Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 20:27 5 811 67

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина, част 18. Яна, която пази България в сърцето и ума си

  • яна събева-
  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • инициатива на факти

"Не е лесен животът другаде и никоя страна не е, не може да бъде и няма да бъде България, точно както е и с майката на един човек", заяви Яна Събева за медията ни

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина, част 18. Яна, която пази България в сърцето и ума си - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да останем верни на себе си като медия с каузи и позиции и въпреки заливащите ни ежедневно актуални събития, за които Ви информираме своевременно, ФАКТИ продължаваме и своите рубрики. В конкретния случай Ви представяме разговор от инициативата ни "Гласът на българите" с една българка, живееща от повече от десетилетие в САЩ. Яна Събева ни разказа доста любопитни неща и представи своята гледна точка по различни теми, като в края на разговора ни позволи да публикуваме и нейно стихотворение.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина, част 18. Яна, която пази България в сърцето и ума си
Яна Събева

Интервюто ни с нея четете в следващите редове:

- Яна, радвам се и благодаря, че имаме възможност да разговаряме. Да започнем от това, кога напуснахте България каква беше причината за това?

- Аз благодаря! Нещата станаха доста неочаквано. През 2003 случайно разбрах от семеен приятел за инициатива, която да може да ми позволи да проверя терена, грубо казано, в САЩ с оглед обучение във филмовата сфера, за което винаги бях мечтала. Към този момент аз се бях устремила към университетско обучение в обещаващите НАТФИЗ или НБУ в София, като първо стъпало поне. Нямах голяма представа за света въобще - извън английската ми гимназия, в която в даден момент учех и доста немски език, като в тази връзка си мислех и за евентуално развитие в Германия на някакъв етап.

Накратко, излязох от страната с цел да видя какви възможности има навън за образование в сферата на киното. По това време за себе си по-солидно изучавах филми, пишех поезия, сценарии и малко музика. От малка рисувах, пеех и откакто се помня мечтаех за някаква реална възможност за изява един ден, с която по някакъв начин да мога да допринеса в позитивна насока изобщо. И така смятах това бъдещо образование - в интердисциплинарната област на киното - да бъде начало за такава опция.

- С какво се занимавате в САЩ?

- Аз дойдох тук като непълнолетна, без никакви познати, контакти и с много малко пари, както може да се очаква. А пък и нека бъдем откровени, това стана в една от най-трудните епохи за имиграцията в американската история: след 11-ти септември, което, както местни и хора от всякъде другаде потвърждават, обръща имиграционната система в САЩ на 180 градуса.

Минавала съм през различни сфери в кариерно отношение, много от които далеч не са били и най-обкръжени от слава. Превъртайки напред, в настоящия момент работя върху развитието си в различни посоки, например сомелиерство.

След като взех магистратурата по кино от Ню Йорк, където и впоследствие преподавах на колежанско ниво, участвам в някои международни състезания с поезия и оставям да кристализира още известно време един от по-сериозните като тематика най-скорошен филмов проект, върху който работим от известно време.

- Споделихте ми, когато се запознахме, че сте живели 13 години в метрополиса Ню Йорк. Какво преживяване бе за Вас това?

- За тези неща наистина бих могла да напиша книги, ако не и да се развие цял нов дял в психологията! Шегата настрана, мога да го разделя на различни етапи: ниво културен/космополитен шок, ниво търсене/опит за намиране на себе си - в голяма степен и във функция от политическата обстановка, дори и в крехката ми възраст тогава. При това без никой наоколо да ми помага по пътя. И най-накрая, ниво опит за създаване на форма на вторo “Аз", самоличност - тема за която не се говори, но въпреки това заема челно място в ежедневния личен опит на всеки новодошъл: как се вписваме в обществото, случва ли се адаптацията или успешна ли е “асимилацията”, правим ли ние някаква промяна или прогрес в желана посока за себе си или което е от значение и т.н..

Ню Йорк е един невероятен град с призната уникална енергия и динамика и в същото време е едно от най-трудните за оцеляване места, в което само Господ не може да се срещне.

Друг урок е, че дори чуждестранен акцент да се редуцира или отпадне, кръвта и темпераментът на човек остават. Те трябва да останат. Верни на истинската му същност.

Ню Йорк ме научи на някои по-тежки “tough love”, както се казва, уроци, но и също на това, че е добре и възможно да третираме всички уважително - не да “идолизираме”, но и не да “забравяме” или “продаваме” на дребно или по-едро себе си. Но е горчиво да виждаш малцинства, или пък мнозинствата от други култури, много различни от твоята, да бъдат третирани с привилегия по политически причини - в широкия и прекия смисъл, и дори на подсъзнателно ниво. И най-тъжното е да чувстваш как няма кой да застане на твоя страна, защото твоите хора са пръснати, не фигурират "на картата", нямат самоуважение, ефективно се крият от собствената си култура и/или я презират. Няма нищо по-срамно и тежко в това отношение, нека се замислим. Как бихте се чувствали да виждате хора, идващи направо от джунглата (буквално, извинете), да имат по-високо самочувствие, сила, значимост и по-добро третиране само заради числеността и сплотеността си, а на всичкото отгоре могат да си позволят да ви говорят от позицията на силата заради това.

Ню Йорк ме научи също, че макар и да не сме най-напред, ние българите имаме човечност, темперамент, история, душевност и същност, за която някои култури само могат да мечтаят. Че дори да сме все още назад в някои измерения в сравнение с определени страни, не е необходимо да сме като тях във всяко отношение и съм толкова благодарна, когато видях миналата година в България как някои толкова коренни консервативни ценности са все още - и слава Богу! - съвсем живи при нас. А други, като чистото родолюбие и опит да допринесем за страната с каквото можем и да я представим добре, което е дълг на всеки един от нас, тепърва сякаш все повече се пробуждат с пътуването на българите по света. Ако такива стремежи са "отживели неща" в света на глобализацията, или пък ни правят "изостанали и непрогресивни", аз с удоволствие бих останала на това място.

Ню Йорк ме срещна на живо с хора като палестинците, които нямат собствена страна! Това ме накара да се замисля колко е хубаво да си имаш държава и колко е важно да изберем правилните лидери, които да ни поведат към добро бъдеще, учейки се от грешките в историята ни. За нас все още не е късно да запазим държавата си, макар и уж да сме най-бързо "топящата се" страна - не само заради не високата раждаемост, но и най-вече емиграцията ни навън в момента.

- Сега сте в Лос Анджелис. Как се чувствате там?

- Лос Анджелис е чуден град сам по себе си. Лос Анджелис е град на отворени врати, повече милост и сърце, но и опасни подводни рифове, ако човек не тръгне по пътя на ценностите, които няма да открие по постерите тук, а всички възможни обратни на това неща греят на показ. На горе-долу всеки билборд. Дори в името на почти всеки ресторант. В модата на всеки сезон. В празнотата на изкуството. В изкуствеността на плътта. И така нататък. Но ако се търси изява, вярата е тук, че може и нещо да се случи. Отново моята болка, и то неoписуема като чувство, е, че в Холивуд почти няма репрезентация на хора от Източна Европа - с малки изключения, разбира се, и почти винаги, отново с малки изключения, в негативни или незначителни роли. Това трябва да се промени и вярвам, че ще започне да се случва повече.

- Отново преди интервюто, споделихте ми, че миналата година за първи път след 16 години сте се завърнали в България. Преживяхте ли културен шок и как всъщност Ви се стори България толкова години по-късно?

- Изживяването беше наистина невероятно емоционално и трудно описуемо. Само в стихотворна форма бих могла да направя опит наистина да изразя повече. Нещата се случиха доста бързо и преди да проумея. Помня, че очаквах да видя горе-долу същата България от детството ми, но видях следното, на най-повърхностно ниво: една модерна европейска страна на пръв поглед, хора, които се грижат за външния си вид, без да са като роботи, имат социален живот, имат интерес към досег с близките си. Общност има все още, както и културата ни я има, слава Богу. Слава Богу има и много форми на човечност, която от космополитния град бях забравила трагично. Мъчното е, че много от младите хора и съседи са все другаде, но и това може да се промени. Аз вярвам. Трябва всеки от нас да допринесе това да стане с времето. С молитва и с действия, каквито сърцето му покаже. Дори с инвестиции и това, което правим ежедневно. Друго, което забелязах е, че дрехите се късат, продуктите се чупят за няколко дни или седмици и също бях изненадана от постоянния ремонт на пътищата. И още е едно нещо: националното самочувствието на хората сякаш не е пораснало много, но народът ми се стори в по-добро настроение като цяло.

- А защо за толкова дълго решихте да се откъснете от Родината?

- Както споменах имах някои лични причини и такива, свързани с решения, продиктувани от статуквото, но важното е, че мисълта върви с нея, Родината, и целта е да се допринесе към нея и да се постави и гнезденце там. Както и другите сънародници в тази рубрика казват, не е лесен животът другаде и никоя страна не е, не може да бъде и няма да бъде България, точно както е и с майката на един човек. Дори Ванга някога е казвала, че неслучайно билките на една страна са направени да лекуват най-вече хората от тази страна. Бог така е отредил.

- Именно през миналата година в България имаше масови, дълготраели протести срещу правителството и главния прокурор на Републиката ни. Какво мислите за тях и включихте ли се, както направиха доста българи, живеещи изцяло или предимно в чужбина?

- Абсолютно! Бях там и даже опитах да агитирам и други да се присъединят към мен пред президентството. Опитах да направя нещо по въпроса и онлайн с групи, в които българи участват или биха участвали.

Както е казал Мартин Лутер Кинг: "Промяната не идва на колелата на неизбежността, а само с продължителна борба. И така, трябва да изправим гърбовете си и да работим за тази свобода. Никой не може да те язди, ако гърбът ти не е превит.”

За щастие има и достойни хора, които до момента са показали само най-чист патриотизъм - като например г-н Костадин Костадинов, който възприемам като истински апостол. За да настане промяна в страната ни, да имаме мощ като такава, хората ни да се завърнат и т.н., трябва да осъзнаем кои сме. След това трябва да изчистим националните си "богатства" - като нашите кисело мляко, българското сирене, уникално розово масло, от чуждестранни посегателства и да ги утвърдим като български продукти. Българското вино трябва да се върне на достойното си 4-то място по износ в света. И така бидейки в този град, или онази страна, по тази или онази причина сега или когато и да е, ние ще знаем кои сме и “защо сме“, както моята баба казва.

- Горе-долу по същото време през миналата година и в Америка имаше протести на Black Lives Matter. Какво бе отношението Ви към тях?

- Тази тематика наистина ме кара да ставам много емоционална като човек, имащ колеги и приятели от много раси, и дори бих предпочела да се въздържа от голяма конкретност в отговора. Освен всичко друго, тези протести са крайно политизирани и има много елементи дори около истинската цел и спонсориране на това движение, които са доста мъгляви.

Аз по принцип съм тотално против насилието. Господ вижда всичко, наказва и награждава според делата ни и помислите ни - точно затова всички трябва да имаме човешко отношение, уважение към другите около нас и понеже не може да се избегне елементът на субективността, трябва да сме в постоянна молитва за мир на себе си и на тези наоколо. Дори на мъртвите.

- Един по-общ въпрос. В години или във векове са разликите между САЩ и България - в начина на живот, хората и заобикалящата Ви среда от всякакъв характер?

- Напоследък дистанцията е в години. Може би в някои отношения е в декади, което не съм сигурна дали само ме радва. Моята молитва за България е да я опазим от надвисналата заплаха от упадък, ако възприемем "напредъка" на Запада във всяко отношение. В това число броим все по-силното отчуждаване на хората от близките им, дори от собствените им деца, объркването на децата ни с перверзности, които не са в Божия план за човечеството и които безкритично се приемат и дори налагат и на новите поколения в някои общества, поклонението и сляпото преклонение към недостойни неща и човешки слабости, пороци. Всичко това е опасно близка до нас реалност и всички ние трябва да се борим да не опетним и нашия стар род.


- Обмисляли ли сте някога да се завърнете в България за постоянно?

- Със сигурност обмислям гнезденца там.

- Друго, което ме впечатли, е, че пишете поезия. Първо, как и кога се зароди тази Ваша страст и бихте ли споделили с мен и нашите читатели някое от творенията Ви?

- Благодаря Ви. Още от дете пиша стихотворения. Първото ми беше носталгично - за отминаващото лято, което никога не исках да “пусна” в онзи момент, след което нашите класици, а после Ръдиард Киплинг много ме впечатли, както и Шекспир, и започнах да емулирам всичко, което ме е "докоснало", докато не открия своя стил. Докато в един момент стечение на обстоятелствата не ми показа, че писането на поезия е магически начин да намериш терапия, когато усещаш нещо много силно, но няма как и не можеш да го споделиш по ефективен и лекотворен начин другояче. Не можеш и да го предадеш на другите другояче. С удоволствие бих споделила един от серията стихове, които ми “дойдоха” като се завърнах в България. Аз вярвам, че който пише, просто ги улавя.

Впрочем, пускам ги и в състезания, а тепърва ще работя и върху по-сериозно издаване, както и върху другите филмови проекти, които “чакат” в момента следващия си етап.

Святата гора

Святата гора дъхът все взима
Чиста монахиня на всемира
Синьото в зелено, Господ има
С муза вечна всичко медитира
Ясно сещам: зов в далечината
В изгрева, и изхода; в тревата
Гроздове - надеждата самата -
Смеят се с петлите вън. Соната.
Виждам и видения за утре
Ето пак светлеят ми мечтите
Тук са все били. Започва утро
Значи, ще достигнем дето искам.
Моля се родина да си върнем
Моля се достойнство да завъдим
Всички в църква пак да се прегърнем
И тогаз в един дух ще пребъдем.
(Чудя се защо въобще излязох,
Но ще е да не е’ било напразно.)
Блян със леля, с дядо да поседнем
Горе в планината на по пладне
С цял род да споделим салата
В святата гора кога е хладно.
Святата гора насън ме вдига
Пътя в нея аз да разкодирам
Чудните реки, безброй баири
Живопис без думи, взор не стига.
Поглед да обърнем, тя се моли,
Тихо към България отколе
С доблест да победим, без омраза,
Святата гора така ми каза.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    42 20 Отговор
    Най-обичам хора, които тъгуват за Бг, а за нищо на света не биха се върнали в този лайнарник.

    Коментиран от #6, #8, #13, #27

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин в чужбина

    41 12 Отговор
    Истина е! Бог да ви пази, много е трудно в чужбина, тежко е,НО по тежко от герб, никъде няма да намерите по света! Амин!
  • 5 Емигранта

    23 31 Отговор
    Аууу...чак се разплаках....Абе то хубаво, ама в Хамериката май е по-добре. Пък няма лошо..явно на таз мома сърцето е голямо. Аз пък направих веднаж грешката да се прибера и като видях каква е тиня..отнесох бурена с 200. Аз гроба ми не искам да е в това блато, тая сврака гнезденца иска да вие.Боже, прибери си вересиите.
  • 6 Клик

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Като ми домъчнее влизам тук ,във Факти и ми минава бръзо.

    Коментиран от #11

  • 7 Господа от факти

    18 2 Отговор
    Поемете и инициатива да показвате качеството на въздуха в градовете ни! Нямаме никаква индустрия а дишаме по-лошо въздух и от индустриалните центрове в Европа! А да видим имате ли куража да го направите!
  • 8 Такива

    29 14 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    като теб и Емигранта,които обиждате Родината България ви пожелавам да си стягате багажа и с еднопосочен билет да ни освободите от присъствието си.

    Коментиран от #12, #21

  • 9 оня с коня

    9 11 Отговор
    Това стихотворение е За домашно НАИЗУСТ,отнася се за всички- ясно ли е?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Емигранта

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Клик":

    Хахахаха..нали? И аз така!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ФИНЦИ

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    МА ТИ ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ ТОВА Е ВЯРНО ОООО ПЪЛНА ЛЪЖА Е ДАЖЕ НЯМА И ТАКЪВ ЧОВЕК ФАКТИ СА ДОЛНА И ЛЪЖЛИВА ПРОДАЖНА МЕДИЯ
  • 14 Тоалетна хартия

    23 13 Отговор
    Ревах та се скъсах, изпих една дамаджана ракия.....Аман от такива"""родолюбци"", избрали парите пред България!!! Иска да е при мама и тати, ама да не се мъчи...Уважавам избора на всеки избягъл от България, но да не ми се прави на родолюбец и патриот!!! Какво е направила тая за България, че да я рекламирате???!! Най-обикновен бачкатор...

    Коментиран от #45

  • 15 Centyrion

    19 13 Отговор
    Да носталгията е голяма,но само до като се върнат и постоят седмица,и вече съжаляват че са си дошли.Тук останаха некадърните и хората над 50 за които е късно да ходят където и да е.Да Страната не е лоша,но държавата е отвратителна!Имам родния ни зад граница още от 1969 г о после от 1971 хора избягали и жевеещи в САЩ.Детето ми го няма,и ми каза ,че ако няма тук родители ,не вижда основателна причина да посещава тази държава!

    Коментиран от #23, #46

  • 16 Мухаа,хаа!

    16 11 Отговор
    Направо умирам за такива" българи" да ми ръсят мозък от хиляди километри,при условие,че не живее тук от десетилетия,и вижда живота ни тук,само от репортажи по ТВ.Класически пример,на самовлюбен егоцентрик,който си е внушил,че само ако стъпи в Обетованата земя,и Холивуд,сценаристи,продуцентски къщи,ще лазят в краката и....Моля ви,елате за главна женска роля.Без вас,сме загубени! Една от хилядите " бели птици" който живеят в миражи.Сега очевидно,е слязла на земята.Но е в разкрачено положение.Нито там- нито тук.А такива са хиляди.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тоалетна хартия

    15 13 Отговор

    До коментар #12 от "Емигранта":

    И що дириш в българските форуми???Живееш или съществуваш в чужбина?? Бачкаторите в чужбина да не се обаждат и не трябва да гласуват.....Така е в Гернания!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Яни

    9 5 Отговор
    Ще,ще,приказки от1001 нощ,приказки за едноклетъчни.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Bella Ciao

    15 4 Отговор
    Да се връща и да почва да гърби за 650лв. Ще и се стопли душата!
  • 23 Тоалетна хартия

    16 8 Отговор

    До коментар #15 от "Centyrion":

    Има много, като Вас, но, ако детето Ви гласува на избори в България, смятате ли, че това е нормално. Човек, който не иска да живее в България, да гласува. Човек, който откровенно мрази България, да гласува на изборите в България????

    Коментиран от #28, #36, #38

  • 24 Идеално

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Емигранта":

    че не си тук,радвам се,стой си там.
  • 25 tyu

    11 12 Отговор
    В коя вселена Костадин Костадинов е патриот ?
  • 26 Българска майка

    16 2 Отговор
    Навсякъде сме дискриминирани. Държат се с всички нас, като хора второ качество. Всичко идва от поведението на държавните ни представители.
  • 27 отегчен

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Най ми са забани емигранти патриоти. Работят за чужди държави като САЩ, чийто интереси са често абсолютно противоположни на родината, за която толкова страдат.

    Бърз пример. Афганистанец или иракчанин да имигрира в САЩ и да двърди колко много обичат родината си. Чий интереси ви унищожиха държавите?
  • 28 Centyrion

    14 4 Отговор

    До коментар #23 от "Тоалетна хартия":

    Не говорим за омраза,тя е родена и учила тук,тук стана човек,но познава действителността в България,вижда и как е в Германия.Тук е тежка и безнадеждна корупция,живота протича пи едни неписани правила,но трайно установени,с които някой не искат да се примирят ,и осъзнавайки цялата безнадеждност на ситосцията напускат.Това е една четвърт от гражданите.

    Коментиран от #43

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 kjl

    15 8 Отговор
    Четих, четох и се чудех какъв е смисъла от една толкова безмислена статия И изведнъж!!!!! Еврика, заложената цел ме удари като светкавица:
    Зa щacтиe имa и дocтoйни хoрa, кoитo дo мoмeнтa ca пoкaзaли caмo нaй-чиcт пaтриoтизъм - кaтo нaпримeр г-н Кocтaдин Кocтaдинoв, кoйтo възприeмaм кaтo иcтинcки aпocтoл." АПОСТОЛ! представяте ли си, АПОСТОЛ!!! Мама мия, това направо ме уби. Добре бе хора, вчрно че има много наивни и първосигнални избиратели, ама чак пък толкова. Явно мнението ви за българския електорат е подигравателно и смятате, че с толкова епементарна манипулация ще постигнете нещо. Гласувалите за Костадинов, могат веднага да влязат в списъка на избирателите на г-н Марешки. Тоест на ..., хайде няма да конкретизирам.
  • 31 chernobil

    12 10 Отговор
    Нямам нищо против емигрантите,но смятам за логично да им бъдат отнемани жителството и правото на глас...
  • 32 Българска майка

    8 7 Отговор
    Отидете да видите изгледа от къщата на Копейкин и тогава коментирайте! Благодарение на гласовете ви ще има и друга такава от субсидии
  • 33 бай Даньо

    4 12 Отговор
    Погледната отстрани България е тъжна приказка предимно заради менталното състояние на населението , инак обективно държавата премина през голям път и в много отношения за добро, но Ганчо откачи по пътя ... Много по тъжна приказка е от туквун , чекмеджетата и корупцията . България няма потенциала за по добро управление заради морала и интелектуалната немощ на населението си и който си представя че сменяме Гешев или Бойко или ГЕРБ с нещо друго и магически се оправят нещата е пълен с илюзии . Всъщност е на път да се докаже че ГЕРБ беше едно почти максимално добро управление на тая държава до колкото в рамките на морала и ресурса на това общество позволяват. България беше най бедна по соца (в соц лагера ) и днес прехода и към капитализъм е провал ( докато Чехия, Естония и Словения са по същество западни уредени държави ...). Защо да очакваме друго че българския преход ще е друг!? А да е успешен от Ганчо се искаше друга нагласа малко по оптимистично , по бодро , по смело , малко по стоически , докато Ганчо инспириран то Русия все го кара на революции ( когато не трябва, но инак стоя по д полата на жена си 89та ... ) и днес ужасен от резултата стреля във всички посоки ... не свършва тая добре, но свършва.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 армеец

    14 10 Отговор
    В тази идиотска държава САЩ не бих отишъл даже на екскурзия, камо ли пък да отида да живея там. Е, няма такива идиоти като американците!

    Коментиран от #53

  • 36 Емигранта

    12 8 Отговор

    До коментар #23 от "Тоалетна хартия":

    При всички случаи не вегетирам като теб. Всичко мързеливо и негодно остана в Територията. За това те хранят турци с домати, поляци с пилешко и ябълки, гърци с краставици и марули, китайци с чесън , виетнамци със зеле. Поне пари от заеми има, сега пак ще теглите заеми, че да има ко да ручате..гиди мързели непрокопсани. А ти стой на сянка на Геле в гаражо, локай пърцуца и се прави на румънски хъш.Останахте само такива, дето и памперси сте некадърни да сменяте. За това България е най-пропадналата държава, в която дори неквалифицирана работна ръка не може да се намери. И това е благодарение на тарикати като теб, а не на мен. На теб и на умници като теб.

    Коментиран от #41, #42

  • 37 Emigrant song/ Led zeppelin

    11 4 Отговор
    Затова да изпратим гербавите тикви в емиграция на 14.11. ! С one ticket !
  • 38 бай Даньо

    9 6 Отговор

    До коментар #23 от "Тоалетна хартия":

    Гласуването в чужбина трябва да се забрани. Българина има една особеност че когато се "спаси " в чужбина започва да плюе по България, без свян, без съвест , без отговорност, без чувство за мярка , оставяме култура , плюене злобно и люто не добронамерена критика, емигрантите имат едно презрителното отношение към "останалите в блатото". За това загатва и героинята от интервюто в Америка идват хора буквално от джунглите и са патриоти на държавата си и част това общо с родината ... иди да кажеш на някой мексиканец че държавата му е кенеф ( защото да кажем има 20 пъти повече убийства на глава от населението от България или защото в предградията на Канкун няма вода ...) да видиш реакцията му ! Гласуването в чужбина за България е контра продуктивно и по друга причина . Българите в чужбина познават България само от кривите огледала на медиите който са проводник на руски хибридните кампании и така забавно гласуват за цара, за Слави , за Киро ... зер докараме нашите хора - комунистите на власт. Как си обясняваш умните успели на запад да гласуват за Слави!? Та така България трябваше отдаван да се усети и забрани гласуването в чужбина отсяваме турците на страна ...

    Коментиран от #44

  • 39 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 4 Отговор
    Та "сомелиерката" в кой бар кърши кълки, че не стана ясно?!
  • 40 Кую

    7 8 Отговор
    Тези не трябва да гласуват.Далече са от действителността у нас. Интересът им е само от хамбургера до тоалетната.
  • 41 Тоалетна хартия

    5 8 Отговор

    До коментар #36 от "Емигранта":

    Добре, но защо си в български форум?????! Гледай си живота, защо се занимаваш с нас???? Аз ще ти обясна...защото си една обикновнна биологична единица в чужбина, никой не те бръсне за нищо!!!! Само тук получаваш някакво внимание, иначе никой не знае, че съществуваш!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тоалетна хартия

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Centyrion":

    Аз пак да те питам. Трябва ли детето ти да гласува на избори в България и по този начин да определя моето бъдеще и на децата ми, при положение, че не иска да живее в България и хич не й пука за България????

    Коментиран от #51

  • 44 Тоалетна хартия

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "бай Даньо":

    В Германия на избори се гласува САМО на територията Гернания. Който иска да гласува, да се връща в Гернания и да гласува. Ако това се въведе в България, дпс ще са под 3% и никога няма да са в парламента. Как може, човек в чужбина, като тая, която 16години не се е връщала в България, да има право на глас???!!!
  • 45 Перо

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Тоалетна хартия":

    Най-големите и най-неграмотните престъпници са “патриотите” в БГ,пример: тиквата да не е емигрант,та ни окраде и продаде сто пъти! И майка си е готов да продаде. Българите в чужбина са сто пъти по-българи от тукашния боклук,който не вижда по-далече от своята кочина и нос!

    Коментиран от #47, #63

  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Centyrion":

    Зa тaрикaтчeтaтa, дeтo ce изнecoхa oт Бългaрия, хич нe ми e жaл...Лoшoтo e, чe тeзи мушмoрoци, зa дa ce oпрaвдaят прeд ceбe cи, глacувaт нa избoритe във врeдa нa Бългaрия....
  • 47 Тоалетна хартия

    6 5 Отговор

    До коментар #45 от "Перо":

    Не всички в България са патриоти. В парланента няма и един...Но всички в чужбина са патриоти, само като им пуснеш чалга!!!! Да си бачкат в чужбина и да не се месят в България. Пак казвам, в Германия се гласува само на територията Германия!!!!
  • 48 Генчо Начев

    4 4 Отговор
    На входа на концентрационните лагери във фашистка Германия е пишело "Работата ни прави свободни". В наши дни, на ФРГ и трябват годишно около 400 хил. работници от чужбина. Необявените войни предизвикващи разруха в демократизираните страни постигат тези цели. Надписът "Съединението прави силата" на българското народно събрание трябва да се промени. Подходящ е "Демокрацията ни прави свободни". Става въпрос за свободата да се емигрира от майчината родина. Тези свободни българи са наричани в годините на социализма "невъзвращенци". След тази усилена пропаганда за изтъкване на "успелите" български емигранти, аз лично се чувствам подтиснат. Смятам се за цървул затова, че съм още в България. Много жалко за всички мои сънародници, които не са приели идеала - Арбайт махт фрай!!!

    Коментиран от #49

  • 49 Тоалетна хартия

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Генчо Начев":

    Сега е """""Ваксината те прави свободен""" Нищо не се е променило .....

    Коментиран от #52

  • 50 Боже ,прибери си вересиите

    9 6 Отговор
    Тази мома,срама няма! 16 години не се вествала в България! Явно Щатите добре са и подействали на психиката,като чета глупотевиците и!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Киро Питоня

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Тоалетна хартия":

    Абе ти да не си от онези 80%, за които говореше проф. Иво Христов? Защото сред останалите 20 не те виждам нещо.На времето моя ротен казваше че : Българинът винаги е бил едно крадливо, завистливо и мързеливо племе още от Аспарухово време. Като ти чета изверженията се уверявам за кой ли път, че е имал право.
  • 53 Боже боже

    3 7 Отговор

    До коментар #35 от "армеец":

    Кой го интерсува мнението на някакъв форумен плъх като тебе ? В САЩ има над половин милион българи.САЩ е най-голямата туристическа дестинация на тоя свят заедно с Франция.Всеки българин ,както и почти всеки човек би дал мило и драго да посети или да отиде да живее,и работи в САЩ.Та мислиш ли,че някаква незначителна сянка като теб има значение какво мисли ?
  • 54 5577

    7 2 Отговор
    Не бих искал такива хора да определят моите съдбини. Те виждат мутренски окъпаните медии и не виждат нашето ежедневие. Никога България няма да заприлича на Америка, за да се върне.
  • 55 един човек, който не е трол

    5 6 Отговор
    Като ви чета умозаключенията на коментиращите, се чудя как човечеството е оцеляло досега и дали използвате поне една от двете си мозъчни клетки...
  • 56 Дора

    7 5 Отговор
    Много трогателно....постоянно били мислили....мислили са за себе си,взеха образование от България,заминаха да си гледат интересите,оставиха родителите си други да им плащат пенсиите и здравните грижи.Идват,вирят муцуни,ще продадат по някое наследство.Само са взели от България,нищо не са дали.
  • 57 778

    7 3 Отговор
    Против съм българите живеещи в чужбина да гласуват! Те сами са избрали да не участват в живота на страната!
  • 58 Един

    7 3 Отговор
    Кат претендирате да сте българи - защо раждате американчета, германчета, англичанчета, канадчета и прочие чуждоземни поданици? А?
  • 59 JEFF

    4 6 Отговор
    Това е платено от Възраждане. Не вярвайте на всичко. Едва ли съществува тази жена.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Българин

    8 2 Отговор
    Нещо много важно казвате между другото, г-н Начев. Безропотно сме приели, че българите са чуждопоклоници . И точно медиите правят " герои" точно от тези, които са захвърлили майка България. Не говоря за конкретния случай, а за традицията медиите ни да произвеждат комплексари.

    Коментиран от #65

  • 63 Илхан

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Перо":

    Абсолютно правилно становище, Респект!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Как пък не

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Медиите ли са ти виновни, че даваш мило и драго да се похвалиш с маратонки от Германия например?
  • 66 Спите ли

    0 1 Отговор
    Чудя се, тя как разбра, че е редно да се протестира? Какви са тези ценности които е изградила, че отива в чужда държава и протестира, срещу кого, какво, прочете, че има диктатор и протестира? Диктатор законно избран и в периода на мандата си, които след изтичането беше сменен по най-демократичния начин.
  • 67 Съквартирант

    1 0 Отговор
    Мале, колко жалки хора, срамота да четеш. Завистта и простотията нямат край тука. Всеки грамотен човек знае, че много хора отиват по чужбина не от добро, нито за постоянно, особено в контекста на безперспективност тук в много отношения. Да не говорим и в миналото.
    Само защото някой е извън страната, информира се (макар бай Ганьо, тъпунгерската версия, мислещ се за гений, не може да види това, ако не е на неговото мнение) и милее за България значи ли, че не е
    българин?? Че и хъшовете не са ли били в Румъния и оттам не са ли кроели какво да направят за родината? От колко десетилетия страната ни бива обирана до шушка по най-долен начин? Засрамете се, глупци! България умира, а вие, загубеняци, вместо да лющите семки и да плюете един друг и тези, които не чернят нашата прекрасна страна (=нашите прадеди, тези, които са дали всичко за нея и нашето
    собствено семе!), а гледат какво да съберат и направят за нея в бъдещето, земете подкрепете някоя патриотска кауза или поне мълчете и се информирайте наистина за нещата. Трудно е за всички, но да не губим мярка! Наистина сме древен народ, да не падаме ниско така. Нагоре!