16 Октомври, 2021 07:04 5 144 74

По тръбопроводите не тече газ, а политика

  • газ-
  • газпром-
  • енергетика-
  • европа-
  • русия-
  • българия-
  • цени-
  • ток-
  • цени на газа-
  • пари-
  • политика-
  • северен поток 2-
  • ес-
  • германия-
  • москва-
  • украйна-
  • пазар-
  • натиск

Русия подлага на натиск европейски държави да подпишат дългосрочни договори с нея

По тръбопроводите не тече газ, а политика - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Енергетиката на европейския континент навлезе в турбулентна зона, от която обаче няма да премине толкова бързо. Европейският пасажер е най-засегнат, защото цените скочиха безумно, а обещанията са дори и за по-скъпи храни и стоки в предстоящите студени месеци.

И докато континентът се бори с политическите и икономическите последици от покачващите се цени на газа, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия (която е най-големият доставчик на газ в Европа) е готова да увеличи доставките на природен газ. В предложението обаче има уловка. Москва оказва натиск над европейски страни да подпишат нови дългосрочни договори с „Газпром”, което може да е рисковано, защото газовият пазар може да се промени бързо.

Има подозрения, че „Газпром“ целенасочено помага за възникването на газов дефицит на европейския пазар, за да принуди Германия и Европейския съюз по-бързо да пуснат „Северен поток 2“. И именно тук се пресичат енергетиката и политиката. Природният газ става още по-съществен за енергийния микс на Европа, а влияние на цените оказва и липсата на доставки на втечнен газ, който отива към гладната за енергия Азия.

Защо Русия, която обезпечава почти 40% от газа за ЕС, не увеличи предлагането? Вместо да се възползват от повишаването на цените и да си набавят допълнителни печалби, „Газпром“ решиха изцяло да прекратят продажбите си на борсата и обявиха, че през четвъртото тримесечие и през цялата следваща година няма да продават допълнителни обеми на международните борсови платформи. „Газпром“ в случая не се ръководи от икономическите си интереси, а „претворява в живота политическите възгледи на Кремъл“. В момента руската държавна фирма обслужва само онези, които са сключили с нея дългосрочни договори, и фактически бойкотира световния пазар, обричайки го на немислими в миналото ценови скокове.

Владимир Путин има просто обяснение за проблемите на ЕС: преминаването на блока към краткосрочни газови договори. Този ход е част от дългогодишни усилия пазарът на газ да се направи по-ликвиден и също така да се намали зависимостта му от руските енергийни доставки. Това обаче направи ЕС по-уязвим за промените в международните цени. Европейската комисия е под нарастващ натиск от страна на членките да проучи възможността за съвместни покупки на газ - използвайки пазарната сила на ЕС за постигане на по-добри споразумения. Особено във време, в което политиката определя енергетиката, ЕС трябва да действа политическо отговорно.

Наскоро посланикът на Руската федерация в България Елена Митрофанова подкани българските власти да подпишат дългосрочен договор за доставки на природен газ с „Газпром”. Тя изтъкна, че „тази опция е възможна при прагматичен подход и политическа воля”. Думите ѝ обаче не бяха взети под особено внимание в София, защото България все още няма редовно правителство, което да решава подобни стратегически въпроси. Трябва ли обаче България да подпише такъв дългосрочен договор, когато един ден има кабинет? На българския енергиен пазар от догодина ще настъпят сериозни промени. Въпреки огромното закъснение на газовата връзка с Гърция, тя ще бъде пусната в търговска експлоатация през юли догодина. През нея, освен азерски газ, ще се доставя и втечнен от терминала в Александруполис.

Енергийният експерт Христо Казанджиев (Български енергиен и минен форум) коментира пред Euractiv, че е необходим много внимателен баланс при подготовката и преговорите за такъв договор. Той отчита, че при преговорите трябва да се вземе предвид влизането в действие на терминала за втечнен газ в Александруполис, върху чийто старт „Газпром” индиректно оказва влияние. Икономистът Мартин Димитров пък смята, че за българските национални интереси е най-добре договорът да е краткосрочен за 2-3 години.

България, както и другите страни от ЕС, трябва да имат ясен план как да действат в подобни извънредни ситуации. Тъй като енергетиката се е превърнала в политика, ЕС трябва да мисли как с политически методи да преследва икономически ползи за своите граждани. Еврокомисията вече предложи временно отсрочване на плащането на сметки, както и осигуряване на временни, целеви намаления на данъчните ставки за уязвимите домакинства. Улесняване на по-широк достъп до споразумения за закупуване на електроенергия от възобновяеми източници и подкрепа чрез съпътстващи мерки също е една от мерките. ЕК поиска и преразглеждане на регламента относно сигурността на доставките, за да се гарантира по-добро използване и функциониране на съхранението на природен газ в Европа. Създаване на нови трансгранични регионални групи за риск по отношение на газа, които да анализират рисковете и да съветват държавите членки относно разработването на техните национални планове за превантивни действия и планове за действие при извънредни ситуации, е друга от мерките.

„Газпром” доставя газ в Европа по два различни начина: дългосрочни договори (често с продължителност 10-25 години) или „спот” сделки, които са еднократни покупки за фиксирано количество газ. Обвиненията към Русия са, че е спряла именно вторите, за да накара държавите да подпишат дългосрочни споразумения. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, заяви, че Русия използва енергията и запасите си като политическо оръжие. Путин вижда златен шанс в настоящата ситуация, за да притисне ЕС. Въпреки това, както разкри служител в Кремъл, Русия не си прави илюзии, че ще спечели политически отстъпки от ЕС или ще облекчи обтегнатите отношения в резултат на газовата криза.

На енергийния пазар в момента се води политика. Но цената няма да я платят политиците, а европейците. И в частност българите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бендзин

    88 2 Отговор
    Без АЕЦ няма да стане

    Коментиран от #7

  • 2 гадно

    110 4 Отговор
    На крива ракета космоса й виновен, евролентяите от Брюксел сами влезнаха във фризера.
  • 3 Докера

    58 5 Отговор
    Бойко още не е построил газопроводите.
  • 4 Все

    3 13 Отговор
    едно е !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 За газта в

    120 9 Отговор
    България единствения виновен е Борисов.Всички помним какво стана с Южен поток.Ердоган защо не се оплаква? Тогава Путин ни подаде ръка,ама послушното куче Борисов не я прие.Сега плачем на умряло и обвиняваме пак Русия

    Коментиран от #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русия доставя между32--38% от Газта за

    97 4 Отговор
    Европа!! Търговията с газ нее павилион за закуски и вестници, и доставчика прави дългосрочни инвестиции, за това са му необходими по дългосрочни договори!! Русия искаше да подпише да транзита през Украйна 5год договор, но ЕС и САЩ настояваха за дългосрочен, 15годишен???? Защо сега Русия пък искала дългосрочни договори!!?? Няма Угод, казва Народа!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Behemoth

    23 39 Отговор
    Таман Баце миналата година победи Газпром и обяви трикратно падане на цената и хоп при злият Радев ни го нахендриха ....ама ако Баце се върне Путин без пари ще му го носи лично в шепи...гласувайте за Баце !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жорж

    72 2 Отговор
    Кой спря южен поток и АЕЦа?!!!
    Сега какво ревете на умряло
  • 13 коко

    68 1 Отговор
    ето такива инспектори ни ръководят и затова нашата държава е на такъв хал .Инспекторе точно тези краткосрочни договори водят до спекулациите в цените,при дългосочните договори там е друого и цените не скачат така.Защо газ пром държи за дългосрочни договори такава ситема струва милиарди и подръжката е скъпа това не е само тръба а и тласкащи станции на които работят хиляди хора ,е те трябва всеки две три гоини да търсят персонал ли или сега няма вятър и слънце утре ще купя 100кила газ.В крайна сметка щом виждате че тук има политика не купувайте газ търете други държави.Защо сега е криза но експерта крие съзнателно истината а тя е че американците зарязаха евро пазара и сега продават на Китай много по скъпо от колкото в европа и другата причина е северен поток 2 тои е с 2000 км. по къс и там няма такси транзи НО евро политиците искат газта да минава по по дългия с транзитни такси машрут през украйна защо чрез тях защото трябва някои да ги храни ,те полуават за транзита от 3 до 5 милиарда за година

    Коментиран от #19

  • 14 Седесарят.

    68 1 Отговор
    Елементарно е ,,Рф продава ЕС купува..!!.Къде е проблема . също Европа продава Рф,купува!!.Пазарна икономика.Ако ,разбира се купуваш ,,Първа ръка,,от Газпром,газта е на една цена ,и ако пазариш от посредници,,борси,,цената е друга..Много е просто.

    Коментиран от #16

  • 15 Анджи

    50 1 Отговор
    Бойки ще ви докара газ от САЩ по конектора с Гърция ха ха ха

    Коментиран от #20

  • 16 Жорж

    51 2 Отговор

    До коментар #14 от "Седесарят.":

    С южен поток щяхме да купуваме директно а сега с посредник
  • 17 Седесарят.

    45 1 Отговор
    Всъщност ,Европа и ЕС,,ускъпяват продукта много..Еврейски похвати.Търговска политика..Взимаш 1200евро,плащаш ,наем 500,.Вода 50,той,газ отопление,между 150,и 350,бензин,дизел,и ти остават 100 евро.И това е ,ако работиш!.Всичко е изчислено ,с европейската енергийна примка ,на шията
  • 18 БАЙ Х@Й‼

    30 1 Отговор
    Ами като си толкова ербап- кажи да спрат да ползват това което тече от тръбите ‼️
  • 19 Behemoth

    44 1 Отговор

    До коментар #13 от "коко":

    Така е Коко ама тука всеки разбира от газ и затова сега се гърчим..вместо стабилен и прогнозируем договор ние мятахме шапки ,че сме обвързали цената със световните борси щото тогава беше евтин...ама сега е скъп и се оглеждаме като лисица в лозе...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бамбука

    5 38 Отговор
    Специално България имаше дългосрочен договор за транзитиране на газ от Украйна до Турция. Русия го прекъсна, а какво стана с транзитните такси ? Дългосрочен договор с борсова стока ? Хайде стига смешки.
  • 22 mi6osp

    33 1 Отговор
    Когато си прокарал Трета енергийна директива като закон, можеш да се сърдиш само на себе си.
  • 23 JEB

    5 51 Отговор
    джуджето иска дългосрочни договори защото не се знае след 5 години какво ще е положението..разкриват се нови находища..навлизат нови технологии..положението е много съмнително от руска гледна точка
    тия зелени планове работи...

    Коментиран от #26, #36, #71

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 mi6osp

    43 2 Отговор

    До коментар #23 от "JEB":

    Фантазираш. Новите находища не могат да направят никаква конкуренция на Газпром, който разполага с количества газ за над 100г..

    Коментиран от #29

  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор
    ПОЛИТИКАТА е интереси интереса клати феса
  • 28 ПОМНИМ

    3 38 Отговор
    МАРТИН ДИМИТРОВ /ПОДАРИХМЕ 3 000 000 000 НА ПУТИН /БАЛКАНСКИ ПОТОК/ ПОМНИТЕ ЛИ А СЕГА ИСКАТЕ ИНТЕРКОНЕКТОР /ПРИ БОРИСОВ ДО СЕГА ЩЕШЕ ДА Е ГОТОВ/

    Коментиран от #31

  • 29 mi6osp

    41 1 Отговор

    До коментар #26 от "mi6osp":

    Продължение: Нови технологии, които да дават достатъчно енергия, така че да направят природния газ излишен няма. Зелената енергия засега е задънена улица.

    Коментиран от #38

  • 30 БОЛШЕВИК

    45 2 Отговор
    ЕНЕРГЕТИКАТА ВИНАГИ Е ПОЛИТИКА А ПУТИН ЗАЩИТАВА УМЕЛО РУСКИЯТ ИНТЕРЕС ПРОБЛЕМА Е НА ЕВРОПА
  • 31 mi6osp

    31 2 Отговор

    До коментар #28 от "ПОМНИМ":

    Хъм, този конектор с Гърция се строи в два мандата на Борисов и трябваше да е готов 2018 г..

    Коментиран от #33

  • 32 ЧОБАНИН

    9 20 Отговор
    РАДЕВ И БАЙДЪН ДА ВЗЕМАТ ДА СЕ СРЕЩНАТ ЕДНАКВО НЕКОМПЕТЕНТНИ СА /БАЙДЪН ДА НЕ Е БИЛ ПИЛОТ/
  • 33 ПОМНИМ

    13 4 Отговор

    До коментар #31 от "mi6osp":

    И С КВО ЩЕШЕ ДА Е СВЪРЗАН С ЧИРЕН
  • 34 Голям кеф

    2 38 Отговор
    Русофилистиците тази зима ще видят къде зимуват раците.
  • 35 Сатаната

    4 20 Отговор
    Гледайки на рашата, Сатаната изплашено се кръсти и чете Отче наш.
  • 36 плевен

    40 2 Отговор

    До коментар #23 от "JEB":

    Дългосрочните газови договори не са измислени от руснаците. Те са въведени в средата на миналия век, когато е открито огромното Грьонингентско находище. Целта е била, както и сега, да се защитят големите впожения при разработването и експлоатацията. Схемата е работела отлично десетилетия. Това, че европейците се подведоха по истерияата на Полша и Прибалтика /кой ли стои зад тях?/, в борба със СП2, сега ни излиза през носа. Тези които провокираха войната с Газпром, сега свиха рамене и минаха с едно "сори, да ви спасяват русите".
    Колкото до зелените политики, веж как замръзна Тексас, когато свърши слънцето и вятъра посред зима. Ще ни се изправи и козината по гърба, когато в цената на електроенергията преобладаващо и трайно влязат фотоволтаиците.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 НЕ Е ВЯРНО

    2 17 Отговор

    До коментар #29 от "mi6osp":

    НАПРОТИВ ГАЗ САМО ЗА ТРАНСПОРТ ЗА СТАЦИОНАРНИ ПОТРЕБИТЕЛИ ТОК /ЗЕЛЕНА ЕНАЕРГИЯ ПЛЮС АЕЦ ПЛЮС ВОДНИ КАСКАДИ КАТО ХИДРОАКУМУЛАТОРИ / ВЪГЛИЩА И ГАЗ КАТО СТУДЕН РЕЗЕРВ

    Коментиран от #50

  • 39 От Франция

    29 3 Отговор
    Франция не се отоплява с никаква газ. Битовите котли работят с нафта, а централизираните с мазут. Каква зелена енергия? Глупости.
  • 40 Сандо

    53 1 Отговор
    Денисе,защо не ходиш да плачеш при Байдън?Нали американците обещаха,че ще залеят Европа с демократичен газ с молекула свобода?И защо не слушате,а когато чуете не разбирате какво ви говори Путин,а и другите отговорни руски фактори?И къде останаха снабдителите от Норвегия,Холандия,Катар,огромнште находища в Средиземно море,а и другите?Толкова въпроси,а в кухите еврократуни само една русофобия и една неутолима алчност.
  • 41 В този сайт

    12 8 Отговор
    в същата статия се рекламират руски печки за дърва. Купете си.

    Коментиран от #66

  • 42 плевен

    32 1 Отговор
    А, и престанете да говорите за американски газ. Няма такова животно. Сгъстеният газ в щатите е частна собственост, и държавата там не може да каже къде да се продава. Тя може единствено да ни принуждава да си разпорим корема.
  • 43 Изход за "теченето"

    19 0 Отговор
    Направете си газ! Или се примирете със (тук мръсно дума) статуквото.
  • 44 Очевидно

    26 0 Отговор
    Да са плаща скъп газ и да се чака евтиното е по-забавно. Може би други доставчици на газ ще увеличат доставките в Европа. САЩ? Норвегия? Не се наблюдават призиви към тях...
  • 45 томи

    25 2 Отговор
    доста глупава статийка
  • 46 карамфила

    29 1 Отговор
    денисчо,газовата политика не е твоята силна страна,копи пеист е.Не се занимаваий с неща които не разбираш иначе ще станеш притежател на наградата "златен мисир"учредена от боико тюлена.
  • 47 Имаме газов Хъб Балкан??? Забравих те ли

    25 2 Отговор
    Го някъде!! ГЕРБ и Борисов го построиха!!! Гордостта на Борисов Повтори го 100пъти в Хор с Мисирките!! Ползвайте Евтин газ от него!! Гарантирано от ГЕРБ!!
  • 48 Otoplitel

    29 1 Отговор
    Глупости.Ако се греем с политика трябваше да сме с топлинен удар.А тия дето не харесват пазарният механизъм и все Путин им е виновен,да им припомня,че алтернативата е планова икономика.

    Коментиран от #67

  • 49 Госあ

    8 0 Отговор
    Нещо проблемче ? М ?
  • 50 mi6osp

    27 0 Отговор

    До коментар #38 от "НЕ Е ВЯРНО":

    Това е на теория. На практика има увеличение 100 пъти цената на електричеството в Тексас , когато спре вятъра. Тази зима ще наблюдаваме и режим на тока в Англия и ЕС. Напролет ни обещават 20-50% по скъпа електроенергия в България. Това са все успехи на зелената енергетика.
  • 51 Хаджи Генчо

    29 0 Отговор
    Дори и Газпром да изнудва по някакъв начин европейските потребители, това за което се говори са само икономически похвати. Нали Богът на капитализма е максимална печалба. Значи "на запад" са демократи капиталисти, а на изток когато са капиталисти вече не са демократи.
  • 52 ттт

    28 0 Отговор
    "Русия подлага на натиск европейски държави да подпишат дългосрочни договори с нея".

    Не е баш така. Ако няма дългосрочен договор, няма да има газ. Това е нормално! На ЕС ако му трябва газ за три месеца да си инсталира платформи в Северно море, да сидостави нужното количество газ, после да уволни добивниците и да демонтира платформите. Неизгодно, нали? Ама иска Русия да направи точно това. Е няма как да стане! Или постоянни доставки от Русия или си търсят варианти от другаде.
  • 53 де юре

    19 0 Отговор
    Джамбазов , истината е че колкото Путин си играе на политика с газовите доставки толкова и ЕС , естествено манипулиран от САЩ . Сащ анексираха цяла Югославия , рзпердушиниха я на незнайно колко вече държави (признати и непризнати) и естествено имат право а тук за един Крим санкции и ПОЛИТИКА и нищо общо с плавилата на търговията . Свободна търговия трябва да има между всички страни в света а не само между "богоизбрани" и тогава можем да кажем ,че има справедливост на земята .Единствения начин да се получи такова равноправие е когато САЩ и Англия попаднат в международна изолация , т.е реално никога или поне не в тоя век .
  • 54 Румен Попов

    18 0 Отговор
    Така е прави сте. Щото иконимическото ембарго не е политика, блокирането на финансовите потоци не е политика, забраната за търговия не е политика, все неща в арсенала на ЕС и САЩ от 50 години. Само че в половия живот на демокрацията местата кой отгоре- кой отдолу често се сменят.
  • 55 и аз така

    21 0 Отговор
    Ако Европа не беше марионетка на чичо САМ , мислите ли че Русия щеше да политизира енергийните доставки ?Кой политизира икономическите процеси ,респективно енергийните достави ? Моят отговор е този който не може да се конкурира с обичайните за търговията средства а именно цена (втечнен газ) .
  • 56 Копипасте

    17 0 Отговор
    В тази картинка коментиралите досега пропускат огромното количество долари без покритие пуснати в обръщение по повод коронакризата! Коронакризата е повод, а не причина! Колегата го е описал достатъчно точно!
    Цитат : Вaрнa
    29.04.21
    Cпoрeд мeн Кoрoнa кризaтa им дaвa мaлкo въздух зa дa пeчaтaт пaри кaтo зaмaяни, кaктo oбикнoвeнo прaвят пo врeмe и cлeд вoйнa. В пocлeднитe 30 гoдини дългoвeтe нa EC и CAЩ cпрямo БВП рacтaт и тo c бързи тeмпoвe, кoeтo пoкaзвa, чe икoнoмикитe им ca дaлeч oт eфeктивнocттa зa рaзликa oт прикaзкитe им зa тoвa, кoлкo ca вeлики. Тaкa кaктo cтaнa яcнo, чe cвoбoдният пaзaр ocнoвaн нa чecтни прaвилa и кoнкурeнция ca чиcтa прoбa лaкaрдии, нa кoитo ниe ce вързaхмe. Кризaтa oт 2008 гoдинa нe e cвършилa, a aкo трябвa дa търcим някaквa зaкoнoмeрнocт c кризaтa oт 1929 гoдинa и пocлeдвaлaтa cвeтoвнa вoйнa... - Тoгaвa нeщaтa изглeждaт oщe пo- злe пoнe cпoрeд мeн."
  • 57 сащисан

    13 0 Отговор
    Проблема не е с политиката и дългосрочните договори, а в това, че руснаците не правят като нас - подписваме дългосрочни договори за българското злато и военните ни бази, например, за без нищо насреща.
  • 58 Перо

    7 0 Отговор
    Газовият проблем възникна от ционистката политика на Балканите за ограничаване на руския газ и изместването му от израелски и американски, скъп втечнен газ,който се оказа и недостатъчен.
  • 59 Смешници

    10 0 Отговор
    Всяка държава има своите интереси и не виждам причина да се обвинява Русия.Ние можехме да бъдем Турция,но тук за съжаление няма управници,има национални предатели които са във властта за да си пълнят собствената гуша.Трябва далновидност каквато има Орбан,хем е в Европейския съюз хем сключи договори с Русия за милиарди.Но за това се иска и чест и топки а не само продажна душа.
  • 60 гошо

    8 0 Отговор
    "зaщoтo гaзoвият пaзaр мoжe дa ce прoмeни бързo."
    може, ама надали... едва ли ще бликне пред министерски съвет, например. а пропо, какво стана с широко раздуваното "откриване" на природен газ по нашето черноморие?

    "Имa пoдoзрeния, чe „Гaзпрoм“ цeлeнacoчeнo пoмaгa зa възниквaнeтo нa гaзoв дeфицит нa eврoпeйcкия пaзaр"
    авторчето, ако не си в състояние сам да се справиш с информацията по въпроса, чети бре! доста народ, включително политици на които ти по определение вярваш, обясниха вече, че русия няма общо с кризата. или това се рита с панисаното на лиШчето?

    Коментиран от #61

  • 61 хихихихихи

    4 5 Отговор

    До коментар #60 от "гошо":

    По думите му на 19 април започва добивът в Черно море на нефт и газ. Според Борисов така България ще се превърне в конкуренция на газовия пазар.
    „Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт“, заяви Борисов.

    Коментиран от #63

  • 62 Павел пенев

    12 0 Отговор
    Изключително тъп коментар, в който автора си е поставил за цел да докаже, че този който е построил Северен поток 2 не може да има никакви искания. В същото време се твърди,че политиката определя енергетиката. На трето место, ЕС трябва да се пази от дългосрочни договори защото това би довело до зависимости от Кремъл. В крайна сметка какво иска ЕС, да получава евтин газ, да си сменя енергийните директиви във вреда на Русия и да твърди че това е форма на зависимост. Няма да стане, след всички гадни номера, които направиха дори срещу своите фирми, участващи в изграждането на Северен поток.
  • 63 гошо

    4 3 Отговор

    До коментар #61 от "хихихихихи":

    и какво, добивате ли?

    Коментиран от #64

  • 64 Д'мин

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "гошо":

    Човека ти цитира какви брътвежи е ръсил Вожда! Въпроса ти е тъп!
  • 65 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Някой от древните гръцки философи беше казал,че понякога за да спасиш глупака,трябва да паднеш на колене пред него.Трябва да си сложим ръката на сърцето и да признаем,че руснаците ,каквито и да са,правеха точно това-на колене умоляваха някои глупаци,в т.ч.и нас,да не се увличат в глупостите!Но сега решиха да сложат край на това и твърдите им действия действително няма да помогнат за излизане от кризата.Но даже и при това положение вината си е у Запада -никой не може да спаси давещия се ,ако той е решил да се удави!Къде е основната грешка -това е либерализирането на енергийния пазар-така се дава възможност на най-различни спекуланти да се развихрят!?А"зелената енергетика...-"това е един елегантен начин за грабеж ".казва един от героите във филма "Милиарди"-сериалът върви по HBO...
  • 66 Дървосекач

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "В този сайт":

    Печките са хубави, ама дървата скъпи!:)
  • 67 Журналист

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Otoplitel":

    Много ми е интересно, ако го няма Путин, кой ще е виновен?!:)
  • 68 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    СЕНКЦИОНЕРИТЕ КЪМ РУСИЯ СА ЕС И САЩ !!! ЗАЩО НЕ "САНКЦИОНИРАТ " И РУСКИЯ ГАЗ -"ГАЗ -ИЕШЧО ГАЗ - ПОДЛАЮ ЕВРОПУ ЕС --- МЪЙ ДАСТАВИМ ГАЗ И ВАМ -КАК И НА КИТАЮ ---КРИМ-КРИМ- КРИИИМ " !?!?!??
  • 69 Олга

    5 0 Отговор
    Ако си глупак, то това е задълго. Ако си русофоб това е пак дългосрочен медицински проблем. Ако съвпадат и двете, се получава цугцва́нг и води до катастрофа:
    за домакинства - студ, глад или свито хранене, рядко къпане или бърз душ един път месечно, ръст на комунални услуги, за държава - фалирали производства, спад на икономика и технологическо развитие, ръст на цените, инфлация, срив на международни поставки и други пакости .
    Фон дер Гинеколожка успешно развалила военното ведомство на Германия сега успешно разваля ЕС заедно с евроелит, чакайки газ с демократични молекули..
  • 70 Marinov

    4 0 Отговор
    Абе защо Европейците като им е скъп и не им изнася Руския газ не идат да си купят и докарат по ефтин, ами са се ОРЕВАЛИ като Магарета?
    Русняците им били виновни а те като Тратей да чакат някои да им угажда и слугува.
    Ами нали това е Свободния пазар! Които иска купува, които не иска не купува!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Денисчо

    1 1 Отговор
    За Бога братя не купувайте!
  • 73 1520

    1 0 Отговор
    в Европа има един политик който мисли за народа си и тои се казва ОРБАН
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.