъпи спокойствие и ще заживеем като нормални хора.
  • 59 Pilot

    16 6 Отговор
    Този измислен господин с какво право сравнява крадеца от Банкя с Стамболийски и за какви измислени войни говори ! Това, което искаха хората е правосъдие за крадците, което за да се случи трябва първо да се махне каскета , но както виждаме БСП,ГЕРБ И ДПС го пазят и съботират гласуването в Парламента .
  • 60 ddddd

    7 2 Отговор
    Зимата иде да сме готови големи студове ще паднат
  • 61 Абе яяяя

    14 5 Отговор

    До коментар #49 от "Какво точно":

    Греберунгел, точно стиропорът, магистралите и метрото са най-точните примери как миже да се краде! Герберите откраднахте от тези приекти минимум 60%. Всяко нещо има външен вид и никакво съдържание! Млъквайте вече, че като ви запукам с бърливи шутове място няма да си намерите дилниии крадци!

    Коментиран от #63

  • 62 Тролове

    12 6 Отговор

    До коментар #56 от "666":

    Герберски, изчезвайте в дън гори тилилейски! Ще ви унищожиме на изборите! Няма да влезнете в Парламента! Тулупи! Много нещо надигнахте празните кратуни!

    Коментиран от #65, #69, #73

  • 63 Ама

    6 9 Отговор

    До коментар #61 от "Абе яяяя":

    Я по-спокойно! Според теб,какво е по-хубаво --НИЩО ДА НЕ СЕ ПРАВИ,за да няма съмнение ,че някой се е облагодетствал.Ама си в голяма грешка,ако си мислиш,че другите няма да крадат.Щом ти харесва да вярваш на сладки приказки--вярвай си.Аз пък вярвам,че РАЗУМНИТЕ хора са повече.
  • 64 Sieg

    14 1 Отговор
    Ква война бе? Българинът пред телевизора и във фейсбук води война и после реве
  • 65 Ама

    6 4 Отговор

    До коментар #62 от "Тролове":

    На това се казва "На гол тумбак чифте пищови " Докъде стигнахте със злоба--до под кривата круша. Какво постигнахте с обиди--НИЩО и ПОЛОВИНА.А иначе,и ние можем да плюем,но сме добре възпитани и не искаме да падаме на толкова ниско ниво.Ама вие сами ще се изпокарате помежду си.Нали вече започнахте Хахаха.
  • 66 АНОНИМЕН

    7 7 Отговор
    ВСИЧКИ ШАПКАРИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА НА БГ.
    ТОВА Е НАЧИНА
    ТРЕБВА ЗАКОН ГЕНЕРАЛИ И ШАПКАРИ ДА НЯМАТ ПРАВО ДА ЗАЕМАТ НИКАКВИ МЕСТА В ПАРТИЙНИЯ ЖИВОТ В БГ!!!

    Коментиран от #74

  • 67 Сбогом на Дон Джовани

    8 10 Отговор
    Просто няма да гласуваме за фатмака. Вън от политиката, няма нужда от война.
  • 68 Гост

    8 11 Отговор
    Рътко хвърчилото е наи големия разинител на Българския народ за всички времена
  • 69 666

    4 9 Отговор

    До коментар #62 от "Тролове":

    По полека бе другари нещастни. Много квичите отива си вашия клепар. Дано никога не му виждаме селската мутра.
  • 70 Виталия Ражнатович

    7 6 Отговор

    До коментар #56 от "666":

    И да изопъчавате фактите, не върви! 12 години не Радев беше на власт!!! Не съм му фенка, защото и той допуска грешки
  • 71 Виталия Ражнатович

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "Cун Дзъ":

    Отлично казано, а и вярно!!!
  • 72 Перо

    11 6 Отговор
    Дрън,дрън,дрън… . Празни приказки и непознаване на миналото и сегашната действителност. По какви показатели сравнява полуграмотния и крадлив примат,бивш член на ОПГ СИК и Президента Радев? Или по стар ганьовски обичай се опитва да се хареса на всички. Простотия!
  • 73 Ами

    8 4 Отговор

    До коментар #62 от "Тролове":

    Самонадъхвайте се,щом това ви кара да се чувствате велики.Ама реалността е съвсем друга.Яд ли ви е,колко много се изложихте.Стой и гледай на изборите---ГЕРБ пак ще е първа сила.
  • 74 Перо

    5 7 Отговор

    До коментар #66 от "АНОНИМЕН":

    Ти за шапкаря пожарникар,толуп ли говориш?
  • 75 Сульо

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Греда":

    Такива като него обичат да се кичат с нищо не значещи титли и да са в организации, кухи, но с гръмки имена... поредния Раздувко Раздувчев.Радостното е, че не всички в БГ са дe6или и такива като мене и тебе ги разконспирират....
  • 76 Матей

    2 4 Отговор
    Съперничеството между радев и боко не е на принципна основа,както се опитваше да го представи радев,борят се за любовта на американците.И само един може да е на върха,премиерския пост е по-важен и в момента вакантен,борбата ще е люта,същевременно президентският пост също е оспорван.Боко като нищо ще се кандидатира,ако се провали за премиер,поне да не остане на сухо и да стане президент.За народа и държавата никой не мисли,кучета ги яли.

    Коментиран от #78

  • 77 Наблюдател

    3 3 Отговор
    Самия факт че Стамболииски докарва в България Фердинанд е достатъчен за да заслужи съдбата си!

    Коментиран от #81

  • 78 Виталия РАЖНАТОВИЧ

    0 7 Отговор

    До коментар #76 от "Матей":

    Безсмислени маневри! И 2-та отрязаха пътя на РСМакедония, която от 2020 с Албания трябваше да са вече в ЕС
  • 79 1122

    7 1 Отговор
    Няма нужда да цитирате Вапцаров.Той е тип терорист ,по новите понятия.Всичко,което е имал да признае ,го е признал при разпита/естествено гениалния полицай Никола Гешев е знаел всичко/-за куфара с английски пари, за подривната си дейност ,за това, че ръководи убийци от трима нелегални ,които са взривявали вагони, уж пълни с дрехи за германците.Не може, да се цитира Вапцаров ,който ,няма зачение за сегашната обстановка в България.От такива,като него,след 09.09.1944 г. /когато вече не е жив/,в позорния Народен съд избиха повече от 20000 невинни ,без съд и присъда.Фамилията Вапцарови е протестантска.И тук не са вред.Няма по отвратителна измислена религия от протестанството,от което се размножават 25-30 секти .Тези секти са в сащ .Затова цитиране на Вапцаров ,за да проумеем "студената "или "гореща "война между Президента Радев и предателя Б. Борисов няма да я определя човек ,който е нареждал на тричленките, да убиват. Затова е разстрелян.И Багряна и Дора Габе нямат никаква вина към Вапцаров.По-добре научете децата да прочетат Вазов, Йовков, Яворов, Дебелянов, Яна Язова ,Стоян Заимов, Талев ,Хр. Ботев.И не пишеге за Левски ,че е масон.Не го обезличавайте чрез една престъпна секта/естествено от евреи/-масони.
  • 80 Павел Пенев

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Чочо":

    След диктатурата на цървула от Банкя,страната изпадна в криза,но така е винаги след всяка диктатура. По лошото е че сега турските агенти от ДПС бяха активизирани да работят против законно избрания президент.Вижте психопата Данчо ментата как се е загрижил за" плачещите" турци,които разчитали само на ДПС, на които същия цървул подари милиони.Сега с тези милиони те ще го защитават и дестабилизират държавата.

    Коментиран от #84

  • 81 грешиш

    5 0 Отговор

    До коментар #77 от "Наблюдател":

    Докарва го Стамболов, а не Стамболийски
  • 82 100perа

    4 3 Отговор
    Не знам, колко е визионер този г-н, но все пак, оспорвам израза и даденото от него съдържание на измислен нов термин "студена гражданска война". Такива просто няма и не е имало.

    Още повече оспорвам опита му да прави паралели със Студената война. Дори и само заради два факта:
    1. Тогава имаше тотално отделяне и изолиране на два противопоставящи се лагера(и идеологии). Да, официално пряка война между тях не е имало, но само официално (напр. Виетнам, Ангола, Корея, Афганистан), а войните между прокситата на двата лагера никога не са преставали.
    2. Студената война доведе до създаването на НАТО (1949 г.) и Варшавския договор (6 години по-късно - през 1955 г.). При нас няма такова военно противостояние - имаме граждани срещу мутренска мафия и поддържащата ги олигархия. Борисов ненапразно е символ на мутренската мафия - житейският му път е неразривно свързан със създаването и поддържането на организираната престъпност в България.
  • 83 СУВЕРЕН

    6 4 Отговор
    НЕ СРАВНЯВАЙ ЧОВЕК УПРАВЛЯВАЛ ДЪРЖАВАТА УСПЕШНО 12 ГОДИНИ И СПЕЧЕЛИЛ НЕЗ НАМ КОЛКО ПЪТИ ИЗБОРИ СЪС ШАПКАР НА КОГОТО ГОРЕОПИСАНИЯ ПОДАРИ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО КОЙТО РЕШИ ДА КЛАТИ ДЪРЖАВАТА ЗА ДА НЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА КОЙТО ВИСИ В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ПОДКРЕПЯНИТЕ ОТ НЕГО ПАРТИИ НА ПРОТЕСТА ТАКА И НЯМАТ МНОЗИНСТВО / ВОЙНА ВОДИ РАДЕВ НО НЕ СТУДЕНА А МРЪСНА С НЕДОКАЗАНИ КЛЕВЕТИ И ПРЕСТЪПВАЙКИ КОНСТИТУЦИЯТА НО НЯМА ДА ГО БЪДЕ СУВЕРЕНА ВИЖДА

    Коментиран от #88

  • 84 ЧОБАН

    6 4 Отговор

    До коментар #80 от "Павел Пенев":

    СЛЕД ПРЕВРАТА НА РАДЕВ СТРАНАТА ИЗПАДНА И ИМА ОЩЕ ДА ИЗПАДА ДО КАТО НОРМАЛНИТЕ РАБОТЕЩИ ХОРА НЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПЕРДАШАТ ПО УЛИЦИТЕ НИЩОПРАВЕЩИТЕ ДЪРДОРКОВЦИ
  • 85 ????

    5 1 Отговор
    И поради что главен булевард в София се казва "Ал Стамболийски"?
  • 86 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    Много елементарно "разсъждава" Станимирчо...

    Коментиран от #90

  • 87 Професор

    7 1 Отговор
    Щом "един от най-мащабните европейски мислители" пише такива плоски и напълно неадекватни пасквили, време е да гасим лампите не само в България ами и в Европа. Сър Исак Нютон много ми напомня за Стамболийски и ми прилича на Радев. Може ли и аз да стана "един мащабен европейски мислител"? Мерси предварително!

    Коментиран от #91

  • 88 Ами да

    6 0 Отговор

    До коментар #83 от "СУВЕРЕН":

    Много точно казано! РезилДента пропиля държавата със юмрука и неговите шутове. Видя се че не стават за нищо, толкова прост и злобен народ в Парламента! Сульо и пульо не могат да се разберат кой да обере държавата! Всичко подготвено със сценарий, като се започне от детскя филм с кюлчетата, елементарно, глупаво точно за глупаци. Добре са изчислили как да ги вържат, успоредно омразата, та заслепени да не разсъждават логично. България е прекрасна, няма нищо общо със тази преди 12 г., бедните цял ден четат и пишат на хубавите телефони, защото много работят и имат време за омразата. Забравиха счупените лади, счупените пътища, режима на тока, опашките за олио и хляб и празните магазини. Сега само чакат брошурите на веригите да пълнят количките и реват че Гърция искат ПСР тест, толкова са бедни. Е,... така беше до тук. Ще видим как ще е с юмрука тази зима!
  • 89 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор
    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....Некадърниците се дразнят от Бойко, заради строежитe на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н., c кoeтo ги кaрa дa ocъзнaят cвoятa нeпoтрeбнocт кaтo хoрa.
    Цялата чужда резидентура e активизирана максимално да плюе по ген. Б. Борисов. Това показва, че Борисов работи за България.
  • 90 Точно

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Станимирчо е червен кадър. Петър Волгин N 2. Какво да очакваме друго?
  • 91 Така е

    3 0 Отговор

    До коментар #87 от "Професор":

    Когато убеден комунист като другаря Стоянов се опитва да пише на съвременна тематика се раждат такива недомислия.
  • 92 СЕИРДЖИЯ

    4 1 Отговор
    ИСКАМ РАДЕВ ДА СПЕЧЕЛИ ЗА ДА ГЛЕДАМ КАК ГО ТРИЧАТ ФЕВРУАРИ МЕСЕЦ
  • 93 Вашият

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Доротея":

    Вапцаров е разстрелян след съдебен процес.Доказано е,че се продал за пари-долари,драхми,англ. лири.По време на война е изменил на народа си.
    А към автора-гражданската война в България се води от 1918г. и още не е приключила.
  • 94 ТАКА ТРЯБВА

    3 1 Отговор
    СЛАВИ РАЗБЪРКА КВОТО ИМАШЕ В ЦОКАЛОТО ЗАТОВА СЕ РАЗСМЪРДЯ
  • 95 999999

    0 0 Отговор
    Нима доган не е в игрите отзад, нищо, че не управлява. Човекът от дс, кгб, турция, сащ. Краде с бсп. Краде с герб. За негго нищо. Те си знаят и баят едно и също, смяна на имената. Защо тая страница не бе затворена. Нима нашите близки роднини не са били от режима на живков, изселвани в деарбекира нна догаан, нима не са пращани за една нощ без съд и присъда директно на 17 годишни в Белене. Нима на тези реститутки и други им е давано работа живков, както и демократите, дори комунидти, а имали някои дюкянчета деди след 1944 стават дс доностнижи и първи минаха реститутки внуци в бкп от бкпп в сдс, ндсв и днес са в герб. И лично тя те изгониха от приватизирани предприятия много от интелигенцията, и днес на тяхнно място има построени турски хотели, турски от турция фирми. Крадоха заедно с дпс всички партии и днес виждаме дупката, в която се отзова България. Много турци и българи няма да гласуват за никого. Ние сме за ЕС, Нато, САШ и най вече за Кралицата. Там е истината. Подредени държави с демокрация. Може горе да крадат, а в България крадат техните ориближени хора от 32 години. Все пак имаме очи и виждаме, имаме уши и чуваме. Старци.. Номенклатурни кадри чрез старци купуват от общиини с връзки на безценица недвижимости и след това ги препродават на високи цени. Комуниста е свикнал да командва, не иска да си дава зор. А и с животни, градинарство е същото. Купуват и препродават и печалбата за тях. Некачествени хлябове, стоки с изтекъл срок на годност. Всичко е вл
  • 96 Анонимен

    0 0 Отговор
    Подкрепям написаното от господина за студената война, но тя трябваше да се случи през 1984 или по точно през 1989,а не да идва от дс кгб Ахмед Доган пред централата или сградата на цк на бкп да сплотява обстановката между тях, турци и българи. И при една гражданска война, кой останеше жив да живее днес стойностно, а не 20 години по домовете и без работа. Много са случаите с българи и то мед сестри бяха уволнявани, а дядо й е грък от как свят светува, майка й идва 1944 в бг и затварят граници и днес дали е жива, но живеят в бедност, дъщеричката й бе ориета хуманна медицина в Стара Загора и поради липса на пари работи като общ работник. Ще се оправи, но не сега, а след 50 години България. Върнаха я преди 100 години. Прав бил юриста.. Както преди 100 години. Земята на тракийци от беломорието, сегашна Гърция се изкупува от дпс. Бъдете здрави и Бог да ви пази късно е български депутати за всичко. Всичко е менте качество.
  • 97 Вълканов

    1 0 Отговор
    Съперничеството не е между Президента Радев и Бойко Борисов. Съперничеството е между двете силови структури, които стоят зад тях. Това неможе да разбере автора.
    Стамболийски създаде Трудовите войски, защото България бе обезоръжена след Първата световна война.
    Стамболийски проведе реформа в училището. То стана задължително до 3-ти (сега 7 -ми) клас.
    Стамболийски проведе поемлена реформа , оземлиха се редица безимотни. Въведе се максимално притежание на земеделска земя. 200 декара , а за Добруджа - 300 декара.
    Стамболийски посрещна и настани бежанците от Беломорието, изгонени от Гърците с помоща на силите на Франция.
    Стамболийски изгони 20 хиляди белогвардейци , настанили се у нас след разгрома им от Червената армия.
    С една дума, Стамболийски бе реформатор в полза на държавата.
    Под натиска на Англия и Франция, Той бе принуден да сътрудничи с Югославия, жертвувайки Македония за да да запази остатъчна България от по нататъшен разгром от силите на Антантата.
    Войнишкото въстание бе изблик на недоволство от разгрома на Българската армия, предателството на Българския генерален щаб, който изтегли армията от Южния фронт, не подкрепи генерал Вазов, което щеше да създаде по-благоприятни условия при преговорите.
    Фердинандовоо германофилство осакати държавата и нейните национални стремежи.
    Защо госпподин авторът не споменава нищо за това?
    Намериха се плюещи върху Човекът, който всячески се опитваше да укрепи държавата. Много ж