Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 13:47 3 221 62

Меглена Антонова, Грийнпийс за ФАКТИ: Kлиматичните промени имат потенциал да засегнат буквално всеки аспект от живота ни

  • меглена антонова-
  • greenpeace-
  • грийнпийс българия-
  • климатични промени-
  • затопляне-
  • климатична криза-
  • cop26

"Покачването на температурата с всяка десета от градуса би направило екстремните явления още по-екстремни и още по-чести", посочи тя

Меглена Антонова, Грийнпийс за ФАКТИ: Kлиматичните промени имат потенциал да засегнат буквално всеки аспект от живота ни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“За да намерим решение за климатичната криза, светът се нуждае от намаление на въглеродните емисии при източника – а именно от спешни действия за постепенно извеждане на изкопаемите горива от производството на енергия и бързо намаляване на емисиите”.

Така смята Меглена Антонова, ръководител на кампаниите на „Грийнпийс“ – България.

На фона на 26-тата Конференция на ООН по изменението на климата, която се проведе в Глазгоу, от ФАКТИ потърсихме “Грийнпийс” - България, за да научим тяхната позиция за решенията, взети в рамките ѝ.

“За да бъде конференцията успешна, ни е необходимо финално споразумение, което начертава как светът се справя с климатичната криза, а не поредния дипломатически любезен текст, който само ни оставя да се надяваме, че нещата някак си ще се разрешат”, посочи Антонова.

"Големият риск, който правителствата поемат, ако не вземат навременни мерки, е да достигнем до свят с повишаване на температурата до такава степен, че последиците да са безпрецедентни горещи вълни, тежка суша и големи наводнения в много региони", каза тя.

Говорихме още за естеството на климатичните промени, за въздействието им, за справянето с тях и относно качеството на въздуха, който дишаме в България.

Цялото интервю с Меглена Антонова от “Грийнпийс” - България, четете в следващите редове:

- Г-жо Антонова, според Вас по време на 26-тата Конференция на ООН по изменението на климата стигна ли се до ясни и категорични ангажименти относно намаляването на тези изменения?

- 26-тата поред конференция за климата беше очаквана с почти толкова, а може би и по-големи, надежди от тази в Париж през 2015 година. Това е, защото след като светът си постави за цел да ограничи покачването на средната температура до най-много 1,5°C, в Глазгоу световните лидери трябваше да начертаят какви ще са ангажиментите и мерките за превръщане на обещанията от Париж в реалност.

Конференцията приключва днес - на 12 ноември, и в момента сме в най-интензивния период на преговорите. Днес излезе и поредната чернова на финалния текст на споразумението, което ще е и крайният резултат от конференцията, но всеки ред от текста се предоговаря. Едно от по-обнадеждаващите послания е призивът за постепенно спиране на субсидиите за изкопаеми горива, както и постепенно намаляване на използването на въглища. Това би било счетено за голям напредък в преговорите – споменаването на изкопаеми горива в окончателното споразумение е прецедент, който ясно би изобличил причинителите на климатичната криза. Без конкретни ангажименти обаче, които да придружават този текст, той ще си остане пожелателен.

Същевременно видяхме съвместно изявление на САЩ и Китай, в което правителствата на двете държави признаха нуждата от задържане на световната температура до 1,5°C. Приветстваме заемането на активна позиция от тези световни лидери, но държим да отбележим, че очакваме много по-сериозна ангажираност от тяхна страна – най-вече за конкретните действия, които ще предприемат.

Русия също направи доста колеблива заявка за въглеродна неутралност до 2060 година с евентуална възможност и за по-ранен период. Въпреки че страната е сред силно поразените от климатичната криза, датата е твърде късна.

В крайна сметка, за да бъде конференцията успешна, ни е необходимо финално споразумение, което начертава как светът се справя с климатичната криза, а не поредния дипломатически любезен текст, който само ни оставя да се надяваме, че нещата някак си ще се разрешат.

- Обещанията са за нулеви емисии, които да ограничат затоплянето на планетата – това достатъчно ли е?

- Много е важно да се обръща внимание, когато се слушат обещания на правителства и корпорации, дали говорят за „нетни“ нулеви емисии или за инстински нулеви емисии.

Големите замърсители прикриват мръсния си бизнес, като се преструват на зелени с помощта на инструменти като въглеродните компенсации (от англ. език carbon offsets).

Една компания, чиято дейност генерира големи количества парникови газове, може да обмени или „компенсира“ замърсяването си, като си купи въглероден „кредит“ от някоя държава или под формата на проект, който или е предотвратил изпускането на емисии на парникови газове, или ги е извадил от атмосферата. Например, посадени са нови дървета или пък е направено обещание, че определена площ от гора няма да бъде унищожена.

Това е счетоводен трик, който позволява на компаниите за изкопаеми горива и на правителствата, които им подражават, да продължат да изгарят въглища, нефт и изкопаем газ в замяна на въглеродни кредити, закупени от далечни проекти, за да „компенсират“ своите въглеродни емисии. В резултат, тези, които могат да си платят, не са длъжни да променят старите си навици да замърсяват.

Но за да намерим решение за климатичната криза, светът се нуждае от намаление на въглеродните емисии при източника – а именно спешни действия за постепенно извеждане на изкопаемите горива от производството на енергия и бързо намаляване на емисиите.

- При положение, че това е 26-та конференция по този въпрос, а всъщност не виждаме средната температура на затопляне да намалява, обезнадеждаващи ли са действията на световните лидери в тази посока?

- Обещанията сами по себе си са хубаво нещо, но са необходими реални действия отвъд конференциите и сладките приказки. Обещанията биха били обнадеждаващи, ако са подкрепени от конкретика по отношение на сроковете и мерките, а решенията са реални, а не фалшиви като използването на природен газ, изгаряне на отпадъци или улавяне на въглерод. За съжаление, поне засега от тази конференция не виждаме достатъчна конкретика и амбиция, за да се почувстваме обнадеждени.

- В Глазгоу беше оповестено, че е възможно до края на този век ръстът на температурите да надмине 2,4 °C – струва ли Ви се възможно?

- Да, в момента сме стигнали до повишаване от 1,1°C над пред-индустриалните нива от 90-те години. Според едно от изказванията на главния секретар на ООН, Антониу Гутериш преди 26-тата конференция, светът се е насочил към затопляне от 2,7°C. След първата вълна от правителствени обещания за по-амбициозни мерки и действия по време на конференцията в Глазгоу, беше изчислено, че те са достатъчни да намалим увеличението на глобалната температура едва до 2,4°C. Това означава, че този сценарий е напълно реален и дори може да бъде оптимистичен, ако правителствата не изпълняват обещанията, които досега са поели.

- До какво ще доведе това покачване на температурите?

- Вече сме свидетели на последиците от климатичната криза дори при повишаване на температурата само с градус и малко (1,1°C).

Само през 2021 година поройни валежи причиниха опустошителни наводнения в Китай - в провинция Шанкси през октомври и в Хенан през юли, а също и в Европа - в Германия, Австрия, Италия, Белгия, като взеха човешки жертви. Във Франция също имаше наводнение, но то не взе човешки жертви.

Жертви имаше и заради екстремно високите температури, на които бяхме свидетели в тихоокеанския северозападен регион на Северна Америка тази година.

В Гренландия имаше екстремно топене на ледове; пожари унищожиха големи територии в Средиземноморието - от Турция до Тунис, включително и България, също и в Сибир; рекордни суши бяха отчетени в Бразилия.

Покачването на температурата с всяка десета от градуса би направило екстремните явления още по-екстремни и още по-чести. Според Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) екстремно явление, което се е случвало веднъж на десетилетие преди, би се случвало четири пъти на десетилетие при затопляне с 1,5°C и близо шест пъти на десетилетие при затопляне от 2°C, а при затопляне от 4°C това явление би станало почти ежегодно.

Повишаването на глобалната температура допринася за изместването на хабитатите на растителни и животински видове, намаляването на земеделската продукция и зачестяване на екстремни явления като горски пожари и наводнения. Топенето на ледниците води до повишаване на нивото на световния океан, което е непосредствена заплаха за милиони хора, които населяват крайбрежни райони. Температурите обаче не се променят с еднаква скорост навсякъде – затоплянето е най-силно на континентите, в района на Арктика през студеното полугодие и в умерените ширини през топлото полугодие. В някои части на света температурата вече се е повишила с повече от 1,5°C над прединдустриалните нива.

Учените са категорични, че всяка десета от градуса има значение и всяко усилие за намаляване на въглеродните емисии е ключово. При повишаване на температурата отвъд 1,5°C се увеличава вероятността за прекрачване на т.нар. преломни точки – прагове, отвъд които определени екстремни ефекти не могат да бъдат предотвратени, а резултатите от тях са трудно предвидими и изправят усилията за адаптация пред твърде много неизвестни.

- По какъв начин могат да ни се отразят климатичните промени в бъдеще?

- Последствията от климатичните промени имат потенциала да засегнат буквално всеки аспект от нашия живот. Непостоянните реколти създават опасения за хранителната сигурност на населението, а повишаването на морското равнище може да предизвика разрушения по крайбрежната инфраструктура, замърсяване на почвите и водоизточниците със солена вода. Екстремните метеорологични явления създават непосредствена заплаха за човешкия живот, но и поставят големи предизвикателства пред здравните и социалните системи в дългосрочен план.

- Възможно ли е в бъдеще да наблюдаваме катаклизми, ако не се вземат мерки?

- Математическите модели, които изчисляват възможните последствия от промените в климата, разглеждат различни степени на повишаването на глобалните температури. Един от най-екстремните такива сценарии е за увеличаване на средната температура с 4°C до края на века в случай, че правителствата и големите корпорации продължат да правят това, което са правили досега, и не поемат никакви или твърде слаби мерки за намаляване на въглеродните емисии.

При такъв сценарий, по-голямата част от човечеството вероятно ще трябва да изпита по-високи средни температури, защото живеем на сушата, където температурата е по-висока спрямо тази в глобалния океан, а една средна температура обхваща повърхността както на земята, така и на водата.

Повишаването на морското равнище е една от най-сигурните последици от затопляне от порядъка на 4°C. Средно в световен мащаб това силно затопляне може да доведе до повишаване на морското равнище с между 0,5 и два метра, в зависимост от скоростта на топене на леда на сушата.

Трудно е да се прогнозират точно други видове въздействия, особено при сценарии с по-високи нива на затопляне на средната температура, тъй като не е сигурно какви ще са „реакциите“ на климатичната система. Но тези въздействия вероятно ще бъдат много по-сериозни, отколкото биха били в свят със средно увеличение на температурата от 1,5°C.

Големият риск, който правителствата поемат, ако не вземат навременни мерки, е да достигнем до свят с повишаване на температурата до такава степен, че последиците да са безпрецедентни горещи вълни, тежка суша и големи наводнения в много региони.

Изследване на „Грийнпийс“ – България и Университета в Лайден, Нидерландия, от лятото на 2021 година за ефекта на климатичните промени върху водните ресурси и производството на енергия в Маришкия басейн установи, че се очертава в периода до 2050 година климатичните промени вече да започнат да оказват съществено влияние върху величините на средногодишния и особено на минималния отток на р. Марица, който се наблюдава през сухите месеци (август – октомври). Следователно при най-лошия климатичен сценарий се предвижда драстично намаляване на оттока, с висок потенциал за засушавания и воден дефицит, не само по отношение на енергопроизводството, но и за нуждите на градовете, селскостопанския и промишления сектор.

- Какви са за Вас необходимите мерки в перфектния вариант?

- Предвид мащаба на предизвикателството, пред което сме изправени, разчитаме да видим поемането на големи ангажименти по време на 26-тата Конференция на ООН по изменението на климата. На първо място: декларация от правителствата по света, че ерата на изкопаемите горива е приключила и от този ден нататък няма да има нови проекти за въглища, нефт и изкопаем газ. На второ място: ангажимент за намаляване наполовина на глобалните емисии до 2030 година. На трето място: отхвърляне на плановете за глобален пазар на въглеродните компенсации, които обсъждаме и по-горе, защото те са фалшиви и неработещи решения за климата. На четвърто място: осигуряването на 100 милиарда долара годишно от богатите към по-слабо развитите страни, за да се адаптират към въздействията на климатичната криза, да развият системи за производство на енергия въз основа на възобновяеми източници и да се откажат от използването на изкопаеми горива. Допълнителни средства ще са необходими и за да се компенсират щетите, които вече са причинени от климатичните промени в по-слабо развитите страни.

- На фона на тази конференция у нас започва отоплителният сезон и въздухът в населените места осезаемо мирише на изгоряло, на пушек – защо България не успява да се справи с мръсния въздух в страната?

- На този въпрос най-общо може да се отговори, като се каже, че нито едно от правителствата ни все още не е предприело смели стъпки за отказ от зависимостта от горенето на изкопаеми и на други твърди горива. А тя е дълбоко свързана със замърсяването на въздуха. Колкото по-категорични са мерките за модернизиране на отоплението на населението и намаляването на личните превозни средства за сметка на по-достъпни и свързани градове, толкова повече ще започнем да усещаме подобряване в качеството на въздуха, който дишаме.

В повечето градове в България, основният източник на замърсяване на въздуха е битовото отопление на въглища и дърва. Транспортът допълнително влошава проблема в големите градове. А по отношение на някои населени места – имаме и сериозни индустриални замърсители. Например откритите въглищни мини в град Перник и ТЕЦ-овете от комплекса „Марица-изток“ в град Гълъбово.

По отношение на различните източници би следвало да се вземат и различни мерки от страна на властите – местни и национални, за да бъде решен проблемът при източника, а не впоследствие, например с пречистване на вече причинено замърсяване.

Няколко примера за възможни решения за домакинствата и кварталите, където отоплението е на индивидуално (битово) ниво – необходимо е да се подпомага замяната на стари уреди с по-нови такива и за предпочитане отоплителни уреди, които не горят нито въглища, нито дърва или газ, а директно се преминава към използване на термопомпи. Това е особено важно за домакинствата с финансови затруднения. Тази подпомагаща мярка под формата на финансиране следва да е придружена и от поставяне на срок, след който да бъде забранено използването на замърсяващите уреди и горива, за да има ясна перспектива и план накъде да се ориентират пазарът и потребителите.

В градовете и кварталите с големи системи за централно отопление има крещяща нужда от разработване на идеи и планове за обновяване на остарелите мрежи. Това е валидно за градове, които разчитат на централно отопление на въглища като Перник, Сливен, Русе, Гълъбово, например, но и София, където планираните алтернативи като нови газови бойлери или инсинератор за отпадъци нито са евтини, нито са екологични. Надяваме се местните власти да мислят по много по-амбициозен и прогресивен начин.

- Столична община беше осъдена заради мръсния въздух в столицата, което обаче едва ли ще промени ситуацията бързо и драматично. Какво трябва да сторим всички, за да бъде чист въздухът, който дишаме?

- Много е важно да се отбележи, че съдът, освен че констатира наличието на нарушение от страна на Столичната община, дава и конкретни инструкции на общината относно това какви мерки трябва да бъдат предприети и то в срок от 12 месеца. Сред тях са изграждане на паркове в кварталите, ограничения на транспорта и горенето на твърдо битово гориво в дните с високи нива на замърсяване, изграждане на цялостна и свързана велосипедна мрежа, анализиране на възможностите за изграждане на етажни паркинги. Това означава, че при спазване на препоръките на съда би могло още в рамките на следващата година да се види подобряване.

Затова всички трябва да бъдем активни, да заявяваме гражданската си позиция и да отстояваме правото си на чист въздух. Можем да го направим, като следим заседанията на общинския съвет в нашия град, задаваме въпроси на съветниците, включваме се в обществени обсъждания на решения на общината и като протестираме, когато се бездейства.

Ако разполагаме с камина, печка или друг подобен уред, който обаче не използваме за основно отопление на жилището си, е по-добре да се въздържаме от ползването му, особено в дни с висока концентрация на замърсяване. Ако пък имаме стар подобен уред и нямаме възможност сами да го заменим с по-чист, може да потърсим общината и да заявим включване в програмата за подмяна. Можем да настояваме и общината да подпомага финансирането на възобновяеми източници на енергия като алтернатива.

Основните ни препоръки към общините са спешно внедряване на алтернативи на изгарянето на изкопаеми горива за производство на енергия, в битовото отопление, транспорта и промишлеността, тъй като изгарянето на въглища, петрол и изкопаем газ са основните причинители на смъртност вследствие замърсяване на въздуха. Също така, ускоряване на подмяната на замърсяващите уреди за отопление, ползващи дърва и въглища, като тя се съчетае с мерки за енергийна ефективност, източници на енергия без горене и подкрепа за енергийно бедните домакинства. Нужно е и приоритизиране на изграждането и предоставянето на транспортна инфраструктура за ходене и колоездене, а за по-дълги разстояния и за хора с допълнителни нужди – обществен транспорт, електрически автобуси, трамваи и влакове, като постепенно се извеждат от употреба превозните средства с двигател с вътрешно горене.

Препоръчваме също да се установи практиката определени дни или зони да се обособяват, като се ограничават личните моторни превозни средства в урбанизираните места за намаляване на замърсяването, насърчаване на хората да се насладят на улиците безопасно и развиване на възможностите да се пътува из града без лични моторни превозни средства. Важно е и създаването на зелени площи в урбанизираните райони и насърчаване на биологичното разнообразие чрез засаждане на дървета и насърчаване растежа на дива растителност., както и да се предоставя отворена, достъпна и актуална информация на местните жители: описване на здравните и финансовите проблеми на замърсяването на въздуха в съответния регион (градски или селски) и представяне на решения.

Властите са тези, които следва да поведат промяната с политически и системни действия и в същото време да подкрепят хората да предприемат индивидуални стъпки, които да са благоприятни за качеството на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    30 8 Отговор
    Като ви вземем автомобилите догодина и ще трябва да се учите да карате колело на стари години.

    Коментиран от #40, #45

  • 2 Грета

    45 3 Отговор
    Верно ли, че тия от Грийнпийс носят и зелени килоти?
  • 3 КОТарАК

    64 2 Отговор
    тая тиква прекопала ли е една градина поне , че говори за природа?? вече съм извън нерви с такива извънземни , защо им се дава и трибуна е чудно

    Коментиран от #5

  • 4 Грульо

    46 3 Отговор
    Те вече ни засегнаха яко. Зарди спасяване на климата ни затвориха и репресират с ковит кампанията, да не шаваме много и да не отделяме въглероди дълго. :D
  • 5 🏳️‍🌈🌈🦄 хъб

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Други градинки оре девойчето.
  • 6 Шоп

    65 2 Отговор
    Това моме отдалеч и личи че няма и ден трудов стаж.Морна вода те е пила.Цял живот в НПОта и разтягане на локуми.

    Коментиран от #15

  • 7 зрител

    54 2 Отговор
    още една бодра комсомолка. от тия, новите, пси.хозелените. има излъчването на оная грешка - тунберг ли беше...
  • 8 Фен на копейкин ш.ч.и.к.ия.т.а.

    0 24 Отговор
    Браво
  • 9 Сандал

    20 1 Отговор
    Да де нали затова е ковита.Съгласни сме да ни избият до крак, ама да вземем и тях с нас.
  • 10 Деян Икебаната

    40 3 Отговор
    Точно така, даже напратив. Ужасяващи мекерета. И то млади хора, които унищожават бъдещето си и бъдещето на другите. КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ НЯМА. НЯМА. Това е измислица на кръг супер богати хора още от 60-те години на 20 век. Малко трябва да потърсим информация и климатичните промени ИЗЧЕЗВАТ.
  • 11 Кики

    36 2 Отговор
    След ковид фашисти , чакайте еко фашисти
  • 12 зеленичок

    22 1 Отговор
    Тая каква мръсница е
  • 13 Везувий

    41 2 Отговор
    Като изригне един вулкан, какво правим Мегленче? Колко емисии СО2 получаваме и колко финни прашици. Замърсяването е и човешко, но и земята се самолекува. ЗАЩО НЕ АГИТИРАТЕ ДА СЕ САДЯТ ДЪРВЕТА ДА ПРЕЧИСТВАТ ВЪЗДУХА, А? ЩОТО НЯМА ДА ЛАПАТЕ!

    Коментиран от #60

  • 14 Бацил

    11 8 Отговор
    Ще излизат все нови и нови бацили и в крайна сметка природата ще се отърве от тази своя единствена грешка - човека.
  • 15 пешо

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шоп":

    борците за климат са включили в кампанията си куцо и сакато. в преносен смисъл, де. науката за земята е нещо изключително сложно, което иска сериозна теоретична подготовка, а и немалко опит. какъв опит да чакаме от тая мома, от оная грета...
    не е сериозно това, манипулативно е. поради което никой, който е с всичкия си, няма да го приеме за чиста монета.
    те така, те.
  • 16 Мале мале

    22 2 Отговор
    Тъппа коккошко, лкато ди бия два шута в празната кратуна и бързо ще си мамериш мястото, лъжлива и крадлива кукундрело!
  • 17 NikNay

    24 2 Отговор
    Много са ми смешни разните му там еко талибани - ползват всички блага на съвременната индустрия а реват срещу нея

    а в зото време едно дърво не са засадили ..
  • 18 Кики

    26 1 Отговор
    Грийнпийс новото СЗО; Който отделя много метан ще бъде арестуван и поставен на диета и ако и тогава продължава да отделя метан ще бъде разстрелян
  • 19 Гриин пиис е Инструмент за

    19 1 Отговор
    СРИВАНЕ икономиките на конкурентите и колониалните държави ! Както Covd 19 ! Запада не краде ли той загива ! Ето още една тяхна АЛТЕРНАТИВА !
  • 20 Ти си

    20 1 Отговор
    Моме , климатичните промени са от космическа динамика на слънчевата система и върху това човек не може да предприеме някакви мерки ! Виж друг е въпроса ако се говори за замърсяване на околната среда том определено има какво да се направи но не и с опити да ни върнете в каменната ера.
  • 21 Грета

    14 1 Отговор
    Всичко което казах е Бла Бла Бла Бла Бла Бла Бла Бла
  • 22 Sion

    22 1 Отговор
    Зелените талибани и обслужващите ги медии "Факти" кога ще сложите логото на "Америка за България"? Продажници..

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Смех

    13 1 Отговор
    Абе я си бери лайката ....някви политически активисти пак заливат с пропаганда и лъжи...
  • 25 Нека ми е зле

    22 1 Отговор
    Как пък изчислиха, че температурата ще се покачи точно с 1.1 градуса?!
    Самите температури на едно място флуктуират в значително по-големи размери.
    Да речем, че от фосили имаме запаси за около няколко милиона години. Защо това не повлиява кислородното съдържание на планетата... Горските пожари в наши дни са човешко дело ...Наводненията също... Това, че ще има 5 урагана, а ние сме крехки и ще загинем от един, какво значение има?!
  • 26 NikNay

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Sion":

    Не може те са по логото на DW ....
  • 27 Сидней Рейли

    22 1 Отговор
    Почти или направо пълно глупости. Истината е че само 1/30 от затоплянето е от човешка дейност. Другите 29/30 са от слънчевото греене. Пише го в по-старите учебници по физика. Така държавите се деиндустриализират, т.е. като нямат производство и какви ставаме - роби.....
  • 28 Кака Сийка

    16 1 Отговор
    Меглена да плете пуловери и чорапи, защото след глобалното затопляне следва глобално застудяване. По теорията на вероятността.
  • 29 1111

    18 1 Отговор
    Тая има климатична криза у празната чутура.
  • 30 Стига зелени лъжи...

    18 1 Отговор
    Няма нищо лошо температурите да се покачват, при тази криза, няма кюмюр, дърва, пелети, скъпа газ и ток, тези зелени мошеници лъжат и мажат на поразия, начело с оня пубер Грета Тунберг, щели да се разтопят айсбергите, и да залеят континента, голяма работа, тъкмо Атлантическият океан ще дойде на западната ни граница, а Бяло море на южната ни, и ще осъществим старата ни мечта...БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА...И лично шкембе войвода ще пререже лентата на новите ни придобивки, без войни и жертви...да Живее глобалното затопляне..и долу Грийнпийс...УУУУУУ!!!
  • 31 Коко

    16 1 Отговор
    Климатични промени това е една глобална измама на която едва ли някой вярва.
  • 32 ДОКО

    3 2 Отговор
    С МНОГО ГОЛЕМА РАДОСТ ОЧАКВАМ НАВОДНЕНИЯ И ВЕТРОВЕ..ИСКАМ ВОДАТА ДА ЗАЛЕЕ БАНКЯ Е ВСИЧКИ ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ ДА СЕ УДАВЯТ/Е НЕ Е МНОГО ДЕМОКРАТИЧНО ДА РЕЧЕМ ДА НАМОКРЯТ ГАЩИТЕ/ОПИ ИСКАМ ТЕМПЕРАТУРИТЕ ДА СКОЧАТ НА 60 ГРАДУСА..И ТОПЛОТО СТАВА БЕЗ КИНТИ..И ПАК СМЕ СИ ОПА..
  • 33 ЕДна

    12 1 Отговор
    Новата глобална измама на хоризонта.
  • 34 Матей

    15 1 Отговор
    Голямо празнословно дрънкане,бе,то цял ферман излезе.И всичко само за да ти стъпят на вратът,ей такива кот тая,с еврейската външност дето изборазява.Оная гретел тумбата поне малко приказва,повече прави мимики и жестове.Бе тия големи тарикати ,бе,ще затрият целия свят с техните грижи за природата.Брех,мари божке,седнали да ни берат дерта какъв въздух дишаме,ами те хората от памтивека така се отопляват ,пък не са изчезнали.Спиране на превозните средства ,а ,сигурно не са техните,и какви свързаности между градовете бълнува,няма тя да дреме по спирките с часове,я.И всичките им брът-вежи са все пълна скръб,в щатите защо си карат на пълни обороти тецовете,що не ги спрат,ами се правят на халтави?

    Коментиран от #46

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дядо Гъдю

    16 1 Отговор
    Тия мушмороци къде се криха,когато гръмна скандалът с вноса на боклук за горене от Европа за България?
    Аз например спрях цигарите като чух за глобалното затопляне.Така,като не пуша,ще има по-малко вредни емисии.Айде сега всички членове на Гринпийс да откажат цигарите, както и всички французи,германци,швейцарци и прочие,дето реват,че ще им се разтопят ледниците в Алпите и ще загубят пари.
    Ама не могат,защото са най-обикновени лицемери.
    Преди петнайсет години ни накараха да спрем малките реактори на АЕЦ и да горим въглища.Сега да не горим въглища и да правим ток от АЕЦ.
    Пълна идиотщина и лицемерие!
  • 38 Николай

    12 1 Отговор
    Зелени охранени кърлежи
  • 39 ИВАН

    7 1 Отговор
    Щъкат само нагоре-надолу, това правят политиците и сами допринасят много за влошаване на нещата, без да вършат и грам работа
  • 40 А изчезвай

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    гурльо! Ще вземеш дедовия! Какъв си ти та се обаждаш като на барабан палката? Гледай да не се наденете на късите щеки моше. Занимавай си се със своите сатанисчета.
  • 41 Жалко

    10 1 Отговор
    Жалко, че вече не дават жълти книжки, откъде ги намирате тия, бе.
  • 42 Биг Большой Идьотукрат

    6 1 Отговор
    Полезните зелени не Интелигентни, най- полезните не Интелигентни на планетата
  • 43 така така

    12 1 Отговор
    искам да я видя тази кукундрела какво ще приказва ако работи реална работа в някоя фирма която се занимава с производство. Да види как се изкарват парите и как се издържа семейство и се отглеждат деца.

    Коментиран от #47

  • 44 Запознат

    8 1 Отговор
    И грийнпийската и авторката на статията са едни облъчени хипита с промити неокомсомолски мозъци. Очевидно не са присъствали много в часовете по природни науки, не се интересуват от истинските причини за това т. нар. Глобално затопляне, но за сметка на това с неуморен ентусиазъм на идола Грета пропагандират на хората чувство за вина, че си позволяват да живеят нормално. Интересно ми e дали поне едно дърво са посадили в живота си като са толкова еко френдли wannabe world savers. Грозно бъдеще ни чака, когато такива влязат в световните правителства, по-натам световно правителство.
  • 45 ще вземеш

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ама на върба. смешник
  • 46 Тази е

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Матей":

    съвременната Лилит(женски демон от еврейската митология). Припява рефрнена на давоските таласъми с първожрец фашиста клаус швааб.
  • 47 Сун Дзъ

    12 1 Отговор

    До коментар #43 от "така така":

    Вица на деня. Такива лигли нито работят истинска работа, нито деца и семейства създават. В общо линии са едни паратизиращи латерни, които само врякат и консумират наготово блага създадени от други, обаче създават чувство за вина у другите, че пътуват с кола до работа.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 miko

    12 1 Отговор
    Тая,Грета лудото и подобни само бълващи от къщи и скъпи конференции,да одат на околовръстното и да заработват.Там няма емисии и подобни-само големи,шоферски патки...
    Със сигурност,няма да бутат бизнеса на корпорациите,а те са в дъното на всичко.И модата и рекламата!
  • 50 Какво разбира

    7 1 Отговор
    създанието от статията от климат? Учило ли е климатология, силна ли е в математиката и физиката? Грозно е да ни налагат напълно непросветени хора, които дъвчат едно и също, прочетено в пропагандни превдоматериали.
  • 51 DrivingPleasure

    5 1 Отговор
    Българската Грета - аре мани беги! Акъл от тия неща!
  • 52 ГруЮ

    6 1 Отговор
    На госпожицата и се иска да живее като щастлив хобит- сред зелени поля и китни катини, но не се замисля, че за производството и на модното шалче и за палтенцето, че и за очилата и са необходими нефт и енергия.
  • 53 ИВАН

    5 1 Отговор
    Това същество на снимката, какво ще кажете за него - колко е нахилено и нагло, аз ако бях толкова грозен, сигурно .... но поне нямаше да се хиля така самодоволно .... ами нека е щастливо, щом живеенето на чужд гръб го прави такова
  • 54 Зелен

    6 1 Отговор
    Със зелените си сертификатчета ще си пътуваме насам - натам със самолетчета, докато не ни дръпнат шалтерчето с помощта на ваксинките.
  • 55 статор

    7 1 Отговор
    Ем продажна,ем тъпа, на всичкото отгоре и грозна.
  • 56 Пълни

    5 1 Отговор
    Глупости плещите тая.
    Нещо като ваксината.
  • 57 ИВАН

    4 1 Отговор
    Коя ли грозна чиновническа мишка-използвач го е правила това грозно създание, не че ме интересува, нека си живурка, но то живурка яко на наш гръб и не се задоволява с малко
  • 58 БПФ

    4 1 Отговор
    Хубаво, съгласен съм - нека се тръгне към 50%-ово съкращаване на емисиите до 30-а година и спиране на всякакви нови проекти за добив на нормални горива. ОБАЧЕ - ако в един момент настане енергиен срив, оттам икономически, ако хората останат без топлина и светлина, без хляб и работа, всички зеленаши и подкрепящите ги политици, да бъдат ОБEСЕНИ !!! Като кучета, без милост, от първия до последния. Съгласна ли си, мегленче?
  • 59 Ббб2

    6 1 Отговор
    Папагал смешен,заучени опорки,мантри и други небивалици.Въпроса е, кой спонсорира всичките тия,неокомсомолци,както и ЛГБТ и бляк лийв нещо си?Господаря е един и същ,някой ден ще се събудим ,като крепостни .Без превозни средства,без отопление..но пък с ваксинирани!
  • 60 СУВЕРЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Везувий":

    Те вместо да садят дървета ги режат и правят вилици, лъжици и бъркалки, че било по-еко вместо да вземат мерки за събиране на пластмасата. В Германия има автомати в които, слагаш пластмасова бутилка и ти пуска от 15 до 30 цента в зависимост от големината.Това е много добър стимул. Вместо в общия боклук всеки ще ги метне в автоматчето.В някои европейски държави финансират частично ако върнеш стария моторен автомобил и вземеш електрически. Не е нужно да откриват топлата вода а, да взаимстват от други държави добрите закони и практики във всички аспекти. Само така държавата ни ще се оправи.
  • 61 другарят

    4 0 Отговор
    Климатичните промени имат потенциал да засегната мозъците ви! Хора не ви ли прави впечатление , че за "климатичните промени" не ви говорят учени, а разни Меглени, Грети и тн.., но никога не казват кой стои и финансира тези малоумници. Само изригналият вулкан на остров Палма обезмисля мъките за намаляване на въглеродните емисии за години напред!
  • 62 Меглена Антонова Зелена шапчица???

    2 0 Отговор
    Видяли на Конференцията в Глазгоу Световните лидери как спят докато вие си Повтаряте своето БЛЯ, бла!! Не сте ги Убедили в нищо!! Захранват ви с пари, докато Голямите играчи, правят милиарди от търговиите с емисии парникови газове!! Вие сте Статисти в тази Игра!!