7 Ноември, 2021 19:00 4 358 34

Рискът от война е по-висок, отколкото преди пандемията

  • франсоа ейсбург-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • война-
  • опасност

"Една от главните причини за това нарастване на напрежението е засилването на китайската мощ и нейната идеологическа, икономическа, технологична, политическа конфронтация със САЩ и, може би, с демократичния свят като цяло", казва Франсоа Ейсбург

Рискът от война е по-висок, отколкото преди пандемията - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- След кризата с Covid китайската мощ се утвърждава повече от всякога, докато хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан се тълкуваше като знак за упадък. Неизбежно ли е завръщането на войната в тази конфигурация?

- Рискът от война е по-висок, отколкото преди пандемията и се очаква да се увеличава. Една от главните причини за това нарастване на напрежението е засилването на китайската мощ и нейната идеологическа, икономическа, технологична, политическа конфронтация със САЩ и, може би, с демократичния свят като цяло.

Има и технологична еволюция, която дестабилизира стратегическата ситуация чрез кибервойна и придава всекидневен характер на конфликтите. Континуумът от не-война до най-тежката война е по-директен, околкото по време на Студената война. При нея нямаше война, докато няма стрелба. Освен това ядреното разубеждаване се подчиняваше на правила, които възпрепятстваха (трудно, все пак) избухването на война между двата блока и двете суперсили. Днес това вече не е така. Неусетно преминаваме от не-война към квазивойна в начало на война… В ядрената област разработването на нови ядрени арсенали води до отслабване на разубеждаването.

И накрая, има една последна причина: липсата на световен ред. Когато няма ред, няма правила на играта. А когато няма правила на играта, рисковете от разногласия очевидно са много по-значителни. Това са трите структурни фактора, които съществуваха и без пандемията, но които тя може да е влошила.

- Кризата с австралийските подводници неотдавна симптом ли е на това нарастване на напрежението?

- Австралийците основателно преразглеждат оценката си за стратегическата ситуация в Индо-Тихоокеанския регион, термин, който те са измислили. Балансът на силите еволюира бързо в този регион. Китайският флот има повече кораби, отколкото американският флот (но с по-малък тонаж). Освен това Китай малтретираше Австралия изключително от началото на Covid. Австралийците бяха сметнати за нахални, когато поискаха обяснения за произхода на вируса. Те платиха за това с ембарго върху австралийския износ на вино, лангусти и т. н. Те разкриха също така операции за китайско влияние сред австралийски парламентаристи и в огромен мащаб в австралийски университети. Всичко това може да накара Австралия да се сдобие с ядрени подводници. Но тя се стреми преди всичко към ясно укрепване на съюза си със САЩ. От гледна точка на стратегическия анализ, това е напълно оправдано.

- Показва ли тази криза, че Европа вече е извън играта на фона на суперсилите?

- Европа е в парадоксална ситуация. Според разпространения възглед Европа е в затруднено положение. Ние сме много зле, нивото ни на растеж е жалко, обществата ни са разделени, почти навсякъде се появяват популисти. Там, където няма популисти, има напълно инертни германци. На всичкото отгоре, нека добавим нашата зависимост от Китай и отсъствието на американците, чийто приоритет е другаде. Европа е никъде, или пък е на грешното място.

Реалността е малко по-сложна и надеждата не е забранена. Бойното поле с Китай преминава, много повече, отколкото през Студената война, в области, които не са пряко военни. По време на Студената война броят на ракетите и ядрените оръжия имаше по-голямо значение от всичко останало. Днес, изправени срещу Китай, контролът над технологиите (граждански и военни), търговията, нормите, стандартите и операциите за завземане на пазара са съществени елементи в битката. Това са областите, в които Европа може да се отличи. Обратно, ЕС тежи малко във военно отношение. Да се говори за европейска армия е проява на чувство за хумор. Ние не сме държава, не сме суперсила…

- Как климатичният въпрос може да увеличи напрежението ?

- Китай, първият световен източник на парникове газове, обяснява, че няма да започне да намалява емисиите си преди 2030 г… Следователно играта за власт ще продължи по време на извънредната климатична ситуация, както се изостри по време на пандемията. Ако напредъкът в борбата срещу глобалното затопляне е много неравномерен между отделните страни, ще дойде момент, в който една или друга страна повече няма да търпи жизнените ѝ интереси да бъдат поставяни под въпрос.

Дали това ще стане ден след смъртта на няколко милиона индийци, когато температурата надхвърли в продължение на няколко дни критичната температура през влажния сезон? Говоря за настоящото десетилетие, не говоря за 2040 г. Как ще реагират индийците? Те вероятно ще се разбунтуват срещу онези, които могат да сметнат за отговорни за смъртта на няколко милиона души у дома.

Глобалното затопляне има по-сериозно геополитическо и геостратегическо въздействие, отколкото можем да си представим, защото то ще се решава с тона на конкуренцията, както ни научи пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 вижда се

    68 4 Отговор
    САЩ са в умряла кома с този бай издън !!

    Коментиран от #6

  • 3 По добре война

    34 22 Отговор
    Отколкото зелен сертификат.
  • 4 Дончо Папазов

    47 5 Отговор
    Краварите се чудят на къде да се разтягат . Обаче вече пишат в пресата , че ако много станат нахални , ги чака протокът "Сталин" . Така че всеки сам да си прави сметката.
  • 5 БУХАХАХААХ

    65 4 Отговор
    Злият льош Китай и добричките неолиберастични джендерчета. ОХ мамо, и дебилите прости!
  • 6 НЕ Е

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "вижда се":

    Бай издън, а Давай Брендон.
  • 7 Алфа Вълкът

    15 9 Отговор
    Ние пък ще влезем с танковете в Македония!

    Коментиран от #15, #23

  • 8 Петър

    63 4 Отговор
    Абе този сайт стана страшно манипулативен. Отваряйте независими западни источници, превеждането вече става бързо и леко. Истината е, че досега Щатите доминираха света военно, икономически чрез долара и със всякакви незаконни манипулации. Това е държавата водила най-много войни след втората световна и довела десетки страни до просешка тояга. Русия и Китай не искат повече да са наведени на тази абсолютно лъжовна демокрация, станаха силни и независими. Всичко, което правят Англия и Щатите е борба за запазване на господството и ЛАПАЧКАТА. Ние сме скандален пример как се купуват изтребители на чертеж двойно по скъпи от американските пътнически самолети. Позорът е наш, нашите медии го поддържат успешно.
  • 9 cvfdf

    33 8 Отговор
    Русия печели веднага войната ! Поклон пред вашият господар Путин ,поклон ! Поклонете се веднага !
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    35 3 Отговор
    Не вярвам да се стигне да война.Локални събития ,около Донбас и луганск може да направи украйна.Но сблъсък между нато и Русия няма да има.Гарант е и Китай.АААА,малко се отвият англосаксонците и жълтите ще ги изядат....
  • 11 Cold War

    28 2 Отговор
    САЩ не могат да си позволят война с Китай, а Русия по-скоро ще се съюзи с тях, отколкото да се конфронтира. А войната никога не е спирала.
  • 12 mi6osp

    30 2 Отговор
    Голяма война няма да има, защото САЩ са слаби и не им се мре, а тези, които са и ще са силните в следващото десетилетие, ще си вземат това, което им трябва и без употребата на термоядрено оръжие.

    Коментиран от #26, #29

  • 13 no name no face no number

    25 1 Отговор
    ХАРП= климатични изменения + химическите пръскания, които са почти навсякъде по света. Чудя се кой им плаща горивото на тези самолети

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Ирена

    18 0 Отговор
    Трябва да си пълен идиот за да допуснеш война.
    Нагледахме се на агресията на господарите.
  • 15 Не мисля

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа Вълкът":

    С кои танкове ще влизаме ? Ми те са там отдавна , нали им ги подарихме ? Освен ако не са ги нарязали вече
  • 16 456

    1 10 Отговор

    До коментар #13 от "no name no face no number":

    Лягай да спинкаш , че от безсъница пишеш небивалици , на които и сам не вярваш
  • 17 не може да бъде

    18 0 Отговор
    Поне външно,отстрани погледнато,това което прави ЕС е озадачаващо и лишено от здрав или трезв разум.Аз бих определил тези действия като тежък махмурлук.Да вземем първо електроенергията.Може ли човек със здрав разум да предположи че вятърът непрекъснато ще духа и слънцето ще грее -и то при обстоятелство,че забравим всички други недостатъци на "зелената енергия"!?И сега цяла Европа е заложник на тази енергия!?да вземем колите с ДВГ-утвърдена технология с доказани качества!може ли човек със здрав разум да предположи ,че държави като Индия,Китай и Русия,с тези огромни територии/разстояния ще се откажат от тези коли в близките 30-40г!Може ли човек със здрав разум да предположи ,че държавите от Азия,Африка ,Индонезия и почти цяла Латинска Америка ще се откажат от тези коли в близките 50 г!?И за съжаление не е само това!Действията на ръководството на ЕС подкоповат до такава степен икономикатана европейските държави,ще се превръщат в залаха за националната сигурност!?във френската прес се е появило съобщениече някакъв французин е извадил на показ исторически известен джобен часовник на Хитлер! Нищо особено -но аз бих казал,ако можех ,на ръководителите от ЕС-Вие ще направите така,че ще удари часът /часовникът на Хитлер!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Фермер

    17 0 Отговор
    Да ви пиаем на демокрацията
  • 20 Седесарят.

    15 1 Отговор
    Никой не може да води война сРФ!!..С Китай ,Също!!..И никой ,няма да го направи..!!.Това да се знае!.Докато е почнал ,и е загубена!!
  • 21 1234 забавно

    5 0 Отговор
    Това клуб по Астрология л е стъклена топка имате ли
  • 22 Разплита се

    22 0 Отговор
    Добрата част от Америка се окопитва вече, медицинските фашиски, които смятаха да завладеят с Блиц Криг света срещат все по-силен отпор в една от цитаделите си САЩ. Мислещите хора започват да се окопитват и да задават неудобните въпроси и да търсят истината. Фаучи вероятно скоро ще бъде съден за лъжесвидетелстване по повод разработването на вируси и лабораторни програми. Чорапът започва да се разплита
  • 23 о.з.редник

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа Вълкът":

    А откъде войници за да ги бутат тия 10тина танка?! Щото войската е все от чиновници генерали и полковници в ранно-пенсионна възраст!
  • 24 Иван

    5 0 Отговор
    Ми аре да става война...че тия ПЕПИТА не ги издържам вече! Или ние, или ПЕПИТАТА!!!
  • 25 123

    8 0 Отговор
    Никаква война няма да има. Само плашат. Войната този път ще е без оръжие, а с инджекции.
  • 26 Адмирал от пехотата кузнецов

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "mi6osp":

    Прав си слаби са само че като почнали да летят самолетите с 2 дивизии парашутисти и летяли 2 3 дена над Нормандия..не говорим за бомбардировачите и изтребителите
  • 27 Йордан

    9 1 Отговор
    Нападение над Китай значи самоунищожение на света!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ами ...

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "mi6osp":

    И какво точно ще си вземат силните? До тук са се насочили към сибирските суровинни находища. 😀

    Коментиран от #33

  • 30 ГХЧ

    8 0 Отговор
    Австралия поискала обяснение от Китай , за произхода на възникване на Ковид-кризата. Не е ли малко нагло , при положение , че тази криза беше предизвикана именно да се спре икономическият растеж на Китай , да удари търговските връзки , стокооборотите , да извади големите компании , и ги прибере по родните места . В тоя ред на мисли- Крадеца вика дръжте крадеца .
  • 31 Наску диаманда

    4 0 Отговор
    Вижте, кой прави отново,, войната,, и,, хаоса,,.....още по голям.....!
  • 32 БОЛШЕВИК 🌟

    6 0 Отговор
    На капиталистическия запад му остава тихо и безславно да залезе и да не рие много-много,защото вола рие, а на гърба му пада! Запада и капитализма са прогнили и изтощени склерозирани и побъркани старци. Бъдещето е на Изтока и на Китай и социализма!
  • 33 mi6osp

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ами ...":

    Сибирските полета са глупави въпроси и неосъществими надежди. Никой няма да тръгне да воюва с най -силния си съюзник, когато има противник като САЩ.
  • 34 незнайко

    2 0 Отговор
    Война трябва да има между Китай и САЩ на територията на САЩ и МЕКСИКО !!! Провъзгласилата се за световен жандарм САЩ трябва да получи заслужено наказание !!! Не са китайците виновни, че се развиват във всички области след като са 1.4 милиарда !!! Същото се случва и с Индия !!! 1/3 от населението на света се намира ТАМ !!!