Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 13:08 5 138 65

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина, част 17. Марина, която милее за България!

  • марина иванова-
  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • инициатива на факти

"Радвам се винаги на успехите в България и страдам с проблемите ѝ", каза в разговора с медията ни Марина Иванова, която от години живее и работи във Франция

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато ни има, а на нас се очертава дълголетие, от ФАКТИ ще продължим с инициативата си "Гласът на българите в чужбина". Позицията и анализът на тези хора, милеещи за Родината ни не по-малко от нас, са изключително важни, защото са възможно най-искрени и обективни.

Днес ще ви срещнем с един истински активен глас - г-жа Марина Иванова, която, макар и по-често от разстояние, неуморно се бори България да поеме пътя към нормалността. Тя също така работи усилено и във Франция за българската кауза, занимавайки се със забележителни каузи, за които можете да прочетете във визитката ѝ.

А интервюто ни с нея четете в редовете по-долу:

Мaринa Ивaнoвa e eднo oт нoвитe имeнa в кaндидaт-дeпутaтcкaтa лиcтa нa „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“ в 23 МИР-Coфия. Тя e икoнoмиcт пo oбрaзoвaниe, зaвършилa e мaгиcтрaтурa Мeждунaрoдeн мeниджмънт и мaркeтинг в унивeрcитeтa в Cтрacбург (1997 г.) и мaгиcтрaтурa пo Финaнcoви пaзaри в унивeрcитeтa в Бaрceлoнa (2003 г.). Cпeциaлиcт e пo вътрeшeн oдит и кoнтрoл, упрaвлeниe нa риcкa и трaнcфoрмaция. Имa 24-гoдишeн oпит в гoлeми мeждунaрoдни кoмпaнии кaтo Аmеriсаn Stаndаrd, Sаmsоnitе, Nеxаns и др. Oт 2020 г. e Дирeктoр вътрeшeн oдит и eфeктивнocт нa прoцecитe във фрeнcкaтa кoмпaния SАUR. Влaдee cвoбoднo фрeнcки, aнглийcки, иcпaнcки и итaлиaнcки eзик. Ceмeйнa, имa cин нa 16 и дъщeря нa 12 гoдини.

Мaринa Ивaнoвa e cъocнoвaтeл нa бългaрcкoтo нeдeлнo училищe „Кирил и Мeтoдий” в Пaриж. Инициaтoр и cъздaтeл нa дeтcкaтa грaдинa към училищeтo. Бивш члeн нa УC нa acoциaциятa „Бългaрcки eзик – eзик eврoпeйcки“ и cъвнocитeл нa пeтиция, цeлящa бългaрcкият eзик дa бъдe признaт зa мaтуритeтeн в Eврoпeйcкия cъюз в рaмкитe нa кaмпaния зa зaщитa нa мaлкитe eврoпeйcки eзици.

Учacтвaлa e кaтo дoбрoвoлeц и члeн нa CИК във вcички избoрни кaмпaнии нa ДCБ. Члeн и мeждунaрoдeн ceкрeтaр нa ДCБ Жeни.

- Марина, здравейте! Благодаря Ви, че приехте поканата ми за интервю. На първо време, какво наложи да разговарям с Вас като с човек, който е активен български глас, но от чужбина?

- Живея извън България от доста време, отначало като дете с родителите ми, които бяха преподаватели в политехниката в Тунис. През 1992 г. заминах да следвам във Франция. Веднага след като завърших висшето си образование започнах да работя, срещнах съпруга си, създадох семейство и имаме две деца. Въпреки че не съм имала намерение да оставам извън България, ето, все още не съм успяла да заживея у нас. Връзката ми с България, както лична, така и обществена, никога не е прекъсвала. Напротив - с времето става все по-силна.

- От напускането Ви на България през 90-те със сигурност някои неща в страната ни са се променили към по-добро, но те са по-скоро базовите, които в цивилизования свят, в който битувате Вие в част от времето си, отдавна не се приемат като лукс. Кои са онези неща, които липсват и които са допринесли Вие да не се завърнете в България за постоянно?

- България много се промени за последните тридесет години. Най-голямата промяна за мен е свободата, с която българите разполагат. За съжаление все още у нас липсва европейска съдебна система, а това е необходимото условие, за да бъде България истинска правова държава. Това е причината да няма доверие у гражданите към институциите.

Едновременно с това липсата на истински конкурентна среда, основаваща се на компетенции, умения, работоспособност, забавя икономическия растеж. Ширещата се у нас корупция не може да мотивира българите, които живеят в чужбина, много от които са успели, да се върнат в страната, да направят кариера и да развият бизнес.

Фактът, че в момента главен прокурор на Републиката е човек, който няма в актива си нито едно знаково дело, което е доведено до край, е пример как функционират нещата. Смущаващ е и фактът, че той беше избран от ВСС без нито един конкурент.

В частния сектор също има много смущаващи неща. Общоизвестна тайна е, че работещите често не са осигурени на 100% от заплатата си. Едрият български бизнес пък не винаги спазва Kодекса на труда. Това ощетява работещите и е в ущърб на държавния бюджет.

Всичко това са неща, които не дават сигурност и желание човек да се развива и да планира бъдещето си у нас.

- В този смисъл, какво Ви даде Франция, за да прекарате немалко време от живота си в тази страна?

- Франция ми даде едно добро образование от Университета в Страсбург, известен с икономическите си специалности. Франция ми дава самочувствието, че мога да постигна целите си със собствени сили, както и ме учи, че човек винаги трябва да защитава правата си.
В професионалната си кариера не съм се чувствала дискриминирана нито като чужденка, нито като жена. Девизът на френската република „Свобода, равенство, братство“ изразява демократичните ценности, толерантността и критичното мислене, които са изключително важни за обществото и за мен самата.

- Каква е ситуацията с пандемията там? Питам, тъй като тук положението е критично – много заразени с Ковид, губят се стотици човешки животи на денонощие и в същото време някои хора продължават да отричат проблема, и да виждат някакъв скрит заговор срещу свободата им.

- Ситуацията е съвсем различна. Във Франция в момента човек може да помисли, че пандемията е отминала, ако не беше изискването за маски на закрито. Около 80% от населението е ваксинирано, аз самата и цялото ми семейство също и никой не говори за затваряне на училища, за онлайн обучение или локдаун. Напротив, от лятото се забелязва едно спокойствие у населението, дори от по-възрастните, които бяха ваксинирани първи.

Но и тук има хора, които са против ваксинирането, има протести срещу зеления сертификат, под претекст, че той отнема свободата, но протестиращите са очевидно малцинство. Високият процент ваксинирани хора дава резултат и в болниците ситуацията е нормална.

- Връщайки се на българския социално-политически терен, трябва да е ясно на читатели ни, че Вие сте били много активна по време на миналогодишните протести. Те обаче като че ли засега са с половинчат успех – ГЕРБ, макар и не изцяло, е извън властта. А за съжаление след двата провалени Парламента основните цели – уволнението на Иван Гешев и последваща мащабна съдебна реформа, започват да остават на заден план заради Ковид, сметките за ток и парно и инфлацията. Какъв е Вашият анализ на ситуацията и има ли разочарование у Вас от забавянето на необходимите реформи?

- По време на протестите се консолидира енергия, която малцина очакваха, че може да бъде толкова силна и да продължи толкова дълго. Протестите дадоха резултат, защото позициите на ГЕРБ отслабнаха и те вече не управляват страната. Енергията върна надеждата и смелостта у хората да се борят за правата си.

Нямам илюзии, че управление, което се е окопавало във властта в продължение на 12 години с всякакви средства - "усвояване" на еврофондове, рекет на бизнеси, промяна на законодателство и т.н. ще бъде детронирано лесно. В това отношение предстоящите избори на 14 ноември трябва да изиграят ключова роля - да се състави правителство, в основата на което са партии подкрепящи протестите и настояващи за бързи и радикални реформи в съдебната система, обществените поръчки, медийната среда и др. Такова правителство може да върне доверието на българите - както у нас, така и в чужбина, в едно по-добро бъдеще на страната.

- Второ доказателство за ярката Ви гражданска позиция е, че сте в листите на "Демократична България" в 23-ти МИР в София. Защо се захващате с това, предвид, че сте професионално уредена във Франция?

- Защото съм съпричастна с това, което се случва в България. Това е най-краткият отговор. България има всички предпоставки да е една стабилна държава с хора със самочувствие, с работеща икономика и солидни институции. Страна, от която хората да не заминават в чужбина, а напротив – да се връщат у нас.

Реших да вляза в политиката с моя над 20-годишен професионален опит, придобит по целия свят, за да допринеса България да се върне към европейския си път на развитие.

От политиката зависи качеството ни на живот, всичко, което е важно - в какви болници ще се лекуваме ние и нашите близки, ще бъдат ли защитени и обгрижени деца ни в училищата и детските градини, на които ги поверяваме, какъв въздух ще дишаме, ще съхраним ли природата ни за следващите поколения!

- С какви теми ще се захванете, ако бъдете избрана за законотворец в 47-ото Народно събрание?

- Моите теми са свързани с моите компетенции. А именно: Ограничаване и премахване на корупцията на всички нива, с определен фокус върху държавните поръчки във всички сфери - инвестиции, строителство, пътна инфраструктура, озеленяване и др; Създаване на истински конкурентната среда, за да се избегнат злоупотребите с обществени средства и да се повиши качеството на обществените услуги за хората. Фирмата, която печели дадена поръчка да бъде тази, която предлага най-добро съотношение между качество и цена; Повишен контрол на държавните разходи и приходи; Защита на правата на българската диаспора, преди всичко чрез подкрепа на образованието на българските деца и културни мероприятия, които да поддържат българския дух: Също така съм категорична съм, че в Изборния кодекс трябва да залегнат гласуване по пощата и гласуване онлайн.

- Един тясно политически въпрос, провокиран от това, че преди интервюто ми споделихте, че сте привърженик на дясната политика. Може ли да се постигат леви цели с десни инструменти, каквато цел си постави Кирил Петков от "Продължаваме промяната"?

- Целите в политиката трябва да бъдат повишаване на стандарта на живот на българите, осигуряване на високо ниво на публичните услуги като здравеопазване, образование и социални услуги. Това са национални цели.

Инструментите са реформа в правосъдната система, ограничаване на корупцията, повишаване на контрола върху финансите на държавата и администрацията. Това ще върне доверието в институциите и ще увеличи и чуждестранните инвестиции.

От това, което казах, се разбира че лозунгът „постигане на леви с десни инструменти“ е по-скоро популистки. Истинската същност на политика е постигане на национални цели с десни инструменти.

- В контекста на изборния процес, през годините българите в чужбина имахте сериозни трудности при гласуването на български избори. Има ли подобрения в това отношение след падането на ГЕРБ от власт?

- Да, има подобряване благодарение на промяната в Изборния кодекс, чрез която 45-тото Народно събрание отмени ограничението за разкриване на изборни секции в чужбина. Въпреки това, гласовете от чужбина са малко спрямо броя на българите от диаспората. За да се улесни участието във вота трябва да се даде възможност хората да гласуват онлайн или по пощата.

- А генерално, има ли държавата ни реална политика към българите в чужбина?

- Има различни неща, които се правят, но няма рамка, цели, политики и проследяване на техните резултати. Съществува например подпомагане чрез субсидиране на български училища в чужбина. За българите в чужбина същественото е подпомагане на образованието чрез субсидиране, както и на културни мероприятия, инициативи, които помагат за запазването на връзките с България, а също така и облекчаване на формалностите при връщане в Родината. В това отношение следващият български Парламент и правителство има какво да направят.

- За да не Ви се налага повече да гласувате в чужбина и, разбира се, не само заради това, а като важно за живота Ви решение, мислите ли в посока завръщане в България за постоянно?

- Абсолютно! Радвам се винаги на успехите в България и страдам с проблемите ѝ. Завръщането ми у нас е цел, която – убедена съм – ще постигна.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Механик

    59 11 Отговор
    като и е мило за България, защо от години живее и плаща данъци в чужбина?

    Коментиран от #25, #35

  • 3 Прилича

    28 10 Отговор
    на арабка !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мнение

    45 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    отначало като дете с родителите ми, които бяха преподаватели в политехниката в Тунис.
    натам няма смисъл да се чете.
    в соца само подбрани наши хора отиваха да работят в чужбина

    Коментиран от #7, #49

  • 6 Патриотари

    42 13 Отговор
    Марина, която милее за България и живее във Франция.И тия безродници не ми ги сравнявайте с хъшовете.

    Коментиран от #62

  • 7 6275

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "мнение":

    а ние строяхме социализма
  • 8 goran

    19 10 Отговор
    Ако не бяха роднините, даже нямаше да се сетя че тая държава съществува... За не разбралите подчертавам ДЪРЖАВА, не родина.

    Коментиран от #38

  • 9 замунда

    22 15 Отговор
    А аз адски много милея да напусна скапаната държава България и повече никога да не се върна. Срам ме е че съм с българска националност.

    Коментиран от #41, #44

  • 10 комунистче

    27 6 Отговор
    значи бедните българи в България, да субсидират с данъците си, образованието на децата на българите в чужбина, които взимат 4-5 пъти по големи заплати от тях, тази е въздух, както и всичките кандидати на въпросната партия, няма един работен ден в България, няма и средно училище завършено в България, за какво говорим, тоест пишем
  • 11 Плям плям

    29 4 Отговор
    Поредната недоикономистка решила да направи име у дома. Не ми трябва да я познавам, за да го кажа! Късно се е сетила, две партиди от тези вече минаха.
  • 12 Газобрък

    25 1 Отговор
    За кандидат депутатите, няма ли изскване за уседналост, както е за президент?
  • 13 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    9 24 Отговор
    Абе до по горните питеци без нас България още щеше да е управлявана от Шкафчето и Шайката му . Без нашите пари който пращаме сте гола вода .Ние в чужбина сме истински патриоти и милеем за България както нашите революционери не вие там ..... България над всичко

    Коментиран от #18, #19, #30, #40, #43

  • 14 Време е за Възраждане

    11 16 Отговор
    Само Костадин ще оправи България! Ще премахне всички мерки! Всеки на воля да прави каквото си пожелае! Да танцува, да ходи на кръчми, кафенета, молове и чалготеки. Който оцелее оцелее. Живота е кратък така че си го изживейте макар с риск. Каквото ви е писано. Няма да върнем тези 23 хиляди и 109 човека на които Ковито видя сметката. И 2 милиона и 300 хиляди да станат все тая. Аз съм взел мерки. Ваксиниран с Астра Зенека и Пфазър. Скоро си сложих и руската Спутник за по сигурно. Палата ми на Варненското езеро е деинфекциеа. Апартаментите на жена ми в Младост също, 3-те хиляди квадрата които отдавам под наем също. Всичко..Не спазвайте нищо, живейте и каквото стане. Ваш Костадин - лидер на Възраждане

    Коментиран от #53

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наивник

    20 4 Отговор
    Супер! Само не казва , колко са и платили за да се хване на тази работа!:)
  • 17 XXL

    20 4 Отговор
    Трябваше по- отгоре да напишете че е кандидат за дупетат от Продай България, че да не се мъчим да четем напразно 2 абзаца.
  • 18 Майка ти

    13 6 Отговор

    До коментар #13 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    Моля те! Не ми пращай пари! Знам че мизеруваш! Аз, ще се справя и без твойте пари! Обичам те!
  • 19 Кибика

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    От коя точно Чужбина мачкаш бе Педроса?
  • 20 не разделение

    11 3 Отговор
    Вижте хора, трябва да бъдем единни срещу онези, които се опитват да всяват разделение измежду нас. Защото те имат защо да го правят, те имат полза да го правят за да съсредоточават в себе си власт и пари. Същите онези, които се пишеха за комунисти и следваха славяно-съвецката доктрина, сега следват евро-либерастката доктрина и отново работят срещу собствена си държава и народ. Те (вътрешни и външни групи) използвайки политическите партии за да прокарват лобистки и популистки законопроекти, прокарват и корупция, чрез които влошават условията за живот и работа в държавата за да държат хората в подчинение, а несългасните прогонват от нея. Срещу тях трябва да бъдем единни и за по-добро бъдеще за всички. Трябва да имаме българска доктрина и като народ да следваме нея.
  • 21 Роки

    14 6 Отговор
    Ако може избягали за салам и повече кинти, да не ни дават акъл на нас, които реално ежедневно се борим за оцеляваме, но сме ТУК в Родината!
  • 22 Тра-ла-ла

    18 4 Отговор
    Само като прочетох, че се борила България да поеме пътя на нормалността и бях до там! Все повече чужденци идват да живеят в България, защото в техните ,,нормални" държави живота става все по-непоносим. Преди малко срещнах французин, който идва със семейството си и иска да живее поне няколко години тук, защото казва ,,при вас е много по-добре"! Звучи малко невероятно, защото сме свикнали да мислим, че тук е всичко най- лошо, а ,,навън" е цветя и рози, но не! Такова време доживяхме! Да се чуди човек!
  • 23 защо

    8 12 Отговор
    Опитват се да ви отворят очите, а вие злобно викате "не ни буди". Непонятно.
  • 24 7777

    17 7 Отговор
    НЯМА УЖДА ДА МИ МИЛЕЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ЧУЖБИНА! ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ СА ТУК, В БЪЛГАРИЯ И СИ НОСЯТ КРЪСТА ЗА ТОВА!
  • 25 стоян

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    До 2 ком -Защото лъже че страда за България -от 25 години живее там -всички които са в чужбина са за пари -дрън дрън правна система
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Майна

    3 6 Отговор
    Елементарно същество, питате ли се защо ВИСШИЯ РАЗУМ НЕ СЕ НАМЕСВА? Защото чрез тази ,,Пландемия,, на сатанистите ще се отсеят загубилите тотално ЧОВЕШКОТО в себе си..ТЕ ЩЕ СЕ ИНЖЕКТИРАТ, НО ТЕЗИ ,които са ЧОВЕЦИ ЩЕ ,,ПРОГЛЕДНАТ,, и човечеството, окървавено след тази ВОЙНА ЩЕ Е СИЛНО И ..ПРОМЕНЕНО
  • 28 от много

    10 5 Отговор
    милеене и загриженост ни натресоха чалгаря и подобните му дай България, дето още на първия ден се хванаха за гушите, но не да оправят Бг, а да делят баницата. Сега остана с тяхна помощ и Радев да преизберат за още 5 години и ще настане пълна леш. Крайно време е да се наложи забрана за всеки който не е бил поне 3 месеца за последната година в Бг да гласува. Който толкова милее, да дойде тука, да поживее няколко месеца и после да го видим колко ще милее!
  • 29 МИНУВАЧ

    7 2 Отговор
    Само да попитам, няма ли да я разследваме дали има/няма двойно гражданство,има /няма диплома от Сорбоната,... и как така кандидат депутат...Нали вече има такава процедура
  • 30 МНЕНИЕ

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    И АЗ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМ КЪМ 18 И 19,... какъв българин си, щом си забягнал в чужбина и кого мачкаш от там смотаняко, като си много добре там защо идваш в БГ на стоматолог и с кола нод наем

    Коментиран от #47

  • 31 Суит хоум Алабама

    9 2 Отговор
    Хватката е проста парите им на запад свършват и ставайки политици в Бг взимат ваще пари и ги бутат у сметки на запад и продължават да си живуркат там
  • 32 Walkirie

    9 2 Отговор
    За ДБ мога да кажа само пфффффф...Какъв демократ е потомственият комунист Бойкикев?
  • 33 пълна заблуда

    6 2 Отговор
    ше кажеш че емигрантите са живели като симеончовци в бегето и нищетата им липсва и изпитват носталгия по кочината😂😂😂😂😂
  • 34 Walkirie

    9 2 Отговор
    Та и таз потомствена "демократка" мноого страдала за България.
  • 35 Цитат

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Патриот е, ду дава..
  • 36 селтак

    8 5 Отговор
    Ай стига със тия простотии бе! За кого да милее,за Манолова,за Радев ли за Корнела ли? Марина ли си ква ли си,ай стой си у Францията,па ние се некак си ше се опрайм! Аман от патриоти и патриотки от Европата! Ай си е.... м......!
  • 37 Бай Онзи

    8 3 Отговор
    Хайде, "мила ми Марина"...като постигнете целта си да се завърнете в БЪЛГАРИЯ, чак тогава бъдете така добра, да си поставите за цел да я управлявате!!! Много моля!!!...А иначе си страдайте и се радвайте на воля!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 МААТРИАЛА

    3 3 Отговор
    И тази иска да ни управлява ПП
  • 40 А бе каУн

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    Какви пари пращаш?Май си чиниите или бери ягодите и не ни мисли?
  • 41 Ми напускай бре

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "замунда":

    Кой те спира. Бегай където искаш, чакат те с червен килим с рози. Хем искал, хем не му стиска.
  • 42 Ужас

    5 4 Отговор
    Няма надежда за българите в България.
  • 43 Марци

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО":

    Без да оспорвам заслугата на българите работещи в чужбина(един от които съм аз),нека ти кажа мнението си по въпроса за главната причина,,шкафчето и шайката му",да не управляват вече.Тя се нарича Ковид 19,да точно пандемията изигра най-голяма роля.До сега Борисов печелеше най-вече от електората съставен предимно от държавни служители-тъй наречената администрация и техните семейства,което като цифра се равняваше на около 800-900 хиляди души.Пандемията сви драстично тази бройка и съкратения персонал вече нямаше стимул,да гласува за тях.

    Коментиран от #46

  • 44 Дядо Пройко

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "замунда":

    Интересно,какъв ти е проблема да напуснеш България!?Границите отворени,има влакове, автобуси самолети. Решаваш и тръгваш.
  • 45 Хард

    3 6 Отговор
    А какво се случва с младите българите в Москва ? Там не са ли също стотици хиляди. Колко народ се пресели там и си живее щастливо. Какво ми показвате все тоя западнал Запад ? Не гледайте децата на баш другарите, които закърмиха децата си в омраза към България и ги пратиха там като резведкаджии !
  • 46 Съвсем не си

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "Марци":

    Наясно с нещата в България. Просто си написал една голяма глупост.Администрацията е в пъти по малка и в бройката влизат ,учители, военни ,лекари ,полицаи.

    Коментиран от #50

  • 47 Курбанколи Пардимагомедов

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "МНЕНИЕ":

    Ходят на стоматолог където си поискат и им е кеф.Знам мнго американци,които ходят в Мексико с подобна цел,а също и гърци от граничните райони посещавайки България и никой не ги нарича предатели( дума останала в речника от времената на "реалния социализъм",описваща тези които се емигрирали).Но може би съм станал доста подозрителен? Не ,че няма изключения,но ми се вижда малко вероятно,човекживял дълги години в чужбина ,устроил се на добра позиция и най вероятно с добра заплата,да се върне току така в България преди пенсионна възраст.Изключвам грижа за възрастни родители и т. н.Абе нещо не ми се вярва,но може и да греша.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Съдията Дред

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "мнение":

    То, така наречената автентична градска десница, наричана и умнокрасивитет, са дечица или внучета на партийната номенклатура. Познават се от деца от почивните станции на ЦК на БКП. И сега като им потрябват нови кадри, сядат и си спомнят - "Абе, идваше едно момиче на станцията в Дружба, баща и беше в Тунис, чух, че завършила икономика" и така стават нещата. Да не мислиш, че е в листите, щото са я сънували ?
  • 50 Марци

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Съвсем не си":

    Изброеното от теб не е администрация или поне не тази за която говоря.Като почнеш от президенството и стигнеш до чистачката на общината в град Трън,за тази администрация говоря,а тя си е била и на места е все още внушителна бройка.

    Коментиран от #60

  • 51 антрашпиц

    4 5 Отговор
    Ей,омръзна ми от всички"патриоти" ,дето са в чужбина и милеят за бг..Омръзна ми!Амчи елати тука ве кат милеете за бг-то ,ко стоите навън ?Знам,не ви е лесно,на нас също,всеки сам си избира как да живее..
  • 52 КОВИДА ВС

    1 4 Отговор
    Прочетох интервюто с Марина,прочетох и накои от коментарите.Не разбирам каква е тази злоба в почти всички -като напише някои нещо против въпросната сънародничка ....останалите каментиращи .го последват и продължават нападението срещу нея. Задавате ненужни въпроси и неясни разбирания . Тя- със сигурност-плаща данъците си в страната в коята с право пребивава. какво значение има на коя приличала -българка е.Всеки един в чужбина -милее за Родината си -България.Проявява се дребнавост в някои от коментиращите. Зимунда -ами напускай страната и не се наричай българин-избери си някоя светавна нация от африката и си ок.Този от "ОТ ЧУЖБИНА -МАЧКАМЕ ЯКО" -със сигурност е искал да каже "ОТ ЧУЖБИНА БАЧКАМЕ ЯКО" и това е вярно.защото мнозина от тях добри пари на своите близки .В коментарите се забелязва подигравателното чувство ,което е присъщо поцти на всички Отбягва се от главното в интевюто със Марина. С това приключвам защото не разбинето и нежеланието да се променим е фаталното заключение -за цялостното плачевно състояние в което е страната. Това говори за лошото -което искаме да си остане лошо.Марина -НЕ МИСЛИ ТАКА ! ПОМИСЛЕТЕ И ТОГАВА КОМЕНТИРАЙТЕ !
  • 53 Стършел

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Време е за Възраждане":

    Не ти схващат иронията и ти слагат минуси.
  • 54 Анонимен

    3 1 Отговор
    Тази, не я мислете. Дете на номенклатурата. И през 70те нима не знаем за х и у, деца на бкп, посланици, и знаещи по няколко езици, михнева е една от тях. Така ще е. Свиквайте, нищо, че има много умни деца завърлили навън, върнаха се в Бг след Бакалавър, Магистър и кво, нищо, без връзки са, но работят в Бг от дома за ненски фирми. Никога е нямало справедливост. Ще се завърнат деца на номенклатурата, ченгета и сие. Завърлиха икономика навън, право в пловдив, а баши им диктатори, гадни, казва го народа. И 5 во да имаш, като си нагъл, егоист, бе ставате. Но никой не се съобразява с народа. Кой има хора ок, но отвън.. Са прави може би.. Да съм учил и завършил на запад никога не бих се завърнал в Бг. Но това го казват хора без гръб. Оправяйте се. Хаир няма от никого. Деца, внуци, на бившо и настоящо БКП. И днес бисарабските бъкгари и те искали в Бг да учат и останат. Били умни. Нима тия, които изгониха не са умни бе бисарабия. Всеки иска, а не бива, колко са умни хохо бисарабските бедняципобнр, стзагора айдиктир.
  • 55 МАЛКА пенсИЯ

    2 3 Отговор
    Не четох,статията.Ще коментирам,по заглавието.Мисля,че милеещите,сме тук.КАРАМЕ,с по200,300,400лв,пенсия.Инатим се,живеем,напук.Верно,че и тук,не ни искат,за чужбин сме дърти.Лятос,гледаме по някой корен,домати,чушки,с лишения,по едно прасе.Иначе,от далеко,лесно се милее.Имаме познати,в странство.Добре са,не мислят,за връщане.НО НЕ МИЛЕЯТ,ЗА ТУК.

    Коментиран от #56

  • 56 goran

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "МАЛКА пенсИЯ":

    Същото направих и аз....
  • 57 От чужбина

    2 1 Отговор
    Въобще не ми дреме за бг-то! Така добре ли е?

    Коментиран от #59

  • 58 Тук съм

    5 1 Отговор
    Казва с, че от години живее и работи във Франция. А въобще живяла и работила ли е в България? И с тези демократични и пропагандни статии за "успелите " българи НЕ живеещи и работещи в България питам. Може ли 2/3 от съществуващите българи демократично и свободно да търсят щастието си в чужбина? В този случай ще я има ли родината ни? И от чужбина как ще се радваме на успехите на несъществуващата България? България я има защото има българи живеещи и работещи в България!!!
  • 59 Отлично

    1 3 Отговор

    До коментар #57 от "От чужбина":

    Един продажник по малко.

    Коментиран от #61

  • 60 Всичко, което е

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Марци":

    На бюджетна издръжка е администрация.
  • 61 Ало!

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Отлично":

    Крепостния селянин, ти за свободното движение на хората чувал ли си?
  • 62 българин

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Патриотари":

    марина стой си там нямаме нужда от такива като теб продажници

    Коментиран от #65

  • 63 Тоалетна хартия

    3 1 Отговор
    """ Живея извън България от доста време, отначало като дете с родителите ми, които бяха преподаватели в политехниката в Тунис. През 1992 г.....""""" Още един от ДС......Стой си у французко!!!!

    Коментиран от #64

  • 64 Марина

    0 3 Отговор

    До коментар #63 от "Тоалетна хартия":

    Стоя си у французко, не се притеснявай, не съм се затичала към бг-то. Приятни поредни избори и честито увеличение на ток горива и тн. буха-ха-ха.
  • 65 Марина

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "българин":

    И аз от такива като теб нямам нужда, буха-ха-ха.