29 Септември, 2021 08:26 5 231 22

Адв. Камен Добрев за ФАКТИ: През мандата на Лозан Панов ВКС остана последният независим съдебен пристан

  • адв. камен добрев-
  • гражданско сдружение боец-
  • боец-
  • лозан панов-
  • председател на вкс-
  • вкс-
  • върховен касационен съд-
  • всс-
  • правосъдие-
  • съдебна реформа

"След съдия Лозан Панов, статуквото не може да позволи да се случат повече грешки на толкова високо ниво", каза адв. Добрев

Адв. Камен Добрев за ФАКТИ: През мандата на Лозан Панов ВКС остана последният независим съдебен пристан - 1
Адв. Камен Добрев; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"ВКС и неговото ръководство в годините през времето на мандата на Лозан Панов останаха последният независим съдебен пристан. Единственото място в съдебната йерархия, от където чуваме оглушително силна и последователна критика към начина на функциониране на Висшия съдебен съвет, към политическото влияние в Съвета и намесата на главния прокурор в съдийското самоуправление".

Това каза адвокат Камен Добрев от гражданско сдружение "БОЕЦ" в интервю за ФАКТИ. Разговаряхме с него относно предстоящия избор на нов председател на Върховния касационен съд след изтичането на мандата на Лозан Панов като такъв - за важността на избора, за моралното качество на настоящия състав на Висшия съдебен съвет да го провежда, за кандидата, когото от "БОЕЦ" биха подкрепили.

"Не са много магистратите, които имат неблагоразумието да си развалят комфорта и да влизат в конфликт със системата, а и смелостта да го сторят", посочи той.

"Чака ни много интересна есен. Едно е обаче сигурно - след съдия Лозан Панов, статуквото не може да позволи да се случат повече грешки на толкова високо ниво", каза още адв. Добрев и добави: "При избора на председател на ВКС през януари догодина от “БОЕЦ” ще сме пред ВСС, бъдете сигурни".

Целия разговор четете в следващите редове:

- Адвокат Добрев, досега Върховният касационен съд беше председателстван от Лозан Панов, към когото от “БОЕЦ” сте изразявали подкрепа - защо изборът на нов председател е толкова важен?

- От една страна, важността се предопределя от мястото на ВКС в съдебната йерархия. Върховният съд осъществява касационен съдебен надзор върху гражданските, наказателните и търговските дела и неговите актове са окончателни. Ако той е независим, има независимо административно ръководство и в него работят независими съдии, това ще гарантира правосъдие. Вероятно бавно, твърде често закъсняло, но правосъдие за всеки.

Наред с това, той уеднаквява съдебната практика като налага точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. При това ниво на правна подготовка у законотворците, от изключително значение е как и кой тълкува приеманите от тях често объркани и неясни нормативни актове.

Но най-важното, което предопределя значимостта на предстоящия избор, е, че ВКС и неговото ръководство в годините през времето на мандата на Лозан Панов останаха последният независим съдебен пристан. Единственото място в съдебната йерархия, от където чуваме оглушително силна и последователна критика към начина на функциониране на Висшия съдебен съвет, към политическото влияние в Съвета и намесата на главния прокурор в съдийското самоуправление. И тази деятелност и независимост изключително много пречат на някои.

Помните ли, че само преди една година, през есента на 2020 година, с предложени от прокуратурата промени в НПК, се предвиждаше ВКС да е касационна инстанция в много ограничени случаи и по изключение. Представяте ли си? Някой си Иван Гешев искаше да суспендира един съд с над 140-годишна история, създаден от съграждането на Третата българска държава, за да може присъдите и решенията на въззивните инстанции и на Апелативния специализиран наказателен съд, най-вече, да не подлежат на съдебен контрол от ВКС. И щеше да го стори. Само фактът, че хората излязоха на улицата попречи на ГЕРБ и ДПС да прокарат докрай тези промени.

Ето колко е важен изборът на председател на ВКС, колко е важно елиминирането на независимостта на върховната съдебна инстанция за Гешев и кръговете, които стоят зад него. Разбира се, съвсем не твърдя всички съдии у нас да са зависими, напротив, но категорично твърдя, че преимуществено ръководствата на съдилищата, избрани от този компрометиран кадрови орган в годините назад и всички негови състави, са такива.

Ще ви дам няколко примера, за които се сещам веднага – скандалът през последните седмици с административния ръководител на Софийски градски съд Алексей Трифонов и неговото гражданство – никаква реакция от ВСС, гробна тишина и след като това вече е установено. Този човек няма българско гражданство, но съдебният съвет не желае да реагира по какъвто и да е начин. А той правораздава от повече от 20 години. Огромен скандал. Знаете ли какви са последствията за съдебните актове, върху които той е положил своя подпис? Какво ще се случи с всички осъдени и оправдани от него лица?

Другият пример касае председателката на Апелативен съд София – Даниела Дончева и обвиненията срещу нея, че по дело, свързано с активи на КТБ за над 100 милиона лева, същата бе отстранила свой колега – съдия, на когото делото бе разпределено. След това тя самата си го бе саморазпределила за разглеждане - сама на себе си. Не последва отново никаква реакция от ВСС, напротив – потулване на случая. И като благодарност на Даниела Дончева ѝ бе гласувано още по-голямо доверие, беше ѝ поверено стопанисването на Съдебната палата в София, отнето от съдия Панов. Така омертата се запазва, така моделът на търговия с влияние в съдебната система се възпроизвежда. Ето защо личността на новия председател на ВКС е толкова важна.

- Изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше наречен “състезание с един кон” - има ли опасност това да се повтори в избора на председател на ВКС?

- Този избор на председател на ВКС и силната фрагментираност сред квотата на съдиите във ВСС ясно разобличава целия мит за съдийско самоуправление. Такова въобще не съществува. Прокурорите и политическите избраници във ВСС ще избират за пореден път председателя на ВКС с едно монолитно и безпринципно мнозинство, каквото всеки път те формират при подобен избор, но не и самите съдии.

Що се касае за предстоящото гласуване и това дали кандидатът на чугуненото мнозинство ще получи 17 гласа, аритметиката сред членовете във ВСС е повече от ясна. Със сигурност ще ги получи. Но огромният въпрос и проблем за статуквото е откъде да дойде номинацията на техния кандидат. Защото от съдийската квота, струва ми се, тя няма как да дойде. От шестимата членове във ВСС от съдийската квота двама - Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, подадоха оставки в началото на лятото. От останалите четирима, Севдалин Мавров със сигурност е част от чугуненото мнозинство и го е доказал във времето по категоричен начин. Въпросът е дали съдия Атанаска Дишева, съдия Олга Керелска и съдия Цветинка Пашкунова продължават да са все така реформаторски настроени и могат ли те да излъчат кандидат на малцинството за председател на ВКС. Неслучайно питам. Силно се надявам да могат.

Кандидат се надявам да бъде предложен и от бъдещия министър на правосъдието от едно ново, реформаторско мнозинство, в управление с ясна визия за съдебна реформа. А кандидатът, който ще бъде подкрепен от статуквото, вероятно ще бъде излъчен след пленум и то по-скоро на Върховния административен съд, а не на ВКС. Чака ни много интересна есен. Едно е обаче сигурно - след съдия Лозан Панов, статуквото не може да позволи да се случат повече грешки на толкова високо ниво.

- Според Вас настоящият състав на ВСС има ли морално право да избира председател на ВКС?

- Знаете ли, преди седмица срещнах съвсем случайно Боян Магдалинчев на публично място, спрях го и му зададох точно този въпрос. Как се чувства като представляващ ВСС и начело на институция, която има под 10% доверие сред обществото, дава ли си сметка, където и да е другаде, например в частния сектор, дали ще бъде търпян и един ден на работа. Отговорът му бе доста прозаичен – и Народното събрание билo с подобно доверие. Представяте ли си, що за успокоение?

Попитах го и дали може да назове един успех на Иван Гешев като прокурор, едно успешно негово производство, в което той е бил обвинител. Понеже Магдалинчев беше един от най-яростните защитници на Гешев, нарече нас, протестиращите срещу избора му, платени. Магдалинчев не отговори нищо, мълчеше и не се сети.

На въпроса Ви конкретно - не, ВСС е тотално делегитимиран. Сред членовете му са предимно хора, избрани при неясни критерии, без състезателност и без дебати, които са изпратени в Съвета със същата цел – да кадруват, да поддържат и обновяват съдебната номенклатура, да участват в предрешени избори като този, който предстои.

- Коментираха се сроковете, които бяха определени за избори - ще има ли време за гражданска реакция между предлагането на кандидати и гласуването?

- Време за гражданска реакция винаги има. Въпросът е колко от нас искат действително да реагират с действия, с личен пример, да поемат риска и колко единствено се задоволяват да дават интервюта и да си правят самореклама.

Ето ви пример за гражданска реакция - в началото на тази седмица "БОЕЦ" учредихме инициативен комитет и номинирахме следовател Бойко Атанасов за независим кандидат за депутат на предстоящите парламентарни избори от 24-ти МИР в София*. Една нелека задача, едно истинско изпитание, което си поставяме, но ако успеем, ще има ясна гаранция, че целите на протеста няма да бъдат забравени. И то основната цел – съдебна реформа. Гражданска номинация на доказал се магистрат, който няма да допусне фокусът върху ВСС, върху прокуратурата и върху главния прокурор да се изгуби.

Помните ли с какъв комфорт Гешев влизаше в Народното събрание? Сега си спомнете как същият Гешев излезе при изслушването на кандидатите за евроделегирани прокурори, щом дойде редът на Бойко Атанасов. Припомнете си и смелите думи на Бойко Атанасов пред членовете на прокурорската колегия на ВСС. Колко души са се осмелявали да говорят по подобен начин на това място, пред тези хора, с такава конкретика? При избора на председател на ВКС през януари догодина от “БОЕЦ” ще сме пред ВСС, бъдете сигурни.

- Има ли човек, когoто от “БОЕЦ” бихте подкрепили за председател на ВКС?

- Не са много магистратите, които имат неблагоразумието да си развалят комфорта и да влизат в конфликт със системата, а и смелостта да го сторят. Повечето са конформистки настроени. Но има и други, и то все повече, хора с лично достойнство, дейни и непримирими, които не могат да търпят нелогичните и безпринципни решения, налагания от кадровия орган непрестанен отрицателен подбор. И не се страхуват, че позицията им може да им попречи в кариерното израстване, да им създаде затруднения. Има такива магистрати и в ССБ, и във ВСС, и по места в съдилищата, макар и в една изключително консервативна гилдия те все повече ще надигат глас. Такъв магистрат, с ясна и силна позиция бихме подкрепили от "БОЕЦ".

Не по-малко важно е обаче какво ще се случи с Лозан Панов. Искрено се надявам той да остане деен на този фронт и след края на мандата му. Има огромно доверие към него, дано намери сили да го оправдае и да продължи напред, в която и да е сфера. Очакванията към него са огромни.

- Във връзка с върховенството на закона, преди дни Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент беше на двудневно посещение у нас, евродепутатите обаче не се срещнаха с представители на “БОЕЦ”, въпреки че именно “БОЕЦ” сте податели на сигнали към тях - как си обяснявате това?

- Обяснявам си го със стремеж на някой да трупа политически дивиденти от темата. Вместо да се даде широка гласност на това събитие, да се поканят представители на неправителствения сектор – граждански организации и общественици, свободни медии и журналисти, протестиращи и опозиционери, то се случи в една стерилна среда. Преди Гешев, не беше ли редно да се срещнат от LIBE с нас, за да ни чуят?

От "БОЕЦ" сме сезирали многократно комисията LIBE и Европейския парламент за беззаконията в държавата ни. За 16-те милиарда ДДС, за къщата в Барселона, за “Турски поток”, за посегателствата над свободните медии. Сезирахме ги и юни месец тази година за масовите незаконни подслушвания на протестиращи, преди това и за насилието на полицаите пред Министерски съвет. Ясно настоявахме делегация от ЕП да посети страната ни и да се запознае лично с репресиите на властта. И когато такава делегация дойде, е повече от странно, че не се срещна не само с нас – подателите на всички тези сигнали, но и със самите пострадали.

За сметка на това се срещнаха с ръководството на прокуратурата и установиха, че имало проблем, не знаели какво се случва с разследването за пачките и кюлчетата. Вината е изцяло на домакина Елена Йончева, която ревностно е мислила много повече за собствения си принос.

- Лозан Панов разкритикува закъснялата реакция на президента Радев по повод независимата ни съдебна система - споделяте ли това мнение?

- Интервюто на Лозан Панов по bTV за пореден път доказа колко истински прям и смел е този човек. Панов зададе напълно резонни въпроси. Къде беше президентът Румен Радев наистина при Цумгейт, при всички скандали и гейтове, които разтърсваха съдебната система през тези години от неговия мандат? Защо се сети за нейната независимост, за безконтролния главен прокурор едва когато атакуваха него и президентската институция? Защо не посочи истинските аргументи при отказа си да подпише указа за Гешев при първия му избор – неговата тотална непригодност за поста, липсата на морални и нравствени качества, личния му принос в потулването на делото “КТБ” и участието на Пеевски в грабежа ѝ, скандалните му споразумения, за които дадохме гласност по делото „Недосегаемите“. Защо не се възползва от историческия шанс да застане до нас, протестиращите тогава, през есента на 2019 година, а се задоволи с лаконичното, че процедурата била с единствен кандидат?

Сега, когато народът въстана, е лесно да се говори на тези теми и все повече го правят, но колко говореха, протестираха и разобличаваха тогава, през годините? Лозан Панов бе един от нас. Той говори тихо и спокойно, но думите му кънтят и оставят дълбока диря в съзнанието ни.

*Днес подписи за издигането на кандидатурата на Бойко Атанасов като независим народен представител ще се събират на три места в София - на кръстовището на улица "Опълченска" и булевард "Александър Стамболийски", на пазар "Ситняково" и пред Съдебната палата. За издигането на кандидатурата може да се подпише всеки гласоподавател с постоянен адрес в 24 МИР в София.

---


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    9 2 Отговор
    Като вода в пустинята !
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 9 Отговор
    у нас мафията мутрите си имат ДЪРЖАВА
    шири се корупция престъпност БОЙКО БОРИСОВ
    ИВАН ГЕШЕВ се чустват недосегаеми
  • 3 Даа,бее

    9 11 Отговор
    Единствените Сороси и меки китки
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    мафия мутри две в едно
  • 5 Даката

    13 11 Отговор
    През мандата на Лозан Панов,съда пускаше всички престъпници.

    Коментиран от #10

  • 6 Българка

    6 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: През мандата на Лозан Панов ВКС остана последният независим съдебен пристан.
    Лозан Панов бе един от нас. Той говори тихо и спокойно, но думите му кънтят и оставят дълбока диря в съзнанието ни."
    Трудно прояденият от зависимосто, схеми и корупция сегашен ВСС ще предложи кандидати, които са почтени, независими и съизмерими с Лозан Панов. ВКС наистина е изключително важна правосъдна институция, която беше трън в очите на мутрата Гешев.
    Снощи Янаки Стоилов в интервю заяви, че за сега правосъдното министерство няма да издига свой кандидат, но изчакват да види колко и кои са кандидатурите и има готовност да се намеси с кандидат.
    Аз се надявам, че една от първите задачи на следващото НС ще бъде реформа и преосноваване на ВСС, като бъде извадена от там прокурорската колегия и бъдат оттеглени сегашните партийни избраници. Така може да се гарантира и по-почтен избор през 01.2022 г. на председател на ВКС
  • 7 далекоглед

    8 11 Отговор
    Това категорично не е вярно.Беше зависим от НПО финансирали обучение на съдии.СИЕЛА и други политически институции. Панов се държи като политик а не като съдия.Те и те така се държат

    Коментиран от #9

  • 8 Хахаха

    7 2 Отговор
    Хахахаха, смях.
  • 9 Как

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "далекоглед":

    според вас трябва да се държи един съдия председател на ВКС?! Според вас трябва да остави един милиционер и един пожарникар да газят закона както им е удобно?!

    Коментиран от #13

  • 10 333

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Даката":

    ВКС не се занимава с престъпници, бе, Айнщайн!
    Това е работа на Гешев.

    Коментиран от #11

  • 11 ххх

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "333":

    Вярно ли Нилс Бор?!Престани да казваш на Господ какво да прави. — По повод изказването на Айнщайн "Господ не си играе на зарове."
  • 12 Спас

    6 6 Отговор
    Лозанчо е най-независимия! Толкова е независим, че чак е по-независим от независимия Гешев от независимата главна прокуратура!? Ако не ми вярвате питайте Ристю.

    Коментиран от #19

  • 13 Както е тръгнало да продължат

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Как":

    Първо сравняването на професии не е правилно защото всички са достойни.Сравнявам други председатели на ВКС които имаха много по голям авторитет и се държаха като съдии и мъже не на последно място.Ама то като от това поколение като не си минал през казармата цял живот ти личи.Съдията е в края на процеса а милиционерите и пожарникарите са още в самото начало.Двете неща първо като тип психология са различни съдията дълго мисли и решава един път без да има право да се коригира.Другите трябва да действат бързо и нямат много време за мислене защото после няма смисъл. Панов е несравнимо по слаб сравнен с един Ненков и Груев

    Коментиран от #15

  • 14 Александър

    3 2 Отговор
    Така не се бях смял от дни :D
  • 15 Ненков

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Както е тръгнало да продължат":

    никога не е бил председател на ВКС! Казармата няма общо!Бил съм там правил съм го!Вярно Груев беше съдия ,по-скоро преподавател но той работеше с Велчев.Така,че сравненията с Гешев са неуместни.Впрочем сам си го написал" Другите /полицаят и пожарникарят/трябва да действат бързо и нямат много време за мислене защото после няма смисъл."
    Мисъл трябва за да си на мястото на Панов!

    Коментиран от #16

  • 16 Както е тръгнало да продължат

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ненков":

    Част от биографията на Ненков председател на наказателно отделение на Върховния касационен съд (1997-2002) и заместник-председател на Върховния касационен съд (2002-2009).В тесен смисъл си прав.Не знам коя година си бил в казармата защото има голяма разлика с тези до 1990 г. и то в характера . Мишоците са избягали и мога да ти изброявам примери и със сигурност за мъжете над 50 заемащи отговорни постове си личи кой какъв е.Гешев също не е бил в казарма а само 40 дни в граничния отряд Драгоман до клетвата. Приликата е че са на една възраст и Панов се измъкнал от това през което са минали повечето мъже тогава.Да а за действието и реакцията преди това други умни хора в резултат на инциденти и загинали хора са писали какво и как да се направи други са учили и тренирали за да действат.Затова нещата са несравними и никой не оспорва мисленето на Панов.Оспорва се поведението му на политик обвързан с конкретна партия.

    Коментиран от #17, #20

  • 17 За пояснение

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Както е тръгнало да продължат":

    1985-1987г., 42 ТП Ямбол.Нали се сещаш ,че няма нужда да ми се обяснява на тази тема повече!
    Това е само част от гербаджийския език към Панов.
    "Г.Марков започна с коментар за призива на председателя на ВКС Лозан Панов да се разследват думите на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за данни за търговия с влияние върху членове на ВСС.
    "ВКС става политическа партия като обслужва интересите на „Да, България“, за която не е сигурно, че работи за интересите на България. Как така ще си позволява председателят на ВКС да казва, че ще разследва премиер – днес е Борисов, утре може да е Нинова. Ще разследва главен прокурор", каза Марков.
    След това продължи с обръщение към Панов: "Кой си ти, бе, господинчо? Ти си деполитизиран, да си налягаш парцалите".
    Кой нормален мъж след тези думи би си налегнал парцалите и да им замълчи!?
    Аз не, а Вие?!

    Коментиран от #22

  • 18 Дългият

    4 0 Отговор
    Лозан Панов многократно е обвинявал пеевски, Бойко, Дани Ръбъла и Гешев но всичко се замиташе под килима. Едва сега Рашков открехна пердето
  • 19 кака

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Спас":

    Кой бе Спасе, Каскета ли е най независим. Бе ти верваш ли си?
  • 20 За пояснение

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Както е тръгнало да продължат":

    Лек и спорен ден!
  • 21 Пенчо Стоянов

    2 1 Отговор
    Аз, един обикновен човек , с името си заставам и твърдя , че съдийките от ВКС - Светла Димитрова, Светла Бояджиева и Даниела Стоянова, взимат решения не на основата на правото или законите, а под политическо давление или корупция . Срам за ВКС и всички съдии
  • 22 Както е тръгнало да продължат

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "За пояснение":

    Факт е че тези постове се политизираха много до степен ръководителите да са по малко магистрати и много повече конюнктурни към определени политически сили от целия спектър.За съжаление се подбират относително млади компромисни фигури които не са най авторитетните в гилдията.Реформа ще има само тогава когато пътя към тези постове е само професионален без политическото участие в изборите на шефовете